Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012H0090

2012/90/UE: Recomandarea Comisiei din 14 februarie 2012 privind orientările pentru prezentarea informațiilor în vederea identificării loturilor de material forestier de reproducere, precum și a informațiilor care trebuie să fie indicate pe eticheta sau în documentul furnizorului

JO L 43, 16.2.2012, p. 38–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2012/90/oj

16.2.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 43/38


RECOMANDAREA COMISIEI

din 14 februarie 2012

privind orientările pentru prezentarea informațiilor în vederea identificării loturilor de material forestier de reproducere, precum și a informațiilor care trebuie să fie indicate pe eticheta sau în documentul furnizorului

(2012/90/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

Articolul 13 din Directiva 1999/105/CE a Consiliului din 22 decembrie 1999 privind comercializarea materialului forestier de reproducere (1) prevede informațiile care urmează a fi utilizate pentru a identifica fiecare lot de material forestier de reproducere (denumit în continuare „MFR”). Mai mult, articolul 14 din directiva menționată stabilește informațiile care trebuie să figureze pe eticheta sau în documentul furnizorului. Cu toate acestea, nu au fost stabilite norme cu privire la modul de prezentare a acestor informații.

(2)

Prin urmare, modul în care aceste informații sunt prezentate în eticheta sau documentul furnizorului variază considerabil în interiorul Uniunii. Mai multe state membre și părți interesate au declarat că, datorită utilizării diferitelor limbi și forme de prezentare, eticheta sau documentul furnizorului nu sunt înțelese, adesea, în același mod de către părțile interesate implicate în comerțul dintre statele membre.

(3)

Cu toate acestea, Directiva 1999/105/CE nu conține un temei juridic care să permită Comisiei să stabilească dispozițiile obligatorii din punct de vedere juridic, menite să armonizeze eticheta sau documentul furnizorului pentru a reduce aceste dificultăți. Prin urmare, este necesară adoptarea unor orientări care să recomande o prezentare a informațiilor care urmează să fie menționate în eticheta sau documentul furnizorului care facilitează înțelegerea acestor informații în toate statele membre.

(4)

În conformitate cu articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1598/2002 al Comisiei din 6 septembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 1999/105/CE a Consiliului privind asistența administrativă reciprocă între organismele oficiale (2), în cazul în care MFR se mută dintr-un stat membru în altul, organismul oficial al statului membru în care este stabilit furnizorul informează în legătură cu aceasta organismul oficial al statului membru în care este stabilit destinatarul. Aceste informații vor fi furnizate prin intermediul unui „document informativ” în format standardizat privind modul în care sunt prezentate informațiile și care include, astfel cum se prevede în anexa la regulamentul menționat, utilizarea unui cod armonizat pentru identificarea diferitelor elemente.

(5)

Având în vedere că nu au fost raportate dificultăți privind utilizarea acestui „document informativ” și că anumite informații solicitate la articolul 14 din Directiva 1999/105/CE pentru a fi indicate în eticheta sau documentul furnizorului sunt, de asemenea, solicitate la articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1598/2002 pentru „documentul informativ”, se consideră oportun să se recomande utilizarea unui cod numeric care să identifice diferitele elemente incluse în eticheta sau documentul furnizorului, similar cu cel prevăzut în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1598/2002.

(6)

Secvența și conținutul codurilor stabilite în aceste orientări ar trebui, însă, să fie bazate pe cerințele privind comercializarea loturilor MFR și conținutul etichetei sau documentului furnizorului, astfel cum sunt prevăzute la articolele 13 și 14 din Directiva 1999/105/CE.

(7)

Aceste orientări ar trebui să ia în considerare diferențele menționate la considerentul 2, pentru facilitarea comerțului și a schimbului de informații.

(8)

Mai mult, măsurile naționale adoptate de către statele membre în temeiul prezentei recomandări ar trebui să fie stabilite în mod transparent și să fie proporționale cu obiectivul urmărit,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

1.

La elaborarea măsurilor naționale referitoare la modul în care sunt prezentate informațiile care urmează să fie furnizate de eticheta sau documentul furnizorului, conform prevederilor articolului 14 din Directiva 1999/105/CE, statele membre ar trebui să ia în considerare orientările prevăzute în anexa la prezenta recomandare.

2.

Prezenta recomandare se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 14 februarie 2012.

Pentru Comisie

John DALLI

Membru al Comisiei


(1)  JO L 11, 15.1.2000, p. 17.

(2)  JO L 240, 7.9.2002, p. 39.


ANEXĂ

A.   Principii generale pentru stabilirea măsurilor naționale

1.   Transparența

Măsurile naționale privind prezentarea informațiilor care trebuie furnizate în eticheta sau documentul furnizorului pentru comercializarea materialului forestier de reproducere (denumit în continuare „MFR”) ar trebui să fie elaborate în cooperare cu toate părțile interesate și într-un mod transparent. Statele membre ar trebui, de asemenea, să asigure cooperarea cu alte state membre pentru a contribui la reducerea dificultăților întâlnite de părțile interesate ca urmare a diferențelor privind modul în care aceste informații sunt prezentate.

2.   Proporționalitatea

Măsurile naționale adoptate în temeiul prezentei recomandări ar trebui să fie proporționale cu obiectivul urmărit, și anume facilitarea înțelegerii informațiilor furnizate în diverse formate și limbi. Aceste măsuri ar trebui să evite impunerea unor sarcini inutile pentru proprietarii de păduri și pepiniere.

