EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1217(04)

Raportul privind conturile anuale ale întreprinderii comune pentru inițiativa privind medicamentele inovatoare pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

JO C 369, 17.12.2013, p. 25–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 369/25


RAPORTUL

privind conturile anuale ale întreprinderii comune pentru inițiativa privind medicamentele inovatoare pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

2013/C 369/04

CUPRINS

 

Puncte

pagină

Introducere…

1-5

26

Informații în sprijinul declarației de asigurare…

6

26

Declarația de asigurare…

7-15

26

Opinia privind fiabilitatea conturilor…

12

27

Argumentele care stau la baza exprimării unei opinii cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente…

13

27

Opinie cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor…

14

27

Observații cu privire la gestiunea bugetară și financiară…

16-20

27

Execuția bugetului…

16-17

27

Cererile de propuneri…

18-19

28

Observații cu privire la controalele-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale întreprinderii comune…

20

28

Alte aspecte…

21-30

28

Funcția de audit intern și Serviciul de Audit Intern al Comisiei…

21-23

28

Monitorizarea și raportarea rezultatelor activităților de cercetare…

24-26

28

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor anterioare…

27-30

28

INTRODUCERE

1.

Întreprinderea comună europeană pentru punerea în aplicare a inițiativei tehnologice comune privind medicamentele inovatoare (denumită în continuare „întreprinderea comună IMI”), cu sediul la Bruxelles, a fost instituită în decembrie 2007 (1) pentru o perioadă de 10 ani.

2.

Obiectivul întreprinderii comune IMI este de a îmbunătăți în mod semnificativ eficiența și eficacitatea procesului de dezvoltare a produselor medicamentoase, în scopul, pe termen lung, de a asigura producerea de către sectorul farmaceutic a unor medicamente inovatoare mai eficace și mai sigure (2).

3.

Membrii fondatori ai întreprinderii comune sunt Uniunea Europeană, reprezentată de Comisie, și Federația Europeană a Industriei și a Asociațiilor Farmaceutice (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations - EFPIA). Orice persoană juridică implicată în mod direct sau indirect în sprijinirea activităților de cercetare și de dezvoltare într-un stat membru sau într-o țară asociată celui de Al șaptelea program-cadru (3), poate solicita să devină membru al întreprinderii comune IMI.

4.

Contribuția maximă care poate fi acordată de UE pentru acoperirea costurilor de funcționare și a celor legate de activitățile de cercetare ale întreprinderii comune IMI este de un miliard de euro, sumă care este finanțată de la bugetul celui de Al șaptelea program-cadru. Uniunea Europeană și EFPIA, în calitate de membri fondatori, trebuie să contribuie în mod egal la costurile de funcționare, fiecare cu o sumă care să nu depășească 4 % din contribuția totală a UE. Ceilalți membri trebuie să contribuie la costurile de funcționare proporțional cu valoarea contribuției lor la activitățile de cercetare. Societățile de cercetare care sunt membri ai EFPIA trebuie să participe la finanțarea activităților de cercetare prin contribuții în natură (4) cel puțin egale cu contribuția financiară a UE (5).

5.

Întreprinderea comună a început să își desfășoare activitatea în mod autonom la data de 16 noiembrie 2009.

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

6.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea operațiunilor la nivelul întreprinderii comune și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

7.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale întreprinderii comune IMI, care cuprind situațiile financiare (6) și rapoartele privind execuția bugetară (7) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2012; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

8.

În conformitate cu articolele 33 și 43 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (8), conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale întreprinderii comune, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora:

(a)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale întreprinderii comune includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (9), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale întreprinderii comune după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a întreprinderii comune;

(b)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

9.

responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (10), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale întreprinderii comune și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

10.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt rezultate din acte de fraudă, fie că sunt rezultate din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

11.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

12.

În opinia Curții, conturile anuale ale întreprinderii comune prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2012, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Argumentele care stau la baza exprimării unei opinii cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente

13.

