EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0826

Kommissionens förordning (EU) 2023/826 av den 17 april 2023 om fastställande av krav på ekodesign för elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters energianvändning i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG och om upphävande av kommissionens förordningar (EG) nr 1275/2008 (EG) nr 107/2009 (Text av betydelse för EES)

C/2023/2448

EUT L 103, 18.4.2023, p. 29–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/826/oj

18.4.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 103/29


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2023/826

av den 17 april 2023

om fastställande av krav på ekodesign för elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters energianvändning i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG och om upphävande av kommissionens förordningar (EG) nr 1275/2008 (EG) nr 107/2009

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter (1), särskilt artikel 15.1, och

av följande skäl:

(1)

Enligt direktiv 2009/125/EG ska kommissionen fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter som står för betydande försäljnings- och handelsvolymer i EU och som har betydande miljöpåverkan och erbjuder stora möjligheter att minska miljöpåverkan genom valet av design utan att det medför orimliga kostnader.

(2)

I meddelandet COM(2016) 773 (2) fastställs prioriteringarna för arbetet inom ramen för ekodesign och energimärkning för åren 2016–2019. I 2016 års arbetsplan för ekodesign fastställs de energirelaterade produktgrupper som anses vara prioriterade när det gäller att genomföra förberedande studier och eventuellt anta genomförandeåtgärder, och föreskrivs en översyn av kommissionens förordning (EG) nr 1275/2008 (3).

(3)

Elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters energianvändning i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge är en av de åtgärder som förtecknas i meddelandet, med en beräknad årlig slutlig energibesparing på 4 TWh fram till 2030, vilket motsvarar 1,36 miljoner ton koldioxidekvivalenter i minskade utsläpp av växthusgaser.

(4)

Kommissionen fastställde krav på ekodesign för elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters energianvändning i frånläge och standbyläge i förordning (EG) nr 1275/2008 och lade till krav på energianvändning i nätverksanslutet standbyläge i kommissionens förordning (EU) nr 801/2013 (4). Enligt dessa förordningar ska kommissionen se över kraven på ekodesign mot bakgrund av den tekniska utvecklingen.

(5)

Kommissionen har sett över förordning (EG) nr 1275/2008 och analyserat de tekniska, miljömässiga och ekonomiska aspekterna av elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters energianvändning i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge samt det faktiska konsumentbeteendet. Översynen utfördes i nära samarbete med intressenter och berörda parter från unionen och tredjeländer. Resultaten av översynen offentliggjordes och presenterades för det samrådsforum som inrättats i enlighet med artikel 18 i direktiv 2009/125/EG.

(6)

Översynen visar på fördelarna med fortsatta och skärpta krav, anpassade till den tekniska utvecklingen, när det gäller elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters energianvändning i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge.

(7)

Den årliga energianvändningen i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge för de produkter i EU som omfattas av denna förordning uppskattades i översynen till 59,4 TWh år 2015, vilket motsvarar utsläpp på 23,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter. I ett scenario utan åtgärder beräknas energianvändningen minska fram till 2030, främst på grund av den gradvisa tillämpningen av krav på ekodesign som infördes genom förordning (EU) nr 801/2013. Takten i denna minskning förväntas dock avta såvida inte de tillämpliga kraven på ekodesign uppdateras.

(8)

Tillämpningen av denna förordning bör begränsas till produkter som motsvarar hushålls- och kontorsprodukter avsedda för användning i bostadsmiljö, som för informationsteknikprodukter motsvarar klass B enligt standarden EN 55022:2010.

(9)

Driftlägen som inte omfattas av denna förordning, t.ex. datorers ACPI S3-läge, bör beaktas i produktspecifika genomföranderättsakter inom ramen för direktiv 2009/125/EG.

(10)

Krav avseende frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge bör om möjligt fastställas i produktspecifika genomföranderättsakter inom ramen för direktiv 2009/125/EG, med beaktande av särdragen hos varje produktgrupp och möjligheten att åstadkomma ytterligare energibesparingar och minskningar av växthusgasutsläpp.

(11)

Produkter som är utrustade med externa nätaggregat med låg spänning, som undantagits från tillämpningsområdet för förordning (EG) nr 1275/2008 genom kommissionens förordning (EG) nr 278/2009 (5), utvecklas snabbt i fråga om sina funktioner och släpps ut på EU-marknaden i ökande antal. Dessa bör därför ingå i förordningens tillämpningsområde för att säkerställa ytterligare energibesparingar och skapa lika villkor för tillverkare.

(12)

Bärbara batteridrivna produkter som laddas via en laddningskrets som måste anslutas till elnätet bör omfattas av denna förordning eftersom de är beroende av energi från elnätet.

(13)

Produkter som innehåller en laddningskrets där effekt förbrukas i frånläge och standbyläge när batteriet inte laddas bör ingå i denna förordnings tillämpningsområde i syfte att säkerställa energibesparingar.

(14)

Skrivarprodukter som på grundval av elektroniska indata genererar utskrifter på papper eller andra medier bör omfattas av denna förordning i syfte att säkerställa energibesparingar, medan tredimensionella skrivarprodukter för närvarande bör vara undantagna från denna förordning.

(15)

Enkla digitalboxar som omfattas av kommissionens förordning (EG) nr 107/2009 (6) utgör inte längre en betydande del av marknaden och deras återstående effektförbrukning i standby- och frånläge bör omfattas av den här förordningen. Förordning (EG) nr 107/2009 bör därför upphöra att gälla.

(16)

Motordrivna justerbara möbler som drivs elektriskt och motordrivna byggnadsdetaljer är ofta i frånläge, standbyläge eller nätverksanslutet standbyläge och erbjuder därmed en betydande potential för förbättrad energianvändning i dessa lägen. Även dessa bör därför omfattas av denna förordning.

(17)

Kraven på ekodesign bör leda till samma nivåer i hela EU när det gäller elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters energianvändning i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge. Detta kommer att bidra till den inre marknadens funktion. Det bör också förbättra elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters miljöprestanda.

(18)

Mätningar av relevanta produktparametrar bör utföras med tillförlitliga, noggranna och reproducerbara mätmetoder. Dessa metoder bör ta hänsyn till allmänt erkänd bästa praxis för mätmetoder, inklusive, i förekommande fall, de harmoniserade standarder som antagits av europeiska standardiseringsorgan enligt förteckningen i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 (7).

