Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC0909(01)

    Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

    JO C 304, 9.9.2019, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.9.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 304/7


    Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

    (2019/C 304/06)

    Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 (1).

    COMUNICARE PRIVIND APROBAREA UNEI MODIFICĂRI STANDARD

    „Lessini Durello”/„Durello Lessini”

    Numărul de referință: PDO-IT-A0447-AM02

    Data comunicării: 21.5.2019

    DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

    1.   Tipurile de vinuri și metodele de producție

    Descriere și motive

    La tipurile de produse aferente denumirii se adaugă precizări privind metoda de producție:

    „Lessini Durello Spumante” metoda Charmat și metoda clasică;

    „Lessini Durello Spumante”„riserva”, metoda clasică.

    Modificarea este motivată de nevoia de a se permite comercializarea de vinuri spumante obținute prin metoda clasică și înainte de trecerea celor 36 de luni de repaus pe drojdie prevăzute pentru tipul „riserva”, având în vedere cererea tot mai mare pentru vinuri spumante produse prin metoda clasică, acestea îmbinând prospețimea plăcută și vivacitatea cu o structură mai consistentă.

    Modificarea vizează articolul 1 din caietul de sarcini și punctul 1.3 (descrierea vinurilor) din documentul unic.

    2.   Operațiunile de vinificare – reformularea textului

    Descriere și motive

    În cazul tipului „Lessini Durello Spumante”, se elimină referirea la comercializarea tipurilor de produs cu indicarea conținutului de zaharuri și referirea la fermentarea doar cu ajutorul unei autoclave.

    Reformularea este motivată de modificarea formală generată de mutarea, din motive de coerență, a informațiilor respective la alte articole specifice din caietul de sarcini.

    Modificarea vizează articolul 5 din caietul de sarcini și punctul 1.3 (descrierea vinurilor) din documentul unic.

    3.   Caracteristici la comercializare – indicarea metodelor de producție în cazul fiecărui tip de produs, variații ale conținutului de zaharuri și ale tăriei alcoolice

    Descriere și motive

    Sunt specificate diferitele metode de producție a spumantului în cazul fiecărui tip de produs aferent denumirii: „Lessini Durello Spumante” metoda Charmat și metoda clasică și „Lessini Durello Spumante”„riserva”, metoda clasică.

    Este introdusă referirea la conținutul de zaharuri „dosaggio zero” în cazul tuturor tipurilor.

    Reducerea tăriei alcoolice de la 12,00 la 11,50 % vol. în cazul tipului „Lessini Durello Spumante riserva”.

    Modificările introduse identifică diversele tipuri de produse și oferă o descriere detaliată a caracteristicilor lor organoleptice; caracteristicile fizico-chimice indicate, astfel cum au rezultat din testele oenologice și chimice, confirmă calitatea produselor vizate de denumire.

    Mai exact, în cazul vinurilor spumante obținute prin metoda clasică, prin învechirea pe drojdie timp de 9-36 de luni, a fost introdusă o descriere organoleptică specifică în scopul distingerii acestui tip de produs de tipul „Lessini Durello Spumante riserva”.

    Este introdusă referirea la conținutul de zaharuri „dosaggio zero” în cazul tuturor tipurilor.

    Modificarea vizează articolul 6 din caietul de sarcini și punctul 1.3 (descrierea vinurilor) din documentul unic.

    4.   Ambalarea – introducerea posibilității de a se utiliza sticle de până la 15 litri

    Descriere și motive

    Modificarea introdusă mărește de la 9 la 15 litri capacitatea maximă permisă în cazul sticlelor utilizabile pentru ambalarea vinurilor cu denumire protejată.

    Modificarea introdusă este motivată de necesitatea de a se putea utiliza sticle cu format mare, răspunzându-se astfel cererii pieței.

    Modificarea vizează articolul 8 din caietul de sarcini; documentul unic nu se modifică.

    DOCUMENT UNIC

    1.   Denumirea produsului

    „Lessini Durello”

    „Durello Lessini”

    2.   Tipul de indicație geografică

    DOP – Denumire de origine protejată

    3.   Categorii de produse vitivinicole

    5.

