EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994R2515

Kommissionens förordning (EG) nr 2515/94 av den 9 september 1994 om ändring av förordning (EEG) nr 1848/93 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2082/92 om särartsskydd för jordbruksprodukter och livsmedel

EGT L 275, 26.10.1994, p. 1–28 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/10/2007; tyst upphävande genom 32007R1216

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1994/2515/oj

31994R2515

Kommissionens förordning (EG) nr 2515/94 av den 9 september 1994 om ändring av förordning (EEG) nr 1848/93 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2082/92 om särartsskydd för jordbruksprodukter och livsmedel

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 275 , 26/10/1994 s. 0001 - 0002
Finsk specialutgåva Område 3 Volym 61 s. 0213
Svensk specialutgåva Område 3 Volym 61 s. 0213


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2515/94 av den 9 september 1994 om ändring av förordning (EEG) nr 1848/93 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2082/92 om särartsskydd för jordbruksprodukter och livsmedel

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 2082/92 av den 14 juli 1992 om särartsskydd för jordbruksprodukter och livsmedel (1), särskilt artikel 20 i denna, och

med beaktande av följande:

För att ge näringsidkarna möjlighet att stimulera efterfrågan på sina produkter och framhäva deras särart samt som upplysning till konsumenten bör den gemenskapssymbol och det kännetecken som avses i förordning (EEG) nr 2082/92 ställas till näringsidkarnas förfogande. För en korrekt användning av symbolen och kännetecknet är det därför nödvändigt att fastställa tekniska regler för deras avbildning.

För att konsumenten inte skall förvirras inför informationsöverflödet inom jordbrukets förädlingsindustri, bör informationen i den mån det är möjligt vara homogen om en producent eller förädlare önskar begagna sig av de fördelar som ordningen med särartsskydd införd genom förordning (EEG) nr 2082/92 erbjuder. Producenten eller förädlaren bör därför använda de modeller som föreskrivs i denna förordning.

Med beaktande av de krav som varje marknad ställer, bör valet av lämplig språkmodell för saluföringen av jordbruksprodukten eller livsmedlet lämnas till producenten eller förädlaren.

För att öka trovärdigheten hos ett märke på en särskild jordbruksprodukt eller ett särskilt livsmedel, bör kontrollmyndighetens eller kontrollorganets namn anges på den etikett som är avsedd för saluföring av produkten.

Med tanke på kontrollbehovet är det nödvändigt att medlemsstaterna innehar förteckningar över producenter som är bemyndigade att använda det registrerade namnet tillsammans med gemenskapssymbolen och kännetecknet.

Dessa krav innebär att kommissionens förordning (EEG)

nr 1848/93(2) bör ändras.

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Kommittén för särartsskydd.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EEG) nr 1848/93 ändras på följande sätt:

1. Artikel 4.1 skall ersättas med följande:ti:

"1. Gemenskapssymbolen som avses i artikel 12 i förordning (EEG) nr 2082/92 och kännetecknet som avses i artikel 15 i den förordningen skall vara de som anges i delarna A och B i bilaga 1 till den här förordningen. Kännetecknet får användas utan gemenskapssymbolen.

För att säkerställa att gemenskapssymbolen och kännetecknet används korrekt, skall de tekniska reglerna för avbildning som anges i den grafiska manualen i bilaga 2 till den här förordningen iakttas.

2 Följande artikel 4a skall läggas till:

"Artikel 4a

1. En producent eller förädlare som är berättigad att använda kännetecknet och gemenskapssymbolen enligt förordning (EEG) nr 2082/92 får bland de modeller som visas i bilaga 1 till den här förordningen välja den eller

de som är lämpliga för saluföringen av jordbruksprodukten eller livsmedlet.

2. Om en producent eller förädlare vid märkning eller presentation av eller reklam för jordbruksprodukten eller livsmedlet önskar hänvisa till ordningen med särartsskydd, införd genom förordning (EEG) nr 2082/92, skall den eller de modeller som visas i bilaga 1 till den här förordningen ingå.

3. Följande artikel 6a skall läggas till:

"Artikel 6a

1. En medlemsstat får fastställa att namnet på den kontrollmyndighet eller det kontrollorgan som avses i artikel 14 i förordning (EEG) nr 2082/92 och som

verkar inom medlemsstatens kontrollstruktur måste framgå av jordbruksproduktens eller livsmedlets etikett.

