Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE0058

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om definition, presentation och märkning av spritdrycker, användning av namn på spritdrycker i presentationen och märkningen av andra livsmedel, samt om skydd av geografiska beteckningar för spritdrycker [COM(2016) 750 final – 2016/0392 (COD)]

    EUT C 209, 30.6.2017, p. 54–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.6.2017   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 209/54


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om definition, presentation och märkning av spritdrycker, användning av namn på spritdrycker i presentationen och märkningen av andra livsmedel, samt om skydd av geografiska beteckningar för spritdrycker

    [COM(2016) 750 final – 2016/0392 (COD)]

    (2017/C 209/09)

    Föredragande:

    Peter SCHMIDT

    Remiss

    Rådet, 9/12/2016

    Europaparlamentet, 12.12.2016

    Rättslig grund

    Artiklarna 43.2, 114.1 och 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

    Ansvarig facksektion

    Jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö

    Antagande av facksektionen

    14.3.2017

    Antagande vid plenarsessionen

    29.3.2017

    Plenarsession nr

    524

    Resultat av omröstningen

    (för/emot/nedlagda röster)

    211/0/4

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    EESK välkomnar kommissionens initiativ om att anpassa den nuvarande rättsliga ramen för spritdrycker till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) och göra lagstiftningen förenlig med nya EU-bestämmelser, nämligen när det gäller tillhandahållandet av livsmedelsinformation till konsumenterna och kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel.

    1.2

    I synnerhet stöder EESK införandet av en starkare anknytning till jordbrukssektorn. Denna anknytning är väsentlig för kvaliteten och anseendet hos spritdrycker som framställs i EU.

    1.3

    Medan EESK i stort sett ställer sig bakom de anpassningar som gjorts för att säkerställa harmonisering med EUF-fördraget och underlätta lagstiftningsprocessen skulle det vara att föredra om balansen flyttades mer mot genomförandeakter snarare än delegerade akter. Inom vissa områden bör möjligheten att avvika från förordningen strykas helt.

    1.4

    Kommittén är medveten om att denna anpassning är en komplicerad uppgift och välkomnar förtydliganden och förbättringar på områden såsom bestämmelser om märkning när det gäller sammansatta beteckningar, hänvisningar och blandningar av spritdrycker samt frivillig märkning av råvarornas ursprung. Vissa andra delar av förslaget har dock ändrats och borde omprövas, vilket beskrivs längre fram i detta yttrande.

    1.5

    När det gäller geografiska beteckningar välkomnar EESK förtydligandet av reglerna och förfarandena för geografiska beteckningar och det värde som tillmäts traditioner och lokal/regional produktion.

    1.6

    EESK betonar vikten av att behålla den nuvarande skyddsnivån i fråga om sektorn för spritdrycker, i syfte att säkerställa att mervärdet och sysselsättningen blir kvar i Europa. Det viktiga är den plats där produkten destilleras och tillverkas, och den ändring av terminologin som har införts bör inte innebära några större förändringar för sektorn.

    1.7

    När det gäller presentation och märkning föreslår kommittén vissa förbättringar i det aktuella förslaget, nämligen i fråga om betydelsen av att undvika oriktiga framställningar eller missförstånd med anknytning till ”imiterande smaker”, vilket kan vara vilseledande för konsumenterna.

    1.8

    Trots att detta inte ingår i det särskilda tillämpningsområdet för kommissionens förslag upprepar EESK sina tidigare rekommendationer om behovet av en samstämmig och omfattande politisk strategi som baseras på att förhindra skadlig alkoholkonsumtion, liksom på främjandet av ett ansvarsfullt drickande som innebär att man förhindrar hälsorisker och alkoholkonsumtion bland minderåriga – inte bara för spritsektorn utan även mer allmänt. Information, utbildning och medvetandehöjande åtgärder är avgörande i detta avseende, och EESK välkomnar de många initiativen inom offentlig och privat sektor i detta sammanhang.

    2.   Inledning

    2.1

    Syftet med kommissionens förslag är att anpassa förordning (EG) nr 110/2008 (1) om spritdrycker till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). I huvudsak innebär detta att de bestämmelser som kommissionen antagit inom ramen för förordningen delas upp i delegerade rättsakter och genomförandeakter, och att det införs en rättslig grund för jordbruk (2) för att framhålla en starkare anknytning till jordbrukssektorn.

    2.2

    Utöver anpassningen till EUF-fördraget innehåller förslaget bara några få smärre ändringar av teknisk natur för att avhjälpa brister i genomförandet av förordning (EG) nr 110/2008 och göra lagstiftningen förenlig med nya EU-bestämmelser, nämligen när det gäller tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna (förordning (EU) nr 1169/2011 (3)) och kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel (förordning (EU) nr 1151/2012 (4)).

