Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AE0407

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet – På väg mot en rättsligt bindande FN-konvention för att främja och skydda funktionshindrades rättigheter och värdighet" (KOM(2003) 16 slutlig)

    EUT C 133, 6.6.2003, p. 50–52 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003AE0407

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet – På väg mot en rättsligt bindande FN-konvention för att främja och skydda funktionshindrades rättigheter och värdighet" (KOM(2003) 16 slutlig)

    Europeiska unionens officiella tidning nr C 133 , 06/06/2003 s. 0050 - 0052


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet - På väg mot en rättsligt bindande FN-konvention för att främja och skydda funktionshindrades rättigheter och värdighet"

    (KOM(2003) 16 slutlig)

    (2003/C 133/11)

    Den 24 januari 2003 beslutade kommissionen att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda meddelande.

    Facksektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 4 mars 2003. Föredragande var Miguel Angel Cabra de Luna.

    Vid sin 398:e plenarsession den 26 och 27 mars 2003 (sammanträdet den 26 mars) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 98 röster för, inga röster emot och två nedlagda röster.

    1. Allmänna kommentarer

    1.1. Europeiska ekonomiska och sociala kommittén välkomnar Europeiska kommissionens meddelande "På väg mot en rättsligt bindande FN-konvention för att främja och skydda funktionshindrades rättigheter och värdighet" och vill betona sitt fulla stöd för vissa av de centrala punkterna i meddelandet.

    1.2. Fördelen med en rättsligt bindande FN-konvention är att man erkänner funktionshindrades rätt att åtnjuta alla internationellt garanterade fri- och rättigheter utan åtskillnad på grund av funktionshinder.

    1.3. Specifika konventioner som konventionen om barnets rättigheter (CRC), konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (CEDAW) och konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (CERD) har visat sig komplettera och bidra med mervärde till de befintliga instrumenten för allmänna mänskliga rättigheter, framför allt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

    1.4. En ny rättsligt bindande FN-konvention skulle huvudsakligen inte skapa nya rättigheter utan användas för att anpassa tillämpningen av de mänskliga rättigheterna till personer med funktionshinder. Funktionshindrade kommer därmed att ses som fullvärdiga medborgare med samma rättigheter som alla andra.

    1.5. En rättsligt bindande FN-konvention skulle fastställa konkreta standarder så att staterna kan garantera att funktionshindrade faktiskt får åtnjuta samma mänskliga rättigheter. Den skulle klargöra betydelsen och tillämpningen av standarder för allmänna mänskliga rättigheter för funktionshindrade.

    1.6. En viktig princip för ett framtida rättsligt bindande instrument är principen om icke-diskriminering. Lika möjligheter att utnyttja de mänskliga rättigheterna kan garanteras genom att funktionshindrade inte diskrimineras på grund av sina funktionshinder. Det rättsligt bindande instrumentet bör skydda dem från diskriminering när det gäller utnyttjande och åtnjutande av mänskliga rättigheter. Skyddet bör gälla mot direkt och indirekt diskriminering. Det sistnämnda är mycket viktigt för att funktionshindrade verkligen skall behandlas likvärdigt.

    1.7. Vi välkomnar beslutet av den särskilda FN-kommittén att låta representativa icke-statliga organisationer delta i hela processen.

    1.8. EESK anser emellertid att det inte räcker att stärka rättigheterna, om man inte samtidigt skapar villkor som ger reella möjligheter att utöva dem genom de olika kanaler som står till buds.

    Det är ett känt faktum att funktionshindrades integration i samhället ofta sker genom specialinriktade insatser och organisationer. Så utövas till exempel rätten till arbete genom särskilda arbetsmarknadsprogram, rätten till utbildning genom särskild stödverksamhet och rätten till självständigt boende genom lämplig och i många fall tekniskt avancerad anpassning av bostäder för funktionshindrade och deras anhöriga.

    2. Särskilda kommentarer

    2.1. EESK anser att de befintliga instrumenten för allmänna mänskliga rättigheter inte är tillräckliga för personer med funktionshinder. Kommittén är positiv till att det gamla medicinska synsättet ersätts med ett socialt och rättighetsbaserat synsätt som lägger mycket större vikt vid att kartlägga och undanröja hinder för lika möjligheter och full delaktighet i livets alla aspekter för funktionshindrade.

    2.2. EESK stöder det danska EU-ordförandeskapets uttalande under sammanträdet inom det tredje utskottet i samband med det 57:e sammanträdet i FN:s generalförsamling(1). Man framhöll då att en internationellt rättsligt bindande konvention för funktionshindrades rättigheter kunde vara ett användbart redskap för att främja och skydda funktionshindrades rättigheter.

    2.3. EESK anser att man bör tillämpa en dubbel strategi och stöder också fullt ut EU:s uttalande(2) att "EU anser att det är mycket viktigt att ytterligare framhäva funktionshinder som en fråga för mänskliga rättigheter i tillämpningen av de nuvarande FN-konventionerna om mänskliga rättigheter och i deras övervakningsmekanismer". Utarbetandet av en ny konvention skall inte ses som ett alternativ till denna process, utan snarare som ett nödvändigt komplement. Enligt Gerard Quinn och Theresa Degener(3)"skulle en särskild konvention för funktionshindrade kunna vara det bästa sättet att inbegripa funktionshinder i det nuvarande traktatsövervakande systemet" och "en konvention är nödvändig och skulle stimulera - och inte underminera - de nuvarande instrumenten på handikappområdet".

    2.4. EESK anser att det rättsligt bindande instrumentet bör vara en konvention. Andra möjligheter, som ett frivilligt protokoll till de nuvarande FN-fördragen, ger ett mycket mer begränsat skydd och förmedlar budskapet att funktionshindrade förtjänar en lägre nivå av skydd av mänskliga rättigheter än andra grupper i samhället.

