EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2010/321A/05

Aviz de recrutare PE/135/S — Director (grupa de funcții AD, gradul 14) — Direcția Generală Politici Externe ale Uniunii — Direcția pentru comisii

JO C 321A, 26.11.2010, p. 22–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.11.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CA 321/22


AVIZ DE RECRUTARE PE/135/S — DIRECTOR

(grupa de funcții AD, gradul 14)

DIRECȚIA GENERALĂ POLITICI EXTERNE ALE UNIUNII — DIRECȚIA PENTRU COMISII

(2010/C 321 A/05)

1.   Post vacant

Președintele Parlamentului European a hotărât să deschidă procedura de ocupare a unui post de director (AD, gradul 14) în cadrul Direcției Generale Politici Externe ale Uniunii — Direcția pentru comisii, în temeiul articolului 29 alineatul (2) din Statutul funcționarilor Comunităților Europene (1) (denumit în continuare „Statutul”).

Această procedură de selecție, care este menită să lărgească posibilitățile de alegere ale autorității împuternicite să facă numiri, se va desfășura în paralel cu procedura internă și cu procedura interinstituțională de ocupare a posturilor.

Recrutarea se va face la gradul AD 14 (2). Salariul de bază este de 12 732,20 euro pe lună. La salariul de bază, căruia i se aplică impozitul comunitar, dar care nu intră sub incidența impozitului național, se pot adăuga, în condițiile prevăzute de Statut, anumite indemnizații.

Candidaților li se atrage atenția asupra faptului că acest post intră sub incidența regulamentului referitor la politica de mobilitate, adoptat de către Biroul Parlamentului European la 29 martie 2004.

Acest post necesită disponibilitate, precum și numeroase contacte interne și externe, în special cu deputații din Parlamentul European. Persoana responsabilă va trebui să efectueze deplasări frecvente în locurile de desfășurare a activității Parlamentului European și nu numai.

2.   Locul de muncă

Bruxelles. Acest post poate fi transferat în unul dintre celelalte locuri de desfășurare a activității Parlamentului European.

3.   Egalitatea de șanse

Parlamentul European aplică o politică de egalitate de șanse și acceptă candidaturile fără discriminare, fiind interzisă discriminarea bazată pe gen, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, handicap, vârstă, orientare sexuală, stare civilă sau situație familială.

4.   Fișa postului

Funcționar de înalt nivel, căruia îi revin, în cadrul orientărilor și deciziilor stabilite de autoritatea parlamentară și de directorul general, următoarele sarcini (3):

asigurarea bunei funcționări a unei mari entități din cadrul Secretariatului General, care include mai multe unități, ce acoperă domeniile de competență ale Direcției;

administrarea, stimularea, motivarea și coordonarea uneia sau mai multor echipe de agenți — optimizarea utilizării resurselor entității asigurând servicii de înaltă calitate (organizare, gestionarea resurselor umane și bugetare, inovare etc.) în domeniile sale de activitate;

planificarea activităților Direcției (definirea obiectivelor și a strategiilor), luarea deciziilor necesare în vederea atingerii obiectivelor stabilite, evaluarea serviciilor prestate în vederea garantării calității acestora;

consilierea directorului general, a Secretariatului General și a deputaților din Parlamentul European în domeniul său de activitate; cooperarea cu diversele direcții ale Secretariatului General;

gestionarea și finalizarea proiectelor specifice care pot include responsabilități financiare;

exercitarea funcției de ordonator subdelegat.

5.   Condiții de admitere (profilul cerut)

Această procedură de selecție este deschisă candidaților care, la data limită stabilită pentru depunerea candidaturilor, îndeplinesc următoarele condiții:

(a)   Condiții generale

În conformitate cu articolul 28 din Statut, candidații trebuie, în special:

să fie resortisanți ai unui stat membru al Uniunii Europene (4);

să se bucure de toate drepturile lor cetățenești;

să își fi îndeplinit toate obligațiile care le revin în temeiul legislației privind serviciul militar;

să prezinte garanțiile morale necesare exercitării atribuțiilor prevăzute.

(b)   Condiții specifice

(i)   Titluri, diplome și experiență profesională necesare

Studii de nivel corespunzător unui ciclu complet de studii universitare atestat printr-o diplomă, în cazul în care durata normală a acestor studii este de patru ani sau mai mult,

sau

Studii de nivel corespunzător unui ciclu complet de studii universitare atestat printr-o diplomă și o experiență profesională relevantă de cel puțin un an (5), în cazul în care durata normală a acestor studii este de cel puțin trei ani.

