EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(21)

Raportul privind conturile anuale ale Institutului European de Inovare și Tehnologie pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile institutului

JO C 442, 10.12.2014, p. 184–192 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 442/184


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Institutului European de Inovare și Tehnologie pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile institutului

(2014/C 442/21)

INTRODUCERE

1.

Institutul European de Inovare și Tehnologie (denumit în continuare „institutul”), cu sediul la Budapesta, a fost înființat prin Regulamentul (CE) nr. 294/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Obiectivul institutului este de a contribui la o creștere economică durabilă și la o competitivitate durabilă în Europa, prin consolidarea capacității de inovare a statelor membre și a Uniunii Europene. Institutul acordă granturi pentru trei „comunități de cunoaștere și inovare” (CCI), entități care reunesc instituții de învățământ superior, organizații de cercetare și întreprinderi și care impulsionează, astfel, inovația și spiritul antreprenorial (2). CCI coordonează activitățile a sute de parteneri. Granturile acordate de institut sunt utilizate pentru rambursarea cheltuielilor partenerilor și a cheltuielilor generate de activitățile de coordonare ale CCI.

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale institutului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale institutului, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale institutului, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

(a)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale institutului includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale institutului după ce contabilul acestuia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a institutului;

(b)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale institutului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale institutului prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Argumentele care stau la baza exprimării opiniei cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente

Nu există o asigurare rezonabilă cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor aferente granturilor

9.

În 2013, în ceea ce privește granturile, institutul a efectuat plăți finale și a validat și închis prefinanțări (operațiuni) în valoare de 84,1 milioane de euro (activități din 2012). Cheltuielile legate de granturi reprezintă aproximativ 97 % din totalul cheltuielilor aferente exercițiului 2013. Toate operațiunile aferente granturilor fac obiectul unei examinări de către Comisie înainte de a fi autorizate de institut. Institutul însuși a continuat să depună eforturi semnificative în vederea implementării unor verificări ex ante eficace, cu scopul de a oferi o asigurare rezonabilă cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor aferente granturilor. Un procent de aproximativ 87 % din cheltuielile aferente granturilor declarate de către comunitățile de cunoaștere și inovare este acoperit de certificate eliberate de către societăți independente de audit contractate de aceste comunități și de partenerii lor. Institutul însuși a efectuat verificări ex ante care au constat în controale documentare exhaustive. Documentele justificative obținute de la comunitățile de cunoaștere și inovare și de la partenerii acestora au fost examinate de către institut în cazurile în care fuseseră identificate riscuri speciale. Totuși, Curtea a constatat că, deși calitatea certificatelor de audit se ameliorează, în parțial datorită unor orientări mai bune, pot fi aduse în continuare îmbunătățiri în ceea ce privește activitatea societăților independente de audit, în general.

10.

Pentru a obține un al doilea nivel de asigurare cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor aferente granturilor, institutul a contractat efectuarea unor verificări ex post complementare cu privire la aceste operațiuni. Verificările au fost desfășurate de o societate independentă de audit. Declarațiile de cheltuieli transmise de 29 dintre cei 300 de parteneri ai comunităților de cunoaștere și inovare au făcut obiectul unei verificări ex post. Aceste declarații reprezintă 29 % din ansamblul operațiunilor aferente granturilor efectuate în 2013. Rezultatele verificărilor ex post au confirmat că verificările ex ante înregistrează o ameliorare, dar că nu sunt încă întru totul eficace. Pe baza erorilor detectate în urma verificărilor ex post, institutul a decis în 2014 să recupereze o sumă totală de 5 75  593 de euro, care corespunde unui procent de 3 % din granturile din 2012 care au fost auditate.

Erori semnificative în cadrul procedurilor de achiziții

11.

În 2013 au fost efectuate plăți în valoare de aproximativ 6 65  000 de euro și 1 05  000 de euro în legătură cu două contracte-cadru încheiate în 2010 și 2012 pe baza unei proceduri negociate. În urma auditului, a reieșit că utilizarea procedurii negociate nu se justifica. Prin urmare, plățile rezultate sunt neconforme.

12.