2. Kontrollmyndigheten eller -organet skall meddela medlemsstaterna namnen på och adresserna till de producenter som är bemyndigade att använda det registrerade namnet tillsammans med kännetecknet och gemenskapssymbolen. Medlemsstaterna skall ställa förteckningen över bemyndigade producenter till de andra medlemsstaternas och kommissionens förfogande.

4. De texter som utgör bilagor till den här förordningen skall läggas till som bilaga 1 och bilaga 2.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 9 september 1994.

På kommissionens vägnar

René STEICHEN

Ledamot av kommissionen

(1) EGT nr L 208, 24.7.1992, s. 9.

(2) EGT nr L 168, 10.7.1993, s. 35.

BILAGA 1

DEL A

>Hänvisning till >

DEL B

>Hänvisning till >

BILAGA 2

GRAFISK MANUAL

SISÄLTÖ:

I. INLEDNING 2

VARFÖR EN LOGOTYP? 2-3

II. ALLMÄN ANVÄNDNING AV LOGOTYPEN 4

A. REFERENSFÄRGER 4-5

B. KONTRAST MOT BAKGRUNDSFÄRG 6

C. TYPOGRAFI 6

D. SPRÅKVERSION 7

E. FÖRMINSKNINGSGRAD 7

F. PLACERING AV LOGOTYPEN PÅEMBALLAGE OCH ETIKETTER 8

III. SÄRSKILD ANVÄNDNING 8

A IMEDIERNA 8

B. PÅ ANDRA STÄLLEN 8

IV. ORIGINALAVTRYCK 9

A. TVÅ FÄRGER 9-17

B. TRE FÄRGER 18-21

C. LOGOTYPENS KONTURER 21

D. EN FÄRG (POSITIV) 22

E. EN FÄRG (NEGATIV) 22

F. FÄRGPROV (GUL, BLÅ) 23-25

I. INLEDNING

Varför en logotyp?

Skapandet av en ordning för att öka värdet på särartade produkter, inrättad genom rådets förordning (EEG) nr 2082/92, ger producenter av jordbruksprodukter och livsmedel möjlighet att höja profilen på sina produkter inför konsumenter i hela Europeiska unionen genom en registrering av produktnamnet i ett gemensamt register.

För att en produkt skall kunna registreras, måste en produkt vara särartad i den mening som avses i förordningen, dvs. den måste tydligt skilja sig från andra produkter inom samma kategori, och den måste ges en traditionell karaktär med hjälp av traditionella råvaror, traditionell sammansättning eller en traditionell produktions- eller förädlingsmetod.

Gemenskapsregistreringen förbinder ett produktnamn med en erkänd produktspecificering i vilken produktens särskilda karaktär definieras. Medlemsstaterna skall säkerställa konsumentskyddet genom att kontrollera att de intygade särdragen respekteras och bibehålls.

Tack vare denna ordning kommer du som producent att kunna använda en tydlig logotyp vid marknadsföringen. Detta gör det möjligt för dig att särskilja dina produkter från andra produkter på marknaden. Du kan fästa denna

logotyp på produktens etikett eller emballage, eller att använda den vid reklamkampanjer för att framhäva produktens traditionella särdrag.

Denna logotyp försäkrar konsumenten om att produkten är en vara med `garanti om traditionell specialitet`. På detta sätt kommer konsumenternas förtroende för produkten att höjas.

Denna grafiska manual är till hjälp vid tryckning av logotypen på produkterna. Den visar olika möjligheter att använda logotypen och kan hjälpa er med valet av logotyp oavsett var och hur ni önskar använda logotypen.

Denna grafiska symbol representerar en stiliserad sol. Solen, symbolen för ljus och livskvalitet, har ett nära samband med produkter som erhålls från jorden.

Denna grafiska symbol passar utmärkt tillsammans med Europeiska unionens tolv stjärnor.

>Hänvisning till >

II. ALLMÄN ANVÄNDNING

A. Referensfärger

Då logotypen används på emballage och etiketter bör logotypen helst avbildas i färg, antingen Pantone® eller i fyrfärgstryck.

1. Pantone®

Blå: PMS Reflex Blue

Gul: PMS 109

Blå text

Logotyp i Pantone®

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

>Slut Grafik>

2. Logotyp i fyrfärgstryck

Logotypen i fyrfärgstryck kommer att vara den vanligaste lösningen, eftersom de flesta emballage trycks på detta sätt.

