Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0989

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till rådets förordning om upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske KOM(2007) 602 slutlig – 2007/0223 (CNS)

EUT C 224, 30.8.2008, p. 72–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.8.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 224/72


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till rådets förordning om upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske”

KOM(2007) 602 slutlig – 2007/0223 (CNS)

(2008/C 224/16)

Rådet beslutade den 4 december 2007 att i enlighet med artikel 37 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

”Förslag till rådets förordning om upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske”

Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 29 april 2008. Föredragande var Gabriel Sarró Iparraguirre.

Vid sin 445:e plenarsession den 28–29 maj 2008 (sammanträdet den 29 maj) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 70 röster för och 3 nedlagda röster.

1.   Slutsatser

1.1

Mot bakgrund av att det krävs övergripande åtgärder för att komma till rätta med det ständigt pågående olagliga, orapporterade och oreglerade fisket (IUU-fisket), vilka är grundade på ett effektivt rättsligt instrument som är tillämpligt på hela leveranskedjan från fångst till försäljning, anser kommittén att förslaget till förordning rent generellt ger den nödvändiga ramen för att förebygga, avskräcka och undanröja IUU-fiske. Kommittén stöder därför förslaget, eftersom den anser att de föreslagna åtgärderna stärker gemenskapens roll som flagg-, hamn-, marknads- och mottagarstat.

1.2

Hur framgångsrikt förslaget till förordning kommer att bli beror enligt EESK på följande fyra faktorer:

Medlemsstaternas insatser för att bekämpa IUU-fisket.

Samarbetet mellan medlemsstaterna.

Det internationella samarbetet.

Ett fortlöpande och kontinuerligt arbete med att genomföra förordningen.

1.3

Utan att vilja undanta gemenskapsflottan från förslagets tillämpningsområde anser EESK att man i förslaget till förordning bör göra en tydligare skillnad mellan det IUU-fiske som bedrivs av fartyg från tredjeländer och som flaggstaterna inte kan övervaka, och det illegala fiske som bedrivs av gemenskapens fartyg. Detta fiske är en överträdelse av den gemensamma fiskeripolitiken och omfattas av bestämmelserna i förordning (EEG) nr 2847/93 (1).

1.4

Kommittén konstaterar att genomförandet av alla föreslagna övervaknings- och kontrollåtgärder kommer att kräva en betydande ökning av budgeten och administrationen i medlemsstaterna, liksom en förstärkt administrativ kontrollinfrastruktur. Kommissionen uppmanas därför att ta hänsyn till detta så att inte slutresultatet försämras, och under alla omständigheter vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra att genomförandet av förslaget till förordning leder till ökade produktionskostnader för de företag vars fartyg bedriver lagligt fiske.

1.5

Kommittén anser även att de föreslagna åtgärderna inte under några omständigheter får påverka den lagliga kommersiella trafiken på ett sätt som kan utgöra ett hinder för handeln i strid mot världshandelsbestämmelserna.

1.6

Kommittén anser att det inte tillräckligt klart framgår av förslaget till förordning hur flaggstatens myndigheter ska godkänna det fångstintyg som EU kräver. EESK utgår ifrån att godkännandet ska ske elektroniskt och anser därför att det tydligt bör framgå av förslaget till förordning på vilket sätt godkännandet ska ske, såväl när det gäller fartyg som transporterar färska fiskeriprodukter som fartyg som transporterar djupfrysta.

1.7

EESK anser att kontrollen av fiskefartyg från tredjeländer bör genomföras på samma sätt i samtliga ”utsedda hamnar” i de olika medlemsstaterna. Kommittén anser också att det i förslaget till förordning tydligare bör anges att inspektionerna ska genomföras såväl till havs som till lands och från luften.

1.8

Kommittén vill än en gång upprepa vad den framfört i andra yttranden, nämligen att gemenskapens kontrollorgan för fiske bör spela en viktig roll när det gäller samordning, övervakning och kontroll av IUU-fisket. Därför bör kontrollorganet få ökade ekonomiska resurser och mer personal.

1.9

Kommittén anser att sanktionsnivåerna när det gäller fartyg från tredjeländer bör harmoniseras i samtliga EU:s medlemsstater. Om en icke-samarbetande stat underlåter att följa bestämmelserna bör man även överväga möjligheten att utfärda sanktioner som inte behöver ha något samband med fiske.

