Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AE1165

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommitté om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om upprättande av ett handlingsprogram för gemenskapen för att främja organisationer som är verksamma på europeisk nivå inom ungdomsområdet" (KOM(2003) 272 slutlig – 2003/0113 (COD))

    EUT C 10, 14.1.2004, p. 18–20 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003AE1165

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommitté om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om upprättande av ett handlingsprogram för gemenskapen för att främja organisationer som är verksamma på europeisk nivå inom ungdomsområdet" (KOM(2003) 272 slutlig – 2003/0113 (COD))

    Europeiska unionens officiella tidning nr C 010 , 14/01/2004 s. 0018 - 0020


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommitté om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om upprättande av ett handlingsprogram för gemenskapen för att främja organisationer som är verksamma på europeisk nivå inom ungdomsområdet"

    (KOM(2003) 272 slutlig - 2003/0113 (COD))

    (2004/C 10/06)

    Den 24 juni 2003 beslutade rådet att i enlighet med artikel 149 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

    Sektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 10 september 2003. Föredragande var Jillian van Turnhout, medföredragande Mário Soares och Antonello Pezzini.

    Vid sin 402:a plenarsession (sammanträdet den 24 september 2003), antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 128 röster för och en emot.

    1. Sammanfattning

    1.1. Europeiska ekonomiska och sociala kommittén välkomnar denna åtgärd som garanterar kontinuitet vad gäller finansieringen av organisationer verksamma på europeisk nivå inom ungdomsområdet.

    1.2. EESK är dock kritisk till förslaget att minska stödet med 2,5 % för varje år efter det tredje året. I detta yttrande beskriver vi de sannolika konsekvenserna av förslaget. Vi hävdar dessutom att dessa organisationer bör behandlas i enlighet med artikel 162 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002(1)(2) och bör därför inte behandlas enligt artikel 113.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002.

    1.3. EESK välkomnar den bidragsstabilitet som åtgärden kommer att ge Europeiskt ungdomsforum och som kommer att garantera att det fortsätter att växa och förstärkas.

    1.4. EESK noterar med viss oro de senaste årens trend där en gradvis minskning av bidragen till vissa internationella ungdomsorganisationer har observerats. EESK uppmanar Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen att göra en aktiv insats för att öka denna budgetpost. Vi bör vara medvetna om att tillväxten och utvecklingen av internationella ungdomsorganisationer är ytterst viktig för Europas framtid och utveckling.

    1.5. EESK noterar att förslaget täcker perioden 2004-2006. Vi uppmanar kommissionen att inleda arbetet och genomföra ett så omfattande samråd som möjligt för hur budgetpost 2006 skall behandlas.

    1.6. Det är mycket viktigt att rekommendationerna i kommissionens utvärderingsrapport om stöd till internationella icke-statliga ungdomsorganisationer(3) genomförs omedelbart.

    1.7. Kommittén konstaterar att detta är ett av många kommissionsförslag om gemenskapens handlingsprogram och åtgärder på olika områden som lagts ut på remiss. EESK förordar med kraft att kommissionen antar ett konsekvent förhållningssätt på alla dessa områden, särkilt när det gäller finansieringskriterierna.

    2. Bakgrund

    2.1. Europeiska ekonomiska och sociala kommittén välkomnar upprättandet av gemenskapens åtgärdsprogram för att ge stöd till organisationer verksamma på europeisk nivå inom ungdomsområdet. Förslaget kommer under loppet av tre år (2004-2006) ge en grund till driftsstöd för organisationer verksamma på europeisk nivå inom ungdomsområdet.

    2.2. Under flera år har bidrag till sådan verksamhet beviljats utan någon rättslig grund via budgetposter som tas upp bland kommissionens administrativa utgifter:

    - Rubrik A-3023 samfinansierar driftskostnader för Europeiska unionens ungdomsforum.

    - Rubrik A-3029 stöder internationella icke-statliga ungdomsorganisationer.

    2.3. Stödet har varit en viktig grundfinansiering till Europeiskt ungdomsforum via Europeiska unionens ungdomsforum. När det gäller de internationella icke-statliga ungdomsorganisationerna har stödet fungerat som ett viktigt anslag till organisationernas administration och sekretariat, ett finansiellt stöd som annars inte finns tillgängligt på europeisk nivå.

    2.4. Vid utarbetandet av yttrandet har Europeiska ekonomiska och sociala kommittén rådfrågat Europeiskt ungdomsforum och dess medlemsorganisationer, både internationella icke-statliga ungdomsorganisationer och nationella ungdomsråd, totalt över 90 organisationer.

    3. Europeiskt ungdomsforum

    3.1. EESK välkomnar den bidragsstabilitet som åtgärden kommer att ge Europeiskt ungdomsforum så att det fortsätter att växa och förstärkas. För närvarande måste bidrag till organisationen kanaliseras genom Europeiska unionens ungdomsforum där en del medlemmar av Europeiskt ungdomsforum inte är ordinarie medlemmar, t.ex. nationella ungdomsråd etablerade utanför EU. Vid första anblicken kan det ses som ett försök till att undanröja ett tekniskt hinder men EESK är också medveten om den politiska betydelsen av att ha ett enda organ på europeisk nivå för ungdomar.