(19)

I enlighet med artikel 8 i direktiv 2009/125/EG bör det i denna förordning anges tillämpliga förfaranden för bedömning av överensstämmelse.

(20)

För att förbättra denna förordnings ändamålsenlighet och trovärdighet och för att skydda konsumenterna bör produkter som automatiskt kan ändra sin prestanda under provning för att uppnå en gynnsammare nivå för någon av de parametrar som anges i denna förordning inte vara tillåtna att släppas ut på marknaden.

(21)

Förutom de krav som fastställs i denna förordning bör riktmärken för bästa tillgängliga teknik identifieras, så att information om miljöprestanda för hela livscykeln för de produkter som omfattas av denna förordning görs allmänt tillgänglig och lättåtkomlig, i enlighet med del 3 punkt 2 i bilaga I till direktiv 2009/125/EG.

(22)

En översyn av denna förordning bör omfatta en bedömning av hur lämpliga och ändamålsenliga förordningens bestämmelser är för att uppnå dess mål.

(23)

Med tanke på omfattningen av de nya och ändrade krav på ekodesign som fastställs i denna förordning och för att säkerställa större tydlighet bör förordning (EG) nr 1275/2008 upphävas.

(24)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats i enlighet med artikel 19.1 i direktiv 2009/125/EG.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll

I denna förordning fastställs krav på ekodesign för utsläppande på marknaden eller ibruktagande av elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukter avseende deras energianvändning i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.

elektrisk eller elektronisk hushålls- eller kontorsprodukt eller produkt: varje energirelaterad produkt som förtecknas i bilaga II och uppfyller följande villkor:

a)

Den är beroende av energitillförsel från elnätet för att kunna fungera som avsett.

b)

Den är utformad för användning med en nominell spänning på högst 250 V.

2.

nätanslutning: strömförsörjning från elnätet med 230 volt (± 10 %) och 50 Hz växelström.

3.

standbyläge: tillstånd där produkten är ansluten till elnätet, är beroende av energi från elnätet för att fungera som avsett och endast tillhandahåller en eller flera av följande funktioner, som kan kvarstå på obestämd tid:

a)

Reaktiveringsfunktion.

b)

Reaktiveringsfunktion och endast en indikering av aktiverad reaktiveringsfunktion.

c)

Informations- eller statusskärm.

4.

reaktiveringsfunktion: funktion som, genom en fjärrströmbrytare, en fjärrkontroll, en intern sensor eller en timer, växlar från standbyläge till ett annat läge, inklusive aktivt läge, vilket tillhandahåller ytterligare funktioner.

5.

huvudfunktion: en funktion som tillhandahåller den eller de huvudsakliga tjänster för vilka produkten är konstruerad, provad och saluförd, och som motsvarar produktens avsedda användning.

6.

informations- eller statusskärm: en kontinuerlig funktion som ger information om eller anger produktens (inklusive klockors) status på en bildskärm. En enkel indikeringslampa anses inte vara en statusskärm.

7.

aktivt läge: tillstånd då produkten är ansluten till elnätet och minst en av huvudfunktionerna är aktiverad.

8.

frånläge: tillstånd där produkten är ansluten till elnätet och inte tillhandahåller någon funktion, eller är i ett tillstånd där den endast tillhandahåller

a)

en indikering av frånläge,

b)

funktioner avsedda att säkerställa elektromagnetisk kompatibilitet enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/30/EU (8).

9.

nätverk: en kommunikationsinfrastruktur med en länktopologi och en arkitektur som innefattar fysiska komponenter, organisatoriska principer, kommunikationsförfaranden och format (protokoll).

10.

nätverksanslutet standbyläge: ett tillstånd där produkten kan återuppta en funktion genom en fjärrstyrd utlösningssignal (trigger) via en nätverksanslutning.

11.

fjärrstyrd utlösningssignal (trigger): en signal som kommer till produkten utifrån via ett nätverk.

12.

modellbeteckning: kod, vanligtvis alfanumerisk, som särskiljer en viss produktmodell från andra modeller med samma varumärke eller samma tillverkares, importörs eller representants namn.

13.

likvärdig modell: en produktmodell med samma tekniska egenskaper (som är relevanta för den tekniska information som ska tillhandahållas i enlighet med bilaga II) som en annan modell med en annan modellbeteckning, och som släpps ut på marknaden eller tas i bruk av samma tillverkare, importör eller representant.

14.

deklarerade värden: de beräknade, uppmätta eller på annat sätt fastställda värden som tillverkaren, importören eller representanten tillhandahåller för de tekniska parametrarna i enlighet med artikel 4, för myndigheternas verifiering av överensstämmelse i medlemsstaterna.

Artikel 3

Krav på ekodesign

Kraven på ekodesign fastställs i bilaga III.

Artikel 4

Bedömning av överensstämmelse

1.   Det förfarande för bedömning av överensstämmelse som avses i artikel 8 i direktiv 2009/125/EG ska vara det system för intern designkontroll som anges i bilaga IV till det direktivet eller det ledningssystem som anges i bilaga V till det direktivet.

2.   Vid bedömningen av överensstämmelse enligt artikel 8 i direktiv 2009/125/EG ska den tekniska dokumentationen innehålla den information som anges i punkt 3 b i bilaga III till denna förordning samt uppgifter om och resultat från de beräkningar som gjorts i enlighet med bilaga IV till denna förordning.

3.   Om den information som ingår i den tekniska dokumentationen av en viss modell har erhållits antingen

a)

från en modell som har samma tekniska egenskaper som är av betydelse för den tekniska information som ska lämnas i enlighet med bilaga III till denna förordning, men som har en annan tillverkare, eller

b)

genom beräkning på grundval av konstruktionen eller extrapolering från en annan modell av samma eller en annan tillverkare, eller båda,

ska den tekniska dokumentationen för en modell innehålla uppgifter om och resultat från beräkningarna eller extrapoleringarna, den bedömning som tillverkaren har gjort för att kontrollera att beräkningarna stämmer och, om så är lämpligt, deklarationen om identiska modeller från olika tillverkare.

Den tekniska dokumentationen ska innehålla en förteckning över de likvärdiga modeller som avses i första och andra stycket, inklusive modellbeteckningar.