    Vin spumant de calitate

    4.   Descrierea vinului (vinurilor)

    „Lessini Durello” sau „Durello Lessini” spumant, prin metoda Charmat

    Acest tip de produs este caracterizat de o culoare galben-pai deschisă, cu reflexe verzui, de o spumă fină și persistentă și de un miros delicat, ușor fructat; gustul este proaspăt, plăcut și armonios, iar conținutul de zahăr rezidual variază de la „dosaggio zero” la demisec.

    Tăria alcoolică totală minimă în volume este de 11,00 % vol., iar limita minimă a extractului fără zahăr este de 14 g/l.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    6,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Lessini Durello” sau „Durello Lessini” spumant, prin metoda clasică

    Acest tip de produs este caracterizat de o culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intensă, de o spumă fină și persistentă și de un miros cu o notă delicată de drojdie; gustul este puternic în mod plăcut și armonios, iar conținutul de zahăr rezidual variază de la „dosaggio zero” la demisec. Tăria alcoolică totală minimă în volume este de 11,5 % vol., iar limita minimă a extractului fără zahăr este de 15 g/l.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

     

    Aciditatea totală minimă

    5,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    „Lessini Durello” sau „Durello Lessini” spumant „riserva”, prin metoda clasică

    Acest tip de produs este caracterizat de o culoare galben-pai cu intensitate variabilă până la galben auriu, cu eventuale reflexe arămii, precum și de o spumă fină și intensă; în ceea ce privește mirosul, se remarcă notele complexe și evoluate. Gustul este armonios, iar conținutul de zahăr rezidual variază de la „dosaggio zero” la demisec. Limita minimă a extractului fără zahăr este de 15 g/l.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

    11,50

    Aciditatea totală minimă

     

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

     

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

     

    5.   Practici oenologice

    (a)   Practici enologice esențiale

    NICIUNA

    (b)   Randamente maxime

    Durella

    112 hectolitri la hectar

    6.   Arealul geografic delimitat

    Arealul de producție al vinurilor cu denumirea de origine controlată „Lessini Durello” sau „Durello Lessini” cuprinde:

    (a)

    Provincia Verona: întregul teritoriu al comunelor: Vestenanova și San Giovanni Ilarione și o parte a teritoriului comunelor: Montecchia di Crosara, Roncà, Cazzano di Tramigna, Tregnago, Badia Calavena.

    (b)

    Provincia Vicenza: întregul teritoriu al comunelor Arzignano, Castelgomberto, Chiampo, Brogliano, Gambugliano și Trissino și o parte a teritoriului comunelor Cornedo, Costabissara, Gambellara, Isola Vicentina, Malo, Marano Vicentino, Monte di Malo, Montebello Vicentino, Montecchio Maggiore, Montorso Vicentino, Nogarole Vicentino, San Vito di Leguzzano, Schio, Zermeghedo.

