Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0047

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2085 de instituire a întreprinderilor comune din cadrul programului Orizont Europa în ceea ce privește întreprinderea comună pentru cipuri

    COM/2022/47 final

    Bruxelles, 8.2.2022

    COM(2022) 47 final

    2022/0033(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2085 de instituire a întreprinderilor comune din cadrul programului Orizont Europa în ceea ce privește întreprinderea comună pentru cipuri

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Prezenta expunere de motive însoțește Propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2085 al Consiliului de instituire a întreprinderilor comune din cadrul programului Orizont Europa. 

    Prezenta propunere completează Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului european al semiconductorilor („Actul privind cipurile”) 1 prin punerea în aplicare a majorității acțiunilor prevăzute în cadrul inițiativei „Cipuri pentru Europa”, instituită în temeiul propunerii de act privind cipurile.

    Propunerea de act privind cipurile respectă angajamentul politic asumat de președinta von der Leyen, care a anunțat în discursul său din 2021 privind starea Uniunii obiectivul de a crea împreună un ecosistem european al cipurilor de ultimă generație, care să includă producția 2 . Viziunea strategică care stă la baza propunerii de act privind cipurile și care urmărește consolidarea ecosistemului european al semiconductorilor este explicată în comunicarea care o însoțește 3 .

    Pentru realizarea acestei viziuni, Strategia europeană privind cipurilor se axează pe cinci obiective strategice:

    ·Europa ar trebui să își consolideze poziția de lider în domeniul cercetării și tehnologiei;

    ·Europa ar trebui să își dezvolte și să își consolideze propria capacitate de inovare în ceea ce privește proiectarea, fabricarea și încapsularea cipurilor avansate și să le transforme în produse comerciale;

    ·Europa ar trebui să instituie un cadru adecvat pentru a asigura creșterea substanțială a capacității sale de producție până în 2030;

    ·Europa ar trebui să ia măsuri pentru a aborda problema lipsei acute de personal calificat, să atragă noi talente și să sprijine apariția unei forțe de muncă calificate;

    ·Europa ar trebui să dezvolte o înțelegere aprofundată a lanțurilor mondiale de aprovizionare cu semiconductori.

    Propunerea de act privind cipurile vizează atingerea obiectivului strategic de sporire a rezilienței ecosistemului european al semiconductorilor și de mărire a cotei sale de piață la nivel mondial. Propunerea vizează, de asemenea, facilitarea preluării timpurii a noilor cipuri de către industria europeană și sporirea competitivității acesteia. În acest scop, industria europeană trebuie să atragă investiții în instalații de producție inovatoare, să dispună de o forță de muncă calificată, dar și să fie în măsură să proiecteze și să producă cele mai avansate cipuri care vor defini piețele de mâine, prin dezvoltarea capabilităților și prin asigurarea posibilității de a testa și de a crea modele-prototip inovatoare prin intermediul unor linii-pilot, în strânsă colaborare cu sectoarele industriale verticale vizate. Aceste măsuri sunt necesare, dar insuficiente atâta vreme cât Europa nu dispune și de capacitatea analitică necesară pentru a spori transparența lanțului valoric și nu valorifică această capacitate sporită pentru a se pune în slujba interesului comun al pieței unice, în caz de criză. Obiectivul nu este să devină autosuficientă, ceea ce de altfel nu este fezabil. Uniunea trebuie să își consolideze punctele forte și să colaboreze cu țările terțe în cadrul unui lanț de aprovizionare în care interdependențele vor rămâne puternice.

    În ceea ce privește realizarea acestor obiective, Actul privind cipurile urmărește, printre altele, lansarea inițiativei „Cipuri pentru Europa” („inițiativa”), menită să sprijine consolidarea capacităților la scară largă prin investiții în infrastructuri de cercetare, dezvoltare și inovare transfrontaliere și cu acces deschis în Uniune pentru a permite dezvoltarea tehnologiilor semiconductorilor de ultimă generație și de generație următoare, care vor consolida capabilitățile avansate ale UE în materie de proiectare, integrare a sistemelor și producție a cipurilor, punându-se totodată accentul pe întreprinderile nou-înființate și pe întreprinderile în curs de extindere.

    În special, inițiativa va crea o platformă de proiectare virtuală menită să consolideze capacitatea de proiectare a Europei, care va fi accesibilă în condiții deschise, nediscriminatorii și transparente. Platforma va stimula cooperarea largă între comunitățile de utilizatori și centrele de proiectare, furnizorii de proprietate intelectuală (PI) și de instrumente, proiectanții și organizațiile de cercetare și tehnologie (OCT) și va integra instalațiile de proiectare actuale și viitoare cu biblioteci extinse și cu instrumente EDA (Electronic Design Automation) 4 .

    Inițiativa va sprijini liniile-pilot, care le vor oferi părților terțe mijloacele necesare pentru testarea, validarea și dezvoltarea în continuare a proiectelor lor de produse, cu acces deschis și în condiții transparente și nediscriminatorii. Dezvoltarea de noi linii-pilot va asigura pregătirea pentru următoarea generație de capabilități de producție și pentru validarea acestora.

    În plus, inițiativa va crea capacități tehnologice și de inginerie avansate pentru cipurile cuantice, de exemplu sub formă de biblioteci de proiectare pentru cipurile cuantice, linii-pilot și instalații de testare și experimentare.

    Inițiativa va sprijini crearea unei rețele de centre de competență în întreaga Europă care va oferi expertiză părților interesate, inclusiv întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) care sunt utilizatori finali ai cipurilor, întreprinderilor nou-înființate, precum și sectoarelor verticale, și le va îmbunătăți competențele. Centrele de competență vor facilita accesul deschis, transparent și nediscriminatoriu la infrastructura de proiectare și la liniile-pilot, precum și utilizarea lor în mod eficient. Acestea vor deveni poli de atracție pentru inovare și pentru talente noi, cu înaltă calificare, inclusiv prin recalificarea și perfecționarea lucrătorilor.

    Acțiunile din cadrul inițiativei vor fi puse în aplicare în principal prin intermediul întreprinderii comune pentru cipuri, care este de fapt întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale” modificată și redenumită 5 . În prezent, această întreprindere comună oferă în prezent sprijin amplu pentru activitățile de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în domeniul componentelor și sistemelor electronice, precum și al tehnologiilor de software și de sistem aferente, desfășurate la inițiativa întreprinderilor din sector. Activitățile respective vor face parte integrantă din inițiativă.

    Prezenta propunere vizează modificarea dispozițiilor juridice ale Regulamentului Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2085 al Consiliului de instituire a întreprinderilor comune din cadrul programului Orizont Europa, astfel încât întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale” să dispună de mijloacele necesare pentru a-și îndeplini noile sarcini legate de inițiativă. În același timp, prezenta propunere redenumește întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale” în întreprinderea comună pentru cipuri.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Întreprinderea comună pentru cipuri va pune în comun resursele din partea Uniunii, inclusiv cele puse la dispoziție prin programele Orizont Europa și Europa digitală, din partea statelor membre și a țărilor terțe asociate la programele existente ale Uniunii, precum și din partea sectorului privat.

