EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62020TN0709

Cauza T-709/20: Acțiune introdusă la 30 noiembrie 2020 – OJ/Comisia

JO C 28, 25.1.2021, p. 65–66 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.1.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 28/65


Acțiune introdusă la 30 noiembrie 2020 – OJ/Comisia

(Cauza T-709/20)

(2021/C 28/96)

Limba de procedură: germana

Părțile

Reclamant: OJ (reprezentant: H. von Harpe, avocat)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamantul solicită Tribunalului:

anularea Deciziei Oficiului European pentru Selecția Personalului (EPSO) din 1 septembrie 2020, Ares(2020)s. 5088474, precum și a tuturor actelor conexe;

dispunerea repetării pentru reclamant a procedurii de selecție EPSO/AD/380/19 privind constituirea, pentru Comisia Europeană, a unei liste de rezervă de funcționari în calitate de administratori (AD7/AD9) în domeniul cooperării internaționale și al gestionării ajutorului acordat țărilor din afara UE, conform normelor și, în special, cu respectarea unui termen de înscriere rezonabil;

cu titlu subsidiar, dispunerea repetării întregii proceduri de selecție EPSO/AD/380/19 privind constituirea, pentru Comisia Europeană, a unei liste de rezervă de funcționari în calitate de administratori (AD7/AD9) în domeniul cooperării internaționale și al gestionării ajutorului acordat țărilor din afara UE, conform normelor și, în special, cu respectarea unui termen de înscriere rezonabil; și

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Prezenta acțiune privește anularea deciziei Oficiului European pentru Selecția Personalului (EPSO) prin care a fost respinsă participarea la testele cu variante multiple de răspuns pe calculator în afara perioadei de test prevăzută pentru procedura generală de selecție EPSO/AD/380/19.

În susținerea acțiunii, reclamantul invocă următoarele motive.

1.

Primul motiv: diferența de tratament

Potrivit reclamantului, pârâta operează o diferență de tratament. Aceasta compară fapte care nu sunt comparabile. Reclamantul afirmă că, din cauza activității sale în cadrul unei delegații a Uniunii Europene, este suspus unor restricții de securitate și de mobilitate, care nu îi permit să efectueze călătorii de scurtă durată în străinătate. În plus, potrivit reclamantului, în lipsa lui nu era nimeni prezent pentru a-i supraveghea copiii.

Potrivit reclamantului, călătoriile în străinătate de la locul său de afectare necesită o planificare fastidioasă în avans. EPSO ar fi trebui să efectueze o evaluare adecvată a acestei împrejurări și să țină cont de ea. În schimb, EPSO compară situația reclamantului la locul său de afectare cu cele ale altor candidați care trăiesc însă în state în care situația în materie de securitate este mult mai bună. Astfel, potrivit reclamantului, candidații precum el însuși sunt dezavantajați în mod sistematic din cauza unei situații în materie de securitate, care nu le este imputabilă.

2.

Al doilea motiv: încălcarea obligației de solicitudine

În plus, reclamantul afirmă că pârâta și-a încălcat obligația de solicitudine în privința sa. Reclamantul este, în orice caz, supus unui risc de securitate ridicat la locul său de afectare. În loc să țină cont de această împrejurare și să faciliteze pe cât posibil participarea reclamantului la procedura de selecție, reclamantul afirmă că EPSO se încăpățânează să mențină perioadele de test scurte stabilite.

Astfel, reclamantul consideră că ar fi obligat să își asume riscuri de securitate importante și chiar, dacă este cazul, să încalce reglementările locale. Acest lucru este contrar obligației de solicitudine față de reclamant, care beneficiază de asemenea, în calitate de alt agent, de obligația de solicitudine.


Top