Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0417

    Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord între Uniunea Europeană și Republica Capului Verde de modificare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene

    COM/2019/417 final

    Bruxelles, 13.9.2019

    COM(2019) 417 final

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord între Uniunea Europeană și Republica Capului Verde de modificare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXT

    Capul Verde și UE au de peste 35 de ani o relație strânsă și foarte constructivă, bazată în primul rând pe o cooperare în materie de dezvoltare continuă și semnificativă. Din noiembrie 2007, relațiile dintre UE și Capul Verde sunt reglementate de Parteneriatul special UE-Capul Verde, care reprezintă un instrument ambițios ce vizează consolidarea relațiilor bilaterale și constituie un caz unic pentru grupul statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP). Unul dintre obiectivele parteneriatului special este îmbunătățirea mobilității cetățenilor UE și ai celor din Capul Verde, precum și a contactelor dintre aceștia, și intensificarea cooperării în cea ce privește combaterea imigrației neregulamentare. În cadrul acestui parteneriat, în 2008, Capul Verde a fost prima țară africană care a încheiat un parteneriat pentru mobilitate cu UE. Obiectivele parteneriatului pentru mobilitate vizează consolidarea cooperării cu UE în domeniul migrației, al gestionării frontierelor, al combaterii migrației neregulamentare și al luptei împotriva traficului de persoane.

    Parteneriatul special a deschis calea către negocierea și încheierea Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene 1 (denumit în continuare „acordul”), adoptat în paralel cu Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală 2 . Ambele acorduri au intrat în vigoare la 1 decembrie 2014.

    La 2 februarie 2020, va deveni aplicabil Regulamentul (UE) 2019/1155 din 20 iunie 2019 de modificare a Codului de vize 3 . În cazul unei contradicții între regulament și acord, acesta din urmă, dat fiind că este acord internațional încheiat de Uniune, prevalează asupra legislației secundare a Uniunii și, prin urmare, se aplică în continuare. Cu toate acestea, se va aplica și Codul de vize, și anume în cazul aspectelor care nu sunt reglementate de acord. Prin urmare, unele dintre dispozițiile Codului de vize revizuit vor afecta procedurile de eliberare a vizelor cetățenilor Capului Verde.

    De exemplu, Codul de vize revizuit introduce o abordare armonizată în ceea ce privește eliberarea de vize cu intrări multiple persoanelor care călătoresc în mod regulat și au un istoric pozitiv în materie de vize, pentru o perioadă care crește treptat, de la 1 la 5 ani, și va oferi posibilitatea de a-i scuti de la plata taxei de viză pe copiii cu vârsta de cel puțin 6 ani, dar mai mică de 18 ani. De asemenea, acesta majorează nivelul general al taxei de viză de la 60 EUR la 80 EUR și introduce posibilitatea ca, în cazul în care nivelul de cooperare în materie de readmisie al țării respective este evaluat ca fiind insuficient, să se suspende – prin intermediul unei decizii de punere în aplicare a Consiliului – unele dintre facilitățile aplicabile resortisanților unei țări terțe (și/sau anumitor categorii de călători din țara respectivă), ca de exemplu scutirea de la plata taxei de viză, perioada de valabilitate a vizelor cu intrări multiple eliberate, reducerea numărului de documente justificative care trebuie furnizate.

    Spre deosebire de acordurile similare de facilitare a eliberării vizelor încheiate de UE cu alte țări terțe, acordul cu Capul Verde nu include o dispoziție privind reducerea nivelului taxei de viză și nici o listă armonizată a documentelor justificative care trebuie prezentate de solicitant pentru dovedirea scopului călătoriei. În plus, acordul nu permite suspendarea tuturor dispozițiilor acestuia sau a unora dintre ele în cazul unei cooperări insuficiente în materie de readmisie.

    În lumina acestor evoluții, Comisia Europeană consideră oportună adaptarea acordului încheiat cu Capul Verde.

    Politica de vize aplicată de Capul Verde în privința cetățenilor UE

    De la 1 ianuarie 2019, Capul Verde scutește cetățenii UE de obligația de a deține viză (pentru șederi de până la 30 de zile) atunci când călătoresc pe teritoriul său.