Denna skiljer sig från logotypen i två PMS-färger genom att texten kommer att läggas ovanpå i svart för att logotypens läslighet skall behållas vid förminskning.

Blå: 100 % cyan + 80 % magenta

Gul: 90 % gul + 10 % magenta

Svart: 100 % svart (text)

Logotyp i fyrfärgstryck

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

>Slut Grafik>

3.Logotyp i en färg

I de fall då emballaget eller etiketten har helt andra färger än referensfärgerna, finns det följande två möjligheter för användningen av logotypen:

a. I positiv

Om emballagets eller etikettens bakgrundsfärg är ljus används en positiv logotyp i emballagets eller etikettens mörkaste färg.

Logotyp i en färg (positiv)

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

>Slut Grafik>

b. I negativ

Om emballagets eller etikettens bakgrundsfärg är mörk används en negativ logotyp i emballagets eller etikettens grundfärg.

Logotyp i en färg (negativ)

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

>Slut Grafik>

B. Kontrast mot bakgrundsfärg

Om logotypen används i färg på emballage eller etiketter, kommer den gula färgen i direkt kontakt med bakgrundsfärgen. För att undvika färgsammansättningar som inte passar samman eller som inte är tillräckligt kontrasterande används logotypen med ett avgränsande område runt omkring.

Logotyp med bakgrundsfärg

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

>Slut Grafik>

C. Typografi

Det typsnitt som används för texten är Times Roman med versaler.

Om texten används fristående får bokstäverna förminskas i enlighet med de minimivärden som anges under punkt E.

Times Roman (i versaler)

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

D. Språkversion

Du kan välja att använda logotypen i den/de språkversioner som du önskar.

>Hänvisning till >

E. Förminskningsgrad

1. På emballaget

Vid användning av logotypen på olika sorters emballage eller etiketter kan en förminskning vara nödvändig.

Minimistorleken är 15 mm i diameter

Logotyp i förminskning till 15 mm

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

>Slut Grafik>

2. I medierna (annonser, foldrar etc.)

För detta särskilda ändamål är minimistorleken fastställd till 25 mm i diameter.

Logotyp i förminskning till 25 mm

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

>Slut Grafik>

F. Placering av logotypen på emballage och etiketter

Då du använder logotypen är det för att ge din produkt något extra som skänker den ett speciellt värde. Logotypen bör därför vara direkt synlig för konsumenten.

Konsumenten känner igen och förstår symbolen snabbare och mera systematiskt om den är i färg.

De exempel som ges ovan för användning av logotypen i en färg eller i negativ är endast avsedda att lösa de tekniska problem du kan stöta på och bör därför inte tas som riktlinjer för allmän användning.

Kort sagt, välj en logotyp i färg och placera den klart synlig på emballaget eller etiketten. Det kommer att vara till din produkts fördel.

III. SÄRSKILD ANVÄNDNING

A. I medierna

För publicering (annonser, affischer, reklamfilmer, video, direkt marknadsföring, broschyrer etc.) som är avsedd att göra logotypen känd eller att stimulera efterfrågan på en produkt genom användning av logotypen, bör logotypen vara i färg.

B. På andra ställen

Då logotypen används på fordon, skyltar, skyltfönster etc. bör färgerna återges så nära de officiella referensfärgerna som möjligt.

IV.ORIGINALAVTRYCK

A. Två färger

DANSK

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

DEUTSCH

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

ELLHNIKA

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

ENGLISH

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

ESPAÑOL

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

FRANÇAIS

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

ITALIANO

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

NEDERLANDS

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

PORTUGUÊS

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

B.Tre färger

>Start Grafik>

Val av gul färg

Val av blå färg

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

Val av svart text

DANSK

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

DEUTSCH

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

ELLHNIKA

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

ENGLISH

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

ESPAÑOL

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

FRANÇAIS

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

ITALIANO

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

NEDERLANDS

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

PORTUGUÊS

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

C. Logotypens konturer

>Hänvisning till >

D. En färg (positiv)

>Hänvisning till >

E. En färg (negativ)

>Hänvisning till >

F. Färgprov

>Start Grafik>

Gult färgprov

Referens PMS 109

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

>Start Grafik>

Blått färgprov

Referens PMS Reflex blue

>Slut Grafik>

>Hänvisning till >

Top