EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0891

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 al Consiliului prin acordarea unei autorizații generale de export a Uniunii pentru exportul de anumite produse cu dublă utilizare din Uniune către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

COM/2018/891 final

Bruxelles, 19.12.2018

COM(2018) 891 final

2018/0435(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 al Consiliului prin acordarea unei autorizații generale de export a Uniunii pentru exportul de anumite produse cu dublă utilizare din Uniune către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

La 29 martie 2017, Regatul Unit și-a notificat intenția de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că, în cazul în care Acordul de retragere 1 nu este ratificat, legislația primară și secundară a Uniunii va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu data de 30 martie 2019 (denumită în continuare „data retragerii”). Regatul Unit va deveni, din acel moment, o țară terță.

Comunicarea Comisiei din 13 noiembrie 2018 2 „Pregătiri pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 30 martie 2019: un plan de contingență” a stabilit măsurile de urgență pe care Comisia intenționează să le ia dacă la data retragerii nu va intra în vigoare niciun acord de retragere. În această comunicare, Comisia a enumerat acțiunile pe care le consideră necesare, reamintind totodată că s-ar putea impune acțiuni suplimentare într-o etapă ulterioară.

Consiliul European (articolul 50) a solicitat din nou, la 13 decembrie 2018, intensificarea lucrărilor în vederea pregătirii la toate nivelurile pentru a se putea face față consecințelor retragerii Regatului Unit, ținând seama de toate rezultatele posibilele. Prezentul act face parte dintr-un pachet de măsuri pe care Comisia îl adoptă ca răspuns la această solicitare.

Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului din 5 mai 2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare 3 instituie un sistem comun de controale pentru exportul produselor cu dublă utilizare, în conformitate cu angajamentele și responsabilitățile internaționale ale statelor membre și ale Uniunii Europene (UE). În conformitate cu regulamentul respectiv, este necesară o autorizație pentru exportul produselor cu dublă utilizare către țări terțe. Această autorizație poate fi o autorizație individuală, globală sau generală. Pentru a sprijini competitivitatea UE și a crea condiții de concurență echitabile pentru toți exportatorii din Uniune, asigurându-se, în același timp, un nivel ridicat de securitate și respectarea deplină a obligațiilor internaționale, Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului prevede „autorizații generale de export ale Uniunii” pentru exportul anumitor produse cu dublă utilizare către anumite țări terțe, în anumite condiții. În special, anexa IIa la regulament prevede o autorizație generală de export a Uniunii („EU001”) pentru anumite tranzacții cu risc scăzut, de exemplu, exporturi către Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția (inclusiv Liechtenstein) și Statele Unite ale Americii.

Retragerea Regatului Unit din Uniune fără un acord afectează comerțul cu produse cu dublă utilizare dintre UE și Regatul Unit: în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului, exportul produselor cu dublă utilizare din UE în Regatul Unit va necesita, începând cu data retragerii, o autorizație de export eliberată de autoritatea națională competentă a statului membru în care este stabilit exportatorul.

Există mai multe motive pentru care Regatul Unit ar trebui adăugat pe lista țărilor care fac obiectul autorizației EU001:

·Regatul Unit este parte la tratatele internaționale aplicabile, este membru al regimurilor internaționale de neproliferare și își îndeplinește pe deplin obligațiile și angajamentele aferente;

·Regatul Unit își îndeplinește pe deplin obligațiile care decurg din sancțiunile impuse printr-o decizie sau o poziție comună adoptată de Consiliu sau printr-o decizie a OSCE ori printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite;

·Regatul Unit aplică controale proporționate și adecvate, abordând în mod eficace considerentele referitoare la utilizarea finală prevăzută și la riscul de deturnare, în conformitate cu dispozițiile și obiectivele prezentului regulament.

În plus, este necesar să se asigure aplicarea uniformă și coerentă a controalelor pe întreg teritoriul UE, pentru a se asigura condiții de concurență echitabile pentru exportatorii din UE și a se garanta securitatea internațională și a UE.

Prezenta propunere nu aduce atingere actualei proceduri legislative ordinare de reformare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 al Consiliului, propusă de Comisie la 28 septembrie 2016 4 .

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Regimul UE de control al exporturilor de produse cu dublă utilizare prevede că autorizațiile de export sunt eliberate, în mod normal, de către autoritățile naționale competente, pe baza unor evaluări de la caz la caz. O cerință prin care să se impună o autorizație specifică pentru exporturile către Regatul Unit este susceptibilă să genereze o sarcină administrativă semnificativă pentru exportatori și pentru autoritățile competente și riscă să creeze condiții de concurență inechitabile pentru exportatorii din statul membru, ceea ce ar afecta buna funcționare a pieței interne și a politicii comerciale comune. Aceste efecte perturbatoare ar putea fi atenuate prin adăugarea Regatului Unit pe lista destinațiilor care fac obiectul autorizației EU001. Prin urmare, prezenta propunere este coerentă cu abordarea generală privind măsurile de urgență de adoptat pentru a se face față retragerii Regatului Unit fără acord.

În plus, având în vedere faptul că Regatul Unit este o destinație importantă pentru exporturile de produse cu dublă utilizare și că acesta își asumă obligațiile și angajamentele internaționale relevante și garantează respectarea deplină a acestora, adăugarea Regatului Unit pe lista destinațiilor care fac obiectul autorizației EU001 este conformă, de asemenea, cu obiectivele prezentului regulament în ceea ce privește securitatea internațională și a UE.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temei juridic

Temeiul juridic este articolul 207 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Subsidiaritatea (pentru competența neexclusivă)

Nu se aplică deoarece comerțul internațional este o competență exclusivă a UE.

