EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0157

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av CE-märkta gödselprodukter och om ändring av förordning (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009

COM/2016/0157 final - 2016/084 (COD)

Bryssel den 17.3.2016

COM(2016) 157 final

2016/0084(COD)

Paketet om den cirkulära ekonomin

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av CE-märkta gödselprodukter och om ändring av förordning (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009

(Text av betydelse för EES)

{SWD(2016) 64 final}
{SWD(2016) 65 final}


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

1.Syftet med förslaget är att åtgärda allvarliga problem på marknaden som först identifierades vid en efterhandsutvärdering 2010 1 av förordning (EG) nr 2003/2003 (nedan kallad den nuvarande förordningen om gödselmedel). Förslaget anses också vara ett av de centrala lagstiftningsförslagen i handlingsplanen för den cirkulära ekonomin 2 .

Det första motivet och syftet

2.Innovativa gödselprodukter, som ofta innehåller näringsämnen eller organiskt material som återvunnits från bioavfall eller andra returråvaror i enlighet med modellen för den cirkulära ekonomin, har svårt att få tillträde till den inre marknaden till följd av att de nationella bestämmelserna och standarderna skiljer sig åt.

3.I den nuvarande förordningen om gödselmedel säkerställs fri rörlighet på den inre marknaden för en klass av harmoniserade produkter som hör till en av de produkttyper som omfattas av bilaga I till den förordningen. Dessa produkter får märkas ”EG-gödselmedel”. Företag som önskar saluföra andra produkttyper som EG-gödselmedel måste först få ett nytt typgodkännande genom ett kommissionsbeslut som ändrar bilagan. Nästan samtliga produkttyper i den nuvarande förordningen om gödselmedel är traditionella, oorganiska gödselmedel som vanligtvis utvinns ur gruvor eller tillverkats på kemisk väg i enlighet med en modell för den linjära ekonomin. De kemiska processerna för att tillverka t.ex. kvävegödselmedel är både energikrävande och koldioxidintensiva.

4.Cirka 50 procent av gödselmedlen på marknaden omfattas emellertid inte av förordningen. Så är fallet för vissa oorganiska gödselmedel och för nästan alla gödselmedel som tillverkas av organiska material, såsom animaliska biprodukter eller andra biprodukter från jordbruket, eller återvunnet bioavfall från livsmedelskedjan. Forskning, innovation och investeringar utvecklas snabbt i dagens läge och bidrar till den cirkulära ekonomin genom att skapa lokala arbetstillfällen och värde från returråvaror som införskaffats på den inre marknaden och som annars hade använts direkt på åkrarna eller deponerats som avfall och förorsakat onödig eutrofiering och utsläpp av växthusgaser. Det finns också en tjänstefieringstrend inom industrin med allt större produktanpassning som baserar sig på analys av den jord där gödselmedlet ska användas. Små och medelstora men även andra företag i hela Europa är i allt högre grad intresserade av att bidra till denna utveckling. Anpassade produkter som innehåller organiska gödselmedel kan för närvarande endast få tillträde till den inre marknaden om de blivit ömsesidigt erkända, och därför stöter de ofta på hinder.

5.De nuvarande bestämmelserna ger upphov till två slag av problem i samband med innovativa gödselmedel.

6.För det första är det ytterst svårt att i den nuvarande förordningen om gödselmedel inkludera produkttyper som tillverkats av organiskt material eller returråvaror. Lagstiftarna tvekar på grund av att dessa material har relativt olika sammansättningar och egenskaper. Den nuvarande förordningen om gödselmedel är helt klart utformad för välbeskrivna oorganiska gödselmedel som tillverkats av primära råvaror. I förordningen saknas det effektiva kontrollmekanismer och skyddsåtgärder som behövs för att skapa förtroende för produkter som tillverkats av organiska material eller returråvaror som är föränderliga till sin natur. Dessutom är kopplingarna till den gällande lagstiftningen om kontroll av animaliska biprodukter och avfall oklara.

7.Följden är att gödselmedel som tillverkats i enlighet med den cirkulära ekonomin inte har harmoniserats. Många medlemsstater har detaljerade nationella bestämmelser och standarder för gödselmedel som inte harmoniserats och har infört miljökrav (såsom stränga gränsvärden för förorenande metaller) som inte tillämpas på EG-gödselmedel. Det har också visat sig att fri rörlighet mellan medlemsstaterna genom ömsesidigt erkännande är ytterst svårt. Följden är att den som tillverkar gödselmedel av organiskt material eller returråvaror i en medlemstat och försöker utvidga sin marknad till en annan medlemsstats territorium ofta stöter på administrativa förfaranden som gör att det blir alltför kostsamt att skaffa tillträde till en ny marknad. Den brist på kritisk massa som blir följden lägger hinder för investeringar i denna viktiga sektor av den cirkulära ekonomin. Frågan är särskilt viktig för tillverkare i medlemsstater som har en liten inhemsk marknad i förhållande till det överskott av organiskt material eller returråvaror (vanligtvis stallgödsel) som de har till sitt förfogande.

8.Sammanfattningsvis kan man alltså säga att konkurrensen mellan de gödselmedel som tillverkas av organiskt material eller returråvaror som införskaffas på den inre marknaden i enlighet med modellen för den cirkulära ekonomin och de gödselmedel som tillverkas i enlighet med modellen för den linjära ekonomin är till de senares fördel. Denna konkurrenssnedvridning är ett hinder för investeringar i den cirkulära ekonomin.

9.Problemet förvärras av att en av de viktigaste beståndsdelarna i gödselmedel är fosforit som av kommissionen har identifierats som en råvara av avgörande betydelse. När det gäller fosforgödselmedel är EU för närvarande i hög grad beroende av import av fosforit som utvunnits utanför EU (mer än 90 procent av de fosforgödselmedel som används i EU importeras, främst från Marocko, Tunisien och Ryssland). Samtidigt innehåller hushållsavfall (framför allt avloppsslam) stora mängder fosfor som, om det återvinns i enlighet med modellen för den cirkulära ekonomin, kunde stå för omkring 20–30 procent av EU:s efterfrågan på fosforgödselmedel. Den investeringspotential som finns har till stor del lämnats outnyttjad, vilket delvis hänger samman med svårigheterna att få tillträde till den inre marknaden.

10.För det andra innebär begränsningarna för innovativa gödselmedel i den nuvarande förordningen om gödselmedel att typgodkännandeförfarandet är utdraget till och med för nya oorganiska gödselmedel som tillverkats av primära råvaror, och förfarandet håller inte jämna steg med innovationscykeln inom gödselmedelsektorn. Det har därför ansetts nödvändigt att i grunden se över och modernisera lagstiftningstekniken för att öka flexibiliteten när det gäller produktkraven och samtidigt ha kvar en hög skyddsnivå när det gäller människors, djurs och växters hälsa, säkerheten och miljön. En närmare redogörelse av diskussionerna kring denna fråga finns i avsnitt 3: Resultat av efterhandsutvärderingar, samråd med berörda parter och konsekvensbedömningar.

11.Initiativets viktigaste politiska syfte är därför att främja en storskalig gödseltillverkning i EU av organiskt material eller returråvaror som införskaffats på den inre marknaden i enlighet med modellen för den cirkulära ekonomin, där avfall omvandlas till näringsämnen för grödor. Förslaget kommer att utgöra en rättslig ram som gör det avsevärt lättare för dessa gödselmedel att få tillträde till den inre marknaden. På så sätt kommer de att behandlas på samma villkor som utvunna eller kemiska gödselmedel som tillverkats i linje med modellen för den linjära ekonomin. Detta skulle bidra till följande mål för den cirkulära ekonomin:

Synen på returråvaror skulle bli mer positiv, användningen av råvaror därigenom förbättras och problem med eutrofiering och avfallshantering förvandlas till ekonomiska möjligheter för offentliga och privata aktörer.

Resurseffektiviteten skulle öka och importberoendet av råvaror som är viktiga för det europeiska jordbruket, särskilt fosfor, skulle minska.

Investeringarna och innovationerna i den cirkulära ekonomin skulle öka och jobb skapas inom EU.

Den nuvarande pressen på gödselmedelindustrin att minska koldioxidutsläppen enligt utsläppshandelssystemet skulle minska. I stället skulle den få tillverka gödselmedel av mindre koldioxidintensiva råvaror.

12.En ökad tillverkning av och handel med innovativa gödselmedel skulle också öka utbudet av gödselmedel till jordbrukarna och eventuellt bidra till att göra livsmedelstillverkningen mer kostnads- och resurseffektiv.

Det andra motivet och syftet

13.I den nuvarande förordningen om gödselmedel behandlas inte de miljöproblem som uppstår då EG-gödselmedel kontaminerar jord, inlandsvatten, havsvatten och i slutändan livsmedel. Förekomsten av kadmium i oorganiska fosforgödselmedel är ett välkänt faktum. Eftersom EU-gränsvärden saknas har vissa medlemsstater infört ensidiga gränsvärden för kadmium i EG-gödselmedel enligt artikel 114 i EUF-fördraget, vilket har lett till att marknaden delvis fragmenterats också på det harmoniserade området. Förekomsten av förorenande ämnen i de gödselmedel som för närvarande omfattas av nationella bestämmelser (t.ex. näringsämnen som återvunnits från avloppsslam) ger upphov till liknande problem.

14.Ett annat politiskt syfte är därför att åtgärda detta problem och införa harmoniserade gränsvärden för kadmium i fosforgödselmedel. Fastställandet av sådana gränsvärden, som syftar till att minimera gödselanvändningens negativa effekter på miljön och folkhälsan, kommer att bidra till att ackumuleringen av kadmium i jord och kadmiumkontamineringen av livsmedel och vatten minskar. Samtidigt kommer den fragmentering av marknaden att försvinna som uppstått till följd av nationella gränsvärden för kadmium i vissa medlemsstater.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

15.Genom förslaget upphävs den nuvarande förordningen om gödselmedel, men redan harmoniserade gödselmedel får stanna kvar på marknaden förutsatt att de överensstämmer med de nya säkerhets- och kvalitetskraven. I förslaget fastställs villkoren för när gödselmedel som tillverkas av avfall och animaliska biprodukter inte behöver omfattas av kontrollerna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter) 3 och direktiv 2008/98/EG om avfall och om upphävande av vissa direktiv 4 och kan röra sig fritt som CE-märkta gödselmedel. Förslaget kompletterar Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) 5 som även i fortsättningen kommer att tillämpas på kemiska ämnen som tillsätts gödselprodukter.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

16.Initiativet stöder kommissionens agenda för sysselsättning, tillväxt och investeringar genom att det inför det rätta regelverket för investeringar i den reala ekonomin.

17.Initiativet kommer framför allt att utgöra ett viktigt och konkret bidrag till kommissionens paket om den cirkulära ekonomin. Det kommer att skapa lika konkurrensvillkor för alla gödselprodukter och underlätta tillgången till returråvaror på den inre marknaden.

18.Dessutom stöder initiativet målet att skapa en djupare och mer rättvis inre marknad med en starkare industriell bas genom att det avlägsnar hinder för vissa innovativa gödselmedels fria rörlighet och underlättar medlemsstaternas marknadskontroll.

19.Initiativet hänger samman med följande politiska initiativ:

Paketet om cirkulär ekonomi: Revideringen av förordningen om gödselmedel syftar till att fastställa ett regelverk som gör det möjligt att tillverka gödselmedel av återvunnet bioavfall och andra returråvaror, i enlighet med bioekonomistrategin 6 . Strategin omfattar tillverkning av förnybara biologiska resurser och omvandling av dessa resurser och avfallsflöden till mervärdesprodukter. På så sätt skulle man främja införskaffande på den inre marknaden av växtnäringsämnen som är ytterst viktiga för ett hållbart europeiskt jordbruk, såsom fosfor som är en råvara av avgörande betydelse. Det skulle också bli lättare att tillämpa avfallstrappan till följd av att deponeringen minskar och energi återvinns från bioavfall. Avfallshanteringsproblem som hänger samman med detta skulle också lösas.

Strategin för den inre marknaden: Såsom ovan beskrivs utgör omfattande och nationella regelverk som skiljer sig åt ett välkänt hinder för fri rörlighet på den inre marknaden för de gödselmedel som för närvarande inte omfattas av harmoniseringslagstiftningen. Medan ekonomiska aktörer ofta ser de olika nationella bestämmelserna som ett oöverkomligt hinder för att få tillträde till nya marknader, anser medlemsstaterna att bestämmelserna är ytterst viktiga för att skydda livsmedelskedjan och miljön. Till följd av att dessa hälso- och miljöfrågor väcker oro har det varit ytterst svårt att få till stånd ett ömsesidigt erkännande av icke-harmoniserade gödselmedel, och ekonomiska aktörer har efterlyst en möjlighet att få tillträde till hela den inre marknaden om de uppfyller de harmoniserade bestämmelser som tar upp dessa frågor på EU-nivå.

Horisont 2020: Förslaget kan stimulera viktig forskning som inletts inom ramen för samhällsutmaningarna 2 (livsmedelstrygghet, hållbart jordbruk och skogsbruk samt havs-, sjöfarts- och inlandsvattenforskning samt bioekonomi) och 5 (klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror). Syftet är bl.a. att finna innovativa lösningar på en mer effektiv och säker återvinning av resurser från avfall, avloppsvatten och bioavfall och att uppmuntra forskare att ta fram innovativa produkter som överensstämmer med marknadsbehoven, samhällsbehoven och miljöskyddet. Det gemensamma företaget för biobaserade industrier har bl.a. identifierat återvinning av fosfor från (organiskt) avfall för gödselmedeltillverkning som en framväxande och ekonomiskt lovande ny värdekedja 7 . Ett smidigt tillträde till den inre marknaden för sådana gödselmedel skulle vara ett villkor för att nå dessa mål och för att sprida forskningsresultat på marknaden.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

20.Syftet med förslaget är att förbättra den inre marknadens funktion för gödselprodukter och på så sätt åtgärda de problem som först identifierades vid efterhandsutvärderingen 2010 av den nuvarande förordningen om gödselmedel. Den rättsliga grunden är därför artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt som också är den rättsliga grunden för den nuvarande förordningen om gödselmedel.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

21.Det första syftet med den föreslagna åtgärden är att främja investeringar i tillverkning och spridning på marknaden av effektiva och säkra innovativa gödselmedel som tillverkats av organiskt material eller returråvaror i enlighet med modellen för den cirkulära ekonomin och den bioekonomiska strategin genom att man hjälper dessa produkter att nå en kritisk massa genom tillträde till hela den inre marknaden. En bredare tillgång till dessa gödselmedel kan erbjuda stora miljöfördelar, minska importberoendet av viktiga råvaror från länder utanför EU samt öka utbudet av högkvalitativa gödselprodukter till jordbrukare. De nuvarande hindren för fri rörlighet för dessa produkter, dvs. nationella regelverk som skiljer sig åt, kan inte avlägsnas med hjälp av ensidiga åtgärder från medlemsstaternas sida. Framför allt har det visat sig att det är ytterst svårt att få till stånd ett ömsesidigt erkännande på detta område och att det ömsesidiga erkännandet är ett allt större hinder ju mer intresset för att tillverka och saluföra högkvalitativa gödselmedel av organiskt material eller returråvaror ökar. En EU-åtgärd som går ut på harmoniserade högkvalitativa säkerhets- och miljökriterier skulle å sin sida kunna garantera fri rörlighet för sådana gödselmedel.

22.Det andra syftet är att åtgärda kadmiumkontaminering av jord och livsmedel vid användning av gödselmedel. Eftersom de flesta gödselmedel som ger upphov till problem (dvs. oorganiska fosforgödselmedel) redan har harmoniserats, kan inte medlemsstaterna nå detta mål på egen hand. EU-omfattande maximigränser kan å sin sida effektivt minska förorenande ämnen i harmoniserade gödselmedel till säkra nivåer.

Proportionalitetsprincipen

23.Initiativets första syfte är att främja investeringar i tillverkning av effektiva och säkra innovativa gödselmedel som tillverkats av organiskt material eller returråvaror i enlighet med modellen för den cirkulära ekonomin, vilket kommer att leda till miljöfördelar, minskat importberoende och ett ökat utbud av högkvalitativa produkter. Syftet med initiativet är att nå en kritisk massa genom en inre marknad för sådana produkter. Det har tidigare visat sig vara ytterst svårt att få till stånd ömsesidiga erkännanden av icke-harmoniserade gödselmedel, medan harmonisering av produktlagstiftningen har visat sig vara ett effektivt sätt att garantera tillträde till den inre marknaden för oorganiska gödselmedel. Därför dras slutsatsen att harmonisering av produktlagstiftning för gödselmedel av organiskt material eller returråvaror inte går utöver vad som är nödvändigt för att garantera den rättssäkerhet som krävs för att främja storskaliga investeringar i den cirkulära ekonomin. Den lagstiftningsteknik som använts i detta förslag ger ekonomiska aktörer största möjliga flexibilitet för att släppa ut nya produkter på marknaderna utan att de behöver göra avkall på säkerhet och kvalitet. Dessutom ger den medlemstaterna frihet att tillåta icke-harmoniserade gödselmedel på marknaden utan att den fråntar de ekonomiska aktörer som söker efter större marknader möjligheten att välja de fördelar som det harmoniserade regelverket ger.

24.En förordning ansågs vara lämpligast för harmonisering av produkter på ett område som är så tekniskt komplicerat och som kan ha sådana konsekvenser för livsmedelskedjan och miljön som gödselmedel. Den slutsatsen stöds av att den nuvarande harmoniseringslagstiftningen för gödselmedel också är en förordning.

25.När det gäller det andra syftet, dvs. att åtgärda kadmiumkontaminering av jord och livsmedel vid användning av gödselmedel som i många fall redan har harmoniserats, anses maximinivåer i produktlagstiftningen vara ett effektivt sätt att råda bot på problemet vid källan. De ekonomiska effekterna bedöms som rimliga i förhållande till målet att förhindra en oåterkallelig jordkontaminering som skulle ha följder för nu levande och framtida generationer av jordbrukare och livsmedelskonsumenter.

26.Proportionaliteten diskuteras ytterligare i punkt 4.2.2 i konsekvensbedömningen.

Val av instrument

27.En förordning ansågs vara lämpligast för harmonisering av produkter på ett område som är så tekniskt komplicerat och som kan ha sådana konsekvenser för livsmedelskedjan och miljön som gödselmedel. Den slutsatsen stöds av att den nuvarande harmoniseringslagstiftningen för gödselmedel också är en förordning.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

28.I efterhandsutvärderingen från 2010 av den nuvarande förordningen om gödselmedel 8 fastställdes det att förordningen har varit effektiv när det gäller att uppfylla målet att förenkla och harmonisera regelverket för en viktig del av gödselmedelmarknaden.

29.I utvärderingen drog man emellertid också slutsatsen att förordningen kunde vara mer effektiv när det gäller att främja innovativa gödselmedel och att anpassningar också är nödvändiga för att förbättra miljöskyddet. När det gäller organiska gödselmedel som för närvarande inte omfattas av förordningen visade utvärderingen dessutom att varken ekonomiska aktörer eller nationella myndigheter ansåg att ömsesidigt erkännande var det lämpligaste verktyget för att säkerställa fri rörlighet, eftersom gödselmedel är produkter för vilka strikta bestämmelser kan anses vara rättmätiga på grund av farhågor när det gäller produktkvalitet, miljö och folkhälsa.

Samråd med berörda parter

30.Allt sedan förberedelserna inleddes 2011 har omfattande samråd hållits med medlemstater och andra aktörer, särskilt inom ramen för arbetsgruppen för gödselmedel 9 . Det offentliga samrådet om den cirkulära ekonomin som offentliggjordes i maj 2015 innehöll frågor om detta ämne 10 . Aktörer uppmanades också att ge återkoppling på färdplanen för revidering av förordningen om gödselmedel som offentliggjordes den 22 oktober 2015 11 .

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

31.Det nuvarande utkastet till konsekvensbedömningsrapport grundar sig i stor utsträckning på efterhandsutvärderingen från 2010 av förordningen om gödselmedel och den studie som gjordes 2011 rörande möjligheterna att fullt ut harmonisera EU-lagstiftningen om gödselmaterial, inklusive teknisk genomförbarhet och miljömässiga, ekonomiska och sociala effekter 12 .

32.Fosforåtervinning har också behandlats i forskningsprojekt inom ramen för det sjunde ramprogrammet. Resultaten analyserades vid seminariet ”Circular approaches to phosphorus: from research to deployment” som anordnades den 4 mars 2015 i Berlin 13 . En av de prioriteringar som identifierats är att revidera EU:s förordning om gödselmedel så att den också omfattar näringsämnen från returråvaror (t.ex. återvunna fosfater) och organiskt material.

Konsekvensbedömning

33.Förslaget stöds av en konsekvensbedömning, vars huvuddokument kan läsas på [när konsekvensbedömningsrapporten har offentliggjorts, lägg till en länk till sammanfattningen och till det positiva yttrandet från nämnden för lagstiftningskontroll]. Yttrandena från konsekvensbedömningsnämnden beaktades genom att man lade fram bättre bevis för hur olika nationella standarder förorsakade en fragmentering av marknaden, redogjorde för innehållet i de olika alternativ som hade bedömts och bättre motiverade de viktigaste konsekvenserna av förslaget.

34.I konsekvensbedömningen jämfördes den nuvarande situationen (alternativ 1) med fyra andra politiska alternativ (alternativen 2–5). I alternativen 2–5 skulle harmoniseringens räckvidd utvidgas till gödselmedel som tillverkas av organiska material och andra gödselmedelrelaterade produkter, och gränsvärden införas för förorenande ämnen. Alternativen skulle basera sig på olika kontrollmekanismer: I alternativ 2 skulle lagstiftningstekniken i förordningen om gödselmedel, dvs. typgodkännande, inte ändras. I alternativ 3 skulle typgodkännandet ersättas av en positiv, uttömmande förteckning över material för avsiktlig blandning i ett gödselmedel. I alternativ 4 skulle den nödvändiga kontrollen erhållas genom den nya lagstiftningsramen, med ett förfarande för bedömning av överensstämmelse över hela linjen. Alternativ 5 skulle slutligen också basera sig på den nya lagstiftningsramen, men förfarandet för bedömning av överensstämmelse skulle variera mellan de olika materialkategorierna. I fråga om alla fyra alternativen 2–5 undersöktes det också om harmoniseringen borde vara obligatorisk för alla produkter med en viss funktion, eller om det skulle vara frivilligt att gödselmedlen uppfyllde kraven i den harmoniserade lagstiftningen, som ett alternativ till tillämplig nationell lagstiftning och ömsesidigt erkännande, såsom för närvarande är fallet för oorganiska gödselmedel.

35.Det slutliga förslaget motsvarar alternativ 5 som kombineras med varianten frivillig harmonisering. Detta ansågs vara det bästa politiska alternativet, eftersom det skulle leda till administrativ förenkling, särskilt för gödselprodukter som tillverkats av välidentifierade primära råvaror, och garantera flexibilitet och samtidigt säkerställa att användningen av harmoniserade gödselprodukter inte utgör en oacceptabel risk för hälsan eller miljön.

36.Förslaget kommer främst att påverka dem som tillverkar innovativa gödselmedel av organiskt material eller returråvaror i enlighet med modellen för den cirkulära ekonomin och som kommer att uppnå en kritisk massa genom avsevärt lättare tillträde till den inre marknaden. Dessa tillverkare drar nytta av initiativet framför allt i de medlemsstater där den inhemska marknaden inte är tillräckligt stor för nya typer av gödselmedel.

37.Förslaget kommer också att påverka privata och offentliga återvinningsföretag (t.ex. avloppsreningsverk eller avfallshanteringsanläggningar som tillverkar kompost eller rötrester) som kan uppvärdera det material de tillverkar och sålunda göra det lättare att investera i sådan infrastruktur.

38.För många nationella myndigheter innebär det en minskad arbetsbörda då nationella registrerings- eller godkännandesystem för gödselmedel helt eller delvis ersätts av EU-omfattande kontrollmekanismer.

39.Slutligen kommer jordbrukare och andra användare av gödselmedel troligtvis att se ett ökat produktutbud, medan allmänheten kommer att skyddas bättre mot kontaminering av jord, vatten och livsmedel.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

40.Förslaget kommer att leda till förenkling och minskning av den administrativa bördan för tillverkare av gödselprodukter som vill få tillträde till mer än ett nationellt territorium på den inre marknaden, eftersom ett sådant tillträde inte längre är beroende av ömsesidigt erkännande. Samtidigt kommer marknadstillträde inte att förbjudas eller begränsas för tillverkare som inte har som mål att uppfylla EU:s bestämmelser, eftersom det fortfarande är möjligt att få tillträde till nationella marknader på grundval av nationella bestämmelser och ömsesidigt erkännande.

4.BUDGETKONSEKVENSER

41.Förslaget påverkar inte EU:s budget. Inga förändringar kommer att ske i personalen eller administrationen inom Europeiska kommissionen jämfört med genomförandet och övervakningen av den nuvarande förordningen om gödselmedel.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

42.Europeiska kommissionen kommer att bistå och övervaka medlemsstaternas genomförande av förordningen. Den kommer också att analysera behovet av vägledning, standarder eller system som visar att gödselprodukter är hållbara, dvs. tillåta hållbarhetspåståenden på produktens etikett.

43.Kommissionen ämnar dessutom ta med ytterligare komponentmaterialkategorier i bilagorna för att hålla jämna steg med den tekniska utveckling, vilket skulle möjliggöra tillverkning av säkra och effektiva gödselmedel från återvunna returråvaror, såsom biokol, aska och struvit. Slutligen kommer kommissionen att ständigt se över kraven i bilagorna och vid behov revidera dem för att erbjuda ett ändamålsenligt skydd av människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

44.I kapitel 1 i förslaget till förordning fastställs syfte, tillämpningsområde och definitioner samt grundläggande principer för CE-märkta gödselprodukters fria rörlighet och säljbarhet. Bestämmelsen om produktkrav hänvisar till bilagorna I och II som innehåller materiella krav för slutproduktskategorierna i enlighet med deras avsedda funktion (bilaga I) och för de komponentmaterialkategorier som kan tillsättas i CE-märkta gödselprodukter (bilaga II). Den hänvisar också till bilaga III där märkningskraven specificeras.

45.I kapitel 2 fastställs ekonomiska aktörers skyldigheter då de tillhandahåller CE-märkta gödselprodukter på marknaden.

46.I kapitel 3 redogörs det för den allmänna principen för överensstämmelse av CE-märkta gödselprodukter. Den hänvisar till bilaga IV som i detalj beskriver de förfaranden för bedömning av överensstämmelse som tillämpas på CE-märkta gödselprodukter beroende på deras komponentmaterial- och produktfunktionskategorier. Den hänvisar också till bilaga V där det redogörs för modellstrukturen för EU:s försäkran om överensstämmelse.

47.I kapitel 4 redogörs det för bestämmelserna för anmälda organ, och i kapitel 5 redogörs det för bestämmelserna för marknadskontroll. I kapitel 6 redogörs det för villkoren för kommissionens antagande av delegerade akter och genomförandeakter, och i kapitel 7 redogörs det för slutbestämmelserna.

2016/0084 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av CE-märkta gödselprodukter och om ändring av förordning (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 14 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Villkoren för att tillhandahålla gödselmedel på den inre marknaden har delvis harmoniserats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2003/2003 15 som nästan enbart omfattar gödselmedel från utvunnet eller kemiskt framställt, oorganiskt material. Det finns också ett behov av att använda återvunnet eller organiskt material som gödselmedel. Harmoniserade villkor för att göra gödselmedel som tillverkas av sådana återvunna eller organiska material tillgängliga på hela den inre marknaden bör fastställas för att effektivt stimulera en bredare användning av dem. Harmoniseringen bör därför utvidgas till att också omfatta återvunna och organiska material.

(2)Vissa produkter används tillsammans med gödselmedel i syfte att förbättra näringsutnyttjandet, med den gynnsamma effekten att de minskar mängden gödselmedel som används och sålunda deras miljöpåverkan. I syfte att underlätta gödselmedlens fria rörlighet på den inre marknaden bör harmoniseringen inte enbart omfatta gödselmedel, dvs. produkter avsedda att förse växter med näring, utan också produkter avsedda att förbättra växternas näringsutnyttjande.

(3)Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 16 innehåller regler för ackreditering av organ för bedömning av överensstämmelse och ger ett ramverk för marknadskontroll av produkter och för kontroll av produkter från tredjeländer samt ger allmänna principer för CE-märkning. Den förordningen bör vara tillämplig på produkter som omfattas av denna förordning för att säkerställa att produkter som omfattas av den fria rörligheten för varor inom unionen uppfyller krav som ger en hög skyddsnivå för allmänintressen, såsom personers hälsa och säkerhet i allmänhet, konsumentskydd och miljöskydd.

(4)I Europaparlamentets och rådets beslut nr 768/2008/EG 17 fastställs gemensamma principer och referensbestämmelser som är avsedda att tillämpas som en enhetlig grund för översyn eller omarbetning av sektorsspecifik lagstiftning. Förordning (EG) nr 2003/2003 bör därför ersättas av en förordning som så långt som möjligt har utarbetats i enlighet med det beslutet.

(5)I motsats till de flesta andra produktharmoniseringsåtgärder i unionslagstiftningen förhindrar förordning (EG) nr 2003/2003 inte icke-harmoniserade gödselmedel från att tillhandahållas på den inre marknaden i enlighet med nationella lagar och de allmänna bestämmelserna om fri rörlighet i fördraget. Eftersom vissa produktmarknader är mycket lokala bör denna möjlighet finnas kvar. Överensstämmelse med harmoniserade bestämmelser bör därför även i fortsättningen vara frivilligt, och bör endast krävas för produkter som är CE-märkta när de tillhandahålls på marknaden och som är avsedda att förse växter med näring eller förbättra växternas näringsutnyttjande. Denna förordning bör därför inte tillämpas på produkter som inte är CE-märkta när de tillhandahålls på marknaden.

(6)Olika produktfunktioner motiverar olika produktsäkerhets- och kvalitetskrav som anpassats till deras olika avsedda användningsområden. CE-märkta gödselprodukter bör därför delas in i olika produktfunktionskategorier, och varje kategori bör omfattas av särskilda säkerhets- och kvalitetskrav.

(7)På samma sätt motiverar olika komponentmaterial olika processkrav och kontrollmekanismer som anpassats till deras eventuella riskfylldhet och variabilitet. Komponentmaterial för CE-märkta gödselprodukter bör därför delas in i olika kategorier, och varje kategori bör omfattas av särskilda processkrav och kontrollmekanismer. Det bör kunna vara möjligt att på marknaden tillhandahålla en CE-märkt gödselprodukt som består av flera komponentmaterial från olika komponentmaterialkategorier där varje material uppfyller kraven i den kategori till vilken det hör.

(8)Förorenande ämnen i CE-märkta gödselprodukter, såsom kadmium, kan eventuellt utgöra en risk för människors och djurs hälsa och för miljön eftersom de anrikas i naturen och kommer in i livsmedelskedjan. Deras halt i sådana produkter bör därför begränsas. Dessutom bör föroreningar i CE-märkta gödselprodukter som framställts av bioavfall, särskilt polymerer men också metall och glas, antingen förhindras eller begränsas så långt som det är tekniskt möjligt genom att sådana föroreningar påvisas i separat insamlat bioavfall före bearbetningen.

(9)Produkter som uppfyller alla kraven i denna förordning bör tillåtas att röra sig fritt på den inre marknaden. Om ett eller flera komponentmaterial i en CE-märkt gödselprodukt omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 18 men når en punkt i tillverkningskedjan där materialet inte längre utgör någon betydande risk för människors eller djurs hälsa (nedan kallad slutpunkten i tillverkningskedjan), är det en onödig administrativ börda att låta produkten omfattas av bestämmelserna i den förordningen. Därför bör sådana gödselprodukter undantas från kraven i den förordningen. Förordning (EG) nr 1069/2009 bör därför ändras i enlighet med detta.

(10)Slutpunkten i tillverkningskedjan bör för varje relevant komponentmaterial som innehåller animaliska biprodukter bestämmas i enlighet med de förfaranden som fastställts i förordning (EG) nr 1069/2009. Om en tillverkningsprocess som regleras enligt den här förordningen redan inleds innan slutpunkten har nåtts bör processkraven både i förordning (EG) nr 1069/2009 och i den här förordningen tillämpas kumulativt på CE-märkta gödselprodukter, vilket innebär en tillämpning av striktare krav om båda förordningarna reglerar samma parameter.

