Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0289

    2011/289/UE: Decizia Consiliului din 12 mai 2011 de acordare de asistență reciprocă României

    JO L 132, 19.5.2011, p. 18–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/289/oj

    19.5.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 132/18


    DECIZIA CONSILIULUI

    din 12 mai 2011

    de acordare de asistență reciprocă României

    (2011/289/UE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 143,

    având în vedere recomandarea Comisiei Europene emisă în urma consultării Comitetului economic și financiar,

    întrucât:

    (1)

    România a implementat un program substanțial de reforme începând cu 2009. Finanțele publice au revenit pe o traiectorie mai sustenabilă, iar accesul guvernului la finanțare pe piețele financiare s-a ameliorat semnificativ. În condițiile în care ajustarea bugetară continuă, cursul de schimb al monedei naționale a României (RON) față de monedele principalilor parteneri comerciali a devenit mai stabil, iar companiile-mamă ale băncilor străine și-au păstrat expunerile față de România, sectorul bancar a rămas stabil și bine capitalizat, iar deficitul extern al României a fost ținut sub control.

    (2)

    Este necesar să se continue consolidarea bugetară în vederea stabilizării și mai mult a ponderii datoriei în PIB și pentru a se garanta sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice într-o societate care se confruntă cu probleme de îmbătrânire rapidă a populației. România a început procesul de redresare, însă pentru moment finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei care se apropie de scadență rămân costisitoare, iar România continuă să se bazeze preponderent pe instrumente de datorie cu perioade scurte de scadență. Stabilitatea sectorului bancar s-a menținut, însă creșterea volumului de active depreciate ar putea crea în continuare presiuni asupra sistemului.

    (3)

    În aceste condiții, este crucial ca autoritățile române să continue aplicarea unor politici macroeconomice robuste și credibile, pentru a evita apariția unor tensiuni majore pe piața financiară. Un element de bază al programului economic rămâne reducerea deficitului bugetar conform recomandărilor adresate de Consiliu României în cadrul procedurii de deficit excesiv. Pentru ca reducerea deficitelor bugetare să poată fi sustenabilă, România trebuie să continue reforma sistemului de gestiune și control al finanțelor publice.

    (4)

    Consiliul examinează cu regularitate politicile economice implementate de România, mai exact în contextul analizei anuale a actualizării de către România a programului de convergență și a implementării programului național de reformă și al evaluării periodice a progreselor înregistrate de România în contextul raportului de convergență.

    (5)

    Conform scenariului de bază al programului economic, nevoile brute totale de finanțare până în primul trimestru al anului 2013 sunt acoperite integral, iar guvernul își consolidează în continuare accesul la finanțare pe piețele financiare, însă agenda reformelor nefinalizată și riscurile substanțiale care planează asupra scenariului de bază vin în sprijinul solicitării României de asistență financiară preventivă, ca o continuare a asistenței acordate în temeiul Deciziei 2009/458/CE a Consiliului din 6 mai 2009 de acordare de asistență reciprocă României (1).

    (6)

    Autoritățile române au solicitat asistență financiară din partea Uniunii și a altor instituții financiare internaționale cu scopul de a sprijini sustenabilitatea balanței sale de plăți și de a asigura menținerea rezervelor valutare la un nivel prudent chiar și în condiții economice neprielnice.

    (7)

    România se confruntă în continuare cu dificultăți majore în ceea ce privește balanța de plăți, iar aceste amenințări justifică în continuare acordarea de asistență reciprocă de către Uniune,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Uniunea continuă să acorde asistență reciprocă României, în completarea asistenței acordate în temeiul Deciziei 2009/458/CE.

    Articolul 2

    Prezenta decizie produce efecte de la data notificării.

    Articolul 3

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 12 mai 2011.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    PINTÉR S.


    (1)  JO L 150, 13.6.2009, p. 6.


    Top