Proporționalitatea

Se consideră că regulamentul propus respectă principiul proporționalității, deoarece va permite evitarea unor perturbări disproporționate ale schimburilor comerciale și a unei sarcini administrative excesive pentru exporturile UE de produse cu dublă utilizare către Regatul Unit, menținând în același timp securitatea internațională și a UE. Regulamentul nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv și nu prevede modificări de amploare.

Alegerea instrumentului

Prezenta propunere conține o modificare limitată menită să abordeze o situație foarte specifică și punctuală. Întrucât lista țărilor terțe care fac obiectul autorizației EU001 este stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului și deoarece Comisia nu are competența de a adăuga alte țări pe lista respectivă, un regulament al Parlamentului European și al Consiliului pare a fi singura formă adecvată de act juridic pentru a aborda această situație.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

Nu se aplică din cauza caracterului excepțional și punctual al evenimentului care se află la baza prezentei propuneri.

Consultări cu părțile interesate

Circumstanțele specifice legate de negocierile pentru retragerea Regatului Unit din Uniune și situația în continuă evoluție au limitat considerabil posibilitatea de a supune propunerea unei consultări publice. Totuși, dificultățile care ar rezulta în urma retragerii Regatului Unit din UE și soluțiile posibile au fost evocate de mai multe părți interesate și de reprezentanți ai statelor membre.

Evaluarea impactului

În conformitate cu Orientările privind o mai bună legiferare, nu este necesară o evaluare a impactului, dat fiind caracterul excepțional al situației. Nu există opțiuni de politică substanțial diferite, cu excepția celei propuse.

Drepturile fundamentale

Propunerea nu are niciun impact asupra aplicării sau a protecției drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Nu se aplică.

5.ALTE ELEMENTE

Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

Nu se aplică, măsura fiind propusă pe termen scurt.

2018/0435 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 al Consiliului prin acordarea unei autorizații generale de export a Uniunii pentru exportul de anumite produse cu dublă utilizare din Uniune către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Regatul Unit a prezentat, la 29 martie 2017, notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Tratatele nu se vor mai aplica Regatului Unit de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în lipsa acestuia, la doi ani după notificarea retragerii, adică de la 30 martie 2019, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide în unanimitate să extindă această perioadă.

(2)Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului 5 stabilește un sistem comun pentru controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare, care este necesar pentru a promova securitatea Uniunii și securitatea internațională și pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru exportatorii din Uniune.

(3)Regulamentul (CE) nr. 428/2009 prevede „autorizații generale de export ale Uniunii”, care facilitează controlul exporturilor cu risc scăzut de produse cu dublă utilizare către anumite țări terțe. În prezent, Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, inclusiv Liechtenstein, și Statele Unite ale Americii fac obiectul autorizației generale de export a Uniunii nr. EU001.

(4)Regatul Unit este parte la tratatele internaționale aplicabile și este membru al regimurilor internaționale de neproliferare, își îndeplinește pe deplin obligațiile și angajamentele aferente și aplică controale proporționate și adecvate, pentru a aborda în mod eficace considerentele referitoare la utilizarea finală prevăzută și riscul de deturnare, în conformitate cu dispozițiile și obiectivele prezentului regulament.

(5)Având în vedere că Regatul Unit este o destinație importantă pentru produsele cu dublă utilizare produse în Uniune, este oportun să se adauge Regatul Unit pe lista destinațiilor care fac obiectul autorizațiilor generale de export ale Uniunii nr. EU001, pentru a se asigura o aplicare uniformă și coerentă a controalelor pe întreg teritoriul UE, pentru a se promova condiții de concurență echitabile pentru exportatorii din Uniune și pentru a se evita o sarcină administrativă inutilă, protejându-se, în același timp, securitatea Uniunii și securitatea internațională.

(6)Având în vedere urgența determinată de circumstanțele ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, este necesar să se permită aplicarea rapidă a dispozițiilor prezentului regulament referitoare la includerea Regatului Unit pe lista destinațiilor care fac obiectul autorizației generale de export a Uniunii nr. EU001. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(7)Regatul Unit trebuie adăugat pe lista destinațiilor care fac obiectul autorizației generale de export a Uniunii nr. EU001 numai în cazul în care niciun acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în temeiul articolului 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană nu a intrat în vigoare până la data la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Partea 2 din Anexa IIa la Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului se modifică după cum urmează:

(a)titlul „Exporturi către Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, inclusiv Liechtenstein, și Statele Unite ale Americii” se înlocuiește cu următorul text:

„Exporturi către Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, inclusiv Liechtenstein, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii”;

(b)în partea 2, după textul „Elveția, inclusiv Liechtenstein” se inserează următorul text:

„– Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”.

Articolul 2

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică din ziua următoare datei la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, prezentul regulament nu se aplică dacă până la data respectivă a intrat în vigoare un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

(1)     https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/draft_withdrawal_agreement_0.pdf .
(2)    COM(2018) 880 final
(3)    JO L 134, 29.5.2009, p. 1.
(4)    COM(2016) 616 final.
(5)    Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului din 5 mai 2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare (JO L 134, 29.5.2009, p. 1).
Top