EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1217(04)

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler for regnskabsåret 2012, med fællesforetagendets svar

EUT C 369 af 17.12.2013, p. 25–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.12.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 369/25


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler for regnskabsåret 2012, med fællesforetagendets svar

2013/C 369/04

INDHOLD

 

Punkt

side

Indledning…

1-5

26

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen…

6

26

Revisionserklæring…

7-15

26

Erklæring om regnskabets rigtighed…

12

27

Grundlag for en erklæring med forbehold om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed…

13

27

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet…

14

27

Bemærkninger til den budgetmæssige og økonomiske forvaltning…

16-20

27

Budgetgennemførelsen…

16-17

27

Indkaldelser af forslag…

18-19

28

Bemærkninger om centrale kontroller i fællesforetagendets overvågnings- og kontrolsystemer…

20

28

Andre forhold…

21-30

28

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste…

21-23

28

Overvågning og rapportering af forskningsresultater…

24-26

28

Opfølgning af tidligere bemærkninger…

27-30

28

INDLEDNING

1.

Det europæiske fællesforetagende med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler (herefter fællesforetagendet for IMI), som ligger i Bruxelles, blev oprettet i december 2007 (1) for en periode af 10 år.

2.

Formålet med fællesforetagendet for IMI er i betydelig grad at forbedre produktiviteten og effektiviteten af lægemiddeludviklingsprocessen, idet det langsigtede mål er, at lægemiddelsektoren kan producere mere effektive og sikre innovative lægemidler (2).

3.

Fællesforetagendets stiftende medlemmer er Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen og Den Europæiske Sammenslutning af Farmaceutindustriforeninger (EFPIA). Juridiske enheder, som direkte eller indirekte støtter forskning og udvikling i en medlemsstat eller i et land, der er associeret med syvende rammeprogram (3), kan ansøge om medlemskab af fællesforetagendet for IMI.

4.

EU's maksimale bidrag til fællesforetagendet for IMI til dækning af løbende omkostninger og forskningsaktiviteter udgør én milliard euro, som skal afholdes over bevillingen til syvende rammeprogram. EU og EFPIA skal, i deres egenskab af stiftende medlemmer, dække de løbende omkostninger ligeligt, hver med et beløb, som ikke overstiger 4 % af EU's samlede bidrag. Andre medlemmer skal bidrage til de løbende omkostninger i forhold til deres bidrag til forskningsaktiviteterne. De forskningsvirksomheder, som er medlemmer af EFPIA, skal bidrage til finansieringen af forskningsaktiviteterne med bidrag i naturalier (4) mindst svarende til EU's finansielle bidrag (5).

5.

Fællesforetagendet begyndte at arbejde selvstændigt den 16. november 2009.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

6.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller i overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

7.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret fællesforetagendet for IMI's årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (6) og beretningen om budgetgennemførelsen (7) for det regnskabsår, som afsluttedes den 31. december 2012, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

8.

Ifølge artikel 33 og 43 i Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 (8) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, som ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige:

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastsat (9), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling.

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forebygge uregelmæssigheder og besvigelser, samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

9.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (10) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer. Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, at fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og at de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

10.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risikoen for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

11.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabets rigtighed

12.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2012 samt af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastsat.

Grundlag for en erklæring med forbehold om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

13.

Fællesforetagendets strategi for efterfølgende revision (11) blev vedtaget ved en afgørelse truffet af bestyrelsen den 14. december 2010 og er et centralt værktøj til vurdering af de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. I juni 2013 var der afsluttet 56 efterfølgende revisioner, som dækkede 4,4 millioner euro (37,3 % af det godkendte bidrag fra fællesforetagendet for IMI vedrørende den første indkaldelse, som blev valideret pr. juni 2011) (12). I henhold til disse revisioner var den konstaterede fejlforekomst 5,82 %.

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

14.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for fællesforetagendets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2012, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige, når der ses bort fra de mulige virkninger af de forhold, der er beskrevet i grundlaget for en erklæring med forbehold i punkt 13.

15.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER TIL DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelsen

16.