    Arealul este delimitat după cum urmează: la est, linia de demarcare pornește de la granița cu provincia Vicenza, din localitatea Calderina, la cota 36, și continuă de-a lungul străzii care duce la Roncà, trecând prin localitățile Binello și Momello. Traversând centrul așezării Roncà, urmează din nou strada care se intersectează cu drumul provincial Monteforte-Montecchia, până la granița comunei Montecchia di Crosara. Urmând respectiva graniță comunală până la cota 64, continuă cu strada care duce din nou la drumul provincial, la sud de cooperativa vinicolă din Montecchia di Crosara. Continuă puțin spre nord, pe lângă drumul provincial Val d'Alpone, până la podul peste torentul cu același nume, pe care îl traversează, urmând apoi drumul comunal care trece prin localitățile Molino, Castello și San Pietro, la sud de așezarea Montecchia di Corsara; continuă apoi până întâlnește torentul Rio Albo, la cota 85, care delimitează arealul până la cota 406 la sud de Corgnan și Tolotti, ajungând apoi la granița comunei Cazzano di Tramigna. Urmează drumul comunal spre Marsilio, apoi urmează Rio V. Brà și V. Magragna, până la cota 149, în localitatea Caliari. De acolo, de-a lungul străzii care duce la Campiano, continuă spre nord până la localitatea Panizzolo, la cota 209, pentru a se alătura torentului Tramigna. Apoi urcă spre nord, urmând Tramigna până la granița comunală a localității Tregnago, pe care o urmează puțin spre vest, ajungând apoi la localitatea Rovere, la cota 357 și apoi 284. Urmează strada spre Tregnano, trecând pe la cota 295, intră în așezarea Tregnano, o traversează și urmează strada principală până la cota 330. De aici, urmează drumul comunal spre Marcemigo, traversând așezarea și urcând la localitatea Morini, la cota 481 după care urmează drumul provincial spre San Mauro di Saline la cota 523. Urmează drumul provincial spre San Mauro di Saline la cota 523. Urmează drumul provincial care duce la San Mauro di Saline, spre nord, până la localitatea Bettola, la granița cu comuna Badia Calavena. Din localitatea Bettola coboară în vale, urmând drumul comunal, trecând printre localitățile Canovi, Valle, Antonelli, Riva și Fornari, intră pe teritoriul Badia Calavena și, de la cota 451, urmând drumul comunal spre est, urcă la localitatea Colli, la cota 734, ajungând la granița cu Vestenanova la cota 643. Continuând pe drumul comunal, trece prin așezarea Castelvero și continuă spre Vestenavecchia până ajunge în centrul localității. Continuă spre localitatea Siveri, urmând drumul comunal, și ajunge la localitatea Alberomato. De aici, trece de localitatea Bacchi, ajunge la granița cu provincia Vicenza și, urmând granițele provinciale spre nord până la cota 474 m deasupra nivelului mării, linia de delimitare a arealului urmează granița nordică a comunei Chiampo spre est și apoi spre sud, până la intersectarea acesteia cu drumul provincial care leagă Chiampo de Nogarole Vicentino în punctul care coincide cu cota 468 m deasupra nivelului mării. Apoi urmează drumul menționat, ajunge la localitatea Nogarole și continuă de-a lungul drumului care duce la Selva di Trissino al Capitello, după cota 543 m deasupra nivelului mării, apoi o ia la stânga de-a lungul potecii până la intersectarea acesteia cu apeductul. De aici, continuă de-a lungul potecii, traversând cartierul Prizzi, ajungând apoi, la cota 530 m deasupra nivelului mării, la drumul spre Cornedo, pe care îl urmează, traversând cartierele Pellizzari și Duello, până la bifurcația cu drumul comunal care duce la cartierele Caliari, Stella și Ambrosi, iar apoi ajunge din nou la drumul provincial spre Cornedo și la localitatea Grigio. Aici la Cornedo se alătură drumului național 246, pe care îl urmează până cu puțin înainte de podul Nori. Apoi se îndreaptă spre est și urmează drumul comunal care trece pe lângă cartierele Colombara, Bastianci, Muzzolon și Milani (cota 547); de aici urmează drumul neasfaltat în direcția nord-est, până la cartierul Crestani, la cota 532. Urmează apoi drumul comunal care duce la cartierele Mieghi și Milani la cota 626, Casare di Sopra, Casare di Sotto, Godeghe, până la bifurcația cu drumul comunal Monte di Malo-Monte Magrè, pe care îl urmează până la această localitate. De aici urmează drumul spre Magrè până la cota 294, continuând apoi în direcția nord-vest până la cota 214, după care urmează Valfreda, ajungând la localitatea Raga la cota 414, iar de aici continuă până la granița comunală între Schio și Torrebelvicino, pe care o urmează până la cota 216. De aici urmează torentul Leogra până la podul de pe drumul național 46 care merge la Schio, urmând apoi drumul riveran până la cota 188. Urmează apoi drumul național 46 Schio-Vicenza până la localitatea Fonte di Castelnovo. Traversează, după care urmează drumul spre Costabissara, trecând pe lângă localitățile Ca' de Tommasi și Pilastro.