4.   Den tekniska dokumentationen ska innehålla den information som förtecknas i punkt 3 a i bilaga III till denna förordning.

Artikel 5

Verifieringsförfarande för marknadskontroll

Medlemsstaternas myndigheter ska tillämpa det verifieringsförfarande som beskrivs i bilaga V till denna förordning om de utför de marknadskontroller som avses i artikel 3.2 i direktiv 2009/125/EG.

Artikel 6

Kringgående och uppdateringar av programvara

Tillverkaren, importören eller representanten får inte släppa ut produkter på marknaden som är utformade för att känna av att de genomgår provning (genom att t.ex. känna igen provningsförhållanden eller provningscykler) och specifikt reagera genom att automatiskt ändra sin prestanda under provningen för att uppnå en gynnsammare nivå för någon av de parametrar som ingår i den tekniska dokumentationen eller i någon annan dokumentation som tillhandahålls.

Produktens energianvändning och övriga deklarerade parametrar får inte försämras efter en uppdatering av fast programvara eller annan programvara om de mäts enligt samma provningsstandard som ursprungligen användes för försäkran om överensstämmelse, med undantag av de fall där slutanvändaren uttryckligen samtycker till detta före uppdateringen. Det får inte ske någon förändring av prestandan till följd av att uppdateringen avvisas.

En uppdatering av programvara får inte leda till att produktens prestanda ändras på ett sätt som gör att den inte uppfyller de krav på ekodesign som är tillämpliga för försäkran om överensstämmelse.

Artikel 7

Vägledande riktmärken

Vägledande riktmärken, baserade på de produkter och den teknik som har bästa prestanda och som finns på marknaden vid den tidpunkt då denna förordning antas, anges i bilaga VI.

Artikel 8

Översyn

Kommissionen ska se över denna förordning mot bakgrund av den tekniska utvecklingen och presentera resultaten av översynen för samrådsforumet senast den 9 maj 2027.

Vid översynen ska särskilt lämpligheten bedömas avseende

a)

kraven för standbyläge, frånläge och nätverksanslutet standbyläge,

b)

kraven för nätverksanslutet standbyläge för HiNA-produkter och produkter med HiNA-funktion, och hur de avgränsas från andra produkter än HiNA-produkter,

c)

införande av andra relevanta produktgrupper, inklusive produkter som används inom tjänstesektorn, i tillämpningsområdet för denna förordning,

d)

fastställande av krav för batteriunderhållsläge för batteriladdare.

Artikel 9

Upphävande

Förordning (EG) nr 1275/2008 ska upphöra att gälla, med verkan från och med den 9 maj 2025.

Förordning (EG) nr 107/2009 ska upphöra att gälla med verkan från och med den 9 maj 2025.

Artikel 10

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 9 maj 2025. Artikel 6 första stycket ska dock tillämpas när förordningen träder i kraft.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 17 april 2023.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 285, 31.10.2009, s. 10.

(2)  Meddelande från kommissionen: Arbetsplan för ekodesign 2016–2019 (COM(2016) 773 final, 30.11.2016).

(3)  Kommissionens förordning (EG) nr 1275/2008 av den 17 december 2008 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG om krav på ekodesign för elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters elförbrukning i standby- och frånläge samt nätverksanslutet standbyläge (EUT L 339, 18.12.2008, s. 45).

(4)  Kommissionens förordning (EU) nr 801/2013 av den 22 augusti 2013 om ändring av förordning (EG) nr 1275/2008 vad gäller krav på ekodesign för elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters elförbrukning i standby- och frånläge och om ändring av förordning (EG) nr 642/2009 vad gäller krav på ekodesign för tv-mottagare (EUT L 225, 23.8.2013, s. 1).

(5)  Kommissionens förordning (EG) nr 278/2009 av den 6 april 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG när det gäller krav på ekodesign för externa nätaggregats elförbrukning vid noll-last och deras genomsnittliga verkningsgrad (EUT L 93, 7.4.2009, s. 3).

(6)  Kommissionens förordning (EG) nr 107/2009 av den 4 februari 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG avseende krav på ekodesign för enkla digitalboxar (EUT L 36, 5.2.2009, s. 8).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 av den 25 oktober 2012 om europeisk standardisering och om ändring av rådets direktiv 89/686/EEG och 93/15/EEG samt av Europaparlamentets och rådets direktiv 94/9/EG, 94/25/EG, 95/16/EG, 97/23/EG, 98/34/EG, 2004/22/EG, 2007/23/EG, 2009/23/EG och 2009/105/EG samt om upphävande av rådets beslut 87/95/EEG och Europaparlamentets och rådets beslut nr 1673/2006/EG (EUT L 316, 14.11.2012, s. 12).

(8)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/30/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet (EUT L 96, 29.3.2014, s. 79).


BILAGA I

DEFINITIONER

1.   

informationsteknikprodukt: varje produkt vars huvudfunktion är antingen inmatning, lagring, visning, hämtning, överföring, bearbetning, dirigering eller kontroll av data och telekommunikationsmeddelanden, eller en kombination av dessa funktioner, och som kan vara utrustad med en eller flera terminalportar som normalt används för informationsöverföring.

2.   

bostadsmiljö: miljö där användning av en radio- eller tv-mottagare kan förväntas inom en radie av 10 meter från den berörda produkten.

3.   

nätverksport: ett trådbundet eller trådlöst fysiskt gränssnitt för nätverksanslutningen som finns i produkten och genom vilken produkten kan fjärraktiveras.

4.   

logisk nätverksport: den nätverksteknik som används via en fysisk nätverksport.

5.   

fysisk nätverksport: den fysiska maskinvara som utgör en nätverksport. En fysisk nätverksport kan vara utrustad för två eller fler typer av nätverksteknik.

6.   

nätverkstillgänglighet: produktens förmåga att återuppta funktioner efter det att en nätverksport har känt av en fjärrstyrd utlösningssignal (trigger).

7.   

nätverksansluten produkt: en produkt som kan anslutas till ett nätverk och som har en eller fler nätverksportar.

8.   

nätverksansluten produkt med hög nätverkstillgänglighet eller HiNA-produkt: produkt vars huvudfunktion(er) är en eller flera av följande funktioner, men ingen annan: router, nätverksväxel, trådlös nätverksanslutningspunkt, hubb, modem, VoIP-telefon, videotelefon.