(11)Om CE-märkta gödselprodukter som framställs av animaliska biprodukter utgör en risk för människors eller djurs hälsa, bör skyddsåtgärder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 19 kunna vidtas, såsom är fallet för andra kategorier av produkter som framställs av animaliska biprodukter.

(12)Om ett eller flera komponentmaterial till en CE-märkt gödselprodukt omfattas av förordning (EG) nr 1069/2009 och inte har nått slutpunkten i tillverkningskedjan, skulle det vara missvisande att CE-märka produkten enligt den här förordningen, eftersom tillhandahållandet på marknaden av en sådan produkt omfattas av kraven i förordning (EG) nr 1069/2009. Därför bör sådana produkter undantas från den här förordningens tillämpningsområde.

(13)För visst återvunnet avfall i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG 20 finns det en efterfrågan på marknaden för avfallets användning som gödselprodukter. Dessutom är vissa krav nödvändiga för avfall som används som råvarumaterial vid återvinning, för behandlingsprocesser och behandlingsmetoder samt för gödselprodukter från återvinning, för att garantera att användningen av dessa produkter inte leder till allmänt negativa följder för miljön eller människors hälsa. När det gäller CE-märkta gödselprodukter bör dessa krav fastställas i denna förordning. När alla krav i denna förordning är uppfyllda bör dessa produkter därför upphöra att betraktas som avfall i den mening som avses i direktiv 2008/98/EG.

(14)Vissa ämnen och blandningar, vanligen kallade agronomiska tillsatser, förbättrar mönstret för ett näringsämnes frigörande i ett gödselmedel. Ämnen och blandningar som tillhandahålls på marknaden i syfte att tillsättas till CE-märkta gödselprodukter för det ändamålet bör uppfylla vissa effektivitetskriterier på ämnes- och blandningstillverkarens ansvar, och bör därför betraktas som CE-märkta gödselprodukter enligt denna förordning. CE-märkta gödselprodukter som innehåller sådana ämnen eller blandningar bör dessutom omfattas av vissa effektivitets- och säkerhetskriterier. Sådana ämnen och blandningar bör därför också regleras som komponentmaterial för CE-märkta gödselprodukter.

(15)Vissa ämnen, blandningar och mikroorganismer, vanligen kallade växtbiostimulanter, är inte i sig näringsämnen, men stimulerar ändå växternas näringsprocesser. Om sådana produkter enbart syftar till att förbättra växternas näringsutnyttjande, tolerans mot abiotisk stress eller grödans kvalitetsegenskaper påminner de till sin natur mer om gödselprodukter än om de flesta kategorier av växtskyddsmedel. Sådana produkter bör därför kunna CE-märkas enligt denna förordning och undantas från tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 21 . Förordning (EG) nr 1107/2009 bör därför ändras i enlighet med detta.

(16)Produkter med en eller flera funktioner, där en av dem omfattas av förordning (EG) nr 1107/2009, bör även i fortsättningen inbegripas av den kontroll som gäller för sådana produkter enligt den förordningen. Om sådana produkter även innehar funktionen av en gödselprodukt skulle det vara missvisande att CE-märka produkterna enligt den här förordningen, eftersom ett växtskyddsmedel endast får tillhandahållas på marknaden om det är produktgodkänt i den berörda medlemsstaten. Därför bör sådana produkter undantas från den här förordningens tillämpningsområde.

(17)Denna förordning får inte förhindra tillämpningen av gällande unionslagstiftning som rör skydd av hälsa, säkerhet och miljön som inte omfattas av denna förordning. Denna förordning bör därför inte påverka tillämpningen av rådets direktiv 86/278/EEG 22 , rådets direktiv 89/391/EEG 23 , Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 24 , Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 25 , kommissionens förordning (EG) nr 1881/2006 26 , rådets direktiv 2000/29/EG 27 , Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 98/2013 28 , och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 29 .

(18)När en CE-märkt gödselprodukt innehåller ett ämne eller en blandning i den mening som avses i förordning (EG) nr 1907/2006, bör säkerheten när det gäller dess beståndsdelar vid den avsedda användningen fastställas genom registrering i enlighet med den förordningen. Informationskraven bör säkerställa att säkerheten vid den avsedda användningen av den CE-märkta gödselprodukten visas på ett sätt som överensstämmer med den säkerhet som uppnåtts genom andra regelverk för produkter avsedda att användas på åkrar eller grödor, framför allt medlemsstaternas nationella lagstiftning om gödselmedel och förordning (EG) nr 1107/2009. Om de mängder som släpps ut på marknaden är lägre än tio ton per företag och år bör informationskraven i förordning (EG) nr 1907/2006 för registrering av ämnen i mängder på 10–100 ton därför undantagsvis tillämpas som ett villkor för tillhandahållande enligt den här förordningen.

(19)Om de faktiska mängderna av ämnen i CE-märkta gödselprodukter som regleras av den här förordningen överstiger 100 ton bör de ytterligare informationskraven i förordning (EG) nr 1907/2006 tillämpas direkt enligt den här förordningen. Tillämpningen av övriga bestämmelser i förordning (EG) nr 1907/2006 bör heller inte påverkas av den förordningen.

(20)En blandning av olika CE-märkta gödselprodukter, som alla har genomgått en framgångsrik bedömning av överensstämmelse med de tillämpliga kraven för det materialet, kan i sig förväntas vara lämplig för användning som CE-märkt gödselprodukt, förutsatt att vissa ytterligare krav som motiveras av blandningen är uppfyllda. För att undvika en onödiga administrativ börda bör därför sådana blandningar höra till en separat kategori, för vilken bedömningen av överensstämmelse bör begränsas till ytterligare krav som motiveras av blandningen.

(21)Ekonomiska aktörer bör, vad gäller den roll de har i leveranskedjan, ansvara för att CE-märkta gödselprodukter uppfyller bestämmelserna i denna förordning, för att säkerställa en hög skyddsnivå avseende de aspekter av allmänintresse som omfattas av denna förordning och för att även garantera rättvisa konkurrensvillkor på den inre marknaden.

(22)Det måste göras en tydlig och proportionell fördelning av de skyldigheter som motsvarar varje ekonomisk aktörs roll i leverans- och distributionskedjan.

(23)Tillverkaren, som besitter detaljkunskap om konstruktions- och tillverkningsprocessen, är den som bäst kan genomföra förfarandet för bedömning av överensstämmelse. Därför bör även i fortsättningen endast tillverkaren vara skyldig att utföra en bedömning av överensstämmelse av CE-märkta gödselprodukter.

(24)Det måste finnas garantier för att de CE-märkta gödselprodukter från tredjeländer som förs in på den inre marknaden uppfyller bestämmelserna i denna förordning, och det måste framför allt säkerställas att tillverkare har underkastat dessa gödselprodukter lämpliga förfaranden för bedömning av överensstämmelse. Det bör därför slås fast att importörer ska se till att de CE-märkta gödselprodukter som de släpper ut på marknaden uppfyller kraven i denna förordning och att de inte släpper ut på marknaden CE-märkta gödselprodukter som inte uppfyller dessa krav eller som utgör en risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön. Det bör också slås fast att importörer ska se till att förfaranden för bedömning av överensstämmelse har genomförts och att den märkning av CE-märkta gödselprodukter och den dokumentation som tagits fram av tillverkare är tillgänglig för kontroll av de behöriga nationella myndigheterna.

(25)Varje importör bör ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den adress på vilken de kan kontaktas på den CE-märkta gödselproduktens förpackning när den släpps ut på marknaden för att möjliggöra marknadskontroll.

(26)Eftersom distributörerna tillhandahåller en CE-märkt gödselprodukt på marknaden efter det att den har släppts ut på marknaden av tillverkaren eller importören, bör de iaktta vederbörlig omsorg för att se till att deras hantering av gödselprodukten inte inverkar negativt på produktens överensstämmelse med denna förordning.

(27)En ekonomisk aktör som antingen släpper ut en CE-märkt gödselprodukt på marknaden i eget namn eller under eget varumärke eller ändrar en CE-märkt gödselprodukt på ett sådant sätt att det kan påverka överensstämmelsen med bestämmelserna i denna förordning, bör anses vara tillverkaren och bör därför ikläda sig tillverkarens skyldigheter.

(28)Eftersom distributörer och importörer är nära marknaden bör de vara involverade i de behöriga nationella myndigheternas marknadskontroll, och de bör vara skyldiga att aktivt delta och förse dessa myndigheter med all nödvändig information om den berörda CE-märkta gödselprodukten.

(29)Marknadskontrollen blir enklare och effektivare om man kan säkerställa en CE-märkt gödselprodukts spårbarhet genom hela leveranskedjan. Med ett effektivt spårbarhetssystem blir det lättare för myndigheterna för marknadskontroll att spåra ekonomiska aktörer som är ansvariga för att på marknaden ha tillhandahållit CE-märkta gödselprodukter som inte uppfyller kraven. När den information som krävs för identifiering av andra ekonomiska aktörer sparas, bör ekonomiska aktörer inte vara skyldiga att uppdatera denna information vad gäller andra ekonomiska aktörer som antingen har levererat en CE-märkt gödselprodukt till dem eller till vilka de har levererat en CE-märkt gödselprodukt, eftersom de normalt inte har tillgång till sådan uppdaterad information.

(30)För att underlätta bedömningen av överensstämmelse med säkerhets- och kvalitetskrav är det nödvändigt att föreskriva om en presumtion om överensstämmelse för CE-märkta gödselprodukter som överensstämmer med de harmoniserade standarder som har antagits i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 30 .

(31)När harmoniserade standarder inte har antagits eller inte tillräckligt detaljerat omfattar alla kvalitets- och säkerhetskrav i denna förordning, kan enhetliga villkor för genomförande av dessa krav behövas. Kommissionen bör därför ges befogenhet att anta genomförandeakter om dessa villkor i gemensamma specifikationer. Med hänsyn till rättssäkerheten bör det klargöras att CE-märkta gödselprodukter måste uppfylla sådana specifikationer även om de anses överensstämma med kraven i harmoniserade standarder.

(32)För att de ekonomiska aktörerna ska kunna visa och de behöriga myndigheterna kunna kontrollera att de CE-märkta gödselprodukter som tillhandahålls på marknaden uppfyller kraven måste det fastställas förfaranden för bedömning av överensstämmelse. Beslut nr 768/2008/EG innehåller moduler för mer eller mindre strikta förfaranden för bedömning av överensstämmelse, allt efter risknivån och den erforderliga säkerhetsnivån. För att säkerställa enhetlighet mellan sektorer och undvika tillfälliga varianter bör förfarandena för bedömning av överensstämmelse väljas från dessa moduler. Dessa moduler måste dock anpassas för att ta hänsyn till särskilda aspekter av gödselprodukter. Framför allt är det nödvändigt att stärka kvalitetssystemen och de anmälda organens engagemang i bedömningen av överensstämmelse av vissa CE-märkta gödselprodukter som framställs av återvunnet avfall.

(33)För att säkerställa att CE-märkta ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt inte äventyrar säkerheten och att sådana gödselmedel inte används för andra ändamål än de som de är avsedda för, t.ex. som sprängämnen, bör sådana gödselmedel omfattas av särskilda krav i fråga om detonationssäkerhetsprovning och spårbarhet.

(34)För att ge effektiv tillgång till information för marknadskontrolländamål bör information om överensstämmelse med alla unionsakter som tillämpas på CE-märkta gödselprodukter ges i en enda EU-försäkran om överensstämmelse. För att minska den administrativa bördan för ekonomiska aktörer kan denna enda EU-försäkran om överensstämmelse utgöras av dokumentation bestående av de enskilda relevanta försäkringarna om överensstämmelse.

(35)CE-märkningen visar att en gödselprodukt överensstämmer med kraven och är, i vid bemärkelse, det synliga resultatet av hela förfarandet för bedömning av överensstämmelse. Allmänna principer för CE-märkning och dess förhållande till annan märkning fastställs i förordning (EG) nr 765/2008. Särskilda bestämmelser för hur CE-märkningen ska anbringas på gödselprodukter bör fastställas.

(36)Vissa förfaranden för bedömning av överensstämmelse som fastställs i denna förordning kräver involvering av organ för bedömning av överensstämmelse, vilka medlemsstaterna har anmält till kommissionen.

(37)Det är av största vikt att alla anmälda organ utför sina uppgifter på samma nivå och under rättvisa konkurrensvillkor. Detta kräver att obligatoriska krav fastställs för de organ för bedömning av överensstämmelse som vill bli anmälda för att kunna tillhandahålla bedömningar av överensstämmelse.

(38)Om ett organ för bedömning av överensstämmelse visar att kriterierna i de harmoniserade standarderna är uppfyllda bör även de motsvarande kraven i denna förordning anses vara uppfyllda.

(39)För att säkerställa en enhetlig kvalitetsnivå vid bedömning av överensstämmelse för CE-märkta gödselprodukter måste också krav fastställas för de anmälande myndigheterna och andra organ som är involverade i bedömningen, anmälan och övervakningen av anmälda organ.

(40)Det system som fastställs i den här förordningen bör kompletteras av ackrediteringssystemet i förordning (EG) nr 765/2008. Eftersom ackreditering är ett oumbärligt medel för att kontrollera kompetensen hos organen för bedömning av överensstämmelse bör det också användas i samband med anmälan.

(41)Till följd av den stora variationen när det gäller vissa komponentmaterial i en gödselprodukt och eftersom jords och grödors exponering för föroreningar kan leda till att vissa skador eventuellt är irreversibla, bör öppen ackreditering enligt förordning (EG) nr 765/2008, vilken säkerställer det nödvändiga förtroendet för intyg om överensstämmelse för CE-märkta gödselprodukter som innehåller sådana komponenter, vara det enda sättet att styrka den tekniska kompetensen hos organen för bedömning av överensstämmelse.

(42)Organ för bedömning av överensstämmelse lägger ofta ut verksamhet kopplad till bedömningen av överensstämmelse på underentreprenad eller anlitar ett dotterbolag. För att säkerställa den erforderliga skyddsnivån för de CE-märkta gödselprodukter som ska släppas ut på marknaden är det vid bedömning av överensstämmelse av största vikt att de underentreprenörer och dotterbolag som utför bedömningarna uppfyller samma krav som de anmälda organen. Därför är det viktigt att bedömningen av kompetens och förmåga hos de organ som ska anmälas och att övervakningen av de redan anmälda organen också omfattar den verksamhet som bedrivs av underentreprenörer och dotterbolag.

(43)Anmälningsförfarandet måste vara effektivt och öppet, och det måste framför allt anpassas till ny teknik för att möjliggöra elektronisk anmälan.

(44)Eftersom de tjänster som anmälda organ erbjuder kan röra CE-märkta gödselprodukter som tillhandahålls på marknaden i hela unionen, bör övriga medlemsstater och kommissionen beredas tillfälle att göra invändningar rörande ett anmält organ. Därför är det viktigt att en period fastställs under vilken eventuellt tvivel eller osäkerhet om kompetensen hos organen för bedömning av överensstämmelse kan redas ut innan de börjar fungera som anmälda organ.

(45)I syfte att underlätta marknadstillträdet är det av avgörande betydelse att anmälda organ tillämpar förfarandena för bedömning av överensstämmelse utan att belasta ekonomiska aktörer i onödan. Av samma skäl och för att säkerställa likabehandling av ekonomiska aktörer måste en enhetlig teknisk tillämpning av förfarandena för bedömning av överensstämmelse säkerställas. Detta kan bäst uppnås genom samordning och samarbete mellan de anmälda organen.

(46)För att skapa rättslig säkerhet är det nödvändigt att klargöra att de regler om kontroll av den inre marknaden och av de produkter som förs in på den inre marknaden som fastställs i förordning (EG) nr 765/2008 bör tillämpas på CE-märkta gödselprodukter som omfattas av den här förordningen. Den här förordningen bör inte hindra medlemsstaterna från att välja vilka behöriga myndigheter som ska utföra dessa uppgifter.

(47)CE-märkta gödselprodukter bör endast släppas ut på marknaden om de är tillräckligt effektiva och inte utgör oacceptabla risker för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, när de förvaras på rätt sätt och används för sitt ändamål och under användningsförhållanden som rimligen kan förutses, dvs. en sådan användning som skulle kunna vara resultatet av ett lagligt och lätt förutsebart mänskligt beteende. Därför bör säkerhets- och kvalitetskrav samt ändamålsenliga kontrollmekanismer fastställas. Dessutom bör den avsedda användningen av CE-märkta gödselprodukter inte leda till att livsmedel eller foder blir osäkra.

(48)Förordning (EG) nr 2003/2003 innehåller ett skyddsförfarande som gör det möjligt för kommissionen att undersöka om den åtgärd som en medlemsstat vidtagit mot EG-gödselmedel som den anser utgör en risk är berättigad. För att öka transparensen och minska handläggningstiden måste det nuvarande skyddsförfarandet förbättras, så att det blir effektivare och drar fördel av den sakkunskap som finns i medlemsstaterna.

(49)Det befintliga systemet bör kompletteras med ett förfarande genom vilket berörda parter informeras om planerade åtgärder när det gäller CE-märkta gödselprodukter som utgör en risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön. Därigenom bör myndigheterna för marknadskontroll, i samarbete med de berörda ekonomiska aktörerna, få möjlighet att agera i ett tidigt skede med avseende på sådana gödselprodukter.

(50)Om medlemsstaterna och kommissionen är överens om att en medlemsstats åtgärd är berättigad, bör kommissionen endast involveras ytterligare då den bristande överensstämmelsen kan anses bero på brister i en harmoniserad standard; i sådana fall bör det förfarande eller de formella invändningar mot harmoniserade standarder som fastställs i förordning (EU) nr 1025/2012 tillämpas. 

(51)För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 31 .

(52)Det rådgivande förfarandet bör användas vid antagandet av genomförandeakter för att anmoda den anmälande medlemsstaten att vidta nödvändiga korrigerande åtgärder avseende anmälda organ som inte längre uppfyller kraven för anmälan, eftersom sådana akter faller inom tillämpningsområdet för artikel 2.2. i förordning (EU) nr 182/2011.

(53)Granskningsförfarandet bör användas vid antagandet av genomförandeakter med avseende på CE-märkta gödselprodukter som uppfyller kraven men som utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, eftersom sådana akter faller inom tillämpningsområdet för artikel 2.2. i förordning (EU) nr 182/2011. Av samma skäl bör det också användas vid antagande, ändring eller upphävande av gemensamma specifikationer.

(54)Kommissionen bör genom genomförandeakter fastställa huruvida de åtgärder som medlemsstater har vidtagit avseende CE-märkta gödselprodukter som inte uppfyller kraven är berättigade eller inte. Eftersom dessa akter hänger samman med frågan om huruvida nationella åtgärder är berättigade, behöver akterna inte kontrolleras av medlemsstaterna.

(55)Det görs lovande tekniska framsteg inom avfallsåtervinningen, t.ex. återvinns fosfor från avloppsslam och gödselprodukter tillverkas från animaliska biprodukter, såsom biokol. Produkter som innehåller eller som består av sådana material bör utan onödigt dröjsmål kunna få tillträde till den inre marknaden, om tillverkningsprocesserna har analyserats vetenskapligt och processkrav har fastställts på unionsnivå. Befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt bör därför delegeras till kommissionen när det gäller att definiera större eller ytterligare kategorier av CE-märkta gödselprodukter eller komponentmaterial som kan användas vid tillverkningen av sådana produkter. När det gäller animaliska biprodukter bör komponentmaterialkategorier endast utökas eller läggas till om en slutpunkt i tillverkningskedjan har fastställts i enlighet med förfarandena i förordning (EG) nr 1069/2009, eftersom animaliska biprodukter för vilka en sådan slutpunkt inte har fastställts ändå undantas från den här förordningens tillämpningsområde.

(56)Dessutom bör det vara möjligt att omedelbart reagera på nya resultat rörande villkoren så att CE-märkta gödselprodukter är tillräckligt effektiva, och på nya riskbedömningar avseende människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön. Befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget bör därför delegeras till kommissionen i syfte att ändra de krav som är tillämpliga på olika kategorier av CE-märkta gödselprodukter.

(57)När kommissionen utövar dessa befogenheter är det av särskild betydelse att den genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå. När kommissionen förbereder och utarbetar delegerade akter bör den se till att relevanta handlingar översänds samtidigt till Europaparlamentet och rådet och att detta sker så snabbt som möjligt och på lämpligt sätt.

(58)Medlemsstaterna bör föreskriva sanktioner för överträdelser av denna förordning och se till att dessa sanktioner tillämpas. Sanktionerna bör vara effektiva, proportionella och avskräckande.

(59)Det måste fastställas övergångsbestämmelser som möjliggör tillhandahållande på marknaden av EG-gödselmedel som har släppts ut på marknaden i enlighet med förordning (EG) nr 2003/2003 före den dag då den här förordningen börjar tillämpas utan att dessa produkter måste uppfylla ytterligare produktkrav. Distributörer bör därför kunna tillhandahålla EG-gödselmedel som har släppts ut på marknaden, dvs. varor som redan finns i distributionskedjan, före den dag då den här förordningen börjar tillämpas.

(60)Ekonomiska aktörer bör få tillräckligt med tid för att fullgöra sina skyligheter enligt denna förordning, och medlemsstater bör få tillräckligt med tid för att upprätta den administrativa infrastruktur som behövs för att tillämpa förordningen. Tillämpningen bör därför uppskjutas till ett datum när dessa förberedelser rimligen kan vara avslutade.

(61)Eftersom syftet med denna förordning, nämligen att se till att CE-märkta gödselprodukter på marknaden uppfyller krav som tillgodoser en hög skyddsnivå avseende människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön samtidigt som man säkerställer att den inre marknaden fungerar, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av dess omfattning och verkningar, bättre kan uppnås på unionsnivå, får unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå det syftet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Kapitel 1
Allmänna bestämmelser

Artikel 1
Tillämpningsområde

1.Denna förordning ska tillämpas på CE-märkta gödselprodukter.

Denna förordning ska emellertid inte tillämpas på följande produkter:

a)Animaliska biprodukter som omfattas av kraven i förordning (EG) nr 1069/2009.

b)Växtskyddsmedel som omfattas av förordning (EG) nr 1107/2009.

2.Denna förordning ska inte påverka tillämpningen av följande akter:

a)Direktiv 86/278/EEG.

b)Direktiv 89/391/EEG.

c)Förordning (EG) nr 1907/2006.

d)Förordning (EG) nr 1272/2008.

e)Förordning (EG) nr 1881/2006.

f)Direktiv 2000/29/EG.

g)Förordning (EU) nr 98/2013.

h)Förordning (EU) nr 1143/2014.

Artikel 2
Definitioner

I denna förordning används följande beteckningar med de betydelser som här anges:

1.gödselprodukt: ett ämne, en blandning, en mikroorganism eller ett annat material som används eller är avsedd/avsett att användas, antingen som sådan/sådant eller tillsammans med annat material, på växter eller deras rotzon i syfte att förse växterna med näring eller förbättra deras näringsutnyttjande,

2.CE-märkt gödselprodukt: en gödselprodukt som är CE-märkt när det tillhandahålls på marknaden,

3.ämne: ett ämne i den mening som avses i artikel 3.1 i förordning (EG) nr 1907/2006,

4.blandning: en blandning i den mening som avses i artikel 3.2 i förordning (EG) nr 1907/2006,

5.mikroorganism: en mikroorganism i den mening som avses i artikel 3.15 i förordning (EG) nr 1107/2009,

6.tillhandahållande på marknaden: varje leverans av en CE-märkt gödselprodukt för distribution eller användning på unionsmarknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller kostnadsfritt,

7.utsläppande på marknaden: första gången en CE-märkt gödselprodukt tillhandahålls på unionsmarknaden,

8.tillverkare: en fysisk eller juridisk person som tillverkar en CE-märkt gödselprodukt eller som låter konstruera eller tillverka en CE-märkt gödselprodukt och saluför den gödselprodukten, i eget namn eller under eget varumärke,

9.tillverkarens representant: en fysisk eller juridisk person som är etablerad inom unionen och som enligt skriftlig fullmakt från en tillverkare har rätt att i dennes ställe utföra särskilda uppgifter,

10.importör: en fysisk eller juridisk person som är etablerad inom unionen och som släpper ut en CE-märkt gödselprodukt från ett tredjeland på unionsmarknaden,

11.distributör: en fysisk eller juridisk person i leveranskedjan, förutom tillverkaren eller importören, som tillhandahåller en CE-märkt gödselprodukt på marknaden,

12.ekonomiska aktörer: tillverkare, tillverkarens representanter, importörer och distributörer,

13.teknisk specifikation: ett dokument där det fastställs vilka tekniska krav som en CE-märkt gödselprodukt ska uppfylla,

14.harmoniserad standard: harmoniserad standard enligt definitionen i artikel 2.1 c i förordning (EU) nr 1025/2012,

15.ackreditering: ackreditering enligt definitionen i artikel 2.10 i förordning (EG) nr 765/2008,

16.nationellt ackrediteringsorgan: nationellt ackrediteringsorgan enligt definitionen i artikel 2.11 i förordning (EG) nr 765/2008,

17.bedömning av överensstämmelse: process där det visas huruvida kraven i denna förordning för en CE-märkt gödselprodukt har uppfyllts,

18.organ för bedömning av överensstämmelse: ett organ som utför bedömning av överensstämmelse, innefattande provning, certifiering och kontroll,

19.återkallelse: åtgärd för att dra tillbaka en CE-märkt gödselprodukt som redan tillhandahållits slutanvändaren,

20.tillbakadragande: åtgärd för att förhindra att en CE-märkt gödselprodukt i leveranskedjan tillhandahålls på marknaden,

21.CE-märkning: en märkning genom vilken tillverkaren visar att gödselprodukten överensstämmer med de tillämpliga kraven i den harmoniserade unionslagstiftning som föreskriver CE-märkning,

22.harmoniserad unionslagstiftning: unionslagstiftning som harmoniserar villkoren för saluföring av produkter.

Artikel 3
Fri rörlighet

Medlemsstaterna får inte hindra att CE-märkta gödselprodukter som uppfyller kraven i denna förordning tillhandahålls på marknaden.

Artikel 4
Produktkrav

1.En CE-märkt gödselprodukt ska

a)uppfylla kraven i bilaga I för den berörda produktfunktionskategorin,

b)uppfylla kraven i bilaga II för den eller de berörda komponentmaterialkategorierna,

c)märkas i enlighet med märkningskraven i bilaga III.

2.För de aspekter som inte omfattas av bilaga I eller II ska CE-märkta gödselprodukter uppfylla kravet att deras användning, såsom den anges i bruksanvisningarna, inte leder till att livsmedel eller foder av vegetabiliskt ursprung inte är säkert i den mening som avses i artiklarna 14 och 15 i förordning (EG) nr 178/2002.

Artikel 5
Tillhandahållande på marknaden

CE-märkta gödselprodukter får tillhandahållas på marknaden endast om de uppfyller kraven i denna förordning.

Kapitel 2
ekonomiska aktörers skyldigheter

Artikel 6
Tillverkares skyldigheter

1.När tillverkare släpper ut CE-märkta gödselprodukter på marknaden ska de se till att de har konstruerats och tillverkats i enlighet med de krav som anges i bilaga I vad gäller den relevanta produktfunktionskategorin och de krav som anges i bilaga II vad gäller den eller de relevanta komponentmaterialkategorierna.

2.Innan tillverkare släpper ut CE-märkta gödselprodukter på marknaden ska de utarbeta den tekniska dokumentationen och utföra eller låta utföra den bedömning av överensstämmelse som avses i artikel 14. När bedömningen har visat att en sådan gödselprodukt uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning ska tillverkare anbringa CE-märkningen, upprätta en EU-försäkran om överensstämmelse och se till att den medföljer gödselprodukten när den släpps ut på marknaden.

3.Tillverkare ska spara den tekniska dokumentationen och EU-försäkran om överensstämmelse i tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukt som omfattas av de dokumenten har släppts ut på marknaden.

4.Tillverkare ska se till att det finns rutiner så att CE-märkta gödselprodukter som är en del av en serietillverkning fortsätter att överensstämma med kraven i denna förordning. Det ska också tas hänsyn till ändringar i dessa gödselprodukters tillverkningsmetod eller egenskaper och ändringar i de harmoniserade standarder, de gemensamma specifikationer som avses i artikel 13 eller andra tekniska specifikationer som det hänvisas till vid försäkran om överensstämmelse för en CE-märkt gödselprodukt.

När det anses lämpligt med tanke på den CE-märkta gödselproduktens prestanda eller de risker som den utgör ska tillverkare utföra slumpvis provning av sådana gödselprodukter som tillhandahålls på marknaden, undersöka och vid behov registerföra inkomna klagomål, CE-märkta gödselprodukter som inte överensstämmer med kraven och återkallelser av sådana produkter samt informera distributörer om all sådan övervakning.

5.Tillverkare ska se till att förpackningen för de CE-märkta gödselprodukter som de har släppt ut på marknaden är försedd med typnummer, partinummer, serienummer eller annan identifieringsmärkning eller, om gödselprodukterna tillhandahålls utan förpackning, se till att den erforderliga informationen lämnas i ett medföljande dokument.

6.Tillverkare ska på gödselproduktens förpackning ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den adress på vilken de kan kontaktas, eller, om den CE-märkta gödselprodukten tillhandahålls utan förpackning, i ett medföljande dokument. Den angivna adressen ska ange en enda kontaktpunkt där tillverkaren kan kontaktas. Kontaktuppgifterna ska anges på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändare och marknadskontrollmyndigheter.

7.Tillverkare ska se till att de CE-märkta gödselprodukterna märks i enlighet med bilaga III, eller om gödselprodukten tillhandahålls utan förpackning, se till att märkningen finns i ett medföljande dokument och hålls tillgänglig för kontroll när produkten släpps ut på marknaden. Märkningen ska vara tydlig och lättbegriplig och på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändare och som bestämts av den berörda medlemsstaten.

8.Tillverkare som anser eller har skäl att tro att en CE-märkt gödselprodukt som de har släppt ut på marknaden inte överensstämmer med kraven i denna förordning ska omedelbart vidta de korrigerande åtgärder som krävs för att få gödselprodukten att överensstämma med kraven eller, om så är lämpligt, dra tillbaka eller återkalla produkten.

Om tillverkare anser eller har skäl att tro att CE-märkta gödselprodukter som de har släppt ut på marknaden utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, ska de dessutom omedelbart informera de behöriga myndigheterna i de medlemsstater på vilkas marknad de har tillhandahållit gödselprodukterna, och lämna uppgifter om i synnerhet den bristande överensstämmelsen och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

9.Tillverkare ska på en behörig nationell myndighets motiverade begäran, i pappersform eller elektronisk form, ge myndigheten all information och dokumentation som behövs för att visa att en CE-märkt gödselprodukt överensstämmer med kraven i denna förordning, på ett språk som lätt kan förstås av myndigheten. De ska på myndighetens begäran samarbeta med den om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med CE-märkta gödselprodukter som de har släppt ut på marknaden.

10.Tillverkaren ska till mottagarmedlemsstatens behöriga myndighet sända in en rapport om det detonationssäkerhetsprov som föreskrivs för följande CE-märkta gödselprodukter i bilaga IV:

a)Enkla eller sammansatta fasta oorganiska ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen enligt vad som anges i produktfunktionskategori 1.C.I a i–ii A i bilaga I.

b)Gödselproduktblandningar enligt vad som anges i produktfunktionskategori 7 i bilaga I som innehåller ett gödselmedel som avses i punkt a.

Rapporten ska sändas in senast fem dagar innan dessa produkter släpps ut på marknaden.

Artikel 7
Tillverkarens representant

1.En tillverkare får genom skriftlig fullmakt utse en representant.

De skyldigheter som fastställs i artikel 6.1 och den skyldighet att upprätta teknisk dokumentation som anges i artikel 6.2 får inte delegeras till tillverkarens representant.

2.Tillverkarens representant ska utföra de uppgifter som anges i fullmakten från tillverkaren. Fullmakten ska ge tillverkarens representant rätt att bl.a.

a)hålla EU-försäkran om överensstämmelse och den tekniska dokumentationen tillgänglig för de nationella marknadskontrollmyndigheterna i tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukt som omfattas av de dokumenten har släppts ut på marknaden,

b)på en behörig nationell myndighets motiverade begäran ge den myndigheten all information och dokumentation som behövs för att visa att en CE-märkt gödselprodukt överensstämmer med kraven,

c)på de behöriga nationella myndigheternas begäran samarbeta med om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de CE-märkta gödselprodukter som omfattas av fullmakten.

Artikel 8
Importörers skyldigheter

1.Importörer får endast släppa ut CE-märkta gödselprodukter på marknaden som uppfyller kraven.

