Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(21)

    Rapport om årsredovisningen för Europeiska institutet för innovation och teknik för budgetåret 2013, med institutets svar

    EUT C 442, 10.12.2014, p. 184–192 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 442/184


    RAPPORT

    om årsredovisningen för Europeiska institutet för innovation och teknik för budgetåret 2013, med institutets svar

    (2014/C 442/21)

    INLEDNING

    1.

    Europeiska institutet för innovation och teknik (nedan kallat institutet) ligger i Budapest och inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 294/2008 (1). Institutets mål är att bidra till en hållbar europeisk ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft genom att öka medlemsstaternas och EU:s innovationsförmåga. Institutet beviljar bidrag till tre ”kunskaps- och innovationsgrupper” som kopplar ihop sektorerna för högre utbildning, forskning och näringslivet med varandra i syfte att därigenom stärka innovation och företagande (2). Kunskaps- och innovationsgrupperna samordnar verksamheter som bedrivs av hundratals partner. Bidragen från institutet ersätter partnernas kostnader och kostnader för kunskaps- och innovationsgruppernas verksamhet.

    INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

    2.

    I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i institutets system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

    REVISIONSFÖRKLARING

    3.

    Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

    a)

    institutets årsredovisning, som består av räkenskaperna (3) och rapporterna om budgetgenomförandet (4) för det budgetår som slutade den 31 december 2013,

    b)

    lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

    Ledningens ansvar

    4.

    Ledningen har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för institutet som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta (5).

    a)

    I ledningens ansvar för institutets årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (6) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Direktören godkänner institutets årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av institutets finansiella ställning.

    b)

    Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

    Revisorns ansvar

    5.

    Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (7) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida institutets årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

    6.

    Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

    7.

    Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

    Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

    8.

    Revisionsrätten anser att institutets årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av institutets finansiella ställning per den 31 december 2013 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i institutets budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

    Grund för ett uttalande med reservation om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

    Ingen rimlig säkerhet om bidragstransaktionernas laglighet och korrekthet

    9.

    Under 2013 gjorde institutet slutbetalningar och reglerade förhandsfinansieringar (transaktioner) av bidrag till ett belopp av 84,1 miljoner euro (verksamhet 2012). Utgifterna för bidrag motsvarar cirka 97 % av de totala utgifterna under 2013. Alla bidragstransaktioner granskas av kommissionen innan institutet godkänner dem. Institutet fortsatte att göra stora ansträngningar för att införa ändamålsenliga förhandskontroller med målet att uppnå rimlig säkerhet om bidragstransaktionernas laglighet och korrekthet. Omkring 87 % av de bidragsutgifter som kunskaps- och innovationsgrupperna begärde ersättning för omfattas av intyg utfärdade av oberoende revisionsfirmor som har kontrakt med kunskaps- och innovationsgrupperna och deras partner. Institutet gjorde egna förhandskontroller i form av omfattande skrivbordskontroller. Styrkande handlingar från kunskaps- och innovationsgrupperna och deras partner granskades av institutet när särskilda risker hade identifierats. Revisionsrätten konstaterade emellertid att även om revisionsintygens kvalitet har förbättrats, delvis tack vare bättre vägledning, finns det utrymme för ytterligare förbättringar i de oberoende revisionsfirmornas arbete i allmänhet.

    10.

    För att få ytterligare en nivå av säkerhet om bidragstransaktionernas laglighet och korrekthet undertecknade institutet kontrakt med en oberoende revisionsfirma om kompletterade efterhandskontroller av bidragstransaktioner. Ersättningsanspråken från 29 av de 300 kunskaps- och innovationsgrupperna kontrollerades i efterhand, vilket motsvarar 29 % av de totala bidragstransaktioner som gjordes under 2013. Resultaten av efterhandskontrollerna bekräftade att förhandskontrollerna har förbättrats men att de ännu inte är helt ändamålsenliga. Baserat på de fel som upptäcktes vid efterhandskontrollerna beslutade institutet 2014 att återkräva totalt 5 75  593 euro, vilket motsvarar 3 % av de granskade bidragen från 2012.

    Väsentliga fel avseende upphandling

    11.

