EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0805(02)

Rezumatul deciziei Comisiei din 3 octombrie 2007 privind o procedură în temeiul articolului 81 din Tratatul CE și a articolului 53 din Acordul privind SEE (Cauza COMP/D1/37860 – Morgan Stanley/Visa International și Visa Europe) [notificată cu numărul C(2007) 4471] (Text cu relevanță pentru SEE)

JO C 183, 5.8.2009, p. 6–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.8.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 183/6


Rezumatul deciziei Comisiei

din 3 octombrie 2007

privind o procedură în temeiul articolului 81 din Tratatul CE și a articolului 53 din Acordul privind SEE

(Cauza COMP/D1/37860 – Morgan Stanley/Visa International și Visa Europe)

[notificată cu numărul C(2007) 4471]

(Doar textul în limba engleză este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

2009/C 183/05

1.

La data de 3 octombrie 2007, Comisia a adoptat o decizie cu privire la o procedură în temeiul articolului 81 din Tratatul CE și al articolului 53 din Acordul privind SEE. În conformitate cu dispozițiile articolului 30 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (1), Comisia publică prin prezenta numele părților și conținutul principal al deciziei, inclusiv penalizările impuse, având in vedere interesul legitim al întreprinderilor de a-și proteja secretele de afaceri. O versiune neconfidențială a deciziei este disponibilă pe site-ul web al Direcției Generale Concurență la următoarea adresă: http://europa.eu.int/comm/competition/antitrust/cases/index/

I.   INTRODUCERE

2.

În temeiul decizia, s-a aplicat o amendă întreprinderilor Visa International Service Association și Visa Europe Limited pentru încălcarea articolului 81 din Tratat și a articolului 53 din Acordul privind SEE. In perioada 22 martie 2000-21 martie 2006 întreprinderile susmenționate au împiedicat întreprinderea Morgan Stanley Bank International Limited (2) să furnizeze comercianților din Regatul Unit servicii de cumpărare pe bază de carduri de credit prin refuzul de a accepta întreprinderea Morgan Stanley în calitate de membru al Visa Europe.

II.   DESCRIEREA CAUZEI

1.   Procedurile

3.

Decizia a rezultat în urma reclamației comune adresate Comisiei de către Morgan Stanley SUA și Morgan Stanley Bank (in continuare „Morgan Stanley”) pe motivul refuzului acordării calității de membru al Visa Europe întreprinderii Morgan Stanley, fapt care a împiedicat-o pe aceasta să emită carduri Visa și să gestioneze tranzacții cu Visa și MasterCard.

4.

Morgan Stanley a introdus o acțiune în fața Înaltei Curți de Justiție din Anglia și Țara Galilor la data de 28 septembrie 2000. Acțiunea introdusă în fața Înaltei Curți de Justiție din Anglia și Țara Galilor este similară plângerii adresate Comisiei, cu excepția faptului că a pretins și despăgubiri. La data de 2 mai 2001, în urma solicitării Visa, Înalta Curte de Justiție din Anglia și Țara Galilor a dispus întreruperea procedurilor pentru a aștepta rezultatul investigației Comisiei.

5.

S-a trimis o comunicare a obiecțiilor întreprinderilor Visa International și Visa Europe (denumite în continuare „Visa”) la data de 2 august 2004. La data de 5 aprilie 2005 Visa a renunțat la dreptul la audiere.

6.

În cadrul ședinței din data de 17 septembrie 2007, Comitetul Consultativ a convenit asupra termenilor proiectului de decizie.

2.   Faptele

7.

În SUA, Morgan Stanley SUA coordonează rețeaua de carduri Discover care nu este operațională în UE/SEE. În 1999 aceasta a preluat o bancă din Regatul Unit – Morgan Stanley Bank – care este responsabilă pentru activitățile pe bază de card de credit pe teritoriul UE. Până la momentul admiterii societății Morgan Stanley Bank în calitate de membru Visa în septembrie 2006, operațiunile pe bază de card ale Morgan Stanley Bank erau limitate la emiterea cardurilor MasterCard în Regatul Unit (Morgan Stanley Bank nu desfășoară activități de afiliere a comercianților la sistemul MasterCard).

8.

Visa International coordonează rețeaua de carduri Visa și a preluat Visa Europe în 2004. Visa Europe deține autoritatea de a reglementa diverse aspecte din cadrul SEE, în special de a decide acceptarea sau respingerea oricărei solicitări de obținere a calității de membru Visa în cadrul SEE.

9.

Statutul Visa International și Regulamentul privind Calitatea de membru a Visa Europe conțin aceeași regulă („regula”) conform căreia solicitanții care sunt considerați concurenți ai societății nu pot fi acceptați în calitate de membri ai programului.

10.

In martie 2000 Morgan Stanley a solicitat obținerea calității de membru al Visa Europe. In 2002 Morgan Stanley a pregătit un plan de afaceri strategic pentru intrarea pe piața europeană de afiliere a comercianților. În 2005 deținea un plan de implementare a acestei strategii în Regatul Unit, pretinzând că aceasta este pregătită de lansare după obținerea calității de membru Visa.