    Propunerea definește acțiunile prevăzute de inițiativa „Cipuri pentru Europa” care vor fi puse în aplicare prin intermediul întreprinderii comune pentru cipuri. Propunerea completează programul Europa digitală 6 , care sprijină consolidarea capacităților digitale în domenii digitale cheie în care tehnologia semiconductorilor ar permite creșterea performanței, în special în domenii precum calculul de înaltă performanță, inteligența artificială și securitatea cibernetică, precum și dezvoltarea competențelor și implementarea centrelor de inovare digitală. Propunerea sprijină dezvoltarea capacităților pentru consolidarea capabilităților avansate de cercetare, proiectare, producție și integrare a sistemelor în domeniul tehnologiilor semiconductorilor de ultimă generație și de generație următoare. Programul Europa digitală contribuie la întreprinderea comună pentru cipuri prin intermediul unui nou obiectiv specific, al șaselea, care se va axa pe tehnologiile semiconductorilor.

    De asemenea, întreprinderea comună pentru cipuri se bazează pe programul Orizont Europa 7 , care oferă sprijin pentru proiectele de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în domeniul semiconductorilor derulate la inițiativa universităților, și vine în completarea acestui program. Întreprinderea comună pentru cipuri se va concentra pe sprijinirea investițiilor în infrastructuri de cercetare, dezvoltare și inovare transfrontaliere și cu acces deschis în Uniune pentru a permite dezvoltarea tehnologiilor semiconductorilor în întreaga Europă. Noile tehnologii ale semiconductorilor rezultate din acțiunile de cercetare și inovare sprijinite de programul Orizont Europa pot fi preluate și implementate treptat prin activitățile de consolidare a capacităților sprijinite de întreprinderea comună pentru cipuri. În revanșă, capacitățile tehnologice dezvoltate în cadrul întreprinderii comune pentru cipuri vor fi puse la dispoziția comunității de cercetare și inovare, inclusiv pentru acțiunile sprijinite prin programul Orizont Europa.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Măsurile propuse sunt în concordanță cu unele dintre principalele politici ale Uniunii, cum ar fi Pactul verde 8 . Aplicarea tehnologiilor semiconductorilor în domenii precum electronica de putere și tehnologiile digitale în general este un vector puternic de facilitare a tranziției către durabilitate și poate duce la noi produse și modalități de lucru mai eficiente și mai eficace, care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde.

    Perturbările aprovizionării cu semiconductori și dependențele de alte regiuni pot încetini tranziția către durabilitate a sectoarelor europene care beneficiază de soluții digitale. Pentru a aborda aceste perturbări și dependențe, propunerea consolidează poziția de lider a Europei în ceea ce privește tehnologiile și inovarea din domeniul semiconductorilor.

    Tehnologiile digitale au propria lor amprentă de mediu, inclusiv din cauza unui consum semnificativ de energie. Sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) este responsabil pentru 5-9 % din consumul total de energie electrică la nivel mondial și peste 2 % din totalul emisiilor 9 . Centrele de date au reprezentat singure 2,7 % din cererea de energie electrică din UE în 2018 și vor ajunge să reprezinte 3,21 % până în 2030 dacă dezvoltarea continuă pe traiectoria actuală 10 . Acest consum de energie trebuie redus. Propunerea va conduce la proiectarea, testarea și validarea unor procesoare noi de mică putere, în special datorită instalațiilor de proiectare și al liniilor-pilot pe care le sprijină. Procesoarele sunt componentele principale ale serverelor care asigură activitatea de calcul din centrele de date. Centrele de date mai mari conțin milioane de astfel de servere, iar îmbunătățirea consumului de putere al procesoarelor poate avea un impact semnificativ asupra consumului total de putere al centrelor de date. Astfel de cipuri cu o amprentă energetică redusă contribuie, de asemenea, la poziționarea UE ca lider în domeniul tehnologiilor digitale durabile.

    Propunerea contribuie la obiectivele unor părți ale pachetului „Pregătiți pentru 55” care se axează pe promovarea vehiculelor mai puțin poluante și a combustibililor mai ecologici într-un mod neutru din punct de vedere tehnologic 11 . Revizuirea standardelor privind emisiile de CO2 pentru autoturismele și camionetele noi vizează reducerea în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de aceste vehicule, oferind o direcție clară și realistă către mobilitatea cu emisii zero. Se constată deja o creștere a cererii de vehicule cu emisii zero, cum ar fi vehiculele cu încărcare electrică, din partea consumatorilor 12 . Vehiculele cu încărcare electrică conțin, în general, de peste două ori mai mulți semiconductori decât autoturismele cu motoare cu ardere internă 13 . Tehnologiile avansate de încapsulare sunt din ce în ce mai importante pentru a răspunde cerințelor tot mai stricte în materie de putere și eficiență energetică pentru vehiculele electrice. În consecință, obiectivele propunerii sunt în concordanță cu obiectivele pachetului „Pregătiți pentru 55”.

    Odată cu creșterea digitalizării și a electrificării, cipurile eficiente din punct de vedere energetic contribuie și la alte politici, inclusiv la politicile privind producția industrială, transporturile și energia, de exemplu viitorul Plan de acțiune privind digitalizarea energiei 14 . Se preconizează că cererea de tehnologii ale semiconductorilor se va dubla într-un deceniu. Din ce în ce mai multe cipuri sunt integrate în roboți și în utilajele de producție din domeniile industriei, energiei și agriculturii, dar și în autovehicule și în alte dispozitive. Se preconizează că cererea de semiconductori electronici de putere va crește datorită ponderii crescânde a surselor regenerabile de energie în sistemul electroenergetic și a tranziției către electromobilitate. Prin utilizarea inteligentă a cipurilor și a altor tehnologii digitale, precum și prin dezvoltarea unor cipuri mai eficiente din punct de vedere energetic, propunerea este coerentă cu mai multe politici sectoriale și contribuie la acestea.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Prezentul regulament va modifica Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului din 19 noiembrie 2021 care a instituit nouă parteneriate europene instituționalizate în temeiul articolului 187 din TFUE, conform căruia Uniunea poate constitui întreprinderi comune sau orice altă structură necesară bunei desfășurări a programelor de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative ale Uniunii. Prin urmare, prezentul regulament de modificare va avea ca temei juridic și articolul 187 din TFUE.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Cercetarea este o competență partajată între UE și statele sale membre, în conformitate cu TFUE. La articolul 4 alineatul (3) se precizează că, în domeniile cercetării, dezvoltării tehnologice și spațiului, Uniunea dispune de competență pentru a desfășura acțiuni specifice și, în special, pentru definirea și punerea în aplicare a programelor, fără ca exercitarea acestei competențe să poată avea ca efect împiedicarea statelor membre de a-și exercita propria competență în domeniile respective.

    Regulamentul propus modifică dispozițiile Regulamentului (UE) 2021/2085 al Consiliului aplicabile uneia dintre cele nouă întreprinderi comune înființate în temeiul acestuia, și anume întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale” care, prin prezentul regulament, este redenumită „întreprinderea comună pentru cipuri”. Întreprinderea comună pentru cipuri se concentrează asupra domeniilor în care acțiunea la nivelul UE are o valoare adăugată demonstrabilă datorită amplorii, vitezei și sferei de acțiune a eforturilor necesare pentru ca UE să își poată îndeplini obiectivele pe termen lung prevăzute în tratat, precum și prioritățile și angajamentele strategice în materie de politici. Inițiativa propusă ar trebui, de asemenea, să completeze și să consolideze acțiunile naționale și subnaționale desfășurate în același domeniu. Fiecare parteneriat european, inclusiv întreprinderea comună pentru cipuri, se bazează pe o agendă strategică de cercetare și inovare pe termen lung și este bine adaptat pentru a aborda provocările transfrontaliere complexe.