Strategia de audit ex post a întreprinderii comune (11) a fost adoptată printr-o decizie a Consiliului de conducere la 14 decembrie 2010 și constituie un instrument-cheie prin care se urmărește evaluarea legalității și regularității operațiunilor subiacente. Până în luna iunie 2013, fuseseră finalizate 56 de audituri ex post, care acopereau 4,4 milioane de euro (reprezentând 37,3 % din contribuția acceptată de întreprinderea comună IMI pentru prima cerere de propuneri validată până în luna iunie 2011) (12). Indicele de eroare care a fost detectat în urma acestor audituri era de 5,82 %.

Opinie cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

14.

În opinia Curții, cu excepția posibilelor efecte ale aspectului descris la punctul 13, operațiunile subiacente conturilor anuale ale întreprinderii comune aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2012 sunt, sub toate aspectele semnificative, conforme cu legile și reglementările în vigoare.

15.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

Execuția bugetului

16.

Bugetul anual și planul anual de aplicare pentru exercițiul 2012 au fost adoptate de Consiliul de conducere la 22 decembrie 2011. În ceea ce privește activitățile operaționale, întreprinderea comună IMI a atins, pentru 2012, o rată de execuție a creditelor de angajament (în valoare de 351 de milioane de euro) de 96 % și o rată de execuție a creditelor de plată (în valoare de 103 milioane de euro) de 100 %. În ciuda acestui nivel ridicat de execuție bugetară, o sumă substanțială aferentă creditelor de angajament (162 de milioane de euro) reprezintă în continuare doar o cifră globală, ceea ce înseamnă că, deși au fost lansate cereri de propuneri, nu a fost semnat încă niciun acord de grant aferent. În situațiile financiare ale întreprinderii comune IMI figurează o sumă de 543 de milioane de euro reprezentând obligații contractuale reportate, ceea ce indică un necesar de finanțare considerabil până în 2017.

17.

O proporție mare din creditele de plată și creditele de angajament aferente cheltuielilor administrative pentru 2012 era în continuare neutilizată la sfârșitul exercițiului (26,81 % din creditele de angajament și 39,8 % din creditele de plată).

Cererile de propuneri

18.

În 2012, întreprinderea comună a lansat patru cereri de propuneri și a semnat 11 acorduri de grant. Ea a efectuat, în 2012, angajamente pentru activități de cercetare în valoare de 351 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape 37 % din bugetul total aflat la dispoziția sa [cuantumul maxim al finanțării, de 960 de milioane de euro, stipulat în Regulamentul (CE) nr. 73/2008]. Intervalul de timp necesar pentru semnarea acordurilor s-a diminuat în 2012, de la 413 zile, în cazul ultimelor acorduri de grant din cadrul celei de a patra cereri de propuneri, la 161 de zile, în cazul celei de a șasea cereri de propuneri.

19.

La sfârșitul exercițiului 2012, valoarea cumulativă totală a angajamentelor aprobate pentru costurile cu activitățile de cercetare era de 736 de milioane de euro. În principiu, întreprinderea comună IMI va trebui să efectueze în continuare, până la sfârșitul exercițiului 2013, angajamente în valoare de 224 de milioane de euro pentru activitățile de cercetare (ceea ce va reprezenta 23 % din cuantumul maxim de 960 de milioane de euro), iar membrii EFPIA vor trebuie să efectueze angajamente, în natură, de o valoare echivalentă. Până la sfârșitul exercițiului 2012, EFPIA efectuase angajamente în valoare de 706 milioane de euro, ceea ce înseamnă că, din acest moment, va trebui să angajeze o sumă suplimentară de 254 de milioane de euro pentru a echivala contribuția întreprinderii comune IMI de 960 de milioane de euro.

Observații cu privire la controalele-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale întreprinderii comune

20.

În 2012, întreprinderea comună a continuat dezvoltarea unor sisteme adecvate și exhaustive de control intern. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce privește documentarea și menținerea la zi a procedurilor operaționale și administrative (în special pentru activitățile ex post și cele de închidere a contabilității), care vor reduce riscurile de eroare și vor limita practicile lipse de consecvență.

ALTE ASPECTE

Funcția de audit intern și Serviciul de Audit Intern al Comisiei

21.

