EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014JC0036

Propunere comună de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, în ceea ce privește adoptarea unei recomandări referitoare la punerea în aplicare a planului de acțiune UE-Tunisia care implementează parteneriatul privilegiat (2013-2017)

/* JOIN/2014/036 final - 2014/0316 (NLE) */

52014JC0036

Propunere comună de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, în ceea ce privește adoptarea unei recomandări referitoare la punerea în aplicare a planului de acțiune UE-Tunisia care implementează parteneriatul privilegiat (2013-2017) /* JOIN/2014/036 final - 2014/0316 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

Tunisia și Uniunea Europeană sunt legate printr-un acord euro-mediteraneean de asociere, care a intrat în vigoare în luna martie 1998 și pe baza căruia a fost aprobat de către cele două părți, în mai 2005, un plan de acțiune UE-Tunisia pentru o perioadă de cinci ani, în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV). În acest cadru, relațiile dintre UE și Tunisia s-au dezvoltat și s-au maturizat considerabil. Prezentarea, realizată în martie 2010, a unei propuneri din partea Tunisiei privind acordarea statutului avansat[1] a dat un nou impuls acestor relații și a marcat consolidarea lor semnificativă în domeniul relațiilor politice și al securității, al economiei și al comerțului, precum și în diverse sectoare și în contactele dintre popoare.

La expirarea, în 2010, a planului de acțiune actual din cadrul PEV, s-a considerat că este oportun să se negocieze și să se semneze un nou plan de acțiune, care are la bază obiectivele și ambițiile documentului comun privind parteneriatul privilegiat. Cu toate acestea, în așteptarea semnării acestui nou plan, ambele părți au convenit, în septembrie 2010, să aplice în continuare planul de acțiune din 2005.

Contextul politic în care se înscriu relațiile dintre UE și Tunisia este acela al unei regiuni aflate, de la începutul anului 2011, într-o situație politică globală marcată de profunde transformări.

Comunicarea comună intitulată „Un răspuns nou în contextul schimbărilor din țările vecine”[2] a definit o nouă strategie axată pe o diferențiere mai marcată, care să îi permită fiecărui partener să își dezvolte relațiile cu UE în funcție de propriile aspirații, nevoi și capacități, dar, în egală măsură, și în conformitate cu principiul responsabilității reciproce și în funcție de gradul de aderare la valorile universale ale drepturilor omului, ale democrației și ale statului de drept, precum și de capacitatea de a pune în practică prioritățile stabilite de comun acord. Acest nou plan de acțiune definește în mod clar obiectivele prioritare ale relațiilor dintre UE și Tunisia, ținând seama pe deplin de parteneriatul privilegiat și de caracterul exhaustiv al relațiilor dintre cele două părți.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), în strânsă cooperare cu serviciile Comisiei Europene și cu statele membre ale UE, a purtat discuții preliminare cu Tunisia, care au condus la un acord privind proiectul de plan de acțiune, în special la constituirea unei liste de acțiuni prioritare care trebuie întreprinse în acest cadru. Cu ocazia ultimei reuniuni a Consiliului de asociere UE-Tunisia, care s-a desfășurat în data de 14 aprilie 2014, cele două părți au constatat ca au ajuns la un acord. Finalizarea consultărilor tehnice de către fiecare dintre părți a fost notificată printr-un schimb de scrisori.

Noul plan de acțiune UE-Tunisia stabilește măsuri specifice în vederea respectării de către părți a obligațiilor care le revin în temeiul acordului euro-mediteraneean. Acesta le asigură totodată un cadru mai larg pentru consolidarea relațiilor dintre UE și Tunisia, pentru a se ajunge la un grad ridicat de integrare economică și pentru a se aprofunda cooperarea politică, în conformitate cu obiectivele generale ale acordului euro-mediteraneean. Conform regulamentului privind Instrumentul european de vecinătate[3], planul de acțiune constituie un element de referință esențial pentru definirea priorităților Uniunii în cadrul PEV. PEV va continua să joace un rol de catalizator, constituind un cadru unic de politică, bazat mai ales pe parteneriat și pe principiul responsabilității comune, precum și pe o diferențiere în funcție de rezultatele obținute și pe acordarea de asistență adaptată nevoilor. Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) includ în anexă textul unei propuneri comune de decizie a Consiliului privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului de asociere UE-Tunisia în vederea adoptării unei recomandări referitoare la punerea în aplicare a planului de acțiune.