Budgettet og gennemførelsesplanen for 2012 blev vedtaget af bestyrelsen den 22. december 2011. For så vidt angår operationelle aktiviteter nåede IMI i 2012 en gennemførelsesgrad på 96 % for forpligtelsesbevillingerne (351 millioner euro) og på 100 % for betalingsbevillingerne (103 millioner euro). Disse budgetgennemførelsesgrader er høje, men en betydelig andel af forpligtelsesbevillingerne (162 millioner euro) er kun et samlet beløb, hvilket vil sige, at der er udsendt indkaldelser, men ikke underskrevet tilskudsaftaler i relation til dem. IMI's årsopgørelse udviser 543 millioner euro i fremførte kontraktlige forpligtelser, hvilket indikerer et væsentligt behov for finansiering frem til 2017.

17.

En stor portion betalings- og forpligtelsesbevillinger til administrationsudgifter i 2012 var stadig ikke udnyttet ved regnskabsårets udgang (26,81 % af forpligtelses- og 39,8 % af betalingsbevillingerne).

Indkaldelser af forslag

18.

I 2012 iværksatte fællesforetagendet fire indkaldelser af forslag og underskrev elleve tilskudsaftaler. I 2012 indgik det forpligtelser for 351 millioner euro, eller næsten 37 % af sit samlede disponible budget (960 millioner euro i maksimumsfinansiering i henhold til forordning (EF) nr. 73/2008), til forskningsaktiviteter. Den tid, det tog at underskrive aftaler, blev nedbragt i 2012, fra 413 dage for de endelige tilskudsaftaler i forbindelse med den fjerde indkaldelse til 161 dage i forbindelse med den sjette indkaldelse.

19.

Ved udgangen af 2012 var den kumulerede total for godkendte forpligtelser vedrørende forskningsomkostninger på 736 millioner euro. IMI skal principielt indgå forpligtelser for yderligere 224 millioner euro vedrørende forskningsaktiviteter (23 % af de maksimale 960 millioner euro) inden udgangen af 2013, og medlemmerne af EFPIA skal indgå forpligtelser for et tilsvarende beløb i naturalier. Ved udgangen af 2012 havde EFPIA indgået forpligtelser for 706 millioner euro og mangler nu at indgå forpligtelser for yderligere 254 millioner euro for at modsvare IMI's bidrag på 960 millioner euro.

Bemærkninger om centrale kontroller i fællesforetagendets overvågnings- og kontrolsystemer

20.

I 2012 fortsatte fællesforetagendet med at udvikle egnede og omfattende systemer for intern kontrol. Der skal dog arbejdes videre med dokumentering og ajourførelse af operationelle og administrative procedurer (navnlig for efterfølgende aktiviteter og regnskabsafslutning), som vil afbøde risiciene for fejl og ukonsekvente praksis.

ANDRE FORHOLD

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

21.

I 2011 udførte Kommissionens Interne Revisionstjeneste en risikovurdering, og den 3. november 2011 godkendte bestyrelsen den strategiske revisionsplan for 2012-2014.

22.

Mandatet for Kommissionens Interne Revisionstjeneste blev vedtaget af bestyrelsen den 8. marts 2011. Fællesforetagendets finansielle bestemmelser er imidlertid endnu ikke blevet ændret, så de er kommet til at omfatte rammeforordningens bestemmelser (13).

23.

I 2012 foretog Kommissionens Interne Revisionstjeneste en gennemgang af sikkerheden ved IMI's afvikling af forhandling, udarbejdelse af tilskudsaftaler og forfinansiering. IAS konkluderede, at de eksisterende interne kontroller gav rimelig sikkerhed for, om forretningsmålene var blevet opfyldt — undtagen med hensyn til specifikke spørgsmål vedrørende forvaltningen af interessekonflikter, dokumentationen af forhandlingsprocessen og de relaterede kontroller samt en it-applikation, der anvendes i forhandlingsprocessen. IAS validerede fællesforetagendets handlingsplan for håndtering af IAS' anbefalinger den 29. oktober 2012.

Overvågning og rapportering af forskningsresultater

24.

Syvende rammeprogram (RP7) etablerer et overvågnings- og rapporteringssystem, der omfatter beskyttelse, formidling og overførsel af forskningsresultater (14).

25.

I de tilskudsaftaler, der er underskrevet med medlemmer og andre støttemodtagere, har fællesforetagendet medtaget specifikke bestemmelser om intellektuelle ejendomsrettigheder og formidling af forskningsaktiviteter og -resultater i overensstemmelse med artikel 15 i rådsforordningen om oprettelse af fællesforetagendet. Fællesforetagendet overvåger gennemførelsen af disse bestemmelser på forskellige stadier af de finansierede projekter.

