EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2018/353A/01

Direcția Generală Eurostat — Publicarea unui anunț de post vacant pentru funcția de director al direcției ESTAT.D, „Statistici privind finanțele publice (SFP) și calitate” (AD 14) (Luxemburg) [Articolul 29 alineatul (2) din Statutul funcționarilor] — COM/2018/10381

JO C 353A, 2.10.2018, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2.10.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CA 353/1


Direcția Generală Eurostat

Publicarea unui anunț de post vacant pentru funcția de director al direcției ESTAT.D, „Statistici privind finanțele publice (SFP) și calitate” (AD 14) (Luxemburg)

[Articolul 29 alineatul (2) din Statutul funcționarilor]

COM/2018/10381

(2018/C 353 A/01)

 

Cine suntem

Eurostat este o direcție generală a Comisiei Europene, care furnizează Uniunii Europene un serviciu de informații statistice de înaltă calitate. Eurostat lucrează în serviciul instituțiilor europene, al statelor membre, al piețelor financiare, al mediului de afaceri, al mass-mediei și al publicului larg.

Eurostat coordonează și consolidează guvernanța Sistemului Statistic European (SSE) în vederea furnizării în timp util a unor statistici fiabile și comparabile la nivelul UE, care să fie ușor accesibile tuturor utilizatorilor. Eurostat are sarcina de a propune toate actele legislative ale UE în domeniul statisticii. De asemenea, Eurostat coordonează îmbunătățirea sistemelor statistice ale țărilor candidate, precum și pe plan mai larg, la nivel internațional.

Direcția D, „Statistici privind finanțele publice (SFP) și calitate”, este formată din 4 unități, în cadrul cărora lucrează aproximativ 60 de persoane (cu contracte pe durată nedeterminată și determinată), și dispune de un buget operațional de aproximativ 1 milion EUR.

Eurostat are sediul la Luxemburg.

Ce propunem

Direcției D îi revine responsabilitatea de a asigura o înaltă calitate a statisticilor privind finanțele publice în statele membre, pentru ca procedura aplicabilă deficitelor excesive să fie pusă în aplicare în mod corespunzător.

Funcția importantă și interesantă de director al direcției „Statistici privind finanțele publice și calitate” din cadrul Eurostat implică următoarele responsabilități principale:

atribuții de conducere în domeniile esențiale ale statisticilor privind finanțele publice și calității;

gestionarea strategică a tuturor proceselor și rezultatelor statistice cheie din cadrul direcției;

gestionarea și asigurarea reprezentării în ceea ce privește relațiile-cheie cu părțile interesate externe, cum ar fi organismele relevante ale SSE, institutele naționale de statistică, ministerele de finanțe, băncile centrale naționale și organisme internaționale, precum BCE, FMI, ONU și OCDE;

gestionarea și asigurarea reprezentării direcției în ceea ce privește relațiile-cheie cu alte departamente ale Comisiei și alte instituții ale Uniunii Europene, cum ar fi Curtea de Conturi Europeană.

În colaborare cu directorul general și alte cadre de conducere superioare, directorul va contribui la dezvoltarea Eurostat și a Sistemului Statistic European, va elabora programul de lucru al direcției și va contribui la elaborarea unui program statistic coerent pentru Comisie.

Acesta va fi responsabil și de supravegherea și autorizarea operațiunilor financiare inițiate de unitățile aflate în subordinea sa.

Profilul căutat (criterii de selecție)

Candidatul ideal va fi un profesionist remarcabil și dinamic, care ar trebui să îndeplinească următoarele criterii de selecție:

(a)

Experiență într-o funcție de conducere, în special:

rezultate dovedite într-o funcție de conducere, care să fi implicat managementul unor echipe și gestionarea de resurse financiare;

o capacitate puternică de a gestiona și a conduce un organism administrativ, atât în plan strategic, cât și de gestiune internă;

înțelegere a planificării, execuției și monitorizării activității Eurostat în cadrul procedurilor aplicate în cadrul Comisiei Europene.

Candidatul va face parte din echipa de conducere a direcției generale. În acest context, experiența solidă de lucru într-o echipă de conducere reprezintă un avantaj.

(b)

Cunoștințe tehnice și experiență în domeniul tehnic, în special:

o foarte bună cunoaștere și experiență în domeniul conturilor naționale și al tratării statistice a diverselor instrumente financiare;

o foarte bună cunoaștere a priorităților Comisiei și a programelor și politicilor relevante ale UE;

o capacitate de judecată pătrunzătoare și precisă în chestiuni sensibile din punct de vedere politic.