2.Innan importörer släpper ut en CE-märkt gödselprodukt på marknaden ska de se till att tillverkaren har utfört det lämpliga förfarandet för bedömning av överensstämmelse som avses i artikel 14. De ska se till att tillverkaren har upprättat den tekniska dokumentationen, att den CE-märkta gödselprodukten åtföljs av EU-försäkran om överensstämmelse och de dokument som krävs samt att tillverkaren har uppfyllt kraven i artikel 6.5 och 6.6. Om en importör anser eller har skäl att tro att en CE-märkt gödselprodukt inte överensstämmer med de tillämpliga kraven i bilaga I, II eller IV får importören inte släppa ut gödselprodukten på marknaden förrän den överensstämmer med dessa krav. Om den CE-märkta gödselprodukten utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön ska importören dessutom informera tillverkaren och marknadskontrollmyndigheterna.

3.Importörer ska på gödselproduktens förpackning ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den adress på vilken de kan kontaktas, eller, om den CE-märkta gödselprodukten tillhandahålls utan förpackning, i ett medföljande dokument. Kontaktuppgifterna ska anges på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändare och marknadskontrollmyndigheter.

4.Importörer ska se till att den CE-märkta gödselprodukten är märkt i enlighet med bilaga III på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändare och som bestämts av den berörda medlemsstaten.

5.Importörer ska, så länge de har ansvar för en CE-märkt gödselprodukt, se till att förvarings- eller transportförhållandena för produkten inte äventyrar produktens överensstämmelse med säkerhets- och kvalitetskraven i bilaga I eller märkningskraven i bilaga III.

6.När det anses lämpligt med tanke på den CE-märkta gödselproduktens prestanda eller de risker som den utgör ska importörer utföra slumpvis provning av sådana gödselprodukter som tillhandahålls på marknaden, undersöka och vid behov registerföra inkomna klagomål, CE-märkta gödselprodukter som inte överensstämmer med kraven och återkallelser av sådana produkter samt informera distributörer om all sådan övervakning.

7.Importörer som anser eller har skäl att tro att en CE-märkt gödselprodukt som de har släppt ut på marknaden inte överensstämmer med kraven i denna förordning ska omedelbart vidta de korrigerande åtgärder som krävs för att få gödselprodukten att överensstämma med kraven eller, om så är lämpligt, dra tillbaka eller återkalla produkten.

Om importörer anser eller har skäl att tro att CE-märkta gödselprodukter som de har släppt ut på marknaden utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, ska de dessutom omedelbart informera de behöriga myndigheterna i de medlemsstater på vilkas marknad de har tillhandahållit gödselprodukten, och lämna uppgifter om i synnerhet den bristande överensstämmelsen och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

8.Importörer ska hålla en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse tillgänglig för marknadskontrollmyndigheterna i tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukten har släppts ut på marknaden och se till att dessa myndigheter på begäran kan få tillgång till den tekniska dokumentationen.

9.Importörer ska på en behörig nationell myndighets motiverade begäran, i pappersform eller elektronisk form, ge myndigheten all information och dokumentation som behövs för att visa att en CE-märkt gödselprodukt överensstämmer med kraven, på ett språk som lätt kan förstås av myndigheten. De ska på myndighetens begäran samarbeta med den om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med CE-märkta gödselprodukter som de har släppt ut på marknaden.

10.Importören ska till mottagarmedlemsstatens behöriga myndighet sända in en rapport om det detonationssäkerhetsprov som föreskrivs för följande CE-märkta gödselprodukter i bilaga IV:

a)Enkla eller sammansatta fasta oorganiska ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen enligt vad som anges i produktfunktionskategori 1.C.I a i–ii A i bilaga I.

b)Gödselproduktblandningar enligt vad som anges i produktfunktionskategori 7 i bilaga I som innehåller ett gödselmedel som avses i punkt a.

Rapporten ska sändas in senast fem dagar innan dessa produkter släpps ut på marknaden.

Artikel 9
Distributörers skyldigheter

1.När distributörer tillhandahåller en CE-märkt gödselprodukt på marknaden ska de iaktta vederbörlig omsorg för att se till att kraven i denna förordning uppfylls.

2.Innan distributörer tillhandahåller en CE-märkt gödselprodukt på marknaden ska de kontrollera att den åtföljs av EU-försäkran om överensstämmelse och de dokument som krävs, att den är märkt i enlighet med bilaga III på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändare i den medlemsstat där den CE-märkta gödselprodukten ska tillhandahållas på marknaden samt att tillverkaren och importören har uppfyllt kraven i artiklarna 6.5 och 6.6 respektive 8.3.

När en distributör anser eller har skäl att tro att en CE-märkt gödselprodukt inte överensstämmer med de tillämpliga kraven i bilaga I, II eller III får distributören inte tillhandahålla gödselprodukten på marknaden förrän den överensstämmer med dessa krav. Om den CE-märkta gödselprodukten utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön ska distributören dessutom informera tillverkaren eller importören samt marknadskontrollmyndigheterna.

3.Distributörer ska, så länge de har ansvar för en CE-märkt gödselprodukt, se till att förvarings- eller transportförhållandena för produkten inte äventyrar produktens överensstämmelse med säkerhets- och kvalitetskraven i bilaga I eller märkningskraven i bilaga III.

4.Distributörer som anser eller har skäl att tro att en CE-märkt gödselprodukt som de har tillhandahållit på marknaden inte överensstämmer med kraven i denna förordning ska försäkra sig om att nödvändiga korrigerande åtgärder vidtas för att få gödselprodukten att överensstämma med kraven eller, om så är lämpligt, för att dra tillbaka eller återkalla produkten.

Om distributörer anser eller har skäl att tro att CE-märkta gödselprodukter som de har tillhandhållit på marknaden utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, ska de dessutom omedelbart informera de behöriga myndigheterna i de medlemsstater på vilkas marknad de har tillhandahållit den CE-märkta gödselprodukten, och lämna uppgifter om i synnerhet den bristande överensstämmelsen och de korrigerande åtgärder som vidtagits.

5.Distributörer ska på en behörig nationell myndighets motiverade begäran, i pappersform eller elektronisk form, ge myndigheten den information och dokumentation som behövs för att visa att den CE-märkta gödselprodukten överensstämmer med kraven. De ska på myndighetens begäran samarbeta med den om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med CE-märkta gödselprodukter som de har tillhandahållit på marknaden.

Artikel 10
Fall där tillverkares skyldigheter gäller för importörer och distributörer

Importörer eller distributörer ska anses vara tillverkare enligt detta direktiv och ska ha samma skyldigheter som tillverkaren har enligt artikel 6 när de släpper ut en CE-märkt gödselprodukt på marknaden i eget namn eller under eget varumärke eller ändrar en CE-märkt gödselprodukt som redan har släppts ut på marknaden på ett sådant sätt att överensstämmelsen med denna förordning kan påverkas.

Artikel 11
Identifiering av ekonomiska aktörer

1.Ekonomiska aktörer ska på begäran identifiera följande aktörer för marknadskontrollmyndigheterna:

a)Ekonomiska aktörer som har levererat en CE-märkt gödselprodukt till dem.

b)Ekonomiska aktörer som de har levererat en CE-märkt gödselprodukt till.

2.De ekonomiska aktörerna ska kunna lämna den information som avses i punkt 1 i tio år efter det att de har fått den CE-märkta gödselprodukten levererad och i tio år efter det att de har levererat den CE-märkta gödselprodukten.

Kapitel 3
CE-märkta gödselprodukters överensstämmelse med kraven

Artikel 12
Presumtion om överensstämmelse

Utan att det påverkar tillämpningen av de gemensamma specifikationerna i artikel 13 ska CE-märkta gödselprodukter som överensstämmer med harmoniserade standarder eller delar av dem, till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning, förutsättas överensstämma med de krav i bilagorna I, II och III som omfattas av dessa standarder eller delar av dem.

Artikel 13
Gemensamma specifikationer

Kommissionen får anta genomförandeakter som fastställer gemensamma specifikationer, och överensstämmelsen med dem ska garantera att de överensstämmer med kraven i bilagorna I, II och III som omfattas av dessa specifikationer eller delar av dem. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 41.3.

Artikel 14
Förfaranden för bedömning av överensstämmelse

1.För att bedöma om en CE-märkt gödselprodukt överensstämmer med kraven i denna förordning ska det förfarande för bedömning av överensstämmelse som anges i bilaga IV användas.

2.Alla dokument och all skriftväxling rörande förfaranden för bedömning av överensstämmelse ska avfattas på det eller de officiella språken i den medlemsstat där det anmälda organet som genomför förfarandena för bedömning av överensstämmelse är etablerat, eller på ett språk som godtas av detta organ.

Artikel 15
EU-försäkran om överensstämmelse

1.I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges att kraven i bilagorna I, II och III har visats vara uppfyllda.

2.EU-försäkran om överensstämmelse ska utformas i enlighet med mallen i bilaga V, innehålla de uppgifter som anges i de relevanta modulerna i bilaga IV och uppdateras regelbundet. Den ska översättas till det eller de språk som krävs av den medlemsstat där den CE-märkta gödselprodukten släpps ut eller tillhandahålls på marknaden.

3.Om en CE-märkt gödselprodukt omfattas av mer än en unionsakt där det ställs krav på en EU-försäkran om överensstämmelse, ska en enda EU-försäkran om överensstämmelse upprättas för alla dessa unionsakter. I denna försäkran ska det anges vilka unionsakter som berörs och när de offentliggjorts. Den kan utgöras av dokumentation bestående av de enskilda relevanta förklaringarna om överensstämmelse.

4.Genom att upprätta EU-försäkran om överensstämmelse tar tillverkaren ansvar för att den CE-märkta gödselprodukten överensstämmer med kraven i denna förordning

Artikel 16
Allmänna principer för CE-märkning

CE-märkningen ska omfattas av de allmänna principer som fastställs i artikel 30 i förordning (EG) nr 765/2008.

Artikel 17
Regler och villkor för CE-märkning

1.CE-märkningen ska anbringas på följedokumenten så att den är synlig, lätt läsbar och varaktig och, om den CE-märkta gödselprodukten tillhandahålls i förpackad form, på förpackningen.

2.CE-märkningen ska anbringas innan den CE-märkta gödselprodukten släpps ut på marknaden.

3.CE-märkningen ska åtföljas av det identifikationsnummer som avses i modul D1, bilaga IV för det anmälda organ som medverkar i bedömningen av överensstämmelse.

Det anmälda organets identifikationsnummer ska anbringas av organet självt eller, efter dess anvisningar, av tillverkaren eller dennes representant.

4.Medlemsstaterna ska utgå från befintliga mekanismer för att se till att bestämmelserna om CE-märkning tillämpas korrekt och vidta lämpliga åtgärder i händelse av otillbörlig användning av den märkningen.

Artikel 18
Skedet när avfall upphör att vara avfall

En CE-märkt gödselprodukt som har genomgått ett återvinningsförfarande och uppfyller kraven i denna förordning ska anses uppfylla villkoren i artikel 6.1 i direktiv 2008/98/EG och ska därför anses ha upphört att vara avfall.

Kapitel 4
anmälan av organ för bedömning av överensstämmelse

Artikel 19
Anmälan

Medlemsstaterna ska anmäla till kommissionen och övriga medlemsstater vilka tredjepartsorgan som fått i uppdrag att utföra bedömningar av överensstämmelse i enlighet med denna förordning.

Artikel 20
Anmälande myndigheter

1.Medlemsstaterna ska utse en anmälande myndighet med ansvar för att fastställa och genomföra de förfaranden som krävs för bedömning och anmälan av organ för bedömning av överensstämmelse och för övervakning av anmälda organ, inklusive överensstämmelse med artikel 25.

2.Medlemsstaterna får besluta att den bedömning och övervakning som avses i punkt 1 ska utföras av ett nationellt ackrediteringsorgan i den mening som anges i och i enlighet med förordning (EG) nr 765/2008.

3.När den anmälande myndigheten delegerar eller på annat sätt överlåter den bedömning, anmälan eller övervakning som avses i punkt 1 till ett organ som inte är offentligt, ska det organet vara en juridisk person och ska i tillämpliga delar gälla för kraven i artikel 21. Dessutom ska detta organ ha vidtagit åtgärder för att kunna hantera ansvarsskyldighet som kan uppstå i samband med dess verksamhet.

4.Den anmälande myndigheten ska ta det fulla ansvaret för de uppgifter som utförs av det organ som avses i punkt 3.

Artikel 21
Krav på anmälande myndigheter

1.En anmälande myndighet ska vara inrättad på ett sådant sätt att det inte uppstår någon intressekonflikt med organen för bedömning av överensstämmelse.

2.En anmälande myndighet ska vara organiserad och fungera på ett sådant sätt att dess verksamhet är objektiv och opartisk.

3.En anmälande myndighet ska vara organiserad på ett sådant sätt att alla beslut som rör anmälan av ett organ för bedömning av överensstämmelse fattas av annan behörig personal än den som har gjort bedömningen.

4.En anmälande myndighet får inte erbjuda eller utföra sådan verksamhet som utförs av organ för bedömning av överensstämmelse eller konsulter på kommersiell eller konkurrensmässig grund.

5.En anmälande myndighet ska sörja för att erhållen information behandlas konfidentiellt.

6.En anmälande myndighet ska ha tillgång till tillräckligt med personal med lämplig kompetens för att kunna utföra sina uppgifter.

Artikel 22
Anmälande myndigheters informationsskyldighet

Medlemsstaterna ska informera kommissionen om sina förfaranden för bedömning och anmälan av organ för bedömning av överensstämmelse och för övervakning av anmälda organ samt om eventuella ändringar.

Kommissionen ska offentliggöra denna information.

Artikel 23
Krav på anmälda organ

1.När det gäller anmälan ska organ för bedömning av överensstämmelse uppfylla kraven i punkterna 2–11.

2.Ett organ för bedömning av överensstämmelse ska inrättas enligt en medlemsstats nationella lagstiftning och vara en juridisk person.

3.Ett organ för bedömning av överensstämmelse ska vara ett tredjepartsorgan som är oberoende av den organisation eller den CE-märkta gödselprodukt som den bedömer.

Detta organ får vara ett organ som hör till en näringslivsorganisation eller branschorganisation som företräder företag som är involverade i konstruktion, tillverkning, leverans eller användning av de CE-märkta gödselprodukter som det bedömer, förutsatt att det kan styrkas att organet är oberoende och att det inte finns några intressekonflikter.

4.Ett organ för bedömning av överensstämmelse, dess högsta ledning och den personal som ansvarar för att utföra bedömningen av överensstämmelse får inte utgöras av den som konstruerar, tillverkar, levererar, köper, äger eller använder dessa gödselprodukter eller av företrädare för någon av dessa parter. Detta får inte hindra användning av gödselprodukter som är nödvändiga för verksamheten inom organet för bedömning av överensstämmelse eller användning av gödselprodukter för personligt bruk.

Ett organ för bedömning av överensstämmelse, dess högsta ledning och den personal som ansvarar för att utföra bedömningen av överensstämmelse får varken delta direkt i konstruktion, tillverkning, marknadsföring eller användning av gödselprodukter eller företräda parter som bedriver sådan verksamhet. De får inte delta i någon verksamhet som kan påverka deras objektivitet och integritet i samband med de bedömningar av överensstämmelse för vilken de har anmälts. Detta ska framför allt gälla konsulttjänster.

Organ för bedömning av överensstämmelse ska se till att deras dotterbolags eller underentreprenörers verksamhet inte påverkar konfidentialiteten, objektiviteten eller opartiskheten i organens bedömningar av överensstämmelse.

5.Organ för bedömning av överensstämmelse och deras personal ska utföra bedömningar av överensstämmelse med största möjliga yrkesintegritet, ha teknisk kompetens på det specifika området och vara fria från alla påtryckningar och incitament, i synnerhet ekonomiska incitament, som kan påverka deras omdöme eller resultaten av deras bedömningar av överensstämmelse; detta gäller särskilt påtryckningar och incitament från personer eller grupper av personer som berörs av denna verksamhet.

6.Ett organ för bedömning av överensstämmelse ska kunna utföra alla de uppgifter avseende bedömning av överensstämmelse som fastställs i bilaga IV för ett sådant organ och för vilka det har anmälts, oavsett om dessa uppgifter utförs av organet självt eller för dess räkning och under dess ansvar.

Vid alla tidpunkter och för varje förfarande för bedömning av överensstämmelse och för varje typ eller kategori av CE-märkta gödselprodukter för vilka det har anmälts ska organet för bedömning av överensstämmelse ha följande till sitt förfogande:

a)Erforderlig personal med teknisk kunskap samt tillräcklig och lämplig erfarenhet för att utföra bedömningen av överensstämmelse.

b)Erforderliga beskrivningar av förfaranden enligt vilka bedömningar av överensstämmelse utförs; dessa beskrivningar ska säkerställa transparens och reproducerbarhet hos förfarandena. Organet ska ha lämpliga rutiner och förfaranden för att skilja mellan de uppgifter som det utför i sin egenskap av anmält organ och annan verksamhet.

c)Förfaranden som gör det möjligt för organet att utöva sin verksamhet med vederbörlig hänsyn tagen till ett företags storlek, bransch och struktur, den berörda produktteknikens komplexitet och eventuell massproduktion eller serietillverkning.

Organet för bedömning av överensstämmelse ska ha nödvändiga medel för att korrekt kunna utföra de tekniska och administrativa uppgifterna i samband med bedömningen av överensstämmelse och ska ha tillgång till den utrustning och de hjälpmedel som är nödvändiga.

7.Den personal som ansvarar för att utföra bedömningen av överensstämmelse ska ha

a)fullgod teknisk och yrkesinriktad utbildning som täcker all slags bedömning av överensstämmelse för vilken organet för bedömning av överensstämmelse har anmälts,

b)tillfredsställande kunskap om kraven för de bedömningar som de utför och befogenhet att utföra dessa bedömningar,

c)lämplig kännedom och insikt om kraven i bilagorna I, II och III, de tillämpliga harmoniserade standarderna samt de relevanta bestämmelserna i den harmoniserade unionslagstiftningen och i nationell lagstiftning,

d)förmåga att upprätta intyg, protokoll och rapporter som visar att bedömningarna har utförts.

8.Det ska garanteras att organen för bedömning av överensstämmelse, deras högsta ledning och den personal som ansvarar för att utföra bedömningen av överensstämmelse är opartiska.

Ersättningen till den högsta ledningen och till den personal som ansvarar för att utföra bedömningen av överensstämmelse vid ett organ för bedömning av överensstämmelse får inte vara beroende av antalet bedömningar som utförs eller resultaten av bedömningarna.

9.Organ för bedömning av överensstämmelse ska vara ansvarsförsäkrade, om inte staten tar på sig ansvaret enligt nationell lagstiftning eller medlemsstaten själv tar direkt ansvar för bedömningen av överensstämmelse.

10.Personalen vid ett organ för bedömning av överensstämmelse ska iaktta tystnadsplikt beträffande all information som de erhåller vid utförandet av sina uppgifter enligt bilaga IV, utom gentemot de behöriga myndigheterna i den medlemsstat där verksamheten bedrivs. Immaterialrätten ska vara skyddad.

11.Organ för bedömning av överensstämmelse ska delta i, eller se till att deras personal som ansvarar för att utföra bedömningen av överensstämmelse känner till, det relevanta standardiseringsarbetet och det arbete som utförs i samordningsgruppen för anmälda organ, som inrättas i enlighet med artikel 35, och de ska som generella riktlinjer använda de administrativa beslut och dokument som är resultatet av gruppens arbete.

Artikel 24
Presumtion om överensstämmelse för anmälda organ

Ett organ för bedömning av överensstämmelse som kan visa att det uppfyller kriterierna i de relevanta harmoniserade standarderna eller delar av dem, till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning, ska förutsättas uppfylla kraven i artikel 23, förutsatt att dessa krav omfattas av de tillämpliga harmoniserade standarderna.

Artikel 25
Dotterbolag och underentreprenörer till anmälda organ

1.Om ett anmält organ lägger ut specifika uppgifter i samband med bedömningen av överensstämmelse på underentreprenad eller anlitar ett dotterbolag ska det se till att underentreprenören eller dotterbolaget uppfyller kraven i artikel 23 och informera den anmälande myndigheten om detta.

2.De anmälda organen ska ta det fulla ansvaret för underentreprenörernas eller dotterbolagens uppgifter, oavsett var dessa är etablerade.

3.Verksamhet får läggas ut på underentreprenad eller utföras av ett dotterbolag endast om kunden samtycker till det.

4.De anmälda organen ska hålla de relevanta dokumenten rörande bedömningen av underentreprenörens eller dotterbolagets kvalifikationer och det arbete som de utfört enligt bilaga IV tillgängliga för den anmälande myndigheten.

Artikel 26
Ansökan om anmälan

1.Ett organ för bedömning av överensstämmelse ska lämna in en ansökan om anmälan till den anmälande myndigheten i den medlemsstat där det är etablerat.

2.Ansökan om anmälan ska åtföljas av en beskrivning av de bedömningar av överensstämmelse, den eller de moduler för bedömning av överensstämmelse och den eller de CE-märkta gödselprodukter som organet förklarar sig ha kompetens för samt ett ackrediteringsintyg som utfärdats av ett nationellt ackrediteringsorgan och där det intygas att organet för bedömning av överensstämmelse uppfyller kraven i artikel 23.

Artikel 27
Anmälningsförfarande

1.De anmälande myndigheterna får endast anmäla de organ för bedömning av överensstämmelse som har uppfyllt kraven i artikel 23.

2.De ska anmäla till kommissionen och de andra medlemsstaterna med hjälp av det elektroniska anmälningsverktyg som utvecklats och förvaltas av kommissionen.

3.Anmälan ska innehålla detaljerade uppgifter om bedömningarna av överensstämmelse, den eller de modulerna för bedömning av överensstämmelse och den eller de berörda CE-märkta gödselprodukterna samt det ackrediteringsintyg som avses i artikel 26.2.

4.Det berörda organet får bedriva verksamhet som anmält organ endast om kommissionen eller de övriga medlemsstaterna inte har gjort invändningar inom två veckor från anmälan.

Endast ett sådant organ ska anses vara ett anmält organ i enlighet med denna förordning.

5.Den anmälande myndigheten ska underrätta kommissionen och de andra medlemsstaterna om alla relevanta ändringar i anmälan.

Artikel 28
Identifikationsnummer och förteckning över anmälda organ

1.Kommissionen ska tilldela varje anmält organ ett identifikationsnummer.

Organet ska tilldelas ett enda nummer även om det anmäls enligt flera unionsakter.

2.Kommissionen ska offentliggöra förteckningen över de organ som anmälts enligt denna förordning, inklusive de identifikationsnummer som de har tilldelats och den verksamhet som de har anmälts för.

Kommissionen ska se till att förteckningen hålls uppdaterad.

Artikel 29
Ändringar i anmälan

1.Om en anmälande myndighet har konstaterat eller har informerats om att ett anmält organ inte längre uppfyller kraven som anges i artikel 23 eller att det underlåter att fullgöra sina skyldigheter, ska myndigheten i förekommande fall, beroende på hur allvarlig underlåtenheten att uppfylla kraven eller fullgöra skyldigheterna är, begränsa anmälan, tillfälligt återkalla eller dra tillbaka den. Den ska omedelbart underrätta kommissionen och de andra medlemsstaterna om detta.

2.I händelse av begränsning, tillfällig återkallelse eller tillbakadragande av anmälan eller om det anmälda organet har upphört med verksamheten ska den anmälande medlemsstaten vidta lämpliga åtgärder för att det anmälda organets dokumentation antingen ska behandlas av ett annat anmält organ eller hållas tillgänglig för de ansvariga anmälande myndigheterna och marknadskontrollmyndigheterna på deras begäran.

Artikel 30
Ifrågasättande av de anmälda organens kompetens

1.Kommissionen ska undersöka alla fall där den tvivlar på att ett anmält organ har erforderlig kompetens eller att ett anmält organ fortsatt uppfyller de krav och fullgör de skyldigheter som det omfattas av, och även alla fall där den gjorts uppmärksam på att det föreligger sådana tvivel.

2.Den anmälande medlemsstaten ska på begäran ge kommissionen all information om grunderna för anmälan eller hur det berörda anmälda organets kompetens upprätthålls.

3.Kommissionen ska se till att all känslig information som erhållits i samband med undersökningarna behandlas konfidentiellt.

4.Om kommissionen konstaterar att ett anmält organ inte uppfyller eller inte längre uppfyller kraven för anmälan ska den anta en genomförandeakt för att anmoda den anmälande medlemsstaten att vidta erforderliga korrigerande åtgärder, inbegripet att vid behov dra tillbaka anmälan.

Den genomförandeakten ska antas i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 41.2.

Artikel 31
De anmälda organens operativa skyldigheter

1.Anmälda organ ska utföra bedömningar av överensstämmelse i enlighet med förfarandena för bedömning av överensstämmelse i bilaga IV.

2.Bedömningarna av överensstämmelse ska utföras på ett proportionellt sätt så att ekonomiska aktörer inte belastas i onödan. Anmälda organ ska när de utför sin verksamhet ta vederbörlig hänsyn till ett företags storlek, bransch och struktur, den berörda produktteknikens komplexitet och eventuell massproduktion eller serietillverkning.

Samtidigt ska de dock respektera den grad av noggrannhet och skyddsnivå som krävs för att den CE-märkta gödselprodukten ska överensstämma med denna förordning.

3.Om ett anmält organ konstaterar att en tillverkare inte har uppfyllt kraven i bilaga I, II eller III, motsvarande harmoniserade standarder, de gemensamma specifikationerna i artikel 13 eller i andra tekniska specifikationer, ska det begära att tillverkaren vidtar korrigerande åtgärder, och inget intyg ska utfärdas.

4.Om ett anmält organ vid övervakning av överensstämmelse efter det att ett intyg har utfärdats konstaterar att en CE-märkt gödselprodukt inte längre uppfyller kraven, ska det begära att tillverkaren vidtar korrigerande åtgärder, och vid behov ska intyget tillfälligt återkallas eller dras tillbaka.

5.Om inga korrigerande åtgärder vidtas eller om de inte får önskat resultat, ska det anmälda organet i förekommande fall belägga intyget med restriktioner, återkalla det tillfälligt eller dra det tillbaka.

Artikel 32
Överklagande av de anmälda organens beslut

Medlemsstaterna ska se till att det finns ett förfarande för överklagande av de anmälda organens beslut.

Artikel 33
De anmälda organens informationsskyldighet

1.De anmälda organen ska informera den anmälande myndigheten om följande:

a)Avslag, restriktioner, tillfällig återkallelse eller tillbakadragande av intyg.

b)Omständigheter som inverkar på omfattningen av eller villkoren för anmälan.

c)Begäran från marknadskontrollmyndigheterna om information om bedömningar av överensstämmelse.

d)På begäran, bedömningar av överensstämmelse som gjorts inom ramen för anmälan och all annan verksamhet, inklusive gränsöverskridande verksamhet och underentreprenad.

2.De anmälda organen ska ge relevant information om frågor som rör negativa och, på begäran, positiva resultat av bedömningar av överensstämmelse till de andra organ som anmälts enligt denna förordning och som utför liknande bedömningar av överensstämmelse som täcker samma CE-märkta gödselprodukter.

Artikel 34
Utbyte av erfarenhet

Kommissionen ska sörja för att de myndigheter i medlemsstaterna som ansvarar för anmälningsförfarandet utbyter erfarenheter.

Artikel 35
Samordning av anmälda organ

Kommissionen ska säkerställa att lämplig samordning och lämpligt samarbete sker mellan de organ som anmälts enligt denna förordning och att detta bedrivs på ett tillfredsställande sätt genom en sektorsspecifik grupp bestående av anmälda organ.

Medlemsstaterna ska se till att de organ som de har anmält deltar i arbetet i denna grupp, direkt eller genom utsedda representanter.

Kapitel 5
Marknadskontroll i unionen, kontroll av CE-märkta gödselprodukter som förs in på unionsmarknaden och unionens skyddsförfarande

Artikel 36
Marknadskontroll i unionen och kontroll av CE-märkta gödselprodukter som förs in på unionsmarknaden

Artiklarna 16–29 i förordning (EG) nr 765/2008 ska tillämpas på CE-märkta gödselprodukter.

Artikel 37
Förfarande för att på nationell nivå hantera CE-märkta gödselprodukter som utgör en risk

1.Om en medlemsstats marknadskontrollmyndigheter har tillräckliga skäl att anta att en CE-märkt gödselprodukt utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, ska de göra en utvärdering av den berörda gödselprodukten omfattande de krav som fastställs i denna förordning. De berörda ekonomiska aktörerna ska när så krävs samarbeta med marknadskontrollmyndigheterna i detta syfte.

Om marknadskontrollmyndigheterna vid utvärderingen konstaterar att den CE-märkta gödselprodukten inte uppfyller kraven i denna förordning ska de utan dröjsmål begära att den ekonomiska aktören vidtar alla lämpliga korrigerande åtgärder inom en rimlig tidsperiod för att gödselprodukten ska uppfylla dessa krav, drar tillbaka gödselprodukten från marknaden, återkallar den eller avlägsnar CE-märket.

Marknadskontrollmyndigheterna ska informera det berörda anmälda organet om detta.

Artikel 21 i förordning (EG) nr 765/2008 ska tillämpas på de åtgärder som avses i andra stycket.

2.När marknadskontrollmyndigheterna anser att den bristande överensstämmelsen inte bara gäller det nationella territoriet, ska de informera kommissionen och de andra medlemsstaterna om utvärderingsresultaten och om de åtgärder som de har ålagt den ekonomiska aktören att vidta.

3.De ekonomiska aktörerna ska se till att alla lämpliga korrigerande åtgärder vidtas i fråga om alla de berörda CE-märkta gödselprodukter som de har tillhandahållit på unionsmarknaden.

4.Om den berörda ekonomiska aktören inte vidtar lämpliga korrigerande åtgärder inom den period som avses i punkt 1 andra stycket, ska marknadskontrollmyndigheterna vidta alla lämpliga tillfälliga åtgärder för att förbjuda eller begränsa tillhandahållandet av den CE-märkta gödselprodukten på sin nationella marknad, dra tillbaka gödselprodukten från den marknaden eller återkalla den.

Marknadskontrollmyndigheterna ska utan dröjsmål informera kommissionen och de andra medlemsstaterna om dessa åtgärder.

5.Den information som avses i punkt 4 andra stycket ska innehålla alla tillgängliga uppgifter ingå, särskilt de uppgifter som krävs för att kunna identifiera den CE-märkta gödselprodukt som inte uppfyller kraven, dess ursprung, vilken typ av krav som inte uppfylls och som görs gällande, den risk som produkten utgör, vilken typ av nationell åtgärd som vidtagits och dess varaktighet samt den berörda ekonomiska aktörens synpunkter. Marknadskontrollmyndigheterna ska särskilt ange om den bristande överensstämmelsen beror på någon av följande omständigheter:

a)Den CE-märkta gödselprodukten uppfyller inte kraven i bilaga I, II eller III.

b)Det förekommer brister i de harmoniserade standarder som avses i artikel 12, vilka ger presumtion om överensstämmelse.

6.Andra medlemsstater än den som inledde förfarandet enligt denna artikel ska utan dröjsmål informera kommissionen och de övriga medlemsstaterna om vidtagna åtgärder och om eventuella kompletterande information som de har tillgång till med avseende på den berörda CE-märkta gödselproduktens bristande överensstämmelse samt eventuella invändningar mot den vidtagna nationella åtgärden.

7.Om varken en medlemsstat eller kommissionen inom tre månader från mottagandet av den information som avses i punkt 4 andra stycket har rest invändningar mot en tillfällig åtgärd som en medlemsstat vidtagit ska åtgärden anses vara berättigad.

8.Medlemsstaterna ska se till att lämpliga begränsande åtgärder, t.ex. tillbakadragande, utan dröjsmål vidtas i fråga om den berörda CE-märkta gödselprodukten.

Artikel 38
Unionens förfarande i fråga om skyddsåtgärder

1.Om det, efter det att förfarandet i artikel 37.3 och 37.4 slutförts, har rests invändningar mot en åtgärd som en medlemsstat vidtagit eller om kommissionen anser att en nationell åtgärd strider mot unionslagstiftningen, ska kommissionen utan dröjsmål inleda samråd med medlemsstaterna och den eller de berörda ekonomiska aktörerna samt utvärdera den nationella åtgärden. På grundval av utvärderingsresultaten ska kommissionen anta en genomförandeakt i form av ett beslut för att fastställa om den nationella åtgärden är berättigad eller inte.