    Întreprinderea comună pentru cipuri se axează în special pe:

    ·consolidarea colaborării și a schimbului de cunoștințe dintre actorii-cheie din sistemul european de cercetare și inovare, inclusiv a colaborării interdisciplinare și intersectoriale, și îmbunătățirea integrării lanțurilor valorice și a ecosistemelor;

    ·asigurarea convergenței și a integrării strategiilor, programelor și investițiilor europene, naționale/regionale și industriale în materie de cercetare și inovare;

    ·crearea unor scări critice de investiții în prioritățile comune și creșterea investițiilor private în cercetare și inovare;

    ·reducerea riscurilor și a incertitudinilor cu care se confruntă industria în legătură cu investițiile în activități de cercetare și inovare și în noi tehnologii/soluții, prin partajarea riscurilor și asigurarea previzibilității investițiilor.

    Acțiunile întreprinse la nivel național sau de către industrie nu sunt suficiente pentru a putea asigura amploarea, viteza și sfera de acțiune ale sprijinului pentru cercetare și inovare necesare pentru ca UE să își poată îndeplini obiectivele pe termen lung prevăzute în tratat și prioritățile strategice de politică (inclusiv obiectivele în materie de climă și energie stabilite în Acordul de la Paris și în Pactul verde european) și să contribuie la abordarea provocărilor globale și la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).

    Proporționalitatea

    Principiul proporționalității stă la baza întregii abordări care a condus la propunerea actuală de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2085 al Consiliului în ceea ce privește întreprinderea comună pentru cipuri. Având în vedere accentul pus pe necesitatea raționalizării principalelor priorități de politică ale UE și pe asigurarea faptului că acestea au un impact măsurabil și semnificativ, întreprinderea comună pentru cipuri își dovedește valoarea adăugată, în special prin atingerea eficientă și eficace a obiectivelor care nu pot fi realizate mai eficient prin mijloace mai simple, cum ar fi abordarea implicită care constă în lansarea, ca și până acum, de cereri de propuneri în cadrul programului Orizont Europa sau al programului Europa digitală sau prin forme de parteneriat mai simple, cum ar fi „parteneriatele programate în comun”.

    În propunerea de Regulament (UE) 2021/2085 al Consiliului, proporționalitatea întreprinderii comune pentru cipuri a fost evaluată urmând logica prezentată mai jos, în două etape:

    (1)justificarea utilizării unei abordări bazate pe parteneriate într-un anumit domeniu (care să includă considerații privind adiționalitatea, direcționalitatea și legătura cu prioritățile strategice) în locul altor forme de intervenție disponibile în cadrul programului Orizont Europa sau Europa digitală;

    (2)dacă abordarea bazată pe parteneriate este considerată adecvată, considerațiile legate de proporționalitate ghidează evaluarea tipului de parteneriat (parteneriat programat în comun, cofinanțat sau instituționalizat) care ar fi cel mai eficace pentru atingerea obiectivelor urmărite.

    Modificarea propusă a Regulamentului (UE) 2021/2085 al Consiliului adaugă încă un argument care trebuie avut în vedere în cadrul evaluării:

    (3)având în vedere legătura dintre domeniul de aplicare al obiectivelor inițiativei „Cipuri pentru Europa” și domeniul de aplicare al întreprinderii comune „Tehnologii digitale esențiale” (în prezent, întreprinderea comună pentru cipuri), se consideră oportun ca această întreprindere comună, care există deja, să fie însărcinată cu punerea în aplicare a anumitor activități legate de inițiativa „Cipuri pentru Europa”. 

    Alegerea instrumentului

    Prezenta propunere vizează modificarea unei întreprinderi comune existente înființate prin Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului, în temeiul articolului 187 din TFUE. În conformitate cu articolul 188 alineatul (1) din TFUE, pentru acest tip de structură este necesară adoptarea unui regulament al Consiliului.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Consultările cu părțile interesate

    În discursul pe care l-a rostit cu ocazia Forumului Economic Mondial din ianuarie 2022, președinta von der Leyen a menționat că „vom propune Actul european privind cipurile la începutul lunii februarie” și că „nu avem timp de pierdut” 15 . Marile economii urmăresc cu asiduitate să își asigure aprovizionarea cu cipurile cele mai avansate, deoarece acest aspect le influențează capacitatea de a acționa (pe plan economic, industrial și militar) și este un motor al transformării digitale. Acestea investesc deja masiv și pun în aplicare măsuri de sprijin pentru inovare și pentru consolidarea capacităților lor de producție sau preconizează să facă acest lucru în curând 16 . Există indicii că întreprinderile și OCT din UE ar putea fi tentate să se mute în alte regiuni. Actorii internaționali sunt mai puțin dispuși să își extindă instalațiile existente sau să înființeze noi instalații de producție în UE atâta vreme cât nu există claritate deplină, inclusiv în ceea ce privește condițiile de investiții, posibilitățile de sprijin public, investițiile publice în competențe, infrastructură și cercetare și dezvoltare avansate.

    Având în vedere nevoia de a acționa urgent, nu a fost efectuată nicio evaluare a impactului și nu a fost prevăzută nicio consultare publică online. Analiza și toate documentele justificative vor fi prezentate într-un document de lucru al serviciilor Comisiei care va fi publicat în termen de cel mult trei luni de la publicarea propunerii de act privind cipurile.

    Cu toate acestea, din atelierele ad-hoc organizate cu părțile interesate din industrie pe teme specifice legate de inițiativă a reieșit necesitatea creării unor instalații pentru tehnologiile viitoare, cum ar fi fotonica, ingineria neuromorfică și tehnologiile cuantice, precum și noile materiale 17 . În plus, aceste ateliere au subliniat necesitatea luării în considerare în mod corespunzător a unor arhitecturi alternative de seturi de instrucțiuni, cum ar fi RISC-V.

    În plus, în contextul întreprinderii comune ECSEL – predecesoarea întreprinderii comune „Tehnologii digitale esențiale” – au avut loc reuniuni cu reprezentanți ai industriei și cu autorități publice în vara anului 2021, în cadrul cărora au fost discutate obiectivele Busolei pentru dimensiunea digitală, actualizarea strategiei industriale, alianța industrială și Actul european privind cipurile.

    În 2021 au avut loc, în fiecare lună, reuniuni periodice cu statele membre în vederea pregătirii celui de al doilea PIIEC planificat privind microelectronica. Acestea au contribuit la definirea și evaluarea instalațiilor de producție integrate și a turnătoriilor deschise ale UE prevăzute în propunerea de regulament, precum și la definirea unor instalații specifice în cadrul regulamentului.

    La 10 ianuarie 2022 a avut loc o reuniune cu directorii generali care reprezintă principalele părți interesate din ecosistemul european al semiconductorilor. Principalele concluzii ale reuniunii relevante pentru prezenta propunere au fost: valorificarea punctelor forte europene, de exemplu cercetarea și dezvoltarea și fabricarea de echipamente; sprijin clar pentru liniile-pilot și infrastructurile de proiectare și necesitatea unor condiții de concurență echitabile la nivel mondial 18 .