9.   

nätverksansluten produkt med funktion för hög nätverkstillgänglighet eller produkt med HiNA-funktion: produkt med funktionen hos en router, nätverksväxel, trådlös nätverksanslutningspunkt eller en kombination av dessa, men som inte är en HiNA-produkt.

10.   

router: en nätverksenhet vars huvudfunktion är att fastställa den optimala rutten för vidarebefordran av nätverkstrafik. Routrar vidarebefordrar datapaket från ett nätverk till ett annat, baserat på information i nätverksskiktet (L3).

11.   

nätverksväxel: en nätverksenhet vars huvudfunktion är att filtrera, vidarebefordra och distribuera ramar baserat på destinationsadressen för varje ram. Alla nätverksväxlar arbetar på minst datalänkskiktet (L2).

12.   

trådlös nätverksanslutningspunkt: en nätverksenhet vars huvudfunktion är att ge flera klienter möjlighet till wi-fi-anslutning enligt IEEE 802.11.

13.   

hubb: en nätverksenhet som innehåller flera portar och som används för att ansluta segment i ett lokalt datornätverk.

14.   

modem: en nätverksenhet vars huvudfunktion är att sända och ta emot digitalt modulerade analoga signaler över ett trådbundet nätverk.

15.   

skrivarprodukt: en produkt som på grundval av elektroniska indata genererar utskrifter på papper eller andra medier. Skrivarprodukten kan tillhandahålla ytterligare funktioner, t.ex. skanning och kopiering, och kan saluföras som en multifunktionsenhet eller multifunktionsprodukt.

16.   

skrivarprodukt med stort format: skrivarprodukt som är utformad för utskrift i A2-format eller större, inbegripet produkter för löpande matning av media med en bredd av minst 406 mm.

17.   

hushållskaffebryggare: en icke-kommersiell produkt för att brygga kaffe.

18.   

hushållskaffebryggare med kaffefilter: en hushållskaffebryggare som använder perkolering för att extrahera kaffet.

19.   

spelkonsol: produkt som är utformad för att huvudsakligen ge möjlighet att spela videospel. En spelkonsol är vanligtvis utformad för att ge utsignaler till en extern elektronisk bildskärm som utgör spelets huvudsakliga bildskärm, vanligtvis genom handhållna styrenheter eller andra interaktiva styrenheter som huvudsaklig enhet för insignaler. En spelkonsol omfattar vanligtvis en eller flera centralprocessorer, en eller flera grafikprocessorer, systemminne och interna datalagringsalternativ. Handhållna spelenheter som har en integrerad bildskärm som spelets huvudsakliga bildskärm och som huvudsakligen drivs med ett integrerat batteri eller en annan bärbar strömkälla snarare än via direkt elnätsanslutning anses vara en typ av spelkonsol.

20.   

motordriven justerbar möbel: möbel som omfattar motorer eller manöverdon och en styrenhet för att justera höjd, läge eller form. Dessa justeringar utförs av slutanvändaren genom trådbunden och/eller trådlös styrning, via ett nätverk, eller styrs automatiskt med hjälp av sensorer.

21.   

motordriven byggnadsdetalj: produkt för öppning/stängning eller för komfortändamål i byggnader, med undantag av ventilationsprodukter, vars rörelse, inklusive eventuell rotation, sker med hjälp av ström från elnätet. En motordriven byggnadsdetalj innehåller en elmotor eller ett manöverdon och en styrenhet, och styrs av slutanvändaren genom en eller flera kabelanslutna eller trådlösa styrenheter, via ett nätverk, eller automatiskt med hjälp av sensorer.

22.   

strömningsapparat: maskinvaruenhet som tillhandahåller medieinnehåll, direkt eller inspelat, till slutanvändarens enheter via ett nätverk så att det återges i realtid.


BILAGA II

FÖRTECKNING ÖVER ENERGIRELATERADE PRODUKTER SOM OMFATTAS AV DENNA FÖRORDNING

1.   

Apparater som konstrueras, provas och saluförs för hushållsbruk:

Torktumlare och andra apparater för att torka kläder.

Elektriska ugnar, även inbyggda i spisar.

Elektriska spisar och kokplattor.

Mikrovågsugnar.

Brödrostar.

Frityrmaskiner.

Kaffebryggare.

Kaffekvarnar.

Produkter för öppning eller förslutning av behållare och förpackningar.

Elektriska knivar.

Apparater för matlagning och annan beredning av livsmedel, tillredning av drycker, rengöring och underhåll av klädesplagg, med undantag av diskmaskiner för hushållsbruk som omfattas av kommissionens förordning (EU) 2019/2022 (1) och tvättmaskiner för hushållsbruk och kombinerade tvättmaskiner/torktumlare för hushållsbruk som omfattas av kommissionens förordning (EU) 2019/2023 (2).

Hårklippningsapparater, hårtorkar, hårvårdsapparater, tandborstar, rakapparater, massageapparater och andra apparater för kroppsvård.

Vågar.

2.   

Informationsteknikprodukter som främst är avsedda för användning i bostadsmiljö, inklusive skrivarprodukter, med undantag av stationära datorer, stationära datorer med integrerad bildskärm och bärbara datorer som omfattas av kommissionens förordning (EU) nr 617/2013 (3), servrar och datalagringsprodukter som omfattas av kommissionens förordning (EU) 2019/424 (4) samt elektroniska bildskärmar som omfattas av kommissionens förordning (EU) 2019/2021 (5).

3.   

Hemutrustning:

Radioapparater.

Videokameror.

Videospelare.

Hi-fi-spelare.

Förstärkare.

Högtalare.

System för hemmabio.

Strömningsapparater.

Musikinstrument.

Komplexa digitalboxar och enkla digitalboxar.

Andra produkter för inspelning eller återgivning av ljud eller bilder, även signaler eller teknik för annan överföring av ljud och bilder än genom telekommunikation, men med undantag av elektroniska bildskärmar som omfattas av förordning (EU) 2019/2021 och projektorer med mekanismer för byte mellan objektiv med olika brännvidd.

4.   

Leksaker, sport- och fritidsprodukter:

Elektriska tåg eller bilbanor.

