EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-blåkort – inresa och vistelse för högkvalificerade arbetstagare (fram till 2023)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'EU-blåkort – inresa och vistelse för högkvalificerade arbetstagare (fr.o.m. 2023)' for an updated information about the subject.

EU-blåkort – inresa och vistelse för högkvalificerade arbetstagare (fram till 2023)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 2009/50/EG – om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

  • Genom direktivet fastställs villkoren för inresa och vistelse för högkvalificerade* medborgare i länder utanför EU som vill ha ett högkvalificerat arbete i en medlemsstat i Europeiska unionen (EU) (med undantag för Danmark, Irland och Storbritannien) (1) och för deras familjer.
  • Genom direktivet skapas ett system med EU-blåkort*.
  • Direktivet kommer att upphävas och ersättas av direktiv (EU) 2021/1883 (se sammanfattning) från och med den 19 november 2023.

VIKTIGA PUNKTER

  • De som ansöker om ett EU-blåkort måste uppvisa
    • ett giltigt anställningsavtal eller ett bindande anställningserbjudande på minst ett år, som erbjuder en lön som är åtminstone en och en halv gång den genomsnittliga bruttoårslönen i den berörda medlemsstaten,
    • skriftliga bevis på att de innehar de nödvändiga kvalifikationerna,
    • giltiga resehandlingar och, om så krävs, visering,
    • bevis på sjukförsäkring.
  • Medlemsstaterna kan avslå en ansökan om ovanstående villkor inte uppfylls eller handlingarna har förvärvats på bedrägligt sätt, förfalskats eller ändrats i något avseende.
  • Sökanden får inte anses utgöra ett hot mot allmän ordning, säkerhet och hälsa.
  • Medlemsstaterna kan bestämma det antal högkvalificerade anställda som beviljas inresa.
  • Godkända sökande får ett EU-blåkort utfärdat som gäller under en standardperiod på ett till fyra år, beroende på den berörda medlemsstaten, eller under den period som anställningsavtalet gäller, om denna är kortare än standardgiltighetsperioden, plus tre månader.
  • Ansökan måste göras av individen och/eller hans/hennes arbetsgivare, beroende på medlemsstat.
  • Under de första två åren är innehavarna av EU-blåkort begränsade till högkvalificerat arbete som uppfyller kriterierna för beviljande av inresa. Efter det kan de på lika villkor som ett lands medborgare söka annan högkvalificerad anställning, beroende på den berörda medlemsstaten.
  • Innehavare av EU-blåkort och deras familjer kan resa in till, på nytt resa in till och vistas i den medlemsstat som utfärdar kortet samt passera genom andra medlemsstater.
  • Innehavare av EU-blåkort har samma rättigheter som ett lands medborgare i fråga om arbetsvillkor, utbildning, erkännande av examensbevis, socialförsäkring och föreningsfrihet. Medlemsstaterna kan begränsa vissa av dessa, särskilt studiemedel och lån.
  • De nationella myndigheterna kan återkalla ett EU-blåkort, eller avstå från att förnya det, om innehavaren inte längre uppfyller de ursprungliga villkoren, har varit arbetslös i mer än tre månader eller anses utgöra ett allmänt hot.
  • Efter 18 månaders laglig vistelse har innehavare av ett EU-blåkort en viss möjlighet att erhålla den visering som behövs för att flytta till en annan medlemsstat. Förutsatt att de fortfarande uppfyller kriterierna för beviljande av inresa och vistelse kan de tillåtas börja arbeta redan innan ett beslut om att bevilja viseringen har fattats, och familjemedlemmar kan ansluta sig till dem direkt.
  • Kommissionen rapporterar vart tredje år om hur lagstiftningen tillämpas. Den första rapporten offentliggjordes i juni 2014.