    Betalningar på omkring 6 65  000 euro och 1 05  000 euro för två ramkontrakt som hade ingåtts 2010 och 2012 med användning av ett förhandlat förfarande gjordes under 2013. Revisionen visade att användningen av ett förhandlat förfarande inte var motiverad och de resulterande betalningarna är därför oriktiga.

    12.

    Den kombinerade felprocenten för de förhållanden som förklaras i punkterna 9–11 ligger mellan 2 och 3 % av de totala utgifterna 2013.

    Uttalande med reservation om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

    13.

    Revisionsrätten anser att med undantag för de möjliga effekterna av de förhållanden som beskrivs i grunden för ett uttalande med reservation (se punkterna 9–12) är de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2013 i alla väsentliga avseenden lagliga och korrekta.

    14.

    Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet eller revisionsrättens uttalande med reservation om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet.

    KOMMENTARER OM TRANSAKTIONERNAS LAGLIGHET OCH KORREKTHET

    15.

    I ramöverenskommelserna om bidrag med de tre kunskaps- och innovationsgrupperna anges att institutets finansiella bidrag får täcka upp till 25 % av kunskaps- och innovationsgruppernas totala utgifter under de första fyra åren, från den 1 januari 2010 till och med december 2013. Enligt de uppgifter som kunskaps- och innovationsgrupperna har rapporterat respekterade alla tre kunskaps- och innovationsgrupperna detta tak. Eftersom uppgifterna inte kommer att granskas förrän 2015 finns det dock inga ändamålsenliga granskningsbevis för att finansieringen från institutet inte översteg detta tak på 25 %.

    KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN

    16.

    Under 2013 var andelen gjorda åtaganden 97 %, vilket visar att åtagandena generellt sett gjordes i tid. Budgetgenomförandet var dock lågt och uppgick till 74 % av EU-bidragen för avdelning I (personalutgifter), vilket främst beror på den höga personalomsättningen och på att förordningarna om lönejusteringar ännu inte hade antagits.

    17.

    Institutet förde över gjorda åtaganden inom avdelning II (administrativa utgifter) på 1 93  420 euro (24 %). Överföringarna gällde främst fakturor som ännu inte inkommit och pågående it-projekt. Institutet genomförde inte 91  918 euro (29 %) av de gjorda åtaganden som hade förts över från 2012 till 2013 inom denna avdelning, vilket främst berodde på att kostnaderna för ett styrelsemöte hade överskattats.

    18.

    Institutet hade budgeterat 3 4 0 78  025 euro inom avdelning III (driftsutgifter) för kunskaps- och innovationsgruppernas bidrag. Det relativt låga genomförandet på 82 % beror på att grupperna inte helt hade utnyttjat den tillgängliga finansieringen för verksamheter 2012 (bidrag 2012).

    UPPFÖLJNING AV TIDIGARE ÅRS KOMMENTARER

    19.

    En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer från tidigare år finns i bilaga I.

    Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Pietro RUSSO som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 16 september 2014.

    För revisionsrätten

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Ordförande


    (1)  EUT L 97, 9.4.2008, s. 1.

    (2)  I bilaga II sammanfattas institutets behörighet och verksamhet i informationssyfte.

    (3)  I årsredovisningen ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

    (4)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

    (5)  Artiklarna 39 och 50 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1271/2013 (EUT L 328, 7.12.2013, s. 42).

    (6)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

    (7)  Artikel 107 i förordning (EU) nr 1271/2013.


    BILAGA I

    Uppföljning av tidigare års kommentarer

    År

    Revisionsrättens kommentar

    Genomförande av korrigerande åtgärder

    (Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

    2012

    Under 2012 gjorde institutet slutbetalningar och reglerade förhandsfinansieringar (transaktioner) av bidrag med 11,3 miljoner euro (verksamhet 2010) och 48,6 miljoner euro (verksamhet 2011).

    Alla bidragstransaktioner granskas av kommissionen innan institutet godkänner dem. Institutet gjorde stora ansträngningar för att införa ändamålsenliga förhandskontroller med målet att ge rimlig säkerhet om bidragstransaktionernas laglighet och korrekthet. Omkring 80 % av de bidragsutgifter som kunskaps- och innovationsgrupperna begärde ersättning för omfattas av intyg utfärdade av oberoende revisionsfirmor som har kontrakt med kunskaps- och innovationsgrupperna och deras partner. Institutet gjorde egna förhandskontroller i form av omfattande skrivbordskontroller. Styrkande handlingar från kunskaps- och innovationsgrupperna och deras partner granskades ursprungligen bara av institutet när särskilda risker hade identifierats.

