EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3764

Avizul Comitetului European al Regiunilor – Programul de sprijin pentru reforme și Funcția europeană de stabilizare a investițiilor

COR 2018/03764

JO C 86, 7.3.2019, p. 335–352 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 86/335


Avizul Comitetului European al Regiunilor – Programul de sprijin pentru reforme și Funcția europeană de stabilizare a investițiilor

(2019/C 86/18)

Raportor:

Olga ZRIHEN (BE-PSE), deputată în parlamentul valon

Documente de referință:

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului de sprijin pentru reforme

COM(2018) 391 final

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unei Funcții europene de stabilizare a investițiilor

COM(2018) 387 final

I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE LA PROGRAMUL DE SPRIJIN PENTRU REFORME

Amendamentul 1

Considerentul 5

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Reformele structurale pot contribui la atingerea unui nivel înalt de reziliență a economiilor naționale și de convergență durabilă între statele membre, ceea ce este esențial pentru participarea cu succes și fără obstacole la uniunea economică și monetară. Acel nivel înalt de convergență durabilă este deosebit de important pentru statele membre a căror monedă nu este euro, în procesul lor de pregătire pentru aderarea la zona euro.

Reformele structurale de relevanță pentru UE identificate în cadrul semestrului european pot contribui la creșterea coeziunii economice, sociale și teritoriale și la atingerea unui nivel înalt de reziliență a economiilor naționale și de convergență durabilă între statele membre, ceea ce este esențial pentru participarea cu succes și fără obstacole la uniunea economică și monetară. Acel nivel înalt de convergență durabilă este deosebit de important pentru statele membre a căror monedă nu este euro, în procesul lor de pregătire pentru aderarea la zona euro.

Amendamentul 2

Considerentul 6

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Gradul de punere în aplicare a reformelor structurale în statele membre nu este suficient, deocamdată, la nivelul Uniunii. Experiența în ceea ce privește punerea în aplicare a mecanismului de coordonare a politicii economice în cadrul semestrului european arată că, în general, punerea în aplicare a reformelor structurale a fost lentă și inegală și că eforturile naționale de reformă ar trebui să fie consolidate și stimulate.

Gradul de punere în aplicare a reformelor structurale de relevanță pentru UE în statele membre nu este suficient, deocamdată, la nivelul Uniunii. Experiența în ceea ce privește punerea în aplicare a mecanismului de coordonare a politicii economice în cadrul semestrului european arată că, în general, punerea în aplicare a reformelor structurale a fost lentă și inegală și că eforturile naționale de reformă ar trebui să fie consolidate și stimulate , în special prin sporirea implicării autorităților locale și regionale responsabile pentru punerea în aplicare a majorității reformelor necesare identificate .

Amendamentul 3

Considerentul 15

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Pentru a asigura faptul că reformele sprijinite de program abordează toate domeniile-cheie economice și sociale , atât sprijinul financiar, cât și sprijinul tehnic în cadrul programului ar trebui să fie furnizate de Comisie la cererea unui stat membru, într-o gamă largă de domenii de politici , care includ domenii legate de gestionarea finanțelor și a bunurilor publice, reforma instituțională și administrativă, mediul de afaceri, sectorul financiar, piața produselor, a serviciilor și piața forței de muncă, educație și formare, dezvoltare durabilă, sănătate publică și bunăstare socială.

Pentru a asigura faptul că reformele sprijinite de program abordează domeniile de politică relevante , atât sprijinul financiar, cât și sprijinul tehnic în cadrul programului ar trebui să fie furnizate de Comisie la cererea unui stat membru, într-o gamă largă de domenii legate de obiectivele politicii UE , care includ domenii legate de gestionarea finanțelor și a bunurilor publice, reforma instituțională și administrativă, mediul de afaceri, sectorul financiar, piața produselor, a serviciilor și piața forței de muncă, educație și formare, dezvoltare durabilă, sănătate publică și bunăstare socială.

Amendamentul 4

Considerentul 17

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Pentru a răspunde nevoilor suplimentare în cadrul programului, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a transfera în bugetul programului resurse programate prin gestiune partajată în cadrul fondurilor Uniunii, în conformitate cu procedura aferentă. Resursele transferate ar trebui să fie implementate în conformitate cu normele acestui program și ar trebui să fie utilizate în beneficiul statului membru în cauză.

În cazul în care resursele alocate în conformitate cu articolul 26 din prezenta propunere nu sunt angajate, Comisia sau un stat membru ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita un transfer al acestora către fondurile ESI în beneficiul statului membru în cauză.

Expunere de motive

Amendamentul asigură coerența cu propunerea de amendament la articolul 21 din Regulamentul privind dispozițiile comune (RDC), care se regăsește în proiectul de aviz referitor la acesta (COTER-VI-038). Transferul ar fi un act coerent și din perspectiva faptului că atât Programul de sprijin pentru reforme, cât și RDC se întemeiază pe articolul 175 din TFUE.

Amendamentul 5

Considerentul 19

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În ceea ce privește instrumentul de realizare a reformelor, este necesar să se identifice tipurile de reforme care ar trebui să fie eligibile pentru sprijin financiar. Pentru a asigura contribuția lor la îndeplinirea obiectivelor programului, reformele eligibile ar trebui să fie cele care răspund provocărilor identificate în contextul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice, inclusiv cele propuse pentru abordarea recomandărilor specifice fiecărei țări.

În ceea ce privește instrumentul de realizare a reformelor, este necesar să se identifice tipurile de reforme care ar trebui să fie eligibile pentru sprijin financiar. Pentru a asigura contribuția lor la îndeplinirea obiectivelor programului, reformele eligibile ar trebui să fie cele care răspund provocărilor identificate în contextul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice, inclusiv cele propuse pentru abordarea recomandărilor specifice fiecărei țări și după luarea în considerare a perspectivelor regionale respective .

Expunere de motive

CE stabilește o legătură clară între programele de cheltuieli și semestrul european, care poate să își atingă scopul doar dacă integrează și consolidează perspectivele regionale.

