Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0930(06)

    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (Prezenta publicare anulează și înlocuiește textul publicat în JO C 200, 15.6.2020, p. 15) 2020/C 322/11

    PUB/2020/725

    JO C 322, 30.9.2020, p. 49–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.9.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 322/49


    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (Prezenta publicare anulează și înlocuiește textul publicat în JO C 200, 15.6.2020, p. 15)

    (2020/C 322/11)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    „ΛΟΎΝΤΖΑ ΠΙΤΣΙΛΙΆΣ”/LOUNTZA PITSILIAS

    Nr. UE: PGI-CY-02367 – 15.9.2017

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea (denumirile)

    „Λούντζα Πιτσιλιάς”/Lountza Pitsilias

    2.   Statul membru sau țara terță

    Cipru

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tipul de produs

    Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.)

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” este un produs maturat din carne uscată, sărată, afumată și marinată în vin, preparat dintr-un file de porc. Produsul este preparat fără niciun conservant (de exemplu, nitriți, nitrați sau polifosfați), potențiatori de arome sau orice alt aditiv, indiferent de forma sa. Același lucru este valabil și pentru materiile prime utilizate la fabricarea „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias”, care trebuie să fie lipsite de orice fel de aditiv și/sau conservant (de exemplu, nitriți, nitrați).

    Pentru fabricarea sa sunt necesare ingredientele următoare:

    file de porc proaspăt (fiecare animal are două fileuri care se află în partea dorsală, de-a lungul coloanei vertebrale - unul pe fiecare parte) care provine de la animale sănătoase care au fost sacrificate cu respectarea condițiilor prevăzute de lege (sângerare completă și refrigerare imediată). În momentul primirii, prin efectuarea controalelor se garantează culoarea (roșie deschisă caracteristică), mirosul (de carne proaspătă), temperatura interioară (între 0 °C și 7 °C) și pH-ul (între 5,3 și 6);

    vin roșu sec provenit din podgorii în care este cultivat soiul local Mavro, dar în care se găsesc și plante de viță-de-vie din soiul Maratheftiko. La primirea vinului, controalele garantează aroma (caracteristică soiului), conținutul de alcool (între 12 și 15 %) și conținutul de zaharuri (mai mic de 4 g/l);

    sare grunjoasă (marină);

    coriandru (Coriandrum sativum) zdrobit, eventual chimion (Cuminum cyminum) măcinat și/sau piper negru (Piper nigrum) măcinat.

    Caracteristicile „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” sunt următoarele:

    Caracteristici fizice

    Formă: lungă, cilindrică și îngustă, cu o secțiune transversală ușor eliptică ce se îngustează spre margini.

    Greutate: între 0,8 și 2,5 kg.

    Caracteristici organoleptice

    Culoare: roșu închis care tinde spre negru la exterior și roșu deschis care tinde spre violet la interior.

    Aromă: de vin roșu, de coriandru (și/sau de chimion) și de fum.

    Gust: ușor sărat și afumat, accentuat de gustul de vin roșu, de coriandru și/sau de chimion și de piper negru (aceste două condimente din urmă fiind facultative), care sunt utilizate în timpul fabricării produsului.

    Consistență: compactă, fără linii despărțitoare între fibrele musculare, ușor fermă la mușcare.

    Caracteristici chimice

    Umiditate: între 40 și 60 %.

    Clorură de sodiu: între 3 și 7 %.

    „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” este pus în vânzare întreg sau tăiat; poate fi comercializat ambalat sau în vrac.

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    Vinul roșu sec utilizat la prepararea „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” este produs pe teritoriul arealului geografic delimitat, în podgorii în care se cultivă soiul local Mavro, care predomină în regiune. Aceste podgorii sunt situate pe teritoriul regiunii viticole Pitsilia, ale cărei vinuri poartă denumirea de origine protejată și în care se pot găsi și plante de viță-de-vie din soiul Maratheftiko (Vamvakada).

