Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0974

    Rådets beslut 2008/974/Gusp av den 18 december 2008 till stöd för Haag-uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

    EUT L 345, 23.12.2008, p. 91–95 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/974/oj

    23.12.2008   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 345/91


    RÅDETS BESLUT 2008/974/GUSP

    av den 18 december 2008

    till stöd för Haag-uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 13.3 och artikel 23.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen, där kapitel III innehåller en förteckning över åtgärder som måste vidtas både inom Europeiska unionen och i tredjeländer för att bekämpa sådan spridning.

    (2)

    EU genomför aktivt denna strategi och verkställer de åtgärder som anges i kapitel II och III i denna, till exempel att frigöra ekonomiska resurser för att ge stöd till särskilda projekt som leder till förbättring av ett multilateralt system om förhindrande av spridning och multilaterala förtroendeskapande åtgärder. Haag-uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler (nedan kallad koden) är en integrerad del i detta system. Den syftar till att förebygga och förhindra spridning av ballistiska missilsystem som kan bära massförstörelsevapen och tillhörande teknik.

    (3)

    Den 17 november 2003 antog rådet gemensam ståndpunkt 2003/805/Gusp (1) om universalisering och förstärkning av multilaterala avtal om icke-spridning av massförstörelsevapen och bärare. I denna gemensamma ståndpunkt uppmanas bland annat så många länder som möjligt att underteckna koden, särskilt de länder som kan tillverka ballistiska missiler, så att koden kan utvecklas vidare och genomföras, särskilt dess förtroendeskapande åtgärder, och för att främja ett närmare förhållande mellan koden och FN:s multilaterala system om förhindrande av spridning.

    (4)

    Den 23 maj 2007 beslutade rådet att vidta åtgärder för att främja universalisering av koden och efterlevnad av dess principer. I detta syfte organiserades en workshop i anslutning till signatärstaternas årsmöte 2007 som samlade de viktigaste staterna som kan tillverka ballistiska missiler, inklusive de som inte har undertecknat koden. Det är en prioritering för EU att fortsätta denna dialog mellan signatärstater och icke signatärstater i syfte att ytterligare främja kodens universalitet samt en bättre tillämpning och utveckling av koden. Detta beslut bör bidra till denna process.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.   I syfte att säkerställa ett fortlöpande och praktiskt genomförande av vissa inslag i EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen ska Europeiska unionen stödja den verksamhet som bedrivs av kodens signatärstater för att främja följande målsättningar:

    a)

    främja universalisering av koden, och särskilt att alla stater som kan tillverka ballistiska missiler undertecknar koden,

    b)

    stödja genomförande av koden,

    c)

    främja en ytterligare utveckling av koden.

    2.   De projekt som ska stödjas av Europeiska unionen ska härvid omfatta följande särskilda verksamheter:

    a)

    Tillhandahålla medel för att organisera målinriktad uppsökande verksamhet, exempelvis i form av workshoppar i syfte att främja fler undertecknanden av koden och i en region där antalet som har undertecknat koden är lägst.

    b)

    Tillhandahålla finansiella och tekniska medel för att, å ena sidan, underlätta informationsutbyte mellan signatärstater och, å andra sidan, underlätta för observatörer att besöka provanläggningar för uppskjutning av rymdfarkoster (SLV), som signatärstaterna har beslutat sig för att överväga på frivillig basis i enlighet med artikel 4 a ii i koden.

    c)

    Tillhandahålla medel för att gå vidare med en diskussion mellan signatärstaterna om hur kodens relevans och genomförbarhet kan bevaras. Diskussionen ska särskilt ta hänsyn till den nya utvecklingen på området för spridning av ballistiska missiler och utvecklingen när det gäller internationella institutioner och rättsliga ramar avseende ballistiska missiler.

    Dessa projekt ska genomföras till förmån för kodens signatärstater och icke-signatärstater.

    En utförlig beskrivning av projekten återfinns i bilagan.