11.

La data de 21 septembrie 2006, Morgan Stanley și Visa au încheiat un acord de soluționare. La data de 22 septembrie 2006 (i) Visa a acordat, în mod necondiționat, întreprinderii Morgan Stanley Bank calitatea de membru al Visa Europe iar (ii) Morgan Stanley a retras plângerea adresată Comisiei.

III.   EVALUARE JURIDICĂ

12.

Visa și membrii săi, fie instituții de credit, fie entități deținute de instituțiile de credit, desfășoară activități economice și, prin urmare, sunt întreprinderi în temeiul articolului 81 aliniatul (1) din Tratatul CE/articolului 53 aliniatul (1) din Acordul privind SEE. Prin urmare, normele și regulamentele care stabilesc cadrul de funcționare a sistemului Visa, adoptate de către Consiliul de Administrație al Visa International sau Visa Europe, și decizia de aplicare a acestor reguli unei întreprinderi, pot fi considerate fie decizii de asociere a unor întreprinderi, fie contracte între întreprinderi.

13.

Decizia stabilește faptul că aplicarea regulii în privința întreprinderii Morgan Stanley a restrâns concurența în temeiul articolului 81 aliniatul (1) din Tratatul CE deoarece:

regula, astfel cum a fost aplicată întreprinderii Morgan Stanley a împiedicat-o pe aceasta să intre pe piața de cumpărare pe bază de carduri de credit și carduri de debit/credit cu plată amânată din Regatul Unit;

un astfel de comportament al Visa a avut potențiale efecte anticoncurențiale pe piața respectivă;

Comportamentul Visa intră sub incidența articolului 81 aliniatul (1) din Tratat și a articolului 53 aliniatul (1) din Acordul privind SEE.

14.

Deoarece comercianții solicită oferirea contractelor pentru acceptarea cardurilor încheiate cu băncile lor sub formă de pachet pentru acceptarea atât a cardurilor Visa, cât și a celor MasterCard, refuzul Visa de a admite Morgan Stanley în calitate de membru nu numai că a împiedicat Morgan Stanley să furnizeze servicii comercianților în ceea ce privește tranzacțiile cu Visa (care reprezintă 60 % din piață), ci și în ceea ce privește alte tranzacții cu plată pe bază de card. Piața este deja foarte concentrată, iar procesul de creștere a acestei concentrări continuă.

15.

Având în vedere că există posibilitatea unei concurențe suplimentare în cadrul cercului restrâns al băncilor identificate de către Visa ca potențiali participanți pe piață, Comisia deține dovezi că nicio bancă, cu excepția Morgan Stanley, nu a luat în considerare intrarea pe piața de cumpărare din Regatul Unit. Morgan Stanley a intenționat mereu să intre pe piața europeană de cumpărare și are toate calificările necesare unui achizitor eficient. În contrast cu aceasta, doar alte două bănci dețin experiență pe piața serviciilor de afiliere a comercianților și aceste bănci nu au în vedere intrarea pe această piață în Regatul Unit. In consecință, s-ar putea preconiza, în mod rezonabil, faptul că intrarea Morgan Stanley pe piața de cumpărare din Regatul Unit ar contribui la o concurență mai eficientă în Regatul Unit și ar avea un efect pozitiv asupra prețurilor și calității serviciilor de cumpărare.

16.

Nu există posibilități reale ca Discover, rețeaua de carduri deținută de Morgan Stanley în SUA, să fie extinsă în SEE deoarece, inter alia (i) există standarde foarte ridicate pentru a intra pe piața rețelelor de carduri din SEE; (ii) Discover a fost lansată in SUA pe baza colaborării cu cel mai mare comerciant cu amănuntul din SUA (Sears), însă Morgan Stanley nu are la dispoziție un echivalent al Sears pentru lansarea Discover în Europa; și (iii) Discover este un sistem de carduri privat care operează în principal în SUA, având o cotă de piață relativ restrânsă și o acceptare internațională limitată a cardurilor.

17.

Aplicarea regulii în privința Morgan Stanley nu ar intra sub incidența articolului 81 aliniatul (1) din Tratatul CE/articolului 53 aliniatul (1) din Acordul privind SEE dacă ar fi legată direct și ar fi necesară (în mod proporțional și nediscriminatoriu) pentru funcționarea corectă a rețelei cvadripartite de carduri de plată Visa. Conform Visa, aceasta se aplică cazului de față, deoarece rețeaua sa de carduri ar fi amenințată dacă Morgan Stanley nu ar fi împiedicată să utilizeze în mod necuvenit informațiile considerate confidențiale în beneficiul rețelei Discover pe care o deține.

18.