26.

Fællesforetagendet udsender jævnlig særlige rapporter om igangværende projekter (15). Med henblik på fællesforetagendets mål om at bidrage til gennemførelsen af det syvende rammeprogram, som er fastsat i artikel 2 i forordning (EF) nr. 73/2008, bør det imidlertid også — sammen med de to stiftende medlemmer (Kommissionen og EFPIA) — afgøre, hvilke oplysninger der skal stilles til rådighed for den generelle overvågningsrapport, der regelmæssig udarbejdes om RP7, og for andre af Kommissionens rapporteringsværktøjer.

Opfølgning af tidligere bemærkninger

27.

I 2012 blev kontinuitetsplanen og katastrofeberedskabsplanen færdiggjort.

28.

Regnskabsføreren rapporterede om valideringen af regnskabssystemet den 27. september 2012, og de fleste af svaghederne var afhjulpet pr. regnskabsårets udgang. Valideringen af regnskabssystemet omfatter dog endnu ikke resultaterne af efterfølgende revision.

29.

Metoden til evaluering af bidrag i naturalier (16) blev godkendt af bestyrelsen den 11. november 2011. Disse bidrag valideres gennem forudgående attestering og efterfølgende revisioner. I 2012 blev de første 14 attesteringer af bidrag i naturalier godkendt, og de første tre efterfølgende revisioner vedrørende bidrag i naturalier blev iværksat.

30.

Artikel 12, stk. 5, i rådsforordningen om oprettelse af fællesforetagendet anerkender ikke Revisionsrettens ret til at revidere EFPIA-virksomhedernes bidrag i naturalier, selv om disse er opført i fællesforetagendet for IMI's årsopgørelse. Det vurderes, at disse bidrag vil beløbe sig til omkring én milliard euro i IMI's levetid.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Louis GALEA, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 22. oktober 2013.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 73/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af et fællesforetagende med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler (EUT L 30 af 4.2.2008, s. 38).

(2)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser, virksomhed og disponible ressourcer vises i bilaget til orientering.

(3)  Syvende rammeprogram, som blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 412 af 30.12.2006, s. 1), samler alle forskningsrelaterede EU-initiativer under ét og spiller en vigtig rolle med hensyn til at opfylde målene for vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse. Rammeprogrammet er også et nøgleelement i det europæiske forskningsrum.

(4)  I henhold til artikel 11, stk. 4, i bilaget til forordning (EF) nr. 73/2008 om oprettelse af fællesforetagendet er bidragene i naturalier »ikke-monetære bidrag […] fra de forskningsbaserede medicinalfirmaer, der er medlemmer af EFPIA, med ressourcer (personale, udstyr, hjælpematerialer osv.)«. Bidraget fra forskningsvirksomhederne skal være mindst lige så stort som Unionens finansielle bidrag.

(5)  I henhold til artikel 11, stk. 5, i bilaget til forordning (EF) nr. 73/2008 kan »[de] deltagende forskningsbaserede medicinalfirmaer, der er medlemmer af EFPIA, […] ikke opnå støtte til deres aktiviteter fra fællesforetagendet for IMI.«

(6)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(7)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(8)  EFT L 357 af 31.12.2002, s. 72.

(9)  De regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastsat, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og, når det er relevant, på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(10)  Artikel 185, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1).

(11)  I artikel 12, stk. 4, i forordning (EF) nr. 73/2008 om oprettelse af fællesforetagendet er det fastsat, at »Fællesforetagendet for IMI foretager kontrol på stedet og finansiel audit blandt deltagerne i de forskningsaktiviteter, der finansieres af fællesforetagendet for IMI«. Efterfølgende revisioner kan afsløre ikke-støtteberettigede udgifter, som modtagere har anmeldt, og som efterfølgende inddrives.

(12)  De afsluttede efterfølgende revisioner svarer til den første repræsentative stikprøve på 60 revisioner, der blev igangsat pr. udgangen af 2011 og blev afsluttet i 2013. De efterfølgende revisioner af den anden repræsentative stikprøve, der var baseret på fællesforetagendet for IMI's finansiering i relation til omkostningsanmeldelser, der blev valideret mellem juli 2011 og november 2012, er stadig i gang, hvorfor der ikke foreligger endelige resultater.

(13)  Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 af 19. november 2002 om rammefinansforordning for de organer, der er omhandlet i artikel 185 i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget.