În 2011, Serviciul de Audit Intern (IAS) al Comisiei a efectuat un exercițiu de evaluare a riscurilor, iar planul strategic de audit pentru perioada 2012-2014 a fost aprobat de Consiliul de conducere la 3 noiembrie 2011.

22.

Carta privind misiunea Serviciului de Audit Intern al Comisiei a fost adoptată de Consiliul de conducere la 8 martie 2011. Cu toate acestea, normele financiare ale întreprinderii comune nu au fost încă modificate pentru a include prevederile din regulamentul-cadru (13).

23.

În 2012, Serviciul de Audit Intern al Comisiei a efectuat o misiune de revizuire pentru a obține o asigurare cu privire la procesele de negociere, de elaborare a acordurilor de grant și de prefinanțare instituite de întreprinderea comună IMI. Conform concluziei la care a ajuns IAS, controalele interne existente furnizau o asigurare rezonabilă referitor la îndeplinirea obiectivelor activității întreprinderii comune, cu excepția unor aspecte specifice legate de gestionarea conflictelor de interese, de documentarea procesului de negociere și a controalelor conexe, precum și de aplicația informatică utilizată în cursul procesului de negociere. Planul de acțiune elaborat de întreprinderea comună pentru a da curs recomandărilor formulate de IAS a fost validat de către acesta la 29 octombrie 2012.

Monitorizarea și raportarea rezultatelor activităților de cercetare

24.

Al șaptelea program-cadru (PC7) instituie un sistem de monitorizare și de raportare care vizează protejarea, diseminarea și transferul rezultatelor activităților de cercetare (14).

25.

Acordurile de grant semnate cu membrii și cu alți beneficiari conțin dispoziții specifice incluse de întreprinderea comună cu privire la drepturile de proprietate intelectuală și la diseminarea activităților de cercetare și a rezultatelor acestora, în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul Consiliului privind înființarea întreprinderii comune. Întreprinderea comună monitorizează punerea în aplicare a acestor dispoziții în diferite etape ale desfășurării proiectelor finanțate.

26.

Întreprinderea comună prezintă periodic rapoarte specifice pentru diversele proiecte aflate în curs (15). Totuși, în cadrul obiectivului său de a contribui la punerea în aplicare a celui de Al șaptelea program-cadru, obiectiv menționat la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2008, întreprinderea comună ar trebui, de asemenea, să stabilească, în cooperare cu cei doi membri fondatori (Comisia și EFPIA), ce informații urmează să fie puse la dispoziție atât pentru raportul general de monitorizare care se întocmește periodic pentru întregul program-cadru, cât și pentru alte instrumente de raportare ale Comisiei.

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor anterioare

27.

În 2012, au fost finalizate planul de asigurare a continuității activității și planul de recuperare în caz de dezastru.

28.

Contabilul a raportat cu privire la validarea sistemului contabil la 27 septembrie 2012 și majoritatea deficiențelor identificate au fost remediate până la sfârșitul exercițiului. Cu toate acestea, validarea sistemului contabil nu acoperă încă rezultatele auditurilor ex post.

29.

Metodele de evaluare a contribuțiilor în natură (16) au fost aprobate de Consiliul de conducere la 11 noiembrie 2011. Aceste contribuții sunt validate prin intermediul unei certificări ex ante și al unor audituri ex post. În 2012, au fost acceptate primele 14 metode certificate de evaluare a contribuțiilor în natură și au fost demarate primele trei audituri ex post vizând contribuțiile în natură.

30.

Articolul 12 alineatul (5) din Regulamentul Consiliului privind înființarea întreprinderii comun nu prevede dreptul Curții de Conturi Europene de a audita contribuțiile în natură ale societăților care fac parte din EFPIA, deși aceste contribuții sunt înregistrate în situațiile financiare ale IMI. Se estimează că aceste contribuții se vor ridica la aproximativ un miliard de euro pe parcursul duratei de existență a întreprinderii comune IMI.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Louis GALEA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 22 octombrie 2013.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  Regulamentul (CE) nr. 73/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind înființarea întreprinderii comune pentru punerea în aplicare a inițiativei tehnologice comune privind medicamentele inovatoare (JO L 30, 4.2.2008, p. 38).