    3.2. EESK välkomnar i bilaga 2.1 erkännandet av ungdomsforumets självständighet och oberoende. Trots detta hänvisas också till principen om "en så omfattande medverkan i verksamheten vid Europeiska ungdomsforumet som möjligt av ungdomsorganisationer som inte är medlemmar och ungdomar som inte tillhör någon organisation". EESK anser att detta inte bör ses som ett villkor för stöd eftersom ungdomsforumet strävar efter att ha en bred medlemskår på samma sätt som Unice och EFS på europeisk nivå.

    4. Internationella icke-statliga ungdomsorganisationer

    4.1. Under flera år har Europeiska kommissionen gett viktigt stöd till icke-statliga ungdomsorganisationers administration och sekretariat vilket annars är otillgängligt på europeisk nivå. Majoriteten av de nationella ungdomsråden inom Europeiska unionen får ett liknande stöd från sina regeringar på medlemsstatsnivå.

    4.2. En tydligare definition och förståelse för de internationella icke-statliga ungdomsorganisationernas arbete är ytterst viktig för förslagets genomförande och framgång. EESK skulle välkomna kriterier som garanterar att icke-statliga ungdomsorganisationer drivs av och för ungdomar, har en demokratisk struktur, gör det möjligt för ungdomar att delta på lokal, regional, nationell och europeisk nivå, är icke vinstdrivande samt drivs av frivilliga krafter. Ett konsekvent mätsystem bör tillämpas för att garantera att enbart de ungdomsorganisationer som uppfyller kriterierna ovan skall få tillgång till finansiering.

    4.3. EESK förkastar förslaget att minska finansieringen med 2,5 % för varje år efter det tredje året vilket beskrivs i bilaga 5.6.

    - Att inte ge kontinuerligt stöd till icke-statliga ungdomsorganisationer skulle innebära att den kunskap och erfarenhet som har byggts upp inom organisationerna under årens lopp skulle gå förlorad. Ur en skattebetalares synvinkel skulle det betyda att tidigare offentliga investeringar skulle gå förlorade.

    - Hållbarheten i icke-statliga ungdomsorganisationers struktur är en mycket central fråga då det är hög omsättning på deras medlemmar, volontärer och anställda. Detta ligger i ungdomsorganisationernas natur. Dessutom är icke-statliga ungdomsorganisationer mer än andra frivilligorganisationer beroende av frivilliga vars tidigare erfarenhet är begränsad när de blir verksamma i organisationen.

    - I icke-statliga ungdomsorganisationer deltar ett samhällsskikt med liten egen inkomst vilket påverkar organisationernas möjlighet att skaffa kapital från medlemmarna.

    4.4. Dessutom kan förslaget att minska finansieringen efter tre år få organisationer att splittras, omgruppera sig för att sedan söka finansiering som en nybildad organisation. Incitamentet borde vara att stärka organisationerna och att få dem att växa. Om finansieringen till enskilda organisationer fortsätter att minska på årlig basis har EESK förståelse för att olika avdelningar i en organisation kan bryta sig loss och söka bidrag på egen hand. Det behövs åtgärder för att minska denna risk.

    4.5. EESK betonar vikten av att komplettera med åtgärder som uppmuntrar nya organisationer att bildas, i synnerhet när de företräder organisationer och ungdomar som traditionellt inte är representerade eller grupper som är underrepresenterade. Under det pågående Europeiska handikappåret bör särskilda ansträngningar göras för att garantera utvecklingen av organisationer som omfattar och verkar för ungdomar med funktionshinder.

    4.6. EESK understryker vikten av kommissionens deltagande under den urvalsprocess som ligger till grund för finansiering. Även om EESK förstår kommissionens önskan att låta en del av detta arbete gå på entreprenad måste ändå det politiska beslutsfattandet och kontrollen även fortsättningsvis vara kommissionens ansvar.

    4.7. EESK noterar att bilaga 1 i den engelska versionen av dokumentet nämner "in-formal education" i stället för "non-formal education". De andra språkversionerna tar upp "non-formal education", vilket ligger i linje med EESK:s förståelse av dessa termer.

    Bryssel den 25 september 2003.

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Roger Briesch

    (1) Artikel 108 i budgetförordningen.

    (2) De är organisationer som arbetar för mål av allmänt europeiskt intresse

    "Artikel 162 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002. En organisation som arbetar för mål av allmänt europeiskt intresse kan vara

    a) antingen en europeisk organisation för utbildning, forskning, information och studier inom europeisk politik eller ett europeiskt standardiseringsorgan, eller

    b) ett europeiskt nätverk som företräder organisationer utan vinstsyfte i medlemsstaterna eller kandidatländerna och som arbetar för principer och en politik som omfattas av målen i fördragen."

    (3) SEK(2003) 934, kommissionens arbetsdokument om stöd till icke-statliga ungdomsorganisationer (utvärderingsrapport).

    Top