    De asemenea, în urma reuniunilor comisarului Breton cu directorii generali ai principalilor actori din domeniul semiconductorilor și cu OTC, au avut loc numeroase reuniuni cu reprezentanții directorilor generali cu privire la necesitatea consolidării sectorului european. Acestea au contribuit, în special, la activitățile de cercetare și inovare și la activitățile de consolidare a capacităților care urmează să fie puse în aplicare în cadrul întreprinderii comune pentru cipuri.

    Forumul european pentru componente și sisteme electronice (EFECS) din noiembrie 2021, care a reunit peste 500 de participanți, a oferit o platformă largă de discuții privind nevoile industriale. S-au oferit contribuții suplimentare în cadrul reuniunilor cu asociațiile industriale, cum ar fi SEMI, ESIA și DigitalEurope, precum și cu membrii acestora.

    În plus, contactele regulate și de lungă durată cu părțile interesate din industrie, cu statele membre, cu asociațiile profesionale și cu asociațiile de utilizatori au permis colectarea unui volum considerabil de informații și observații relevante pentru propunere.

    De la sfârșitul anului 2019, au fost publicate numeroase rapoarte privind sectorul semiconductorilor care descriu tendințele și furnizează date și cifre, oferind astfel informații utile care au stat la baza propunerii 19 .

    Evaluarea impactului

    Prezenta propunere nu este însoțită de o evaluare oficială a impactului. Având în vedere caracterul urgent, astfel cum este explicat mai sus, o evaluare a impactului nu ar fi putut fi realizată în termenul disponibil înainte de adoptarea propunerii.

    Drepturile fundamentale

    Articolul 16 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „carta”) prevede libertatea de a desfășura o activitate comercială. Măsurile prevăzute de prezenta propunere creează capacitate de inovare și promovează securitatea aprovizionării cu semiconductori, ceea ce poate consolida libertatea de a desfășura o activitate comercială în conformitate cu dreptul Uniunii și cu legislațiile și practicile naționale.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Se va oferi sprijin de la bugetul UE pentru inițiativa „Cipuri pentru Europa” în valoare de 3,3 miliarde EUR, din care 1,65 miliarde EUR prin intermediul programului Orizont Europa și 1,65 miliarde EUR prin intermediul programului Europa digitală. Din această sumă totală, 2,875 miliarde EUR vor fi executate prin intermediul întreprinderii comune pentru cipuri.

    Detalii suplimentare sunt furnizate în fișa financiară legislativă anexată la Propunerea de act privind cipurile.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

    Întreprinderea comună pentru cipuri va fi monitorizată și evaluată în conformitate cu articolele 50 și 52 și cu anexa III la Regulamentul privind programul Orizont Europa. Evaluările intermediare și ex post vor fi realizate de contractanți externi și vor fi incluse în evaluările generale ale programului Orizont Europa. Conform criteriilor stabilite pentru parteneriatele europene, evaluările vor determina cel mai eficace mod de intervenție la nivel de politică pentru orice acțiune viitoare, precum și posibilitatea reînnoirii parteneriatului în cadrul general al parteneriatelor europene. În absența unei reînnoiri, se vor elabora măsuri corespunzătoare care să asigure eliminarea treptată a finanțării din programul-cadru, conform condițiilor și calendarului convenite cu partenerii din cadrul parteneriatului.

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Parteneriatele europene instituționalizate, inclusiv întreprinderea comună pentru cipuri, au scopul de a spori coerența și de a maximiza impactul în contextul evoluțiilor cercetării și inovării.

    Modificarea Regulamentului (UE) 2021/2085 al Consiliului este necesară pentru a permite întreprinderii comune pentru cipuri să pună în aplicare inițiativa „Cipuri pentru Europa” instituită în temeiul Regulamentului (UE) [...] de stabilire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului european al semiconductorilor („Actul privind cipurile”). În acest scop, este necesar să se aducă următoarele modificări Regulamentului (UE) 2021/2085 al Consiliului:

    (1)Modificări ale părții întâi – „Dispoziții comune” din Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului:

    Articolul 2 (Definiții): se modifică definițiile termenilor „membru fondator”, „membru asociat”, „stat participant” și „program de lucru” pentru a se preciza faptul că întreprinderea comună pentru cipuri va fi finanțată de acum înainte și din programul Europa digitală.

    Articolul 3 (Instituire): la acest articol, se modifică denumirea fostei întreprinderi comune „Tehnologii digitale esențiale” în „întreprinderea comună pentru cipuri”.

    Articolul 4 (Obiective și principii) se modifică pentru a se asigura că întreprinderea comună pentru cipuri contribuie, la rândul său, la obiectivele generale și specifice ale inițiativei „Cipuri pentru Europa” și ale programului Europa digitală.

    Articolul 10 (Contribuția financiară a Uniunii) se modifică pentru a reflecta faptul că se poate plăti contribuția Uniunii și din creditele de la bugetul general al Uniunii alocate obiectivului specific de punere în aplicare a programului Europa digitală.

    Articolul 12 alineatul (1) (Gestionarea contribuțiilor statelor participante) se modifică pentru a reflecta faptul că în programul de lucru ar trebui să fie luate în considerare și criteriile de eligibilitate prevăzute la articolul 18 din programul Europa digitală. În plus, fiecare stat participant ar trebui să încredințeze întreprinderii comune evaluarea propunerilor în conformitate cu programul Uniunii din care sunt acordate contribuțiile.

    Articolul 29 alineatul (2) (Angajamente financiare) se modifică pentru a include întreprinderea comună pentru cipuri printre întreprinderile comune care își pot împărți angajamentele bugetare în tranșe anuale.

    (2)Modificări ale părții a doua – „Dispoziții specifice fiecărei întreprinderi comune” din Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului:

    Articolul 126 (Obiective suplimentare ale întreprinderii comune pentru cipuri) se modifică pentru a adăuga un obiectiv general și patru obiective specifice suplimentare ale întreprinderii comune pentru cipuri. Obiectivul general vizează creșterea capacității la scară largă în întreaga Uniune în ceea ce privește tehnologiile semiconductorilor de ultimă generație și de generație următoare, iar cele patru obiective specifice vizează consolidarea capacităților de proiectare la scară largă pentru tehnologiile integrate ale semiconductorilor, consolidarea liniilor-pilot existente și dezvoltarea de noi linii-pilot, dezvoltarea capacităților tehnologice avansate și a capacităților de inginerie pentru accelerarea dezvoltării cipurilor cuantice și crearea unei rețele de centre de competență în întreaga Europă.

    Articolul 128 se modifică pentru a reflecta bugetul majorat pentru două programe diferite (programul Orizont Europa și programul Europa digitală).

    Articolul 129 se modifică pentru a stabili contribuția la costurile administrative din partea membrilor privați ai întreprinderii comune pentru cipuri.

    Articolul 133 (Funcționarea consiliului de conducere) se modifică pentru a se preciza că, atunci când votează cu privire la partea din programul de lucru legată de activitățile de consolidare a capacităților, consiliul de conducere include numai Comisia și autoritățile publice ale statelor membre.