Om den nationella åtgärden anses vara berättigad alla medlemsstater enligt beslutet vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att den CE-märkta gödselprodukt som inte uppfyller kraven dras tillbaka från deras marknader och informera kommissionen om detta.

Om den nationella åtgärden inte anses vara berättigad ska den berörda medlemsstatens godkännandemyndighet enligt beslutet upphäva åtgärden.

Kommissionen ska rikta beslutet till alla medlemsstater och omedelbart delge det till dem och den eller de berörda ekonomiska aktörerna.

2.Om den nationella åtgärden anses vara berättigad och den CE-märkta gödselproduktens bristande överensstämmelse kan tillskrivas en brist i de harmoniserade standarder som avses i artikel 37.5 b ska kommissionen tillämpa det förfarande som föreskrivs i artikel 11 i förordning (EU) nr 1025/2012.

Artikel 39
CE-märkta gödselprodukter som uppfyller kraven men som utgör en risk

1.Om en medlemsstat, efter att ha utfört en utvärdering i enlighet med artikel 37.1, konstaterar att en CE-märkt gödselprodukt visserligen uppfyller kraven i denna förordning men likväl utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, ska den begära att den berörda ekonomiska aktören vidtar alla lämpliga åtgärder inom en rimlig tidsperiod, antingen för att säkerställa att den berörda gödselprodukten när den har släppts ut på marknaden inte längre utgör en sådan risk eller för att dra tillbaka gödselprodukten från marknaden eller återkalla den.

2.De ekonomiska aktörerna ska se till att det vidtas korrigerande åtgärder i fråga om alla de berörda CE-märkta gödselprodukter som de har tillhandahållit på unionsmarknaden.

3.Medlemsstaten ska omedelbart informera kommissionen och de andra medlemsstaterna. Informationen ska innehålla alla tillgängliga uppgifter, särskilt de uppgifter som krävs för att kunna identifiera den berörda CE-märkta gödselprodukten, dess ursprung och leveranskedja, den risk som gödselprodukten utgör samt vilken typ av nationella åtgärder som vidtagits och deras varaktighet.

4.Kommissionen ska utan dröjsmål inleda samråd med medlemsstaterna och den eller de berörda ekonomiska aktörerna och därefter utvärdera de nationella åtgärderna. På grundval av utvärderingsresultaten ska kommissionen anta en genomförandeakt i form av ett beslut för att fastställa om den nationella åtgärden är berättigad eller inte, och vid behov, beordra lämpliga åtgärder.

Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 41.3.

Vid vederbörligen motiverade och tvingande skäl till skyndsamhet med avseende på skyddet av människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, ska kommissionen anta genomförandeakter med omedelbar verkan i enlighet med det förfarande som avses i artikel 41.4.

5.Kommissionen ska rikta beslutet till alla medlemsstater och omedelbart delge det till dem och den eller de berörda ekonomiska aktörerna.

Artikel 40
Formell bristande överensstämmelse

1.Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 37 ska en medlemsstat, om den konstaterar något av följande på en CE-märkt gödselprodukt, begära att den berörda ekonomiska aktören åtgärdar den bristande överensstämmelsen:

a)CE-märkningen har anbringats i strid med artikel 30 i förordning (EG) nr 765/2008 eller artikel 17 i den här förordningen.

b)Det anmälda organets identifikationsnummer har anbringats i strid med artikel 17 eller saknas trots att det krävs enligt artikel 17.

c)EU-försäkran om överensstämmelse åtföljer inte den CE-märkta gödselprodukten.

d)EU-försäkran om överensstämmelse har inte upprättats på ett korrekt sätt.

e)Den tekniska dokumentationen är antingen inte tillgänglig eller inte komplett.

f)Den information som avses i artikel 6.6 eller 8.3 saknas, är felaktig eller ofullständig.

g)Något annat av de administrativa krav som fastställs i artikel 6 eller 8 är inte uppfyllt.

2.Om sådan bristande överensstämmelse som avses i punkt 1 kvarstår ska den berörda medlemsstaten vidta lämpliga åtgärder för att begränsa eller förbjuda tillhandahållandet av CE-märkta gödselprodukten på marknaden, se till att den återkallas eller dras tillbaka från marknaden eller att CE-märket avlägsnas.

Kapitel 6
Kommittéförfarande och delegerade akter

Artikel 41
Kommittéförfarande

1.Kommissionen ska biträdas av kommittén för gödselprodukter. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

2.När det hänvisas till denna punkt ska artikel 4 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

3.När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

4.När det hänvisas till denna punkt ska artikel 8 i förordning (EU) nr 182/2011 jämförd med artikel 5 i den förordningen tillämpas.

Artikel 42
Ändringar av bilagorna

1.Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 43 med avseende på att ändra bilagorna 1–IV för att anpassa dem till den tekniska utvecklingen och underlätta tillträde till marknaden och fri rörlighet för CE-märkta gödselprodukter

a)som sannolikt kommer att omfattas av betydande handel på den inre marknaden, och

b)för vilka det finns vetenskapliga rön som visar att de inte utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön, och att de är tillräckligt effektiva.

2.När kommissionen ändrar bilaga II för att lägga till nya mikroorganismer till komponentmaterialkategorin för sådana organismer enligt punkt 1 ska den göra ändringarna på grundval av följande uppgifter:

a)Mikroorganismens namn.

b)Mikroorganismens taxonomiska klassificering.

c)Historiska uppgifter om en säker produktion och användning av mikroorganismen.

d)Det taxonomiska förhållandet till mikroorganismarter som uppfyller kraven på ett välgrundat antagande om säkerhet såsom det fastställts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

e)Information om resthalterna av toxiner.

f)Uppgifter om produktionsprocessen.

g)Uppgifter om identiteten för resthalter av intermediärer och mikrobiella metaboliter i komponentmaterialet.

3.När kommissionen antar delegerade akter i enlighet med punkt 1 ska den endast ändra komponentmaterialkategorierna i bilaga II i syfte att lägga till animaliska biprodukter i den mening som avses i förordning (EG) nr 1069/2009 när en slutpunkt i tillverkningskedjan har fastställts för sådana produkter i enlighet med de förfaranden som fastställts i den förordningen.

4.Kommissionen ska också ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 43 med avseende på att ändra bilagorna I–IV mot bakgrund av nya vetenskapliga rön. Kommissionen ska vid behov använda sina befogenheter när en ändring på grundval av en riskbedömning visar sig vara nödvändig för att garantera att en CE-märkt gödselprodukt som uppfyller kraven i denna förordning inte vid normal användning utgör en oacceptabel risk för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön.

Artikel 43
Utövande av delegering

1.Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

2.Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artikel 42 ska ges till kommissionen för en period av fem år från och med den [Publikationsbyrån: för in datum för denna förordnings ikraftträdande]. Kommissionen ska utarbeta en rapport om delegeringen av befogenhet senast nio månader före utgången av perioden av fem år. Delegeringen av befogenhet ska genom tyst medgivande förlängas med perioder av samma längd, såvida inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.

3.Den delegering av befogenhet som avses i artikel 42 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

4.Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

5.En delegerad akt som antas enligt artikel 42 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har informerat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

Kapitel 7
Övergångs- och slutbestämmelser

Artikel 44
Sanktioner

Medlemsstaterna ska fastställa regler om sanktioner för överträdelse av bestämmelserna i denna förordning och vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att de tillämpas. Sanktionerna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. Medlemsstaterna ska anmäla dessa regler och åtgärder till kommissionen utan dröjsmål och ska utan dröjsmål anmäla eventuella ändringar som berör dem.

Artikel 45
Ändringar av förordning (EG) nr 1069/2009

I förordning (EG) nr 1069/2009 ska artikel 5 ändras på följande sätt:

1.I punkt 2 ska första stycket ersättas med följande:

”För de framställda produkter som avses i artiklarna 32, 35 och 36 och som inte längre innebär någon betydande risk för människors eller djurs hälsa får det fastställas en slutpunkt i tillverkningskedjan efter vilken de inte längre omfattas av kraven i denna förordning.”

2.

”3.    I händelse av risker för människors eller djurs hälsa ska artiklarna 53 och 54 i förordning (EG) nr 178/2002 om nödåtgärder avseende hälsa i tillämpliga delar gälla för de framställda produkter som avses i artiklarna 32, 33 och 36 i denna förordning.”

Artikel 46
Ändringar av förordning (EG) nr 1107/2009

Förordning (EG) nr 1107/2009 ska ändras på följande sätt:

1.Artikel 2.1 b ska ersättas med följande:

”b)    Att påverka växternas livsprocesser, t.ex. ämnen som påverkar deras växande på ett annat sätt än som näringsämne eller växtbiostimulant.”

2.I artikel 3 ska följande punkt läggas till:

3.”34.”En växtbiostimulant är en produkt som stimulerar växtnäringsprocesser oberoende av produktens näringsinnehåll uteslutande i syfte att förbättra en eller flera av följande egenskaper hos växten:

a)Näringsutnyttjande.

b)Tolerans mot abiotisk stress.

c)Grödans kvalitetsegenskaper.”

Artikel 47
Upphävande av förordning (EG) nr 2003/2003

Förordning (EG) nr 2003/2003 upphävs från och med det datum som anges i artikel 49 andra stycket.

Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till den här förordningen.

Artikel 48
Övergångsbestämmelser

Medlemsstaterna får inte förhindra att produkter som släpptes ut på marknaden som gödselmedel med beteckningen ”EG-gödselmedel” i överensstämmelse med förordning (EG) nr 2003/2003 före den [Publikationsbyrån: ange tillämpningsdag för denna förordning] tillhandahålls på marknaden. Bestämmelserna i kapitel 5 ska i tillämpliga delar gälla för dessa produkter.

Artikel 49
Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Det ska tillämpas från och med den 1 januari 2018.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1) http://ec.europa.eu/smart-regulation/evaluation/search/download.do?documentId=4416  
(2) COM(2015) 614/2.
(3) EUT L 300, 14.11.2009, s. 1.
(4) EUT L 312, 22.11.2008, s. 3.
(5) EUT L 396, 30.12.2006, s. 1.
(6) http://ec.europa.eu/research/bioeconomy/index.cfm
(7) http://bbi-europe.eu/sites/default/files/documents/BBI_JU_annual_Work_plan_2014.pdf  
(8) Se avsnitt 4, Slutsatser och rekommendationer.
(9) Verksamhetsrapporter från arbetsgruppens möten finns på http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=1320&NewSearch=1&NewSearch=1
(10) http://ec.europa.eu/environment/consultations/closing_the_loop_en.htm?utm_content=buffer68ffa&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
(11) http://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/docs/2012_grow_001_fertilisers_en.pdf  
(12) http://bookshop.europa.eu/en/study-on-options-to-fully-harmonise-the-eu-legislation-on-fertilising-materials-including-technical-feasibility-environmental-economic-and-social-impacts-pbNB0114252/  
(13) Rapporten från seminariet kan laddas ner på http://bookshop.europa.eu/en/circular-approaches-to-phosphorus-pbKI0115204/
(14) EUT C , , s. .
(15) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2003/2003 av den 13 oktober 2003 om gödselmedel (EUT L 304, 21.11.2003, s. 1).
(16) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 (EUT L 218, 13.8.2008, s. 30).
(17) Europaparlamentets och rådets beslut nr 768/2008/EG av den 9 juli 2008 om en gemensam ram för saluföring av produkter och upphävande av rådets beslut 93/465/EEG (EUT L 218, 13.8.2008, s. 82).
(18) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter) (EUT L 300, 14.11.2009, s. 1).
(19) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).
(20) Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall och om upphävande av vissa direktiv (EUT L 312, 22.11.2008, s. 3).
(21) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG (EUT L 309, 24.11.2009, s. 1).
(22) Rådets direktiv 86/278/EEG av den 12 juni 1986 om skyddet för miljön, särskilt marken, när avloppsslam används i jordbruket (EGT L 181, 4.7.1986, s. 6).
(23) Rådets direktiv 89/391/EEG av den 12 juni 1989 om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet (EGT L 183, 29.6.1989, s. 1).
(24) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) (EUT L 396, 30.12.2006, s. 1).
(25) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).
(26) Kommissionens förordning (EG) nr 1881/2006 av den 19 december 2006 om fastställande av gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel (EUT L 364, 20.12.2006, s. 5).
(27) Rådets direktiv 2000/29/EG av den 8 maj 2000 om skyddsåtgärder mot att skadegörare på växter eller växtprodukter förs in till gemenskapen och mot att de sprids inom gemenskapen (EGT L 169, 10.7.2000, s. 1).
(28) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 98/2013 av den 15 januari 2013 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer (EUT L 39, 9.2.2013, s. 1).
(29) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter (EUT L 317, 4.11.2014, s. 35).
(30) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 av den 25 oktober 2012 om europeisk standardisering och om ändring av rådets direktiv 89/686/EEG och 93/15/EEG samt av Europaparlamentets och rådets direktiv 94/9/EG, 94/25/EG, 95/16/EG, 97/23/EG, 98/34/EG, 2004/22/EG, 2007/23/EG, 2009/23/EG och 2009/105/EG samt om upphävande av rådets beslut 87/95/EEG och Europaparlamentets och rådets beslut 1673/2006/EG (EUT L 316, 14.11.2012, s. 12).
(31) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).
Top

Bryssel den 17.3.2016

COM(2016) 157 final

Paketet om den cirkulära ekonomin

BILAGOR

till

förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av CE-märkta gödselprodukter och om ändring av förordningarna (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009

{SWD(2016) 64 final}
{SWD(2016) 65 final}


BILAGOR

till

förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av CE-märkta gödselprodukter och om ändring av förordningarna (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009

BILAGA I
Produktfunktionskategorier för CE-märkta gödselprodukter

Del 1
Produktfunktionskategorier

1.    Gödselmedel

A.    Organiskt gödselmedel

I.    Fast organiskt gödselmedel

II.    Flytande organiskt gödselmedel

B.    Organiskt-mineraliskt gödselmedel

I.    Fast organiskt-mineraliskt gödselmedel

II.    Flytande organiskt-mineraliskt gödselmedel

C.    Oorganiskt gödselmedel

I.    Oorganiskt makronäringsgödselmedel

a)    Fast oorganiskt makronäringsgödselmedel

i)    Enkelt fast oorganiskt makronäringsgödselmedel

A)    Enkelt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen

ii)    Sammansatt fast oorganiskt makronäringsgödselmedel

A)    Sammansatt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen

b)    Flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel

i)    Enkelt flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel

ii)    Sammansatt flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel

II.    Oorganiskt mikronäringsgödselmedel

a)    Enkelt oorganiskt mikronäringsgödselmedel

b)    Sammansatt oorganiskt mikronäringsgödselmedel

2.    Kalkningsmedel

3.    Jordförbättringsmedel

A.    Organiskt jordförbättringsmedel

B.    Oorganiskt jordförbättringsmedel

4.    Odlingssubstrat

5.    Agronomisk tillsats

A.    Hämmare

I.    Nitrifikationshämmare

II.    Ureashämmare

B.    Kelatbildare

C.    Komplexbildare

6.    Växtbiostimulant

A.    Mikrobiell växtbiostimulant

B.    Icke-mikrobiell växtbiostimulant

I.    Organisk icke-mikrobiell växtbiostimulant

II.    Oorganisk icke-mikrobiell växtbiostimulant

7.    Mekanisk blandning av gödselprodukter

Del II
Krav för produktfunktionskategorier

1.I denna del fastställs kraven för de produktfunktionskategorier i vilka de CE-märkta gödselprodukterna ska ingå.

2.Kraven i denna bilaga för en viss produktfunktionskategori ska tillämpas på CE-märkta gödselprodukter i samtliga underkategorier till den produktfunktionskategorin.

3.När det är fullkomligt säkert att överensstämmelsen med ett visst krav (såsom att ett visst förorenande ämne inte påvisats) beror på en CE-märkt gödselprodukts egenskaper eller tillverkningsprocess, kan den överensstämmelsen, på tillverkarens ansvar, förutsättas utan kontroll (såsom provning) vid bedömningen av överensstämmelse.

4.När den CE-märkta gödselprodukten innehåller ett ämne för vilket gränsvärden för livsmedel och foder har fastställts i enlighet med

a)rådets förordning (EEG) nr 315/93 1 ,

b)Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 2 ,

c)Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 470/2009 3 , eller

d)Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/32/EG 4 ,

får dessa gränsvärden inte överskridas i livsmedel eller foder då den CE-märkta gödselprodukten används enligt bruksanvisningen.

Produktfunktionskategori 1: Gödselmedel

Ett gödselmedel ska vara en CE-märkt gödselprodukt som förser växter med näring.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.A: Organiskt gödselmedel

1.Ett organiskt gödselmedel får endast innehålla

kol (C), och

näringsämnen

av biologiskt ursprung, med undantag av material som är fossiliserat eller finns i geologiska formationer.

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kadmium (Cd)    1,5 mg/kg torrsubstans.

Sexvärt krom (Cr VI)    2 mg/kg torrsubstans.

Kvicksilver (Hg)    1 mg/kg torrsubstans.

Nickel (Ni)    50 mg/kg torrsubstans.

Bly (Pb)    120 mg/kg torrsubstans.

Biuret (C2H5N3O2)    12 g/kg torrsubstans.

3.Salmonella spp. får inte påvisas i ett prov på 25 g CE-märkt gödselprodukt.

4.Den CE-märkta gödselprodukten får högst innehålla 1 000 CFU/g färskvikt av någon av följande två typer av bakterier:

a)Escherichia coli.

b)Enterococcaceae.

Detta ska visas genom att förekomsten av minst en av dessa två typer av bakterier mäts.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.A.I: Fast organiskt gödselmedel

1.Ett fast organiskt gödselmedel ska innehålla minst 40 viktprocent torrsubstans.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst ett av följande deklarerade näringsämnen i följande angivna minimimängder:

2,5 viktprocent totalkväve (N).

2 viktprocent total fosforpentoxid (P2O5).

2 viktprocent total kaliumoxid (K2O).

3.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst 15 viktprocent organiskt kol (C).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.A.II: Flytande organiskt gödselmedel

1.Ett flytande organiskt gödselmedel ska innehålla mindre än 40 procent torrsubstans.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst ett av följande deklarerade näringsämnen i följande angivna minimimängder:

2 viktprocent totalkväve (N).

1 viktprocent total fosforpentoxid (P2O5).

2 viktprocent total kaliumoxid (K2O).

3.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst 5 viktprocent organiskt kol (C).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.B: Organiskt-mineraliskt gödselmedel

1.Ett organiskt-mineraliskt gödselmedel ska vara sammansatt av

en eller flera oorganiska gödselmedel, enligt produktfunktionskategori 1.C, och

ett material som endast innehåller

organiskt kol (C), och

näringsämnen

av biologiskt ursprung, med undantag av material som är fossiliserat eller finns i geologiska formationer.

2.När en eller flera oorganiska gödselmedel i sammansättningen är ett enkelt eller sammansatt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen enligt produktfunktionskategori 1.C.I.a i–ii A, får den CE-märkta gödselmedelprodukten innehålla högst 15,75 viktprocent kväve från ammoniumnitrat (NH4NO3).

3.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

a)Kadmium (Cd)

1.När halten totalfosfor (P) i den CE-märkta gödselprodukten är mindre än 5 viktprocent, uttryckt som fosforpentoxid (P2O5): 3 mg/kg torrsubstans.

2.När halten totalfosfor (P) i den CE-märkta gödselprodukten är minst 5 viktprocent, uttryckt som fosforpentoxid (P2O5) (fosforgödselmedel):

Från och med den [Publikationsbyrån: ange tillämpningsdag för denna förordning]: 60 mg/kg fosforpentoxid (P2O5).

Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet tre år efter tillämpningsdagen för denna förordning]: 40 mg/kg fosforpentoxid (P2O5).

Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet tolv år efter tillämpningsdagen för denna förordning]: 20 mg/kg fosforpentoxid (P2O5).

b)Sexvärt krom (Cr VI)2 mg/kg torrsubstans.

c)Kvicksilver (Hg)1 mg/kg torrsubstans.

d)Nickel (Ni)50 mg/kg torrsubstans.

e)Bly (Pb)120 mg/kg torrsubstans.

4.Salmonella spp. får inte påvisas i ett prov på 25 g CE-märkt gödselprodukt.

5.Den CE-märkta gödselprodukten får högst innehålla 1 000 CFU/g färskvikt av någon av följande två typer av bakterier:

a)Escherichia coli.

b)Enterococcaceae.

Detta ska visas genom att förekomsten av minst en av dessa två typer av bakterier mäts.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.B.I: Fast organiskt-mineraliskt gödselmedel

1.Ett fast organiskt-mineraliskt gödselmedel ska innehålla minst 60 viktprocent torrsubstans.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst ett av följande deklarerade näringsämnen i följande angivna minimimängder:

2,5 viktprocent totalkväve (N), av vilken 1 viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten ska vara organiskt kväve (N).

2 viktprocent total fosforpentoxid (P2O5).

2 viktprocent total kaliumoxid (K2O).

3.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst 7,5 viktprocent organiskt kol (C).

4.I den CE-märkta gödselprodukten ska varje enhet innehålla det organiska ämnet och näringsämnena i deras deklarerade halt.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.B.II: Flytande organiskt-mineraliskt gödselmedel

1.Ett flytande organiskt-mineraliskt gödselmedel ska innehålla mindre än 60 viktprocent torrsubstans.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst ett av följande deklarerade näringsämnen i följande angivna minimimängder:

2 viktprocent totalkväve (N), av vilken 0,5 viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten ska vara organiskt kväve (N).

2 viktprocent total fosforpentoxid (P2O5).

2 viktprocent total kaliumoxid (K2O).

3.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst 3 viktprocent organiskt kol (C).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C: Oorganiskt gödselmedel

Ett oorganiskt gödselmedel ska vara ett annat gödselmedel än ett organiskt eller ett organiskt-mineraliskt gödselmedel.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I: Oorganiskt makronäringsgödselmedel

1.Ett oorganiskt makronäringsgödselmedel ska förse växter med ett eller flera av följande makronäringsämnen: kväve (N), fosfor (P), kalium (K), magnesium (Mg), kalcium (Ca), svavel (S) eller natrium (Na).

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

a)Kadmium (Cd)

1.När halten totalfosfor (P) i den CE-märkta gödselprodukten är mindre än 5 viktprocent, uttryckt som fosforpentoxid (P2O5): 3 mg/kg torrsubstans.

2.När halten totalfosfor (P) i den CE-märkta gödselprodukten är minst 5 viktprocent, uttryckt som fosforpentoxid (P2O5) (fosforgödselmedel):

Från och med den [Publikationsbyrån: ange tillämpningsdag för denna förordning]: 60 mg/kg fosforpentoxid (P2O5).

Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet tre år efter tillämpningsdagen för denna förordning]: 40 mg/kg fosforpentoxid (P2O5).

Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet tolv år efter tillämpningsdagen för denna förordning]: 20 mg/kg fosforpentoxid (P2O5).

b)Sexvärt krom (Cr VI)2 mg/kg torrsubstans.

c)Kvicksilver (Hg)2 mg/kg torrsubstans.

d)Nickel (Ni)120 mg/kg torrsubstans.

e)Bly (Pb)150 mg/kg torrsubstans.

f)Arsenik (As)60 mg/kg torrsubstans.

g)Biuret (C2H5N3O2)12 g/kg torrsubstans.

h)Perklorat (ClO4-)50 mg/kg torrsubstans.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I a: Fast oorganiskt makronäringsgödselmedel

Ett fast oorganiskt gödselmedel ska vara ett oorganiskt makronäringsgödselmedel och som varken är i suspension eller lösning enligt produktfunktionskategori 1.C.I b i denna bilaga.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I a i: Enkelt fast oorganiskt makronäringsgödselmedel

1.Ett enkelt fast oorganiskt makronäringsgödselmedel ska ha en deklarerad halt för högst ett näringsämne.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla ett av följande deklarerade näringsämnen i den angivna minimimängden:

10 viktprocent totalkväve (N).

12 viktprocent total fosforpentoxid (P2O5).

6 viktprocent total kaliumoxid (K2O).

5 viktprocent total magnesiumoxid (MgO).

12 viktprocent total kalciumoxid (CaO).

10 viktprocent total svaveltrioxid (SO3).

1 viktprocent total natriumoxid (Na2O).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I a ii: Sammansatt fast oorganiskt makronäringsgödselmedel

1.Ett sammansatt fast oorganiskt makronäringsgödselmedel ska ha en deklarerad halt för mer än ett näringsämne.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla mer än ett av följande deklarerade näringsämnen i följande angivna minimimängder:

3 viktprocent totalkväve (N).

3 viktprocent total fosforpentoxid (P2O5).

3 viktprocent total kaliumoxid (K2O).

1,5 viktprocent total magnesiumoxid (MgO).

1,5 viktprocent total kalciumoxid (CaO).

1,5 viktprocent total svaveltrioxid (SO3).

1 viktprocent total natriumoxid (Na2O).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I a i–ii A: Enkelt eller sammansatt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen

1.Ett enkelt eller sammansatt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen ska vara ammoniumnitratbaserat (NH4NO3) och innehålla minst 28 viktprocent kväve (N) från ammoniumnitrat (NH4NO3).

2.Andra ämnen än ammoniumnitrat (NH4NO3) ska vara inerta i förhållande till ammoniumnitrat (NH4NO3).

3.Den CE-märkta gödselprodukten får endast tillhandahållas slutanvändaren i förpackad form. Förpackningen ska vara försluten på ett sådant sätt eller med en sådan anordning att förslutningen, förseglingen eller själva förpackningen förstörs så att den inte kan återförslutas när förpackningen öppnats. Ventilsäckar får användas.

4.Den CE-märkta gödselproduktens oljebindningsförmåga, efter två termiska cykler enligt beskrivningen under rubrik 4.1 i modul A1 i bilaga IV, får inte överstiga 4 viktprocent.

5.Den CE-märkta gödselproduktens detonationssäkerhet ska vara sådan att

efter fem termiska cykler enligt beskrivningen under rubrik 4.2 i modul A1 i bilaga IV,

och i två detonationssäkerhetsprovningar enligt beskrivningen under rubrik 4.3 i modul A1 i bilaga IV,

så deformeras en eller flera av stödcylindrarna i bly mindre än 5 procent.

6.Viktprocenten brännbart material, mätt som kol (C), får inte överskrida

0,2 viktprocent för CE-märkta gödselprodukter med en kvävehalt (N) på minst 31,5 viktprocent, och

0,4 viktprocent för CE-märkta gödselprodukter med en kvävehalt (N) på minst 28 viktprocent, men mindre än 31,5 viktprocent.

7.En lösning med 10 g CE-märkt gödselprodukt i 100 ml vatten ska ha ett pH-värde på minst 4,5.

8.Högst 5 viktprocent CE-märkt gödselprodukt får passera genom en sikt med en maskstorlek på 1 mm och högst 3 viktprocent genom en sikt med en maskstorlek på 0,5 mm.

9.Kopparhalten (Cu) får inte vara högre än 10 mg/kg, och klorhalten (Cl) inte högre än 200 mg/kg.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I b: Flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel

Ett flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel ska vara ett oorganiskt makronäringsgödselmedel i suspension eller lösning, där det med

suspension avses en dispersion i två faser i vilken fasta partiklar hålls suspenderade i den flytande fasen, och där det med

lösning avses en vätska som inte innehåller några fasta partiklar.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I b i: Enkelt flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel

1.Ett enkelt flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel ska ha en deklarerad halt för högst ett näringsämne.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla ett av följande deklarerade näringsämnen i den angivna minimimängden:

5 viktprocent totalkväve (N).

5 viktprocent total fosforpentoxid (P2O5).

3 viktprocent total kaliumoxid (K2O).

2 viktprocent total magnesiumoxid (MgO).

6 viktprocent total kalciumoxid (CaO).

5 viktprocent total svaveltrioxid (SO3).

1 viktprocent total natriumoxid (Na2O).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I b ii: Sammansatt flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel

1.Ett sammansatt flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel ska ha en deklarerad halt för mer än ett näringsämne.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla mer än ett av följande deklarerade näringsämnen i följande angivna minimimängder:

1,5 viktprocent totalkväve (N).

1,5 viktprocent total fosforpentoxid (P2O5).

1,5 viktprocent total kaliumoxid (K2O).

0,75 viktprocent total magnesiumoxid (MgO).

0,75 viktprocent total kalciumoxid (CaO).

0,75 viktprocent total svaveltrioxid (SO3).

0,5 viktprocent total natriumoxid (Na2O).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.II: Oorganiskt mikronäringsgödselmedel

1.Ett oorganiskt mikronäringsgödselmedel ska vara ett annat oorganiskt gödselmedel än ett makronäringsgödselmedel och ska förse växter med ett eller flera av följande näringsämnen: bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) eller zink (Zn).

2.Mikronäringsgödselmedel får endast göras tillgängliga för slutanvändaren i förpackad form.

3.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Förorenande ämne

Högsta koncentration (i vikt), i förhållande till den totala mikronäringshalten

(mg/kg av total bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn))

Arsenik (As)

1 000

Kadmium (Cd)

200

Bly (Pb)

600

Kvicksilver (Hg)

100

Nickel (Ni)

2 000

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.II a: Enkelt oorganiskt mikronäringsgödselmedel

1.Ett enkelt oorganiskt mikronäringsgödselmedel ska ha en deklarerad halt för högst ett näringsämne.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska överensstämma med en av typologierna, dess beskrivning och motsvarande lägsta halt av näringsämne i följande tabell:

Typologi

Beskrivning

Lägsta halt av näringsämne

Saltkristallbundet mikronäringsgödselmedel

Kemiskt framställt fast mikronäringsgödselmedel som innehåller en oorganisk mineraljonkristall, mineraljonoxid eller mineraljonhydroxid som sin väsentliga beståndsdel

10 viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten ska bestå av vattenlösliga mikronäringsämnen

Mikronäringsämnesbaserat gödselmedel

Ett mikronäringsgödselmedel som kombinerar ett saltkristallbundet mikronäringsgödselmedel med ett eller flera andra saltkristallbundna mikronäringsgödselmedel och/eller ett kelat som innehåller ett enda mikronäringsämne

5 viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten ska bestå av mikronäringsämnen

Löst mikronäringsgödselmedel

Vattenlösning av olika former av ett mikronäringsgödselmedel

2 viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten ska bestå av vattenlösliga mikronäringsämnen

Suspenderat mikronäringsgödselmedel

Produkt som framställs genom suspension av olika former av ett mikronäringsgödselmedel

2 viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten ska bestå av mikronäringsämnen

Kelatbildat mikronäringsgödselmedel

Vattenlöslig produkt där det deklarerade mikronäringsämnet är kemiskt förenat med kelatbildare som uppfyller kraven i produktfunktionskategori 5.B

5 viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten ska bestå av vattenlösliga mikronäringsämnen, och

minst 80 procent av de vattenlösliga mikronäringsämnena ska bilda kelat med en kelatbildare som uppfyller kraven i produktfunktionskategori 5.B

Komplexbildat mikronäringsgödselmedel

Vattenlöslig produkt där det deklarerade mikronäringsämnet är kemiskt förenade med komplexbildare som uppfyller kraven i produktfunktionskategori 5.B

5 viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten ska bestå av vattenlösliga mikronäringsämnen, och

minst 80 procent av de vattenlösliga mikronäringsämnena ska vara komplexförenade med en komplexbildare som uppfyller kraven i produktfunktionskategori 5.C

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.II b: Sammansatt oorganiskt mikronäringsgödselmedel

1.Ett sammansatt oorganiskt mikronäringsgödselmedel ska ha en deklarerad halt för mer än ett mikronäringsämne.

2.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla deklarerade näringsämnen i minst en av följande mängder:

2 viktprocent för gödselmedel i suspension eller lösning (flytande sammansatta oorganiska mikronäringsgödselmedel) där det med

suspension avses en dispersion i två faser i vilken fasta partiklar hålls suspenderade i den flytande fasen, och där det med

lösning avses en vätska som inte innehåller några fasta partiklar.

5 viktprocent för övriga gödselmedel (fasta sammansatta oorganiska mikronäringsgödselmedel).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 2: Kalkningsmedel

1.Ett kalkningsmedel ska vara en CE-märkt gödselprodukt som syftar till att korrigera markens surhet och som innehåller oxider, hydroxider, karbonater eller silikat av näringsämnet kalcium (Ca) eller magnesium (Mg).

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kadmium (Cd)    3 mg/kg torrsubstans.