(c)

Competențe de comunicare/de negociere și alte competențe , în special:

competențe solide de comunicare, interpersonale și de negociere, care să îi permită candidatului să conducă discuții, să comunice în mod clar și să acționeze în mod eficient pentru a reprezenta Comisia și a stabili relații de lucru bune cu alte instituții europene și neeuropene;

o judecată foarte solidă și o dorință demonstrabilă de a avea și a pune în aplicare idei noi;

aptitudini analitice excelente, precum și capacitatea de a rezolva probleme de natură organizatorică și operațională pe baza unei abordări orientate spre obținerea de rezultate.

Criterii obligatorii (cerințe de eligibilitate)

Vor fi luați în considerare pentru etapa de selecție numai candidații care îndeplinesc, până la data-limită de depunere a candidaturilor, următoarele cerințe formale:

Cetățenie: candidații trebuie să fie cetățeni ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Titlu sau diplomă universitară: candidații trebuie să aibă:

fie un nivel de studii corespunzător unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, atunci când durata normală a studiilor universitare este de cel puțin 4 ani,

fie un nivel de studii corespunzător unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă și o experiență profesională adecvată de cel puțin 1 an, atunci când durata normală a studiilor universitare respective este de cel puțin 3 ani (această experiență profesională de un an nu poate fi inclusă în calculul numărului de ani de experiență profesională postuniversitară cerut mai jos).

Experiență profesională: candidații trebuie să aibă cel puțin 15 ani de experiență profesională postuniversitară la un nivel la care pot avea acces pe baza calificărilor menționate anterior. Cel puțin 5 ani din experiența profesională respectivă trebuie să fi fost dobândiți în domeniul conturilor naționale și al tratării statistice a diverselor instrumente financiare;

Experiență într-o funcție de conducere: cel puțin 5 ani de experiență profesională postuniversitară trebuie să fi fost dobândiți într-o funcție de conducere la nivel înalt (1), într-un domeniu relevant pentru prezentul post.

Cunoștințe lingvistice: candidații trebuie să cunoască temeinic una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene (2) și să cunoască în mod satisfăcător o altă limbă oficială a UE. Comitetele de selecție vor verifica, în cadrul interviului (interviurilor), îndeplinirea de către candidați a cerinței legate de cunoașterea satisfăcătoare a unei alte limbi oficiale a UE. În acest scop, interviul (sau o parte a acestuia) s-ar putea desfășura în limba respectivă.

Limită de vârstă: să nu fi împlinit încă vârsta standard de pensionare, care pentru funcționarii Uniunii Europene corespunde sfârșitului lunii în cursul căreia persoana în cauză împlinește 66 de ani [a se vedea articolul 52 litera (a) din Statutul funcționarilor (3)].

În plus, candidații trebuie să își fi îndeplinit toate obligațiile care le revin în temeiul legislației privind serviciul militar, să prezinte garanțiile morale necesare exercitării atribuțiilor lor și să fie apți fizic pentru a-și exercita aceste atribuții.

Selecția și numirea

Directorul va fi selectat și numit de Comisia Europeană în conformitate cu procedurile acesteia de selecție și recrutare (a se vedea: Documentul privind politica referitoare la înalții funcționari – „Document on Senior Officials Policy” (4)).

În cadrul procedurii de selecție, Comisia Europeană instituie un comitet de preselecție. Acest comitet examinează toate candidaturile, efectuează o primă verificare a eligibilității și îi identifică pe acei candidați care au profilul cel mai potrivit în raport cu criteriile de selecție menționate mai sus și care pot fi invitați să susțină un interviu cu comitetul de preselecție.

În urma desfășurării acestor interviuri, comitetul de preselecție își redactează concluziile și propune o listă de candidați care vor susține interviuri suplimentare cu Comitetul consultativ privind numirile (CCN) din cadrul Comisiei Europene. CCN, luând în considerare concluziile comitetului de preselecție, va decide cu privire la candidații care vor fi invitați la un interviu.

Candidații care sunt convocați la un interviu cu CCN vor participa la probele centrului de evaluare, care se desfășoară pe parcursul unei zile, sub supravegherea unor consultanți externi din domeniul recrutării. Pe baza rezultatelor interviului și a raportului centrului de evaluare, CCN va stabili o listă restrânsă a candidaților considerați potriviți să exercite funcția de director.

Candidații înscriși pe lista restrânsă de către CCN vor fi invitați la un interviu cu membrul Comisiei responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, din a cărui portofoliu face parte Eurostat.

În urma acestor interviuri, Comisia Europeană adoptă decizia de numire.

Din motive funcționale și pentru a finaliza procedura de selecție cât mai rapid posibil, atât în interesul candidaților, cât și al instituției, procedura de selecție se va desfășura numai în limba engleză și/sau în limba franceză (5).

Egalitatea de șanse

Comisia Europeană aplică o politică a egalității de șanse și a nediscriminării, în conformitate cu articolul 1d din Statutul funcționarilor (6).

Condiții de încadrare în muncă

Salariile și condițiile de încadrare în muncă sunt prevăzute în Statutul funcționarilor (7).

