Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AE1483

    Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 577/98 om anordnande av statistiska urvalsundersökningar av arbetskraften i gemenskapen"

    EGT C 48, 21.2.2002, p. 67–68 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001AE1483

    Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 577/98 om anordnande av statistiska urvalsundersökningar av arbetskraften i gemenskapen"

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 048 , 21/02/2002 s. 0067 - 0068


    Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 577/98 om anordnande av statistiska urvalsundersökningar av arbetskraften i gemenskapen"

    (2002/C 48/15)

    Den 2 juli 2001 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

    Sektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna, som ansvarat för det förberedande arbetet, antog sitt yttrande enhälligt den 7 november 2001. Föredragande utan studiegrupp var Georgios Sklavounos.

    Vid sin 386:e plenarsession den 28-29 november 2001 (sammanträdet den 28 november 2001) antog Ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 117 röster för, en emot och en nedlagd röst.

    1. Inledning

    1.1. I rådets förordning (EG) nr 577/98 om anordnande av statistiska urvalsundersökningar av arbetskraften i gemenskapen fastställs de grundläggande bestämmelser för den urvalsundersökning av arbetskraften som utformats för att tillhandahålla jämförbara statistiska uppgifter om sysselsättningens och arbetslöshetens nivå, struktur och utveckling i medlemsstaterna.

    1.2. På grund av svårigheten att genomföra en kontinuerlig arbetskraftsundersökning på samma datum i alla medlemsstater föreskrivs i artikel 1.2. i rådets förordning (EG) nr 577/1998 att "de medlemsstater som inte har möjlighet att genomföra en kontinuerlig undersökning får utföra en årlig undersökning enbart, som skall äga rum på våren".

    1.3. I den rapport(1) om genomförandet av denna förordning som kommissionen antog i januari 2001 konstateras att kontinuerliga undersökningar utförs i endast tio av EU:s medlemsstater.

    1.3.1. Kommissionen noterar även att vid den tidpunkt då förordningen antogs, utnyttjade medlemsstaterna det faktum att det inte fanns någon förpliktelse att övergå till en kontinuerlig undersökning i de fall där en sådan övergång skulle medföra både tekniska och politiska problem. Så länge som en medlemsstat med en betydande del av EU:s sysselsättning inte övergår till en kontinuerlig undersökning minskar värdet av de andra medlemsstaternas arbete sett ur ett europeiskt perspektiv.

    1.4. Tillräcklig tid har nu förflutit sedan rådets förordning (EG) nr 577/98 trädde i kraft (vilket skedde i mars 1998) för att medlemsstaterna skall ha vidtagit de åtgärder och gjort de åtaganden som krävs för att fullt ut kunna genomföra förordningen. Som nämnts ovan har dock inte alla medlemsstater gjort detta. Det undantag som tillåter medlemsstaterna att begränsa sig till en årlig undersökning bör därför tidsbegränsas.

    1.5. Kommissionen föreslår således följande ändring i förordningen:

    Artikel 1.2 skall ersättas med följande text:

    "Undersökningen skall vara en kontinuerlig undersökning, som frambringar kvartalsvisa och årliga resultat; de medlemsstater som ej kan genomföra en kontinuerlig undersökning skall emellertid i stället under en övergångsperiod, som ej får utsträckas längre än t.o.m. år 2002, genomföra en årlig undersökning, som skall äga rum under våren."

    2. Allmänna kommentarer

    2.1. Ekonomiska och sociala kommittén välkomnar kommissionens förslag och delar uppfattningen att det undantag som tillåter medlemsstaterna att begränsa sig till en årlig undersökning bör tidsbegränsas. Kommittén stöder även den föreslagna tidsbegränsningens längd.

    2.2. Ekonomiska och sociala kommittén vill här hänvisa till de synpunkter som man redan framfört i ett tidigare utarbetat yttrande om arbetskraftsundersökningar(2):

    2.2.1. "ESK anser att det är av största vikt att det finns tillförlitliga och detaljerade uppgifter om vad som utmärker arbetsmarknaden - bl.a. vad gäller sysselsättningen och arbetslöshetssituationens art och omfattning - i de olika medlemsstaterna, och om de olika regionerna i enskilda medlemsstater. Detta är viktigt för att kunna utforma en sammanhållen och samordnad strategi som syftar till att sänka arbetslöshetsnivåerna i Europeiska unionen. Av samma skäl är det uppenbart att sådan statistik måste upprättas på en jämförbar och konsekvent grundval om den skall vara av något verkligt värde."

    2.2.2. "ESK anser att det skulle bli mycket lättare att jämföra de statistiska uppgifterna om medlemsstaterna genomförde kontinuerliga undersökningar, vilket redan sker i de flesta medlemsstater. Kommittén hoppas därför att den övergångsperiod då medlemsstaterna har möjlighet att genomföra en årlig undersökning på våren skall göras så kort som möjligt och att det i en relativt nära framtid kommer att skapas en situation där alla medlemsstater genomför kontinuerliga undersökningar. Detta bör inte leda till en orimlig arbetsbelastning, vare sig för medlemsstaternas administrativa avdelningar eller för de utfrågade."

    2.3. Arbetslöshet är inte någon oberoende variabel, utan snarare ett tämligen mångfacetterat socioekonomiskt fenomen. Vid sidan av kvartals- och årsvisa "inventeringar" av arbetslösheten behövs det även adekvata statistiska instrument som kan ge en bild av arbetslöshetens komplexa verklighet.

    2.3.1. Insamling av statistiska uppgifter skall inte bara ses som ett neutralt inventeringsinstrument, utan som ett instrument för analys och politikutformning.

    2.3.2. Vi måste kontinuerligt utvärdera den metod och den organisation som används vid insamlingen av statistiska uppgifter, och inte bara den ordningsföljd eller periodicitet som tillämpas i samband med datainsamlingen.

    2.4. Vi måste dessutom vara medvetna inte bara om arbetslöshetens orsaker utan även dess konsekvenser - arbetslöshetens direkta och indirekta kostnader, såväl socioekonomiska som kulturella, samt orsak och verkan inom ramen för en hållbar utveckling.

    2.4.1. Med tanke på att en hållbar utveckling håller på att bli ett av de främsta strategiska EU-målen måste metoden för datainsamling göra det möjligt att respektera hållbarhetsaspekten, vara lyhörd för sociala och ekonomiska faktorer samt peka på möjliga politiska lösningar.

    Bryssel den 28 november 2001.

    Ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Göke Frerichs

    (1) Kommissionens rapport om "Genomförande av rådets förordning (EG) nr 577/98 om anordnande av statistiska urvalsundersökningar av arbetskraften i gemenskapen", KOM(2000) 895 slutlig.

    (2) Yttrande om anordnande av en urvalsundersökning av arbetskraften i gemenskapen, EGT C 129, 27.4.1998, s. 65. Föredragande: Kenneth Walker. (Punkt 3.1 och 3.2).

    Top