    2.3

    I synnerhet klargör förslaget vissa märkningsregler för sammansatta beteckningar, hänvisningar och blandningar av spritdrycker som syftar till att undvika problem på den inre marknaden. Det innehåller också en ny artikel om ursprungsmärkning och inför tydligare förfaranden för registrering av geografiska beteckningar på grundval av förordning (EU) nr 1151/2012.

    3.   Allmänna kommentarer

    3.1

    EESK välkomnar kommissionens förslag om att säkerställa en rättslig anpassning av den befintliga förordningen (EG) nr 110/2008 om spritdrycker till EUF-fördraget och göra lagstiftningen förenlig med nya EU-bestämmelser. Den föreslagna ramen erbjuder i allmänhet förtydliganden och samstämmighet med avseende på reglerna för spritsektorn.

    3.2

    EESK noterar att spritdrycksproducenternas sammanslutningar har hörts av kommissionen. Spritdryckssektorn i EU, med en försäljning utomlands som uppgick till mer än 10 miljarder euro under 2015, är en del av den jordbruksbaserade livsmedelssektorn, som är EU:s största exportsektor. Sektorn står för en miljon arbetstillfällen inom tillverkning och försäljning i Europa och har nära ekonomiska och sociala kopplingar till jordbrukssektorn. Intäkterna från spritrelaterad punktskatt och mervärdesskatt uppgår till omkring 23 miljarder euro per år. Spritkonsumtionen sjönk dock med 32 % mellan 1980 och 2014. Detta beror bland annat på trenden att konsumera mer exklusiva produkter, samt att man dricker ”mindre men bättre”. Mellan 2000 och 2015 sjönk till exempel försäljningen inom hotell-, restaurang- och cafébranschen med 8 % till 23,5 miljoner hektoliter sprit, men värdet ökade med 30 %.

    3.3

    Trots att kommissionens förslag främst syftar till att säkerställa rättslig anpassning till EUF-fördraget utgör det också en möjlighet för spritsektorn att upprätthålla kvalitet och traditionella metoder samt skydda sitt anseende på global nivå. Förslaget klargör i synnerhet hur varje dryck framställs: råvaror, lägsta alkoholhalt för saluföring, högsta alkoholhalt efter destillering, lagringsperioder, sötningskrav etc. Att särskilja mellan olika kategorier av spritdrycker bidrar till att skydda de många olika traditionerna.

    3.4

    EESK understryker vikten av att stärka anknytningen till jordbrukssektorn. Endast jordbruksråvaror bör tillåtas för framställning av spritdrycker, vilket också skulle säkerställa avsättningsmöjligheter för jordbrukets basprodukter.

    3.5

    De anpassningar som görs för att säkerställa anpassning till EUF-fördraget och för att underlätta lagstiftningsprocessen är i allmänhet positiva. Det vore dock lämpligare om balansen flyttades mer mot genomförandeakter snarare än delegerade akter. På vissa områden bör möjligheten till undantag tas bort helt och hållet, i synnerhet om detta innebär stora förändringar. Kommissionen (artikel 16.3) vill exempelvis ha befogenhet att utarbeta delegerade akter för att tillåta att namnet på en registrerad geografisk beteckning kan anges på exportmarknadens språk, där sådan information är obligatorisk, dvs. där spritdrycker inte kan marknadsföras utan denna information. Den nuvarande EU-lagstiftningen tillåter dock redan att tillverkare gör detta, men detta har strukits ur den anpassade texten. Den nuvarande möjligheten bör återinföras, och då finns det inte heller något behov av att delegera befogenheter.

    3.6

    En av de viktigaste frågorna för producenter av spritdrycker är bevarandet av dryckernas traditionella egenskaper och systemet med geografiska beteckningar för spritdrycker. EESK välkomnar i stora drag klargörandet av reglerna om geografiska beteckningar för spritdrycker.

    3.7

    Trots att detta inte ingår i det särskilda tillämpningsområdet för kommissionens förslag upprepar EESK sina tidigare rekommendationer om behovet av en samstämmig och omfattande politisk strategi (5) som baseras på att förhindra skadlig alkoholkonsumtion, liksom på främjandet av ett ansvarsfullt drickande som innebär att man förhindrar hälsorisker och alkoholkonsumtion bland minderåriga – inte bara för spritsektorn utan även mer allmänt. Information, utbildning och medvetandehöjande åtgärder är avgörande i detta avseende. EESK noterar att den privata sektorn är engagerad i många initiativ och sociala program i hela EU, vilket visar att det är möjligt att minska alkoholmissbruket, framför allt bland unga människor (6).

    3.8

    Frågan om huruvida ingredienser och näringsinformation ska anges på spritdryckernas etiketter tas inte upp i kommissionens förslag. EESK vill dock återigen framhålla att konsumenterna har rätt att få sanningsenlig och balanserad information om alkoholhaltiga drycker så att de kan fatta välgrundade beslut beträffande sin konsumtion (7). Små och mycket små producenter skulle behöva stöd för att tillämpa reglerna. Kommittén ser fram emot att bidra till den pågående debatt som inleddes genom kommissionens nyligen framlagda rapport (8) om detta ämne.