    Articolul 133a (Normele aplicabile activităților finanțate în cadrul programului Europa digitală) se adaugă pentru a clarifica faptul că normele referitoare la programul Europa digitală se aplică întreprinderii comune pentru cipuri.

    Articolul 134 (Limitele și condițiile participării la acțiuni specifice) se modifică pentru a prevedea posibilitatea limitării participării la acțiuni specifice finanțate în cadrul programului Europa digitală. În plus, noul alineat (3) de la articolul 134 indică faptul că anumite acțiuni pot fi desfășurate de entități juridice care cooperează în cadrul unui consorțiu format din cel puțin trei entități juridice eligibile care sunt stabilite în cel puțin trei state membre sau țări asociate la inițiativă diferite. Se precizează că acest consorțiu poate fi structurat sub forma unui consorțiu european pentru infrastructura cipurilor, astfel cum se prevede în Actul privind cipurile.

    Articolul 134a (Sarcini suplimentare ale directorului executiv) precizează că directorul executiv trebuie să țină seama de definiția dată de consiliul autorităților publice părții din programul de lucru legată de activitățile de consolidare a capacităților și de activitățile de cercetare și inovare, inclusiv de estimările privind cheltuielile aferente.

    Articolul 136 (Funcționarea consiliului autorităților publice) se modifică pentru a adăuga alte patru situații în care consiliul autorităților publice include numai Comisia și autoritățile publice ale statelor membre.

    Articolul 137 (Sarcinile consiliului autorităților publice) se modifică pentru a adăuga două sarcini suplimentare ale consiliului autorităților publice al întreprinderii comune pentru cipuri, și anume definirea părții din programul de lucru legată de activitățile de consolidare a capacităților și de activitățile de cercetare și inovare și selectarea proiectelor legate de aceste activități. Pentru ambele sarcini, consiliul autorităților publice include numai Comisia și autoritățile publice ale statelor membre.

    Articolul 141 (Rate de finanțare) se modifică pentru a permite întreprinderii comune pentru cipuri să aplice, pentru activitățile finanțate în cadrul programului Europa digitală, rate de finanțare diferite pentru finanțarea oferită de Uniune în cadrul unei acțiuni, în funcție de tipul de participant, în special IMM-uri și entități juridice fără scop lucrativ, precum și în funcție de tipul de acțiune. În plus, se adaugă un nou alineat care prevede posibilitatea ca o entitate juridică unică stabilită într-un stat membru sau într-o țară asociată sau consorțiile care nu îndeplinesc condiția prevăzută la articolul 22 alineatul (2) din Regulamentul privind programul Orizont Europa să poată să participe la acțiuni indirecte finanțate de întreprinderea comună pentru cipuri.

    În cele din urmă, punctul 17 din prezentul regulament indică faptul că trimiterile la „întreprinderea comună «Tehnologii digitale esențiale»” ar trebui interpretate ca trimiteri la „întreprinderea comună pentru cipuri”.



    2022/0033 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2085 de instituire a întreprinderilor comune din cadrul programului Orizont Europa în ceea ce privește întreprinderea comună pentru cipuri

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 187 și articolul 188 primul paragraf,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere avizul Parlamentului European 20 ,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 21 ,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului 22 instituie întreprinderile comune din cadrul programului Orizont Europa, inclusiv întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale”.

    (2)Întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale” abordează teme clar definite care permit industriei europene în general să proiecteze, să producă și să utilizeze cele mai inovatoare tehnologii în domeniul componentelor și al sistemelor electronice.

    (3)Regulamentul (UE) [...] 23 stabilește un cadru pentru sporirea rezilienței Uniunii în domeniul tehnologiilor semiconductorilor prin stimularea investițiilor, consolidarea capabilităților lanțului european de aprovizionare cu semiconductori și intensificarea cooperării dintre statele membre și Comisie. Se instituie inițiativa „Cipuri pentru Europa” („inițiativa”) pentru a crea condițiile necesare pentru consolidarea capacității de inovare industrială a Uniunii. Pentru a asigura o punere în aplicare coerentă a inițiativei, Consiliul european pentru semiconductori ar trebui să ofere consiliere consiliului autorităților publice.

    (4)Activitățile sprijinite în cadrul inițiativei ar trebui să fie finanțate prin Regulamentul (UE) 2021/695 al Parlamentului European și al Consiliului 24 de instituire a programului Orizont Europa și prin Regulamentul (UE) 2021/694 al Parlamentului European și al Consiliului 25 de instituire a programului Europa digitală.

    (5)Inițiativa urmărește să consolideze competitivitatea și reziliența bazei tehnologice și industriale pentru semiconductori, consolidând în același timp capacitatea de inovare a ecosistemului său de semiconductori, reducând dependența de un număr limitat de întreprinderi din țări terțe și de zone geografice și consolidând capacitatea sa de a proiecta și produce componente avansate. Aceste obiective ar trebui sprijinite prin reducerea decalajului dintre capabilitățile avansate de cercetare și inovare ale Uniunii și exploatarea lor industrială. Inițiativa ar trebui să promoveze consolidarea capacităților pentru a permite proiectarea, producția și integrarea sistemelor în tehnologii ale semiconductorilor de generație următoare, să consolideze colaborarea dintre actorii-cheie din întreaga Uniune, să întărească lanțurile valorice și de aprovizionare cu semiconductori din Europa, să deservească sectoare industriale cheie și să creeze noi piețe.

    (6)Inițiativa ar trebui să fie pusă în aplicare prin acțiuni care să se sprijine pe baza solidă de cunoștințe dobândite de întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale”. Întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale” ar trebui să aibă sarcina de a furniza, prin orice instrument sau procedură prevăzută în programul Orizont Europa sau în programul Europa digitală, sprijin financiar pentru acțiunile finanțate în cadrul inițiativei. În plus, întreprinderea comună „Tehnologii digitale esențiale” ar trebui să fie redenumită întreprinderea comună pentru cipuri. Pe toată durata de viață a întreprinderii comuni pentru cipuri, cel puțin 2,5 miliarde EUR ar trebui alocate liniilor-pilot, infrastructurilor de proiectare, centrelor de competență și altor activități de consolidare a capacităților.

    (7)Activitățile finanțate de întreprinderea comună pentru cipuri ar trebui să fie incluse într-un singur program de lucru, care ar trebui să fie adoptat de consiliul de conducere. Înainte de pregătirea fiecărui program de lucru, consiliul autorităților publice, ținând seama de avizul Consiliului european pentru semiconductori și de contribuțiile altor părți interesate relevante, inclusiv, după caz, de foile de parcurs elaborate de Alianța pentru procesoare și tehnologiile semiconductorilor 26 , ar trebui să definească partea din programul de lucru legată de activitățile de consolidare a capacităților și de activitățile de cercetare și inovare, inclusiv estimările cheltuielilor aferente acestora. În acest scop, consiliul autorităților publice ar trebui să includă numai Comisia și autoritățile publice ale statelor membre. Ulterior, pe baza acestei definiții, directorul executiv ar trebui să pregătească programul de lucru, inclusiv activitățile de consolidare a capacităților și de cercetare și inovare, precum și estimările cheltuielilor aferente. 