    Cetățenii UE pot beneficia de facilitățile prevăzute în acord pentru șederi cu o durată mai mare de 30 de zile, dar de cel mult 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

    În cazul în care Capul Verde ar reintroduce obligația de a deține viză pentru cetățenii UE, dispozițiile acordului s-ar aplica pe deplin, pe bază de reciprocitate, cetățenilor UE.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    După cum s-a explicat în secțiunea precedentă, obiectivul principal care trebuie atins prin negocierea și încheierea unui acord modificat este de a alinia facilitățile acordate resortisanților Capului Verde la dispozițiile revizuite ale Codului de vize.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Temeiul juridic al prezentei recomandări este articolul 218 alineatele (3) și (4) din TFUE.

    Obiectul acordului modificat ar urma să facă parte din politica comună a Uniunii în domeniul vizelor pentru șederi de scurtă durată de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Prin urmare, se poate anticipa că temeiul juridic material al deciziilor privind semnarea și încheierea acordului va fi articolul 77 alineatul (2) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Uniunea și-a exercitat deja competența în acest domeniu și a stabilit norme în acest sens prin adoptarea Codului de vize, care definește procedurile și condițiile de eliberare a vizelor de scurtă ședere care sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene care pun în aplicare acquis-ul Schengen.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Comitetul mixt înființat pentru a monitoriza punerea în aplicare a acordului a fost convocat în trei rânduri (la 5 octombrie 2015, la 19 octombrie 2016 și la 27 noiembrie 2017) și a constatat că punerea în aplicare a fost, în general, bună, identificând, în același timp, posibilitatea îmbunătățirii anumitor aspecte ale procedurii de prelucrare a cererilor de viză. În special, comitetul mixt a recomandat depunerea de către ambele părți a unor eforturi sporite pentru a-i informa în mod corespunzător și exhaustiv pe solicitanții de viză cu privire la cerințele pe care trebuie să le îndeplinească pentru a depune o cerere de viză Schengen.

    Numărul cererilor de viză depuse la consulatele statelor membre din Capul Verde a crescut constant de la intrarea în vigoare a acordului. În 2014, au fost depuse 14 694 de cereri de viză. Acest număr a crescut la 20 158 în 2018 (+ 37,2 %). A crescut și numărul de vize eliberate, chiar dacă într-o măsură mai mică, de la 11 370 în 2014 la 13 343 în 2018 (+ 17,3 %). Rata de respingere a cererilor de vize a fost de 33,5 % în 2018.

    Statele membre care eliberează vize în Capul Verde (Spania și Portugalia, acestea din urmă reprezentând 19 state membre la Centrul Comun de Vize din Praia) se întrunesc în mod regulat la Praia, în cadrul Grupului pentru cooperarea locală Schengen (LSC). Delegația UE în Capul Verde prezidează aceste reuniuni.

    Grupul pentru cooperarea locală Schengen a confirmat faptul că acordul și dispozițiile aplicabile ale Codului de vize sunt, în general, puse în aplicare în mod corespunzător. În același timp, s-au constatat o serie de dificultăți în prelucrarea cererilor de viză depuse de resortisanții Capului Verde, în special în ceea ce privește documentele care justifică scopul călătoriei și/sau faptul că fac parte din una dintre categoriile de solicitanți cărora le sunt aplicabile condiții simplificate, astfel cum sunt identificate în acordul actual.

    Grupul de lucru pentru vize al Consiliului a discutat în cinci rânduri situația actuală a punerii în aplicare a acordului (la 26 octombrie 2015, la 27 octombrie 2016, la 11 decembrie 2017, la 20 mai 2019 și la 10 iulie 2019). În cadrul ultimei reuniuni a acestuia, Comisia a informat statele membre cu privire la discuțiile exploratorii pe care le-a purtat cu autoritățile Capului Verde în ceea ce privește o posibilă modificare a acordului și a domeniului său de aplicare.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Acordul modificat avut în vedere nu va avea implicații asupra bugetului UE.

    5.ALTE ELEMENTE

    Directive de negociere

    Taxa de viză și scutirile de la plata taxei de viză

    În alte acorduri de facilitare a eliberării vizelor încheiate de UE cu țări terțe, taxa generală de viză este stabilită la 35 EUR. Această sumă a fost inclusă în directivele de negociere anterioare, luând în același timp în considerare taxa de viză de 60 EUR prevăzută în Codul de vize. Acordul cu Capul Verde nu conține o dispoziție care să stabilească o reducere a taxei generale de viză.

    Întrucât Codul de vize revizuit prevede majorarea taxei de viză de la 60 EUR la 80 EUR, această taxă mai mare li se va aplica și solicitanților din Capul Verde.