(2)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile întreprinderii comune, precum și resursele de care aceasta dispune.

(3)  Al șaptelea program-cadru, adoptat prin Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 412, 30.12.2006, p. 1), reunește într-un cadru unic toate inițiativele UE din domeniul cercetării și joacă un rol crucial în atingerea obiectivelor de creștere, de competitivitate și de ocupare a forței de muncă. Acest program reprezintă, de asemenea, un element-cheie al Spațiului european de cercetare.

(4)  În conformitate cu articolul 11 alineatul (4) din anexa la Regulamentul (CE) nr. 73/2008 privind înființarea întreprinderii comune, contribuțiile în natură sunt „contribuțiile nemonetare […] ale societăților farmaceutice de cercetare care sunt membri ai EFPIA, sub formă de resurse (precum personal, echipamente, consumabile etc.)”. Contribuția din partea societăților de cercetare trebuie să fie cel puțin egală cu contribuția financiară a Uniunii.

(5)  În conformitate cu articolul 11 alineatul (5) din anexa la Regulamentul (CE) nr. 73/2008, „societățile farmaceutice de cercetare participante care sunt membri ai EFPIA nu pot primi niciun sprijin financiar din partea întreprinderii comune IMI, pentru nicio activitate”.

(6)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(7)  Acestea cuprind rapoartele privind execuția bugetară, precum și o sinteză a principiilor bugetare și alte note explicative.

(8)  JO L 357, 31.12.2002, p. 72.

(9)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards - IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants - IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards - IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards - IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB).

(10)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).

(11)  Articolul 12 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 73/2008 privind înființarea întreprinderii comune prevede că „întreprinderea comună IMI efectuează controale la fața locului și audituri financiare pe lângă participanții la activitățile de cercetare finanțate de întreprinderea comună IMI”. În urma auditurilor ex post, se pot identifica cheltuielile neeligibile care au fost declarate de beneficiari și care fac ulterior obiectul unor proceduri de recuperare.

(12)  Auditurile ex post finalizate corespund primului eșantion reprezentativ de 60 de audituri care au fost inițiate la sfârșitul exercițiului 2011 și au fost finalizate în 2013. Auditurile ex post pentru cel de al doilea eșantion reprezentativ, care este bazat pe finanțarea acordată de către întreprinderea comună IMI în legătură cu declarațiile de cheltuieli validate între luna iulie 2011 și luna noiembrie 2012 sunt încă în curs de desfășurare; prin urmare, nu sunt disponibile rezultate definitive.

(13)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei din 19 noiembrie 2002 privind regulamentul financiar cadru pentru organismele menționate la articolul 185 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene.

(14)  Rapoartele de monitorizare a celui de Al șaptelea program-cadru: http://ec.europa.eu/research/evaluations/index_en.cfm?pg=fp7-monitoring

(15)  În octombrie 2012 și în martie 2013, întreprinderea comună IMI a prezentat informații privind lucrările sale de cercetare prin intermediul unor analize bibliometrice privind proiecte aflate în curs.

(16)  Contribuțiile în natură reprezintă costuri eligibile care sunt suportate de entitățile juridice participante la activități, dar care nu sunt rambursate de întreprinderea comună.


ANEXĂ

Întreprinderea comună pentru inițiativa privind medicamentele inovatoare (Bruxelles)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolele 187 și 188 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind Al șaptelea program-cadru prevede posibilitatea acordării unor contribuții din partea Uniunii pentru crearea unor parteneriate de tip public-privat pe termen lung sub forma unor inițiative tehnologice comune, care pot fi implementate prin intermediul unor întreprinderi comune în înțelesul articolului 187 din tratat.

Regulamentul (CE) nr. 73/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind înființarea întreprinderii comune pentru punerea în aplicare a inițiativei tehnologice comune privind medicamentele inovatoare.