Spelkonsoler.

Sportutrustning.

Andra leksaker och fritidsutrustning.

5.   

Motordrivna justerbara möbler:

Höj- och sänkbara skrivbord.

Höj- och sänkbara sängar och stolar, med undantag av medicintekniska produkter och rullstolar.

Andra motordrivna justerbara möbler.

6.   

Motordrivna byggnadsdetaljer:

Jalusier.

Rullgardiner.

Skiljeväggar.

Markiser.

Pergolatak.

Gardiner.

Dörrar.

Grindar.

Fönster.

Takfönster.

Andra motordrivna byggnadsdetaljer.


(1)  Kommissionens förordning (EU) 2019/2022 av den 1 oktober 2019 om fastställande av krav på ekodesign för diskmaskiner för hushållsbruk i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG, om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 1275/2008 och om upphävande av kommissionens förordning (EU) nr 1016/2010 (EUT L 315, 5.12.2019, s. 267).

(2)  Kommissionens förordning (EU) 2019/2023 av den 1 oktober 2019 om fastställande av krav på ekodesign för tvättmaskiner för hushållsbruk och kombinerade tvättmaskiner/torktumlare för hushållsbruk i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG, om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 1275/2008 och om upphävande av kommissionens förordning (EU) nr 1015/2010 (EUT L 315, 5.12.2019, s. 285).

(3)  Kommissionens förordning (EU) nr 617/2013 av den 26 juni 2013 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för datorer och datorservrar (EUT L 175, 27.6.2013, s. 13).

(4)  Kommissionens förordning (EU) 2019/424 av den 15 mars 2019 om fastställande av ekodesignkrav för servrar och datalagringsprodukter enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG och om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 617/2013 (EUT L 74, 18.3.2019, s. 46).

(5)  Kommissionens förordning (EU) 2019/2021 av den 1 oktober 2019 om fastställande av ekodesignkrav för elektroniska bildskärmar i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG, om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 1275/2008 och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 642/2009 (EUT L 315, 5.12.2019, s. 241).


BILAGA III

KRAV PÅ EKODESIGN

1.   

Energieffektivitetskrav:

a)

Effektförbrukning i frånläge:

Produkters effektförbrukning i frånläge får inte överstiga 0,50 W. Två år efter denna förordnings första tillämpningsdag får effektförbrukningen för produkter i frånläge inte överstiga 0,30 W.

b)

Effektförbrukning i standbyläge:

 

Produkters effektförbrukning i något tillstånd med enbart en reaktiveringsfunktion, eller med enbart en reaktiveringsfunktion och en indikering av aktiverad reaktiveringsfunktion, får inte överstiga 0,50 W.

 

Produkters effektförbrukning i något tillstånd med enbart informations- eller statusskärm, eller med enbart en kombination av reaktiveringsfunktion och informations- eller statusskärm, eller med enbart en kombination av reaktiveringsfunktion och en indikering av aktiverad reaktiveringsfunktion och informations- eller statusskärm, får inte överstiga 0,80 W, med undantag av torktumlare för hushållsbruk som omfattas av kommissionens förordning (EU) nr 932/2012 (1), vars förbrukning inte får överstiga 1,00 W.

 

Nätverksanslutna produkter som har ett eller flera standbylägen ska uppfylla kraven för dessa standbylägen när alla trådbundna nätverksportar är bortkopplade och alla trådlösa nätverksportar är avaktiverade.

c)

Effektförbrukning i nätverksanslutet standbyläge:

 

Effektförbrukningen för HiNA-produkter eller produkter med HiNA-funktion i nätverksanslutet standbyläge får inte överstiga 8,00 W. Två år efter denna förordnings första tillämpningsdag får effektförbrukningen för HiNA-produkter eller produkter med HiNA-funktion i nätverksanslutet standbyläge inte överstiga 7,00 W.

 

Effektförbrukningen för nätverksanslutna produkter utom för HiNA-produkter eller produkter med HiNA-funktion i nätverksanslutet standbyläge får inte överstiga 2,00 W.

 

Gränser för effektförbrukning ska inte gälla för

skrivarprodukter med stort format,

stationära tunna klienter, arbetsstationer, rörliga arbetsstationer och enkla servrar, enligt definitioner i förordning (EU) nr 617/2013.

2.   

Funktionskrav:

a)

Tillgång till frånläge och standbyläge:

Produkter ska tillhandahålla ett eller flera av följande tillstånd, såvida det inte är olämpligt för den avsedda användningen:

Frånläge.

Standbyläge.

Något annat tillstånd där produkten inte överskrider de tillämpliga kraven för effektförbrukning i frånläge eller standbyläge när den är ansluten till elnätet.

b)

Energistyrningsfunktion för alla produkter, med undantag av nätverksanslutna produkter:

1)

Produkter ska tillhandahålla en energistyrningsfunktion, såvida detta inte är olämpligt för den avsedda användningen. När produkten inte tillhandahåller en huvudfunktion och ingen annan energirelaterad produkt är beroende av dess funktioner ska energistyrningsfunktionen automatiskt efter kortast möjliga tid, anpassad till produktens avsedda användning, växla över produkten till något av följande tillstånd:

Standbyläge.

Frånläge.

Något annat tillstånd där produkten inte överskrider de tillämpliga kraven för effektförbrukning i frånläge eller standbyläge när den är ansluten till elnätet.

2)

För hushållskaffebryggare ska den tid som avses i punkt 1 vara följande:

Hushållskaffebryggare med kaffefilter där det färdiga kaffet förvaras i en kanna med isolering: högst 5 minuter.

Hushållskaffebryggare med kaffefilter där det färdiga kaffet förvaras i en kanna utan isolering: högst 40 minuter.

Hushållskaffebryggare utan kaffefilter: högst 30 minuter.

3)

För övriga produkter ska den tid som avses i punkt 1 inte överskrida 20 minuter.

4)

Den energistyrningsfunktion som beskrivs i punkt 1 ska aktiveras när produkten släpps ut på marknaden eller tas i bruk och aktiveras med sina ursprungliga inställningar, och efter det att produkten återställts till standardinställningar (fabriksinställningar).