    Apoi, linia de delimitare a arealului urmează drumul comunal de la Costabissara la Creazzo, trecând prin localitatea S. Valentino, până ajunge la granița meridională a comunei Costabissara; continuă apoi spre vest, de-a lungul granițelor comunei la sud de Costabissara, până întâlnește drumul care merge de la Gambugliano la Sovizzo, urmând strada Valdiezza. Urmează apoi drumul spre Castelgomberto până întâlnește, pe partea stângă, drumul spre cartierele Busa, Pilotto și Vallorona. De la stop, o ia la stânga de două ori, trecând de bifurcația către localitatea Monteschiavi. La bifurcația cu drumul spre Contrà Vallorona, Rubbo, Spinati, linia de delimitare nu urmează drumul spre localitățile respective, ci continuă drept până ajunge la capătul străzii Vallorona. Continuă la dreapta, urmând linia de contur a muntelui, în direcția Valdimolino. Continuă apoi de-a lungul drumului spre Sant'Urbano di Montecchio Maggiore (strada Cavallara). Urmează apoi strada Bastian până la intersecția cu strada care vine dinspre Castelgomberto. Continuă cu strada Bernuffi, luând-o la stânga până ajunge la așezarea Sant'Urbano. La bifurcație, o ia spre stânga, urmând drumul spre Sovizzo Alto, iar la Casa Cattani o ia la dreapta, pe strada Caussa, apoi la capătul străzii respective o ia la dreapta, continuând pe stradă (localitatea Carbonara) până ajunge în localitatea Bastia Bassa, apoi continuă spre localitatea Campestrini, ajungând, în sfârșit, la dreapta de Villa Cordellina. Apoi, o ia la dreapta pentru a urma drumul național 246, apoi o ia la stânga, spre Montorsina, incluzând în areal situl Castelli di Giulietta e Romeo.

    Linia de delimitare urmează apoi strada spre Montecchio Maggiore și Montorso până la podul peste torentul Chiampo, traversează cursul de apă și continuă spre sud până la drumul spre Zermeghedo, care ajunge la strada Mieli. De la intersecția cu strada Mieli, continuă la dreapta spre localitatea Belloccheria, considerându-se că limita arealului este linia de contur a muntelui, până la intersecția cu strada Perosa. De aici, continuă spre localitatea Montebello pe strada Castelletto, ajungând până la intersecția cu strada della Mira. De aici, continuă urmând strada Contrada Selva până la intersecția de la Casa Cavazza cu drumul spre Zermeghedo.

    Linia de delimitare urmează drumul spre Agugliana și continuă în direcția La Guarda, iar la aproximativ 300 de metri de această localitate o ia la stânga, urmând o potecă ce duce la granița cu Gambellara, pe care o urmează spre nord până la cota 143.

    Coboară de-a lungul drumului de acces care duce la Gambellara, traversează localitatea spre vest, urmând drumul dintre Gambellara și Calderina și ajungând la începutul liniei de delimitare a arealului, în provincia Verona.

    7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal/principale

    Durella B.

    8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

    „Lessini Durello”/„Durello Lessini”

    Sistemul de cultivare tradițional numit „Pergola Veronese” permite maturarea optimă a strugurilor din soiul Durella, o viță-de-vie antică și autohtonă. Această caracteristică, împreună cu un teritoriu în pantă și un sol cu origini vulcanice, conferă vinurilor patrimoniul de aciditate care caracterizează acest spumant. Notele de minerale și de cremene sunt caracteristici specifice ale vinului Durello care se alternează cu notele de măr mai mult sau mai puțin verde, generând o intensitate olfactivă complexă de origine minerală, inclusiv cu nuanțe marine de iod și de sulf.

    9.   Condiții suplimentare esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

    NICIUNA

    Link către caietul de sarcini al produsului

    https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/13964


    (1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.


    Top