Sexvärt krom (Cr VI)    2 mg/kg torrsubstans.

Kvicksilver (Hg)    2 mg/kg torrsubstans.

Nickel (Ni)    90 mg/kg torrsubstans.

Bly (Pb)    200 mg/kg torrsubstans.

Arsenik (As)    120 mg/kg torrsubstans.

3.Följande parametrar som fastställs utgående från torrsubstansen ska vara uppfyllda:

Lägsta neutraliserande värde: 15 (uttryckt som CaO) eller 9 (uttryckt som HO-).

Lägsta reaktivitet:    10 procent eller 50 procent efter 6 månader (inkubationsförsök).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 3: Jordförbättringsmedel

Ett jordförbättringsmedel ska vara en CE-märkt gödselprodukt som ska tillsättas jorden för att bevara, förbättra eller skydda jordens fysiska eller kemiska egenskaper, struktur eller biologiska aktivitet.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 3.A: Organiskt jordförbättringsmedel

1.Ett organiskt jordförbättringsmedel ska endast bestå av material av biologiskt ursprung, med undantag av material som är fossiliserat eller finns i geologiska formationer.

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kadmium (Cd)    3 mg/kg torrsubstans.

Sexvärt krom (Cr VI)    2 mg/kg torrsubstans.

Kvicksilver (Hg)    1 mg/kg torrsubstans.

Nickel (Ni)    50 mg/kg torrsubstans.

Bly (Pb)    120 mg/kg torrsubstans.

3.När den CE-märkta gödselprodukten innehåller en animalisk biprodukt enligt definitionen i förordning (EG) nr 1069/2009 ska följande gälla:

a)Salmonella spp. får inte påvisas i ett prov på 25 g CE-märkt gödselprodukt.

b)Den CE-märkta gödselprodukten får högst innehålla 1 000 CFU/g färskvikt av någon av följande två typer av bakterier:

Escherichia coli.

Enterococcaceae.

Detta ska visas genom att förekomsten av minst en av dessa två typer av bakterier mäts.

4.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst 40 viktprocent torrsubstans.

5.Den CE-märkta gödselprodukten ska innehålla minst 7,5 viktprocent organiskt kol (C).

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 3.B: Oorganiskt jordförbättringsmedel

1.Ett oorganiskt jordförbättringsmedel ska vara andra jordförbättringsmedel än organiska jordförbättringsmedel.

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kadmium (Cd)    1,5 mg/kg torrsubstans.

Sexvärt krom (Cr VI)    2 mg/kg torrsubstans.

Kvicksilver (Hg)    1 mg/kg torrsubstans.

Nickel (Ni)    100 mg/kg torrsubstans.

Bly (Pb)    150 mg/kg torrsubstans.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 4: Odlingssubstrat

1.Ett odlingssubstrat ska vara ett annat material än jord avsett att användas som substrat för rotutveckling.

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kadmium (Cd)    3 mg/kg torrsubstans.

Sexvärt krom (Cr VI)    2 mg/kg torrsubstans.

Kvicksilver (Hg)    1 mg/kg torrsubstans.

Nickel (Ni)    100 mg/kg torrsubstans.

Bly (Pb)    150 mg/kg torrsubstans.

3.Salmonella spp. får inte påvisas i ett prov på 25 g CE-märkt gödselprodukt.

4.Den CE-märkta gödselprodukten får högst innehålla 1 000 CFU/g färskvikt av någon av följande två typer av bakterier:

a)Escherichia coli.

b)Enterococcaceae.

Detta ska visas genom att förekomsten av minst en av dessa två typer av bakterier mäts.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 5: Agronomisk tillsats

En agronomisk tillsats ska vara en CE-märkt gödselprodukt som är avsedd att tillsättas en produkt som förser växter med näring i syfte att förbättra ett näringsämnes frigörande i den produkten.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 5.A: Hämmare

1.En hämmare ska vara ett ämne eller en blandning som försenar eller förhindrar vissa mikroorganismgruppers eller enzymgruppers aktivitet.

2.Varje ämne ska ha registrerats i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 5 genom ett registreringsunderlag som innehåller

a)den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII i förordning (EG) nr 1907/2006, och

b)en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt,

om inte ämnet uttryckligen omfattas av ett av de undantag från registreringsplikten som anges i bilaga IV till den förordningen eller i punkt 6, 7, 8 eller 9 i bilaga V till samma förordning.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 5.A.I: Nitrifikationshämmare

1.En nitrifikationshämmare ska hämma den biologiska oxidationen av ammoniakkväve (NH3-N) till nitritkväve (NO2-), dvs. bromsa upp bildandet av nitratkväve (NO3-).

2.Inkubationsförsök med jord som mäter ammoniakkvävets (NH3-N) oxidationshastighet genom

förlusten av ammoniakkväve (NH3-N), eller

den totala produktionen av nitritkväve (NO2-) och nitratkväve (NO3-) under en viss tidsrymd

i ett jordprov där nitrifikationshämmaren har tillsatts, ska visa en statistisk skillnad i ammoniakkvävets (NH3-N) oxidationshastighet jämfört med ett kontrollprov där nitrifikationshämmaren inte har tillsatts.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 5.A.II: Ureashämmare

1.En ureashämmare ska hämma ureaenzymets hydrolys av urea (CH4N2O), främst för att minska ammoniakavdunstning.

2.En in vitro-mätning av hydrolyshastigheten för urea (CH4N2O) under en viss tidsrymd i ett jordprov där ureashämmaren har tillsatts ska visa en statistisk skillnad i hydrolyshastigheten jämfört med ett kontrollprov där ureashämmaren inte har tillsatts.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 5.B: Kelatbildare

1.En kelatbildare ska vara ett organiskt ämne som är avsett att förbättra näringsämnens långvariga tillgänglighet för växter och som består av en molekyl som

har två eller flera ställen som donerar elektronpar till en central övergångsmetallkatjon (zink (Zn), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), magnesium (Mg), kalcium (Ca) eller kobolt (Co)), och som

är stor nog att bilda en fem- eller sexledad ringstruktur.

2.Ämnet ska ha registrerats i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 6 i ett registreringsunderlag som innehåller

a)den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII i förordning (EG) nr 1907/2006, och

b)en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt,

om inte ämnet uttryckligen omfattas av ett av de undantag från registreringsplikten som anges i bilaga IV till den förordningen eller i punkt 6, 7, 8 eller 9 i bilaga V till samma förordning.

3.Den CE-märkta gödselprodukten ska fortfarande vara stabil efter tre dagar i en standardiserad Hoaglands lösning med ett pH-värde på 7 och 8.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 5.C: Komplexbildare

1.En komplexbildare ska vara ett organiskt ämne som är avsett att förbättra näringsämnens långvariga tillgänglighet för växter och som kan bilda en plan eller sterisk struktur med en övergångsmetallkatjon som har valens två eller tre.

2.Ämnet ska ha registrerats i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 7 i ett registreringsunderlag som innehåller

a)den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII i förordning (EG) nr 1907/2006, och

b)en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt,

om inte ämnet uttryckligen omfattas av ett av de undantag från registreringsplikten som anges i bilaga IV till den förordningen eller i punkt 6, 7, 8 eller 9 i bilaga V till samma förordning.

3.Den CE-märkta gödselprodukten ska fortfarande vara stabil efter en dag i en vattenlösning med ett pH-värde på 6 och 7.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 6: Växtbiostimulant

1.En växtbiostimulant ska vara en CE-märkt gödselprodukt som syftar till att stimulera växtnäringsprocesser oberoende av produktens näringsinnehåll uteslutande i syfte att förbättra en eller flera av följande egenskaper hos växten:

a)Näringsutnyttjande.

b)Tolerans mot abiotisk stress.

c)Grödans kvalitetsegenskaper.

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kadmium (Cd)    3 mg/kg torrsubstans.

Sexvärt krom (Cr VI)    2 mg/kg torrsubstans.

Bly (Pb)    120 mg/kg torrsubstans.

3.Växtbiostimulanten ska ha den effekt som påstås på etiketten vad gäller de grödor som anges på denna.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 6.A: Mikrobiell växtbiostimulant

1.En mikrobiell växtbiostimulant ska endast bestå av en mikroorganism eller en grupp av sådana mikroorganismer som avses i komponentmaterialkategori 7 i bilaga II.

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kvicksilver (Hg)    1 mg/kg torrsubstans.

Nickel (Ni)    50 mg/kg torrsubstans.

3.Salmonella spp. får inte påvisas i ett prov på 25 g eller 25 ml CE-märkt gödselprodukt.

4.Escherichia coli får inte påvisas i ett prov på 1 g eller 1 ml CE-märkt gödselprodukt.

5.Enterococcaceae får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst 10 CFU/g färskvikt.

6.Listeria monocytogenes får inte påvisas i ett prov på 25 g eller 25 ml CE-märkt gödselprodukt.

7.Vibrio spp. får inte påvisas i ett prov på 25 g eller 25 ml CE-märkt gödselprodukt.

8.Shigella spp. får inte påvisas i ett prov på 25 g eller 25 ml CE-märkt gödselprodukt.

9.Staphylococcus aureus får inte påvisas i ett prov på 1 g eller 1 ml CE-märkt gödselprodukt.

10.Antalet aeroba mikroorganismerna får inte överskrida 105 CFU/g eller ml prov av den CE-märkta gödselprodukten, om inte den mikrobiella biostimulanten är en aerob bakterie.

11.Mängden jäst och mögel får inte överskrida 1 000 CFU/g eller ml prov av den CE-märkta gödselprodukten, om inte den mikrobiella biostimulanten är en svamp.

12.När den mikrobiella växtbiostimulanten är i en suspension eller lösning, där det med

suspension avses en dispersion i två faser i vilken fasta partiklar hålls suspenderade i den flytande fasen, och där det med

lösning avses en vätska som inte innehåller några fasta partiklar,

ska växtbiostimulanten ha ett pH-värde på minst 4.

13.Hållbarhetstiden för den mikrobiella växtbiostimulanten ska vara minst sex månader vid de förvaringsförhållanden som anges på etiketten.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 6.B: Icke-mikrobiell växtbiostimulant

En icke-mikrobiell växtbiostimulant ska vara en annan växtbiostimulant än en mikrobiell växtbiostimulant.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 6.B.I: Organisk icke-mikrobiell växtbiostimulant

1.En organisk icke-mikrobiell växtbiostimulant ska endast bestå av ett ämne eller en blandning som endast innehåller kol (C) av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung.

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kvicksilver (Hg)    1 mg/kg torrsubstans.

Nickel (Ni)    50 mg/kg torrsubstans.

3.Salmonella spp. får inte påvisas i ett prov på 25 g CE-märkt gödselprodukt.

4.Den CE-märkta gödselprodukten får högst innehålla 1 000 CFU/g färskvikt av någon av följande två typer av bakterier:

a)Escherichia coli.

b)Enterococcaceae.

Detta ska visas genom att förekomsten av minst en av dessa två typer av bakterier mäts.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 6.B.II: Oorganisk icke-mikrobiell växtbiostimulant

1.En oorganisk icke-mikrobiell växtbiostimulant ska vara en annan icke-mikrobiell växtbiostimulant än en organisk icke-mikrobiell växtbiostimulant.

2.Förorenande ämnen får förekomma i den CE-märkta gödselprodukten i högst följande mängder:

Kvicksilver (Hg)    2 mg/kg torrsubstans.

Nickel (Ni)    120 mg/kg torrsubstans.

Arsenik (As)    60 mg/kg torrsubstans.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 7: Mekanisk blandning av gödselprodukter

1.En mekanisk blandning av gödselprodukter ska vara en CE-märkt gödselprodukt som består av två eller flera CE-märkta gödselprodukter i kategorierna 1–6.

2.Det ska ha visats att varje gödselproduktkomponent i den mekaniska blandningen av gödselprodukter uppfyller kraven i denna förordning i enlighet med det förfarande för bedömning av överensstämmelse som gäller för den gödselproduktkomponenten.

3.Den mekaniska blandningen av gödselprodukter får inte ändra någon av gödselproduktkomponenternas egenskaper

på ett sätt som har negativa effekter på människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön under rimligen förutsägbara förvarings- eller användningsförhållanden för den CE-märkta mekaniska blandningen av gödselprodukter, eller

på ett annat avgörande sätt.

4.Tillverkaren av en sådan mekanisk blandning av gödselprodukter ska bedöma om den uppfyller kraven i punkterna 1–3, säkerställa att den uppfyller märkningskraven i bilaga III och ta ansvar i enlighet med artikel 15.4 i denna förordning för att den uppfyller kraven i denna förordning genom att

upprätta en EU-försäkran om överensstämmelse för den CE-märkta mekaniska blandningen av gödselprodukter i enlighet med artikel 6.2 i denna förordning, och

inneha en EU-försäkran om överensstämmelse för samtliga gödselproduktkomponenter.

5.Ekonomiska aktörer som tillhandahåller CE-märkta mekaniska blandningar av gödselprodukter på marknaden ska respektera följande bestämmelser i denna förordning vad gäller EU-försäkran om överensstämmelse för såväl samtliga gödselproduktkomponenter som den mekaniska blandningen:

Artikel 6.3 (tillverkares skyldighet att spara EU-försäkran om överensstämmelse).

Artikel 7.2 a (skyldigheten för tillverkarens representanter att hålla EU-försäkran om överensstämmelse tillgänglig).

Artikel 8.2 a (importörers skyldighet att säkerställa att den CE-märkta gödselprodukten åtföljs av en EU-försäkran om överensstämmelse).

Artikel 8.8 (importörers skyldighet att hålla en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse tillgänglig för marknadskontrollmyndigheterna).

Artikel 9.2 (distributörers skyldighet att kontrollera att den CE-märkta gödselprodukten åtföljs av en EU-försäkran om överensstämmelse).

BILAGA II
Komponentmaterialkategorier

En CE-märkt gödselprodukt ska endast bestå av komponentmaterial som uppfyller kraven i en eller flera komponentmaterialkategorier.

Komponentmaterial, eller insatsmaterial som används för att producera dem, får inte innehålla sådana mängder av något av de ämnen för vilka gränsvärden anges i bilaga I till denna förordning att den CE-märkta gödselproduktens överensstämmelse med ett av de tillämpliga kraven i denna bilaga äventyras.

Del I
Översikt över komponentmaterialkategorier

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 1: Råvaruämnen och råvarublandningar

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 2: Obearbetade eller mekaniskt bearbetade växter, växtdelar eller växtextrakt

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 3: Kompost

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 4: Rötrester från energigrödor

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 5: Andra rötrester än rötrester från energigrödor

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 6: Biprodukter från livsmedelsindustrin

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 7: Mikroorganismer

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 8: Agronomiska tillsatser

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 9: Näringsämnespolymerer

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 10: Andra polymerer än näringspolymerer

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 11: Vissa animaliska biprodukter

Del II
Krav för komponentmaterialkategorier

I denna del definieras de komponentmaterial som CE-märkta gödselprodukter endast ska bestå av.

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 1: Råvaruämnen och råvarublandningar

1.En CE-märkt gödselprodukt får innehålla ämnen och blandningar, med undantag av 8  

a)avfall i den mening som avses i direktiv 2008/98/EG,

b)biprodukter i den mening som avses i direktiv 2008/98/EG,

c)material som tidigare har utgjort ett av de material som nämns i leden a–b,

d)animaliska biprodukter i den mening som avses i förordning (EG) nr 1069/2009,

e)polymerer, eller

f)ämnen eller blandningar som är avsedda att förbättra ett näringsämnes frigörande i den CE-märkta gödselprodukt i vilken de tillsätts.

2.Alla ämnen som tillsätts i den CE-märkta gödselprodukten som sådana eller i blandningar ska ha registrerats i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 i ett registreringsunderlag som innehåller

a)den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII i förordning (EG) nr 1907/2006, och

b)en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt,

om inte ämnet uttryckligen omfattas av ett av de undantag från registreringsplikten som anges i bilaga IV till den förordningen eller i punkt 6, 7, 8 eller 9 i bilaga V till samma förordning.

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 2: Obearbetade eller mekaniskt bearbetade växter, växtdelar eller växtextrakt

1.En CE-märkt gödselprodukt får innehålla växter, växtdelar eller växtextrakt som endast bearbetats genom att ha skurits, malts, centrifugerats, pressats eller extraherats med vatten.

2.Vid tillämpning av punkt 1 anses växter omfatta alger, med undantag för blågröna alger.

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 3: Kompost

1.En CE-märkt gödselprodukt får innehålla kompost som erhållits genom aerob kompostering av endast ett eller flera av följande insatsmaterial:

a)Biologiskt avfall i den mening som avses i direktiv 2008/98/EG från separat insamling av biologiskt avfall vid källan.

b)Animaliska biprodukter i kategorierna 2 och 3 enligt förordning (EG) nr 1069/2009.

c)Levande eller döda organismer eller delar därav, obearbetade eller bearbetade endast med manuella eller mekaniska medel eller genom inverkan av tyngdkraften, upplösning i vatten, flotation, extraktion med vatten, ångdestillation eller upphettning enbart i syfte att avlägsna vatten, eller som utvunnits ur luft på vilket sätt som helst, med undantag av

den organiska fraktionen av blandat kommunalt hushållsavfall som separerats genom mekanisk, fysikalisk-kemisk, biologisk och/eller manuell behandling,

avloppsslam, industrislam eller muddringsslam, och

animaliska biprodukter i kategori 1 enligt förordning (EG) nr 1069/2009.

d)Komposteringstillsatser som är nödvändiga för att förbättra komposteringsprocessens processprestanda eller miljöprestanda förutsatt att

tillsatsen är registrerad i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 9 i ett registreringsunderlag som innehåller

den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII i förordning (EG) nr 1907/2006, och

en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt, 

om inte ämnet uttryckligen omfattas av ett av de undantag från registreringsplikten som anges i bilaga IV till den förordningen eller i punkt 6, 7, 8 eller 9 i bilaga V till samma förordning, och

den totala koncentrationen av samtliga tillsatser inte överstiger 5 procent av insatsmaterialets totala vikt.

e)Något av materialen i leden a–d som

har komposterats eller rötats tidigare, och som

innehåller högst 6 mg PAH16 10 /kg torrsubstans.

2.Komposteringen ska ske i en anläggning

som endast bearbetar sådant insatsmaterial som avses i punkt 1, och

där fysisk kontakt mellan insatsmaterial och producerat material ska undvikas, även vid förvaring.

3.Den aeroba komposteringen ska bestå av en kontrollerad nedbrytning av biologiskt nedbrytbara material som i första hand är aerob och som gör det möjligt att genom biologiskt producerad värme uppnå temperaturer som är lämpliga för termofila bakterier. Alla delar av varje parti ska regelbundet och grundligt röras om för att garantera att materialet saneras på ett korrekt sätt och är homogent. Under komposteringsprocessen ska alla delar av varje parti ha en av följande temperatur-tidprofiler:

minst 65° C i minst 5 dagar,

minst 60° C i minst 7 dagar, eller

minst 55 °C i minst 14 dagar.

4.Komposten ska innehålla

a)högst 6 mg PAH16 11 /kg torrsubstans, och

b)högst 5 g/kg torrsubstans av makroskopiska orenheter i form av glas, metall och plast över 2 mm.

5.Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet fem år efter tillämpningsdagen för denna förordning] ska komposten innehålla högst 2,5 g/kg torrsubstans av makroskopiska orenheter i form av plast över 2 mm. Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet åtta år efter tillämpningsdagen för denna förordning] ska gränsvärdet på 2,5 g/kg torrsubstans bedömas på nytt för att ta hänsyn till de framsteg som gjorts vad gäller separat insamling av biologiskt avfall.

6.Komposten ska uppfylla minst ett av följande stabilitetskriterier:

a)Syreupptagningshastighet:

Definition: en indikator på i vilken omfattning biologiskt nedbrytbart organiskt material bryts ned inom en viss tidsperiod. Metoden lämpar sig inte för material där innehållet av partiklar som är större än 10 mm överstiger 20 procent.

Kriterium: högst 25 mmol O2/kg organiskt material/h.

b)Självuppvärmningsfaktor:

Definition: den högsta temperaturen som uppnås i en kompost under standardiserade förhållanden som en indikator på dess aeroba biologiska aktivitet.

Kriterium: minst Rottegrad III.

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 4: Rötrester från energigrödor

1.En CE-märkt gödselprodukt får innehålla rötrester som erhållits genom rötning av endast ett eller flera av följande insatsmaterial:

a)Växter som inte använts för andra ändamål. Vid tillämpning av denna punkt anses växter omfatta alger, med undantag för blågröna alger.

b)Rötningstillsatser som är nödvändiga för att förbättra rötningsprocessens processprestanda eller miljöprestanda förutsatt att

tillsatsen är registrerad i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 12 i ett registreringsunderlag som innehåller

den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII i förordning (EG) nr 1907/2006, och

en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt,

om inte ämnet uttryckligen omfattas av ett av de undantag från registreringsplikten som anges i bilaga IV till den förordningen eller i punkt 6, 7, 8 eller 9 i bilaga V till samma förordning, och

den totala koncentrationen av samtliga tillsatser inte överstiger 5 procent av insatsmaterialets totala vikt.

c)Något av materialen i leden a–b som har rötats tidigare.

2.Rötningen ska ske i en anläggning

som endast bearbetar sådant insatsmaterial som avses i punkt 1, och

där fysisk kontakt mellan insatsmaterial och producerat material ska undvikas, även vid förvaring.

3.Rötningen ska bestå av en kontrollerad nedbrytning av biologiskt nedbrytbara material som i första hand är anaerob och vid temperaturer som är lämpliga för mesofila eller termofila bakterier. Alla delar av varje parti ska regelbundet och grundligt röras om för att garantera att materialet saneras på ett korrekt sätt och är homogent. Under rötningsprocessen ska alla delar av varje parti ha en av följande temperatur-tidprofiler:

a)Termofil rötning vid 55 °C i minst 24 h och en hydraulisk uppehållstid på minst 20 dagar.

b)Termofil rötning vid 55 °C med en behandlingsprocess som inbegriper pastörisering (70 °C – 1 h).

c)Termofil rötning vid 55 °C följt av kompostering vid

minst 65° C i minst 5 dagar,

minst 60° C i minst 7 dagar, eller

minst 55 °C i minst 14 dagar.

d)Mesofil rötning vid 37–40 °C med en behandlingsprocess som inbegriper pastörisering (70 °C – 1 h).

e)Mesofil rötning vid 37–40 °C följt av kompostering vid

minst 65° C i minst 5 dagar,

minst 60° C i minst 7 dagar, eller

minst 55 °C i minst 14 dagar.

4.Både den fasta och den flytande delen av rötresten ska uppfylla minst ett av följande stabilitetskriterier:

a)Syreupptagningshastighet:

Definition: en indikator på i vilken omfattning biologiskt nedbrytbart organiskt material bryts ned inom en viss tidsperiod. Metoden lämpar sig inte för material där innehållet av partiklar som är större än 10 mm överstiger 20 procent.

Kriterium: högst 50 mmol O2/kg organiskt material/h.

b)Biogaspotential från restprodukter

Definition: en indikator på den gas som frigjorts från en rötrest under en period på 28 dagar och som mäts mot provets glödförlust (VS). Försöket ska göras tre gånger, och det genomsnittliga resultatet ska användas för att visa att kravet är uppfyllt. Med glödförlust (VS) avses det innehåll i ett materialprov som avgår när torrsubstansen förbränns vid 550 °C.

Kriterium: högst 0,45 l biogas/g glödförlust (VS).

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 5: Andra rötrester än rötrester från energigrödor

1.En CE-märkt gödselprodukt får innehålla rötrester som erhållits genom rötning av endast ett eller flera av följande insatsmaterial:

a)Biologiskt avfall i den mening som avses i direktiv 2008/98/EG från separat insamling av biologiskt avfall vid källan.

b)Animaliska biprodukter i kategorierna 2 och 3 enligt förordning (EG) nr 1069/2009.

c)Levande eller döda organismer eller delar därav, obearbetade eller bearbetade endast med manuella eller mekaniska medel eller genom inverkan av tyngdkraften, upplösning i vatten, flotation, extraktion med vatten, ångdestillation eller upphettning enbart i syfte att avlägsna vatten, eller som utvunnits ur luft på vilket sätt som helst, med undantag av

den organiska fraktionen av blandat kommunalt hushållsavfall som separerats genom mekanisk, fysikalisk-kemisk, biologisk och/eller manuell behandling,

avloppsslam, industrislam eller muddringsslam, och

animaliska biprodukter i kategori 1 enligt förordning (EG) nr 1069/2009.

d)Rötningstillsatser som är nödvändiga för att förbättra rötningsprocessens processprestanda eller miljöprestanda förutsatt att

tillsatsen är registrerad i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 13 i ett registreringsunderlag som innehåller

den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII i förordning (EG) nr 1907/2006, och

en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt,

om inte tillsatsen uttryckligen omfattas av den registreringsplikt som anges i bilaga IV till den förordningen eller i punkt 6, 7, 8 eller 9 i bilaga V till samma förordning, och

den totala koncentrationen av samtliga tillsatser inte överstiger 5 procent av insatsmaterialets totala vikt.

e)Något av materialen i leden a–d som

har komposterats eller rötats tidigare, och som

innehåller högst 6 mg PAH16 14 /kg torrsubstans.

2.Rötningen ska ske i en anläggning

som endast bearbetar sådant insatsmaterial som avses i punkt 1, och

där fysisk kontakt mellan insatsmaterial och producerat material ska undvikas, även vid förvaring.

3.Rötningen ska bestå av en kontrollerad nedbrytning av biologiskt nedbrytbara material som i första hand är anaerob och vid temperaturer som är lämpliga för mesofila eller termofila bakterier. Alla delar av varje parti ska regelbundet och grundligt röras om för att garantera att materialet saneras på ett korrekt sätt och är homogent. Under rötningsprocessen ska alla delar av varje parti ha en av följande temperatur-tidprofiler:

a)Termofil rötning vid 55 °C i minst 24 h och en hydraulisk uppehållstid på minst 20 dagar.

b)Termofil rötning vid 55 °C med en behandlingsprocess som inbegriper pastörisering (70 °C – 1 h).

c)Termofil rötning vid 55 °C följt av kompostering vid

minst 65° C i minst 5 dagar,

minst 60° C i minst 7 dagar, eller

minst 55 °C i minst 14 dagar.

d)Mesofil rötning vid 37–40 °C med en behandlingsprocess som inbegriper pastörisering (70 °C – 1 h).

e)Mesofil rötning vid 37–40 °C följt av kompostering vid

minst 65° C i minst 5 dagar,

minst 60° C i minst 7 dagar, eller

minst 55 °C i minst 14 dagar.

4.Varken den fasta eller den flytande delen av rötresten får innehålla mer än 6 mg PAH16 15 /kg torrsubstans.

5.Rötresten får innehålla högst 5 g/kg torrsubstans av makroskopiska orenheter i form av glas, metall och plast över 2 mm.

6.Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet fem år efter tillämpningsdagen för denna förordning] får rötresten innehålla högst 2,5 g/kg torrsubstans av makroskopiska orenheter i form av plast över 2 mm. Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet åtta år efter tillämpningsdagen för denna förordning] ska gränsvärdet på 2,5 g/kg torrsubstans bedömas på nytt för att ta hänsyn till de framsteg som gjorts vad gäller separat insamling av biologiskt avfall.

7.Både den fasta och den flytande delen av rötresten ska uppfylla minst ett av följande stabilitetskriterier:

a)Syreupptagningshastighet:

Definition: en indikator på i vilken omfattning biologiskt nedbrytbart organiskt material bryts ned inom en viss tidsperiod. Metoden lämpar sig inte för material där innehållet av partiklar som är större än 10 mm överstiger 20 procent.

Kriterium: högst 50 mmol O2/kg organiskt material/h.

b)Biogaspotential från restprodukter

Definition: en indikator på den gas som frigjorts från en rötrest under en period på 28 dagar och som mäts mot provets glödförlust (VS). Försöket ska göras tre gånger, och det genomsnittliga resultatet ska användas för att visa att kravet är uppfyllt. Med glödförlust (VS) avses det innehåll i ett materialprov som avgår när torrsubstansen förbränns vid 550 °C.

Kriterium: högst 0,45 l biogas/g glödförlust (VS).

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 6: Biprodukter från livsmedelsindustrin

1.En CE-märkt gödselprodukt får innehålla komponentmaterial som består av ett av följande ämnen:

a)Brukskalk från livsmedelsindustrin: ett material från livsmedelsindustrin som erhållits genom karbonatisering av organiskt material där man uteslutande använt bränd kalk från naturliga källor.

b)Melass: Viskös biprodukt från raffineringen av sockerrör eller sockerbetor till socker.

c)Vinass: Viskös biprodukt från fermenteringen av melass till etanol, askorbinsyra eller andra produkter.

2.Ämnet ska ha registrerats i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 16 i ett registreringsunderlag som innehåller

a)den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII i förordning (EG) nr 1907/2006, och

b)en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt,

om inte ämnet uttryckligen omfattas av ett av de undantag från registreringsplikten som anges i bilaga IV till den förordningen eller i punkt 6, 7, 8 eller 9 i bilaga V till samma förordning.

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 7: Mikroorganismer

En CE-märkt gödselprodukt får innehålla mikroorganismer, inbegripet döda mikroorganismer eller mikroorganismer som bara har membranet kvar och ofarliga restämnen från det substrat på vilka de producerades,

som inte har bearbetats på annat sätt än genom torkning eller frystorkning, och

som förtecknas i följande tabell:

Azotobacter spp.

Mykorrhizasvampar

Rhizobium spp.

Azospirillum spp.

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 8: Agronomiska tillsatser

1.En CE-märkt gödselprodukt får endast innehålla ett ämne eller en blandning som är avsett/avsedd att förbättra ett näringsämnes frigörande i en gödselprodukt, om det i enlighet med det förfarande för bedömning av överensstämmelse som tillämpas på en sådan agronomisk tillsats har visats att ämnet eller blandningen uppfyller kraven i denna förordning för en produkt i produktfunktionskategori 5 i bilaga I.

2.Mängden av den agronomiska tillsats som uppfyller kraven i den CE-märkta gödselprodukten ska vara sådan att

a)den effekt som påstås i den information som ges till användaren av de CE-märkta gödselprodukterna uppnås, och

b)inga allmänna negativa effekter på människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön uppvisas under rimligen förutsägbara förvarings- eller användningsförhållanden för den CE-märkta gödselprodukten.

3.En CE-märkt gödselsprodukt får endast innehålla en nitrifikationshämmare som avses i produktfunktionskategori 5.A.I i bilaga I och som uppfyller kraven, om minst 50 procent av halten totalkväve (N) i gödselprodukten består av kväveformerna (N) ammonium (NH4+) och urea (CH4N2O).

4.En CE-märkt gödselsprodukt får endast innehålla en ureashämmare som avses i produktfunktionskategori 5.A.II i bilaga I och som uppfyller kraven, om minst 50 procent av halten totalkväve (N) i gödselprodukten består av kväveformen (N) urea (CH4N2O).

5.Tillverkaren av den CE-märkta gödselprodukten ska inneha en EU-försäkran om överensstämmelse för den agronomiska tillsats som uppfyller kraven.

6.Ekonomiska aktörer som tillhandahåller den CE-märkta gödselprodukten på marknaden ska respektera följande bestämmelser i denna förordning vad gäller EU-försäkran om överensstämmelse för såväl den CE-märkta gödselprodukten som den agronomiska tillsats som uppfyller kraven:

a)Artikel 6.3 (tillverkares skyldighet att spara EU-försäkran om överensstämmelse).

b)Artikel 7.2 a (skyldigheten för tillverkarens representanter att hålla en EU-försäkran om överensstämmelse tillgänglig).

c)Artikel 8.2 (importörers skyldighet att säkerställa att den CE-märkta gödselprodukten åtföljs av en EU-försäkran om överensstämmelse).

d)Artikel 8.8 (importörers skyldighet att hålla en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse tillgänglig för marknadskontrollmyndigheterna).

e)Artikel 9.2 (distributörers skyldighet att kontrollera att den CE-märkta gödselprodukten åtföljs av en EU-försäkran om överensstämmelse).

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 9: Näringsämnespolymerer

1.En CE-märkt gödselprodukt får innehålla endast polymerer som består av monomerer som överensstämmer med beskrivningen för komponentmaterialkategori 1, där syftet med polymeriseringen är att begränsa frigörandet av näringsämnen från en eller flera monomerer.

2.Minst 3/5 av polymererna ska vara lösliga i varmt vatten.

3.Polymererna får inte innehålla formaldehyd.