Rata de eroare combinată rezultată în urma aspectelor descrise la punctele 9-11 se situează între 2 % și 3 % din totalul cheltuielilor din 2013.

Opinie cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

13.

În opinia Curții, cu excepția posibilelor efecte ale aspectelor descrise la punctele 9-12 care prezintă argumentele care stau la baza exprimării opiniei cu rezerve, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

14.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opinia exprimată de Curte cu privire la fiabilitatea conturilor sau opinia cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA șI REGULARITATEA OPERAțIUNILOR

15.

Acordurile-cadru de parteneriat încheiate cu cele trei comunități de cunoaștere și inovare prevăd că contribuția institutului poate acoperi până la 25 % din totalul cheltuielilor înregistrate de comunități în primii patru ani, și anume între 1 ianuarie 2010 și decembrie 2013. Pe baza cifrelor prezentate de comunitățile de cunoaștere și inovare, reiese că acest plafon a fost respectat de toate cele trei comunități. Totuși, întrucât aceste cifre nu vor fi auditate înainte de 2015, nu există probe corespunzătoare de audit care să arate că finanțarea acordată de institut nu a depășit plafonul de 25 %.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

16.

În 2013, nivelul global al creditelor angajate a fost de 97 %, ceea ce înseamnă că angajamentele globale au fost efectuate în timp util. Cu toate acestea, s-a înregistrat o rată scăzută de execuție a bugetului, și anume de 74 % din contribuțiile UE pentru titlul I (Cheltuieli cu personalul). Aceasta se explică în principal prin rata ridicată de rotație a personalului și prin adoptarea în curs a reglementărilor privind ajustările salariale.

17.

Institutul a reportat credite de angajament în valoare de 1 93  420 de euro (24 %) aferente titlului II (Cheltuieli administrative). Reportările au fost legate în principal de facturi care nu fuseseră încă primite și de proiecte IT în curs. Institutul nu a executat o sumă de 91  918 euro (29 %) din creditele de angajament reportate din 2012 în 2013 în cadrul acestui titlu. Această reportare se explică în mare parte prin costurile supraestimate pentru o reuniune a Consiliului de conducere.

18.

Institutul înscrisese în buget o sumă de 3 4 0 78  025 de euro la titlul III (Cheltuieli operaționale) pentru granturi acordate comunităților de cunoaștere şi inovare. Rata relativ scăzută de execuție, și anume de 82 %, se explică prin faptul că aceste comunități nu au absorbit în întregime finanțarea disponibilă pentru activitățile din 2012 (granturile aferente exercițiului 2012).

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

19.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Pietro RUSSO, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 16 septembrie 2014.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 97, 9.4.2008, p. 1.

(2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile institutului.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards –IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2012

În 2012, în ceea ce privește granturile, institutul a efectuat plăți finale și a validat și închis prefinanțări (operațiuni) în valoare de 11,3 milioane de euro (activități din 2010) și, respectiv, 48,6 milioane de euro (activități din 2011).

Toate operațiunile aferente granturilor fac obiectul unui control de către Comisie înainte de a fi autorizate de institut. Institutul însuși a depus eforturi semnificative în vederea implementării unor verificări ex ante eficace, cu scopul de a oferi o asigurare rezonabilă cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor aferente granturilor. Un procent de aproximativ 80 % din cheltuielile aferente granturilor declarate de către comunitățile de cunoaștere și inovare este acoperit de certificate eliberate de către societăți independente de audit contractate de aceste comunități și de partenerii lor. Institutul însuși a efectuat verificări ex ante care au constat în controale documentare exhaustive. Inițial, documentele justificative obținute de la comunitățile de cunoaștere și inovare și de la partenerii acestora erau examinate de către institut numai în cazul în care fuseseră identificate riscuri speciale.

Curtea a constatat însă că, în numeroase cazuri, calitatea certificatelor de audit era inadecvată (1). Pentru a obține un al doilea nivel de asigurare cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor aferente granturilor, institutul a introdus la sfârșitul lui 2012 verificări ex post complementare pentru granturile legate de activitățile din 2011. Aceste verificări au fost efectuate de societăți independente de audit contractate de institut și sunt evaluate ca fiind fiabile. Rezultatele lor au confirmat că verificările ex ante nu sunt întru totul eficace. Institutul a recuperat însă plățile neconforme identificate, iar rata de eroare reziduală pentru operațiunile aferente granturilor din 2011 nu depășește pragul de semnificație.