(14)  RP7-overvågningsrapporter: http://ec.europa.eu/research/evaluations/index_en.cfm?pg=fp7-monitoring

(15)  I oktober 2012 og marts 2013 udsendte IMI oplysninger om sine forskningsoutput i form af bibliometriske analyser af igangværende projekter.

(16)  Bidrag i naturalier er støtteberettigede omkostninger, som de juridiske personer, der deltager i aktiviteterne, har afholdt, og som de ikke får godtgjort af fællesforetagendet.


BILAG

Fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Ifølge Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF af 18. december 2006 om syvende rammeprogram kan der ydes fællesskabsbistand til etablering af længerevarende offentlig-private partnerskaber i form af fælles teknologiinitiativer, som kan implementeres gennem fællesforetagender, jf. artikel 187 i traktaten.

Rådets forordning (EF) nr. 73/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af et fællesforetagende med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler.

Fællesforetagendets beføjelser

(Rådets forordning (EF) nr. 73/2008)

Mål

Fællesforetagendet for innovative lægemidler (IMI) bidrager til gennemførelsen af det syvende rammeprogram (RP7) og navnlig temaet »Sundhed« under særprogrammet Samarbejde. Formålet skal være i betydelig grad at forbedre produktiviteten og effektiviteten af lægemiddeludviklingsprocessen, idet det langsigtede mål skal være, at lægemiddelsektoren kan producere mere effektive og sikre innovative lægemidler. Det skal blandt andet:

støtte »prækompetitiv forskning i og udvikling af lægemidler« i medlemsstaterne og de lande, der er associeret med RP7, med en koordineret fremgangsmåde for at eliminere de påpegede flaskehalse inden for lægemiddeludviklingsprocessen

støtte gennemførelsen af forskningsprioriteterne som fastlagt i forskningsdagsordenen under IMI, især ved at yde tilskud på grundlag af indkaldelser af konkurrerende forslag

sikre komplementaritet med andre aktiviteter under RP7

fungere som et offentlig-privat partnerskab, der tilsigter at styrke forskningsinvesteringerne i biofarmakasektoren i medlemsstaterne og de lande, der er associeret med RP7, ved at sammenlægge ressourcer og fremme samarbejdet mellem den offentlige og private sektor

fremme små og mellemstore virksomheders involvering i sine aktiviteter på linje med målene i RP7.

Ledelse

IMI har følgende organer: bestyrelsen, den administrerende direktør og det videnskabelige udvalg. Bestyrelsen er sammensat af ti bestyrelsesmedlemmer, der ligeligt repræsenterer of IMI's to stiftende medlemmer: Europa-Kommissionen og Den Europæiske Sammenslutning af Farmaceutindustriforeninger (EFPIA). Den administrerende direktør, IMI's øverste ansvarlige for den daglige ledelse i overensstemmelse med bestyrelsens afgørelser, bistås af et forretningsudvalg. Det videnskabelige udvalg er et rådgivende organ for bestyrelsen. Fællesforetagendet støttes desuden af to eksterne rådgivende organer: gruppen af repræsentanter for IMI-staterne og interessentforummet.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2012

Budget  (1)

373 763 361 euro i forpligtelsesbevillinger

113 209 163 euro i betalingsbevillinger

Ansatte pr. 31. december 2012

36 stillinger i henhold til stillingsfortegnelsen (29 midlertidigt ansatte og 7 kontraktansatte), hvoraf 35 stillinger var besat. 80 % af disse ressourcer er direkte knyttet til støtte for de operationelle aktiviteter.

Resultater og tjenesteydelser leveret i 2012

Jf. IMI's årlige aktivitetsrapport for 2012, som vil blive offentliggjort på www.imi.europa.eu

Kilde: fællesforetagendet for IMI.


(1)  Inklusive tildelinger fremført fra 2011.

Kilde: fællesforetagendet for IMI.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

13.

Fællesforetagendet for IMI udtrykker tilfredshed med Rettens positive konklusion med hensyn til lovligheden og den formelle rigtighed af alle transaktioner, der ligger til grund for fællesforetagendets årsregnskab, dog med én undtagelse, nemlig de substantielle fejl, som fællesforetagendet for IMI konstaterede i forbindelse med sine første efterfølgende revisioner af mellemliggende betalinger i forbindelse med de udgiftsanmeldelser, der blev indsendt efter den første indkaldelse og forud for det reviderede regnskabsår.