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 10: Andra polymerer än näringspolymerer

1.En CE-märkt gödselprodukt får endast innehålla andra polymerer än näringspolymerer när syftet med polymeren är att

a)begränsa vatteninträngningen i näringspartiklar och sålunda frigörandet av näringsämnen (varvid polymeren vanligen kallas ytbehandlingsmedel), eller

b)öka den CE-märkta gödselproduktens vattenhållande förmåga.

2.Från och med den [Publikationsbyrån: ange datumet tre år efter tillämpningsdagen för denna förordning] ska följande kriterium vara uppfyllt: Polymeren ska kunna brytas ned fysiskt eller biologiskt, så att det mesta av polymeren i slutändan bryts ned till koldioxid (CO2), biomassa och vatten. Minst 90 procent av det organiska kolet ska ha omvandlats till CO2 inom högst 24 månader i ett bionedbrytbarhetsförsök enligt leden a–c.

a)Försöket ska utföras vid 25 °C ± 2 °C.

b)Försöket ska utföras i enlighet med en metod som fastställer plastmaterials slutliga aeroba bionedbrytbarhet i jorden genom mätning av syreförbrukningen eller mängden koldioxid som utvecklas.

c)Ett mikrokristallint cellulosapulver med samma mått som försöksmaterialet ska användas som referensmaterial i försöket.

d)Före försöket får försöksmaterialet inte vara föremål för förhållanden eller förfaranden som syftar till att påskynda plastfilmens nedbrytning, såsom exponering för värme eller ljus.

3.Varken polymeren eller dess biprodukter från nedbrytningen får uppvisa några negativa effekter på djurs eller växters hälsa eller på miljön under rimligen förutsägbara användningsförhållanden för den CE-märkta gödselprodukten. Polymeren ska genomgå ett akut toxicitetstest för växters tillväxt, ett akut toxicitetstest med daggmaskar och ett nitrifikationshämmartest med jordmikroorganismer enligt följande:

a)I det akuta toxicitetstestet för växters tillväxt ska grobarheten och växtens biomassa för de testade växtarter som växt på jord som exponerats för testmaterialet vara högre än 90 % av grobarheten och växtens biomassa för samma växtarter som växt på motsvarande referensjord som inte exponerats för testmaterialet.

b)Resultatet ska endast anses giltigt om följande gäller för kontrollproven (dvs. referensjorden):

Utvecklingen av groddplantor är minst 70 procent.

Groddplantorna uppvisar inte några synliga fytotoxiska effekter (t.ex. kloros, nekros, vissnande, blad- eller stamdeformationer) och växterna uppvisar endast en normal variation i tillväxt och morfologi för den specifika arten.

I genomsnitt överlever minst 90 procent av de kontrollgroddplantor som utvecklas tills studien är slutförd. och

Miljöförhållandena för en specifik art är identiska och odlingssubstrat innehåller samma mängd jordmatris, stödsubstrat eller substrat från samma källa.

c)I det akuta toxicitetstestet med daggmaskar ska skillnaden i den konstaterade dödligheten och de överlevande daggmaskarnas biomassa i jord som exponerats för testmaterialet vara högst 10 procent jämfört med motsvarande referensjord som inte exponerats för testmaterialet. Resultatet ska anses giltigt om

procentandelen av den konstaterade dödligheten i kontrollen (dvs. av referensjorden) är mindre än 10 procent, och

den genomsnittliga förlusten av maskarnas biomassa (medelvikt) i referensjorden inte överstiger 20 procent.

d)I nitrifikationshämmartestet med jordmikroorganismer ska nitritbildningen i den jord som exponeras för testmaterialet vara högre än 90 procent jämfört med motsvarande referensjord som inte exponeras för testmaterialet. Resultaten ska anses giltiga om variationen mellan replikaten av kontrollproven (referensjorden) och testproven är mindre än ± 20 procent.

KOMPONENTMATERIALKATEGORI 11: Vissa animaliska biprodukter

En CE-märkt gödselprodukt får innehålla de animaliska biprodukter i den mening som avses i förordning (EG) nr 1069/2009 vilka har nått en slutpunkt i tillverkningskedjan enligt den förordningen och som förtecknas och anges i följande tabell:

BILAGA III
Märkningskrav

I denna bilaga fastställs märkningskrav för CE-märkta gödselprodukter. Kraven i delarna 2 och 3 i denna bilaga för en viss produktfunktionskategori, enligt bilaga I, ska gälla för CE-märkta gödselprodukter i samtliga underkategorier till den produktfunktionskategorin.

Del 1
Allmänna märkningskrav

1.De uppgifter som krävs enligt denna förordning ska vara klart åtskilda från alla andra uppgifter.

2.Följande uppgifter ska tillhandahållas:

a)Produktfunktionskategori enligt del I i bilaga I.

b)Mängden CE-märkt gödselprodukt, angivet som vikt eller volym.

c)Anvisningar för avsedd användning, inbegripet avsedda givor och avsedd målväxt.

d)All relevant information om åtgärder som rekommenderas för att hantera risker för människors, djurs eller växters hälsa, säkerheten eller miljön.

e)En beskrivning av alla komponenter som överstiger 5 procent av produktens torrvikt i fallande storleksordning, inbegripet uppgift om de relevanta komponentmaterialkategorierna i bilaga II.

3.När förfarandet för bedömning av överensstämmelse har omfattat ett anmält organ ska det anmälda organets identifikationsnummer anges.

4.När den CE-märkta gödselprodukten innehåller animaliska biprodukter i den mening som avses i förordning (EG) nr 1069/2009, förutom naturgödsel, ska följande anges i bruksanvisningen: ”Produktionsdjur får inte utfodras, vare sig direkt eller genom bete, med vallväxter från mark där produkten har använts, om inte slåttern eller betet sker efter utgången av en väntetid på minst 21 dagar.”

5.När den CE-märkta gödselprodukten innehåller ett ämne för vilket gränsvärden har fastställts för livsmedel och foder i enlighet med förordning (EEG) nr 315/93, (EG) nr 396/2005 eller (EG) nr 470/2009 eller direktiv 2002/32/EG, ska de anvisningar som avses i punkt 2 c säkerställa att den avsedda användningen av den CE-märkta gödselprodukten inte leder till att dessa gränsvärden överskrids i livsmedel eller foder.

6.Produktfunktionskategorin enligt bilaga I får inte anges på en CE-märkt gödselprodukt som inte har genomgått en framgångsrik bedömning av överensstämmelse i enlighet med denna förordning för den produktfunktionskategorin.

7.För andra uppgifter än de som krävs enligt punkterna 2–6 gäller följande:

a)De får inte vilseleda användaren, exempelvis genom att tillskriva produkten egenskaper som den inte har eller genom att antyda att produkten har unika egenskaper som även andra liknande produkter har.

b)De ska gälla verifierbara faktorer.

c)De får inte innehålla påståenden som exempelvis ”hållbar” eller ”miljövänlig”, såvida inte sådana påståenden objektivt kan kontrolleras mot allmänt erkända riktlinjer, standarder eller system.

8.Frasen ”låg klorhalt” eller liknande får endast användas om klorhalten (Cl-) är under 30 g/kg.

Del 2
Produktspecifika märkningskrav

Produktfunktionskategori 1: Gödselmedel

1.Innehållet av kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) ska deklareras endast om dessa näringsämnen förekommer i den CE-märkta gödselprodukten i den lägsta halt som anges i bilaga I för den relevanta produktfunktionskategorin.

2.Följande bestämmelser gäller för gödselmedel som innehåller nitrifikations- eller ureashämmare enligt punkterna 3 och 4 i komponentmaterialkategori 8 i bilaga II:

a)På etiketten ska anges ”nitrifikationshämmare” eller ”ureashämmare”, beroende på vad som är tillämpligt, och identifikationsnumret för det anmälda organ som har granskat bedömningen av överensstämmelse för nitrifikationshämmaren eller ureashämmaren.

b)Halten nitrifikationshämmare ska uttryckas som viktprocent av det totalkväve (N) som förekommer i form av ammoniumkväve (NH4) och ureakväve (CH4N2O).

c)Halten ureashämmare ska uttryckas som viktprocent av det totalkväve (N) som förekommer i form av ureakväve (CH4N2O).

d)Teknisk information ska lämnas så att användaren kan bestämma givor och tidpunkt för spridning med avseende på den gröda som odlas.

Produktfunktionskategori 1.A: Organiskt gödselmedel

Följande uppgifter ska tillhandahållas:

a)De deklarerade näringsämnena kväve (N), fosfor (P) eller kalium (K) med deras kemiska beteckningar i ordningen N-P-K.

b)De deklarerade näringsämnena magnesium (Mg), kalcium (Ca), svavel (S) eller natrium (Na) med deras kemiska beteckningar i ordningen Mg-Ca-S-Na.

c)Den totala halten av de deklarerade näringsämnena kväve (N), fosfor (P) eller kalium (K), följt av den totala halten av magnesium (Mg), kalcium (Ca), svavel (S) eller natrium (Na) inom parentes.

d)Halten av följande deklarerade näringsämnen och andra parametrar, i följande ordning och uttryckta som viktprocent av gödselmedlet:

Totalkväve (N)

Minsta mängden organiskt kväve (N), följt av en beskrivning av det använda organiska materialets ursprung.

Kväve (N) i form av ammoniakkväve.

Total fosforpentoxid (P2O5).

Total kaliumoxid (K2O).

Magnesiumoxid (MgO), kalciumoxid (CaO), svaveltrioxid (SO3) och natriumoxid (Na2O), uttryckt

endast som den vattenlösliga halten, när dessa näringsämnen är helt vattenlösliga,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst en fjärdedel av den totala halten av dessa näringsämnen är löslig, och

som den totala halten i övriga fall.

Total koppar (Cu) och total zink (Zn) om halten överstiger 200 respektive 600 mg/kg torrsubstans.

Organiskt kol (C).

Torrsubstans.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.B: Organiskt-mineraliskt gödselmedel

1.Följande uppgifter om makronäringsämnen ska tillhandahållas:

a)De deklarerade näringsämnena kväve (N), fosfor (P) eller kalium (K) med deras kemiska beteckningar i ordningen N-P-K.

b)De deklarerade näringsämnena magnesium (Mg), kalcium (Ca), svavel (S) eller natrium (Na) med deras kemiska beteckningar i ordningen Mg-Ca-S-Na.

c)Den totala halten av de deklarerade näringsämnena kväve (N), fosfor (P) eller kalium (K), följt av den totala halten av magnesium (Mg), kalcium (Ca), svavel (S) eller natrium (Na) inom parentes.

d)Halten av följande deklarerade näringsämnen, i följande ordning och uttryckta som viktprocent av gödselmedlet:

Totalkväve (N)

Minsta mängden organiskt kväve (N), följt av en beskrivning av det använda organiska materialets ursprung.

Kväve (N) i form av nitratkväve.

Kväve (N) i form av ammoniakkväve.

Kväve (N) i form av ureakväve.

Total fosforpentoxid (P2O5)

Vattenlöslig fosforpentoxid (P2O5).

Fosforpentoxid (P2O5) löslig i neutralt ammoniumcitrat.

Fosforpentoxid (P2O5) löslig i myrsyra, när mjukt malet fosfat förekommer.

Total kaliumoxid (K2O)

Vattenlöslig kaliumoxid (K2O).

Magnesiumoxid (MgO), kalciumoxid (CaO), svaveltrioxid (SO3) och natriumoxid (Na2O), uttryckt

endast som den vattenlösliga halten, när dessa näringsämnen är helt vattenlösliga,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst en fjärdedel av den totala halten av dessa näringsämnen är löslig,

som den totala halten i övriga fall.

e)När urea (CH4N2O) förekommer, information om de möjliga effekterna på luftkvaliteten orsakade av utsläppen av ammoniak från användning av gödselmedel och en uppmaning till användarna att genomföra lämpliga saneringsåtgärder.

2.Följande andra ämnen ska anges som viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten:

Halt organiskt kol (C).

Torrsubstanshalt.

Produktfunktionskategori 1.B.I: Fast organiskt-mineraliskt gödselmedel

När ett eller flera av mikronäringsämnena bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn) förekommer i den lägsta halt som anges som viktprocent i följande tabell,

ska de deklareras om de avsiktligt tillsätts en CE-märkt gödselprodukt, och

får de deklareras i övriga fall:

Mikronäringsämne

Avsett att användas på grödor eller gräsmark

Avsett för trädgårdsgrödor

Bor (B)

0,01

0,01

Kobolt (Co)

0,002

Ej tillämpligt

Koppar (Cu)

0,01

0,002

Järn (Fe)

0,5

0,02

Mangan (Mn)

0,1

0,01

Molybden (Mo)

0,001

0,001

Zink

0,01

0,002

De ska deklareras efter informationen om makronäringsämnen. Följande uppgifter ska tillhandahållas:

a)De deklarerade mikronäringsämnenas namn och kemiska beteckningar i följande ordning: bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn), följt av namnet eller namnen på deras motjon(er).

b)Den totala halten mikronäringsämne uttryckt som viktprocent av gödselmedlet och

endast som vattenlöslig halt, när dessa näringsämnen är helt vattenlösliga,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst en fjärdedel av den totala halten av dessa näringsämnen är löslig, och

som den totala halten i övriga fall.

c)När ett eller flera deklarerade mikronäringsämnen har bildat kelat med en eller flera kelatbildare ska följande bestämning anges efter mikronäringsämnets namn och kemisk beteckning:

”bildar kelat med ...”, kelatbildarens namn eller förkortning, och mängden mikronäringsämne som bildat kelat i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

d)När den CE-märkta gödselprodukten innehåller ett eller flera mikronäringsämnen som komplexförenats med en eller flera komplexbildare

ska följande bestämning anges efter mikronäringsämnets namn och kemiska beteckning: ”komplexförenat med”, och mängden komplexförenat mikronäringsämne i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten, och

komplexbildarens namn eller förkortning.

e)Följande förklaring: ”Får användas endast om det finns ett konstaterat behov. Överskrid inte lämpliga givor.”

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.B.II: Flytande organiskt-mineraliskt gödselmedel

När ett eller flera av mikronäringsämnena bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn) förekommer i den lägsta halt som anges som viktprocent i följande tabell,

ska de deklareras om de avsiktligt tillsätts en CE-märkt gödselprodukt, och

får de deklareras i övriga fall:

Mikronäringsämne

Viktprocent

Bor (B)

0,01

Kobolt (Co)

0,002

Koppar (Cu)

0,002

Järn (Fe)

0,02

Mangan (Mn)

0,01

Molybden (Mo)

0,001

Zink

0,002

De ska deklareras efter informationen om makronäringsämnen. Följande uppgifter ska tillhandahållas:

a)De deklarerade mikronäringsämnenas namn och kemiska beteckningar i följande ordning: bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn), följt av namnet eller namnen på deras motjon(er).

b)Den totala halten mikronäringsämne uttryckt som viktprocent av gödselmedlet och

endast som vattenlöslig halt, när dessa näringsämnen är helt vattenlösliga,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst en fjärdedel av den totala halten av dessa näringsämnen är löslig, och

som den totala halten i övriga fall.

c)När ett eller flera deklarerade mikronäringsämnen har bildat kelat med en eller flera kelatbildare ska följande bestämning anges efter mikronäringsämnets namn och kemisk beteckning:

”bildar kelat med ...”, kelatbildarens namn eller förkortning, och mängden mikronäringsämne som bildat kelat i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

d)När den CE-märkta gödselprodukten innehåller ett eller flera mikronäringsämnen som komplexförenats med en eller flera komplexbildare

ska följande bestämning anges efter mikronäringsämnets namn och kemiska beteckning: ”komplexförenat med”, och mängden komplexförenat mikronäringsämne i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten, och

komplexbildarens namn eller förkortning.

e)Följande förklaring: ”Får användas endast om det finns ett konstaterat behov. Överskrid inte lämpliga givor.”

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C: Oorganiskt gödselmedel

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I: Oorganiskt makronäringsgödselmedel

1.Följande uppgifter om makronäringsämnen ska tillhandahållas:

a)De deklarerade näringsämnena kväve (N), fosfor (P) eller kalium (K) med deras kemiska beteckningar i ordningen N-P-K.

b)De deklarerade näringsämnena magnesium (Mg), kalcium (Ca), svavel (S) eller natrium (Na) med deras kemiska beteckningar i ordningen Mg-Ca-S-Na.

c)Den totala halten av de deklarerade näringsämnena kväve (N), fosfor (P) eller kalium (K), följt av den totala halten av magnesium (Mg), kalcium (Ca), svavel (S) eller natrium (Na) inom parentes.

d)Halten av följande deklarerade näringsämnen, i följande ordning och uttryckta som viktprocent av gödselmedlet:

Totalkväve (N)

Kväve (N) i form av nitratkväve.

Kväve (N) i form av ammoniakkväve.

Kväve (N) i form av ureakväve.

Kväve (N) från ureaformaldehyd, isobutylidendiurea, krotonylidendiurea.

Kväve (N) från cyanamidkväve.

Total fosforpentoxid (P2O5)

Vattenlöslig fosforpentoxid (P2O5).

Fosforpentoxid (P2O5) löslig i neutralt ammoniumcitrat.

Fosforpentoxid (P2O5) löslig i myrsyra, när mjukt malet fosfat förekommer.

Vattenlöslig kaliumoxid (K2O)

Magnesiumoxid (MgO), kalciumoxid (CaO), svaveltrioxid (SO3) och natriumoxid (Na2O), uttryckt

endast som vattenlöslig halt, när dessa näringsämnen är helt vattenlösliga,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst en fjärdedel av den totala halten av dessa näringsämnen är löslig, och

som den totala halten i övriga fall.

(a)När urea (CH4N2O) förekommer, information om de möjliga effekterna på luftkvaliteten orsakade av utsläppen av ammoniak från användning av gödselmedel och en uppmaning till användarna att genomföra lämpliga saneringsåtgärder.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I a: Fast oorganiskt makronäringsgödselmedel

1.Gödselmedlet ska märkas

a)”komplex”, när varje partikel innehåller alla de deklarerade näringsämnena i deras deklarerade halt, och

b)”mix” i övriga fall.

2.Gödselmedlets kornstorlek ska anges, uttryckt som en procentandel av den produkt som passerar genom en sikt med bestämd maskstorlek.

3.Produktens form ska anges med en av följande uppgifter:

a)Granulat.

b)Pellet.

c)Pulver, när minst 90 procent av produkten kan passera genom en sikt med en maskstorlek på 10 mm.

d)Korn.

4.För ytbehandlade gödselmedel ska namnet på ytbehandlingsmedlet eller ytbehandlingsmedlen och hur stor procentandel av gödselmedlen som är belagda med varje ytbehandlingsmedel anges tillsammans med följande:

a)Den tid som det tar för den eller de belagda fraktionerna att frigöras uttryckt i månader, följt av den procentandel näringsämnen som frigörs under denna period för varje fraktion.

b)Namnet på det substrat (lösningsmedel eller substrat) som används vid den provning som tillverkaren utför för att bestämma tiden för frigörandet.

c)Den temperatur vid vilken provningen utfördes.

d)För polymerbelagda gödselmedel ska följande anges: ”Hastigheten på näringsämnenas frigörande kan variera beroende på substratets temperatur. Gödslingen kan behöva anpassas.”

e)För svavelbelagda (S) gödselmedel och svavel-/polymerbelagda gödselmedel ska följande anges: ”Hastigheten på näringsämnets frigörande kan variera beroende på substratets temperatur och den biologiska aktiviteten. Gödslingen kan behöva anpassas.”

5.När ett eller flera av mikronäringsämnena bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn) förekommer i den lägsta halt som anges som viktprocent i följande tabell,

ska de deklareras om de avsiktligt tillsätts en CE-märkt gödselprodukt, och

får de deklareras i övriga fall:

Mikronäringsämne

Avsett att användas på grödor eller gräsmark

Avsett för trädgårdsodling

Bor (B)

0,01

0,01

Kobolt (Co)

0,002

Ej tillämpligt

Koppar (Cu)

0,01

0,002

Järn (Fe)

0,5

0,02

Mangan (Mn)

0,1

0,01

Molybden (Mo)

0,001

0,001

Zink

0,01

0,002

De ska deklareras efter informationen om makronäringsämnen. Följande uppgifter ska tillhandahållas:

a)De deklarerade mikronäringsämnenas namn och kemiska beteckningar i följande ordning: bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn), följt av namnet eller namnen på deras motjon(er).

b)Den totala halten mikronäringsämne uttryckt som viktprocent av gödselmedlet och

endast som vattenlöslig halt, när dessa näringsämnen är helt vattenlösliga,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst en fjärdedel av den totala halten av dessa näringsämnen är löslig, och

som den totala halten i övriga fall.

c)När ett eller flera deklarerade mikronäringsämnen har bildat kelat med en eller flera kelatbildare ska följande bestämning anges efter mikronäringsämnets namn och kemisk beteckning:

”bildar kelat med ...”, kelatbildarens namn eller förkortning, och mängden mikronäringsämne som bildat kelat i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

d)När den CE-märkta gödselprodukten innehåller ett eller flera mikronäringsämnen som komplexförenats med en eller flera komplexbildare

ska följande bestämning anges efter mikronäringsämnets namn och kemiska beteckning: ”komplexförenat med”, och mängden komplexförenat mikronäringsämne i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten, och

komplexbildarens namn eller förkortning.

e)Följande förklaring: ”Får användas endast om det finns ett konstaterat behov. Överskrid inte lämpliga givor.”

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I b: Flytande oorganiskt makronäringsgödselmedel

1.På etiketten ska anges om gödselmedlet är i suspension eller lösning, där det med

suspension avses en dispersion i två faser i vilken fasta partiklar hålls suspenderade i den flytande fasen, och där det med

lösning avses en vätska som inte innehåller några fasta partiklar.

2.Halten näringsämnen ska anges som viktprocent eller volymprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

3.När ett eller flera av mikronäringsämnena bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn) förekommer i den lägsta halt som anges som viktprocent i följande tabell,

ska de deklareras om de avsiktligt tillsätts en CE-märkt gödselprodukt, och

får de deklareras i övriga fall:

Mikronäringsämne

Viktprocent

Bor (B)

0,01

Kobolt (Co)

0,002

Koppar (Cu)

0,002

Järn (Fe)

0,02

Mangan (Mn)

0,01

Molybden (Mo)

0,001

Zink

0,002

De ska deklareras efter informationen om makronäringsämnen. Följande uppgifter ska tillhandahållas:

a)De deklarerade mikronäringsämnenas namn och kemiska beteckningar i följande ordning: bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn), följt av namnet eller namnen på deras motjon(er).

b)Den totala halten mikronäringsämne uttryckt som viktprocent av gödselmedlet och

endast som vattenlöslig halt, när dessa näringsämnen är helt vattenlösliga,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst en fjärdedel av den totala halten av dessa näringsämnen är löslig, och

som den totala halten i övriga fall.

c)När ett eller flera deklarerade mikronäringsämnen har bildat kelat med en eller flera kelatbildare ska följande bestämning anges efter mikronäringsämnets namn och kemisk beteckning:

”bildar kelat med ...”, kelatbildarens namn eller förkortning, och mängden mikronäringsämne som bildat kelat i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

d)När den CE-märkta gödselprodukten innehåller ett eller flera mikronäringsämnen som komplexförenats med en eller flera komplexbildare

ska följande bestämning anges efter mikronäringsämnets namn och kemiska beteckning: ”komplexförenat med”, och mängden komplexförenat mikronäringsämne i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten, och

komplexbildarens namn eller förkortning.

e)Följande förklaring: ”Får användas endast om det finns ett konstaterat behov. Överskrid inte lämpliga givor.”

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.II: Oorganiskt mikronäringsgödselmedel

1.De deklarerade mikronäringsämnena i den CE-märkta gödselproduken ska förtecknas med namn och kemiska beteckning i följande ordning: bor (B), kobolt (Co), koppar (Cu), järn (Fe), mangan (Mn), molybden (Mo) och zink (Zn), följt av namnet eller namnen på deras motjon(er).

2.När ett eller flera deklarerade mikronäringsämnen har bildat kelat med kelatbildare och varje kelatbildare kan identifieras och kvantifieras samt har bildat kelat med minst 1 procent av vattenlösligt mikronäringsämne ska följande bestämning läggas till efter mikronäringsämnets namn och kemiska beteckning:

”bildar kelat med ...”, kelatbildarens namn eller förkortning, och mängden mikronäringsämne som bildat kelat i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

3.När ett eller flera deklarerade mikronäringsämnen har komplexförenats med en eller flera komplexbildare ska följande bestämning läggas till efter mikronäringsämnets namn och kemiska beteckning:

”komplexförenad med”, och mängden komplexförenat mikronäringsämne i viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

Komplexbildarens namn eller förkortning.

4.Följande förklaring ska anges: ”Får användas endast om det finns ett konstaterat behov. Överskrid inte lämpliga givor.”

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.II a: Enkelt oorganiskt mikronäringsgödselmedel

1.På etiketten ska anges den relevanta typologin enligt tabellen för produktfunktionskategori 1.C.II a i del II i bilaga I.

2.Den totala halten mikronäringsämnen ska uttryckas som viktprocent av gödselmedlet och

endast som vattenlöslig halt, när detta mikronäringsämne är helt vattenlösligt,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst en fjärdedel av den totala halten av detta mikronäringsämne är löslig, och

som den totala halten i övriga fall.

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.II b: Sammansatt oorganiskt mikronäringsgödselmedel

1.Mikronäringsämnen kan deklareras endast om de förekommer i gödselmedlet i följande mängder:

Mikronäringsämne

Bildar inte kelat och är inte komplexförenat

Bildar kelat eller är komplexförenat

Bor (B)

0,2

Ej tillämpligt

Kobolt (Co)

0,02

0,02

Koppar (Cu)

0,5

0,1

Järn (Fe)

2

0,3

Mangan (Mn)

0,5

0,1

Molybden (Mo)

0,02

Ej tillämpligt

Zink

0,5

0,1

2.Om gödselmedlet är i suspension eller lösning ska det på etiketten anges ”i suspension” eller ”i lösning”, beroende på vad som är tillämpligt.

3.Den totala halten mikronäringsämnen ska uttryckas som viktprocent av gödselmedlet och

endast som vattenlöslig halt, när dessa mikronäringsämnen är helt vattenlösliga,

som den totala halten och den vattenlösliga halten, när minst hälften av den totala halten av dessa mikronäringsämnen är löslig, och

som den totala halten i övriga fall.

Produktfunktionskategori 2: Kalkningsmedel

Följande parametrar ska deklareras i följande ordning:

Neutraliserande värde.

Kornstorlek, uttryckt som en procentandel av den produkt som passerar genom en sikt med bestämd maskstorlek.

Total CaO, uttryckt som viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

Total MgO, uttryckt som viktprocent av den CE-märkta gödselprodukten.

Reaktivitet, utom för kalciumoxid och kalciumhydroxid.

Metod för bestämning av reaktivitet för slagg och karbonater av naturligt ursprung.

Produktfunktionskategori 3: Jordförbättringsmedel

Följande parametrar ska deklareras i följande ordning och uttryckas som viktprocent av en CE-märkt gödselprodukt:

Torrsubstans.

Halten organiskt kol (C).

Halten totalkväve (N).

Halten total fosforpentoxid (P2O5).

Halten total kaliumoxid (K2O).

Halten total koppar (Cu) och total zink (Zn), om den överstiger 200 respektive 600 mg/kg torrsubstans.

pH-värde.

Produktfunktionskategori 4: Odlingssubstrat

Följande parametrar ska deklareras i följande ordning:

Elektrisk ledningsförmåga, utom för mineralull.

pH.

Mängd

för mineralull, uttryckt som antal delar och de tre måtten längd, höjd och bredd,

för andra färdigformade odlingssubstrat, uttryckt som storlek angiven med minst två mått, och

för andra odlingssubstrat, uttryckt som total volym.

Mängd uttryckt som volymen hos material med en partikelstorlek som är större än 60 mm, utom för färdigformade odlingssubstrat.

Totalkväve (N).

Total fosforpentoxid (P2O5).

Total kaliumoxid (K2O).

Produktfunktionskategori 5: Agronomisk tillsats

Endast de allmänna märkningskraven gäller för denna produktfunktionskategori.

Produktfunktionskategori 6: Växtbiostimulant

Följande uppgifter ska tillhandahållas:

a)Fysisk form.

b)Tillverkningsdatum och utgångsdatum.

c)Förvaringsförhållanden.

d)Spridningsmetod.

e)Dosering, tidpunkt (växtens utvecklingsstadium) och spridningsfrekvens.

f)Påstådd effekt för varje målväxt.

g)Alla relevanta anvisningar avseende produktens ändamålsenlighet, inklusive markanvändningsmetoder, kemisk gödsling, oförenlighet med växtskyddsmedel, rekommenderad storlek på spridarmunstycken och spruttryck.

Produktfunktionskategori 6.A: Mikrobiell växtbiostimulant

På etiketten ska följande anges: ”Mikroorganismer kan eventuellt framkalla sensibilisering.”

Produktfunktionskategori 7: Mekanisk blandning av gödselprodukter

Alla märkningskrav som gäller för samtliga CE-märkta gödselproduktkomponenter ska gälla för den CE-märkta mekaniska blandningen av gödselprodukter och ska uttryckas i förhållande till den slutliga CE-märkta mekaniska blandningen av gödselprodukter.

Del 3
Toleransregler

1.En CE-märkt gödselprodukts deklarerade näringsämneshalt eller fysikalisk-kemiska egenskaper får endast avvika från det verkliga värdet i enlighet med de toleranser som fastställs i denna del för den relevanta produktfunktionskategorin. Toleranserna är avsedda att möjliggöra avvikelser vid tillverkning, provtagning och analys.

2.De tillåtna toleranserna vad gäller de deklarerade parametrar som anges i denna del är negativa och positiva värden uttryckta i viktprocent.

3.Tillverkaren, importören eller distributören får inte systematiskt utnyttja toleranserna.

4.Genom undantag från punkt 1 får den verkliga halten i en CE-märkt gödselprodukt av en komponent för vilken en lägsta eller högsta halt anges i bilaga I eller II aldrig vara lägre än den lägsta halten eller överskrida den högsta halten.