Experiență profesională de cel puțin doisprezece ani, dobândită după obținerea calificărilor menționate la primul paragraf, din care cel puțin șase ani în funcții de conducere.

(ii)   Cunoștințe necesare

Excelentă cultură generală în domeniul afacerilor europene.

Excelentă înțelegere a chestiunilor politice interne, naționale și internaționale.

Excelentă cunoaștere a tratatelor.

Excelentă cunoaștere a structurii Secretariatului General, a organizării acestuia, a mediului său, precum și a diverselor părți implicate.

Excelentă cunoaștere a Regulamentului de procedură al Parlamentului European, a procedurilor legislative, a normelor și practicilor interne.

Excelentă cunoaștere a Statutului funcționarilor, a interpretării acestuia și a normelor derivate.

Excelentă cunoaștere a Regulamentului financiar, a normelor de aplicare a acestuia, a normelor interne și a altor texte subordonate ale Parlamentului European.

Foarte bună înțelegere a diverselor culturi reprezentate în cadrul instituțiilor.

Foarte bune cunoștințe administrative (aspecte legate de resurse umane, gestiune, buget, finanțe, informatică, drept etc.).

Excelentă cunoaștere a tehnicilor de management.

(iii)   Cunoștințe lingvistice

Sunt obligatorii cunoașterea aprofundată a unei limbi oficiale a Uniunii Europene (6) și cunoașterea altor două limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Comitetul consultativ va ține seama de cunoașterea altor limbi oficiale ale Uniunii Europene.

(iv)   Aptitudini necesare

Simțul strategiei.

Capacitate de conducere.

Capacitate de anticipare.

Capacitate de reacție.

Rigurozitate.

Capacitate de comunicare.

6.   Procedura de selecție

Pentru a facilita alegerea de către autoritatea împuternicită să facă numiri, Comitetul consultativ pentru numirea înalților funcționari va stabili lista candidaților și va recomanda Biroului numele persoanelor care vor fi invitate la un interviu. Biroul va finaliza lista acestor persoane, Comitetul va începe interviurile și va prezenta raportul său final Biroului în vederea luării unei decizii. În această etapă, Biroul poate începe audierea candidaților.

7.   Depunerea candidaturilor

Persoanele interesate sunt invitate să își trimită candidatura (cu mențiunea „avis de recrutement numéro PE/135/S”), însoțită de o scrisoare de intenție și un curriculum vitae în format Europass (7), la adresa de mai jos:

Monsieur le Secrétaire général

Parlement européen

Bâtiment Konrad Adenauer

2929 Luxembourg

LUXEMBOURG

Candidatura trebuie expediată prin scrisoare recomandată, cel târziu până la 10 decembrie 2010, dovada fiind data de pe ștampila poștei.

Candidaților invitați la interviu (8) li se atrage atenția asupra faptului că, la data interviului, trebuie să prezinte documentele justificative referitoare la studii și experiența profesională, precum și la activitățile desfășurate în acel moment, exclusiv sub formă de copii sau de fotocopii. Niciunul dintre aceste documente justificative nu se înapoiază candidaților.


(1)  JO L 124, 27.4.2004.

(2)  În urma recrutării, funcționarul va fi reîncadrat în conformitate cu dispozițiile articolului 32 din Statut.

(3)  Pentru principalele sarcini, a se vedea anexa.

(4)  Statele membre ale Uniunii Europene sunt: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Regatul Unit.

(5)  Acest an de experiență nu este luat în considerare la evaluarea experienței profesionale care se cere la paragraful următor.

(6)  Limbile oficiale ale Uniunii Europene sunt: bulgara, spaniola, ceha, daneza, germana, estona, greaca, engleza, franceza, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, olandeza, polona, portugheza, româna, slovaca, slovena, finlandeza și suedeza.

(7)  http://europass.cedefop.europa.eu/

(8)  Acest lucru nu se aplică candidaților care, la data limită de depunere a candidaturii, se află în serviciul Parlamentului European.


ANEXĂ

DG POLITICI EXTERNE — DIRECȚIA PENTRU COMISII

1.   Misiuni principale

Conducerea, coordonarea și supravegherea unităților și serviciilor Direcției.

Asigurarea organizării Conferinței parlamentare privind Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și a comitetului de orientare al acesteia.

Asigurarea relațiilor cu alte organisme multilaterale: Uniunea Interparlamentară (UIP), Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Participarea la numeroase reuniuni interne și interservicii de coordonare, precum și la reuniuni ale organismelor parlamentului (Conferința președinților, Conferința președinților de comisie, Conferința președinților de delegație).