Competențele întreprinderii comune

[Regulamentul (CE) nr. 73/2008 al Consiliului]

Obiective

Întreprinderea comună pentru inițiativa privind medicamentele inovatoare (denumită în continuare „întreprinderea comună IMI”) contribuie la punerea în aplicare a celui de Al șaptelea program-cadru (PC7) și, în special, a temei „Sănătate” din cadrul programului specific „Cooperare”. Obiectivul acesteia îl constituie îmbunătățirea în mod semnificativ a eficienței și a eficacității procesului de dezvoltare a produselor medicamentoase, în scopul, pe termen lung, de a asigura producerea de către sectorul farmaceutic a unor medicamente inovatoare mai eficace și mai sigure. În special, aceasta:

sprijină „cercetarea și dezvoltarea farmaceutică preconcurențială” din statele membre și țările asociate la PC7, printr-o abordare coordonată, destinată să elimine piedicile identificate în procesul de dezvoltare a produselor medicamentoase;

sprijină punerea în aplicare a priorităților de cercetare prevăzute de agenda de cercetare a întreprinderii comune IMI, în special prin acordarea de granturi în urma unor cereri competitive de propuneri;

asigură complementaritatea cu alte activități din cadrul PC7;

constituie un parteneriat între sectorul public și cel privat, destinat să sporească investițiile pentru cercetare în sectorul biofarmaceutic din statele membre și din țările asociate la PC7, prin punerea în comun a resurselor și prin încurajarea colaborării dintre sectorul public și cel privat;

promovează implicarea întreprinderilor mici și mijlocii în activitățile sale, în conformitate cu obiectivele PC7.

Organizare

Organismele întreprinderii comune IMI sunt Consiliul de conducere, directorul executiv și Comitetul științific. Consiliul de conducere este format din zece membri care reprezintă în mod egal pe cei doi membri fondatori ai întreprinderii comune IMI: Comisia Europeană și Federația Europeană a Industriei și a Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA). Directorul executiv, care este agentul executiv responsabil de gestionarea curentă a întreprinderii comune IMI în conformitate cu deciziile Consiliului de conducere, este asistat de un serviciu administrativ. Comitetul științific este un organ consultativ al Consiliului de conducere. Întreprinderea comună IMI este asistată, de asemenea, de două organe consultative externe: Grupul de reprezentanți ai statelor IMI și Forumul părților interesate.

Resurse puse la dispoziția întreprinderii comune în 2012

Bugetul  (1)

373 763 361 de euro pentru angajamente

113 209 163 de euro pentru plăți

Situația personalului la 31 decembrie 2012

36 de posturi prevăzute în schema de personal (29 de agenți temporari și 7 agenți contractuali), din care erau ocupate 35 de posturi. 80 % din aceste resurse sunt repartizate direct pentru a sprijini activitățile operaționale.

Activități și servicii furnizate în 2012

A se vedea Raportul anual de activitate 2012 al întreprinderii comune IMI, care va fi publicat pe site-ul www.imi.europa.eu

Sursa: Informații furnizate de întreprinderea comună IMI.


(1)  Inclusiv credite reportate din 2011.

Sursa: Informații furnizate de întreprinderea comună IMI.


RĂSPUNSURILE ÎNTREPRINDERII COMUNE

13.

Întreprinderea comună IMI salută concluzia pozitivă a Curții cu privire la legalitatea și regularitatea tuturor tranzacțiilor subiacente conturilor anuale ale întreprinderii comune cu singura excepție a erorilor semnificative detectate de întreprinderea comună IMI în cadrul primelor sale audituri ex post în legătură cu plățile intermediare pentru declarațiile de cheltuieli aferente primei cereri de propuneri, efectuate înainte de exercițiul financiar supus analizei.

