EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0851

Rådets beslut (EU) 2019/851 av den 14 maj 2019 om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Internationella sjöfartsorganisationen vid det 74:e mötet i kommittén för skydd av den marina miljön och det 101:a mötet i sjösäkerhetskommittén om antagande av ändringar av bilaga II till den internationella konventionen till förhindrande av förorening från fartyg, ändringar av den internationella koden för det utökade programmet för inspektioner vid besiktning av bulkfartyg och oljetankfartyg, 2011, ändringar av den internationella koden om livräddningsanordningar, ändringar av formulären C, E och P i tillägget till den internationella konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss, samt ändringar av den internationella säkerhetskoden för fartyg som använder gaser eller andra bränslen med låg flampunkt

ST/8675/2019/INIT

EUT L 139, 27.5.2019, p. 10–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/851/oj

27.5.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 139/10


RÅDETS BESLUT (EU) 2019/851

av den 14 maj 2019

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Internationella sjöfartsorganisationen vid det 74:e mötet i kommittén för skydd av den marina miljön och det 101:a mötet i sjösäkerhetskommittén om antagande av ändringar av bilaga II till den internationella konventionen till förhindrande av förorening från fartyg, ändringar av den internationella koden för det utökade programmet för inspektioner vid besiktning av bulkfartyg och oljetankfartyg, 2011, ändringar av den internationella koden om livräddningsanordningar, ändringar av formulären C, E och P i tillägget till den internationella konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss, samt ändringar av den internationella säkerhetskoden för fartyg som använder gaser eller andra bränslen med låg flampunkt

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 100.2 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Unionens åtgärder inom sjötransportsektorn bör syfta till att skydda den marina miljön och förbättra sjösäkerheten.

(2)

Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) kommitté för skydd av den marina miljön (MEPC) väntas vid sitt 74:e möte den 13–17 maj 2019 (nedan kallat MEPC 74) anta ändringar av bilaga II till den internationella konventionen till förhindrande av förorening från fartyg (nedan kallad bilaga II till Marpol).

(3)

IMO:s sjösäkerhetskommitté (MSC) väntas vid sitt 101:a möte den 5–14 juni 2019 (nedan kallat MSC 101) anta ändringar av den internationella koden för det utökade programmet för inspektioner vid besiktning av bulkfartyg och oljetankfartyg, 2011 (nedan kallad 2011 års ESP-kod), ändringar av den internationella koden om livräddningsanordningar (nedan kallad LSA-koden), ändringar av förteckningarna över utrustning (formulären C, E och P i tillägget till den internationella konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss [Solas]) och ändringar av delarna A och A-1 i den internationella säkerhetskoden för fartyg som använder gaser eller andra bränslen med låg flampunkt (nedan kallad IGF-koden).

(4)

Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar under MEPC 74, eftersom ändringarna av bilaga II till Marpol på ett avgörande sätt kan påverka innehållet i unionsrätten, nämligen Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/35/EG (1) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/59/EG (2).

(5)

Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar under MSC 101, eftersom ändringarna av 2011 års ESP-kod på ett avgörande sätt kan påverka innehållet i unionsrätten, nämligen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 530/2012 (3), ändringarna av LSA-koden på ett avgörande sätt kommer att kunna påverka innehållet i unionsrätten, nämligen kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/773 (4) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/90/EU (5), ändringarna av Solas på ett avgörande sätt kommer att kunna påverka innehållet i unionsrätten, nämligen Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/45/EG (6), och ändringarna av IGF-koden på ett avgörande sätt kommer att kunna påverka innehållet i unionsrätten, nämligen direktiv 2009/45/EG.

(6)

Ändringarna av bilaga II till Marpol bör säkerställa en minskning av miljöpåverkan vad gäller lastrester och tankrengöringsvatten med innehåll av långlivade flytande ämnen med hög viskositet och/eller hög smältpunkt.

(7)

Ändringarna av 2011 års ESP-kod bör omfatta redaktionella ändringar av koden, som innebär identifiering av alla obligatoriska krav och förbättring av tabellerna och formulären, och sammanföra dessa redaktionella ändringar med text rörande nya materiella krav i syfte att återspegla uppdateringar på senare tid av den internationella föreningen för klassificeringssällskaps enhetliga krav (UR Z10-serien).

(8)

Ändringarna av punkt 6.1.1.3 i LSA-koden bör säkerställa ett enhetligt genomförande i fråga om manuell sjösättning av små beredskapsbåtar som inte ingår i ett fartygs livräddningsutrustning.

(9)

Ändringarna av punkt 4.4.8.1 i LSA-koden bör säkerställa att livbåtar med två oberoende framdrivningssystem undantas från skyldigheten att vara utrustade med fullgoda osänkbara åror och därtill hörande föremål för att kunna ta sig fram i lugnt vatten.