Nu au fost efectuate deocamdată verificări ex post pentru operațiunile aferente granturilor legate de activități din 2010 (11,3 milioane de euro). Pe lângă aceasta, având în vedere asigurarea limitată care poate fi obținută în urma verificărilor ex ante, nu există o asigurare rezonabilă cu privire la legalitatea și regularitatea acestor operațiuni. Curtea nu a putut obține probe de audit suficiente și adecvate cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor auditate legate de granturi care privesc activități din 2010.

Finalizată

2012

Pe lângă aspectele descrise la punctele 9-13, bugetele aferente acordurilor de grant semnate în 2010 și în 2011, pentru care s-au efectuat plăți în 2012, nu erau suficient de specifice. Nu exista nicio legătură între fondurile aprobate și activitățile care urmau să fie implementate. Acordurile de grant nu prevedeau praguri individuale pentru categorii specifice de cheltuieli (și anume cheltuieli cu personalul, subcontractare, servicii juridice etc.) și nu includeau norme cu privire la achizițiile de bunuri și servicii de către CCI și partenerii acestora.

Ca parte integrantă a verificărilor sale ex ante, institutul a efectuat, de asemenea, verificări tehnice pentru toate proiectele finanțate. Cu toate acestea, lipsa unor obiective cuantificabile a împiedicat evaluarea eficace a activităților și a rezultatelor proiectelor. Planurile de activitate nu descriau în detaliu activitățile care urmau să fie implementate și nici nu stabileau etape clare și rezultate scontate pentru fiecare activitate sau criterii de calitate.

Din creditele angajate în valoare de aproximativ 22 de milioane de euro reportate din 2011, aproximativ 10 milioane de euro (45 %) au fost anulate în 2012. Nivelul ridicat al anulărilor se explică în principal prin faptul că, în cadrul acordurilor de grant din 2011, beneficiarii au declarat costuri mai reduse decât cele estimate (9,2 milioane de euro sau 92 % din reportările anulate).

În desfășurare

2011

Semnarea de către Comisia Europeană (Direcția Generală Educație și Cultură) și de către institut a acordurilor de grant pe baza cărora s-au efectuat plăți în 2011 a avut loc în mod sistematic după ce majoritatea activităților aferente fuseseră deja implementate. În perioada septembrie-decembrie 2011, institutul a efectuat plăți finale (2) în cuantum de 4,2 milioane de euro pentru trei acorduri de grant semnate cu mult timp după demararea activităților (3). Aceasta reprezintă o problemă din punctul de vedere al bunei gestiuni financiare.

Finalizată


(1)  Mai precis, certificatele de audit nu indicau întotdeauna declarația de cheltuieli auditată. Nu toate categoriile de cheltuieli trebuiau să fie auditate într-un mod suficient de detaliat (de exemplu, cheltuielile indirecte efective, pentru declararea cărora nu era fixat niciun plafon, nu erau verificate pe baza documentelor justificative originale). Riscul de dublă finanțare a echipamentelor declarate drept cheltuieli nu era verificat în mod exhaustiv. Majoritatea certificatelor de audit nu menționau gradul de acoperire al cheltuielilor auditate. De asemenea, nu exista nicio metodologie comună pentru identificarea ratei globale de eroare la nivelul declarațiilor de cheltuieli.

(2)  Plățile în avans fuseseră efectuate de Comisia Europeană.

(3)  Într-unul din cazuri, contractul a fost semnat cu 14 zile înaintea sfârșitului perioadei de implementare, această perioadă fiind de 13 luni.


ANEXA II

Institutul European de Inovare și Tehnologie (Budapesta)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolul 173 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

Uniunea și statele membre asigură condițiile necesare competitivității industriei Uniunii.