5)

Produkten får erbjuda användaren ett alternativ för att avaktivera energistyrningsfunktionen. I sådana fall ska användaren få en varning om den ökade energianvändningen till följd av denna åtgärd. Varningen ska finnas i bruksanvisningen och, om så är tillämpligt, finnas tillgänglig på de bildskärmar som är integrerade i eller anslutna till produkten, med undantag av informations- eller statusskärmar. Detta alternativ får inte ingå i installationsförfarandet för produkten och ska kräva en separat åtgärd på produkten från användarens sida.

c)

Energistyrning för nätverksanslutna produkter:

 

Produkter ska tillhandahålla en energistyrningsfunktion, såvida detta inte är olämpligt för den avsedda användningen. När produkten inte tillhandahåller en huvudfunktion och ingen annan energirelaterad produkt är beroende av dess funktioner ska energistyrningsfunktionen automatiskt efter kortast möjliga tid, anpassad till produktens avsedda användning, växla över produkten till nätverksanslutet standbyläge. Tiden får inte överskrida 20 minuter.

 

I nätverksanslutet standbyläge får energistyrningsfunktionen automatiskt växla över produkten till standbyläge eller frånläge eller något annat tillstånd som inte överskrider de tillämpliga kraven på effektförbrukning i standbyläge eller frånläge.

 

Energistyrningsfunktionen ska vara tillgänglig för alla nätverksportar i den nätverksanslutna produkten.

 

Energistyrningsfunktionen ska vara aktiverad när produkten släpps ut på marknaden eller tas i bruk, såvida inte samtliga nätverksportar är avaktiverade. Efter det att produkten har återställts till sina standardinställningar (fabriksinställningar) ska energistyrningsfunktionen aktiveras om någon av nätverksportarna aktiveras.

 

Produkten får erbjuda användaren ett alternativ för att avaktivera energistyrningsfunktionen. I sådana fall ska användaren få en varning om den ökade energianvändningen till följd av denna åtgärd. Varningen ska finnas i bruksanvisningen och, om så är tillämpligt, finnas tillgänglig på de bildskärmar som är integrerade i eller anslutna till produkten. Detta alternativ får inte ingå i installationsförfarandet för produkten och ska kräva en separat åtgärd på produkten från användarens sida.

 

Nätverksanslutna produkter utom HiNA-produkter ska uppfylla de krav som fastställs i punkt 2 b när alla trådbundna nätverksportar är bortkopplade och alla trådlösa nätverksportar avaktiverade.

d)

Möjlighet att avaktivera anslutningar till ett trådlöst nätverk:

Alla nätverksprodukter som kan anslutas till ett trådlöst nätverk ska erbjuda användaren möjligheten att avaktivera anslutningarna till det trådlösa nätverket. Detta krav gäller inte för produkter som är beroende av en enda anslutning till det trådlösa nätverket för avsedd användning och inte har någon anslutning till det trådbundna nätverket.

e)

Angivelsen ”standby” och dess översättning på samtliga officiella unionsspråk får inte användas, ensam eller tillsammans med annan information, för att beskriva något tillstånd där produkten inte uppfyller de krav som fastställs i punkt 1 b eller 1 c.

3.   

Informationskrav

a)

Bruksanvisningar för slutanvändare och fritt tillgängliga webbplatser som tillhör tillverkare, importörer eller representanter ska innehålla följande information för alla produkter, när detta är tillämpligt:

1)

För varje frånläge, standbyläge (eller annat tillstånd som inte överskrider de gällande kraven på effektförbrukning för frånläge eller standbyläge) och nätverksanslutet standbyläge som produkten växlas över till av energistyrningsfunktionen eller en liknande funktion:

Data om effektförbrukning, uttryckt i W och avrundat till en decimal.

Den tidsperiod efter vilken produkten automatiskt uppnår standbyläge, frånläge eller nätverksanslutet standbyläge, i minuter och avrundat till närmaste minut.

2)

Produktens effektförbrukning i nätverksanslutet standbyläge om alla trådbundna nätverksportar är anslutna och alla trådlösa nätverksportar är aktiverade.

3)

För produkter som kräver ett externt nätaggregat, men som släpps ut på marknaden utan något sådant, ska tillverkaren, importören eller representanten lämna information om de tekniska egenskaperna hos den produktmodell av externt nätaggregat som ska användas tillsammans med produkten.

4)

Vägledning om hur man aktiverar och avaktiverar trådlösa nätverksportar.

Alternativt kan informationen i punkterna 1, 2 och 3 tillhandahållas i bruksanvisningarna för slutanvändare i form av en länk till denna information på fritt tillgängliga webbplatser för tillverkare, importörer eller representanter.

b)

Den tekniska dokumentationen för bedömning av överensstämmelse enligt artikel 4 ska innehålla följande:

1)

Produktens kategori:

Angivelse om den är avsedd för nätverksanslutning eller inte.

För nätverksanslutna produkter: angivelse om det är en HiNA-produkt, en produkt med HiNA-funktion eller en annan nätverksansluten produkt. Om information saknas anses produkten inte vara en HiNA-produkt eller en produkt med HiNA-funktion.

2)

För varje frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge:

Deklarerat värde för effektförbrukning (W), avrundat till en decimal.

Använd mätmetod.

En beskrivning av hur produktläget valdes eller programmerades.

En beskrivning av den sekvens av händelser som leder till det tillstånd då produkten automatiskt växlar läge.

Eventuella anmärkningar angående produktens handhavande, t.ex. information om hur användaren kan växla över produkten till nätverksanslutet standbyläge.

Om så är tillämpligt, den standardtid som behövs för att produkten ska uppnå det tillämpliga lågeffektläget eller lågeffekttillståndet, i minuter och avrundat till närmaste minut.

3)

För nätverksanslutna produkter:

Antal och typ av nätverksportar, med undantag av trådlösa nätverksportar, om produkten har sådana portar. Särskilt ska anges om samma fysiska nätverksport rymmer flera olika typer av nätverksportar.

Huruvida samtliga nätverksportar är avaktiverade innan produkten släpps ut på marknaden eller tas i bruk.

Huruvida det finns portar som för den avsedda användningen är beroende av aktiva trådbundna anslutningar, och det förfarande som ska användas för att avaktivera dessa portar.

Produktens effektförbrukning i nätverksanslutet standbyläge om alla trådbundna nätverksportar är anslutna och alla trådlösa nätverksportar är aktiverade.

