Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D2241

    Rådets beslut (EU) 2021/2241 av den 13 december 2021 om sammansättningen av och mandatet för kommittén för det europeiska forskningsområdet och innovation (Erac)

    ST/14239/2021/INIT

    EUT L 450, 16.12.2021, p. 143–147 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/2241/oj

    16.12.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 450/143


    RÅDETS BESLUT (EU) 2021/2241

    av den 13 december 2021

    om sammansättningen av och mandatet för kommittén för det europeiska forskningsområdet och innovation (Erac)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 179.1 och 240.3, och

    av följande skäl:

    (1)

    Rådets resolution av den 14 januari 1974 (1) inrättade en kommitté för vetenskaplig och teknisk forskning (Crest). Den resolutionen ersattes av rådets resolution av den 28 september 1995 (2), vilken senare ändrades och kompletterades, först genom rådets resolution av den 28 maj 2010 (3), genom vilken namnet Crest ändrades till kommittén för det europeiska forskningsområdet, sedan genom rådets resolution av den 30 maj 2013 (4), genom vilken det namnet ändrades till kommittén för det europeiska forskningsområdet och innovation (Erac), och sedan genom rådets slutsatser av den 1 december 2015 om översynen av den rådgivande strukturen för det europeiska forskningsområdet.

    (2)

    Den 1 december 2020 antog rådet slutsatser om ett nytt europeiskt forskningsområde (det nya europeiska forskningsområdet), i vilka det definierades som ett forskarcentrerat och värdebaserat område med inriktning på spetskompetens och resultat, där forskare, kunskap och teknik får stöd och kan cirkulera fritt.

    (3)

    Den 26 november 2021 antog rådet slutsatser om den framtida styrningen av det nya europeiska forskningsområdet, i vilka rådet framhöll att det nya europeiska forskningsområdet och dess prioriteringar nödvändiggör en övergripande ny utformning av det nuvarande styrningssystemet för det europeiska forskningsområdet samt bekräftade att Erac har rollen som strategisk, politisk, gemensam och rådgivande kommitté på hög nivå och ska ge tidig rådgivning till rådet, kommissionen och medlemsstaterna om strategiska forsknings- och innovationspolitiska frågor.

    (4)

    Rådet enades om att se över Eracs mandat så att det återspeglar det nya europeiska forskningsområdets styrning och begränsa Eracs medlemskap till sådana företrädare för medlemsstaterna och kommissionen som är ansvariga på hög verkställande nivå för forsknings- och innovationspolitiken. Rådet noterade också mervärdet med att sådana företrädare för medlemsstaterna och kommissionen gemensamt är ordförande för Erac.

    (5)

    Eracs mandat bör därför ses över.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.   Det reviderade mandatet för kommittén för det europeiska forskningsområdet och innovation antas härmed.

    2.   Texten till det reviderade mandatet anges i bilagan.

    Artikel 2

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Utfärdat i Bryssel den 13 december 2021.

    På rådets vägnar

    J. BORRELL FONTELLES

    Ordförande


    (1)  Rådets resolution av den 14 januari 1974 om samordning av medlemsstaternas politik och om definition av projekt som är av intresse för gemenskapen på det vetenskapliga och teknologiska området (EGT C 7, 29.1.1974, s. 2).

    (2)  Rådets resolution av den 28 september 1995 om Crest (EGT C 264, 11.10.1995, s. 4).

    (3)  Rådets resolution av den 28 maj 2010 om framsteg när det gäller förvaltningen av det europeiska forskningsområdet – se dokument ST 10255/10 på http://register.consilium.europa.eu.

    (4)  Rådets resolution av den 30 maj 2013 om det rådgivande arbetet för det europeiska forskningsområdet – se dokument ST 10331/13 på http://register.consilium.europa.eu.


    BILAGA

    Mandat för kommittén för det europeiska forskningsområdet och innovation (Erac)

    KOMMITTÉNS UPPGIFTER

    Artikel 1

    1.   Kommittén för det europeiska forskningsområdet och innovation (kommittén) ska ha rollen som strategisk, politisk, gemensam och rådgivande kommitté på hög nivå och ska ge tidig rådgivning till rådet, kommissionen och medlemsstaterna om strategiska forsknings- och innovationspolitiska frågor.