    (8)Atunci când consiliul de conducere adoptă programul de lucru, numai Comisia și statele membre ar trebui să aibă drepturi de vot pentru partea din programul de lucru legată de consolidarea capacităților. Drepturile de vot pentru partea din programul de lucru legată de activitățile de cercetare și inovare ar trebui să fie împărțite în mod egal între Comisie, statele participante și membrii privați. În cazul în care nu se poate ajunge la o decizie cu privire la una dintre cele două părți ale programului de lucru, ar trebui ca programul de lucru adoptat să includă numai partea cu privire la care s-a ajuns la o decizie pozitivă.

    (9)Consiliul autorităților publice ar trebui să fie responsabil cu selectarea proiectelor legate de activitățile de consolidare a capacităților. În acest scop, consiliul autorităților publice ar trebui să includă numai Comisia și autoritățile publice ale statelor membre.

    (10)Consiliul autorităților publice ar trebui să fie responsabil cu selectarea proiectelor legate de activitățile de cercetare și inovare.

    (11)Pentru a se accelera punerea în aplicare a acțiunilor inițiativei și a se consolida cooperarea dintre entitățile juridice, în special organizațiile de cercetare și tehnologie, anumite propuneri de acțiuni ar trebui să fie eligibile pentru finanțare numai dacă acțiunea este realizată de entități juridice care cooperează în cadrul unui consorțiu format din cel puțin trei entități juridice din trei state membre diferite. Consorțiul respectiv ar putea fi structurat fie sub forma Consorțiului european pentru infrastructura cipurilor, astfel cum se propune în Actul privind cipurile, fie pe baza altor instrumente juridice disponibile în temeiul dreptului Uniunii. Având în vedere că activitățile sprijinite în cadrul inițiativei și puse în aplicare de întreprinderea comună pentru cipuri sunt finanțate prin programul Orizont Europa și prin programul Europa digitală, contribuția financiară a Uniunii la întreprinderea comună pentru cipuri, astfel cum este menționată la articolul 128 din Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului, ar trebui majorată în consecință. Ar trebui majorate, de asemenea, costurile administrative ale întreprinderii comune pentru cipuri, având în vedere creșterea volumului de sarcini operaționale. Membrii privați nu ar trebui să contribuie la costurile administrative suplimentare.

    (12)Furnizarea de sprijin financiar în cadrul programului Europa digitală pentru activitățile întreprinse ar trebui să respecte Regulamentul (UE) 2021/694.

    (13)Întreprinderea comună pentru cipuri ar trebui să faciliteze cooperarea dintre Uniune și actorii internaționali prin definirea unei strategii de cooperare, inclusiv prin identificarea și promovarea domeniilor de cooperare în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea și dezvoltarea competențelor, precum și prin punerea în aplicare a acțiunilor care prezintă avantaje reciproce, în principal pe bază de reciprocitate.

    (14)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului ar trebui modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) 2021/2085 se modifică după cum urmează:

    (1)Articolul 2 se modifică după cum urmează:

    (a)punctele 2, 3 și 4 se înlocuiesc cu următorul text:

    „2. «membru fondator» înseamnă orice entitate juridică stabilită într-un stat membru ori într-o țară asociată la programul Orizont Europa sau, dacă este cazul, la programul Europa digitală sau o organizație internațională care este identificată ca membră a unei întreprinderi comune în prezentul regulament sau în una dintre anexele acestuia;

    3. «membru asociat» înseamnă orice entitate juridică stabilită într-un stat membru ori într-o țară asociată la programul Orizont Europa sau, dacă este cazul, la programul Europa digitală sau o organizație internațională care aderă la o întreprindere comună prin semnarea unei scrisori de angajament în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) și sub rezerva unei aprobări în conformitate cu articolul 7;

     4. «stat participant» înseamnă orice stat membru sau orice țară asociată la programul Orizont Europa sau, dacă este cazul, la programul Europa digitală care a transmis o notificare privind participarea sa la activitățile întreprinderii comune relevante prin intermediul unei scrisori de angajament;”.

    (2)Articolul 3 se modifică după cum urmează:

    (a)la alineatul (1), litera (g) se înlocuiește cu următorul text:

    „(g) întreprinderea comună pentru cipuri;”;

    (b)alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

    „(3) Pentru a se ține seama de durata programului Orizont Europa și, dacă este cazul, a programului Europa digitală, cererile de propuneri din cadrul întreprinderilor comune se lansează cel mai târziu la 31 decembrie 2027. În cazuri justificate în mod corespunzător, cererile de propuneri pot fi lansate cel mai târziu la 31 decembrie 2028.”

    (3)La articolul 4 alineatul (1), se adaugă următorul paragraf:

    „Întreprinderea comună pentru cipuri contribuie, de asemenea, la obiectivele inițiativei «Cipuri pentru Europa» și ale programului Europa digitală.”

    (4)La articolul 10, alineatele (2) și (3) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(2) Cuantumul contribuției Uniunii specificat în partea a doua poate fi majorat cu contribuții din partea țărilor terțe asociate la programul Orizont Europa în conformitate cu articolul 16 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2021/695 și, dacă este cazul, la programul Europa digitală în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) 2021/694, cu condiția ca suma totală cu care se majorează contribuția Uniunii să fie completată cu o contribuție cel puțin comparabilă din partea membrilor săi, alții decât Uniunea, sau a entităților lor constitutive sau afiliate.

    (3) Contribuția Uniunii se plătește din creditele înscrise în bugetul general al Uniunii care sunt alocate programului specific de implementare a programului Orizont Europa și, dacă este cazul, a programului Europa digitală, în conformitate cu articolul 62 alineatul (1) litera (c) punctul (iv) și cu articolul 154 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 în cazul organismelor menționate la articolul 71 din regulamentul respectiv.”

    (5)Articolul 12 alineatul (1) se modifică după cum urmează:

    (a)la alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „(1) Pe lângă criteriile prevăzute la articolul 22 din Regulamentul privind programul Orizont Europa sau, în cazul întreprinderii comune pentru cipuri, la articolul 18 din Regulamentul privind programul Europa digitală, programul de lucru poate include, ca anexă, criterii de eligibilitate privind entitățile juridice naționale.”

    (b)la alineatul (1), al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Fiecare stat participant încredințează întreprinderii comune evaluarea propunerilor în conformitate cu programul Uniunii din care sunt acordate contribuțiile.”

    (6)La articolul 29, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    (a)alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „(2) Angajamentele bugetare ale întreprinderilor comune menționate la articolul 3 alineatul (1) literele (b), (d), (g) și (h) pot fi împărțite în tranșe anuale. Până la 31 decembrie 2024, cuantumul cumulat al respectivelor angajamente bugetare în tranșe nu depășește 50 % din contribuția maximă a Uniunii prevăzută la articolul 10. Începând din ianuarie 2025, cel puțin 20 % din bugetul cumulat al exercițiilor rămase nu se acoperă prin tranșe anuale.”