    4.   Särskilda kommentarer

    4.1

    Kommittén är medveten om att denna anpassning är en komplicerad uppgift och välkomnar förtydliganden och förbättringar på områden såsom bestämmelser om märkning när det gäller sammansatta beteckningar, hänvisningar och blandningar av spritdrycker samt frivillig märkning av råvarornas ursprung. Vissa andra delar av förslaget har dock ändrats och borde omprövas, till exempel

    Ersättning av alla ”och/eller” med olika uttryck borde inte leda till feltolkningar och missförstånd. EESK föreslår därför att man i ett skäl understryker att alla uttryck med ”och/eller” har ersatts med uttryck med motsvarande innebörd, och att kommissionen inte hade för avsikt att ändra innebörden av bestämmelserna i förordning (EU) nr 110/2008.

    Definitionen av produktionspraxis och smaksättning måste klargöras,

    Termen ”kravspecifikation” har bytts ut mot termen ”produktspecifikation” i syfte att harmonisera bestämmelserna om geografiska beteckningar i de fyra sektorerna (livsmedelsprodukter, vin, spritdrycker och aromatiserade viner). För att undvika alla missförstånd bör man lägga till ett skäl för att förtydliga att de båda begreppen är likvärdiga.

    4.2

    I artikel 8.5 i kommissionens förslag fastställs att de försäljningsbeteckningar som kompletteras med ordet ”smak” (eller andra liknande uttryck) endast får användas för hänvisningar till aromer som imiterar en spritdryck, eller deras användning i framställningen av andra livsmedel än drycker. Kommittén anser att denna bestämmelse skulle kunna vilseleda konsumenter.

    4.3

    Både för att behålla mervärdet för producenterna och för att skydda konsumenternas intressen understryker EESK vikten av att bibehålla den nuvarande skyddsnivån för spritdryckssektorn när man hänvisar till ”framställningsort” kontra ”ursprungsort”. Den nya terminologin bör inte innebära några större förändringar för sektorn för spritdrycker, eftersom den kritiska punkten är den plats där produkten destilleras och framställs.

    4.4

    Medlemsstaterna ansvarar för att övervaka olaglig användning av skyddade geografiska beteckningar, och kommissionen bör informeras om tillämpningen av reglerna i medlemsstaterna, för att därigenom kunna tillhandahålla en lämplig ram så att förfalskade spritdrycker kan avlägsnas från marknaden.

    4.5

    Det invändningsförfarande som gör det möjligt för berörda parter att nå en överenskommelse välkomnas, eftersom detta förfarande är mindre betungande utan att resultaten påverkas.

    4.6

    Det register över skyddade geografiska beteckningar för spritdrycker som ersätter bilaga III bör ses som ett sätt att modernisera modellen, utan att systemets rättigheter, skyldigheter eller öppenhet påverkas.

    Bryssel den 29 mars 2017.

    Georges DASSIS

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


    (1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 110/2008 av den 15 januari 2008 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, spritdrycker, samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1576/89 (EUT L 39, 13.2.2008, s. 16).

    (2)  Artikel 43.2 i EUF-fördraget.

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 av den 25 oktober 2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1924/2006 och (EG) nr 1925/2006 samt om upphävande av kommissionens direktiv 87/250/EEG, rådets direktiv 90/496/EEG, kommissionens direktiv 1999/10/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/13/EG, kommissionens direktiv 2002/67/EG och 2008/5/EG samt kommissionens förordning (EG) nr 608/2004 (EUT L 304, 22.11.2011, s. 18).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 av den 21 november 2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel (EUT L 343, 14.12.2012, s. 1).

    (5)  EUT C 318, 23.12.2009, s. 10.

    (6)  Se till exempel: HBSC (Health Behaviour in School-aged Children, 11-13-15 years old) – sammanfattning av de viktigaste resultaten av den senaste studien från HBSC som publicerades 2016: http://spirits.eu/files/98/cp.as-095-2016-hbsc-survey-2016-key-messages-final.pdf, ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, 15–16 years old). ESPAD-studien visar att 86 % av alla europeiska studenter nu rapporterar att de ”inte har varit berusade” under de senaste 30 dagarna. Detta innebär en minskning på 23 % i graden av berusning (sedan 2003). Berusningsdrickandet har minskat med 28 % sedan de högsta siffrorna uppmättes under 2007 (18 % 2007 som sjönk till 13 % 2015). Dessa positiva tendenser kan iakttas för både pojkar och flickor.

    (7)  EUT C 332, 8.10.2015, s. 28.

    (8)  Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om den obligatoriska förteckningen över ingredienser och näringsdeklarationen för alkoholhaltiga drycker, COM(2017) 58 final – 13.3.2017.


    Top