    Revisionsrätten konstaterade emellertid att kvaliteten på revisionsintygen i flera fall är otillräcklig (1). För att få ytterligare en nivå av säkerhet om bidragstransaktionernas laglighet och korrekthet införde institutet i slutet av 2012 kompletterande efterhandskontroller av bidrag för verksamhet under 2011. Kontrollerna utfördes av oberoende revisionsfirmor som institutet har kontrakt med och bedöms vara tillförlitliga. Resultaten av efterhandskontrollerna bekräftade att förhandskontrollerna inte är helt ändamålsenliga. Institutet har dock återvunnit de oriktiga betalningar som påträffats och procentsatsen för kvarstående fel avseende bidragstransaktioner 2011 är inte väsentlig.

    Det har ännu inte gjorts några efterhandskontroller av de transaktioner som avser bidrag för verksamhet under 2010 (11,3 miljoner euro). På grund av den begränsade säkerhet som kan hämtas från förhandskontrollerna finns det ingen rimlig säkerhet om dessa transaktioners laglighet och korrekthet. Revisionsrätten kunde inte inhämta tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis om lagligheten och korrektheten i de granskade bidragstransaktioner som gällde verksamheten under 2010.

    Har genomförts

    2012

    Utöver det förhållande som beskrivs i punkterna 9–13 var budgetarna för bidragsöverenskommelser som undertecknades 2010 och 2011, och ledde till betalningar under 2012, inte tillräckligt specifika. Det fanns ingen koppling mellan de medel som hade godkänts och den verksamhet som skulle genomföras. Bidragsöverenskommelserna angav inga individuella gränser för specifika kostnadskategorier (t.ex. personalkostnader, entreprenad, juridiska tjänster etc.) och hade inga regler för den upphandling av varor och tjänster som kunskaps- och innovationsgrupperna och deras partner gjorde.

    Institutet gjorde också tekniska kontroller av alla finansierade projekt som en del av förhandskontrollerna. Det saknades dock kvantifierade mål vilket gjorde det svårare att ändamålsenligt bedöma projektens verksamhet och resultat. I affärsplanerna angavs inte närmare vilka verksamheter som skulle genomföras och det angavs inte heller tydliga milstolpar, förväntat resultat från varje verksamhet eller kvalitetskriterier.

    Av de anslag för vilka det hade gjorts åtaganden som fördes över från 2011 på omkring 22 miljoner euro förföll omkring 10 miljoner euro (45 %) under 2012. Den höga andelen förfallna anslag beror i första hand på att stödmottagarna inom 2011 års bidragsöverenskommelser begärde ersättning för lägre kostnader än beräknat (9,2 miljoner euro eller 92 % av de förfallna överföringarna).

    Pågår

    2011

    Bidragsöverenskommelser som ledde till betalningar 2011 undertecknades systematiskt av Europeiska kommissionen (generaldirektoratet för utbildning och kultur) och av institutet efter det att merparten av verksamheten redan hade genomförts. Mellan september och december 2011 gjorde institutet slutbetalningar (2) på 4,2 miljoner euro för tre bidragsöverenskommelser som undertecknades långt efter det att verksamheten hade påbörjats (3). Detta är ett problem när det gäller en sund ekonomisk förvaltning.

    Har genomförts


    (1)  Till exempel framgick inte alltid av revisionsintygen vilket ersättningsanspråk som hade kontrollerats. Alla kostnadskategorier behövde inte granskas tillräckligt noggrant (till exempel kontrollerades inte sådana faktiska indirekta kostnader som kan redovisas utan gränsvärde mot styrkande originalhandlingar). Det gjordes ingen heltäckande kontroll av risken för dubbel finansiering av utrustning som redovisades som kostnad. De flesta revisionsintygen angav inte vilka kostnader som omfattades av kontrollen och det fanns ingen gemensam metod för att identifiera det övergripande felet i ersättningsanspråken.