    Prin urmare, se propune reducerea taxei de viză pentru solicitanții din Capul Verde, astfel cum s-a procedat în cazul resortisanților tuturor celorlalte țări terțe care au încheiat un acord de facilitare a eliberării vizelor cu UE. Cu toate acestea, nivelul taxei reduse ar trebui să fie proporțional cu taxa de viză revizuită. Prin urmare, se propune ca taxa redusă să fie stabilită la jumătate din suma prevăzută de legislația națională a părților (care, în cazul UE, este Codul de vize). Această abordare i-ar permite UE să adapteze nivelul taxei în funcție de evoluția situației.

    În cursul negocierilor, ar trebui luată în considerare și includerea unor categorii suplimentare de solicitanți care ar urma să fie scutiți de plata taxei de viză.

    Vizele cu intrări multiple cu o perioadă lungă de valabilitate

    Acordul de modificare va trebui să ia în considerare modificările introduse de Codul de vize revizuit în ceea ce privește eliberarea vizelor cu intrări multiple cu o perioadă lungă de valabilitate.

    Acordul aflat în vigoare prevede acordarea de acces la vize cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate de cinci ani unui număr limitat de categorii de persoane care călătoresc în mod regulat (de exemplu, membrilor guvernelor naționale și regionale, membrilor permanenți ai delegațiilor oficiale, oamenilor de afaceri, membrilor apropiați ai familiei persoanei în cauză), prevăzând, totodată, vize cu intrări multiple „în cascadă”, cu o perioadă de valabilitate din ce în ce mai mare, pentru alte categorii de persoane care călătoresc în mod regulat.

    Codul de vize revizuit [articolul 24 alineatul (2)] prevede, în schimb, un sistem „în cascadă” diferit pentru obținerea vizelor cu intrări multiple, care nu se limitează la anumite categorii.

    Prin urmare, se propune ca acordul de modificare să urmeze o abordare similară, și anume o abordare „în cascadă” care să se aplice tuturor solicitanților, cu excepția celor care aparțin categoriilor cărora li se acordă deja vize cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate de cinci ani, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din acordul în vigoare.

    În plus, acordul de modificare ar trebui să reducă numărul vizelor a căror utilizare legală este o condiție prealabilă pentru obținerea vizei cu intrări multiple și/sau să extindă perioadele de referință în timpul cărora trebuie să fi fost obținut și utilizat în mod legal numărul definit de vize.

    Lista documentelor justificative necesare pentru dovedirea scopului călătoriei / dovada cazării

    Acordurile de facilitare a eliberării vizelor încheiate de UE cu alte țări terțe prevăd facilități, prin reducerea numărului de documente justificative necesare pentru dovedirea scopului călătoriei, în general, la un singur document pentru fiecare categorie de solicitanți. Acordul cu Capul Verde nu include însă o astfel de dispoziție.

    Acordul de modificare ar trebui să stabilească o listă a documentelor justificative care trebuie prezentate de solicitanți pentru a dovedi scopul călătoriei. Documentele justificative ar trebui să fie reduse, în general, la un singur document justificativ pentru fiecare categorie. Obiectivele unei astfel de măsuri ar fi simplificarea procedurii de solicitare a vizei și facilitarea identificării solicitanților care aparțin uneia dintre categoriile stabilite în acord.

    În plus, Codul de vize prevede anumite facilități orizontale în ceea ce privește documentele justificative care trebuie furnizate de persoanele care călătoresc în mod regulat. Conform articolului 14 alineatul (6), se poate renunța la cerința prezentării anumitor documente justificative „în cazul în care un solicitant este cunoscut pentru integritatea și încrederea pe care o prezintă, în special în ceea ce privește utilizarea legală a vizelor anterioare, dacă nu există niciun dubiu cu privire la faptul că solicitantul va îndeplini cerințele prevăzute la articolul 6 alineatul (1) din Codul Frontierelor Schengen în momentul trecerii frontierelor externe ale statelor membre”.

    Având în vedere acest principiu, acordul modificat ar trebui să conțină o dispoziție conform căreia, odată ce o persoană a obținut prima viză cu intrări multiple cu o perioadă lungă de valabilitate (de un an, de doi ani sau de trei ani), și anume a ajuns la cea de a doua etapă din „cascadă”, acesta ar trebui, în principiu, să fie scutit de obligația de a prezenta documente care să dovedească cazarea și/sau mijloacele de plată pentru cazare.