Vägledning om hur man aktiverar och avaktiverar trådlösa nätverksportar.

4)

För varje typ av nätverksport:

Den tid efter vilken energistyrningsfunktionen automatiskt växlar över produkten till nätverksanslutet standbyläge.

Den fjärrstyrda utlösningssignal (trigger) som används för att reaktivera produkten.

Specifikationerna för (högsta) prestanda.

Produktens (högsta) effektförbrukning i nätverksanslutet standbyläge, till vilket energistyrningsfunktionen kommer att växla över produkten om endast denna port används för fjärrstyrd aktivering.

Det kommunikationsprotokoll som används av produkten.

5)

Provningsförhållanden för mätning:

Omgivningstemperatur.

Spänning (V) och frekvens (Hz) för provning.

Total harmonisk distorsion för elförsörjningssystemet.

Beskrivning av instrumentering, uppställning och kretsar som använts för elprovning.

6)

Produktens egenskaper som är relevanta för bedömning av överensstämmelse med de krav som anges i punkterna 2 a, 2 b och 2 c, enligt vad som är tillämpligt, inbegripet den deklarerade tiden för att automatiskt uppnå nätverksanslutet standbyläge, standbyläge eller frånläge, eller annat tillstånd som inte överskrider de tillämpliga effektförbrukningskraven för frånläge eller standbyläge, i minuter och avrundat till närmaste minut.

7)

I förekommande fall ska en teknisk motivering lämnas om att de krav som fastställs i punkt 2 a, 2 b, 2 c och 2 d är olämpliga för produktens avsedda användning. Behovet att upprätthålla en eller fler nätverksanslutningar eller vänta på en fjärrstyrd utlösningssignal (trigger) anses inte vara en teknisk motivering för undantag från de krav som fastställs i punkt 2 b när det gäller en produkt som inte definieras som en nätverksansluten produkt av tillverkaren. För de krav som fastställs i punkt 2 c ska den tekniska motiveringen särskilt ge belägg för varför en huvudfunktion alltid måste vara aktiverad. I tillämpliga fall ska dessutom följande uttryckligen anges på förpackningen:

a)

Att produkten inte har ett standbyläge eller annat likvärdigt tillstånd i fråga om energieffektivitetskrav, energistyrningsfunktion eller ett läge med förmåga att avaktivera trådlösa nätverksanslutningar.

b)

Att produktens effektförbrukning sannolikt är högre än för andra produktmodeller som uppfyller dessa funktionskrav.

8)

En beskrivning av produktens huvudfunktioner.


(1)  Kommissionens förordning (EU) nr 932/2012 av den 3 oktober 2012 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för torktumlare för hushållsbruk (EUT L 278, 12.10.2012, s. 1).


BILAGA IV

MÄTMETODER OCH BERÄKNINGAR

Mätningar och beräkningar ska utföras med hjälp av harmoniserade standarder vars referensnummer offentliggjorts för detta ändamål i Europeiska unionens officiella tidning, eller med hjälp av andra tillförlitliga, noggranna och reproducerbara metoder som beaktar allmänt erkänd bästa praxis.

Följande allmänna villkor ska tillämpas vid provning av nätverksanslutna produkter:

a)

Vid mätning av energianvändning i standbyläge för nätverksanslutna produkter som har ett sådant läge ska enhetens samtliga nätverksportar vara avaktiverade eller bortkopplade, beroende på vad som är tillämpligt.

b)

Om en produkt för sin avsedda användning är beroende av en aktiv trådbunden anslutning till en eller flera nätverksportar får dessa portar avaktiveras manuellt i stället för att den trådbundna anslutningen kopplas bort.

c)

Följande förfarande ska användas för att mäta energianvändning i nätverksanslutet standbyläge och för att prova energistyrningsfunktionen:

1)

Om produkten har en enda typ av nätverksport, och om minst två portar av den typen finns tillgängliga, väljs en av dessa portar slumpmässigt och den porten ansluts till ett lämpligt nätverk som överensstämmer med den högsta specifikationen för porten. Om produkten har flera trådlösa nätverksportar av samma typ ska de andra trådlösa portarna om möjligt avaktiveras. Om produkten har flera trådbundna nätverksportar av samma typ ska de andra nätverksportarna kopplas bort. Om endast en nätverksport finns tillgänglig ska den porten anslutas till ett lämpligt nätverk som överensstämmer med den högsta specifikationen för porten.

Den enhet som provas sätts på. Den anordning som tillhandahåller den fjärrstyrda utlösningssignal (trigger) som ska reaktivera den enhet som provas ansluts till nätverket och sätts på, så att den är redo att tillhandahålla triggern när så krävs. När den enhet som provas har satts på och fungerar korrekt låter man den gå in i nätverksanslutet standbyläge och dess effektförbrukning mäts. Sedan ges lämplig trigger till enheten via nätverksporten och det kontrolleras om produkten reaktiveras.

2)

Om produkten har mer än en typ av nätverksport ska följande förfarande upprepas för varje typ av nätverksport. Om minst två nätverksportar av samma typ finns tillgängliga väljs slumpmässigt en port för varje typ, och den porten ansluts till ett lämpligt nätverk som överensstämmer med den högsta specifikationen för porten.

Om det för en viss typ av nätverksport endast finns en tillgänglig port ansluts den porten till ett lämpligt nätverk som överensstämmer med den högsta specifikationen för porten. Trådbundna nätverksportar som inte används ska kopplas bort och trådlösa nätverksportar ska avaktiveras.

Den enhet som provas sätts på. Den anordning som tillhandahåller den fjärrstyrda utlösningssignal (trigger) som ska reaktivera den enhet som provas ansluts till nätverket och sätts på, så att den är redo att tillhandahålla triggern när så krävs. När den enhet som provas har satts på och fungerar korrekt låter man den gå in i nätverksanslutet standbyläge och dess effektförbrukning mäts. Sedan ges lämplig trigger till enheten via nätverksporten och det kontrolleras om produkten reaktiveras. Om en fysisk nätverksport delas av flera typer av (logiska) nätverksportar ska detta förfarande upprepas för varje typ av logisk nätverksport, med de andra logiska nätverksportarna logiskt bortkopplade.

d)

För alla typer av hushållskaffebryggare ska mätningarna utföras efter det att den sista bryggningscykeln har avslutats eller, i tillämpliga fall, efter det att en avkalkningsprocess, självrengöringsprocess eller någon åtgärd som utförts av användaren har slutförts, såvida inte ett utlöst larm kräver att användaren ingriper för att förhindra eventuell skada eller olycka.