În acest scop, în conformitate cu un sistem de piețe deschise și concurențiale, acțiunea acestora urmărește:

să accelereze adaptarea industriei la schimbările structurale;

să încurajeze un mediu favorabil inițiativei și dezvoltării întreprinderilor din întreaga Uniune și, în special, a întreprinderilor mici și mijlocii;

să încurajeze un mediu propice cooperării dintre întreprinderi;

să favorizeze o exploatare mai bună a potențialului industrial al politicilor de inovare, cercetare și dezvoltare tehnologică.

Competențele institutului

[Regulamentul (CE) nr. 294/2008 al Parlamentului European și al Consiliului]

Obiective

Obiectivul institutului este de a contribui la o creștere economică durabilă și la o competitivitate durabilă în Europa, prin consolidarea capacității de inovare a statelor membre și a Comunității. Institutul realizează acest lucru prin promovarea și integrarea învățământului superior, a inovării și a cercetării la cele mai înalte standarde.

Sarcini

În vederea realizării obiectivului său, institutul:

(a)

identifică domeniile sale prioritare;

(b)

sensibilizează potențialele organizații partenere și încurajează participarea acestora la activitățile sale;

(c)

selectează și desemnează „comunități de cunoaștere și inovare” (CCI-uri) în domeniile prioritare și definește drepturile și obligațiile acestora prin acorduri; le acordă sprijinul corespunzător; aplică măsuri adecvate de control al calității; monitorizează continuu și evaluează periodic activitățile acestora; și asigură un nivel adecvat de coordonare între acestea;

(d)

mobilizează fonduri din surse publice și private și își folosește resursele în conformitate cu prevederile regulamentului prin care a fost înființat; urmărește în special să finanțeze o proporție semnificativă și din ce în ce mai ridicată din bugetul său din surse private și din venituri rezultate din activitățile proprii;

(e)

încurajează recunoașterea în statele membre a calificărilor și a diplomelor care sunt acordate de instituții de învățământ superior care sunt partenere ale CCI-urilor și care pot fi denumite titluri și diplome EIT (European Institute of Innovation and Technology – Institutul European de Inovare și Tehnologie);

(f)

promovează difuzarea de bune practici privind integrarea triunghiului cunoașterii în scopul dezvoltării unei culturi comune a inovării și a transferului de cunoștințe;

(g)

își propune să devină un organism de talie mondială în domeniul excelenței în învățământ superior, cercetare și inovare;

(h)

asigură complementaritatea și sinergia între activitățile sale și alte programe comunitare.

Organizare

Consiliul de conducere

Componență

Consiliul de conducere al institutului este format din 18 „membri numiți”, selectați astfel încât să se asigure un echilibru între cei cu experiență și realizări deosebite în domeniul afacerilor, cei care s-au distins în sfera învățământului superior și cei care posedă experiență și realizări deosebite în cercetare, la care se adaugă patru „membri reprezentativi”, propuși de comunitățile de cunoaștere și inovare. Comisia Europeană are statutul de observator.

Sarcini

Consiliul de conducere are sarcina de a ghida activitățile institutului și, de asemenea, este responsabil de selectarea, de desemnarea și evaluarea CCI-urilor, de atribuirea de granturi către acestea, precum și de orice alte decizii strategice.

Comitetul executiv

Componență

Comitetul executiv este format din cinci membri ai Consiliului de conducere, printre care președintele și vicepreședintele Consiliului de conducere. Comitetul este prezidat de președintele Consiliului de conducere.

Sarcini

Comitetul executiv supraveghează funcționarea institutului și ia decizii, după cum este necesar, între reuniunile Consiliului de conducere.

Directorul

Numit de Consiliul de conducere; este responsabil în fața acestuia pentru gestionarea administrativă și financiară a institutului; este reprezentantul legal al institutului.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția institutului în 2013 (2012)

Bugetul definitiv

142,20 milioane de euro pentru credite de angajament și 98,76 milioane de euro pentru credite de plată.

Situația personalului la 31 decembrie 2013

Posturi autorizate: 58 (52)

Posturi ocupate: 41 (47)

Alte posturi: 0 (0)

Total personal: 41 (47), repartizat după cum urmează:

sarcini operaționale: 25 (26)

sarcini administrative și de sprijin: 16 (21)

Produse și servicii furnizate în 2013

Organizarea a patru reuniuni ale Forumului institutului cu CCI-urile (o platformă creată pentru a permite menținerea unui dialog regulat între directorul institutului și directorii executivi ai CCI-urilor) și organizarea unui atelier de primăvară împreună cu CCI-urile și Consiliul de conducere al institutului.

