Agħżel il-karatteristiċi sperimentali li tixtieq tipprova

Dan id-dokument hu mislut mis-sit web tal-EUR-Lex

Skydd av barnets rättigheter – riktlinjer 2017

Skydd av barnets rättigheter – riktlinjer 2017

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

EU:s riktlinjer för främjande och skydd av barnets rättigheter (2017)

Artikel 3 i fördraget om Europeiska unionen

VILKET SYFTE HAR RIKTLINJERNA?

  • Genom dem uppdateras EU:s tillvägagångssätt i syfte att säkerställa att barnets* rättigheter tas i beaktande i EU:s externa politik och åtgärder. För detta ändamål främjas i riktlinjerna ett systemstärkande perspektiv som understöder de åtgärder, strukturer och aktörer som behöver finnas på plats för att skydda alla barns samtliga rättigheter.
  • I riktlinjerna understryks också behovet av ett rättighetsbaserat tillvägagångssätt så som fastställs i EU:s strategiska ram för mänskliga rättigheter och demokrati från 2012. Syftet är att integrera standarder och principer som rör barns rättigheter när politiska strategier och program ska utformas, genomföras, uppföljas och bedömas.
  • Riktlinjerna bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter och återspeglar artikel 3 i fördraget om Europeiska unionen, där det står att EU i sina förbindelser med omvärlden måste säkerställa att man upprätthåller och främjar sina värderingar och intressen och i synnerhet barnets rättigheter.

VIKTIGA PUNKTER

Arbetsgruppen för de mänskliga rättigheterna i rådet ansvarar för att stödja genomförandet av riktlinjerna.

Med 2017 års riktlinjer (precis som med de tidigare riktlinjerna från 2007) vill man göra arbetet för alla tjänstemän på EU:s institutioner och i EU-länderna mer övergripande när det gäller barns rättigheter.

För att nå målet att skydda barnets rättigheter kommer EU att använda operativa verktyg, såsom

  • politiska dialoger som innefattar barns rättigheter i förhandlingar och diskussioner med organisationer och länder utanför EU,
  • dialoger om mänskliga rättigheter där man betonar EU:s farhågor för brott mot mänskliga rättigheter och utforskar lösningar tillsammans med länder utanför EU,
  • uttalanden och démarcher (d.v.s. diplomatiska framställningar av en viss fråga från en regering till en annan) för att påminna länder utanför EU om behovet av att vidta lämpliga åtgärder för att skydda barn,
  • EU:s landsstrategier för mänskliga rättigheter och demokrati, som ger en ingående analys av situationen för barn i ett visst land och identifierar luckor och vilka nödvändiga åtgärder som behövs för att skydda barns rättigheter,
  • bilateralt och multilateralt samarbete för att upprätta program för humanitärt bistånd och utvecklingsstöd med inriktning på barns rättigheter,
  • partnerskap och samordning med internationella aktörer såsom FN, regionala organisationer, det europeiska forumet för barnens rättigheter, forskningsinstitutioner, det civila samhällets organisationer och internationella finansinstitutioner.
  • Strategin ”Handel för alla”, som ser till att ekonomisk tillväxt går hand i hand med social rättvisa, respekt för mänskliga rättigheter och miljöstandarder.

EU kommer att vidta konkreta åtgärder för att genomföra dessa riktlinjer, såsom att uppmuntra länder utanför EU att

  • anta nationella strategier för barns rättigheter,
  • utforma stadsbudgetar med barnperspektiv, där barn görs synliga i budgetarna, i synnerhet de som är i sårbara situationer,
  • utveckla/stärka oberoende institutioner angående barns rättigheter,
  • samla in och använda disaggregerade uppgifter, då de synliggör ojämlikhet och diskriminering.

Åtgärder för EU är att

  • säkerställa att relevant personal blir utbildad utifrån en rättighetsbaserad syn på utvecklingssamarbete, som omfattar alla mänskliga rättigheter,
  • utnyttja EU:s och Unicefs verktygslåda för barns rättigheter för att stärka program med barnperspektiv i alla sektorer.

BAKGRUND

  • Många barn möter ett stort antal hot och saknar möjligheter att få tillgång till utbildning, sjukvård och social omsorg. De är offer för barnarbete, våld, sexuella övergrepp, sjukdomar och väpnad konflikt, och utsätts för diskriminering, marginalisering och exkludering. Flickor står inför särskilda risker och kräver särskild uppmärksamhet.
  • EU är en huvudaktör för att skydda mänskliga rättigheter (och i synnerhet barns rättigheter) världen över. EU främjar andra initiativ som syftar till förbättringar för barn, t.ex. FN:s mål för hållbar utveckling.
  • Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Barn: alla under 18 år.

HUVUDDOKUMENT

EU:s riktlinjer för främjande och skydd av barnets rättigheter (2017) – Inget barn ska lämnas utanför, Bryssel 2017

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning I: Allmänna villkor – Artikel 3 (f.d. artikel 2 FEU) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 17).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Handel för alla – Mot en mer ansvarsfull handels- och investeringspolitik (COM(2015) 497 final, 14.10.2015).

Senast ändrat 28.11.2017

Fuq