Prin urmare, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant invită Consiliul să adopte următoarea propunere comună de decizie a Consiliului.

2014/0316 (NLE)

Propunere comună de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, în ceea ce privește adoptarea unei recomandări referitoare la punerea în aplicare a planului de acțiune UE-Tunisia care implementează parteneriatul privilegiat (2013-2017)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 217, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și a Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, a fost semnat la 17 iulie 1995 și a intrat în vigoare la 1 martie 1998.

(2)       Părțile intenționează să aprobe noul plan de acțiune UE-Tunisia în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV) pentru implementarea parteneriatului privilegiat (2013­2017), care reflectă parteneriatul special dintre cele două părți și va contribui la punerea în aplicare a acordului euro-mediteraneean prin elaborarea și adoptarea unor măsuri concrete în vederea atingerii obiectivelor sale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția Uniunii în cadrul Consiliului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, în ceea ce privește punerea în aplicare, în cadrul PEV, a planului de acțiune UE-Tunisia care implementează parteneriatul privilegiat (2013-2017), se bazează pe proiectul de recomandare a Consiliului de asociere, anexat la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

[1]               Adoptată de Consiliul de asociere UE-Tunisia la 11 mai 2010.

[2]               COM(2011) 303, 25.5.2011.

[3]               Regulamentul (CE) nr. 232/2014 din 11.3.2014.

ANEXE

la

Propunerea comună de DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de asociere instituit prin Acordul euro­mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, în ceea ce privește adoptarea unei recomandări referitoare la punerea în aplicare a planului de acțiune UE-Tunisia care implementează parteneriatul privilegiat (2013-2017)

ANEXA 1

Propunere de

Recomandare

referitoare la punerea în aplicare a planului de acțiune UE-Tunisia în cadrul PEV

care implementează parteneriatul privilegiat (2013-2017)

Consiliul de asociere UE-Tunisia,

având în vedere Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, în special articolul 80,

întrucât:

(1)          Articolul 80 din Acordul euro-mediteraneean împuternicește Consiliul de asociere să formuleze recomandările pe care le consideră potrivite pentru îndeplinirea obiectivelor acordului.

(2)          În conformitate cu articolul 90 din Acordul euro-mediteraneean, părțile adoptă orice măsură generală sau specifică necesară pentru îndeplinirea obligațiilor care le revin în temeiul acordului și se asigură de îndeplinirea obiectivelor stabilite în acord.

(3)          Părțile la Acordul euro-mediteraneean au aprobat textul planului de acțiune UE­Tunisia în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV), care implementează parteneriatul privilegiat (2013 – 2017).

(4)          Acest plan de acțiune UE-Tunisia din cadrul PEV va contribui la punerea în aplicare a acordului prin elaborarea și adoptarea, cu acordul comun al părților, a unor măsuri concrete care vor oferi orientări practice în acest sens.

(5)          Planul de acțiune are dublul obiectiv de a prezenta măsuri concrete în vederea îndeplinirii, de către părți, a obligațiilor care decurg din Acordul euro-mediteraneean și de a oferi un cadru mai larg pentru consolidarea relațiilor dintre UE și Tunisia, astfel încât să se ajungă la un grad ridicat de integrare economică și să se aprofundeze cooperarea politică, în conformitate cu obiectivele generale ale Acordului euro-mediteraneean,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

Articol unic

Consiliul de asociere recomandă părților să pună în aplicare planul de acțiune UE-Tunisia în cadrul PEV, care implementează parteneriatul privilegiat (2013-2017), care figurează în anexă, în măsura în care această punere în aplicare vizează atingerea obiectivelor Acordului euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte.