    2.5. EESK anser att konventionen bör inbegripa en särskild bestämmelse som fastställer att de mänskliga rättigheterna är universella, vilket innebär att alla människor bör omfattas, och bland dem personer med funktionshinder och kroniska sjukdomar.

    2.6. EESK skulle vilja understryka vikten av FN:s standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet. Även om detta instrument, som år 2004 kommer att kompletteras ytterligare, inte är rättsligt bindande fastställer det standardregler som behöver stödjas och stärkas av FN-konventionen. I FN:s standardregler bör fastställas att överträdelser eller åtgärder som inte ligger i linje med standardreglerna kommer att uppfattas som en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

    2.7. EESK anser att konventionen måste grundas på de principer och idéer som fastställs i FN:s standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet(4) och i det världsomfattande programmet för åtgärder till förmån för funktionshindrade(5). Konventionen bör samtidigt avspegla de viktigaste principerna i handikapprörelsen och göra dem till ett operationellt, effektivt och modernt verktyg som syftar till att främja och skydda mänskliga rättigheter på handikappområdet.

    2.8. EESK anser att konventionen, samtidigt som den grundas på övergripande principer och grundläggande värden som jämlikhet, värdighet, frihet och solidaritet, bör hänvisa till och identifiera alla mänskliga rättigheter, inklusive politiska, samhälleliga/grundläggande rättigheter samt ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. I konventionen skall även framhävas att stater bör vidta åtgärder för att säkerställa funktionshindrades möjligheter att utöva sina rättigheter i praktiken. Kommittén vill särskilt uppmärksamma de viktiga sambanden mellan olika områden, och ett tydligt exempel på detta är transporter. För att funktionshindrade helt och fullt skall kunna utöva sina rättigheter i fråga om utbildning och sysselsättning krävs ett tillgängligt transportsystem.

    2.9. EESK anser att konventionen bör vara allomfattande och på ett lämpligt sätt skydda alla funktionshindrade och att den därför måste beakta deras olika förutsättningar.

    2.10. EESK anser att det är av avgörande betydelse för konventionens framgång att man upprättar starka övervakningsmekanismer samt specificerar och förstärker bestämmelserna i linje med konventionen om barnets rättigheter, konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering och konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor.

    2.11. EESK anser att det är viktigt att EU spelar en ledande roll under nästa sammanträde inom den särskilda kommittén och föreslår att EU-ordförandeskapet skall utarbeta en gemensam ståndpunkt för samtliga medlemsstater och kandidatländer samt formellt presentera den inför den särskilda kommittén.

    2.12. I egenskap av företrädare för det organiserade civila samhället begär EESK att aktivt få delta i EU:s arbete i denna fråga.

    2.13. EESK anser också att EU bör tjäna som exempel och göra företrädare för handikapporganisationer delaktiga i processen. Detta bör ske genom att företrädare för nationella och europeiska handikapporganisationer ingår i de nationella delegationerna samt i gemenskapens delegation som kommer att delta i nästa sammanträde inom FN:s särskilda kommitté.

    2.14. Kommittén begär att kommissionen spelar en aktiv roll i förhandlingarna om FN-konventionen, så att överensstämmelse mellan den nya konventionen och EU:s strategi för funktionshindrade kan garanteras, särskilt i fråga om artikel 13 och artiklarna 21 och 26 i EU:s stadga om grundläggande rättigheter. Därmed skulle man även säkerställa konsekvens mellan insatserna för funktionshindrade i Europa och på det internationella planet.

    2.15. EESK anser att det är mycket viktigt att följa rekommendationerna från det första sammanträdet inom den särskilda kommittén, nämligen att anordna ett regionalt seminarium i Europa före nästa sammanträde inom kommittén.

    2.16. I detta sammanhang upprepar EESK rekommendationerna i ett tidigare yttrande(6) där man framhöll behovet av ett särskilt direktiv för funktionshindrade och bekämpning av diskriminering inom alla EU:s ansvarsområden på grundval av artikel 13 i EG-fördraget.

    2.17. EESK anser att EU:s arbete på området för mänskliga rättigheter och utvecklingssamarbete även bör omfatta arbetet med denna FN-konvention. Inriktningen på funktionshindrades mänskliga rättigheter måste förstärkas och ges större plats i EU:s årliga rapport som utarbetas av rådet. EU:s arbete inom ramen för utvecklingssamarbete måste också ses över i ljuset av en strategi för funktionshindrades mänskliga rättigheter.

    Bryssel den 26 mars 2003.

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Roger Briesch

    (1) Danska ordförandeskapet i EU - EU:s uttalande om sociala frågor under det 57:e sammanträdet inom FN:s generalförsamling.

    (2) Danska ordförandeskapet i EU - EU:s uttalande om sociala frågor under det 57:e sammanträdet inom FN:s generalförsamling.

    (3) Prof. Gerard Quinn och Theresa Degener, "Human Rights and Disability - the current use and future potential of United Nations human rights instruments in the context of disability" (Mänskliga rättigheter och funktionshinder - den nuvarande tillämpningen av och framtida möjligheter för FN-konventionerna om mänskliga rättigheter på handikappområdet), februari 2002, FN:s kommission för mänskliga rättigheter, http://www.unhchr.ch/html/menu6/2/disability.doc

    (4) Standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet, antagna av FN:s generalförsamling, 48:e sammanträdet, resolution 48/96, bilaga, av den 20 december 1993.

    (5) Världskonferensen om mänskliga rättigheter i Wien, 14 och 25 juni 1993 - The Vienna Declaration and Programme of Action

    (6) "Integration av funktionshindrade i samhället", EGT C 241, 7.10.2002, s. 89-97.

    Top