1.10

Vi anser emellertid att de garantier som rör förfarandena för att förklara fartyg för IUU-fartyg och stater för icke-samarbetande måste stärkas, särskilt rätten till försvar, och att de grundas på konkreta bevis för att undvika att domstolarna senare ogillar de åtgärder som vidtagits av medlemsstaterna.

2.   Bakgrund

2.1

Gemenskapen har bekämpat det olagliga, orapporterade och oreglerade fisket (IUU-fisket) i mer än tio år. Sedan 2002 har denna kamp ägt rum inom ramen för en gemenskapshandlingsplan som syftar till att förebygga, motverka och undanröja IUU-fisket i EU och på regional och internationell nivå (2).

2.2

År 2005 framhöll Europaparlamentet i sin resolution (3) om genomförandet av den gemenskapshandlingsplan som avses i ovanstående meddelande att EU måste utvidga och intensifiera sina ansträngningar i kampen mot IUU-fisket.

2.3

Trots goda framsteg har IUU-fisket inte kunnat utrotas. Kommissionen anser att denna situation kräver en snabb och kraftfull reaktion från EU:s sida.

2.4

Följaktligen utarbetade kommissionen förra året ett nytt meddelande (4) om ”upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske”.

2.5

Efter långvariga samråd under föregående år, där kommittén aktivt deltog (5), har kommissionen utarbetat föreliggande förslag till förordning (6), som omfattar följande åtgärdsområden:

Förbättra kontrollen av att tredjelands fiskefartyg bedriver laglig verksamhet och att deras fångster är lagliga när de anlöper Europeiska gemenskapens fiskehamnar.

Förbättra kontrollen av efterlevnaden av bevarande- och förvaltningsåtgärder när det gäller tredjelands fiskeriprodukter som importeras till gemenskapen på annat sätt än via fiskefartyg.

Stänga EU:s marknad för IUU-fiskeriprodukter.

Agera när det gäller IUU-verksamhet som Europeiska gemenskapens medborgare bedriver utanför EU.

Förbättra de lagliga sätten att kartlägga IUU-fiske.

Införa effektiva sanktioner för att förebygga allvarliga överträdelser av fiskeribestämmelser.

Förbättra åtgärderna mot IUU-fiske inom regionala fiskeriorganisationer.

Stödja utvecklingsländernas politik och åtgärder när det gäller att bekämpa IUU-fiske.

Förbättra samordningen på området övervakning, tillsyn och kontroll mellan medlemsstaterna och mellan medlemsstaterna och tredjeländer.

2.6

Förslaget bygger följaktligen på principen att en effektiv strategi mot IUU-fiske bör vara heltäckande och omfatta alla problemets aspekter i hela försörjningskedjan.

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK anser att de oroväckande miljömässiga och socioekonomiska konsekvenserna av IUU-fisket kräver en kraftfull insats från gemenskapens sida och stöder därför i huvudsak kommissionen.

3.2

I den gällande gemenskapslagstiftningen om införande av ett kontrollsystem inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken (7) fastställs ett omfattande system för att övervaka att gemenskapsfartygens fångster sker enligt bestämmelserna, men liknande kontroll- och sanktionsnivåer är inte tillåtna när det gäller fisk som fångats av fartyg från tredjeländer och som importerats till EU.

3.3

Denna svaghet gör det möjligt för ekonomiska aktörer såväl från EU som från tredjeländer att föra in fiskeriprodukter från IUU-fiske i gemenskapen, som är världens största marknad och importör av fiskeriprodukter, för att på så sätt öka sin lönsamhet. Av denna anledning anser kommittén att det är riktigt att förslaget till förordning fokuseras på det IUU-fiske som bedrivs av fartyg från tredjeländer utan att för den skull undanta gemenskapens fiskeflotta från förordningens tillämpningsområde, i enlighet med artikel 1.4 i förslaget.

3.4

I förslaget till förordning föreskrivs ett nytt kontrollsystem som ska gälla all IUU-fiskeverksamhet och all verksamhet i anslutning till denna som bedrivs på en medlemsstats territorium eller i vatten som omfattas av dess överhöghet eller jurisdiktion, eller av gemenskapens fiskefartyg eller medborgare. Det ska också, utan att det påverkar flagg- eller kuststatens jurisdiktion, gälla för IUU-fiskeverksamhet som bedrivs av fartyg från tredjeland på öppet hav eller i vatten under tredjelands jurisdiktion, i likhet med vad som gäller för gemenskapsflottan i enlighet med den gemensamma fiskeripolitiken.