    Artikel 2

    1.   Ordförandeskapet ska, biträtt av rådets generalsekreterare/den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, ansvara för genomförandet av detta beslut. Kommissionen ska medverka i full omfattning.

    2.   Det tekniska genomförandet av de projekt som avses i artikel 1.2 ska genomföras av Stiftelsen för Strategisk Forskning i Paris (FRS).

    FRS ska utföra denna uppgift under överinseende av generalsekreteraren/den höge representanten, som biträder ordförandeskapet och i nära samråd med ordföranden för årsmötena för kodens signatärstater och Österrike i dess egenskap av kodens omedelbara centrala kontakt (ICC)/verkställande sekretariat. Generalsekreteraren/den höge representanten ska i detta syfte ingå nödvändiga överenskommelser med FRS.

    3.   Ordförandeskapet, generalsekreteraren/den höge representanten och kommissionen ska i enlighet med respektive behörighet regelbundet hålla varandra informerade om genomförandet av detta beslut.

    Artikel 3

    1.   Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av de projekt som anges i artikel 1.2 ska vara 1 015 000 EUR.

    2.   De utgifter som finansieras med det belopp som anges i punkt 1 ska förvaltas i enlighet med de förfaranden och regler som är tillämpliga på Europeiska gemenskapernas allmänna budget.

    3.   Kommissionen ska övervaka att de utgifter som avses i punkt 2, vilka ska ha formen av gåvobistånd, förvaltas korrekt. Den ska därför ingå ett finansieringsavtal med FRS. I denna överenskommelse ska det fastställas att FRS ska se till att EU:s bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.

    4.   Kommissionen ska sträva efter att ingå finansieringsavtalet i punkt 3 snarast möjligt efter det att detta beslut har trätt i kraft. Den ska informera rådet om eventuella svårigheter i samband med detta och om den tidpunkt när finansieringsavtalet ingås.

    Artikel 4

    Ordförandeskapet ska, biträtt av generalsekreteraren/den höge representanten, rapportera till rådet om genomförandet av detta beslut på grundval av regelbundna rapporter från FRS. Dessa rapporter ska ligga till grund för rådets utvärdering. Kommissionen ska medverka i full omfattning. Den ska rapportera om de finansiella aspekterna av genomförandet av detta beslut.

    Artikel 5

    Detta beslut får verkan samma dag som det antas.

    Det upphör att gälla sex månader efter det att det har fått verkan, om inte kommissionen ingår ett finansieringsavtal med FRS före utgången av denna period, då detta beslut upphör att gälla 24 månader efter den dag då finansieringsavtalet ingås.

    Artikel 6

    Detta beslut ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 18 december 2008.

    På rådets vägnar

    M. BARNIER

    Ordförande


    (1)  EUT L 302, 20.11.2003, s. 34.


    BILAGA

    EU-stöd för Haag-uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

    1.   Syften

    Europeiska unionen har visat starkt stöd för koden alltsedan den instiftades. Europeiska unionen betraktar koden som ett viktigt multilateralt instrument som syftar till att hindra spridning av ballistiska missilsystem och tillhörande teknik genom öppenhet och förtroendeskapande åtgärder. Alla Europeiska unionens medlemsstater har undertecknat koden och genomför den, trogna kodens anda.

    I det förflutna har Europeiska unionen sökt råda bot på återstående luckor i kodens genomförande och universalitet genom att organisera en workshop för de stater som undertecknat och de som inte undertecknat koden i anslutning till årsmötet 2007. Styrkt av resultaten av workshopen önskar Europeiska unionen gå vidare med detta initiativ och stödja koden när det gäller följande tre aspekter:

    Kodens universalitet.

    Kodens genomförande.

    Utveckling av koden och förbättring av dess funktionssätt.