Indicii estimați de eroare reprezentativă și reziduală de 5,82 % și, respectiv, 3,64 % utilizați ca argumente pentru opinia cu rezerve a Curții reflectă rezultatele unui număr de 56 de audituri cuprinzând 65 de declarații de cheltuieli în legătură cu prima cerere de propuneri, care au fost acceptate în 2010 și 2011, atunci când întreprinderea comună IMI încă se afla la începutul activității sale. În plus:

(a)

marea majoritate a erorilor financiare identificate în cadrul acestor audituri ale declarațiilor de cheltuieli din 2010 și 2011 au implicat sume relativ mici care urmau să fie ajustate (mai puțin de 5 000 EUR în favoarea întreprinderii comune IMI) și au apărut în mod clar în urma neînțelegerii normelor sau în urma atenției insuficiente la detaliile dispozițiilor acordurilor de grant. De asemenea, prin concepție, auditurile s-au concentrat în cele mai multe cazuri pe beneficiari noi sau care nu fuseseră auditați în cadrul programelor de cercetare ale UE. În cazul unor astfel de audituri, se preconizează un indice de eroare mai ridicat;

(b)

indicele estimat de eroare nu reflectă rezultatul auditurilor care au vizat plățile intermediare efectuate către beneficiari în 2012, pentru care se realizează un nou eșantion reprezentativ de 40 de audituri ex post în 2013, ale căror rezultate sunt așteptate la sfârșitul anului. Aceste noi audituri cuprind o populație mai largă de declarații de cheltuieli și de beneficiari, inclusiv primele declarații de cheltuieli aferente proiectelor pentru cea de-a doua cerere de propuneri, precum și cea de-a doua și cea de-a treia perioadă de raportare pentru proiectele aferente primei cereri de propuneri;

(c)

întreprinderea comună IMI a luat între timp o serie de măsuri concrete de prevenire și monitorizare care să contribuie la reducerea tipurilor frecvente de erori și la minimizarea riscurilor subiacente legate de gestionarea granturilor. Aceste măsuri au cuprins:

(i)

examinarea și consolidarea politicilor și procedurilor de control intern ex ante pe care personalul trebuie să le pună în aplicare pentru plățile intermediare având în vedere experiența primilor doi ani de funcționare;

(ii)

revizuiri prompte ale modelului de acord de grant al întreprinderii comune IMI, care au dus la o mai mare claritate cu privire la condițiile și cerințele legale ale grantului;

(iii)

introducerea orientărilor financiare specifice ale întreprinderii comune IMI în ianuarie 2012 și publicarea unei versiuni actualizate în iunie 2013, oferindu-le participanților și auditorilor independenți numiți de aceștia pentru certificarea declarațiilor financiare informații și orientări cuprinzătoare referitoare la dispozițiile modelului de acord de grant al întreprinderii comune IMI;

(iv)

organizarea de ateliere frecvente pe teme financiare pentru participanți, cu accent pe cauzele recurente de eroare și pe prevenire; precum și

(v)

introducerea în 2012 a soluțiilor integrate pentru întreprinderi prin intermediul instrumentului IT al întreprinderii comune IMI dedicat depunerii și gestionării proiectelor, SOFIA (Submission OF Information Application), care permite depunerea electronică și verificarea declarațiilor de costuri, reducând astfel marja de eroare.

În paralel, întreprinderea comună IMI a efectuat controale adecvate pentru a se asigura că erorile în favoarea întreprinderii comune care au fost detectate în urma primelor audituri ex post încheiate sunt corectate în mod corespunzător. Aceasta se realizează în mod sistematic fie printr-un ordin de recuperare, fie prin compensarea cu plăți viitoare. În plus, erorile care sunt considerate a fi sistematice sunt extinse și la declarațiile de cheltuieli neauditate depuse de același beneficiar.

De asemenea, întreprinderea comună IMI a continuat să pună în aplicare un program anual intensiv de audituri ex post care cuprind 40 % din valoarea totală a plăților intermediare efectuate în anul anterior, în conformitate cu Strategia privind auditurile ex post aprobată de Consiliul de conducere. Aceste audituri au reprezentat o bază deosebit de eficace și de fiabilă pentru evaluarea și monitorizarea regularității și legalității globale a plăților intermediare la nivel multianual, precum și pentru detectarea și corectarea erorilor constatate în declarațiile de cheltuieli supuse auditului. Întreprinderea comună menține, de asemenea, o coordonare strânsă cu Comisia Europeană și agențiile acesteia implicate în cel de-al șaptelea Program-cadru și partajează informații referitoare la beneficiarii comuni, în vederea optimizării gradului de acoperire al auditurilor sale și pentru a atenua cu eficacitate riscurile de neconformitate.