Amendamentul 6

Considerentul 20

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În vederea asigurării unui stimulent semnificativ pentru ca statele membre să realizeze reforme structurale, este oportun să se stabilească o contribuție financiară maximă disponibilă pentru acestea în cadrul instrumentului pentru fiecare etapă de alocare și în cadrul fiecărei cereri. Contribuția maximă ar trebui să fie calculată pe baza populației statelor membre . Pentru a asigura repartizarea stimulentelor financiare pe întreaga perioadă de aplicare a programului, alocarea fondurilor către statele membre ar trebui să se efectueze în etape. În prima etapă, care durează 20 de luni, ar trebui să se pună la dispoziția statelor membre jumătate (11 000 000 000 EUR) din pachetul financiar global al instrumentului de realizare a reformelor, iar în această etapă statele membre ar putea primi suma maximă a alocației lor prin depunerea de propuneri de angajamente în materie de reformă.

În vederea asigurării unui stimulent semnificativ pentru ca statele membre să realizeze reforme structurale de relevanță pentru UE , este oportun să se stabilească o contribuție financiară maximă disponibilă pentru acestea în cadrul instrumentului pentru fiecare etapă de alocare și în cadrul fiecărei cereri. Contribuția maximă ar trebui să fie calculată pe baza indicatorilor care urmează să fie adoptați pentru politica de coeziune în perioada 2021-2027 (PIB pe cap de locuitor, șomajul în rândul tinerilor, nivelul scăzut de educație, schimbările climatice și primirea și integrarea migranților) . Pentru a asigura repartizarea stimulentelor financiare pe întreaga perioadă de aplicare a programului, alocarea fondurilor către statele membre ar trebui să se efectueze în etape. În prima etapă, care durează 20 de luni, ar trebui să se pună la dispoziția statelor membre jumătate (11 000 000 000 EUR) din pachetul financiar global al instrumentului de realizare a reformelor, iar în această etapă statele membre ar putea primi suma maximă a alocației lor prin depunerea de propuneri de angajamente în materie de reformă.

Amendamentul 7

Considerentul 23

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Pentru a asigura asumarea reformelor relevante și concentrarea pe acestea, statele membre ar trebui să identifice angajamentele în materie de reformă care să răspundă provocărilor identificate în contextul semestrului european (inclusiv provocările identificate în recomandările specifice fiecărei țări) și să propună o serie detaliată de măsuri pentru punerea lor în aplicare, ce ar trebui să conțină etape și ținte adecvate și un calendar pentru punerea în aplicare într-o perioadă de cel mult trei ani. Pe parcursul procesului ar trebui să se aibă în vedere și să se realizeze o cooperare strânsă între Comisie și statele membre.

Pentru a asigura asumarea reformelor relevante și concentrarea pe acestea, statele membre , prin implicarea tuturor nivelurilor de guvernare, ar trebui să identifice angajamentele în materie de reformă care să răspundă provocărilor identificate în contextul semestrului european (inclusiv provocările identificate în recomandările specifice fiecărei țări și după luarea în considerare a perspectivelor regionale respective ) și să propună o serie detaliată de măsuri pentru punerea lor în aplicare, ce ar trebui să conțină etape și ținte adecvate și un calendar pentru punerea în aplicare într-o perioadă de cel mult trei ani. De asemenea, statele membre ar trebui să precizeze modul în care au fost coordonate acțiunile relevante în materie de politică existente la nivelul UE pentru a sprijini reformele propuse. Pe parcursul procesului ar trebui să se aibă în vedere și să se realizeze o cooperare strânsă între Comisie și statele membre.

Amendamentul 8

Nou considerent după considerentul 23

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

Statele membre ar trebui să precizeze modul în care au implicat autoritățile locale și regionale în evaluarea nevoilor în materie de reformă și în proiectarea, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea angajamentelor în materie de reformă. Această implicare va avea loc într-un mod structurat și permanent în contextul semestrului european, astfel încât autoritățile locale și regionale să poată participa, în calitate de parteneri cu drepturi depline și de la bun început, la dialogul cu Comisia Europeană, care să conducă la publicarea rapoartelor de țară și a recomandărilor specifice fiecărei țări. Statele membre vor decide cu privire la modul de organizare a acestei implicări în conformitate cu propriul cadru constituțional și cu repartizarea actuală a competențelor între nivelurile de guvernare.

Amendamentul 9

Considerentul 31

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În scopul asigurării unei bune gestiuni financiare, ar trebui să se stabilească norme specifice pentru angajamentele bugetare, plăți, suspendarea, anularea și recuperarea fondurilor. Plățile ar trebui să se bazeze pe o evaluare pozitivă , realizată de Comisie, a punerii în aplicare a angajamentelor în materie de reformă de către statul membru respectiv. Suspendarea și anularea contribuției financiare ar trebui să fie posibile atunci când angajamentele în materie de reformă nu au fost puse în aplicare în mod satisfăcător de către statul membru. Pentru a asigura un impact durabil al reformelor după punerea lor în aplicare, ar trebui să se stabilească o perioadă rezonabilă care să definească durabilitatea reformelor după plata contribuției financiare. O perioadă de cinci ani ar trebui să fie considerată o perioadă minimă rezonabilă care trebuie aplicată. Ar trebui să se stabilească proceduri contradictorii pentru a asigura faptul că decizia adoptată de Comisie în legătură cu suspendarea, anularea și recuperarea sumelor plătite respectă dreptul statelor membre de a prezenta observații.

În scopul asigurării unei bune gestiuni financiare, ar trebui să se stabilească norme specifice pentru angajamentele bugetare, plăți, suspendarea, anularea și recuperarea fondurilor. Plățile ar trebui efectuate prin tranșe anuale, pe baza unei evaluări pozitive , realizate de Comisie, a punerii în aplicare a progreselor înregistrate în ceea ce privește angajamentele în materie de reformă de către statul membru respectiv. Suspendarea și anularea contribuției financiare ar trebui să fie posibile atunci când angajamentele în materie de reformă nu au fost puse în aplicare în mod satisfăcător de către statul membru. Pentru a asigura un impact durabil al reformelor după punerea lor în aplicare, ar trebui să se stabilească o perioadă rezonabilă care să definească durabilitatea reformelor după plata contribuției financiare. O perioadă de cinci ani ar trebui să fie considerată o perioadă minimă rezonabilă care trebuie aplicată. Ar trebui să se stabilească proceduri contradictorii pentru a asigura faptul că decizia adoptată de Comisie în legătură cu suspendarea, anularea și recuperarea sumelor plătite respectă dreptul statelor membre de a prezenta observații.

Amendamentul 10

Considerentul 32

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În ceea ce privește instrumentul de sprijin tehnic, statele membre beneficiază din ce în ce mai mult de sprijin tehnic în cadrul PSRS, peste așteptările inițiale. Aproape toate statele membre au solicitat sprijin în cadrul PSRS, cererile fiind distribuite în toate domeniile de politică acoperite de acel program. Din acest motiv, ar trebui să fie menținute principalele caracteristici ale PSRS, inclusiv acțiunile eligibile pentru finanțare în cadrul instrumentului de sprijin tehnic.