De anslåede repræsentative og tilbageværende fejlprocenter på henholdsvis 5,82 % og 3,64 %, der danner grundlag for Rettens erklæring med forbehold, afspejler resultatet af 56 revisioner, der omfattede 65 udgiftsanmeldelser vedrørende den første indkaldelse, som blev godkendt i 2010 og 2011, hvor fællesforetagendet for IMI stadig befandt sig i opstartsfasen. fællesforetagendet vil desuden bemærke følgende:

a)

Langt de fleste finansielle fejl, der blev påvist i forbindelse med disse revisioner af udgiftsanmeldelser for 2010 og 2011, var relativt små vurderet ud fra de beløb, der skulle berigtiges (under 5 000 EUR i fællesforetagendet for IMI's favør), og skyldtes tydeligvis misforståelser af reglerne eller manglende opmærksomhed på detaljer i tilskudsaftalernes bestemmelser. I de fleste tilfælde var revisionerne også bevidst rettet mod nye eller ikke tidligere reviderede støttemodtagere under EU's forskningsprogrammer. Der må forventes en højere fejlprocent for sådanne revisioner.

b)

Den anslåede fejlprocent afspejler ikke resultatet af revisionerne af de mellemliggende betalinger, der er foretaget til modtagerne i 2012, hvor der er udvalgt et nyt repræsentativt udsnit på 40 efterfølgende revisioner. Disse revisioner vil blive gennemført i 2013, og de første foreløbige resultater forventes at foreligge ved årets udgang. De nye revisioner dækker et bredere spektrum af udgiftsanmeldelser og modtagere, herunder de første anmeldelser i forbindelse med projekter under den anden indkaldelse og den anden og tredje rapporteringsperiode for projekter under den første indkaldelse.

c)

Fællesforetagendet for IMI har efterfølgende truffet en række konkrete forebyggelses- og overvågningsforanstaltninger for at bidrage til at reducere de mest almindelige fejl og minimere de underliggende risici, der er uløseligt forbundet med forvaltningen af tilskud. Det drejer sig om følgende foranstaltninger:

i)

gennemgang og styrkelse af interne strategier og procedurer for efterfølgende kontrol, som de ansatte skal foretage for mellemliggende betalinger ud fra erfaringerne fra de to første års arbejde

ii)

rettidige revisioner af fællesforetagendet for IMI's standardtilskudsaftale, hvilket har ført til større klarhed om de retlige betingelser og krav, der gælder for tilskuddet

iii)

fastlæggelse af specifikke finansielle retningslinjer for fællesforetagendet for IMI i januar 2012 og udsendelse af ajourførte retningslinjer i juni 2013, således at deltagerne og de uafhængige revisorer, som de har valgt til at attestere deres årsregnskaber, får fyldestgørende information og vejledning om bestemmelserne i fællesforetagendet for IMI's standardtilskudsaftale

iv)

afholdelse af hyppige finansielle workshopper for deltagere med fokus på tilbagevendende fejl og forebyggelse

v)

indførelse i 2012 af integrerede forretningsløsninger via SOFIA (Submission OF Information Application), fællesforetagendet for IMI's særlige it-værktøj til indsendelse og forvaltning af projekter, som gør det muligt at indsende udgiftsanmeldelser elektronisk og kontrollere dem og på denne måde opnå en mindre fejlmargin.

Fællesforetagendet for IMI har sideløbende truffet passende kontrolforanstaltninger for at sikre, at de fejl i fællesforetagendets favør, der blev konstateret ved de første afsluttede efterfølgende revisioner, rettes effektivt. Dette sker systematisk ved enten at opkræve beløbet eller modregne det i en fremtidig betaling. Fejl, der anses for systematiske, skal også omfatte ikke-reviderede udgiftsanmeldelser, der indgives af den samme reviderede modtager.

Fællesforetagendet for IMI anvender desuden fortsat et intensivt årligt program for efterfølgende revisioner, som omfatter 40 % af den samlede værdi af de mellemliggende betalinger, der har fundet sted i det foregående år, i overensstemmelse med den strategi for efterfølgende revision, som bestyrelsen har godkendt. Disse revisioner har været yderst effektive og skabt et pålideligt grundlag for vurdering og overvågning af de mellemliggende betalingers generelle rigtighed og lovlighed over en flerårig periode samt et grundlag for at finde og rette fejl i de reviderede udgiftsanmeldelser. Fællesforetagendet arbejder også tæt sammen med Europa-Kommissionen og de agenturer under Kommissionen, der er involveret i det syvende rammeprogram, og udveksler information om fælles modtagere for at optimere sin revisionsdækning og effektivt mindske risikoen for overtrædelser.