Candidatul selectat va fi recrutat ca funcționar cu gradul AD 14. Acesta va fi încadrat, în funcție de durata experienței sale profesionale anterioare, în treapta 1 sau 2 a gradului menționat.

Candidații trebuie să aibă în vedere obligația menționată în Statutul funcționarilor conform căreia toți noii angajați trebuie să încheie cu succes o perioadă de probă de nouă luni.

Locul de desfășurare a activității este Luxemburg, unde se află sediul Eurostat.

Independență și declarația de interese

Înainte de a-și prelua atribuțiile, directorul va trebui să dea o declarație prin care se angajează să acționeze în mod independent în interesul public, precum și să declare orice interes care ar putea fi considerat ca aducând atingere independenței sale.

Procedura de depunere a candidaturii

Înainte de depunerea candidaturii, verificați cu atenție dacă îndepliniți toate cerințele de eligibilitate (din secțiunea „Criterii obligatorii”), în special cele privind tipurile de diplome, experiența profesională de nivel înalt și cunoștințele lingvistice cerute. Neîndeplinirea oricăreia dintre cerințele de eligibilitate duce la excluderea automată din procedura de selecție.

Dacă doriți să vă depuneți candidatura, trebuie să vă înscrieți prin internet pe site-ul web de mai jos și să urmați instrucțiunile cu privire la diferitele etape ale procedurii:

https://ec.europa.eu/dgs/human-resources/seniormanagementvacancies/

Trebuie să aveți o adresă de e-mail valabilă. Aceasta va servi la confirmarea înscrierii dumneavoastră și ne va permite să vă contactăm în cursul diferitelor etape ale procedurii. Prin urmare, vă rugăm să informați Comisia Europeană cu privire la orice modificare a adresei dumneavoastră de e-mail.

Pentru a vă finaliza candidatura, trebuie să încărcați un CV în format PDF și să completați online o scrisoare de intenție (de maximum 8 000 de caractere).

După finalizarea înscrierii online, veți primi un e-mail de confirmare a înregistrării candidaturii dumneavoastră. Dacă nu primiți un e-mail de confirmare înseamnă că nu v-a fost înregistrată candidatura!

Vă atragem atenția asupra faptului că nu este posibil să urmăriți online evoluția candidaturii dumneavoastră. Veți fi contactat direct de Comisia Europeană cu privire la stadiul candidaturii dumneavoastră.

În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații și/sau întâmpinați probleme de ordin tehnic, vă rugăm să trimiteți un e-mail la următoarea adresă: HR-MANAGEMENT-ONLINE@ec.europa.eu

Data-limită

Data-limită pentru înscriere este 30 octombrie 2018, ora 12.00 (amiaza), ora Bruxelles-ului. Înscrierea nu va mai fi posibilă ulterior.

Este responsabilitatea dumneavoastră să finalizați înscrierea online în timp util. Vă recomandăm cu insistență să nu așteptați până în ultimele zile ale perioadei de depunere a candidaturilor, întrucât traficul internet intens sau o problemă de conectare la internet ar putea conduce la întreruperea procedurii de înscriere online înainte de finalizarea acesteia, obligându-vă, astfel, să reluați întregul proces. Odată expirată data-limită pentru efectuarea înscrierii, nu veți mai putea introduce niciun fel de date. Nu se acceptă înscrierile tardive.

Informații importante pentru candidați

Se reamintește candidaților că deliberările diferitelor comitete de selecție sunt confidențiale. Se interzice candidaților sau oricărei alte persoane care acționează în numele lor să stabilească contacte directe sau indirecte cu membri individuali ai acestor comitete. În cazul în care aveți întrebări, acestea trebuie adresate secretariatului comitetelor respective.

Protecția datelor cu caracter personal

Comisia se va asigura că datele cu caracter personal ale candidaților sunt prelucrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (8). Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește confidențialitatea și securitatea acestor date.


(1)  În curriculum vitae, candidații trebuie să indice în mod clar, pentru toți anii în cursul cărora a fost dobândită experiența într-o funcție de conducere: 1. denumirea și natura funcțiilor de conducere deținute; 2. numărul de angajați avuți în subordine în perioada în care au deținut funcțiile respective; 3. dimensiunea bugetelor gestionate; 4. numărul nivelurilor ierarhice superioare și inferioare și 5. numărul de posturi existente la același nivel ierarhic cu cel al candidatului.

(2)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:01958R0001-20130701&qid=1530607480866&from=EN

(3)  http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1962R0031:20140101:RO:PDF

(4)  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/compilation-of-the-senior-official-policy-at-the-european-commission_en.pdf

(5)  Comitetele de selecție se vor asigura că vorbitorii nativi ai acestor limbi nu vor beneficia de un avantaj necuvenit.

(6)  A se vedea nota de subsol 3.

(7)  A se vedea nota de subsol 3.

(8)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


Top