    (7)Articolul 126 se modifică după cum urmează:

    (a)la alineatul (1), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) consacrarea excelenței științifice a Uniunii și a poziției sale de lider în domeniul inovării în ceea ce privește tehnologiile emergente pentru componente și sisteme, inclusiv în activități legate de TRL-uri mai scăzute, și promovarea implicării active a IMM-urilor, care ar trebui să reprezinte cel puțin o treime din numărul total de participanți la acțiunile indirecte și să primească cel puțin 20 % din finanțarea publică destinată acțiunilor de cercetare și inovare;”;

    (b)la alineatul (1), se adaugă următoarea literă (d):

    „(d) sporirea capacității la scară largă în întreaga Uniune în domeniul tehnologiilor semiconductorilor de ultimă generație și de generație următoare, pentru a consolida capabilitățile avansate ale Uniunii de proiectare, integrare a sistemelor și producție a semiconductorilor și pentru a limita, dacă este posibil, amprenta de mediu.”;

    (c)la alineatul (2), litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

    „(f) asigurarea coerenței dintre agenda strategică de cercetare și inovare a întreprinderii comune pentru cipuri, contribuțiile altor părți interesate relevante, inclusiv, după caz, a foilor de parcurs elaborate de Alianța pentru procesoare și tehnologiile semiconductorilor, și politicile Uniunii, astfel încât tehnologiile pentru componente și sisteme electronice să își aducă o contribuție eficientă.”;

    (d)la alineatul (2) se adaugă literele (g), (h), (i) și (j), după cum urmează:

    „(g) dezvoltarea capacităților de proiectare la scară largă pentru tehnologiile integrate ale semiconductorilor;

    (h) consolidarea liniilor-pilot existente și dezvoltarea de noi linii-pilot;

    (i) dezvoltarea capacităților tehnologice și de inginerie avansate pentru accelerarea dezvoltării cipurilor cuantice;

    (j) crearea unei rețele de centre de competență în întreaga Europă.”

    (8)Articolul 128 se înlocuiește cu următorul text:

    Articolul 128

    1.Contribuția financiară a Uniunii la întreprinderea comună, inclusiv creditele SEE, este de până la 4 175 000 000 EUR, din care până la 50 174 000 EUR pentru costurile administrative, și este împărțită după cum urmează:

    (a) până la 2 650 000 000 EUR prin programul Orizont Europa;

    (b) până la 1 525 000 000 EUR prin programul Europa digitală.

    2.Contribuția financiară a Uniunii menționată la alineatul (1) se plătește din creditele de la bugetul general al Uniunii alocate fiecărui program relevant. 

    3.Fonduri suplimentare ale Uniunii care completează contribuția menționată la alineatul (1) de la prezentul articol pot fi alocate întreprinderii comune de țările terțe asociate la programul Orizont Europa sau la programul Europa digitală, în conformitate cu acordurile de asociere respective. Aceste fonduri suplimentare ale Uniunii nu afectează contribuția statelor participante menționată la articolul 129 alineatul (1).

    4.Contribuția financiară a Uniunii menționată la alineatul (1) litera (a) de la prezentul articol este utilizată pentru ca întreprinderea comună să acorde sprijin financiar acțiunilor indirecte, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 43 din Regulamentul (UE) 2021/695, care corespund activităților de cercetare și inovare ale întreprinderii comune.

    5.Contribuția financiară a Uniunii menționată la alineatul (1) litera (b) se utilizează pentru consolidarea capabilităților pentru liniile-pilot și infrastructurile de proiectare din întreaga Uniune.”

    (9)La articolul 129, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

    „(3) Prin derogare de la articolul 28 alineatul (4), membrii privați contribuie financiar sau se asigură că entitățile lor constitutive sau afiliate contribuie financiar cu cel puțin 26 331 000 EUR pentru costurile administrative ale întreprinderii comune pentru cipuri. Partea din contribuția totală anuală a membrilor privați la costurile administrative ale întreprinderii comune pentru cipuri este de 35 %.”

    (10)La articolul 133, se adaugă următorul alineat 3a:

    „(3a) Consiliul de conducere include numai Comisia și autoritățile publice ale statelor membre atunci când votează cu privire la partea din programul de lucru legată de activitățile de consolidare a capacităților. Comisia deține 50 % din drepturile de vot. Alineatele (2) și (3) se aplică mutatis mutandis drepturilor de vot ale statelor membre.”

    (11)Se inserează următorul articol 133a:

    Articolul 133a

    Norme aplicabile activităților finanțate în cadrul programului Europa digitală

    1.Regulamentul (UE) 2021/694 se aplică activităților finanțate de către întreprinderea comună pentru cipuri prin programul Europa digitală.

    2.Programul de lucru și cererile de propuneri ale întreprinderii comune pentru cipuri se publică pe site-ul internet al programului Europa digitală.

    3.În cazul întreprinderii comune pentru cipuri, auditurile ex post ale cheltuielilor privind activitățile finanțate din bugetul programului Europa digitală sunt efectuate de întreprinderea comună în conformitate cu articolul 27 din Regulamentul (UE) 2021/694.”

    (12)Articolul 134 se înlocuiește cu următorul text:

    Articolul 134

    Limitele și condițiile participării la acțiuni specifice

    1.Pentru acțiunile finanțate în cadrul programului Orizont Europa, prin derogare de la articolul 17 alineatul (2) litera (l), la solicitarea Comisiei și în urma aprobării de către consiliul autorităților publice, participarea la acțiuni specifice este limitată în conformitate cu articolul 22 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2021/695.

    2.Pentru acțiunile finanțate în cadrul programului Europa digitală, la solicitarea Comisiei și în urma aprobării de către consiliul autorităților publice, participarea la acțiuni specifice este limitată în conformitate cu articolul 12 alineatul (6) și cu articolul 18 din Regulamentul (UE) 2021/694.

    3.Pentru acțiunile finanțate în cadrul mai multor programe ale Uniunii din care sunt acordate contribuțiile, programul de lucru stabilește condiții comune, inclusiv pentru limitarea participării în temeiul alineatelor (1)-(2) de la prezentul articol, în conformitate cu normele programelor Uniunii din care sunt acordate contribuțiile.

    4.Anumite acțiuni pot fi efectuate de entități juridice care cooperează în cadrul unui consorțiu structurat sub forma Consorțiului european pentru infrastructura cipurilor. Acțiunile care ar putea necesita un astfel de consorțiu, cerințele specifice de eligibilitate pentru punerea în aplicare a acțiunilor și sarcinilor specifice și, după caz, cerințele operaționale privind înființarea, funcționarea și lichidarea sa sunt definite în programul de lucru.”

    (13)Se inserează următorul articol 134a:

    „Articolul 134a

    Sarcini suplimentare ale directorului executiv

    Pe lângă sarcinile enumerate la articolul 19, directorul executiv al întreprinderii comune pentru cipuri pregătește și, după ce a luat în considerare definiția elaborată de consiliului autorităților, astfel cum se menționează la articolul 137 litera (f), precum și contribuțiile părților interesate relevante, inclusiv, după caz, foile de parcurs elaborate de Alianța pentru procesoare și tehnologiile semiconductorilor, prezintă consiliului de conducere, spre adoptare, programul de lucru al întreprinderii comune, în vederea punerii în aplicare a agendei strategice de cercetare și inovare.”

    (14)Articolul 136 se modifică după cum urmează:

    (a)alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „(2) În sensul articolului 134 alineatele (1) și (2) și al articolului 137 literele (f) și (g), consiliul autorităților publice include numai Comisia și autoritățile publice ale statelor membre. Alineatul (1) se aplică mutatis mutandis.”