    (2)  Förskottsbetalningar hade gjorts av Europeiska kommissionen.

    (3)  I ett fall undertecknades kontraktet 14 dagar innan den 13 månader långa genomförandeperioden var över.


    BILAGA II

    Europeiska institutet för innovation och teknik (Budapest)

    Behörighet och verksamhet

    Unionens behörighetsområden enligt fördraget

    (Artikel 173 i EUF-fördraget)

    Unionen och medlemsstaterna ska säkerställa att det finns nödvändiga förutsättningar för unionsindustrins konkurrensförmåga.

    För detta ändamål ska deras insatser, i överensstämmelse med ett system av öppna och konkurrensutsatta marknader, inriktas på att

    påskynda industrins anpassning till strukturförändringar,

    främja en miljö som är gynnsam för initiativ och för utveckling av företag inom hela unionen, särskilt i fråga om små och medelstora företag,

    främja en miljö som är gynnsam för samarbete mellan företag,

    främja ett bättre utnyttjande av de industriella möjligheter som skapas genom politiken inom sektorerna för innovation, forskning och teknisk utveckling.

    Institutets behörighet

    (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 294/2008)

    Mål

    Institutets mål är att bidra till en hållbar europeisk ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft genom att öka medlemsstaternas och gemenskapens innovationsförmåga. Institutet ska göra detta genom att främja och bedriva integrerad högre utbildnings-, forsknings- och innovationsverksamhet av högsta standard.

    Uppgifter

    För att uppnå sitt mål ska institutet göra följande:

    a)

    Identifiera sina prioriteringsområden.

    b)

    Skapa ökad medvetenhet bland potentiella partnerorganisationer och främja deras medverkan i sin verksamhet.

    c)

    Välja ut och utse kunskaps- och innovationsgrupper på de prioriterade områdena, och genom avtal fastställa deras rättigheter och skyldigheter, stödja grupperna på lämpligt sätt, vidta lämpliga åtgärder för kvalitetskontroll, löpande övervaka och regelbundet utvärdera deras verksamhet samt säkerställa lämplig samordning mellan dem.

    d)

    Anskaffa medel från offentliga och privata källor och använda sina resurser i enlighet med denna förordning. Institutet ska särskilt eftersträva att en betydande och ökande andel av budgeten hämtas från privata källor och från intäkter som genereras av dess egen verksamhet.

    e)

    Främja erkännande i medlemsstaterna av utbildningsbevis som utfärdats av högre utbildningsanstalter som är partnerorganisationer och som får betecknas som institutets utbildningsbevis.

    f)

    Arbeta för att sprida god praxis för integrering av kunskapstriangeln i syfte att utveckla en gemensam innovations- och kunskapsöverföringskultur.

    g)

    Sträva efter att bli ett organ i världsklass för högsta kvalitet inom högre utbildning, forskning och innovation.

    h)

    Sörja för komplementaritet och synergi mellan institutets verksamhet och andra gemenskapsprogram.

    Organisation

    Styrelse

    Sammansättning

    Institutets styrelse ska bestå av 18 utnämnda ledamöter, med balans mellan dem som har erfarenhet från näringslivet, högre utbildning/forskning, och fyra företrädande ledamöter som föreslås av kunskaps- och innovationsgrupper (KI-grupper). Europeiska kommissionen är observatör.

    Uppgifter

    Styrelsen ansvarar för styrning av institutets verksamhet, för att välja, utse och utvärdera KI-grupperna samt för övriga strategiska beslut.

    Verkställande kommitté

    Sammansättning

    Det verkställande utskottet ska bestå av fem styrelseledamöter, inbegripet styrelsens ordförande och vice ordförande. Styrelsens ordförande ska också fungera som ordförande i det verkställande utskottet.

    Uppgifter

    Det verkställande utskottet ska utöva tillsyn över institutets verksamhet och fatta nödvändiga beslut mellan styrelsens sammanträden.

    Direktör

    Utses av och är redovisningsskyldig inför styrelsen när det gäller den administrativa och ekonomiska förvaltningen av institutet.

    Extern revision

    Europeiska revisionsrätten.

    Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

    Europaparlamentet på rådets rekommendation.