    Scutirea de obligația de a deține viză pentru titularii permiselor de liberă trecere eliberate de UE

    Acordul modificat ar trebui să îi scutească de obligația de a deține viză pe titularii de permise de liberă trecere eliberate de UE anumitor agenți ai instituțiilor Uniunii, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1417/2013 al Consiliului.

    Includerea nepunerii în aplicare a acordului de readmisie printre motivele de suspendare a acordului

    Acordul prevede posibilitatea suspendării acestuia din numeroase motive, și anume din motive de ordine publică, de protecție a securității naționale și de protecție a sănătății publice.

    În concordanță cu abordarea prevăzută în Codul de vize revizuit de stabilire a unei legături între cooperarea privind readmisia și facilitățile de acordare a vizelor, acordul de modificare ar trebui să extindă motivele de suspendare a acordului pentru a include posibilitatea ca UE să îl suspende, în totalitate sau parțial, în cazul în care acordul de readmisie încheiat între UE și Capul Verde nu este pus în aplicare sau în cazul unui nivel insuficient de cooperare în combaterea migrației neregulamentare.

    6.CONCLUZII

    Având în vedere cele de mai sus, Comisia recomandă Consiliului să autorizeze deschiderea negocierilor privind un acord între UE și Republica Capului Verde de modificare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene aflat în vigoare.

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord între Uniunea Europeană și Republica Capului Verde de modificare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 218 alineatele (3) și (4),

    având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

    întrucât ar trebui deschise negocieri în vederea încheierii unui acord cu Republica Capului Verde de modificare a Acordului dintre UE și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Prin prezenta decizie, Comisia este autorizată să negocieze, în numele Uniunii, un acord internațional cu Republica Capului Verde de modificare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene.

    Articolul 2

    Directivele de negociere sunt prevăzute în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 3

    Negocierile se desfășoară în consultare cu Grupul de lucru pentru vize al Consiliului.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    (1)    JO L 282, 24.10.2013, p. 3-12.
    (2)    JO L 282, 24.10.2013, p. 15-34.
    (3)    Regulamentul (UE) 2019/1155 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 810/2009 privind instituirea unui Cod comunitar de vize (Codul de vize). JO L 188, 12.7.2019, p. 25–54.
    Top

    Bruxelles, 13.9.2019

    COM(2019) 417 final

    ANEXĂ

    la

    Recomandarea de DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord între Uniunea Europeană și Republica Capului Verde de modificare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene



    ANEXĂ

    Directive de negociere

    În cursul negocierilor, Comisia ar trebui să urmărească atingerea obiectivelor stabilite în detaliu mai jos.

    1.Scopul și domeniul de aplicare al acordului

    Scopul acordului este de a modifica Acordul în vigoare dintre Uniunea Europeană și Republica Capului Verde privind facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Republicii Capului Verde și pentru cetățenii Uniunii Europene 1 (denumit în continuare „acordul”). Acesta din urmă a intrat în vigoare la 1 decembrie 2014 și se aplică eliberării de vize cetățenilor Republicii Capului Verde (denumită în continuare „Capul Verde”) pentru o ședere prevăzută în spațiul Schengen de cel mult 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

    De la 1 ianuarie 2019, Capul Verde îi scutește de obligația de a deține viză pe cetățenii UE care călătoresc în Capul Verde pentru șederi de până la 30 de zile. În principiu, cetățenii UE pot beneficia de facilitățile prevăzute în acord pentru șederi cu o durată mai mare de 30 de zile, dar de cel mult 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

    De asemenea, acordul de modificare ar urma să se aplice pe deplin, pe bază de reciprocitate, în cazul în care Capul Verde ar decide să reinstituie obligația cetățenilor UE de a deține viză.

    Acordul de modificare ar trebui să prevadă drepturi și obligații clare, lipsite de ambiguitate și obligatorii din punct de vedere juridic cu privire la facilitarea procedurilor legate de depunerea cererilor de viză și de eliberare a vizelor pentru resortisanții Capului Verde, ținând cont de normele Codului de vize revizuit 2 .

     

    2.Aspecte specifice

    Acordul de modificare ar trebui să țină seama de acordul actual, de acordurile anterioare de facilitare a eliberării vizelor încheiate de Uniune cu alte țări terțe, precum și de situația specială a Capului Verde, care este prima țară terță care nu este situată în vecinătatea UE cu care UE a încheiat un acord de facilitare a eliberării vizelor, în paralel cu un acord de readmisie.