Decizia Consiliului de conducere din 5 decembrie 2013 privind alocarea, în exercițiul 2014, a unui buget în valoare totală de 180 de milioane de euro pentru cele trei CCI-uri, destinat finanțării activităților cu valoare adăugată ale acestora, după implementarea unui proces de finanțare concurențială care corespunde unui procent de 36 % din bugetul total. De asemenea, Consiliul de conducere a decis să amâne o alocare bugetară suplimentară pentru comunități, în valoare de 40 de milioane de euro, pentru anul 2014, care să fie alocată separat și împărțită în mod egal, printre altele, pe baza gradului în care s-a dat urmare recomandărilor strategice.

În 2013, cele trei CCI-uri au gestionat un buget total de 12 5 6 15  015 euro, reprezentând finanțarea de către institut a activităților cu valoare adăugată ale CCI-urilor, precum și un buget de 75 0 5 35  096 de euro, reprezentând finanțarea din alte surse a activităților cu valoare adăugată ale CCI-urilor și a activităților complementare.

Numărul total al partenerilor implicați în cele trei CCI-uri a ajuns în 2013 la un maximum de 487 de organizații, după cum urmează: Climate-KIC (187 de organizații), EIT ICT Labs (105 organizații) și KIC InnoEnergy (195 de organizații).

În 2013, CCI-urile au prezentat institutului date consolidate privind șase indicatori-cheie de performanță și documentele justificative aferente pentru anul 2012; aceste date au fost evaluate și validate de institut, ca parte a procedurii de evaluare a performanței anterioare a CCI-urilor, în vederea procesului de finanțare concurențială pentru alocarea de fonduri în 2014. De asemenea, CCI-urile au transmis institutului estimări pentru indicatorii-cheie de performanță aferenți anului 2013.

Organizarea Conferinței privind încurajarea inovării și consolidarea sinergiilor în UE, la Dublin (Irlanda), între 29 și 30 aprilie 2013, sub auspiciile Președinției irlandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Publicarea unei analize referitoare la sinergiile promovate de institut în cadrul unui studiu privind abordările în materie de inovare în UE.

Organizarea unei mese rotunde a antreprenorilor, pe tema relației dintre antreprenoriat și capitalul de risc (11-13 iulie, Grundlsee, Austria).

Lansarea comunității de absolvenți ai institutului, la 11 noiembrie, la Budapesta (Ungaria).

Atribuirea premiilor institutului pentru 2013: trei câștigători recompensați cu Venture Award și trei câștigători ai noului premiu CH.A.N.G.E. Premiile au fost acordate la 12 noiembrie, la Budapesta (Ungaria).

Difuzarea unui număr semnificativ de „povești de succes” rezultate în urma implementării activităților CCI-urilor.

Sursa: Anexă furnizată de institut.


RĂSPUNSURILE INSTITUTULUI

9.

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) salută recunoaşterea de către Curtea de Conturi a eforturilor semnificative depuse de Institut pentru a implementa verificările ex ante eficace în scopul obţinerii unei asigurări rezonabile cu privire la legalitatea şi regularitatea operaţiunilor aferente granturilor. EIT se angajează să îmbunătăţească în continuare instrucţiunile furnizate auditorilor certificaţi în scopul remedierii deficienţelor identificate de Curtea de Conturi şi creşterii nivelului de asigurare obţinută din certificatele de audit.

10.