În ceea ce privește instrumentul de sprijin tehnic, statele membre beneficiază din ce în ce mai mult de sprijin tehnic în cadrul PSRS, peste așteptările inițiale. Aproape toate statele membre au solicitat sprijin în cadrul PSRS, cererile fiind distribuite în toate domeniile de politică acoperite de acel program. Din acest motiv, ar trebui să fie menținute principalele caracteristici ale PSRS, inclusiv acțiunile eligibile pentru finanțare în cadrul instrumentului de sprijin tehnic. Comisia Europeană și guvernele naționale ar trebui să încurajeze utilizarea instrumentelor de sprijin tehnic de către autoritățile locale și regionale prin deschiderea completă a acestor instrumente la toate nivelurile de guvernare și prin promovarea activă a utilizării lor.

Amendamentul 11

Articolul 4

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Obiectivele generale

Obiectivele generale

Programul va sprijini următoarele obiective generale, în toate statele membre:

Programul va sprijini următoarele obiective generale, în toate statele membre:

(a)

contribuirea la abordarea provocărilor întâmpinate la nivel național în materie de reforme structurale destinate îmbunătățirii performanțelor economiilor naționale și promovării unor structuri economice și sociale reziliente în statele membre, contribuind astfel la coeziune, competitivitate, productivitate, creștere și ocuparea forței de muncă;

(a)

contribuirea la abordarea provocărilor întâmpinate la nivel național în materie de reforme structurale identificate pentru relevanța lor la nivelul UE în cadrul semestrului european și destinate promovării unor structuri economice și sociale reziliente în statele membre, contribuind astfel la coeziune, competitivitate, productivitate, creștere și ocuparea forței de muncă la nivel european ; și

(b)

contribuirea la consolidarea capacității administrative a statelor membre în ceea ce privește provocările cu care se confruntă instituțiile, guvernanța, administrația publică și sectoarele economic și social.

(b)

contribuirea la consolidarea capacității administrative a statelor membre și a autorităților locale și regionale respective ale acestora în ceea ce privește provocările cu care se confruntă instituțiile, guvernanța, administrația publică și sectoarele economic și social.

Amendamentul 12

Articolul 6

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Domeniul de aplicare

Obiectivele generale și specifice prevăzute la articolele 4 și 5 se referă la domenii de politică legate de coeziune, competitivitate, productivitate, inovare, creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, locuri de muncă și investiții și, în special, la una sau mai multe din următoarele:

Domeniul de aplicare

Obiectivele generale și specifice prevăzute la articolele 4 și 5 se referă la domenii de politică care sunt relevante pentru punerea în aplicare a obiectivelor Tratatului privind Uniunea Europeană, care au legătură cu competențele UE și sunt legate de coeziune, competitivitate, productivitate, inovare, creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, locuri de muncă și investiții și, în special, la una sau mai multe din următoarele:

Amendamentul 13

Articolul 7

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Buget

Buget

(1)   Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului în perioada 2021-2027 se ridică la 25 000 000 000 EUR în prețuri curente.

(1)   Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului în perioada 2021-2027 se ridică la 25 000 000 000 EUR în prețuri curente.

(2)   Repartizarea orientativă a sumei menționate la alineatul (1) este următoarea:

(2)   Repartizarea orientativă a sumei menționate la alineatul (1) este următoarea:

(a)

până la 22 000 000 000 EUR pentru instrumentul de realizare a reformelor;

(a)

până la 22 000 000 000 EUR pentru instrumentul de realizare a reformelor;

(b)

până la 840 000 000 EUR pentru instrumentul de sprijin tehnic;

(b)

până la 840 000 000 EUR pentru instrumentul de sprijin tehnic;

(c)

până la 2 160 000 000 EUR pentru mecanismul de convergență, din care:

(c)

până la 2 160 000 000 EUR pentru mecanismul de convergență, din care:

 

(i)

până la 2 000 000 000 EUR pentru componenta de sprijin financiar; și

(ii)

până la 160 000 000 EUR pentru componenta de sprijin tehnic.

 

(i)

până la 2 000 000 000 EUR pentru componenta de sprijin financiar; și

(ii)

până la 160 000 000 EUR pentru componenta de sprijin tehnic.

În cazul în care, până la 31 decembrie 2023, în cadrul mecanismului de convergență, un stat membru care nu face parte din zona euro nu a luat măsuri demonstrabile pentru adoptarea monedei unice într-un anumit interval de timp, suma maximă disponibilă pentru statul membru respectiv în cadrul componentei de sprijin financiar a mecanismului de convergență conform articolului 26 este realocată instrumentului de realizare a reformelor menționat la litera (a) din primul paragraf al prezentului alineat. Comisia adoptă o decizie în acest sens după ce acordă statului membru în cauză posibilitatea de a-și prezenta observațiile în termen de două luni de la comunicarea concluziilor sale.

În cazul în care, până la 31 decembrie 2023, în cadrul mecanismului de convergență, un stat membru care nu face parte din zona euro nu a luat măsuri demonstrabile pentru adoptarea monedei unice într-un anumit interval de timp, suma maximă disponibilă pentru statul membru respectiv în cadrul componentei de sprijin financiar a mecanismului de convergență conform articolului 26 este realocată instrumentului de realizare a reformelor menționat la litera (a) din primul paragraf al prezentului alineat. Comisia adoptă o decizie în acest sens după ce acordă statului membru în cauză posibilitatea de a-și prezenta observațiile în termen de două luni de la comunicarea concluziilor sale.

(3)   Pachetul financiar pentru program poate acoperi, de asemenea, cheltuielile legate de activitățile de pregătire, monitorizare, control, audit și evaluare, care sunt necesare pentru gestionarea programului și îndeplinirea obiectivelor acestuia, în special cele legate de studii, reuniunile experților, acțiunile de informare și comunicare, inclusiv comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii, în măsura în care acestea sunt legate de obiectivele prezentului regulament, cheltuielile legate de rețelele informatice care se concentrează pe prelucrarea și schimbul de informații, inclusiv instrumentele corporative de tehnologie a informației și toate celelalte cheltuieli de asistență tehnică și administrativă suportate de Comisie pentru gestionarea programului. În cadrul fiecăruia dintre cele trei instrumente menționate la articolul 3, cheltuielile pot acoperi, de asemenea, costurile altor activități de sprijin, cum ar fi controlul calității și monitorizarea proiectelor de sprijin tehnic la fața locului și costurile consilierii inter pares și ale experților pentru evaluarea și punerea în aplicare a reformelor structurale.