    Medel till institutets förfogande 2013 (2012)

    Slutlig budget

    142,20 miljoner euro för åtagandebemyndiganden och 98,76 miljoner euro för betalningsbemyndiganden.

    Personalstyrka den 31 december 2013

    Tjänster i tjänsteförteckningen: 58 (52)

    Tillsatta tjänster: 41 (47)

    Övriga tjänster: 0 (0)

    Personalstyrka totalt: 41 (47) varav anställda med

    uppgifter inom verksamheten: 25 (26)

    administrativa uppgifter och stöduppgifter: 16 (21)

    Produkter och tjänster 2013

    Institutet anordnade fyra Forum-möten med KI-grupperna (en plattform som inrättats för att etablera en regelbunden dialog mellan institutets direktör och direktörerna för KI-grupperna) och en workshop under våren med KI-grupperna och institutets styrelse.

    Styrelsen beslutade den 5 december 2013 att för 2014 anslå en budget på totalt 180 miljoner euro till finansieringen av de tre KI-gruppernas mervärdesaktiviteter efter att ha genomfört en process med konkurrensbaserad finansiering motsvarande 36 % av den samlade budgeten. Styrelsen beslutade även att skjuta upp ett ytterligare budgetanslag till KI-grupperna på 40 miljoner euro för 2014 som ska fördelas separat och delas upp lika utifrån, bland annat, uppföljningen av strategiska rekommendationer.

    De tre KI-grupperna förvaltade under 2013 en total budget på 12 5 6 15  015 euro för institutets finansiering av KI-gruppernas mervärdesaktiviteter och en budget på 75 0 5 35  096 euro för annan finansiering än från institutet av mervärdesaktiviteter och kompletterande verksamhet.

    Det totala antalet parter som deltog i de tre KI-grupperna under 2013 var som mest 487 organisationer: Climate (187), ICT Labs (105) och InnoEnergy (195).

    Under 2013 gav KI-grupperna institutet sex konsoliderade centrala resultatindikatorer med tillhörande styrkande underlag för 2012. Dessa bedömdes och godkändes av institutet som en del av bedömningen av KI-gruppernas tidigare resultat inför processen med konkurrensbaserad finansiering för anslagen 2014. KI-grupperna gav även institutet uppskattningar av sina centrala resultatindikatorer för 2013.

    Konferensen Fostering Innovation and Strengthening Synergies within the EU (att främja innovation och förbättra synergier inom EU) anordnades i Dublin på Irland den 29 och 30 april 2013 under ledning av det irländska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd.

    Studien Analysis of Synergies fostered by the EIT in the EU Innovation Landscape (analys av synergier i EU:s innovationslandskap som främjats av institutet) publicerades.

    Rundabordskonferens med företagare om ämnet Matching Entrepreneurship with Venture Capital (att sammanföra företagande och riskkapital) anordnades mellan den 11 och 13 juli i Grundlsee, Österrike.

    Lansering av nätverket EIT alumni, där personer som utbildats av institutet ingår, den 11 november i Budapest i Ungern.

    Utmärkelserna EIT Award 2013 med tre vinnare i företagsklassen (Venture) och tre vinnare i den nya klassen CH.A.N.G.E. Utmärkelserna delades ut den 12 november i Budapest, Ungern.

    Spridning av ett större antal goda resultat av KI-gruppernas verksamheter.

    Källa: Bilagan har tillhandahållits av institutet.


    INSTITUTETS SVAR

    9.

    Vi välkomnar revisionsrättens erkännande angående institutets stora ansträngningar för att införa ändamålsenliga förhandskontroller och ge rimlig säkerhet om bidragstransaktionernas laglighet och korrekthet. Vi kommer att göra ansträngningar för att ytterligare förbättra instruktionerna till de granskande revisorerna med målet att åtgärda de brister som revisionsrätten uppdagat och höja nivån av säkerhet när det gäller revisionsintygen.

    10.