În conformitate cu strategia de audit ex post a EIT, partenerii comunităților de cunoaștere și inovare care urmează să fie auditaţi sunt selectaţi în primul rând pe baza unei evaluări a riscurilor pentru eficacitatea maximă a resurselor limitate. Cu toate acestea, pentru a fi în poziţia de a asigura o rată de eroare reprezentativă, EIT selectează aleatoriu o parte a eşantionului. Acest lucru asigură o acoperire mai echilibrată a partenerilor comunităților de cunoaștere și inovare pe parcursului acordurilor-cadru de parteneriat. În ceea ce priveşte acordurile de grant din 2012, rata de eroare detectată în eşantionul aleator a fost de numai 1,37 %, în timp ce rata de eroare totală a fost într-adevăr de 3 % din granturile auditate, astfel cum a raportat Curtea de Conturi. Rata de eroare detectată de 3,29 % în eşantionul pe bază de risc nu este, prin definiţie, reprezentativă pentru toată populaţia. Întrucât rata de eroare reprezentativă de 1,37 % a rămas sub pragul de semnificaţie de 2 %, EIT nu a exprimat nicio rezervă în Raportul anual de activitate şi consideră că granturile plătite în cadrul acordurilor de grant pentru 2012 sunt scutite de erori materiale.

11.

EIT a adoptat o abordare proactivă pentru a lansa acţiuni imediate de atenuare în domeniul achiziţiilor după cum urmează: 1. revizia amplă a procedurilor interne, circuitelor şi modelelor pentru a se conforma pe deplin normelor respective de achiziţii publice, acordând o atenţie specială bunei planificări şi estimării nevoilor; 2. pentru a garanta asigurarea serviciilor necesare, EIT a început să utilizeze contractele-cadru disponibile ale Comisiei şi a lansat procedurile de achiziţie pentru a acorda noi contracte de serviciu; 3. EIT a planificat o serie de formări în domeniul achiziţiilor pentru personalul EIT. EIT se angajează să implementeze măsuri de atenuare pentru a evita erorile procedurale de achiziţie în viitor.

12.

Conform calculului EIT, pe baza metodologiei Curţii de Conturi, rata de eroare combinată pentru cheltuielile aferente exerciţiului 2013 a fost de 2,12 %. Deşi această rată este într-adevăr în limitele raportate de Curtea de Conturi, este important de remarcat că nivelul erorilor financiare în granturi (şi anume rata de eroare reprezentativă de 1,37 %) a fost cu mult sub pragul de semnificaţie de 2 %. În plus, EIT se angajează să-şi îmbunătăţească procedurile interne pentru a evita erorile procedurale de achiziţie în viitor.

15.

EIT va obţine certificate de audit privind costurile pentru activităţile complementare ale comunităților de cunoaștere și inovare în primul semestru al anului 2015, iar conformitatea cu pragul de 25 % stabilit în acordurile-cadru de parteneriat va fi verificată pe baza cifrelor finale din prima jumătate a lui 2015. Dacă nu se atinge pragul de 25 %, suma corespunzătoare va fi recuperată din comunitățile de cunoaștere și inovare în conformitate cu prevederile acordului-cadru de parteneriat. O astfel de recuperare se va reflecta în conturile anuale ale EIT pentru exerciţiul financiar 2014.

16.

EIT salută recunoaşterea de către Curtea de Conturi a execuţiei bugetului. Rata totală de implementare a creditelor de angajament pentru titlul 1 (cheltuielile cu personalul) a fost de 84 %. Deşi este adevărat că rata de implementare a contribuţiei UE a fost de 74 %, astfel cum a fost raportat de Curtea de Conturi, este important de remarcat că s-a implementat 100 % din contribuţia statului membru gazdă. Partea neexecutată a cheltuielilor cu personalul se referă la rata ridicată de rotație a personalului și la alocarea creditelor pentru ajustările salariale aferente exerciţiilor 2011 şi 2012, pentru care Curtea Europeană de Justiţie a pronunţat eventual o hotărâre care împiedica plata acestor ajustări înainte de sfârşitul exerciţiului.

17.

EIT admite observaţiile Curţii de Conturi cu privire la execuţia reportărilor la titlul 2 (cheltuieli administrative). Neexecutarea creditelor reportate din 2012 în 2013 la acest titlu s-a datorat în mare parte costurilor supraestimate pentru o reuniune a Consiliului de conducere din decembrie 2012, şi anume costurile actuale s-au dovedit a fi mai mici decât cele estimate.

18.

EIT admite observaţiile Curţii de Conturi cu privire la execuţia angajamentelor pentru acordurile comunităților de cunoaștere și inovare aferente exerciţiului 2012 reportate din 2012 în 2013.


Top