    2.   Beskrivning av projekten

    2.1   Projekt nr 1: Främjande av kodens universalitet

    2.1.1   Projektets syfte

    Antalet signatärstater har nått upp till två tredjedelar av alla FN:s medlemsstater, men mer behöver göras för att uppnå kodens universalitet. I samband med årsmötena noterade signatärstaterna att skälen bakom icke-signatärstaters motvilja att underteckna koden är av mycket skiftande art, från allmänt bristande medvetenhet och förståelse när det gäller koden till skäl av mer politiskt slag.

    2.1.2   Projektets resultat

    Öka medvetenhet, förståelse och stöd när det gäller koden.

    Förbättra interaktionen mellan signatärstater och icke-signatärstater.

    Öka antalet signatärstater.

    2.1.3   Beskrivning av projektet

    Projektet tillhandahåller organisation för två workshoppar:

    Workshop för ökad medvetenhet i den region där antalet icke-signatärstater är störst.

    I Afrika har följande länder inte undertecknat koden: Algeriet, Angola, Botswana, Centralafrikanska republiken, Elfenbenskusten, Demokratiska republiken Kongo, Egypten, Lesotho, Namibia, Republiken Kongo, Somalia, Swaziland, Togo och Zimbabwe.

    En allmän workshop efter samma modell som den som organiserades i anslutning till signatärstaternas årsmöte 2007 med fokuserade och strukturerade utbyten om tekniska och säkerhetspolitiska överväganden avseende spridning av ballistiska missiler och kodens relevans.

    2.2   Projekt nr 2: Stöd till genomförande av koden hos signatärstaterna

    2.2.1   Projektets syfte

    Samtidigt som koden utgör ett viktigt instrument för att förhindra spridning av ballistiska missiler och tillhörande teknik genom öppenhet och förtroendeskapande åtgärder behöver ytterligare åtgärder vidtas för att främja ett bättre utbyte mellan signatärstater. Projektet kommer att fokusera på sådana aspekter av utbyten där det finns utsikt till påtagliga resultat.

    2.2.2   Projektets resultat

    Skapande av en prototyp för en internetbaserad informations- och kommunikationsmekanism (e-ICC), som kan möjliggöra snabbare, enklare och säkert informationsutbyte mellan signatärstater samt elektronisk distribution av dokument.

    Om signatärstaterna skulle besluta att upprätta en e-ICC i samband med sitt årsmöte skulle en sådan prototyp kunna tas i drift.

    Ökat stöd till besök av observatörer vid SLV.

    2.2.3   Beskrivning av projektet

    Projektet tillhandahåller två typer av åtgärder:

    a)

    Tillgång till informationsutbyte och kommunikation mellan undertecknande stater genom inrättande av en e-ICC. Frankrikes erfarenhet av kontrollsystemet för missilteknik (MTCR) e-POC har särskild relevans för detta projekt.

    Med tanke på att beslutet att upprätta ett sådant system tillkommer kodens signatärstater i samband med årsmötet, kommer projektet att genomföras i två faser. Genomförandet av den andra fasen kommer att föregås av överläggningar mellan signatärstaterna om e-ICC under årsmötet.

    Fas 1: Förslag från EU till kodens signatärstater om inrättande av en e-ICC

    En prototyp för en e-ICC kommer att utarbetas för att därefter presenteras för signatärstaterna, möjligen under 2009 och för att få synpunkter från signatärstaterna i fråga om dess drift.

    Fas 2: Idrifttagande av prototypen för e-ICC

    Om signatärstaterna beslutar att upprätta en e-ICC vid årsmötet, kan en sådan prototyp tas i drift. I detta syfte skulle aspekter avseende tekniskt kunnande och materiel när det gäller prototypen överföras till (ICC)/verkställande sekretariatet för administration och utbildning skulle tillhandahållas ICC och de undertecknande staterna.

    b)

    Tillgång till finansiella medel för ett besök av internationella observatörer vid SLV i EU:s medlemsstater.

    2.3   Projekt nr 3: Främjande av ytterligare utveckling av koden och ett förbättrat funktionssätt

    2.3.1   Projektets syfte

    Säkerhetsmiljön är under oavbruten utveckling, även inom det område som gäller spridningen av bärare för massförstörelsevapen. Signatärstaterna träffas årligen och utvärderar genomförandet av koden liksom nya trender inom spridningen av ballistiska missiler och tillhörande teknik.