Produktfunktionskategori 1: Gödselmedel

Produktfunktionskategori 1.A: Organiskt gödselmedel

Tillåtna toleranser för den deklarerade näringsämneshalten och andra deklarerade parametrar

Organiskt kol (C)

en relativ avvikelse på ± 20 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 2,0 procentenheter i absoluta tal

Torrsubstanshalt

± 5,0 procentenheter i absoluta tal

Totalkväve (N)

en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Organiskt kväve (N)

en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Total fosforpentoxid (P2O5)

en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Total kaliumoxid (K2O)

en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Total och vattenlöslig magnesiumoxid, kalciumoxid, svaveltrioxid eller natriumoxid

± 25 procent av det deklarerade värdet för dessa näringsämnen, upp till högst 1,5 procentenheter i absoluta tal

Total koppar (Cu)

en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 2,5 procentenheter i absoluta tal

Total zink (Zn)

en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet upp till högst 2,0 procentenheter i absoluta tal

Mängd

en relativ avvikelse på -5 procent av det deklarerade värdet

Produktfunktionskategori 1.B: Organiskt-mineraliskt gödselmedel

Tillåtna toleranser för den deklarerade halten av former av oorganiska makronäringsämnen

N

P2O5

K2O

MgO

CaO

SO3 

Na2O

± 25 procent av det deklarerade värdet för de näringsämnesformer som förekommer, upp till högst 2 procentenheter i absoluta tal

± 25 procent av det deklarerade värdet för dessa näringsämnen, upp till högst 1,5 procentenheter i absoluta tal

± 25 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 0,9 procentenheter i absoluta tal

Mikronäringsgödselmedel

Tillåtna toleranser för den deklarerade halten av former av mikronäringsämnen

Koncentration på högst 2 procent

± 20 procent av det deklarerade värdet

Koncentration på 2,1–10 procent

± 0,3 procentenheter i absoluta tal

Koncentrationen på över 10 procent

± 1,0 procentenheter i absoluta tal

Organiskt kol: en relativ avvikelse på ± 20 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 2,0 procentenheter i absoluta tal

Organiskt kväve: en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Total koppar (Cu):    en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet upp till högst 2,5 procentenheter i absoluta tal

Total zink (Zn):    en relativ avvikelse på ± 50 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 2,0 procentenheter i absoluta tal

Torrsubstanshalt: ± 5,0 procentenheter i absoluta tal

Mängd: en relativ avvikelse på -5 procent av det deklarerade värdet

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C: Oorganiskt gödselmedel

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.I: Oorganiskt makronäringsgödselmedel

Tillåtna toleranser för den deklarerade halten av former av makronäringsämnen

N

P2O5

K2O

MgO

CaO

SO3 

Na2O

± 25 procent av det deklarerade värdet av de näringsämnesformer som förekommer, upp till högst 2 procentenheter i absoluta tal

en relativ avvikelse på ± 25 procent av det deklarerade värdet för dessa näringsämnen, upp till högst 1,5 procentenheter i absoluta tal

± 25 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 0,9 procentenheter i absoluta tal

Kornstorlek: en relativ avvikelse på ± 10 procent ska tillämpas på den deklarerade procentandelen material som passerar en viss sikt

Mängd: en relativ avvikelse på ± 5 procent av det deklarerade värdet

PRODUKTFUNKTIONSKATEGORI 1.C.II: Oorganiskt mikronäringsgödselmedel

Mikronäringsgödselmedel

Tillåtna toleranser för den deklarerade halten av former av mikronäringsämnen

Koncentration på högst 2 procent

± 20 procent av det deklarerade värdet

Koncentration på 2,1–10 procent

± 0,3 procentenheter i absoluta tal

Koncentrationen på över 10 procent

± 1,0 procentenheter i absoluta tal

Mängd: en relativ avvikelse på ± 5 procent av det deklarerade värdet

Produktfunktionskategori 2: Kalkningsmedel

Tillåtna toleranser för den deklarerade parametern

Neutraliserande värde

± 3

Kornstorlek

en relativ avvikelse på ± 10 procent ska tillämpas på den deklarerade procentandelen material som passerar en viss sikt

Total kalciumoxid

± 3 procentenheter i absoluta tal

Total magnesiumoxid

Koncentration under 8 procent

Koncentration på 8–16 procent

Koncentration på minst 16 procent

± 1,0 procentenheter i absoluta tal

± 2,0 procentenheter i absoluta tal

± 3,0 procentenheter i absoluta tal

Reaktivitet

± 15 procentenheter i absoluta tal

Mängd

en relativ avvikelse på -5 procent från det deklarerade värdet

Produktfunktionskategori 3: Jordförbättringsmedel

Former av de deklarerade näringsämnena och andra deklarerade kvalitetskriterier

Tillåtna toleranser för den deklarerade parametern

pH

± 0,7 vid tidpunkten för tillverkningen

± 1,0 när som helst i distributionskedjan

Organiskt kol (C)

en relativ avvikelse på ± 10 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Totalkväve (N)

en relativ avvikelse på ± 20 procent från det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Total fosforpentoxid (P2O5)

en relativ avvikelse på ± 20 procent från det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Total kaliumoxid (K2O)

en relativ avvikelse på ± 20 procent från det deklarerade värdet, upp till högst 1,0 procentenheter i absoluta tal

Torrsubstans

en relativ avvikelse på ± 10 procent av det deklarerade värdet

Mängd

en relativ avvikelse på -5 procent av det deklarerade värdet vid tidpunkten för tillverkningen

en relativ avvikelse på -25 procent av det deklarerade värdet när som helst i distributionskedjan

Kol (C) org/Kväve (N) org

en relativ avvikelse på ± 20 procent av det deklarerade värdet, upp till högst 2,0 procentenheter i absoluta tal

Kornstorlek

en relativ avvikelse på ± 10 procent ska tillämpas på den deklarerade procentandelen material som passerar en viss sikt

Produktfunktionskategori 4: Odlingssubstrat

Former av de deklarerade näringsämnena och andra deklarerade kvalitetskriterier

Tillåtna toleranser för den deklarerade parametern

Elektrisk ledningsförmåga

en relativ avvikelse på ± 50 procent vid tidpunkten för tillverkningen

en relativ avvikelse på ± 75 procent när som helst i distributionskedjan

pH

± 0,7 vid tidpunkten för tillverkningen

± 1,0 när som helst i distributionskedjan

Mängd angivet som volym (liter eller m³)

en relativ avvikelse på -5 procent vid tidpunkten för tillverkningen

en relativ avvikelse på -25 procent när som helst i distributionskedjan

Bestämning av mängd (volym) material med partikelstorlek större än 60 mm

en relativ avvikelse på -5 procent vid tidpunkten för tillverkningen

en relativ avvikelse på -25 procent när som helst i distributionskedjan

Bestämning av mängd (volym) färdigformat odlingssubstrat

en relativ avvikelse på -5 procent vid tidpunkten för tillverkningen

en relativ avvikelse på -25 procent när som helst i distributionskedjan

Vattenlösligt kväve (N)

en relativ avvikelse på ± 50 procent vid tidpunkten för tillverkningen

en relativ avvikelse på ± 75 procent när som helst i distributionskedjan

Vattenlöslig fosforpentoxid (P2O5)

en relativ avvikelse på ± 50 procent vid tidpunkten för tillverkningen

en relativ avvikelse på ± 75 procent när som helst i distributionskedjan

Vattenlöslig kaliumoxid (K2O)

en relativ avvikelse på ± 50 procent vid tidpunkten för tillverkningen

en relativ avvikelse på ± 75 procent när som helst i distributionskedjan

Produktfunktionskategori 6: Växtbiostimulant

Deklarerad halt i g/kg eller g/l vid 20 °C

Tillåten tolerans

Högst 25

en relativ avvikelse på ± 15 procent för produktfunktionskategori 6

en relativ avvikelse på ± 15 procent när växtbiostimulanter blandas med andra CE-märkta gödselprodukter enligt produktfunktionskategori 7

Över 25 men högst 100

en relativ avvikelse på ± 10 procent

Över 100 men högst 250

en relativ avvikelse på ± 6 procent

Över 250 men högst 500

en relativ avvikelse på ± 5 procent

Över 500

± 25 g/kg eller ± 25 g/l

BILAGA IV
Förfaranden för bedömning av överensstämmelse

Del 1
Tillämplighet av förfaranden för bedömning av överensstämmelse

I denna del fastställs tillämpligheten av modulerna för förfaranden för bedömning av överensstämmelse, enligt del 2 i denna bilaga, på CE-märkta gödselprodukter beroende på deras komponentmaterialkategorier, enligt bilaga II, och deras produktfunktionskategorier, enligt bilaga I.

1.Tillämplighet av intern tillverkningskontroll (modul A)

1.Modul A får användas för en CE-märkt gödselprodukt som endast består av en eller flera av följande:

a)Råvaruämnen eller råvarublandningar enligt komponentmaterialkategori 1.

b)Rötrester från energigrödor enligt komponentmaterialkategori 4.

c)Biprodukter från livsmedelsindustrin enligt komponentmaterialkategori 6.

d)Mikroorganismer enligt komponentmaterialkategori 7.

e)Agronomiska tillsatser enligt komponentmaterialkategori 8.

f)Näringsämnespolymerer enligt komponentmaterialkategori 9.

2.Modul A får också användas för en mekanisk blandning av gödselprodukter enligt produktfunktionskategori 7.

3.Genom undantag från punkterna 1 och 2 får modul A inte användas för något av följande:

a)Ett enkelt eller sammansatt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen enligt produktfunktionskategori 1.C.I a i–ii A eller av en mekanisk blandning av gödselprodukter som innehåller en sådan produkt.

b)En nitrifikationshämmare enligt produktfunktionskategori 5.A.I.

c)En ureashämmare enligt produktfunktionskategori 5.A.II.

d)En växtbiostimulant enligt produktfunktionskategori 6.

2.Tillämplighet av intern tillverkningskontroll och övervakad produktprovning (modul A1)

Modul A1 ska användas för ett enkelt eller sammansatt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen enligt produktfunktionskategori 1 C I a i–ii A och för en mekanisk blandning av gödselprodukter enligt vad som anges i produktfunktionskategori 7 som innehåller en sådan produkt.

3.Tillämplighet av EU-typkontroll (modul B) och överensstämmelse med typ som grundar sig på intern tillverkningskontroll (modul C)

1.Modulerna B och C får användas för en CE-märkt gödselprodukt som endast består av en eller flera av följande:

a)Obearbetade eller mekaniskt bearbetade växter, växtdelar eller växtextrakt enligt komponentmaterialkategori 2.

b)Andra polymerer än näringsämnespolymerer enligt komponentmaterialkategori 10.

c)Vissa animaliska biprodukter enligt komponentmaterialkategori 11.

d)Komponentmaterialkategorier som kan omfattas av modul A i enlighet med punkt 1 under rubrik 1 om tillämplighet av den modulen.

2.Modulerna B och C får också användas för följande:

a)En nitrifikationshämmare enligt produktfunktionskategori 5.A.I.

b)En ureashämmare enligt produktfunktionskategori 5.A.II.

c)En växtbiostimulant enligt produktfunktionskategori 6.

d)En produkt som kan omfattas av modul A i enlighet med punkt 2 under rubrik 1 om tillämplighet av den modulen.

3.Genom undantag från punkterna 1 och 2 får modulerna B och C inte användas för ett enkelt eller sammansatt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen enligt produktfunktionskategori 1.C.I a i–ii A eller en mekanisk blandning av gödselprodukter som innehåller en sådan produkt.

4.Tillämplighet av kvalitetssäkring av produktionen (modul D1)

1.Modul D1 får användas för samtliga CE-märkta gödselprodukter.

2.Genom undantag från punkt 1 får modul D1 inte användas för ett enkelt eller sammansatt fast oorganiskt ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt som innehåller makronäringsämnen enligt produktfunktionskategori 1 C I a i–ii A eller av en mekanisk blandning av gödselprodukter som innehåller en sådan produkt.

Del 2
Beskrivning av förfaranden för bedömning av överensstämmelse

Modul A – intern tillverkningskontroll

1.Beskrivning av modulen

1.Intern tillverkningskontroll är det förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilket tillverkaren fullgör skyldigheterna under rubrikerna 2, 3 och 4 samt säkerställer och försäkrar på eget ansvar att de berörda CE-märkta gödselprodukterna uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

2.Teknisk dokumentation

2.1Tillverkaren ska utarbeta den tekniska dokumentationen. Dokumentationen ska göra det möjligt att bedöma om den CE-märkta gödselprodukten uppfyller de tillämpliga kraven och ska innehålla en tillfredsställande analys och bedömning av riskerna.

2.2Den tekniska dokumentationen ska innehålla de tillämpliga kraven och, i den mån det krävs för bedömningen, en beskrivning av den CE-märkta gödselproduktens konstruktion, tillverkning och användning. Den tekniska dokumentationen ska innehålla minst följande:

a)En allmän beskrivning av den CE-märkta gödselprodukten.

b)Översiktliga ritningar och scheman för konstruktion och tillverkning.

c)Beskrivningar och förklaringar som behövs för att förstå dessa ritningar och scheman och hur den CE-märkta gödselprodukten används.

d)En förteckning över de harmoniserade standarder som helt eller delvis har följts och till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning samt, när där de harmoniserade standarderna inte har följts, beskrivningar av de lösningar som har valts för att uppfylla de väsentliga kraven i denna förordning, inbegripet en förteckning över gemensamma specifikationer eller andra tillämpliga tekniska specifikationer som följts. När det gäller harmoniserade standarder som följts delvis ska det i den tekniska dokumentationen specificeras vilka delar som har följts.

e)Resultat av konstruktionsberäkningar, undersökningar etc.

f)Provningsrapporter.

3.Tillverkning

3.Tillverkaren ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att tillverkningen och övervakningen av den leder till att de tillverkade CE-märkta gödselprodukterna överensstämmer med den tekniska dokumentation som avses i rubrik 2 och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

4.CE-märkning och EU-försäkran om överensstämmelse

4.1Tillverkaren ska anbringa CE-märket på varje enskild gödselprodukt som uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

4.2Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje parti CE-märkta gödselprodukter och hålla den tillsammans med den tekniska dokumentationen tillgänglig för de nationella myndigheterna under en period på tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilken CE-märkt gödselprodukt den har upprättats.

4.3En kopia av EU-försäkran om överensstämmelse ska åtfölja varje CE-märkt gödselprodukt.

5.Tillverkarens representant

5.Tillverkarens representant får fullgöra tillverkarens skyldigheter enligt rubrik 4 för dennes räkning och på dennes ansvar, förutsatt att de specificeras i fullmakten.

Modul A1 – Intern tillverkningskontroll och övervakad produktprovning

1.Beskrivning av modulen

1.Intern tillverkningskontroll och övervakad produktprovning är det förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilket tillverkaren fullgör skyldigheterna enligt rubrikerna 2, 3, 4 och 5 samt säkerställer och försäkrar på eget ansvar att de berörda CE-märkta gödselprodukterna uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

2.Teknisk dokumentation

2.1Tillverkaren ska utarbeta den tekniska dokumentationen. Dokumentationen ska göra det möjligt att bedöma om den CE-märkta gödselprodukten överensstämmer med de tillämpliga kraven och ska innehålla en tillfredsställande analys och bedömning av riskerna.

2.2Den tekniska dokumentationen ska innehålla de tillämpliga kraven och, i den mån det krävs för bedömningen, en beskrivning av den CE-märkta gödselproduktens konstruktion, tillverkning och användning. Den tekniska dokumentationen ska, där så är tillämpligt, innehålla minst följande:

a)En allmän beskrivning av den CE-märkta gödselprodukten.

b)Översiktliga ritningar och scheman för konstruktion och tillverkning.

c)Beskrivningar och förklaringar som behövs för att förstå dessa ritningar och scheman och hur den CE-märkta gödselprodukten används.

d)Namn på och adress till anläggningarna och huvudmännen för de anläggningar där produkten och dess huvudsakliga komponenter tillverkades.

e)En förteckning över de harmoniserade standarder som helt eller delvis har följts och till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning samt, när där de harmoniserade standarderna inte har följts, beskrivningar av de lösningar som har valts för att uppfylla de väsentliga kraven i denna förordning, inbegripet en förteckning över gemensamma specifikationer eller andra tillämpliga tekniska specifikationer som följts. När det gäller harmoniserade standarder som följts delvis ska det i den tekniska dokumentationen specificeras vilka delar som har följts.

f)Resultat av konstruktionsberäkningar, undersökningar etc.

g)Provningsrapporter.

3.Tillverkning

3.Tillverkaren ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att tillverkningen och övervakningen av den leder till att de tillverkade CE-märkta gödselprodukterna överensstämmer med den tekniska dokumentation som avses i rubrik 2 och med kraven i denna förordning.

4.Produktkontroller av oljebindningsförmåga och detonationssäkerhet

4.De cykler och prov som avses i rubrikerna 4.1–4.3 ska på tillverkarens vägnar genomföras minst var tredje månad på ett representativt prov av produkten för att kontrollera om produkten överensstämmer med

a)kravet på oljebindningsförmåga i punkt 4 under produktfunktionskategori 1.C.I a i–ii A i bilaga I till denna förordning, och

b)kravet på detonationssäkerhet i punkt 5 under produktfunktionskategori 1.C.I.a i–ii A i bilaga I till denna förordning.

Prov ska utföras under ansvar av ett anmält organ som tillverkaren valt.

4.1Termiska cykler före provet rörande överensstämmelse med kravet på oljebindningsförmåga i punkt 4 under produktfunktionskategori 1.C.I a i–ii A i bilaga I

4.1.1Princip och definition

4.1.1Provet värms upp i en E-kolv från rumstemperatur till 50 °C och hålls kvar vid denna temperatur i två timmar (50 °C-fasen). Därefter kyls provet till 25 °C, där det hålls var i två timmar (25 °C-fasen). Dessa båda faser på 50 °C och 25 °C bildar tillsammans en termisk cykel. Sedan provet har utsatts för två sådana cykler hålls temperaturen vid 20 (± 3) °C för bestämning av oljebindningsförmågan.

4.1.2Utrustning

4.1.2Normal laboratorieutrustning, i synnerhet

a)Vattenbad som med termostat hålls vid 25 (± 1) respektive 50 (± 1) °C,

b)E-kolvar på 150 ml.

4.1.3Förfarande

4.1.3.1Lägg varje prov på 70 (± 5) g i en E-kolv, som sedan försluts med en propp.

4.1.3.2Flytta varje kolv varannan timme från 50-gradersbadet till 25-gradersbadet och tvärtom.

4.1.3.3Håll vattnet i varje bad vid konstant temperatur och håll det i ständig rörelse genom snabb omrörning för att säkerställa att vattennivån ligger ovanför provets nivå. Skydda proppen mot kondensation med en hätta av skumgummi.

4.2Termiska cykler före det detonationssäkerhetsprov i punkt 5 under produktfunktionskategori 1.C.I a i–ii A i bilaga I

4.2.1Princip och definition

4.2.1Provet värms upp i en vattentät låda från rumstemperatur till 50 °C och hålls kvar vid denna temperatur i en timme (50 °C-fasen). Därefter kyls provet till 25 °C, där det hålls kvar i en timme (25 °C-fasen). Dessa båda faser på 50 °C och 25 °C bildar tillsammans en termisk cykel. Sedan provet har utsatts för erforderligt antal cykler hålls det kvar vid 20 (± 3) °C i avvaktan på detonationssäkerhetsprovet.

4.2.2Utrustning

a)Ett vattenbad som med termostat kan regleras i intervallet 20–51 °C med en minsta uppvärmnings- och svalningshastighet på 10 °C/h, eller två vattenbad, varav det ena hålls vid temperaturen 20 °C och det andra vid 51 °C. Vattnet i baden ska ständigt röras om, och baden ska ha så stor volym att ordentlig vattencirkulation är möjlig.

b)En helt vattentät låda av rostfritt stål, försedd med en centralt monterad temperaturgivare. Lådans ytterbredd ska vara 45 (± 2) mm och väggtjockleken 1,5 mm (se fig. 1). Lådans höjd och längd kan väljas med hänsyn till vattenbadets mått, t.ex. längd 600 mm och höjd 400 mm.

4.2.3Förfarande

4.2.3Placera så mycket gödselmedel som är nödvändigt för en enda detonation i lådan och stäng locket. Placera lådan i vattenbadet. Värm vattnet till 51 °C och mät temperaturen i mitten av provet. En timme efter det att temperaturen i mitten har nått 50 °C ska vattnet kylas ned. En timme efter det att temperaturen i mitten har nått 25 °C ska uppvärmningen för nästa cykel påbörjas. Om två vattenbad används ska lådan överföras till det andra badet efter varje uppvärmnings- eller nedkylningsperiod.

Figur 1

4.3Detonationssäkerhetsprov i punkt 5 under produktfunktionskategori 1.C.I a i–ii A i bilaga I

4.3.1Beskrivning

4.3.1.1Provningen ska utföras på ett representativt prov av den CE-märkta gödselprodukten. Innan detonationssäkerhetsprovningen ska hela provet utsättas för fem termiska cykler i enlighet med bestämmelserna under rubrik 4.2.

4.3.1.2Den CE-märkta gödselprodukten ska genomgå detonationssäkerhetsprovningen i ett horisontellt stålrör under följande betingelser:

a)Sömlöst stålrör.

b)Rörets längd: minst 1 000 mm.

c)Nominell ytterdiameter: minst 114 mm.

d)Nominell väggtjocklek: minst 5 mm.

e)Booster: typ och vikt ska vara sådana att det detonationstryck som provet utsätts för är det högsta möjliga, så att man kan fastställa dess känslighet för överföring av detonationer.

f)Provningstemperatur: 15–25 °C.

g)Witnesscylindrar av bly för registrering av detonationskraften: diameter 50 mm och höjd 100 mm.

h)Dessa cylindrar placeras med 150 mm mellanrum så att de bär upp röret horisontellt. Provningen ska utföras två gånger. Provningen anses avgörande om en eller flera av stödcylindrarna i bly deformeras mindre än 5 procent vid båda provningarna.

4.3.2Princip

4.3.2Provet läggs in i ett stålrör och utsätts för en detonationschock från en explosiv boosterladdning. Detonationens utbredning bestäms på grundval av deformationen hos de blycylindrar på vilka röret är horisontellt upplagt under provningen.

4.3.3Material

a)Sprängdeg innehållande 83–86 procent pentrit (PETN)

Densitet: 1 500–1 600 kg/m3 

Detonationshastighet: 7 300–7 700 m/s

Vikt: 500 (± 1) gr

b)Sju längder böjlig detonationsstubin med icke-metallisk hylsa

Påfyllningsvikt: 11–13 g/m

Längden på varje stubin: 400 (± 2) mm

c)Kompakterad pellet av sekundärt sprängämne, med urtag för sprängkapseln

Sprängämne: hexogen/vax 95/5, tetryl eller liknande sekundärt sprängämne, med eller utan grafittillsats

Densitet: 1 500–1 600 kg/m3

Diameter: 19–21 mm

Höjd: 19–23 mm

Centralt urtag för sprängkapseln: diameter 7–7,3 mm, djup 12 mm

d)Sömlöst stålrör enligt ISO 65 – 1981 – Heavy Series, med nominellt mått DN 100 (4'')

Ytterdiameter: 113,1–115,0 mm

Väggtjocklek: 5,0–6,5 mm

Längd: 1 005 (± 2) mm

e)Bottenplatta

Material: stål av god svetsbar kvalitet

Mått: 160 × 160 mm

Tjocklek: 5–6 mm.

f)Sex blycylindrar

Diameter: 50 (± 1) mm

Höjd: 100–101 mm

Material: raffinerat bly, renhet minst 99,5 procent

g)Stålblock

Längd: minst 1 000 mm.

Bredd: minst 150 mm.

Höjd: minst 150 mm.

Vikt: minst 300 kg om blocket inte har något fast underlag.

h)Cylinder av plast eller kartong för boosterladdningen

Väggtjocklek: 1,5–2,5 mm

Diameter: 92–96 mm

Höjd: 64–67 mm

i)Sprängkapsel (elektrisk eller icke-elektrisk) med initieringskraft 8–10

j)Träplatta

Diameter: 92–96 mm. Diametern ska stämma överens med plast- eller kartongcylinderns innerdiameter (led h).

Tjocklek: 20 mm

k)Trästav med samma mått som sprängkapseln (led i)

l)Knappnålar (högsta längd 20 mm)

4.3.4Förfarande

4.3.4.1Beredning av boosterladdning för insättning i stålröret

4.3.4.1Beroende på vilken utrustning som finns att tillgå kan sprängämnet tändas i boosterladdningen genom

en sjupunkts momentantändning som avses i rubrik 4.3.4.1.1, eller

central tändning med en kompakterad pellet som avses i rubrik 4.3.4.1.2.

4.3.4.1.1Sjupunkts momentantändning

4.3.4.1.1Boosterladdningen färdig för användning enligt figur 2.

4.3.4.1.1.1Borra hål i träplattan (punkt 4.3.3 j), genom dels mittpunkten, dels sex punkter som är symmetriskt fördelade runt en koncentrisk cirkel, med diametern 55 mm. Hålen ska borras parallellt med plattans mittaxel. Deras diameter ska vara 6–7mm (se avsnitt A–B i figur 2), beroende på detonationsstubinens diameter (punkt 4.3.3 b).

4.3.4.1.1.2Skär till sju längder böjlig detonationsstubin (punkt 4.3.3 b), var och en 400 mm lång, och se till att inget sprängämne går förlorat i någon av ändarna genom att skära ett skarpt snitt och sedan omedelbart försegla änden med tejp. Tryck var och en av de sju stubinlängderna genom vart och ett av de sju hålen i träplattan (punkt 4.3.3 j) tills ändarna sticker ut några centimeter på andra sidan av plattan. Sätt sedan i en liten knappnål (punkt 4.3.3 l) på tvären genom stubinernas hylsa 5–6 mm från vardera änden och tejpa runt stubinen i en 2 cm bred remsa omedelbart intill nålen. Dra sedan i den långa delen av varje stubinlängd, så att nålen kommer i kontakt med träplattan.

4.3.4.1.1.3Forma sprängdegen (punkt 4.3.3 a) till en cylinder med diameter 92–96 mm, beroende på kartong- eller plastcylinderns diameter (punkt 4.3.3 h). Ställ denna upprätt på ett jämnt underlag och sätt in den tillformade sprängdegen. Lägg sedan träplattan 17 med de sju längderna detonationsstubin ovanpå cylindern och tryck ner den mot sprängdegen. Justera cylinderns höjd (64–67 mm), så att dess överkant inte sticker upp ovanför träplattan. Fäst sedan cylindern på träplattan med exempelvis häftklamrar eller små spikar längs hela omkretsen.

4.3.4.1.1.4Placera de lediga ändarna av de sju detonationsstubinerna runt trästavens (punkt 4.3.3 k) omkrets, så att deras ändar är i nivå med ett plan som ligger vinkelrätt mot staven. Fixera dem med tejp som ett knippe kring staven 18 .

4.3.4.1.2Central tändning med en kompakterad pellet

4.3.4.1.2Boosterladdningen färdig för användning enligt figur 3.

4.3.4.1.2.1Beredning av en kompakterad pellet

4.3.4.1.2.1Vidtag nödvändiga säkerhetsåtgärder, placera 10 g sekundärt sprängämne (i punkt 4.3.3 c) i en form med innerdiameter 19–21 mm och tryck ihop den så att den får rätt form och densitet. (Förhållandet diameter: höjd bör vara ungefär 1:1.) Mitt i formens botten sitter ett stift, 12 mm högt och med diametern 7,0–7,3 mm (beroende på sprängkapselns diameter), som bildar ett cylindriskt urtag i den kompakterade pelleten för att ge plats för sprängkapseln.

4.3.4.1.2.2Beredning av boosterladdningen

4.3.4.1.2.2Placera sprängdegen (punkt 4.3.3 a) i cylindern (punkt 4.3.3 h) som står upprätt på ett jämnt underlag och tryck ned den med ett träblock så att sprängdegen får en cylindrisk form med ett urtag i mitten. Sätt in den kompakterade pelleten i detta urtag. Täck över den cylinderformade sprängdegen, som innehåller pelleten, med en träplatta (punkt 4.3.3 j) försedd med ett mitthål med diametern 7,0–7,3 mm, avsett för sprängkapseln. Fixera träplattan och cylindern tillsammans med tejp som läggs i kors. Se till att hålet i plattan och urtaget i pelleten stämmer överens genom att sticka in trästaven (punkt 4.3.3 k).

4.3.4.2Beredning av stålrör för detonationsprovning

4.3.4.2Vid stålrörets ena ände (punkt 4.3.3 d) borras två diametralt motsatta hål med diameter 4 mm, vinkelrätt in genom rörets vägg 4 mm från kanten. Stumsvetsa bottenplattan (punkt 4.3.3 e) till den motsatta änden av röret, så att den räta vinkeln mellan bottenplattan och rörväggen helt fylls ut med svetsmetall runt rörets hela omkrets.

4.3.4.3Fyllning och laddning av stålröret

4.3.4.3Se figur 2 och 3.

4.3.4.3.1Provet, stålröret och boosterladdningen ska vara anpassade till temperaturer på 20 (± 5) °C. För de båda detonationsprovningarna behövs 16–18 kg av provet.

4.3.4.3.2.1Placera röret upprätt med den fyrkantiga bottenplattan vilande mot ett fast plant underlag, helst betong. Fyll röret till ungefär en tredjedel med prov och släpp det 10 cm lodrätt mot golvet fem gånger för att pressa ihop kornen så tätt som möjligt i röret. Öka denna hoppressning ytterligare genom att vibrera röret med en hammare på 750–1 000 g, som slås mot sidoväggen efter varje nedsläppning, totalt 10 gånger.

4.3.4.3.2.2Upprepa denna laddningsmetod med nästa omgång av provet. Till sist ska ytterligare en tillsats göras, så att laddningen fyller röret till 70 mm från öppningen sedan den pressats ihop genom att röret lyfts och släppts 10 gånger med totalt 20 hammarslag mellan nedsläppningarna.

4.3.4.3.2.3Påfyllningshöjden ska justeras i stålröret, så att boosterladdningen (som avses i rubrik 4.3.4.1.1 eller 4.3.4.1.2), som senare ska föras i, kommer att vara i nära kontakt med hela provets yta.

4.3.4.3.3För in boosterladdningen i röret så att den ligger mot provet; träplattans övre yta ska vara 6 mm under rörets mynning. Se till att det blir nära kontakt mellan sprängämnet och provet genom att lägga till eller ta bort små mängder prov. Som framgår av figurerna 2 och 3 bör det sättas sprintar i hålen intill den öppna änden av röret och deras ben bör vikas ned plant mot röret.

4.3.4.4Placering av stålröret och blycylindrarna (se figur 4)

4.3.4.4.1Numrera blycylindrarnas (punkt 4.3.3 f) basytor 1 till 6. Gör sex märken med 150 mm mellanrum längs mittlinjen på ett stålblock (4.3.7), som ligger på ett horisontellt underlag, med det första märket minst 75 mm från kanten av blocket. Placera en blycylinder upprätt på vart och ett av dessa märken med basen av varje cylinder centrerad över märket.

4.3.4.4.2Lägg stålröret berett enligt punkt 4.3.4.3 horisontellt på blycylindrarna, så att rörets axel ligger parallellt med stålblockets mittlinje och den svetsade änden av röret sticker ut 50 mm från stålcylinder nr 6. För att hindra röret från att rulla kan små träkilar sättas in mellan blycylindrarnas överdelar och rörväggen (en på vardera sidan) eller ett träkors placeras mellan röret och stålblocket.

Anmärkning: Se till att röret är i kontakt med alla sex blycylindrarna. Om röret är lite böjt kan detta kompenseras genom att det roteras kring sin längdaxel, och om någon av blycylindrarna är för hög kan den försiktigt knackas ned till rätt höjd med en hammare.

4.3.4.5Förberedelse för detonation

4.3.4.5.1Sätt upp utrustningen enligt beskrivningen i rubrik 4.3.4.4 i en bunker eller lämpligt förberedd underjordisk plats (t.ex. en gruva eller tunnel). Stålrörets temperatur ska hållas vid 20 (± 5) °C före detonationen.

Anmärkning: Om en sådan sprängplats inte finns att tillgå kan arbetet i nödfall utföras i en betongklädd grop, som täcks över med träbalkar. Detonationen kan medföra att stålfragment kastas ut med stor kraft, varför sprängningen bara ska utföras på lämpligt avstånd från bostäder och trafikleder.

4.3.4.5.2Se till att stubinerna sträcks ut enligt beskrivningen i fotnoten till punkt 4.3.4.1.1.4 och placeras så horisontellt som möjligt om boosterladdning med sjupunktständning används.

4.3.4.5.3Ta till sist bort trästaven och sätt i stället in sprängkapseln. Utför inte sprängningen förrän riskzonen har evakuerats och all personal har tagit skydd.

4.3.4.5.4Utför sprängningen.

4.3.4.6.1Vänta tills all rök (gas och ibland giftiga nedbrytningsprodukter såsom nitrösa gaser) har skingrats, samla sedan upp blycylindrarna och mät deras höjd med ett skjutmått.

4.3.4.6.2Anteckna deformationsgraden för var och en av de märkta blycylindrarna, uttryckt som procentandel av den ursprungliga höjden på 100 mm. Om cylindrarna har deformerats på tvären, notera högsta och lägsta värdet och beräkna genomsnittet.

4.3.4.7Om nödvändigt kan en sond användas för kontinuerlig mätning av detonationshastigheten. Denna ska i så fall föras in längs rörets axel eller dess sidovägg.

4.3.4.8Utför två detonationsprovningar för varje prov.

4.3.5Provningsrapport

4.3.5Värden för följande parametrar ska anges i provningsrapporten för varje detonationsprovning:

Faktiskt uppmätta värden för rörets ytterdiameter och väggtjocklek.

Stålrörets Brinellhårdhet.

Rörets och provets temperatur strax före sprängningen.

Provets packningsdensitet (kg/m3) i stålröret.

Varje blycylinders höjd efter sprängningen, med angivande av respektive cylindernummer.

Tändningsmetod för boosterladdningen.

4.3.5.1Bedömning av provningsresultaten

4.3.5.1Om åtminstone en blycylinder inte deformerats mer än 5 procent vid varje sprängning, ska provningen anses avgörande.

Figur 2

Figur 3

Figur 4

5.Märkning om överensstämmelse och EU-försäkran om överensstämmelse

5.1Tillverkaren ska anbringa CE-märket på varje enskild gödselprodukt som uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

5.2Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje parti CE-märkta gödselprodukter och hålla den tillsammans med den tekniska dokumentationen tillgänglig för de nationella myndigheterna under en period på tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilken CE-märkt gödselprodukt den har upprättats.

6.Tillverkarens representant

6.Tillverkarens representant får fullgöra tillverkarens skyldigheter enligt rubrik 5 för dennes räkning och på dennes ansvar, förutsatt att de specificeras i fullmakten.