Fællesforetagendet for IMI bestræber sig til stadighed på at forvalte sine midler ud fra en tilgang baseret på tillid til projektdeltagerne, samtidig med at det sikrer tilstrækkelig kontrol og ansvarlighed. De risikobaserede forebyggende og korrigerende tiltag, som fællesforetagendet allerede har iværksat, udgør et tilstrækkeligt grundlag for en forsvarlig økonomisk forvaltning og vil over en flerårig periode gradvis reducere fejlrisikoen ved mellemliggende betalinger til modtagerne. Den afbalancerede tilgang vil også være med til at sikre, at fællesforetagendet for IMI's projekter bliver vellykkede — mange af dem er allerede begyndt at føre til imponerende eller lovende resultater — til gavn for patienterne og samfundet som helhed.

Mange af projekterne er først lige begyndt at generere udgifter, navnlig hvad angår projekterne under indkaldelse 3-8, og den fulde virkning af fællesforetagendet for IMI's tiltag vil derfor først kunne ses på længere sigt, i takt med at der indsendes udgiftsanmeldelser i forbindelse med flere projekter, og de efterfølgende revisioner kommer til at dække en større del af det samlede antal modtagere.

17.

Budgettet var baseret på de vedtagne finansieringsoversigter, og dets gennemførelse skete i overensstemmelse med principperne for forsvarlig økonomisk forvaltning. Desuden gik ingen af de midler, der var afsat til driftsudgifter, tabt, og de uudnyttede midler fra Europa-Kommissionen blev overført til forskningsaktiviteter. Det er også vigtigt at holde sig for øje, at 50 % af budgettet til driftsudgifter finansieres via EFPIA.

19.

Der er i 2013 blevet truffet effektive foranstaltninger til at øge og accelerere indgåelsen af forpligtelser for EU-midler og de tilsvarende bidrag i naturalier fra EFPIA-medlemmer ved at iværksætte en række indkaldelser af forslag i løbet af året.

20.

Fællesforetagendet for IMI tilslutter sig Rettens vurdering af de interne kontrolsystemer. Fællesforetagendet har udarbejdet et modent, effektivt og pålideligt internt kontrolsystem. Der sker bl.a. systematisk evaluering og ajourføring af politikker og procedurer i overensstemmelse med ledelsens prioriteter for den interne kontrol forud for årets begyndelse. Rettens bemærkninger afspejler fællesforetagendet for IMI's prioriteter for 2013, som vil blive gennemført planmæssigt inden årets udgang.

22.

Problemet er blevet løst med offentliggørelsen den 30. september 2013 af Europa-Kommissionens delegerede retsakt om den model for finansforordning for offentlig-private partnerskabsorganer, der er nævnt i artikel 209 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012. Fællesforetagendet for IMI's finansielle bestemmelser vil blive ændret i overensstemmelse hermed.

23.

Europa-Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS) kom i sin endelige revisionsberetning med 11 anbefalinger til, hvordan fællesforetagendet for IMI kan håndtere de nævnte problemer. Alle disse anbefalinger blev udmøntet i konkrete foranstaltninger og implementeret af fællesforetagendet for IMI i forbindelse med Den Europæiske Revisionsrets feltarbejde fra august 2012 til juli 2013. I denne periode gennemgik og efterkom IAS også 10 af de 11 anbefalinger, og den sidste anbefaling vil blive efterkommet efter en kontrol på stedet af fællesforetagendet for IMI's arbejde.

26.

Fællesforetagendet for IMI har allerede fulgt op på Rettens bemærkning. Kravene til den generelle overvågningsrapport er blevet fastsat, og dataene blev sendt til Europa-Kommissionen i september 2013 med henblik på integrering i CORDA.

28.

Med hensyn til Rettens bemærkninger om omfanget af regnskabssystemets validering understreger fællesforetagendet for IMI, at der i 2013 blev taget hensyn til resultaterne af efterfølgende revisioner, hvilket først vil fremgå af regnskabet for 2013.


Top