(3)    În cazul în care resursele alocate în conformitate cu articolul 26 din prezenta propunere nu sunt angajate, resursele alocate unui stat membru pot fi transferate către fondurile ESI în beneficiul statului membru în cauză, la solicitarea acestuia sau la propunerea Comisiei.

(4)    Resursele alocate statelor membre în cadrul gestiunii partajate pot fi, la cererea acestora, transferate către program. Comisia implementează aceste resurse fie direct, în conformitate cu articolul 62 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar, fie indirect, în conformitate cu același articol litera (c). Dacă este posibil, resursele respective sunt utilizate în beneficiul statului membru în cauză.

(4)    Pachetul financiar pentru program poate acoperi, de asemenea, cheltuielile legate de activitățile de pregătire, monitorizare, control, audit și evaluare, care sunt necesare pentru gestionarea programului și îndeplinirea obiectivelor acestuia, în special cele legate de studii, reuniunile experților, acțiunile de informare și comunicare, inclusiv comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii, în măsura în care acestea sunt legate de obiectivele prezentului regulament, cheltuielile legate de rețelele informatice care se concentrează pe prelucrarea și schimbul de informații, inclusiv instrumentele corporative de tehnologie a informației și toate celelalte cheltuieli de asistență tehnică și administrativă suportate de Comisie pentru gestionarea programului. În cadrul fiecăruia dintre cele trei instrumente menționate la articolul 3, cheltuielile pot acoperi, de asemenea, costurile altor activități de sprijin, cum ar fi controlul calității și monitorizarea proiectelor de sprijin tehnic la fața locului și costurile consilierii inter pares și ale experților pentru evaluarea și punerea în aplicare a reformelor structurale.

 

(5)    Resursele alocate statelor membre în cadrul gestiunii partajate pot fi, la cererea acestora, transferate către program. Comisia implementează aceste resurse fie direct, în conformitate cu articolul 62 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar, fie indirect, în conformitate cu același articol litera (c). Dacă este posibil, resursele respective sunt utilizate în beneficiul statului membru în cauză.

Expunere de motive

Amendamentul asigură coerența cu propunerea de amendament la articolul 21 din Regulamentul privind dispozițiile comune (RDC), care se regăsește în proiectul de aviz referitor la acesta (COTER-VI-038). Transferul ar fi un act coerent și din perspectiva faptului că atât Programul de sprijin pentru reforme, cât și RDC se întemeiază pe articolul 175 din TFUE.

Amendamentul 14

Articolul 9

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Anexa I prevede o contribuție financiară maximă disponibilă pentru fiecare stat membru din pachetul global al instrumentului de realizare a reformelor menționat la articolul 7 alineatul (2) litera (a). Această contribuție financiară maximă este calculată pentru fiecare stat membru folosind criteriile și metodologia prevăzute în anexa respectivă, pe baza populației fiecărui stat membru . Această contribuție financiară maximă este disponibilă pentru alocare parțială sau integrală pentru fiecare stat membru, în fiecare etapă și în cadrul fiecărei cereri pentru alocare stabilite la articolul 10.

Anexa I prevede o contribuție financiară maximă disponibilă pentru fiecare stat membru din pachetul global al instrumentului de realizare a reformelor menționat la articolul 7 alineatul (2) litera (a). Această contribuție financiară maximă este calculată pentru fiecare stat membru folosind criteriile și metodologia prevăzute în anexa respectivă, pe baza indicatorilor care urmează să fie adoptați pentru politica de coeziune în perioada 2021-2027 (PIB pe cap de locuitor, șomajul în rândul tinerilor, nivelul scăzut de educație, schimbările climatice, primirea și integrarea migranților) . Această contribuție financiară maximă este disponibilă pentru alocare parțială sau integrală pentru fiecare stat membru, în fiecare etapă și în cadrul fiecărei cereri pentru alocare stabilite la articolul 10.

Amendamentul 15

Articolul 11 alineatul (3) litera (e)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

acordurile interne pentru punerea eficientă în aplicare a angajamentelor în materie de reformă de către statul membru în cauză, inclusiv etapele și țintele propuse și indicatorii aferenți;

acordurile interne pentru punerea eficientă în aplicare a angajamentelor în materie de reformă de către statul membru în cauză, inclusiv etapele și țintele propuse și indicatorii aferenți; modul în care autoritățile locale și regionale au fost implicate în identificarea angajamentelor în materie de reformă în contextul semestrului european, precum și în punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea acestora; și

Amendamentul 16

Articolul 11 alineatul (3), se introduce un punct nou după litera (e)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

în cadrul acordurilor interne pentru punerea în aplicare a angajamentelor în materie de reformă, măsuri specifice care să asigure coerența și coordonarea între program, fondurile ESI și alte programe finanțate de UE, după caz; acestea ar trebui să includă o foaie de parcurs specifică pentru consolidarea capacităților pentru autoritățile locale și regionale;

Amendamentul 17

Articolul 11 alineatul (9)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Comitetul de politică economică, înființat prin Decizia 2000/604/CE a Consiliului privind componența și statutul Comitetului de politică economică (1), poate formula un aviz privind propunerile de angajamente în materie de reformă prezentate de statele membre.

Comitetul de politică economică, înființat prin Decizia 2000/604/CE a Consiliului privind componența și statutul Comitetului de politică economică1, formulează un aviz privind propunerile de angajamente în materie de reformă prezentate de statele membre.

Amendamentul 18

Articolul 12 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Decizia menționată la alineatul (1) stabilește contribuția financiară care trebuie să fie plătită într-o singură tranșă după ce statul membru respectiv a pus în aplicare în mod satisfăcător etapele și țintele identificate în legătură cu punerea în aplicare a fiecărui angajament în materie de reformă.

Decizia menționată la alineatul (1) stabilește contribuția financiară care trebuie să fie plătită în tranșe anuale după ce statul membru respectiv a pus în aplicare în mod satisfăcător etapele și țintele identificate pentru fiecare an în legătură cu punerea în aplicare a fiecărui angajament în materie de reformă.