3.5

Utan att vilja undanta gemenskapsflottan från förslagets tillämpningsområde anser EESK att man i förslaget till förordning bör göra en tydligare skillnad mellan det IUU-fiske som bedrivs av fartyg från tredjeländer och som flaggstaterna inte kan övervaka, och det illegala fiske som bedrivs av gemenskapens fartyg. Detta fiske är en överträdelse av den gemensamma fiskeripolitiken och omfattas av bestämmelserna i förordning (EEG) nr 2847/93.

3.6

I förslaget till förordning införs ett system för en fullgod kontroll av leveranskedjan för fiskeriprodukter som importeras till gemenskapen. Kommittén anser att de föreslagna åtgärderna inte under några omständigheter får påverka den kommersiella trafiken på ett sätt som kan utgöra ett hinder för den lagliga handeln.

3.7

EESK välkomnar kommissionens förslag till förordning. Förslaget är tydligt och har ett stort tillämpningsområde som omfattar kontroll av illegalt fiske såväl på EU-nivå som på internationell nivå, och det föreskriver omedelbara tillsynsåtgärder och effektiva, proportionella och avskräckande sanktioner för fysiska och juridiska personer som begått allvarliga överträdelser av förordningen eller är ansvariga för dem. Om en icke-samarbetande stat underlåter att följa bestämmelserna bör man även överväga möjligheten att utfärda sanktioner som inte behöver ha något samband med fiske.

3.8

EESK anser att ordningsföljden för de olika avsnitten i förslaget till förordning bör ändras. Kapitlen IV och V om gemenskapens varningssystem och om identifiering av fartyg som bedriver IUU-fiske bör komma efter kapitel I.

3.9

Kommittén anser även att det av kapitel III, artikel 13.1 klart bör framgå att importförbudet av fiskeriprodukter från IUU-fiske innefattar både sjö-, land- och lufttransporter.

3.10

Enligt kommitténs åsikt består den stora svårigheten när det gäller tillämpningen av förordningen i att det krävs en total enighet och stöd från medlemsstaterna, samt ett effektivt nätverk för samarbete på internationell nivå.

3.11

Kommittén konstaterar att genomförandet av alla åtgärder vad avser kontroll och inspektion, såväl i hamn som till sjöss, certifiering, övervakning och kontroll av fartyg och fångster, liksom kontroll av importen till lands, till sjöss och i luften, kräver en betydande ökning av budgeten, administrationen och de administrativa kontrollinfrastrukturerna i medlemsstaterna. Kommissionen uppmanas därför att ta hänsyn till detta i förslaget till förordning så att inte slutresultatet försämras.

3.12

Kommissionen uppmanas även att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra att genomförandet av förslaget till förordning leder till ökade produktionskostnader för de företag vars fartyg bedriver lagligt fiske.

3.13

Kommittén anser kort sagt att de föreslagna åtgärderna stärker gemenskapens roll som flagg-, hamn-, marknads- och mottagarstat.

4.   Särskilda kommentarer

4.1

Som hittills noterats kan förslaget till förordning genom en korrekt, fortlöpande och kontinuerlig tillämpning göra EU till ledare eller föregångare i den internationella kampen mot IUU-fisket.

4.2

Efter ett antal allmänna bestämmelser för genomförandet behandlar förordningen kontrollen av fiskefartyg från tredjeland i gemenskapens hamnar. Det bör framhållas att omlastningar i gemenskapens vatten med deltagande av fiskefartyg från tredjeland och fartyg från gemenskapen är förbjudet. Detta förbud sträcker sig utanför gemenskapens vatten och omfattar omlastningar till havs av fångster från fartyg från tredjeland till gemenskapsfartyg.

4.3

EESK har vid upprepade tillfällen begärt att kommissionen skulle förbjuda omlastningar på öppet hav, eftersom de ger upphov till ett omfattande IUU-fiske. Vi välkomnar därför detta förbud.