Cu toate acestea riscul de utilizare necuvenită este incert deoarece:

(i)

proprietarii sau acționarii altor rețele de efectuare a plăților au fost admiși în calitate de membri Visa; și

(ii)

informațiile despre care Visa susține că nu ar putea fi dezvăluite întreprinderii Morgan Stanley din cauza presupusului risc de utilizare necuvenită, ar fi oricum accesibile întreprinderii Morgan Stanley în cazul în care aceasta le-ar cumpăra în baza unui aranjament de tip „fronting” (asupra căruia Visa pretinde că nu are nicio obiecție), sau sunt specifice regiunii Visa Europe și prin urmare nu sunt relevante pentru Discover în SUA, sau astfel de informații au devenit standarde sectoriale;

(iii)

Morgan Stanley nu se numără printre concurenții Visa, în sensul că nu există posibilități reale ca Discover să se extindă în SEE.

19.

În plus, aplicarea regulii în privința întreprinderii Morgan Stanley nu era necesară deoarece (i) ar fi putut fi utilizate măsuri mai puțin restrictive pentru a proteja interesele Visa, cum ar fi contracte de confidențialitate; și (ii) admiterea a avut loc la data de 22 septembrie 2006 fără nicio explicație cu privire la modificarea motivelor de îngrijorare pe care Visa le-a invocat pe toată durata procedurii pentru a-și justifica refuzul de a admite Morgan Stanley în calitate de membru al Visa Europe.

20.

Morgan Stanley a fost împiedicată să furnizeze servicii de gestionare a plăților pe bază de carduri de credit și carduri de debit/credit cu plată amânată către comercianții din Regatul Unit și, prin urmare, Visa a încălcat articolul 81 (1) din Tratatul CE/articolul 53 aliniatul (1) din Acordul privind SEE.

21.

Primele trei condiții pentru derogarea de la articolul 81 (3) din Tratatul CE/articolului 53 aliniatul (1) din Acordul privind SEE nu sunt îndeplinite, inter alia deoarece aplicarea regulii în privința Morgan Stanley nu era necesară pentru împiedicarea oricărei presupuse utilizări necuvenite.

IV.   AMENZI

22.

Deși încălcarea a durat șase ani și șase luni (din data de 22 martie 2000, atunci când Visa a informat verbal Morgan Stanley asupra faptului că nu era eligibilă pentru a obține calitatea de membru Visa și că refuza să îi furnizeze un formular de înscriere, până la data de 22 septembrie 2006, atunci când Morgan Stanley a fost admisă în calitate de membru al Visa Europe), perioada luată în considerare în scopul calculării valorii amenzii este 2 august 2004 – data comunicării obiecțiilor – 22 septembrie 2006 (3).

23.

Având în vedere impactul acesteia asupra pieței și dimensiunea pieței geografice relevante, încălcarea este considerată gravă.

24.

În cazul de față nu există circumstanțe agravante sau atenuante.

25.

Având în vedere considerațiile de mai sus, valoarea de bază a amenzii care va fi impusă în acest caz ar trebui să fie de 10 200 000 EUR.

V.   DECIZIA

26.

Visa International Service Association și Visa Europe Limited au încălcat – prima în perioada 22 martie 2000 – 22 septembrie 2006, iar cea de-a doua, de la crearea acesteia la data de 1 iulie 2004 până la data de 22 septembrie 2006 – articolul 81 din Tratat și articolul 53 din Acordul privind SEE, prin refuzul acordării statutului de membru al Visa Europe întreprinderii Morgan Stanley Bank International Limited (fosta Morgan Stanley Dean Witter Bank Limited).

27.

Pentru încălcarea la care se face referire mai sus se aplică o amendă de 10 200 000 EUR întreprinderilor Visa International Service Association și Visa Europe Limited, pentru care acestea sunt răspunzătoare în mod solidar.


(1)  JO L 1, 4.1.2003, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 411/2004 (JO L 68, 6.3.2004, p. 1).

(2)  Decizia face referire la perioada aprilie 2000 (data la care s-a depus plângerea) – septembrie 2006 (luna în care Morgan Stanley Bank International Limited a fost admisă in rețeaua Visa). La data de 1 iunie 2007, Morgan Stanley a anunțat despărțirea de divizia sa comercială de credit și plăți, Discover Financial Services. Activele Morgan Stanley Bank International Limited din cadrul operațiunilor pe bază de carduri de credit au fost transferate către Goldfish Bank Limited, o societate nou-înființată, la data de 1 iunie 2007. Morgan Stanley Card Services Limited și-a schimbat denumirea în Goldfish Card Services Limited și a devenit o filială deținută in totalitate de către Goldfish Bank Limited la începutul lunii iunie 2007. Ambele entități s-au desprins de Morgan Stanley la data de 30 iunie 2007. De la acea dată operațiunile pe bază de carduri de credit ale Goldfish Bank Limited au fost vândute către Barclays Bank plc, iar Discover Financial Services a achiziționat Diners Club International.

(3)  Regula a fost notificată și a beneficiat de imunitate față de amenzi până la data de 1 mai 2004.


Top