Decizia stabilește perioada pentru punerea în aplicare a angajamentelor în materie de reformă, care este de cel mult trei ani de la adoptarea deciziei. De asemenea, decizia stabilește: acordurile detaliate și calendarul pentru punerea în aplicare a angajamentelor în materie de reformă și pentru raportarea cu privire la acestea de către statul membru în cauză în cadrul procesului semestrului european; indicatorii relevanți referitori la îndeplinirea etapelor și a țintelor; și modalitatea de a oferi Comisiei acces la datele subiacente relevante.

Decizia stabilește perioada pentru punerea în aplicare a angajamentelor în materie de reformă, care este de cel mult trei ani de la adoptarea deciziei. De asemenea, decizia stabilește: acordurile detaliate și calendarul pentru punerea în aplicare a angajamentelor în materie de reformă și pentru raportarea cu privire la acestea de către statul membru în cauză în cadrul procesului semestrului european; indicatorii relevanți referitori la îndeplinirea etapelor și a țintelor; și modalitatea de a oferi Comisiei acces la datele subiacente relevante.

Amendamentul 19

Articolul 14

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Raportarea de către statul membru în cadrul semestrului european

Raportarea de către statul membru în cadrul semestrului european

Fără a aduce atingere dispozițiilor celui de-al doilea paragraf al articolului 12 alineatul (3), statul membru în cauză raportează cu regularitate, în cadrul procesului semestrului european, cu privire la progresele înregistrate în vederea îndeplinirii angajamentelor în materie de reformă. În acest sens, statele membre sunt invitate să utilizeze conținutul programelor naționale de reformă ca instrument de raportare cu privire la progresele înregistrate în vederea realizării reformelor. Acordurile detaliate și calendarul de raportare, inclusiv modalitatea de a oferi Comisiei acces la datele subiacente relevante sunt stabilite în decizia menționată la articolul 12 alineatul (1).

Fără a aduce atingere dispozițiilor celui de-al doilea paragraf al articolului 12 alineatul (3), statul membru în cauză raportează cu regularitate, în cadrul procesului semestrului european, cu privire la progresele înregistrate în vederea îndeplinirii angajamentelor în materie de reformă. În acest sens, statele membre sunt invitate să utilizeze conținutul programelor naționale de reformă ca instrument de raportare cu privire la progresele înregistrate în vederea realizării reformelor , inclusiv cu privire la măsurile luate pentru a asigura coordonarea între program, fondurile ESI și alte programe finanțate de UE, după caz. Acordurile detaliate și calendarul de raportare, inclusiv modalitatea de a oferi Comisiei acces la datele subiacente relevante sunt stabilite în decizia menționată la articolul 12 alineatul (1). Comisia își revizuiește în consecință orientările privind conținutul programelor naționale de reformă.

Amendamentul 20

Articolul 19 alineatul (2), se introduce un punct nou după litera (e)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

activitățile de consolidare a capacităților întreprinse de autoritățile locale și regionale în contextul programelor naționale de reformă. Autoritățile locale și regionale trebuie să poată să își prezinte cererile în cadrul unei secțiuni specifice a programului și să fie beneficiare directe ale sprijinului tehnic acordat.

Amendamentul 21

Articolul 26

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Anexa X prevede o contribuție financiară maximă disponibilă pentru fiecare stat membru din pachetul financiar global menționat la articolul 7 alineatul (2) litera (c) punctul (i). Această contribuție financiară maximă este calculată pentru fiecare stat membru eligibil folosind criteriile și metodologia prevăzute în anexa respectivă, pe baza populației fiecărui stat membru, și se aplică pentru fiecare etapă de alocare și cerere de propuneri prevăzute la articolul 10.

Anexa X prevede o contribuție financiară maximă disponibilă pentru fiecare stat membru din pachetul financiar global menționat la articolul 7 alineatul (2) litera (c) punctul (i). Această contribuție financiară maximă este calculată pentru fiecare stat membru folosind criteriile și metodologia prevăzute în anexa respectivă, pe baza indicatorilor care urmează să fie adoptați pentru politica de coeziune în perioada 2021-2027 (PIB pe cap de locuitor, șomajul în rândul tinerilor, nivelul scăzut de educație, schimbările climatice, primirea și integrarea migranților) , și se aplică pentru fiecare etapă de alocare și cerere de propuneri prevăzute la articolul 10.

Fără a aduce atingere dispozițiilor celui de-al doilea paragraf al articolului 7 alineatul (2), această contribuție financiară maximă este disponibilă pentru a fi alocată fiecărui stat membru eligibil, parțial sau integral, în fiecare etapă a procesului de alocare în conformitate cu procedura stabilită în articolul 10 și reprezintă o contribuție suplimentară pe lângă contribuția financiară menționată la articolul 9, care este acordată în schimbul reformelor suplimentare întreprinse de statul membru în cauză în conformitate cu articolul 25.

Fără a aduce atingere dispozițiilor celui de-al doilea paragraf al articolului 7 alineatul (2), această contribuție financiară maximă este disponibilă pentru a fi alocată fiecărui stat membru eligibil, parțial sau integral, în fiecare etapă a procesului de alocare în conformitate cu procedura stabilită în articolul 10 și reprezintă o contribuție suplimentară pe lângă contribuția financiară menționată la articolul 9, care este acordată în schimbul reformelor suplimentare întreprinse de statul membru în cauză în conformitate cu articolul 25

II.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE LA FUNCȚIA EUROPEANĂ DE STABILIZARE A INVESTIȚIILOR

Amendamentul 22

Considerentul 8

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În special, pentru a ajuta statele membre a căror monedă este euro să răspundă mai bine situațiilor economice în schimbare rapidă și să își stabilizeze economia prin continuarea investițiilor publice în cazul unor șocuri asimetrice majore, ar trebui să fie instituită o Funcție europeană de stabilizare a investițiilor (FESI).

În special, pentru a ajuta statele membre a căror monedă este euro să răspundă mai bine situațiilor economice în schimbare rapidă și să își stabilizeze economia prin continuarea investițiilor publice în cazul unor șocuri asimetrice majore, ar trebui să fie instituită o Funcție europeană de stabilizare a investițiilor (FESI). FESI ar trebui să contribuie la stabilizarea investițiilor publice realizate de toate nivelurile de guvernare, întrucât autoritățile locale și regionale sunt responsabile pentru 66 % din investiții, iar investițiile lor nu au atins încă nivelul anterior crizei. Acordarea posibilității organismelor locale și regionale să își mențină nivelul de investiții ar împiedica accentuarea în continuare a șocurilor asimetrice.