4.4

I förordningen anges tydligt att fartyg från tredjeland endast får anlöpa av medlemsstaterna på förhand ”utsedda hamnar” i EU, under förutsättning att de uppfyllt en rad krav: meddelande om landning och tillstånd, godkänt fångstintyg och inspektion. Tillträde till medlemsstaternas hamnar, tillhandahållande av hamntjänster och genomförande av landning, omlastning och beredning ombord i sådana hamnar är tillåtet för fiskefartyg från tredjeland endast om de uppfyller kraven och bestämmelserna i förordningen.

4.5

I förordningen fästs särskild vikt vid ingående och minutiösa kontroller av meddelande om anlöpning, fångstintyg och hamninspektion.

4.6

Vad avser kontrollen av fångstintygen, som måste skickas in 72 timmar innan fartyget anlöper en hamn, utgår kommittén ifrån att dessa intyg ska godkännas elektroniskt av den godkännande myndigheten. EESK anser att förslaget till förordningen inte tillräckligt tydligt klargör hur dessa intyg ska godkännas. Dessutom anser vi att kommissionen bör ange i vilka fall som undantag kan beviljas från denna 72-timmarsfrist.

4.7

Kommittén stöder kommissionens riktlinjer för kontrollen av fiskefartyg och efterlyser samförstånd mellan samtliga medlemsstater för att säkerställa en enhetlig tillämpning i samtliga ”utsedda hamnar”.

4.8

Överträdelser av förordningen där ett fiskefartyg från tredjeland har bedrivit IUU-fiske kommer att leda till förbud att landa, omlasta eller bereda fångsten ombord, till en undersökning och i förekommande fall till sanktioner i enlighet med nationell lagstiftning i den berörda medlemsstaten. I händelse av allvarliga överträdelser föreskrivs i förordningen omedelbara tillsynsåtgärder.

4.9

Syftet med denna stränga kontroll av fiskefartyg från tredjeland, som är densamma som för gemenskapsfartyg, är att kartlägga fiskeriprodukter från olagligt, orapporterat och oreglerat fiske. Enligt den aktuella förordningen är det förbjudet att importera sådana produkter till gemenskapen.

4.10

EESK anser att inspektion av import i hela gemenskapen är nödvändig. Därför bör kapitel III också omfatta inspektion av containrar som importeras till gemenskapen land- eller luftvägen. Man bör också för containrar fastställa en lägsta procentsats som ska undersökas varje år.

4.11

I förordningen fastställs att när import av fiskeriprodukter förbjuds på grund av att de enligt förordningen anses vara ett resultat av IUU-fiske får medlemsstaterna konfiskera och förfoga över produkterna i enlighet med nationella bestämmelser. Man har dock rätt att överklaga ett sådant förfarande.

4.12

För att säkerställa en korrekt tillämpning av förordningen vad gäller allt som rör import och återexport av fiskeriprodukter, och i förekommande fall importförbud, fastställs att kommissionen kan ingå avtal med flaggstater om administrativt samarbete.

4.13

Det system som kommissionen inrättat i och med denna förordning kräver ett brett samarbete på internationell nivå mellan EU och flaggstaterna, stater som samarbetar inom regionala fiskeriorganisationer och inom de regionala organisationerna själva. Som en följd av detta samarbete måste dessutom de stater som inte samarbetar kartläggas, och förordningen innehåller också bestämmelser för detta.

4.14

Den första interna följden av detta internationella samarbete är inrättandet av ett varningssystem i EU som varskor de ekonomiska aktörerna och medlemsstaterna i de fall EU hyser rimligt tvivel om att fiskefartyg eller fiskeriprodukter från vissa tredjeländer inte följer de lagar, bestämmelser eller internationella åtgärder som rör bevarande- och förvaltningsåtgärder.

4.15

Meddelandet resulterar i en övervakning på EU-nivå och internationell nivå, såväl av den import som utlöste varningen som av tidigare importer, samt av de fiskefartyg som omfattas av meddelandet. Om utredningarna, inspektionerna och kontrollerna styrker att IUU-fiske har ägt rum kan kommissionen vidta andra åtgärder, t.ex. att föra upp fartyget/fartygen på en EU-förteckning över fartyg som bedriver IUU-fiske.

4.16

I förordningen preciseras att det är kommissionen själv eller ett organ som den har utsett som ska sammanställa och analysera all information om IUU-fiske.

4.17

EESK anser att det organ som är bäst lämpat att utföra denna uppgift är gemenskapens kontrollorgan för fiske, som bör tilldelas mer personal och resurser.