Întreprinderea comună IMI își menține angajamentul de a gestiona finanțările pe care le acordă printr-o abordare bazată pe încredere cu participanții la proiecte, asigurând în același timp un grad suficient de control și de responsabilitate. Acțiunile preventive și corective bazate pe riscuri care au fost deja luate oferă argumente suficiente privind gestiunea financiară solidă și reducerea progresivă a riscurilor de eroare în legătură cu plățile intermediare efectuate către beneficiari la nivel multianual. Această abordare echilibrată va contribui, de asemenea, la asigurarea succesului programelor întreprinderii comune IMI, având în vedere că multe dintre acestea au început deja să genereze rezultate impresionante sau promițătoare, în interesul pacienților și al societății în ansamblu.

Având în vedere că multe proiecte abia au început să genereze cheltuieli, în special în cazul proiectelor aferente cererilor de propuneri 3-8, impactul integral al acțiunilor întreprinderii comune IMI poate fi observat doar pe termen mai lung, după ce vor fi depuse declarații de cheltuieli pentru mai multe proiecte, iar auditurile ex post vor cuprinde o parte mai mare din populația totală a beneficiarilor.

17.

Bugetul s-a bazat pe fișele financiare-legislative adoptate, iar execuția acestuia a urmat principiile bunei gestiuni financiare. De asemenea, niciunul dintre fondurile bugetate pentru costurile de funcționare nu a fost pierdut, iar fondurile neutilizate de la Comisia Europeană au fost transferate activităților de cercetare. Este important, de asemenea, să se țină seama de faptul că 50 % din bugetul pentru costurile de funcționare reprezintă finanțare prin EFPIA.

19.

În 2013 au fost instituite măsuri eficace pentru creșterea și accelerarea angajamentelor finanțării UE și a contribuțiilor corespunzătoare în natură ale membrilor EFPIA prin lansarea mai multor cereri de propuneri pe parcursul anului.

20.

Întreprinderea comună IMI este de acord cu evaluarea Curții referitoare la sistemele de control intern. Întreprinderea comună a instituit un sistem dezvoltat, eficace și fiabil de control intern. Acesta include o analiză sistematică și actualizarea politicilor și procedurilor în conformitate cu prioritățile în materie de control intern stabilite de conducere înainte de începutul anului. Observațiile Curții reflectă prioritățile stabilite ale întreprinderii comune IMI pentru 2013, care vor fi puse în aplicare în mod corespunzător până la sfârșitul anului.

22.

Această problemă a fost soluționată odată cu publicarea, la 30 septembrie 2013, a Actului delegat al Comisiei Europene privind modelul de regulament financiar pentru organismele de parteneriat public-privat, menționat la articolul 209 al Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului. Normele financiare ale întreprinderii comune IMI vor fi modificate în mod corespunzător pentru a reflecta aceste evoluții.

23.

În raportul final de audit al Serviciului de audit al Comisiei Europene, IAS a propus unsprezece recomandări cu privire la modul în care întreprinderea comună IMI poate aborda fiecare dintre aceste probleme. Toate acestea au fost transformate în acțiuni concrete și puse în aplicare de întreprinderea comună IMI în timpul activității pe teren efectuate de Curtea de Conturi Europeană în perioada august 2012-iulie 2013. De asemenea, în această perioadă, IAS a verificat și a închis 10 din cele 11 recomandări, singura rămasă urmând a fi închisă după o verificare la fața locului a acțiunilor întreprinderii comune IMI.

26.

Întreprinderea comună IMI a luat deja măsuri în legătură cu observația Curții. Cerințele privind raportul general de monitorizare au fost deja definite, iar datele au fost transmise Comisiei Europene în septembrie 2013, pentru a fi integrate în CORDA.

28.

În ceea ce privește observațiile Comisiei cu privire la sfera validării sistemului contabil, întreprinderea comună IMI subliniază faptul că rezultatele auditului ex post au fost implementate în 2013 și se vor reflecta pentru prima dată în conturile pe 2013.


Top