Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AE1167

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till rådets beslut om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (kodifierad version)" (KOM(2003) 298 slutlig – 2003/0136 (CNS))

    EUT C 10, 14.1.2004, p. 27–27 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003AE1167

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till rådets beslut om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (kodifierad version)" (KOM(2003) 298 slutlig – 2003/0136 (CNS))

    Europeiska unionens officiella tidning nr C 010 , 14/01/2004 s. 0027 - 0027


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till rådets beslut om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (kodifierad version)"

    (KOM(2003) 298 slutlig - 2003/0136 (CNS))

    (2004/C 10/08)

    Den 6 juni 2003 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

    Facksektionen för Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 11 september 2003. Föredragande var Susanna Florio.

    Vid sin 402:a plenarsession den 24 september 2003 antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 125 röster för, 2 röster emot och 1 nedlagd röst.

    1. I juni 2002 antog kommissionen en rad dokument - med utgångspunkt i vitboken om styrelseformer - som skall bidra till att EU-institutionerna fungerar bättre och bättre kan förklara vad unionen gör och vad EU-besluten innebär. Det har flera gånger framhållits att uppbyggnaden av ett demokratiskt EU även grundar sig på förmågan att informera och att göra medborgarna delaktiga i besluts- och lagstiftningsprocesserna.

    2. Det är särskilt viktigt att förenkla informationen och göra den tydlig, till exempel på gemenskapslagstiftningens område. 1987 gav kommissionen sina avdelningar i uppdrag att kodifiera rättsakter för att garantera större rättssäkerhet, bland annat därför att det var omöjligt att ändra ett besluts innehåll i grunden.

    3. Det föreliggande förslaget till kodifiering rör rådets tidigare beslut (91/115/EEG) om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik. Eftersom det är fråga om kodifiering av en konsoliderad text gäller kommitténs yttrande inte själva texten, utan förenklingsförfarandet.

    4. Såväl betydelsen av att kommittén inrättas som de många rättelserna som införts i texten under olika skeden talar för att man bör stödja förenklingsförfarandet (kodifieringen), som säkert kommer att bidra till att kommittén fungerar bättre och till att informationen om dess arbete underlättas.

    5. Denna information är särskilt nödvändig för de olika instanser inom institutionerna och samhället som använder och lämnar uppgifter om valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik enligt bestämmelserna.

    6. EESK har länge ansett att det är mycket viktigt att statistikbesluten röner största möjliga enighet och får stöd, eftersom de är så viktiga för utarbetandet av politiska och ekonomiska strategier samt valuta- och budgetstrategier. Det är viktigt att kontinuerligt kontrollera sanningshalten och trovärdigheten både i uppgifterna från de nationella statistikbyråerna och uppgifterna från Eurostat.

    7. Rådets beslut om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik är mycket betydelsefullt. EESK anser även att man bör stödja kodifieringen av detta rådsbeslut, även om det bör påpekas att över tio år gått sedan rådets dokument antogs (1991) och att detta tyder på en viss tröghet i utarbetandet av de slutgiltiga rättsakterna och i kodifieringsförfarandena.

    8. Därför anser kommittén att kodifiering bör ske snabbare när detta är möjligt.

    Bryssel den 24 september 2003.

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Roger Briesch

    Top