    Regiunea Pitsilia se diferențiază printr-o morfologie specifică și o calitate a solurilor care prezintă caracteristici propice pentru cultivarea strugurilor pentru producția de vin, cum ar fi altitudinea mare, terenurile în pantă, solurile aride, rocile de origine vulcanică bogate în sedimente și absența precipitațiilor în timpul coacerii strugurilor. Toate aceste specificități climatice și morfologice ale regiunii Pitsilia conferă vinului local caracteristici organoleptice și calitative care influențează „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” și îi îmbunătățesc calitatea organoleptică, marinarea în vin fiind o parte importantă a procesului de producție.

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Etapele producției care trebuie să se desfășoare în aria delimitată sunt următoarele: sărarea uscată, pe parcursul căreia produsul trebuie să stea în sare timp de cel puțin 24 de ore, marinarea în vin timp de 7-10 zile, adăugarea de condimente, afumarea timp de 1-2 săptămâni și repausul în încăperea de maturare (după caz), pentru a se obține nivelul de umiditate dorit de producătorul de „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias”.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Indiferent de formă (ambalat sau în vrac; întreg sau tăiat), produsul trebuie să poarte marcajul oficial care cuprinde denumirea produsului și coordonatele unității de fabricare și/sau de tranșare și de ambalare (în cazul în care tranșarea și ambalarea nu se efectuează în unitatea de fabricare).

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria geografică delimitată Pitsilia este cunoscută pentru relieful său muntos. Aceasta cuprinde zone cu altitudini de cel puțin 700 m situate în interiorul limitelor administrative ale localităților următoare:

     

    Provincia Nicosia: Agia Eirini, Alithinou, Alona, Apliki, Askas, Gourri, Kannavia, Kourdali, Lagoudera, Lazanias, Livadia Nicosie, Palaichori, Platanistasa, Polistipos, Saranti, Spilia, Farmakas, Fikardou, Fterikoudi, Kampi;

     

    Provincia Larnaca: Odou;

     

    Provincia Limassol: Agios Theodoros, Agios Ioannis, Agios Konstantinos, Agios Pavlos, Agridia, Agros, Amiantos (Kato) și Amiantos (Pano), Dimes, Zoopigi, Kato Milos, Kiperounta, Pelendri, Potamitissa, Sikopetra, Chandria.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Cererea de înregistrare a denumirii „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” se bazează pe caracteristicile fizice, chimice și organoleptice ale produsului, care se dezvoltă și se păstrează în timpul procesului de producție și nu necesită utilizarea niciunei alte substanțe sau aditiv.

    Dezvoltarea caracteristicilor „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” se datorează priceperii producătorilor săi și în special următoarelor:

    Timpul de cufundare a fileului în sare și cantitatea de sare variază ușor în funcție de dimensiunea fileului. Fileurile mai mari trebuie să stea mai mult timp în sare și au nevoie de o cantitate puțin mai mare de sare pentru ca gradul de absorbție dorit să fie atins în interiorul fileului și pentru obținerea gustului dorit al produsului finit.

    Alegerea vinului care prezintă caracteristicile aromatice și chimice corespunzătoare, care trebuie să fie roșu și sec și să provină din podgorii în care este plantat soiul local Mavro, care este soiul predominant în regiune (aproximativ 80 % din suprafața totală plantată cu viță-de-vie), și care pot include și plante de viță-de-vie din soiul Maratheftiko, precum și durata marinării fileului în vin influențează atât dezvoltarea gustului și a aromei pronunțate caracteristice „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias”, cât și culoarea sa la interior.

    Cantitatea de condimente adăugate, determinată în același fel ca în cazul sării, în funcție de dimensiunea fileului, se bazează pe experiența producătorilor. Cantitatea de condimente corespunzătoare va determina gustul și aroma produsului.