    I enlighet med institutets revisionsstrategi, som bygger på efterhandskontroller, väljs de kunskaps- och innovationsgrupper som ska granskas i första hand utifrån en riskbedömning för bästa möjliga utnyttjande av de begränsade resurser institutet förfogar över. För att erhålla en representativ felprocent tillämpar dock institutet även en slumpbaserad urvalsmetod för en del av urvalet. Detta garanterar en mer balanserad täckning av kunskaps- och innovationsgrupperna under den tid som ramöverenskommelsen om bidrag gäller. Som revisionsrätten konstaterar låg den totala felprocenten för 2012 års bidragstransaktioner på 3 procent av de granskade bidragen, medan andelen identifierade fel i det slumpmässiga urvalet låg på endast 1,37 procent. Felandelen för urvalet som tagits fram genom riskbedömning, på 3,29 procent, är per definition icke-representativ för den samlade populationen. Eftersom den representativa felprocenten (1,37 procent) ligger under väsentlighetsgränsen på 2 procent rapporterade vi inte detta i den årliga verksamhetsberättelsen och betraktar bidragsöverenskommelserna för 2012 som fria från väsentliga felaktigheter.

    11.

    Vi har antagit en proaktiv hållning för att vidta omedelbara förbättringsåtgärder på området upphandling. Följande åtgärder har vidtagits: 1) Omfattande granskning av interna förfaranden, arbetsflöden och mallar för att till fullo uppfylla respektive regelverk för offentlig upphandling, med särskilt fokus på en sund planering och värdering av behov. 2) För att säkerställa tillgång till nödvändiga tjänster har institutet börjat använda de ramavtal från kommissionen som finns tillgängliga och har lanserat upphandlingsförfaranden för tilldelning av nya tjänsteavtal. 3) Institutet har planerat in en rad internutbildningar på området upphandling och åtar sig att vidta förebyggande åtgärder för att undvika förfarandefel på området upphandling i framtiden.

    12.

    Enligt institutets beräkningar och revisionsrättens beräkningsmetod ligger den kombinerade felprocenten för 2013 års utgifter på 2,12 procent. Denna felprocent ligger visserligen inom det område som revisionsrätten rapporterat, men i detta sammanhang är det viktigt att notera att de ekonomiska fel som upptäcktes vid granskning av bidrag (dvs. den representativa felandelen på 1,37 procent) med god marginal understiger väsentlighetsgränsen på 2 procent. Institutet vidtar dessutom åtgärder för att förbättra sina interna procedurer och undvika upphandlingsrelaterade förfarandefel i framtiden.

    15.

    Under första kvartalet 2015 kommer institutet att ha tillgång till revisionsintyg för kostnader som rör kompletterande verksamhet för kunskaps- och innovationsgrupperna. I samband med det kommer kontroller att göras under första halvåret 2015 med hjälp av de slutliga siffrorna, för att säkerställa att 25-procentstaket som fastställs i ramöverenskommelserna respekteras. Om taket för mervärdesaktiviteter på 25 procent överskrids kommer den överskridande delen att återkrävas från kunskaps- och innovationsgrupperna i enlighet med ramöverenskommelsen. De medel som kan komma att återkrävas bokförs i institutets årsredovisning för budgetåret 2014.

    16.

    Vi välkomnar revisionsrättens erkännande av budgetgenomförandet. Den totala genomförandegraden för åtagandebemyndiganden under Avdelning I (personalutgifter) uppgick till 84 procent. Som revisionsrätten konstaterar var genomförandegraden för EU-bidrag visserligen 74 procent, men det är också viktigt att poängtera att genomförandegraden för bidragsdelen från värdmedlemsstaten uppgick till 100 procent. När det gäller de delar av personalutgiftsbudgeten som inte genomfördes berodde detta främst på den höga personalomsättningen och på att anslagen som öronmärkts för lönejusteringar för åren 2011 och 2012 inte fick användas för betalning före årets slut enligt en dom från EU-domstolen.

    17.

    Vi bekräftar revisionsrättens iakttagelser om överförda åtaganden inom Avdelning II (administrativa utgifter). De delar av budgeten som inte genomfördes och fördes över från 2012 till 2013 inom denna avdelning hade till stor del sin förklaring i övervärderade kostnader för ett styrelsemöte i december 2012, där de faktiska kostnaderna visade sig vara lägre än beräknat.

    18.

    Vi bekräftar revisionsrättens kommentar om genomförandet av åtaganden avseende kunskaps- och innovationsgruppernas bidrag för 2012, som överfördes från 2012 till 2013.


    Top