(10)

Ändringarna av punkt 8.1 i förteckningarna över utrustning, formulären C, E och P i tillägget till Solas, bör säkerställa tydlighet när det gäller det faktum att inte alla förtecknade indikatorer är tillämpliga på alla fartyg och därför kan strykas om så är lämpligt.

(11)

Ändringarna av delarna A och A-1 i IGF-koden bör säkerställa enhetlighet i fråga om de gällande kraven för fartyg som använder naturgas som bränsle, genom att göra nödvändiga ändringar baserade på erfarenheterna av att tillämpa koden.

(12)

Unionen är varken medlem i IMO eller avtalsslutande part i de relevanta konventionerna och koderna. Rådet bör därför bemyndiga medlemsstaterna att uttrycka unionens ståndpunkt och att uttrycka sitt samtycke till att bindas av dessa ändringar, i den mån som ändringarna omfattas av unionens exklusiva befogenhet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid det 74:e mötet i IMO:s kommitté för skydd av den marina miljön ska vara att samtycka till antagandet av ändringarna av bilaga II till den internationella konventionen till förhindrande av förorening från fartyg, i fråga om utsläppskrav för tankrengöringsvatten med innehåll av långlivade flytande ämnen med hög viskositet och/eller hög smältpunkt, i enlighet med vad som anges i bilagan till IMO-dokument MEPC 74/3/1.

Artikel 2

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid det 101:a mötet i IMO:s sjösäkerhetskommitté ska vara att samtycka till följande:

a)

Antagandet av ändringarna av den internationella koden för det utökade programmet för inspektioner vid besiktning av bulkfartyg och oljetankfartyg, 2011, i enlighet med vad som anges i IMO-dokument SDC 6/13/Add.1.

b)

Antagandet av ändringarna av punkt 6.1.1.3 i den internationella koden om livräddningsanordningar, i enlighet med vad som anges i bilaga 4 till IMO-dokument MSC 101/3.

c)

Antagandet av ändringarna av punkt 4.4.8.1 i den internationella koden om livräddningsanordningar, i enlighet med vad som anges i bilaga 4 till IMO-dokument MSC 101/3.

d)

Antagandet av ändringarna av punkt 8.1 i förteckningarna över utrustning, formulären C, E och P i tillägget till den internationella konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss, i enlighet med vad som anges i bilaga 1 till IMO-dokument MSC 101/3.

e)

Antagandet av ändringarna av delarna A och A-1 i den internationella säkerhetskoden för fartyg som använder gaser eller andra bränslen med låg flampunkt, i enlighet med vad som anges i bilaga 3 till IMO-dokument MSC 101/3.

Artikel 3

1.   Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar enligt artikel 1 ska uttryckas av medlemsstaterna, som alla är medlemmar i IMO och som agerar samfällt i unionens intresse.

2.   Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar enligt artikel 2 ska uttryckas av medlemsstaterna, som alla är medlemmar i IMO och som agerar samfällt i unionens intresse.

3.   Mindre ändringar av de ståndpunkter som avses i artiklarna 1 och 2 kan överenskommas utan något nytt beslut av rådet.

Artikel 4

Medlemsstaterna bemyndigas härmed att, i unionens intresse, ge sitt samtycke till att vara bundna av de ändringar som avses i artiklarna 1 och 2, i den mån som dessa ändringar omfattas av unionens exklusiva befogenhet.

Artikel 5

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den 14 maj 2019.

På rådets vägnar

P. DAEA

Ordförande


(1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/35/EG av den 7 september 2005 om föroreningar förorsakade av fartyg och om införande av sanktioner, inbegripet straffrättsliga sanktioner, för föroreningsbrott (EUT L 255, 30.9.2005, s. 11).

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/59/EG av den 27 november 2000 om mottagningsanordningar i hamn för fartygsgenererat avfall och lastrester (EGT L 332, 28.12.2000, s. 81).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 530/2012 av den 13 juni 2012 om ett påskyndat införande av krav på dubbelskrov eller likvärdig konstruktion för oljetankfartyg med enkelskrov (EUT L 172, 30.6.2012, s. 3).

(4)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/773 av den 15 maj 2018 om utformnings-, konstruktions- och prestandakrav samt provningsstandarder för marin utrustning och om upphävande av genomförandeförordning (EU) 2017/306 (EUT L 133, 30.5.2018, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/90/EU av den 23 juli 2014 om marin utrustning och om upphävande av rådets direktiv 96/98/EG (EUT L 257, 28.8.2014, s. 146).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/45/EG av den 6 maj 2009 om säkerhetsbestämmelser och säkerhetsnormer för passagerarfartyg (EUT L 163, 25.6.2009, s. 1).


Top