    (15)Articolul 137 se modifică după cum urmează:

    (a)Se adaugă următoarele litere (f) și (g):

    „(f) înainte de elaborarea fiecărui program de lucru, definește partea din programul de lucru legată de activitățile de consolidare a capacităților și de activitățile de cercetare și inovare, inclusiv estimările cheltuielilor corespunzătoare, ținând seama de avizul Consiliului european pentru semiconductori și de contribuțiile altor părți interesate relevante, inclusiv, după caz, de foile de parcurs elaborate de Alianța pentru procesoare și tehnologiile semiconductorilor;

    (g) selectează propunerile corespunzătoare activităților de consolidare a capacităților în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) și cu articolul 17 alineatul (2) litera (u).”;

    (b)litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

    „(d) selectează propunerile corespunzătoare activităților de cercetare și inovare în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) și cu articolul 17 alineatul (2) litera (u);”.

    (16)Articolul 141 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 141

    Rate de finanțare și reguli de participare

    1.Pentru acțiunile indirecte finanțate în cadrul programului Orizont Europa, în conformitate cu articolul 17 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/695 și prin derogare de la articolul 34 din regulamentul menționat, și pentru activitățile finanțate în cadrul programului Europa digitală, întreprinderea comună pentru cipuri poate aplica rate de finanțare diferite pentru finanțarea din partea Uniunii în cadrul unei acțiuni, în funcție de tipul de participant, în special pentru IMM-uri și entități juridice non-profit, precum și în funcție de tipul de acțiune. Ratele de finanțare se indică în programul de lucru.

    2.În cazul în care acest lucru este justificat în mod corespunzător în descrierea temelor relevante din programul de lucru, o entitate juridică unică stabilită într-un stat membru sau într-o țară asociată sau consorțiile care nu îndeplinesc condiția prevăzută la articolul 22 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/695 sau la articolul 18 din Regulamentul (UE) 2021/694 sunt eligibile să participe la acțiuni indirecte finanțate de întreprinderea comună pentru cipuri.”

    (17)Trimiterile la „întreprinderea comună «Tehnologii digitale esențiale»” se interpretează ca trimiteri la „întreprinderea comună pentru cipuri”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele



    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    A se vedea fișa financiară legislativă din Regulamentul de instituire a Actului privind cipurile.

    (1)    COM(2022) 46, 8.2.2022.
    (2)    Discursul privind starea Uniunii din 2021. https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/soteu_2021_address_ro.pdf  
    (3)    COM(2022) 45, 8.2.2022.
    (4)

       Instrumente de automatizare a proiectării electronice, adică instrumente software pentru proiectarea circuitelor integrate.

    (5)    Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului din 19 noiembrie 2021 de instituire a întreprinderilor comune din cadrul programului Orizont Europa și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 219/2007, (UE) nr. 557/2014, (UE) nr. 558/2014, (UE) nr. 559/2014, (UE) nr. 560/2014, (UE) nr. 561/2014 și (UE) nr. 642/2014, JO L 427, 30.11.2021, p. 17.
    (6)    Regulamentul (UE) 2021/694 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2021 de instituire a programului „Europa digitală” și de abrogare a Deciziei (UE) 2015/2240 (JO L 166, 11.5.2021, p. 1).
    (7)    Regulamentul (UE) 2021/695 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa, de stabilire a normelor sale de participare și de diseminare și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1290/2013 și (UE) nr. 1291/2013, JO L 170, 12.5.2021, p. 1.
    (8)    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Pactul verde european. COM(2019) 640, 11.12.2019.
    (9)    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind eficiența energetică (reformare) COM(2021) 558, 14.7.2021.
    (10)     https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/energy-efficient-cloud-computing-technologies-and-policies-eco-friendly-cloud-market
    (11)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: „Pregătiți pentru 55”: îndeplinirea obiectivului climatic al UE pentru 2030 pe calea spre atingerea obiectivului de neutralitate climatică. COM(2021) 550, 14.7.2021.
    (12)    De exemplu, ponderea automobilelor electrice în vânzările noi de automobile din Europa este în creștere și se preconizează că va ajunge la 14 % în 2021. https://think.ing.com/articles/slow-start-for-electric-vehicles-in-the-us-but-times-are-changing
    (13)     https://www.idtechex.com/en/research-article/ev-power-electronics-driving-semiconductor-demand-in-a-chip-shortage/24820
    (14)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13141-Digitalizarea-sectorului-energetic-Planul-de-actiune-al-UE_ro  
    (15)    Discursul special „Starea lumii” rostit de președinta von der Leyen în cadrul Forumului Economic Mondial. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_22_443
    (16)    De exemplu: SUA: https://www.congress.gov/bill/117th-congress/senate-bill/1260?s=1&r=52       China: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/R/R46767       Japonia: https://www.reuters.com/technology/japan-create-scheme-subsidise-domestic-chip-output-nikkei-2021-11-07/      Coreea de Sud: https://spectrum.ieee.org/south-koreas-450billion-investment-latest-in-chip-making-push
    (17)     https://ecscollaborationtool.eu/ecs-sria-workshops.html  
    (18)     https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/ceo-roundtable-semiconductors-10-january-2022  
    (19)

       Listă neexhaustivă: Measuring distortions in international markets: The semiconductor value chain, OCDE 2019; The Geopolitics of Semiconductors, elaborată de grupul EURASIA, septembrie 2020; The global semiconductor value chain, Stiftung Neue Verantwortung, octombrie 2020; The Weak Links in China's Drive for Semiconductors, Institutul Montaigne, ianuarie 2021; Strengthening the Semiconductor supply chain in an uncertain Era, BCGxSIA, aprilie 2021; SIA Factbook, mai 2021; Building Resilient Supply Chains, Revitalizing American Manufacturing, and Fostering Broad-Based Growth, raport al Casei Albe, iunie 2021; Mapping China’s semiconductor ecosystem in global context, Stiftung Neue Verantwortung, iunie 2021; Semiconductors Global Policy Review Access Partnership, septembrie 2021; Semiconductors: U.S. Industry, Global Competition, and Federal Policy, Congressional Report Service, octombrie 2021; Semiconductor Strategy for Germany and Europe, ZVEI, octombrie 2021; Understanding the global chip shortage, Stiftung Neue Verantwortung, noiembrie 2021.

    (20)    JO C , , p. .
    (21)    JO C , , p. .
    (22)    Regulamentul (UE) 2021/2085 al Consiliului din 19 noiembrie 2021 de instituire a întreprinderilor comune din cadrul programului Orizont Europa și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 219/2007, (UE) nr. 557/2014, (UE) nr. 558/2014, (UE) nr. 559/2014, (UE) nr. 560/2014, (UE) nr. 561/2014 și (UE) nr. 642/2014, JO L 427, 30.11.2021, p. 17.
    (23)    JO L …, p…
    (24)    Regulamentul (UE) 2021/695 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa, de stabilire a normelor sale de participare și de diseminare și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1290/2013 și (UE) nr. 1291/2013 (JO L 170, 12.5.2021, p. 1).
    (25)    Regulamentul (UE) 2021/694 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2021 de instituire a programului „Europa digitală” și de abrogare a Deciziei (UE) 2015/2240 (JO L 166, 11.5.2021, p. 1).
    (26)    Alianța este menționată în Comunicarea Comisiei din 5 mai 2021 intitulată „Actualizarea noii Strategii industriale 2020: construirea unei piețe unice mai puternice pentru a sprijini redresarea Europei”.
    Top