Expunere de motive

Ar trebui subliniată importanța pentru investiții a nivelului local și regional.

Amendamentul 23

Considerentul 15

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Statul membru care solicită sprijin din partea FESI ar trebui să îndeplinească criterii de eligibilitate stricte, bazate pe respectarea, pe perioada de doi ani dinaintea depunerii cererii de solicitare a sprijinului FESI, a deciziilor și a recomandărilor din cadrul de supraveghere fiscală și economică al Uniunii, în scopul de a nu afecta stimulentele care încurajează aplicarea unor politici bugetare prudente în statul membru respectiv.

Statul membru care solicită sprijin din partea FESI ar trebui să îndeplinească criterii de eligibilitate stricte, bazate pe respectarea, pe perioada de doi ani dinaintea depunerii cererii de solicitare a sprijinului FESI, a deciziilor și a recomandărilor din cadrul de supraveghere fiscală și economică al Uniunii , inclusiv din comunicarea Comisiei privind „Utilizarea optimă a flexibilității în cadrul normelor prevăzute de Pactul de stabilitate și de creștere”  (1a), în scopul de a nu afecta stimulentele care încurajează aplicarea unor politici bugetare prudente și sustenabile în statul membru respectiv.

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 24

Considerentul 21

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Statele membre ar trebui să investească sprijinul primit prin FESI în investiții publice eligibile și, de asemenea, să mențină, în ansamblu, nivelul investițiilor publice în comparație cu nivelul mediu al investițiilor publice din ultimii cinci ani, pentru a se asigura că obiectivul urmărit prin prezentul regulament este atins. În această privință, se consideră că statele membre ar trebui să acorde prioritate menținerii investițiilor eligibile din programele sprijinite de Uniune în cadrul Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului de coeziune, al Fondului social european, al Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime și al Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Statele membre ar trebui să investească sprijinul primit prin FESI în investiții publice eligibile și, de asemenea, să mențină, în ansamblu, nivelul investițiilor publice în comparație cu nivelul mediu al investițiilor publice din ultimii cinci ani, pentru a se asigura că obiectivul urmărit prin prezentul regulament este atins. În această privință, se consideră că statele membre ar trebui să acorde prioritate menținerii investițiilor eligibile din programele sprijinite de Uniune în cadrul Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului de coeziune, al Fondului social european, al Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime și al Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Cu toate acestea, în cazul în care, datorită gravității crizei, se dovedește imposibil ca statul membru să mențină nivelul de investiții publice la care s-a angajat la primirea sprijinului, Comisia Europeană ar trebui să stabilească un nivel mai scăzut de investiții publice pe care statele membre ar trebui să îl asigure.

Expunere de motive

Se poate întâmpla ca criza să fie atât de gravă, încât statele membre să nu poată menține nivelul de investiții publice la care s-au angajat la primirea sprijinului. În acest caz, Comisia Europeană ar trebui să poată stabili un nivel mai scăzut de investiții publice pe care statele membre ar trebui să le realizeze.

Amendamentul 25

Considerentul 33

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

FESI ar trebui să fie considerat un prim pas în elaborarea în timp a unui mecanism de asigurare integrală pentru a garanta stabilizarea macroeconomică. În prezent , FESI ar urma să se bazeze pe acordarea de împrumuturi și de subvenționări ale ratei dobânzii. În paralel, nu este exclus ca MES sau succesorul său legal să fie utilizat în viitor pentru a sprijini investițiile publice prin acordarea de asistență financiară statelor membre a căror monedă este euro și care se confruntă cu condiții economice nefavorabile. În plus, în viitor, ar putea fi instituit un mecanism de asigurare voluntară dotat cu o capacitate de împrumut, bazat pe contribuții voluntare ale statelor membre, pentru a asigura un instrument puternic în scopul stabilizării macroeconomice în cazul șocurilor asimetrice.

FESI ar trebui să fie considerat un prim pas în elaborarea în timp a unui mecanism de asigurare integrală pentru a garanta stabilizarea macroeconomică. Într-o primă etapă, FESI ar urma să se bazeze pe acordarea de împrumuturi și de subvenționări ale ratei dobânzii. În paralel, MES sau succesorul său legal ar putea interveni pentru a sprijini investițiile publice prin acordarea de asistență financiară statelor membre a căror monedă este euro și care se confruntă cu condiții economice nefavorabile. În plus, trebuie instituit un mecanism de asigurare dotat cu o capacitate de împrumut, bazat pe contribuții voluntare ale statelor membre, pentru a asigura un instrument puternic în scopul stabilizării macroeconomice în cazul șocurilor asimetrice.

Expunere de motive

Din motive de claritate a redactării considerentului (33), pe baza propunerilor de amendamente echivalente formulate de Reimer Böge (PPE-DE) și de Pervenche Berès (S&D-FR) în proiectul de raport prezentat în cadrul Comisiei ECON a Parlamentului European.

Amendamentul 26

Articolul 3 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

unei decizii a Consiliului de stabilire a faptului că, în perioada de doi ani de dinaintea solicitării sprijinului de ajutor FESI, nu au fost luate măsuri eficiente pentru corectarea deficitului său excesiv în temeiul articolului 126 alineatul (8) sau al articolului 126 alineatul (11) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene;

unei decizii a Consiliului de stabilire a faptului că, în perioada de doi ani de dinaintea solicitării sprijinului de ajutor FESI, nu au fost luate măsuri eficiente pentru corectarea deficitului său excesiv în temeiul articolului 126 alineatul (8) sau al articolului 126 alineatul (11) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene , ținând seama de comunicarea Comisiei privind „Utilizarea optimă a flexibilității în cadrul normelor prevăzute de Pactul de stabilitate și de creștere”  (1);

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 27

Articolul 5 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În anul următor acordării împrumutului FESI, Comisia examinează dacă statul membru în cauză a respectat criteriile menționate la alineatul (1). În special, Comisia ar trebui să verifice, de asemenea, măsura în care statul membru respectiv a continuat să aloce investiții publice eligibile pentru programele sprijinite de Uniune în cadrul Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului de coeziune, al Fondului social european, al Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală.

În anul următor acordării împrumutului FESI, Comisia examinează dacă statul membru în cauză a respectat criteriile menționate la alineatul (1). În special, Comisia ar trebui să verifice, de asemenea, măsura în care statul membru respectiv a continuat să aloce investiții publice eligibile pentru programele sprijinite de Uniune în cadrul Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului de coeziune, al Fondului social european, al Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală.