BILAGA V

VERIFIERINGSFÖRFARANDE FÖR MARKNADSKONTROLL

De kontrolltoleranser som anges i denna bilaga gäller endast den kontroll som medlemsstaternas myndigheter gör av de deklarerade värdena. De får inte användas av tillverkaren, importören eller representanten som en tillåten tolerans för att fastställa värdena i den tekniska dokumentationen eller för att tolka dessa värden i syfte att uppnå överensstämmelse eller på något sätt redovisa bättre prestanda.

Om en modell inte uppfyller kraven i artikel 6 första stycket i denna förordning ska modellen och alla likvärdiga modeller inte anses uppfylla kraven.

När medlemsstaternas myndigheter kontrollerar en produktmodells överensstämmelse med kraven i denna förordning i enlighet med artikel 3.2 i direktiv 2009/125/EG, för de krav som avses i denna bilaga, ska de bland annat använda följande förfarande:

1.

Medlemsstaternas myndigheter ska kontrollera en enda enhet av modellen.

2.

Modellen ska anses överensstämma med de tillämpliga kraven om samtliga följande villkor är uppfyllda:

a)

De värden som anges i den tekniska dokumentationen i enlighet med punkt 2 i bilaga IV till direktiv 2009/125/EG (deklarerade värden) och, i tillämpliga fall, de värden som används för att beräkna dessa värden är inte gynnsammare för tillverkaren, importören eller representanten än resultaten av de mätningar som utförts i enlighet med punkt 2 g i den bilagan.

b)

De deklarerade värdena uppfyller alla krav i denna förordning, och den produktinformation som krävs och som offentliggörs av tillverkaren, importören eller representanten innehåller inte några värden som är gynnsammare för tillverkaren, importören eller representanten än de deklarerade värdena,

c)

När medlemsstatens myndigheter kontrollerar enheten av modellen har tillverkaren, importören eller representanten inrättat ett system som uppfyller kraven i artikel 6 andra stycket.

d)

När medlemsstatens myndigheter kontrollerar enheten av modellen uppfyller den funktionskraven i punkt 2 i bilaga III och informationskraven i punkt 3 i bilaga III.

e)

När medlemsstatens myndigheter kontrollerar enheten av modellen är de fastställda värdena (de värden för de relevanta parametrarna som uppmäts vid provningen och de värden som beräknas utifrån dessa mätvärden) förenliga med de respektive kontrolltoleranser som anges i tabell 1.

3.

Om de villkor som fastställs i punkt 2 a, b, c eller d inte uppfylls ska modellen och alla likvärdiga modeller inte anses överensstämma med kraven i denna förordning.

4.

Om det villkor som fastställs i punkt 2 e inte uppfylls ska medlemsstaternas myndigheter välja ut och prova ytterligare tre enheter av samma modell. Alternativt kan dessa ytterligare tre enheter vara av en eller flera likvärdiga modeller.

5.

Modellen ska anses överensstämma med de tillämpliga kraven om, för dessa tre enheter, det aritmetiska medelvärdet av de fastställda värdena är förenligt med de respektive kontrolltoleranser som anges i tabell 1.

6.

Om det resultat som avses i punkt 5 inte uppnås ska modellen och alla likvärdiga modeller inte anses överensstämma med kraven i denna förordning.

7.

Medlemsstaternas myndigheter ska lämna all relevant information till övriga medlemsstaters myndigheter och kommissionen utan dröjsmål efter det att ett beslut fattas om att modellen inte överensstämmer med kraven enligt punkt 3 eller 6 eller andra stycket i denna bilaga.

Medlemsstaternas myndigheter ska använda de mät- och beräkningsmetoder som anges i bilaga IV.

För de krav som avses i denna bilaga ska medlemsstaternas myndigheter tillämpa endast de kontrolltoleranser som anges i tabell 1 nedan och använda endast det förfarande som beskrivs i punkterna 1–7 ovan. För parametrarna i tabell 1 får inga andra toleranser, exempelvis de som anges i harmoniserade standarder eller i någon annan mätmetod, tillämpas.

Tabell 1

Kontrolltoleranser

Parametrar

Kontrolltoleranser

Effektförbrukning i frånläge

Det fastställda värdet (*1) får inte överstiga det deklarerade värdet med mer än 0,10 W.

Effektförbrukning i standbyläge

Det fastställda värdet (*1) får inte överstiga det deklarerade värdet med mer än 0,10 W.

Effektförbrukning i nätverksanslutet standbyläge

Det fastställda värdet (*1) får inte överstiga det deklarerade värdet med mer än 0,10 W om det deklarerade värdet är mindre än 1 W, eller annars med mer än 10 %.

Tid som behövs för att produkten ska uppnå det tillämpliga lågeffektläget eller lågeffekttillståndet

Det fastställda värdet (*1) får inte överstiga det deklarerade värdet med mer än 10 %.


(*1)  Om ytterligare tre enheter provas så som föreskrivs i punkt 4 avser det fastställda värdet det aritmetiska medelvärdet av de värden som fastställts för dessa tre enheter.


BILAGA VI

RIKTMÄRKEN

Vid denna förordnings ikraftträdande ansågs bästa tillgängliga teknik på marknaden i fråga om effektförbrukning i frånläge, standbyläge och nätverksanslutet standbyläge ha följande prestanda:

a)

Frånläge: 0–0,2 W med strömbrytare på primärsidan, beroende på bland annat de egenskaper som hör ihop med elektromagnetisk kompatibilitet enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/30/EU (1).

b)

Standbyläge: 0,1 W med reaktiveringsfunktion; 0,1 W med informations- eller statusskärm som är av enkel typ eller som har lågeffektslysdioder (större skärmar, för t.ex. klockor, kräver mer effekt).

c)

Nätverksanslutet standbyläge: 3 W för HiNA-produkter; 1 W eller mindre för andra produkter än HiNA-produkter.


(1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/30/EU av den 26 februari 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet (EUT L 96, 29.3.2014, s. 79).


Top