    Etapa afumării joacă un rol important în dezvoltarea gustului, a aromei, a consistenței și a culorii „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias”. Afumarea este ușoară, progresivă și se face la rece. Intensitatea focului, durata afumării, distanța dintre fileul de porc și foc și schimbarea regulată a poziției fileurilor de porc în camera de afumare sunt factori care depind de experiența producătorilor, care țin seama nu numai de dimensiunea fileului, ci și de condițiile climatice. În timpul lunilor de vară, când temperatura este mai ridicată și nivelul de umiditate mai scăzut, intensitatea focului trebuie să fie mai mică, iar durata afumării mai scurtă. După afumare, produsul va dobândi aroma și gustul caracteristice de fum, pe lângă aroma și gustul conferite de vin, de coriandru și de celelalte condimente (care pot fi adăugate), ceea ce deosebește produsul de alte produse asemănătoare neafumate.

    Operațiunea de afumare, combinată cu repausul în încăperea de maturare (după caz), determină nivelul de umiditate și textura „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias”. Este foarte important ca afumarea să fie ușoară pentru ca, în momentul tăierii, textura produsului să fie mai degrabă compactă decât moale sau flască. Afumarea și repausul în încăperea de maturare (după caz), împreună cu vinul, conferă produsului „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” culoarea dorită la interior. La sfârșitul operațiunii, produsul „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” trebuie să prezinte la interior, în mod uniform, o culoare roșu deschis care tinde spre violet.

    Clima regiunii Pitsilia, care se caracterizează prin veri răcoroase și uscate și ierni blânde, precum și terenurile în pantă și puțin fertile au contribuit la dezvoltarea producției și la conservarea produselor prelucrate la temperatură ambientală, permițând astfel familiilor să dispună de carne pe tot parcursul anului, fără să fie necesar ca aceasta să fie conservată în grăsime (astfel cum se întâmpla în alte regiuni). Cunoștințele în materie de producție au rămas neschimbate și au fost transmise din generație în generație; acestea sunt utilizate în continuare și astăzi în instalații moderne de către producătorii din regiunea Pitsilia.

    De asemenea, în comparație cu alte regiuni, condițiile pedoclimatice din regiunea Pitsilia au contribuit dintotdeauna la producția unei cantități mai mici de struguri, al căror suc este mai bogat în polifenoli. Pe lângă competențele de producție dobândite, producătorii de „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” au moștenit și „vinuri negre excelente” despre care vorbește N. Ierides (1903) în lucrarea: „Σύντομος Ιστορία της Κύπρου” („O scurtă istorie a Ciprului”), fapt care consolidează legătura dintre produs și regiune, conferindu-i aroma și gustul intense caracteristice vinului local Mavro.

    Caracteristicile „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” care rezultă din priceperea producătorilor și din utilizarea vinului din regiune au permis acestui produs să dobândească o reputație de „aliment de lux”, astfel cum semnalează în special P. Xioutas (1978) în „Κυπριακή Λαογραφία των Ζώων” („Animalele în folclorul cipriot”). De altfel, în această publicație, „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias” este caracterizat prin termenul „suculent”. De asemenea, bucătarul cipriot Andreas Mavrommatis, care a primit o stea Michelin, a declarat într-un interviu că cel mai bun lountza din Cipru se găsește în Pitsilia.

    Produsele prelucrate din carne din Pitsilia, inclusiv „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias”, sunt indisociabile de regiune și, prin urmare, sunt menționate în publicații și/sau pe site-uri cu informații turistice, care fac referire specifică la aceste produse. Publicațiile referitoare la gastronomia din Cipru, precum „Γαστρονομικός Χάρτης της Κύπρου” („Harta culinară a Ciprului”) a Ministerului Agriculturii, Resurselor Naturale și Mediului (2011) și „Τροφή: Αφορμή Σχέσης” („Despre legătura cu nutriția”) de Florentia Kithraiotou (2009), menționează în mod expres produsele prelucrate din carne din regiunea Pitsilia, inclusiv, desigur, „Λούντζα Πιτσιλιάς”/„Lountza Pitsilias”.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

    http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/FE9A90EB4A75497BC22583A9003E9C46?OpenDocument


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    Top