4.18

I förordningen beskrivs mycket utförligt hur gemenskapens förteckning över fartyg som bedriver IUU-fiske ska utarbetas, uppdateras och publiceras samt vad den ska innehålla. Fiskefartyg som finns upptagna på förteckningar över IUU-fartyg som antagits av regionala organisationer för fiskeförvaltning kommer automatiskt att upptas på denna lista. EESK anser att kommissionen i stället för att automatiskt föra upp fiskefartyg från gemenskapen på denna förteckning på förhand borde försäkra sig om att de berörda medlemsstaterna inte har vidtagit effektiva åtgärder i enlighet med artikel 26 i förslaget till förordning.

4.19

Vi anser att systemet i förordningen är korrekt eftersom det på allvar tar itu med processen för att föra upp fiskefartyg och icke-samarbetande stater på förteckningen över IUU-fartyg med alla de garantier för förhandsinformation och försvar som är förenat med detta. Där beaktas också de åtgärder som vidtas med avseende på de fiskefartyg och stater som ägnar sig åt IUU-fiske. Vi anser emellertid att de garantier som rör förfarandena för att förklara fartyg för IUU-fartyg och stater för icke-samarbetande måste stärkas, särskilt rätten till försvar, och att de grundas på konkreta bevis för att undvika att domstolarna senare ogillar de åtgärder som vidtagits av medlemsstaterna.

4.20

Med tanke på att det kan få allvarliga konsekvenser för en stat att hamna på listan över icke-samarbetande stater och att kraven i förordningen ska vara desamma för alla stater anser kommittén det mycket rimligt att kommissionen hjälper utvecklingsländerna att uppfylla de krav som rör övervakning och kontroll av fiskeverksamhet.

4.21

Vi anser att systemet för fartygsövervakning via satellit (VMS) är ett viktigt verktyg för övervakning av IUU-fiske. För att en stat ska kunna avföras från listan över icke-samarbetande stater anser EESK därför att man bör kräva att staten i fråga installerar VMS på alla sina fiskefartyg.

4.22

Kommittén stöder de strikta åtgärder i förordningen som gäller fiskefartyg och icke-samarbetande stater som ägnar sig åt IUU-fiske.

4.23

Förordningen omfattar även förbud för medborgare i medlemsstaterna att på något sätt stödja eller medverka i IUU-fiske eller i någon som helst verksamhet som rör befraktning, export eller försäljning av fiskefartyg som finns upptagna på gemenskapens förteckning över IUU-fiske.

4.24

I förordningen behandlas slutligen allvarliga överträdelser. Där harmoniseras också den lägsta nivån för de högsta bötesbeloppen i medlemsstaterna för såväl fysiska som juridiska personer samt de omedelbara tillsynsåtgärder och kompletterande sanktioner som ska förebygga fortsatta överträdelser och som gör det möjligt för behöriga myndigheter att utreda förseelsen.

4.25

Kommittén anser att sanktionsnivåerna när det gäller fartyg från tredjeländer bör harmoniseras i samtliga EU:s medlemsstater.

4.26

För att förenkla gemenskapsbestämmelserna vill kommissionen i förslaget till förordning införliva de huvudbestämmelser om kontroll, inspektion och tillsyn som antagits i de regionala fiskeriorganisationer som gemenskapen är part i, och därmed utvidga deras tillämpningsområde till alla vatten som omfattas av en regional fiskeriorganisation.

4.27

EESK anser att kommissionen i framtiden bör undersöka möjligheten att utöka förordningen till att inkludera insjöfiske.

4.28

EESK anser att det förslag till förordning som kommissionen lägger fram utgör ett mycket värdefullt verktyg för att förebygga, avskräcka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske. Det kommer att krävas ett fortlöpande och kontinuerligt arbete för att genomföra den. Kommittén anser det därför viktigt att medlemsstaterna samarbetar sinsemellan.

Bryssel den 29 maj 2008

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  Rådets förordning (EEG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993.

(2)  KOM(2002) 180 av den 28.5.2002 och rådets slutsatser av den 7.6.2002.

(3)  Europaparlamentets resolution 2006/2225, antagen den 15.2.2007.

(4)  KOM(2007) 601 slutlig, 17.10.2007.

(5)  EESK:s konferens om flaggstaternas ansvar den 30 januari 2007.

(6)  Förslag till rådets förordning om upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (2007/0223 (CNS)).

(7)  Rådets förordning (EEG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993.


Top