Asigurarea organizării misiunilor de observare a alegerilor și a misiunilor de asistență pentru Grupul de coordonare a alegerilor.

Organizarea (pregătirea și monitorizare) reuniunilor serviciului (director + șefii de unitate din cadrul Direcției A).

Asigurarea gestionării proiectelor.

Exercitarea funcției de ordonator subdelegat.

Înlocuirea directorului general în absența acestuia.

2.   Organigramă (2)

1 director

1 asistent

SECRETARIATUL COMISIEI PENTRU AFACERI EXTERNE

1.   Misiuni principale

Asigurarea secretariatului comisiei (organizarea reuniunilor, a reuniunilor coordonatorilor, programare, procese-verbale, nominalizările pentru Premiul Saharov, grupuri de lucru).

Pregătirea documentelor de lucru/a proiectelor de rapoarte (proceduri legislative și nelegislative) și urmărirea actelor din procedura de „comitologie”.

Asigurarea asistenței pentru deputați prin contribuții scrise și orale în vederea exercitării funcțiilor acestora de președinte, vicepreședinte, raportor, raportor pentru aviz.

Organizarea de audieri publice, de misiuni în afara locurilor de desfășurare a activității Parlamentului, de delegații ad-hoc etc.

Asigurarea relațiilor cu celelalte instituții și cu misiunile diplomatice acreditate pe lângă Uniunea Europeană.

Asigurarea relațiilor cu Consiliul de Cooperare Regională, UIP și AP a OSCE.

Coordonarea lucrărilor comisiei și ale celor două subcomisii ale acesteia (Securitate și apărare și Drepturile omului).

Coordonarea sarcinilor comisiei, ale comisiilor parlamentare mixte și ale delegațiilor, inclusiv ale delegațiilor ad-hoc și ale misiunilor de observare a alegerilor care intră în competența sa.

Asigurarea secretariatului Grupului de lucru pentru Orientul Mijlociu.

2.   Organigramă (18)

1 șef de unitate

7 administratori

10 asistenți

SUBCOMISIA PENTRU SECURITATE ȘI APĂRARE

1.   Misiuni principale

Asigurarea secretariatului subcomisiei (organizarea reuniunilor, a reuniunilor coordonatorilor, procese-verbale etc.).

Asigurarea asistenței pentru raportori/raportori pentru aviz ai Comisiei pentru afaceri externe în domeniul securității și al apărării.

Asigurarea asistenței pentru delegația pentru relațiile cu Adunarea Parlamentară a NATO (reuniuni, deplasări) și menținerea relațiilor cu Adunarea Uniunii Europei Occidentale (UEO), precum și cu secretariatele respective.

Asigurarea relațiilor cu Comisia și Consiliul în domeniul politicii europene de securitate și apărare (PESA).

Asigurarea organizării deplasărilor delegațiilor ad-hoc.

Asigurarea organizării audierilor.

Asigurarea pregătirii documentelor de lucru și a notelor în colaborare cu Departamentul tematic.

2.   Organigramă (8)

1 șef de unitate

3 administratori

4 asistenți

SUBCOMISIA PENTRU DREPTURILE OMULUI/UNITATEA PENTRU DREPTURILE OMULUI

1.   Misiuni principale

Asigurarea secretariatului subcomisiei (organizarea reuniunilor, a reuniunilor biroului lărgit, procese-verbale, Grupul de lucru pentru Instrumentul pentru promovarea democrației și drepturilor omului la scară mondială (IEDDO).

Asigurarea asistenței pentru raportori/raportori pentru aviz ai Comisiei pentru afaceri externe în domeniul drepturilor omului, în special în ceea ce privește raportul anual.

Asigurarea asistenței pentru comisiile AFET și DEVE, adunărilor paritare, comisiilor parlamentare mixte și delegațiilor interparlamentare în domeniul drepturilor omului.

Organizarea Premiului Saharov în colaborare cu Cabinetul și cu ansamblul direcțiilor generale implicate.

Asigurarea cooperării cu instituțiile europene, cu Consiliul Europei, cu Națiunile Unite, cu OSCE și cu statele membre în domeniul drepturilor omului.

Menținerea relațiilor și organizarea de schimburi de informații cu organizațiile neguvernamentale (ONG).

Participarea la procedura de urgență (articolul 122 din Regulamentul de procedură).

Întâmpinarea și însoțirea delegațiilor în materie de drepturi ale omului care vizitează Parlamentul.

Organizarea de audieri publice, de misiuni în afara locurilor de desfășurare a activității Parlamentului și de delegații ad-hoc.