    2.   Kommitténs uppgifter ska inbegripa följande:

    a)

    Att ge rådgivning om strategisk politisk vägledning och framtida tendenser som kräver en finslipning av unionens forsknings- och innovationspolitik och motsvarande nationell – inbegripet regional – politik, även vad avser unionens nuvarande och kommande ramprogram för forskning och innovation samt andra relevanta unionsinitiativ på det forsknings- och innovationspolitiska området.

    b)

    Att ta initiativ till uppdateringar av den politiska agendan för det europeiska forskningsområdet genom att tillhandahålla tidig strategisk rådgivning som bland annat beaktar framstegen med pågående åtgärder inom det europeiska forskningsområdet.

    c)

    Att under hela genomförandet av den politiska agendan för det europeiska forskningsområdet reflektera över och tillhandahålla rådgivning om nya politiska krav som uppfyller kriterierna i den politiska agendan för det europeiska forskningsområdet.

    d)

    Att upprätthålla kontakter med styrnings- och samordningsstrukturer på en motsvarande nivå inom andra relevanta politiska områden, såsom högre utbildning och näringsliv.

    Artikel 2

    Kommittén ska tillhandahålla rådgivning och avge yttranden och rapporter på begäran av rådet eller kommissionen eller på eget initiativ.

    SAMMANSÄTTNING

    Artikel 3

    1.   Kommitténs ledamöter ska vara medlemsstaterna och kommissionen (ledamöter).

    2.   Varje ledamot ska utse upp till två företrädare till kommittén som ska vara ansvariga på hög verkställande nivå för forsknings- och innovationspolitiken.

    3.   En ledamot som är förhindrad att delta i ett möte i kommittén får utse en ersättare till det mötet eller delegera sina funktioner till en annan ledamot. Kommitténs båda medordförande och kommitténs sekretariat ska informeras om detta skriftligen före mötet.

    ORDFÖRANDE OCH SEKRETARIAT

    Artikel 4

    1.   Kommitténs ordförandeskap ska utövas gemensamt av en medlemsstatsföreträdare och en företrädare för kommissionen.

    2.   Kommittén ska med en majoritet av ledamöterna välja en medordförande bland medlemsstatsföreträdarna. Mandatperioden för en sådan medordförande ska vara en period på tre år, som kan förnyas en gång.

    3.   Den medlemsstat vars företrädare utses till medordförande i kommittén och kommissionen ska ha ytterligare en företrädare i kommittén under medordförandens mandatperiod.

    4.   Medordförandena ska inte ha rösträtt.

    Artikel 5

    Om en av medordförandena inte kan fullgöra sina förpliktelser som medordförande ska den medordföranden utse en ersättare i samförstånd med den andra medordföranden.

    Artikel 6

    Rådets generalsekreterare skall tillhandahålla kommitténs sekretariatstjänster.

    FÖRFARANDEN

    Artikel 7

    Om omröstning begärs ska ledamöterna anta yttranden och rapporter med enkel majoritet. Varje ledamot ska ha en röst. Kommittén ska rapportera om minoritetssynpunkter eller avvikande åsikter som kommit fram under diskussionen.

    Artikel 8

    Endast ledamöter får yttra sig under kommitténs möten. I undantagsfall får dock medordförandena komma överens om annat.

    Artikel 9

    Företrädare för länder som är associerade till unionens ramprogram för forskning och innovation samt företrädare för relevanta tredjeländer, externa experter och aktörer får bjudas in till relevanta kommittémöten när så är lämpligt för särskilda punkter på dagordningen och i enlighet med rådets arbetsordning.

    Artikel 10

    Kommittén får, i vederbörligen motiverade fall, anförtro särskilda uppgifter till tillfälliga ad hoc-arbetsgrupper.

    Artikel 11

    1.   Kommittén ska sammankallas två gånger per år. Om situationen kräver det, ska medordförandena även sammankalla ett extra möte i kommittén.

    2.   Kommitténs möten ska normalt hållas i Bryssel men får anordnas av det land som innehar det roterande ordförandeskapet i Europeiska unionens råd i enlighet med rådets arbetsordning.

    Artikel 12

    1.   Kommittén ska ha en styrelse. Styrelsen ska bestå av medordförandena för Erac och en företrädare för var och en av medlemsstaterna i den innevarande och den kommande rådsordförandeskapstrion.

    2.   Styrelsen ska välja ut och förbereda ämnen för kommitténs strategiska diskussioner, vid behov med stöd av kommitténs ad hoc-arbetsgrupper.

    Artikel 13

    Kommissionen ska regelbundet informera kommittén om arbetet i det europeiska forskningsområdets forum.

    Artikel 14

    Kommittén ska själv anta sin arbetsordning i enlighet med rådets arbetsordning.


    Top