În cazul în care, după audierea reprezentanților statului membru în cauză, Comisia ajunge la concluzia că nu au fost respectate condițiile menționate la alineatul (1), aceasta adoptă o decizie:

În cazul în care, după audierea reprezentanților statului membru în cauză, Comisia ajunge la concluzia că nu au fost respectate condițiile menționate la alineatul (1), aceasta adoptă o decizie:

(i)

solicitând rambursarea anticipată a întregului împrumut FESI sau a unei părți a acestuia, după caz, și

(ii)

hotărând că, la rambursarea împrumutului FESI, statul membru în cauză nu are dreptul la subvenționarea ratei dobânzii.

(i)

solicitând rambursarea anticipată a întregului împrumut FESI sau a unei părți a acestuia, după caz, și

(ii)

hotărând că, la rambursarea împrumutului FESI, statul membru în cauză nu are dreptul la subvenționarea ratei dobânzii.

 

Cu toate acestea, Comisia ar putea concluziona, de asemenea, că, datorită impactului crizei, statul membru în cauză nu a putut să mențină nivelul de investiții stabilit la alineatul (1).

Comisia adoptă decizia fără întârzieri nejustificate și o face publică.

Comisia adoptă decizia fără întârzieri nejustificate și o face publică.

Expunere de motive

Se poate întâmpla ca criza să fie atât de gravă, încât statul membru să nu poată menține nivelul de investiții publice la care s-a angajat la primirea sprijinului. În acest caz, Comisia Europeană ar trebui să poată stabili un nivel mai scăzut de investiții publice pe care statul membri ar trebui să îl atingă.

Amendamentul 28

Articolul 22 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

oportunitatea elaborării unui mecanism de asigurare voluntară care să servească scopului stabilizării macroeconomice .

opțiuni de elaborare a unui mecanism de asigurare complet care să contribuie la stabilizarea macroeconomică .

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

III.   RECOMANDĂRI POLITICE

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Cu privire la Programul de sprijin pentru reforme

1.

subliniază că reformele structurale de relevanță pentru UE și valoarea adăugată a UE sunt esențiale pentru asigurarea coeziunii economice, sociale și teritoriale, a rezilienței și a convergenței în cadrul Uniunii și a UEM; constată că punerea în aplicare a recomandărilor specifice fiecărei țări privind reformele structurale relevante pentru UE este în general nesatisfăcătoare din cauza lipsei de asumare a responsabilității și a capacității administrative insuficiente la toate nivelurile de guvernare;

2.

regretă că Comisia Europeană nu a furnizat încă o definiție a „reformelor structurale” în contextul guvernanței economice a UE și a posibilului sprijin acordat prin intermediul programelor UE, cum ar fi Programul de sprijin pentru reforme. Reiterează, în acest context, că, în conformitate cu principiul subsidiarității, sfera de acțiune a reformelor structurale eligibile pentru sprijinul UE ar trebui să se limiteze la domeniile de politică relevante pentru punerea în aplicare a obiectivelor Tratatului privind Uniunea Europeană și să se refere direct la competențele UE. CoR respinge orice propunere de finanțare din partea UE pentru sprijinirea unor reforme structurale nespecificate în statele membre care nu au fost supuse unei evaluări prealabile transparente a valorii adăugate europene și care nu se referă direct la competențele UE stabilite prin Tratat. În acest context, CoR reamintește rezoluția sa din 1 februarie 2018 de respingere a propunerii de regulament a Comisiei din 6 decembrie 2017 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 privind dispozițiile comune (2);

3.

salută ideea sprijinirii statelor membre care doresc să își asume angajamente ambițioase în materie de reformă, identificate în contextul semestrului european, prin intermediul contribuțiilor financiare și al sprijinului tehnic; subliniază că semestrul european ar trebui să integreze cât mai curând obiectivele de dezvoltare durabilă și să fie în concordanță cu obiectivele de investiții pe termen lung ale politicii de coeziune a UE pentru perioada 2021-2027;

4.

salută ideea unui mecanism de convergență pentru statele membre care au luat măsuri demonstrabile în vederea aderării la moneda euro, oferind, de asemenea, contribuții financiare și sprijin tehnic;

5.

consideră că alocarea întregului pachet al programului, în funcție de populație, ar fi în contradicție cu obiectivul de coeziune prevăzut de tratat, care reprezintă temeiul juridic al programului (articolul 175 din TFUE); subliniază că elementul-cheie pentru alocarea corectă ar trebui să fie indicatorii adoptați pentru politica de coeziune în perioada 2021-2027 (PIB pe cap de locuitor, șomajul în rândul tinerilor, nivelul scăzut de educație, schimbările climatice, primirea și integrarea migranților); subliniază că această abordare ar viza în mod coerent faptul că unele state membre care au luat măsuri demonstrabile în vederea aderării la moneda euro ar putea avea nevoie de reforme într-o mai mică măsură decât unii dintre membrii actuali din zona euro;

6.

este preocupat de faptul că o sumă forfetară plătită unui stat membru în urma punerii în aplicare a unui pachet substanțial de reformă poate să nu determine declanșarea luării deciziei de a realiza astfel de reforme; este preocupat de faptul că plata într-o singură tranșă, numai după punerea în aplicare a reformelor, ar zdruncina și mai mult motivația;

7.

sprijină ferm ideea că recomandările specifice fiecărei țări nu ar trebui să promoveze investiții într-o măsură mai mică decât reformele în materie de reglementare; subliniază că recomandările legate de investiții ar trebui să fie aliniate la perspectiva de investiții pe termen lung adoptată de fondurile ESI; constată că un studiu recent realizat de DG EMPL arată că, în perioada 2012-2015, 62 % din toate nevoile de reformă identificate în contextul semestrului european s-au încadrat în domeniul de intervenție al fondurilor structurale și că programele operaționale au abordat efectiv 42 % din aceste nevoi; subliniază că programul ar trebui să coordoneze toate programele de cheltuieli ale UE relevante; recomandă, de asemenea, posibilitatea transferării fondurilor din cadrul programului către fondurile ESI;

8.

constată că programul ar acorda o importanță sporită semestrului european, deoarece ar sprijini numai reformele structurale identificate în contextul semestrului; subliniază că, prin urmare, este esențial să se îmbunătățească semestrul european în ceea ce privește eficacitatea și asumarea angajamentelor în materie de reformă, pe baza principiilor parteneriatului și transparenței sporite pentru autoritățile locale și regionale; subliniază că organismele independente, cum ar fi consiliile bugetare naționale și consiliile naționale pentru productivitate, ar trebui să ofere asistență tuturor nivelurilor de guvernare și părților interesate relevante pentru a evalua necesitățile de reformă și pentru a monitoriza punerea în aplicare a programului;