Översyn och förslag

  • År 2016 utfärdade Europeiska kommissionen ett förslag till att upphäva direktiv 2009/50/EG. Detta berodde på en översyn av direktivet, som offentliggjordes samtidigt, och som innehöll slutsatsen att det aktuella direktivet har många inneboende svagheter och att det inte tillämpas konsekvent runtom i EU. Dessutom har många medlemsstater parallella regler och förfaranden för samma kategori av högkompetenta arbetstagare. Denna fragmentering är inte effektiv, då den skapar en börda för arbetsgivare och sökande. Den är inte heller ändamålsenlig, eftersom antalet tillstånd som utfärdas till högkompetenta arbetstagare fortfarande är begränsat. Det gör det svårare för EU att dra till sig och behålla den talang man behöver.
  • Med förslaget vill man både bemöta bristerna i det tidigare direktivet och utöka dess omfattning så att det innefattar personer som är berättigade till internationellt skydd och EU-medborgares familjemedlemmar utanför EU. Den föreslagna ordningen skulle också ersätta parallella nationella ordningar som är inriktade på samma grupp som blåkortet.
  • Förslaget innehåller även följande:
    • Mer flexibla villkor för beviljande av inresa (en lägre lönetröskel, en kortare minsta giltighetstid på sex månader för det första anställningsavtalet, enklare regler för nyutexaminerade och arbetstagare i bristyrken, samt jämställande av yrkeserfarenhet och formella kvalifikationer).
    • Enklare förfaranden (snabbare och mer flexibla förfaranden, ett valfritt snabbförfarande för betrodda arbetsgivare).
    • Mer omfattande rättigheter (mer flexibel tillgång till arbetsmarknaden, däribland egenföretagarverksamhet vid sidan av, omedelbar familjeåterförening, enklare tillgång till ställning som varaktigt bosatt i EU).
    • Enklare resor inom EU (t.ex. för kortvariga affärsresor runtom i EU, tillgång till EU-blåkort i en andra medlemsstat).

Upphävande

Direktiv 2009/50/EG kommer att upphävas och ersättas av direktiv (EU) 2021/1883 från och med den 19 november 2023.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Direktivet gäller sedan den 19 juni 2009 och skulle bli lag i medlemsstaterna senast den 19 juni 2011.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Högkvalificerad arbetstagare: någon som utför betalt arbete och har en viss uppsättning kompetenser som certifierats genom avancerade yrkeskvalifikationer.
EU-blåkort: ett arbets- och uppehållstillstånd med beteckningen ”EU-blåkort”, som ger innehavaren rätt att vistas och arbeta i den medlemsstat som har utfärdat det.

HUVUDDOKUMENT

Rådets direktiv 2009/50/EG av den 25 maj 2009 om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning (EUT L 155, 18.6.2009, s. 17).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/38/EG av den 29 april 2004 om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier och om ändring av förordning (EEG) nr 1612/68 och om upphävande av direktiven 64/221/EEG, 68/360/EEG, 72/194/EEG, 73/148/EEG, 75/34/EEG, 75/35/EEG, 90/364/EEG, 90/365/EEG och 93/96/EEG (EUT L 158, 30.4.2004, s. 77). Texten offentliggjord på nytt i rättelse (EUT L 229, 29.6.2004, s. 35).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2004/38/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/32/EU av den 26 juni 2013 om gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla internationellt skydd (omarbetning) (EUT L 180, 29.6.2013, s. 60).

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/801 av den 11 maj 2016 om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för forskning, studier, praktik, volontärarbete, deltagande i elevutbytesprogram eller utbildningsprojekt och för au pairarbete (EUT L 132, 21.5.2016, s. 21).

Se den konsoliderade versionen.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av direktiv 2009/50/EG om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning (”EU-blåkort”) (COM(2014) 287 final, 22.5.2014).

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkompetent anställning (COM(2016) 378 final, 7.6.2016).

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar – Konsekvensanalys – som åtföljer dokumentet Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkompetent anställning och om upphävande av direktiv 2009/50/EG (SWD(2016) 193 final, 7.6.2016) (ej översatt till svenska).

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar – sammanfattning av konsekvensbedömningen – Följedokument till förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkompetent anställning (SWD(2016) 194 final, 7.6.2016).

Senast ändrat 11.11.2021



(1) Storbritannien (Förenade kungariket) lämnade EU och blev ett tredjeland, dvs. ett land utanför EU, från och med den 1 februari 2020.

Top