Alegerea măsurilor ar trebui să țină cont de constrângerile și caracteristicile regionale și locale, precum forma și dimensiunea întreprinderilor furnizorului și a celor ale utilizatorului, de accesul la comercializare, precum și de practicile de gestionare locale, naționale, la nivelul Uniunii și la cel al furnizorului. Acestea ar trebui să fie proporționale cu nivelul schimburilor comerciale, în funcție de specificitățile regionale și naționale și de necesitățile locale speciale ale MFR. Aceste măsuri ar putea fi adoptate ca norme, recomandări sau orientări naționale adresate furnizorilor de MFR.

B.   Codurile de identificare corespunzătoare elementelor relevante din eticheta sau documentul furnizorului

Elementele care urmează a fi furnizate pe eticheta sau în documentul furnizorului ar trebui să fie prezentate astfel cum sunt enumerate în coloana din stânga a tabelului de mai jos, urmând secvența utilizată la articolul 13 și articolul 14 din Directiva 1999/105/CE. Unele elemente suplimentare, în conformitate cu punctul C, pot fi adăugate, după caz, în scopul trasabilității și al informării.

Numerele de identificare armonizate ar trebui să fie folosite și prezentate sub forma numerelor și codurilor enumerate în coloana din dreapta a tabelului de mai jos, care funcționează ca traduceri numerice ale textului corespunzător din coloana din stânga. Întrucât aceste numere sunt destinate să faciliteze extragerea și recunoașterea informațiilor, ele ar trebui să fie adăugate la această informație fără a elimina cuvintele întregi sau abreviate din coloana din stânga, care sunt, în mod normal, utilizate pe etichetele sau în documentele furnizorului.

Codul de identificare relevant armonizat ar trebui să fie scris cu caractere aldine înainte de fiecare articol care urmează să figureze pe eticheta sau în documentul furnizorului.

 

Numărul de pe eticheta sau din documentul furnizorului

A.   Cerințele astfel cum sunt enumerate la articolul 13 din Directiva 1999/105/CE

Codul și numărul certificatului principal

3

Denumirea botanică

6

Categoria

8a

„sursă identificată”

8b

„selectat”

8c

„calificat”

8d

„testat”

Scop

10a

„silvicultură multifuncțională”

10b

„altele”

Tip de material de bază

9a

„originea semințelor”

9b

„densitatea de acoperire”

9c

„livadă de semințe”

9d

„părinți de familii”

9e

„clone”

9f

„amestec clonal”

Referință înregistrată sau cod de identitate pentru regiunea de proveniență

11

Regiunea de proveniență – pentru materialul reproductiv din categoriile „sursă identificată” și „selectat” sau, dacă este cazul, alt material de reproducere

13

Dacă este cazul, indicații asupra originii materialului (autohton sau indigen, neautohton sau neindigen sau de origine necunoscută)

12a

„autohton/indigen”

12b

„neautohton/neindigen”

12c

„de origine necunoscută”

În cazul semințelor, anul coacerii

17

Vârsta materialului de bază de răsad și de butaș, fie întreg, transplantat sau răsădit

16

Tipul materialului de bază de răsad și de butaș, fie întreg, transplantat sau răsădit

7a

„semințe”

7b

„porțiuni de plante”

7c

„plante (rădăcini simple)”

7d

„plante (răsădite)”

Eventuale modificări genetice

18a

„da”

18b

„nu”

B.   Cerințele astfel cum sunt enumerate la articolul 14 din Directiva 1999/105/CE

Numărul/numerele certificatului/certificatelor principal(e) eliberate în temeiul articolului 12 din Directiva 1999/105/CE sau trimiterea la celălalt document disponibil în conformitate cu articolul 12 alineatul (3) din respectiva directivă

3

Numele furnizorului

4

Cantitatea furnizată

15

În cazul materialului de reproducere din categoria „testat”, al cărui material de bază este autorizat în temeiul articolului 4 alineatul (5) din Directiva 1999/105/CE, cuvintele „autorizat provizoriu”

8x

Dacă materialul a fost înmulțit în mod vegetativ

19a

„da”

19b

„nu”

În cazul semințelor, numai pentru cantitățile mai mari decât cele menționate la articolul 14 alineatul (4) din Directiva 1999/105/CE

Puritate: procentajul ponderal al semințelor pure, al altor semințe și al materiei inerte a produsului comercializat ca un lot de semințe

22

Procentajul germinativ al semințelor pure sau, acolo unde procentajul germinativ este imposibil sau nepractic de evaluat, procentajul de viabilitate evaluat prin referire la o metodă specificată

23

Greutatea a 1 000 de semințe pure

24

Numărul de semințe germinabile per kilogram de produs comercializat ca semințe, sau, acolo unde numărul de semințe germinabile este imposibil sau nepractic de evaluat, numărul de semințe viabile per kilogram

25

În cazul Populus spp.(porțiune de plantă)

Clasa de butași de tulpină (CE 1/CE 2)

26

Clasa de seturi (N1/N2 – S1/S2)

27

C.   Eventuale elemente suplimentare în scopul trasabilității și al informării

Numărul documentului furnizorului

1

Numărul (furnizorului) intern al lotului

1a

Data expedierii MFR

2

Adresa completă a furnizorului

4

Numele și adresa destinatarului

5

Țara regiunii de proveniență sau a localității

13

Originea materialului de bază în cazul în care este neautohton sau neindigen

14


Top