9.

constată că 36 % din toate recomandările specifice fiecărei țări emise în 2018 abordează direct rolul orașelor și al regiunilor, ceea ce reflectă repartizarea actuală a competențelor între nivelurile de guvernare și că, având în vedere, de asemenea, recomandările care abordează numai în mod indirect rolul autorităților locale și regionale și al celor al căror impact variază de la un teritoriu la altul, 83 % din toate recomandările sunt legate de teritoriu;

10.

prin urmare, subliniază că, pentru a asigura asumarea responsabilității și punerea efectivă în aplicare a reformelor structurale; autoritățile locale și regionale ar trebui să fie implicate în semestrul european încă din etapele sale inițiale, în calitate de parteneri de proiectare și de punere în aplicare, și că acest lucru ar trebui să devină un criteriu pentru evaluarea credibilității măsurilor de punere în aplicare a unui pachet de reforme; insistă asupra propunerii sale de cod de conduită pentru implicarea autorităților locale și regionale în cadrul semestrului; salută adoptarea de către Parlamentul European, în iulie 2018, a unui amendament la regulamentul PSRS care subliniază necesitatea implicării autorităților locale și regionale în pregătirea și punerea în aplicare a reformelor structurale;

11.

ia act de faptul că rezultatele preliminare ale unui studiu în curs comandat de CoR arată că consolidarea capacităților pentru orașe și regiuni nu a fost abordată în mod satisfăcător în contextul cadrului financiar multianual actual; ia act de provocarea reprezentată de capacitatea administrativă a autorităților locale și regionale, care este abordată, direct sau indirect, de 68 % din recomandările specifice fiecărei țări pentru anul 2018; subliniază, în acest sens, că un program Erasmus pentru reprezentanții autorităților locale ar putea facilita transferul de expertiză și bune practici;

12.

regretă absența unor dovezi adecvate care să arate în ce măsură autoritățile locale și regionale au utilizat PSRS; subliniază că accesul autorităților locale și regionale la instrumentul de sprijin tehnic din cadrul programului ar trebui încurajat în mod proactiv la toate nivelurile de guvernare; își reiterează solicitarea privind un set unic și transparent de orientări care să coordoneze toate măsurile finanțate de UE care oferă asistență tehnică și care sprijină consolidarea capacităților în cadrul noului CFM;

13.

încurajează abordările teritoriale integrate, concepute în cadrul unui proces ascendent, pentru promovarea ecosistemelor favorabile în vederea punerii în aplicare a unor reforme structurale relevante pentru UE;

14.

regretă faptul că Comisia Europeană a decis să aloce fonduri Programului de sprijin pentru reforme gestionat la nivel central, reducând totodată numărul programelor cu gestiune partajată și cu valoare adăugată europeană, cum ar fi cele din cadrul politicii de coeziune a UE;

Cu privire la Funcția europeană de stabilizare a investițiilor

15.

constată că factorii structurali expun statele membre la șocuri asimetrice majore, care generează reduceri considerabile ale investițiilor publice, în primul rând la nivel local și regional, și care conduc la apariția efectelor negative de propagare în alte state membre;

16.

împărtășește opinia Comisiei conform căreia investițiile publice trebuie protejate împotriva șocurilor asimetrice; reamintește că autoritățile locale și regionale sunt responsabile pentru mai mult de 66 % din investițiile publice în UE; reamintește că investițiile la nivel regional nu au atins încă nivelurile anterioare crizei; subliniază că toate nivelurile de guvernare ar trebui să asigure protecția investițiilor împotriva impactului șocurilor asimetrice;

17.

salută propunerea de instituire a unei Funcții europene de stabilizare a investițiilor (FESI) al cărei scop este să asigure un nivel mai ridicat de reziliență a politicilor fiscale naționale la șocurile asimetrice, obținând totodată o sustenabilitate pe termen lung; consideră că acest lucru ar putea reprezenta un prim pas spre dotarea UEM cu un mecanism temporar de absorbție a șocurilor;

18.

constată că propunerea permite o viitoare actualizare a sistemului și își reiterează solicitarea adresată Comisiei Europene de a elabora în timp un mecanism de asigurare integrală pentru a garanta stabilizarea economică, cum ar fi un fond pentru zile negre;

19.

împărtășește opinia Comisiei conform căreia, pentru a evita transferurile permanente și hazardul moral, numai statele membre care respectă cadrul larg de guvernanță al UE și care înregistrează progrese în ceea ce privește convergența ar trebui să poată recurge la FESI;

20.

observă că FESI ar începe cu împrumuturi și cu o componentă de granturi relativ mică; consideră că, pentru a fi eficientă, o capacitate fiscală ar trebui să fie suficient de semnificativă; se întreabă dacă valoarea maximă a împrumuturilor de 30 de miliarde de euro ar fi suficientă în cazul unei crize grave care afectează mai multe state membre;

21.

salută propunerea Comisiei ca FESI să completeze instrumentele existente, cum ar fi fondurile structurale și de investiții europene (ESI) și să nu se suprapună cu Mecanismul european de stabilitate (MES), în pofida faptului că sunt oarecum similare în ceea ce privește sfera de aplicare; constată, cu toate acestea, că stabilizarea macroeconomică nu este recunoscută, în prezent, drept un obiectiv explicit al bugetului UE și, prin urmare, limitează realizările posibile ale FESI;

22.

constată că noțiunea „șocuri asimetrice” ar putea include, de asemenea, o criză de lichidități; consideră că FESI nu poate fi un răspuns adecvat la o criză de lichidități, această funcție fiind îndeplinită de programul de tranzacții monetare definitive (TMD) al Băncii Centrale Europene, condiționat de participarea statelor membre la programul MES.

Bruxelles, 5 decembrie 2018.

Președintele Comitetului European al Regiunilor

Karl-Heinz LAMBERTZ


(1)  Decizia Consiliului din 29 septembrie 2000 privind componența și statutul Comitetului de politică economică (2000/604/CE) (JO L 257, 11.10.2000, p. 28).

(1a)   COM(2015) 12 final, 13.1.2015 .

(1)   COM(2015) 12 final, 13.1.2015.

(2)  COM(2017) 826 final.


Top