Modul B – EU-typkontroll

1.EU-typkontroll är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken ett anmält organ undersöker den tekniska konstruktionen av en CE-märkt gödselprodukt samt kontrollerar och intygar att den uppfyller kraven i denna förordning.

2.Bedömning av den tekniska konstruktionens lämplighet för den CE-märkta gödselprodukten kan utföras genom kontroll av den tekniska dokumentation och de underlag som avses i punkt 3.2 samt kontroll av provexemplar av en eller flera kritiska komponenter av produkten, varvid provexemplaren ska vara representativa för den planerade produktionen (kombination av produktionstyp och konstruktionstyp).

3.1Tillverkaren ska lämna in en ansökan om EU-typkontroll till ett valfritt anmält organ.

3.2Ansökan ska innehålla följande:

a)Tillverkarens namn och adress och, om ansökan lämnas in av tillverkarens representant, även dennes namn och adress.

b)En skriftlig försäkran om att samma ansökan inte har lämnats till något annat anmält organ.

c)Teknisk dokumentation. Dokumentationen ska göra det möjligt att bedöma om den CE-märkta gödselprodukten överensstämmer med de tillämpliga kraven i denna förordning och ska innehålla en adekvat analys och bedömning av riskerna. Den tekniska dokumentationen ska innehålla de tillämpliga kraven och, i den mån det krävs för bedömningen, en beskrivning av den CE-märkta gödselproduktens konstruktion, tillverkning och användning. Den tekniska dokumentationen ska, där så är tillämpligt, innehålla minst följande:

En allmän beskrivning av den CE-märkta gödselprodukten.

Översiktliga ritningar och scheman för konstruktion och tillverkning.

Beskrivningar och förklaringar som behövs för att förstå dessa ritningar och scheman och hur den CE-märkta gödselprodukten används.

En förteckning över de harmoniserade standarder som helt eller delvis har följts och till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning samt, när där de harmoniserade standarderna inte har följts, beskrivningar av de lösningar som har valts för att uppfylla de väsentliga kraven i denna förordning, inbegripet en förteckning över gemensamma specifikationer eller andra tillämpliga tekniska specifikationer som följts. När det gäller harmoniserade standarder som följts delvis ska det i den tekniska dokumentationen specificeras vilka delar som har följts.

Resultat av konstruktionsberäkningar, undersökningar etc.

Provningsrapporter.

När produkten innehåller eller består av animaliska biprodukter i den mening som avses i förordning (EG) nr 1069/2009: de handelsdokument eller hälsointyg som krävs enligt den förordningen och belägg för att de animaliska biprodukterna har nått slutpunkten i tillverkningskedjan i den mening som avses i den förordningen.

d)Provexemplar som är representativa för den planerade produktionen. Det anmälda organet kan vid behov begära in fler provexemplar för att genomföra provningsprogrammet.

e)Underlag som visar att den lösning som valts för den tekniska konstruktionen är lämplig. I underlaget ska man ange alla dokument som har använts, särskilt när de tillämpliga harmoniserade standarderna inte har följts fullt ut. Underlaget ska vid behov innehålla resultaten av provningar som utförts i enlighet med andra tillämpliga tekniska specifikationer av lämpligt laboratorium som tillhör tillverkaren, eller av något annat provningslaboratorium för dennes räkning och på tillverkarens ansvar.

4.Det anmälda organet ska göra följande:

a)I fråga om den CE-märkta gödselprodukten:

1.Granska den tekniska dokumentationen och underlagen i syfte att bedöma den tekniska konstruktionens lämplighet för den CE-märkta gödselprodukten.

b)I fråga om provexemplaren:

2.Kontrollera att provexemplaren har tillverkats i enlighet med den tekniska dokumentationen och identifiera de delar som har konstruerats i enlighet med de tillämpliga bestämmelserna i de tillämpliga harmoniserade standarderna och/eller de tekniska specifikationerna, liksom de delar som har konstruerats i enlighet med andra tillämpliga tekniska specifikationer.

3.Utföra eller låta utföra undersökningar och provningar för att, i de fall där tillverkaren har valt att tillämpa lösningarna i de tillämpliga harmoniserade standarderna och/eller de tekniska specifikationerna, kontrollera att dessa lösningar har tillämpats på rätt sätt.

4.Utföra eller låta utföra undersökningar och provningar för att, i de fall där lösningarna i de tillämpliga harmoniserade standarderna och/eller de tekniska specifikationerna inte har tillämpats, kontrollera att de lösningar som tillverkaren har använt uppfyller de motsvarande väsentliga kraven i denna förordning.

5.Komma överens med tillverkaren om var undersökningarna och provningarna ska utföras.

5.Det anmälda organet ska utarbeta en utvärderingsrapport där det anges vilka åtgärder som har vidtagits i enlighet med punkt 4 och vad de har resulterat i. Utan att det påverkar det anmälda organets skyldigheter gentemot de anmälande myndigheterna får organet endast offentliggöra hela eller delar av innehållet i rapporten med tillverkarens samtycke.

6.1När typen uppfyller de krav i denna förordning som är tillämpliga på den berörda CE-märkta gödselprodukten, ska det anmälda organet utfärda ett EU-typintyg till tillverkaren. Intyget ska innehålla tillverkarens namn och adress, slutsatserna av kontrollen, eventuella giltighetsvillkor samt de uppgifter som krävs för att identifiera den godkända typen. Intyget kan ha en eller flera bilagor.

6.2Intyget och bilagorna ska innehålla all information som behövs för att bedöma om de tillverkade CE-märkta gödselprodukterna överensstämmer med den undersökta typen och för att göra fler kontroller av produkter i bruk.

6.3När typen inte uppfyller kraven i denna förordning ska det anmälda organet avslå ansökan om EU-typintyg och informera den sökande om detta samt utförligt motivera avslaget.

7.1Det anmälda organet ska följa med i den tekniska utvecklingen, och om denna ger vid handen att den godkända typen eventuellt inte längre uppfyller kraven i denna förordning ska organet fastställa om det krävs ytterligare undersökningar. Om så är fallet ska det anmälda organet informera tillverkaren om detta.

7.2Tillverkaren ska informera det anmälda organ som har den tekniska dokumentationen rörande EU-typintyget om alla ändringar av den godkända typen som kan påverka den CE-märkta gödselproduktens överensstämmelse med kraven i denna förordning eller intygets giltighetsvillkor. För sådana ändringar krävs ytterligare godkännande i form av ett tillägg till det ursprungliga EU-typintyget.

8.1Varje anmält organ ska informera sin anmälande myndighet om de EU-typintyg och/eller tillägg till dessa som det har utfärdat eller dragit tillbaka, och det ska regelbundet eller på begäran ge de anmälande myndigheterna tillgång till förteckningen över de intyg och/eller eventuella tillägg till dessa som det har avslagit, tillfälligt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner.

8.2Varje anmält organ ska informera de övriga anmälda organen om de EU-typintyg och/eller eventuella tillägg till dessa som det har avslagit, dragit tillbaka, tillfälligt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner och, på begäran, om de intyg och/eller tillägg till dessa som det har utfärdat.

8.3Kommissionen, medlemsstaterna och övriga anmälda organ kan på begäran få en kopia av EU-typintyget och/eller tillägg till det. Kommissionen och medlemsstaterna kan begäran få en kopia av den tekniska dokumentationen och av resultaten av de undersökningar som utförts av det anmälda organet.

8.4Det anmälda organet ska spara en kopia av EU-typintyget med bilagor och tillägg samt av den tekniska dokumentationen, inklusive dokumentation från tillverkaren, så länge som intyget är giltigt.

9.Tillverkaren ska hålla en kopia av EU-typintyget med bilagor och tillägg tillsammans med den tekniska dokumentationen tillgänglig för de nationella myndigheterna under en period på tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukten har släppts ut på marknaden.

10.Tillverkarens representant får lämna in den ansökan som avses i punkt 3 och fullgöra skyldigheterna enligt punkterna 7 och 9, förutsatt att de specificeras i fullmakten.

Modul C – Överensstämmelse med typ som grundar sig på intern tillverkningskontroll

1.Beskrivning av modulen

1.Överensstämmelse med typ som grundar sig på intern tillverkningskontroll är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken tillverkaren fullgör skyldigheterna i punkterna 2 och 3 samt säkerställer och försäkrar att de CE-märkta gödselprodukterna överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

2.Tillverkning

2.Tillverkaren ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att tillverkningen och övervakningen av denna leder till att de tillverkade CE-märkta gödselprodukterna överensstämmer med den godkända typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och med de tillämpliga kraven i denna förordning.

3.Märkning om överensstämmelse och EU-försäkran om överensstämmelse

3.1Tillverkaren ska anbringa CE-märkningen på varje enskild gödselprodukt som överensstämmer med typen enligt beskrivningen i EU-typintyget och uppfyller kraven i denna förordning.

3.2Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för ett CE-märkt gödselproduktparti och hålla den tillgänglig för de nationella myndigheterna under en period på tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilket CE-märkt gödselproduktparti den har upprättats.

3.3En kopia av EU-försäkran om överensstämmelse ska på begäran göras tillgänglig för de behöriga myndigheterna.

4.Tillverkarens representant

4.Tillverkarens representant får fullgöra tillverkarens skyldigheter enligt punkt 3 för dennes räkning och på dennes ansvar, förutsatt att de specificeras i fullmakten.

Modul D1: Kvalitetssäkring av produktionen

1.Beskrivning av modulen

1.Kvalitetssäkring av produktionen är det förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilket tillverkaren av den CE-märkta gödselprodukten fullgör skyldigheterna enligt rubrikerna 2, 4 och 7 samt säkerställer och försäkrar på eget ansvar att de berörda CE-märkta gödselprodukterna uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

2.Teknisk dokumentation

2.Tillverkaren av den CE-märkta gödselprodukten ska upprätta den tekniska dokumentationen. Dokumentationen ska göra det möjligt att bedöma om produkten överensstämmer med de tillämpliga kraven och ska innehålla en adekvat analys och bedömning av riskerna. Den tekniska dokumentationen ska innehålla de tillämpliga kraven och, i den mån det krävs för bedömningen, en beskrivning av produktens konstruktion, tillverkning och användning. Den tekniska dokumentationen ska, där så är tillämpligt, innehålla minst följande:

a)En allmän beskrivning av produkten.

b)Översiktliga ritningar och scheman för konstruktion och tillverkning, inklusive en skriftlig beskrivning av och ett diagram över produktionen, där varje behandling, förvaringskärl och förvaringsområde beskrivs klart och tydligt.

c)Beskrivningar och förklaringar som behövs för att förstå dessa ritningar och scheman och hur den CE-märkta gödselprodukten används.

d)En förteckning över de harmoniserade standarder som helt eller delvis har följts och till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning samt, när där de harmoniserade standarderna inte har följts, beskrivningar av de lösningar som har valts för att uppfylla de väsentliga kraven i denna förordning, inbegripet en förteckning över gemensamma specifikationer eller andra tillämpliga tekniska specifikationer som följts. När det gäller harmoniserade standarder som följts delvis ska det i den tekniska dokumentationen specificeras vilka delar som har följts.

e)Resultat av konstruktionsberäkningar, undersökningar etc.

f)Provningsrapporter.

g)När produkten innehåller eller består av animaliska biprodukter i den mening som avses i förordning (EG) nr 1069/2009: de handelsdokument eller hälsointyg som krävs enligt den förordningen och belägg för att de animaliska biprodukter har nått slutpunkten i tillverkningskedjan i den mening som avses i den förordningen.

3.Den tekniska dokumentationens tillgänglighet

3.Tillverkaren ska hålla den tekniska dokumentationen tillgänglig för de berörda nationella myndigheterna under en period på tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukten har släppts ut på marknaden.

4.Tillverkning

4.Tillverkaren ska för tillverkning, slutlig produktkontroll och provning av de berörda produkterna tillämpa ett godkänt kvalitetssystem i enlighet med punkt 5 och ska övervakas i enlighet med punkt 6.

5.Kvalitetssystem

5,1.Tillverkaren ska genomföra ett kvalitetssystem som ska säkerställa att den CE-märkta gödselprodukten överensstämmer med de tillämpliga kraven i denna förordning.

5.1.1Kvalitetssystemet ska omfatta kvalitetsmål samt ledningens organisatoriska struktur, ansvar och befogenheter när det gäller produktkvalitet.

5.1.1.1När det gäller kompost som hör till komponentmaterialkategori 3 och rötrester som hör till komponentmaterialkategori 5 enligt definitionen i bilaga II, ska företagsledningen i tillverkarens organisation göra följande:

a)Se till att tillräckliga resurser (personal, infrastruktur, utrustning) finns tillgängligt för att inrätta och genomföra kvalitetssystemet.

b)Utse en medlem av organisationens ledning som ska ansvara för följande:

Se till att kvalitetsledningsprocesser fastställs, godkänns, genomförs och uppdateras.

Rapportera till tillverkarens företagsledning om resultatet av kvalitetsledningen och eventuella behov av förbättringar.

Se till att medvetenheten om kundernas behov och de rättsliga kraven i tillverkarens organisation ökar och att personalen blir medveten om hur ändamålsenliga och viktiga kvalitetsledningskraven är för uppfyllandet av de rättsliga kraven i denna förordning.

Se till att alla vars arbetsuppgifter påverkar produktkvaliteten får tillräckligt med utbildning och vägledning.

Se till att klassificera de kvalitetsledningsdokument som nämns i punkt 5.1.4.

c)Göra en internrevision varje år eller tidigare om en viktig ändring gjorts som kan påverka den CE-märkta gödselproduktens kvalitet.

d)Se till att lämpliga kommunikationskanaler inrättas inom och utanför organisationen och att kvalitetsledningens effektivitet diskuteras.

5.1.2Kvalitetssystemet ska genomföras med hjälp av metoder, processer och systematiska förfaranden vad gäller tillverkning, kvalitetskontroll och kvalitetssäkring.

5.1.2.1När det gäller kompost som hör till komponentmaterialkategori 3 och rötrester som hör till komponentmaterialkategori 5 enligt definitionen i bilaga II ska systemet garantera att de kriterier för komposterings- och rötningsprocessen som anges i den bilagan uppfylls.

5.1.3Kvalitetssystemet ska omfatta undersökningar och provningar som ska utföras före, under och efter tillverkningen med vissa givna intervall.

5.1.3.1När det gäller kompost som hör till komponentmaterialkategori 3 och rötrester som hör till komponentmaterialkategori 5, enligt definitionen i bilaga II, ska undersökningarna och provningarna omfatta följande:

a)Följande information ska registreras för varje parti av insatsmaterial:

1.Leveransdatum.

2.Mängd angiven som vikt (eller en uppskattning på grundval av volym och densitet).

3.Namnet på leverantören av insatsmaterialet.

4.Typ av insatsmaterial.

5.Identifiering av varje parti och leveransort på plats. En unik identifieringskod ska tilldelas för hela produktionen för kvalitetsledningsändamål.

6.Om partiet inte togs emot, orsakerna till vägran och vart partiet skickades.

b)Kvalificerad personal ska göra en okulärbesiktning av varje parti insatsmaterial och kontrollera att det uppfyller specifikationerna för insatsmaterial i komponentmaterialkategorierna 3 och 5 i bilaga II.

c)Tillverkaren ska inte ta emot partier av insatsmaterial där okulärbesiktningen ger upphov till misstankar om

att det finns ämnen som är farliga eller skadliga för komposterings- eller rötningsprocessen eller för kvaliteten på den slutliga CE-märkta gödningsprodukten, eller

att partierna inte överensstämmer med specifikationerna i komponentmaterialkategorierna 3 och 5 i bilaga II, särskilt vad gäller förekomsten av plast som leder till att gränsvärdet för makroskopiska orenheter överskrids.

d)Personalen ska få utbildning i följande:

Eventuella farliga egenskaper som kan associeras med insatsmaterial.

Metoder som gör att farliga egenskaper och förekomsten av plast kan upptäckas.

e)Prover ska tas på producerat material för att kontrollera att de överensstämmer med komponentmaterialspecifikationerna för kompost och rötrester i komponentmaterialkategorierna 3 och 5 i bilaga II, och att det producerade materialets egenskaper inte äventyrar den CE-märkta gödselproduktens överensstämmelse med de tillämpliga kraven i bilaga I.

f)Prover från det producerade materialet ska tas med minst följande intervall:

Insatsmaterial
(ton/år)

Prover/år

≤ 3000

1

3 001–10 000

2

10 001–20 000

3

20 001–40 000

4

40 001–60 000

5

60 001–80 000

6

80 001–100 000

7

100 001–120 000

8

120 001–140 000

9

140 001–160 000

10

160 001–180 000

11

> 180 000

12

g)När ett producerat material som genomgått provning inte uppfyller en eller flera av de tillämpliga gränsvärden som anges i de tillämpliga avsnitten i bilagorna I och II till denna förordning ska den person som ansvarar för kvalitetsledningen och som avses i punkt 5.1.1.1 b göra följande:

1.Klart och tydligt identifiera de produkter som inte uppfyller kraven samt var de förvaras.

2.Analysera orsakerna till att produkterna inte uppfyller kraven och vidta nödvändiga åtgärder för att undvika att problemet upprepas.

3.Registrera i de kvalitetsdokument som avses i punkt 5.1.4 om rekonditionering görs eller om produkten förstörs.

5.1.4Tillverkaren ska spara kvalitetsdokumenten, t.ex. inspektionsrapporter, provningsuppgifter, kalibreringsuppgifter och redogörelser för den berörda personalens kvalifikationer.

5.1.4.1När det gäller kompost som hör till komponentmaterialkategori 3 och rötrester som hör till komponentmaterialkategori 5, enligt definitionen i bilaga II, ska det av kvalitetsdokumenten framgå att man effektivt kontrollerat insatsmaterialen, tillverkningen och förvaringen samt att insatsmaterialet och det producerade materialet uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning. Alla dokument ska vara läsbara och tillgängliga på de relevanta platser där de används, och föråldrade versioner ska genast tas bort från alla platser där de används eller åtminstone markeras som föråldrade. Kvalitetsledningsdokumenten ska innehålla minst följande information:

a)Titel.

b)Versionsnummer.

c)Utfärdandedatum.

d)Namn på personen som utfärdade dokumentet.

e)Uppgifter om att insatsmaterialet kontrollerats på ett effektivt sätt.

f)Uppgifter om att produktionen kontrollerats på ett effektivt sätt.

g)Uppgifter om att de producerade materialen kontrollerats på ett effektivt sätt.

h)Uppgifter om fall där kraven inte uppfylls.

i)Uppgifter om alla olyckor och tillbud i anläggningen, kända eller misstänkta orsaker till dem och åtgärder som vidtagits.

j)Uppgifter om klagomål från tredjepart och hur de behandlats.

k)Uppgifter om den utbildning som de personer fått som ansvarar för produktens kvalitet (datum, ämne samt typ av utbildning).

l)Resultat av internrevision och åtgärder som vidtagits.

m)Resultat av extern revisionsgranskning och åtgärder som vidtagits.

5.1.5Man ska övervaka att den nödvändiga produktkvaliteten uppnåtts och att kvalitetssystemet fungerar effektivt.

5.1.5.1När det gäller kompost som hör till komponentmaterialkategori 3 och rötrester som hör till komponentmaterialkategori 5, enligt definitionen i bilaga II, ska tillverkaren utarbeta ett årligt internt revisionsprogram för att kontrollera att följande komponenter uppfyller kraven i kvalitetssystemet:

1.Ett förfarande som fastställer ansvarsområden och krav för planering och genomförande av internrevisioner samt framtagande av uppgifter och rapportresultat ska införas och dokumenteras. En rapport om fall där kraven i kvalitetssystemet inte uppfylls ska utarbetas, och alla korrigerande åtgärder ska rapporteras. Uppgifterna om internrevisionen ska bifogas kvalitetsledningsdokumentationen.

2.Prioritet ska ges till fall där externrevisionen upptäckt att kraven inte uppfylls.

3.Ingen revisor ska revidera sitt eget arbete.

4.Den förvaltning som ansvarar för det reviderade området ska se till att nödvändiga korrigerande åtgärder vidtas utan dröjsmål.

5.Internrevisioner som gjorts inom ramen för ett annat kvalitetsledningssystem kan beaktas förutsatt att det kompletteras med en revision av kraven i detta kvalitetssystem.

5.2Tillverkaren ska lämna in en ansökan till ett valfritt ackrediterat anmält organ om att få sitt kvalitetssystem för de berörda produkterna bedömt. Ansökan ska innehålla följande:

   Tillverkarens namn och adress och, om ansökan lämnas in av tillverkarens representant, även dennes namn och adress.

   En skriftlig försäkran om att samma ansökan inte har lämnats till något annat anmält organ.

   All relevant information om den produktkategori som avses.

   Dokumentation av kvalitetssystemet.

   Teknisk dokumentation över alla delar av det kvalitetssystem som fastställts i punkt 5.1 och efterföljande stycken.

5.3Alla de faktorer, krav och bestämmelser som tillverkaren tagit hänsyn till ska dokumenteras på ett systematiskt och överskådligt sätt i form av skriftliga riktlinjer, förfaranden och anvisningar. Dokumentationen av kvalitetssystemet ska möjliggöra en enhetlig tolkning av kvalitetsrelaterade program, planer, manualer och protokoll. Framför allt ska den innehålla en ändamålsenlig beskrivning av samtliga kvalitetsledningsdelar som nämns i punkt 5.1 och efterföljande stycken.

5.4.1Det anmälda organet ska bedöma kvalitetssystemet för att avgöra om kraven i punkt 5.1 och efterföljande stycken är uppfyllda.

5.4.2Det ska förutsätta att kraven överensstämmer med de delar av kvalitetssystemet som uppfyller de motsvarande specifikationerna i den tillämpliga harmoniserade standarden.

5.4.3Utöver erfarenhet av kvalitetsledningssystem ska minst en av revisionsgruppens deltagare ha erfarenhet av bedömning av det aktuella produktområdet och den berörda produkttekniken, och känna till de tillämpliga kraven i denna förordning. Revisionen ska omfatta en inspektion hos tillverkaren. Revisionsgruppen ska granska den tekniska dokumentation som avses i punkt 2 för att kontrollera att tillverkaren känner till de tillämpliga kraven i denna förordning och utför de undersökningar som krävs för att säkerställa att den CE-märkta gödselprodukten överensstämmer med de kraven.

5.4.4Tillverkaren ska meddelas beslutet. Meddelandet ska innehålla slutsatserna från revisionen och det motiverade beslutet.

5.5Tillverkaren ska åta sig att fullgöra de skyldigheter som är förenade med det godkända kvalitetssystemet och att vidmakthålla det så att det förblir ändamålsenligt och effektivt.

5.6.1Tillverkaren ska informera det anmälda organ som har godkänt kvalitetssystemet om alla planerade ändringar av systemet.

5.6.2Det anmälda organet ska bedöma de föreslagna ändringarna och avgöra om det ändrade kvalitetssystemet fortfarande uppfyller kraven i punkt 5.2 eller om en ny bedömning är nödvändig.

5.6.3Det ska meddela tillverkaren sitt beslut. Meddelandet ska innehålla slutsatserna från undersökningen och det motiverade beslutet.

6.Övervakning under det anmälda organets ansvar

6.1Syftet med övervakningen är att säkerställa att tillverkaren fullgör de skyldigheter som är förenade med det godkända kvalitetssystemet.

6.2För att möjliggöra en bedömning ska tillverkaren ge det anmälda organet tillträde till lokaler för tillverkning, kontroll, provning och förvaring samt tillhandahålla all nödvändig information, särskilt i fråga om

   dokumentationen av kvalitetssystemet,

   den tekniska dokumentation som avses i punkt 2,

   kvalitetsdokumenten, t.ex. inspektionsrapporter, provningsuppgifter, kalibreringsuppgifter och redogörelser för den berörda personalens kvalifikationer.

6.3.1Det anmälda organet ska med jämna mellanrum genomföra revisioner för att säkerställa att tillverkaren vidmakthåller och tillämpar kvalitetssystemet, samt överlämna revisionsrapport till tillverkaren.

6.3.2När det gäller kompost som hör till komponentmaterialkategori 3 och rötrester som hör till komponentmaterialkategori 5, enligt definitionen i bilaga II, ska det anmälda organet vid varje revision ta prover av det producerade materialet och analysera dem, och revisionerna ska göras med följande intervall:

a)Under det anmälda organets första övervakningsår av anläggningen: samma intervall som provtagningsintervallet i tabellen i punkt 5.1.3.1 f.

b)Under de följande övervakningsåren: Halva provtagningsintervallet i tabellen i punkt 5.1.3.1 f.

6.4Det anmälda organet får dessutom besöka tillverkaren utan förvarning. I samband med sådana besök får det anmälda organet vid behov utföra eller låta utföra produktprovningar för att kontrollera att kvalitetssystemet fungerar tillfredsställande. Det anmälda organet ska ge tillverkaren en besöksrapport och, om provningar har utförts, en provningsrapport.

7.Märkning om överensstämmelse och EU-försäkran om överensstämmelse

7.1Tillverkaren ska anbringa CE-märkningen och, under ansvar av det anmälda organ som avses i punkt 5.2, organets identifikationsnummer på varje enskild produkt som uppfyller de tillämpliga kraven i denna förordning.

7.2.1Tillverkaren ska upprätta en skriftlig EU-försäkran om överensstämmelse för varje CE-märkt gödselproduktparti och hålla den tillgänglig för de nationella myndigheterna under en period på tio år efter det att den CE-märkta gödselprodukten har släppts ut på marknaden. I EU-försäkran om överensstämmelse ska det anges för vilket produktparti den har upprättats.

7.2.2En kopia av EU-försäkran om överensstämmelse ska på begäran göras tillgänglig för de behöriga myndigheterna.

8.Tillgängligheten till dokumentationen av kvalitetssystemet

8.Tillverkaren ska under en period på minst tio år efter det att produkten har släppts ut på marknaden hålla följande tillgängligt för de nationella myndigheterna:

   Den dokumentation som avses i punkt 5.3.

   Sådana godkända ändringar som avses i punkt 5.6 och efterföljande stycken.

   Sådana beslut och rapporter från det anmälda organet som avses i punkterna 5.6.1–5.6.3, 6.3 och 6.4.

9.De anmälda organens informationsskyldighet

9.1Varje anmält organ ska informera sina anmälande myndigheter om de godkännanden av kvalitetssystem som det har utfärdat eller dragit tillbaka och ska regelbundet eller på begäran ge de anmälande myndigheterna tillgång till förteckningen över de godkännanden av kvalitetssystem som det har avslagit, tillfälligt återkallat eller på annat sätt belagt med restriktioner.

9.2Varje anmält organ ska informera de övriga anmälda organen om de godkännanden av kvalitetssystem som det har avslagit, tillfälligt återkallat eller dragit tillbaka och, på begäran, om de godkännanden av kvalitetssystem som det har utfärdat.

10.Tillverkarens representant

Tillverkarens representant får fullgöra tillverkarens skyldigheter enligt punkterna 3, 5.2, 5.6.1–5.6.3 samt rubrikerna 7 och 8 för dennes räkning och på dennes ansvar, förutsatt att de specificeras i fullmakten.

BILAGA V
EU-försäkran om överensstämmelse (nr XXX)
19

1.    CE-märkt gödselprodukt (produkt-, parti-, typ- eller serienummer):

2.    Tillverkarens namn och adress och, i tillämpliga fall, även namnet på och adressen till tillverkarens representant:

3.    Denna EU-försäkran om överensstämmelse utfärdas på tillverkarens eget ansvar.

4.    Föremål för försäkran (identifiera produkten så att den kan spåras. Om så är nödvändigt för identifieringen av den CE-märkta gödselprodukt får en bild ingå):

5.    Det föremål för försäkran som beskrivs ovan överensstämmer med den tillämpliga harmoniserade unionslagstiftningen:

6.    Hänvisningar till de tillämpliga harmoniserade standarder som använts eller hänvisningar till de andra tekniska specifikationerna enligt vilka överensstämmelsen försäkras:

7.    I tillämpliga fall: Det anmälda organet ... (namn, nummer) har utfört ... (beskrivning av åtgärden) och utfärdat intyget:

8.    Ytterligare information:

Undertecknat för:

(ort och datum):

(namn, befattning) (namnteckning):

(1) Rådets förordning (EEG) nr 315/93 av den 8 februari 1993 om fastställande av gemenskapsförfaranden för främmande ämnen i livsmedel (EGT L 37, 13.2.1993, s. 1).
(2) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 av den 23 februari 2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG (EUT L 70, 16.3.2005, s. 1).
(3) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 470/2009 av den 6 maj 2009 om gemenskapsförfaranden för att fastställa gränsvärden för farmakologiskt verksamma ämnen i animaliska livsmedel samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 2377/90 och ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 (EUT L 152, 16.6.2009, s. 11).
(4) Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/32/EG av den 7 maj 2002 om främmande ämnen och produkter i djurfoder (EGT L 140, 30.5.2002, s. 10).
(5) När det är fråga om en tillsats som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om tillsatsen är den samma, i den mening som avses i artikel 2.7 d i) i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats genom ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukten i den mening som avses i artikel 2.7 d ii) i förordning (EG) nr 1907/2006.
(6) När det är fråga om en tillsats som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om tillsatsen är den samma, i den mening som avses i artikel 2.7 d i) i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats genom ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukten i den mening som avses i artikel 2.7 d ii) i förordning (EG) nr 1907/2006.
(7) När det är fråga om en tillsats som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om tillsatsen är den samma, i den mening som avses i artikel 2.7 d i) i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats genom ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukten i den mening som avses i artikel 2.7 d ii) i förordning (EG) nr 1907/2006.
(8) Uteslutandet av ett material från komponentmaterialkategori 1 hindrar det inte från att vara ett komponentmaterial i överensstämmelse med andra komponentmaterialkategorier med andra krav. Se t.ex. komponentmaterialkategori 11 för animaliska biprodukter, komponentmaterialkategorierna 9 och 10 för polymerer och komponentmaterialkategori 8 för agronomiska tillsatser.
(9) När det är fråga om en tillsats som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om tillsatsen är den samma, i den mening som avses i artikel 2.7 d i) i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats genom ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukten i den mening som avses i artikel 2.7 d ii) i förordning (EG) nr 1907/2006.
(10) Summan av naftalen, acenaftylen, acenaften, fluoren, fenantren, antracen, fluoranten, pyren, benso[a]antracen, krysen, benso[b]fluoranten, benso[k]fluoranten, benso[a]pyren, indeno[1,2,3-cd]pyren, dibenso[a,h]antracen och benso[ghi]perylen.
(11) Summan av naftalen, acenaftylen, acenaften, fluoren, fenantren, antracen, fluoranten, pyren, benso[a]antracen, krysen, benso[b]fluoranten, benso[k]fluoranten, benso[a]pyren, indeno[1,2,3-cd]pyren, dibenso[a,h]antracen och benso[ghi]perylen.
(12) När det är fråga om en tillsats som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om tillsatsen är den samma, i den mening som avses i artikel 2.7 d i) i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats genom ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukten i den mening som avses i artikel 2.7 d ii) i förordning (EG) nr 1907/2006.
(13) När det är fråga om en tillsats som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om tillsatsen är den samma, i den mening som avses i artikel 2.7 d i) i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats genom ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukten i den mening som avses i artikel 2.7 d ii) i förordning (EG) nr 1907/2006.
(14) Summan av naftalen, acenaftylen, acenaften, fluoren, fenantren, antracen, fluoranten, pyren, benso[a]antracen, krysen, benso[b]fluoranten, benso[k]fluoranten, benso[a]pyren, indeno[1,2,3-cd]pyren, dibenso[a,h]antracen och benso[ghi]perylen.
(15) Summan av naftalen, acenaftylen, acenaften, fluoren, fenantren, antracen, fluoranten, pyren, benso[a]antracen, krysen, benso[b]fluoranten, benso[k]fluoranten, benso[a]pyren, indeno[1,2,3-cd]pyren, dibenso[a,h]antracen och benso[ghi]perylen.
(16) Om det är fråga om ett ämne som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om ämnet är den samma, i den mening som avses i artikel 2.7. d i) i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats i ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här, och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukter i den mening som avses i artikel 2.7 d ii) i förordning (EG) nr 1907/2006.
(17) Plattans diameter ska alltid motsvara cylinderns innerdiameter.
(18) Obs: När de sex perifera stubinlängderna är spända efter monteringen måste mittstubinen förbli något slak.
(19) Det är frivilligt för tillverkaren att tilldela EU-försäkran om överensstämmelse ett nummer.
Top