Asigurarea pregătirii documentelor de lucru și a notelor în colaborare cu Departamentul tematic.

Asigurarea monitorizării urmării date rezoluțiilor adoptate de Parlament în domeniul drepturilor omului.

Asigurarea monitorizării urmării date scrisorilor adresate de Președintele Parlamentului și de președinții Comisiilor DROI și AFET în sprijinul unor cazuri individuale.

2.   Organigramă (12)

1 șef de unitate

6 administratori

5 asistenți

SECRETARIATUL COMISIEI PENTRU DEZVOLTARE

1.   Misiuni principale

Asigurarea secretariatului comisiei (organizarea reuniunilor, a reuniunilor coordonatorilor, programare, procese-verbale etc.).

Asigurarea asistenței pentru Președintele Parlamentului European și pentru deputați prin contribuții scrise și orale în vederea exercitării funcțiilor acestora de președinte, vicepreședinte, raportor, raportor pentru aviz.

Pregătirea documentelor de lucru/a proiectelor de rapoarte (proceduri legislative și nelegislative).

Organizarea audierilor publice, a misiunilor de studiu, a misiunilor ad-hoc (de observare a alegerilor) efectuate în afara locurilor de desfășurare a activității Parlamentului (țări în curs de dezvoltare) etc.

Asigurarea relațiilor cu celelalte instituții, cu grupurile interesate și cu societatea civilă.

Organizarea sesiunilor Adunării și a reuniunilor organismelor acesteia (Birou, grupuri de lucru, trei comisii permanente, ateliere), asistență oferită deputaților în elaborarea de proiecte de rapoarte, de documente de lucru, de proiecte de discurs, redactarea proceselor-verbale, tratarea întrebărilor cu solicitare de răspuns oral adresate Consiliului și Comisiei și a rezoluțiilor, trimiterea acestor rezoluții către diferiții destinatari, publicarea pe internet a documentelor, relațiile cu celelalte instituții și cooperarea cu Secretariatul ACP.

Asigurarea organizării și urmării date misiunilor de studii și de observare a alegerilor desfășurate în comun de ACP și de UE.

2.   Organigramă (13)

1 șef de unitate

4 administratori

8 asistenți

SECRETARIATUL COMISIEI PENTRU COMERȚ INTERNAȚIONAL

1.   Misiuni principale

Asigurarea secretariatului comisiei (organizarea reuniunilor, a reuniunilor coordonatorilor, programare, procese-verbale etc.).

Pregătirea documentelor de lucru/a proiectelor de rapoarte (proceduri legislative și nelegislative).

Asigurarea asistenței pentru Președintele Parlamentului European și pentru deputați prin contribuții scrise și orale în vederea exercitării funcțiilor acestora de președinte, vicepreședinte, raportor, raportor pentru aviz.

Organizarea de audieri publice și de misiuni ad-hoc în afara locurilor de desfășurare a activității Parlamentului.

Asigurarea relațiilor cu celelalte instituții, cu grupurile interesate și cu societatea civilă.

Asigurarea relațiilor cu misiunile diplomatice acreditate pe lângă Uniune, precum și cu delegațiile Comisiei în țări terțe în domeniul comerțului internațional.

Asigurarea organizării și pregătirii conferințelor parlamentare privind Organizația Mondială a Comerțului (OMC), precum și a asistenței oferite organismelor acestora.

2.   Organigramă (14)

1 șef de unitate

7 administratori

6 asistenți

OBSERVAREA ALEGERILOR

1.   Misiuni principale

Asigurarea secretariatului Grupului de coordonare a alegerilor (reuniuni, documente, scrisori, procese-verbale etc.).

Asigurarea întocmirii unui calendar semestrial al misiunilor parlamentare de observare a alegerilor care este supus spre aprobare Conferinței președinților.

Asigurarea aplicării și monitorizării acestui program.

Asigurarea feedbackului și a informațiilor și menținerea relațiilor cu celelalte servicii ale Parlamentului European (Secretariatul Conferinței președinților, secretariatele comisiilor parlamentare și ale delegațiilor etc.).

Asigurarea menținerii și dezvoltării relațiilor cu celelalte instituții (Comisia, Consiliul), cu organizațiile internaționale (Consiliul Europei, OSCE, Națiunile Unite etc.) și cu instituțiile specializate, cum ar fi IDEA (Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală), IFES, NEEDS (Rețeaua europenilor pentru sprijin electoral și democratic), ERIS.

2.   Organigramă (5)

1 șef de unitate

2 administratori

2 asistenți


Top