    Projektet kommer att främja en mer djupgående diskussion bland signatärstaterna, och, i lämpliga fall, inkludera icke-signatärstater, i en mer informell omgivning och ge tillgång till teknisk expertis på området för spridning av ballistiska missiler utanför regeringskretsarna. Resultaten från projektet kan presenteras som ett dokument med punkter för reflektioner vid signatärstaternas årsmöte.

    2.3.2   Projektets resultat

    Ökad insikt i aktuella trender när det gäller spridning av ballistiska missiler och SLV-program med rekommendationer till signatärstaterna.

    Analys av medlen för att motivera signatärstaterna att underkasta sig programmen för ballistiska missiler och SLV.

    Ökad insikt om gränssnittet mellan koden, MTCR samt bilaterala och regionala arrangemang avseende förtroendeskapande åtgärder som ett led i arbetet mot målet icke-spridning av missiler och definition av policyrekommendationer.

    Arbetsdokument eller andra former av dokumentation från workshopparna, som kan presenteras av EU till årsmötet för Haag-uppförandekoden.

    2.3.3   Beskrivning av projektet

    Projektet kommer att tillhandahålla två typer av verksamheter:

    a)

    Finansiering av en studie om aktuella trender inom ballistiska missiler och dynamiken för deras spridning samt SLV-program, som kan presenteras som ett dokument med punkter för reflektion vid signatärstaternas årsmöte. Vid studiens genomförande kommer FRS att se till att inget dubbelarbete förekommer i förhållande till FN-gruppen med regeringsexperter.

    b)

    Finansiering av workshoppar från signatärstaterna och icke-signatärstaterna, från den statliga såväl som från den icke-statliga sektorn. Workshopparna kan organiseras i anslutning till årsmötet. Resultaten kan presenteras som ett arbetsdokument vid signatärstaternas årsmöte. Workshopparna kommer att behandla följande frågor:

    Gränssnittet mellan koden, MTCR samt bilaterala och regionala förtroendeskapande åtgärder som ett led i arbetet mot målet icke-spridning av missiler samt mellan koden och FN-systemet (FN:s generalförsamling).

    Hur kan signatärstaterna motiveras att underkasta sig program för ballistiska missiler och SLV.

    3.   Varaktighet

    Genomförandet av projektet beräknas totalt pågå under 24 månader.

    4.   Mottagare

    Mottagarna av projekten i detta beslut är både signatärstater och icke-signatärstater.

    Det slutliga valet av mottagarstater kommer att göras i samråd mellan genomförandeorganet och ordförandeskapet, biträtt av generalsekreteraren/den höge representanten i nära samråd med medlemsstaterna och kommissionen inom ramen för den behöriga rådsarbetsgruppen. Det slutliga avgörandet kommer att grunda sig på förslag från genomförandeorganet i enlighet med artikel 2.2 i detta beslut.

    5.   Genomförandeorgan

    FRS kommer att få i uppdrag att genomföra projekten på det tekniska planet. Projekten kommer att genomföras direkt av personal från FRS eller av dess samarbetspartner, Institutet för fredsforskning och säkerhetspolitik, Hamburgs universitet och Polens centrum för rymdforskning i Warszawa.

    Det genomförande organet ska utarbeta:

    a)

    En kvartalsrapport om genomförandet av projekten.

    b)

    En slutrapport senast en månad efter det att projekten har genomförts.

    Rapporterna kommer att ställas till ordförandeskapet, som ska biträdas av rådets generalsekreterare/den höge representanten.

    FRS kommer att se till att EU:s bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.

    6.   Övriga medverkande

    Projekten kommer i sin helhet att finansieras genom beslutet. Experter från kodens signatärstater eller icke-signatärstater kan betraktas som övriga medverkande. De kommer att arbeta enligt standardreglerna för FRS.


    Top