    În plus, Codul de vize modificat, care a intrat în vigoare la 2 august 2019 și care va fi aplicabil începând cu 2 februarie 2020, prevede o serie de modificări ale normelor generale referitoare la procedurile de eliberare a vizelor. Ar trebui luate în considerare și aceste norme revizuite, pentru a se asigura faptul că facilitățile oferite Capului Verde prin acordul de modificare depășesc în continuare normele generale prevăzute în Codul de vize revizuit.

    2.1.Taxa de viză

    Acordul de modificare ar trebui să stabilească o taxă pentru prelucrarea cererilor de viză egală cu jumătate din suma prevăzută de legislația națională a părților.

    Pe lângă categoriile definite la articolul 5 alineatul (1) din acordul actual, ar trebui ca solicitanții cu vârsta sub 18 ani să fie scutiți de plata taxei de viză. Includerea altor categorii de solicitanți, cum ar fi rudele apropiate ale cetățenilor UE, ar putea fi, de asemenea, luată în considerare.

    2.2.    Vizele cu intrări multiple cu o perioadă lungă de valabilitate

    Normele privind acordarea vizelor cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate de cinci ani anumitor categorii de solicitanți, stabilite la articolul 4 alineatul (1) din acordul actual, ar trebui să rămână aplicabile.

    În plus, acordul de modificare ar trebui să definească normele privind eliberarea vizelor cu intrări multiple în cazul tuturor celorlalți solicitanți, pe baza dispozițiilor articolului 24 din Codul de vize revizuit.

    Articolul 24 alineatul (2) din Codul de vize revizuit stabilește un sistem general de emitere a vizelor „în cascadă” pentru toți solicitanții, indiferent de scopul călătoriei. În acordul de modificare ar trebui să se prevadă o abordare similară.

    Acordul de modificare ar trebui să faciliteze eliberarea de vize cu intrări multiple prin reducerea numărului de vize care trebuie să fi fost obținute anterior și utilizate în mod legal și/sau prin extinderea perioadelor de referință în care trebuie să fi fost obținut și utilizat în mod legal numărul definit de vize. Un astfel de sistem „în cascadă” ar putea, de exemplu, să fie următorul:

    în urma obținerii și utilizării în mod legal a uneia sau a două vize în cele 24 de luni ce preced depunerea cererii de viză, solicitanții ar trebui să obțină, în momentul depunerii cererii pentru următoarea viză, o viză cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate de un an;

    după utilizarea în mod legal a unei vize cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate de 1 an în ultimele 30 sau 36 de luni ce preced depunerea cererii de viză, solicitantului ar trebui să i se elibereze o viză cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate mai mare (de exemplu, doi sau trei ani);

    după utilizarea în mod legal a unei vize cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate de 2 sau de 3 ani în ultimele 42 sau 48 de luni ce preced depunerea cererii de viză, solicitantului ar trebui să i se elibereze o viză cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate mai mare (de exemplu, trei sau maximum cinci ani).

    2.3.    Documente justificative

    Acordul modificat ar trebui să prevadă facilități în ceea ce privește documentele justificative care trebuie prezentate la depunerea cererii de viză.

    Numărul documentelor justificative care trebuie prezentate de solicitant pentru dovedirea scopului călătoriei ar trebui să fie redus, în general, la un document justificativ pentru fiecare categorie de solicitanți care fac obiectul acordului de modificare.

    Solicitanții care au obținut deja și au utilizat în mod legal o viză cu intrări multiple (cu o perioadă de valabilitate de cel puțin un an) ar trebui, în principiu, să fie scutiți de obligația de a prezenta documente justificative pentru cazare sau dovada deținerii unor mijloace suficiente pentru plata cazării.

    2.4.    Scutirea de obligația de a deține viză pentru titularii permiselor de liberă trecere eliberate de UE

    Acordul de modificare ar trebui să îi scutească de la obligația de a deține viză pe titularii de permise de liberă trecere eliberate de UE anumitor agenți ai instituțiilor Uniunii, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1417/2013 al Consiliului.

    2.5.    Clauza de suspendare

    Acordul de modificare ar trebui să modifice clauzele finale ale acordului actual, oferindu-le părților posibilitatea de a-l suspenda, în totalitate sau parțial, din orice motiv și, în mod explicit, în cazul în care s-ar considera că Capul Verde nu cooperează suficient în materie de readmisie.

    (1)    JO L 282, 24.10.2013, p. 3.
    (2)    Regulamentul (UE) nr. 2019/1155 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 810/2009 privind instituirea unui Cod comunitar de vize (Codul de vize). JO L 188, 12.7.2019, p. 25.
    Top