Adoptată la […],

Pentru Consiliul de asociere

Președintele

ANEXA 2

Relațiile Tunisia - Uniunea Europeană: un parteneriat privilegiat Plan de acțiune pentru 2013-2017 conținut

I.            INTRODUCERE

Începând cu 14 ianuarie 2011, Tunisia a deschis o nouă pagină a istoriei sale moderne, marcată de o revoluție pașnică pentru demnitate și libertate, al cărei unic actor a fost poporul tunisian. Această revoluție a creat premisele dezvoltării unei democrații veritabile, bazată pe statul de drept și respectul drepturilor omului și al libertăților fundamentale.

Acestea sunt valori împărtășite de acum înainte cu Uniunea Europeană, care motivează aspirațiile celor două părți de a își ridica relațiile la un nivel superior și mai strategic, și anume parteneriatul privilegiat. Grație revoluției, astăzi se deschid perspective radical diferite în relațiile dintre Tunisia și Uniunea Europeană. UE este hotărâtă să se angajeze pe termen lung pentru tranziția democratică din Tunisia, fiind conștientă de faptul că reușita sa va avea repercusiuni pozitive pentru prosperitatea Tunisiei, dar și, în egală măsură, pentru întreaga regiune. Sprijinirea tranziției tunisiene constituie de fapt o oportunitate istorică pentru Uniunea Europeană, pentru a răspunde în mod substanțial, eficace și pozitiv provocărilor atât pentru Tunisia, cât și pentru „Primăvara arabă”, conform reorientării politicii de vecinătate asupra căreia s-a decis în 2011.

O nouă politică de vecinătate

În fața provocărilor istorice cu care se confruntă țările din vecinătatea sa, Uniunea Europeană a definit o nouă abordare în vederea unor răspunsuri mai bine adaptate evoluției rapide a țărilor partenere și nevoilor de reforme ale acestora, pentru a stabili și consolida democrații solide, pentru a susține o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii și pentru a gestiona legăturile și fluxurile transfrontaliere.

Noua abordare[1] se bazează pe răspunderea reciprocă și pe angajamentul comun față de valorile universale ale drepturilor omului, democrației și statului de drept. Aceasta instituie un nivel mai ridicat de diferențiere pentru a își defini sprijinul în funcție de ambițiile țării partenere în ceea ce privește apropierea de UE, de nevoile sale specifice și de capacitățile de care dispune, de progresele obținute în implementarea reformelor, în consolidarea democrației și statului de drept, precum și în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Abordarea va permite totodată concretizarea consolidării relațiilor într-o integrare economică mai extinsă, precum și într-o cooperare politică mai strânsă în domeniul guvernanței, al securității, al soluționării conflictelor și în adoptarea unor inițiative comune în cadrul forurilor internaționale pentru subiecte de interes comun.

Noua abordare a politicii de vecinătate urmărește cu precădere: a) să ofere un sprijin sporit partenerilor care se angajează pe calea aprofundării democrației și a respectării statului de drept, a drepturilor omului, a libertăților fundamentale și a egalității de gen; b) să sprijine dezvoltarea unei economii durabile și favorabile incluziunii, care să reducă inegalitățile sociale și regionale, să creeze locuri de muncă și să îmbunătățească nivelul de trai al populației; c) să stabilească un parteneriat mai strâns cu popoarele și societatea civilă ale țărilor partenere.

Noi priorități pentru Tunisia

Revoluția tunisiană poartă în ea speranța unei vieți mai bune pentru cetățenii Tunisiei, marcând ruptura cu un sistem de dezvoltare anterior care a fost îndelung afectat de fracturi structurale economice și sociale.

Noua abordare se bazează astfel pe edificarea unui nou proiect de societate, care se dorește a fi favorabil incluziunii sociale și echilibrat, fondat pe buna guvernanță și pe transparență și pe repartizarea echitabilă a bogățiilor.

Se acordă prioritate ocupării forței de muncă și coeziunii sociale, dezvoltării regiunilor, securității și stabilității, precum și justiției de tranziție, în vederea unui proces de tranziție democratică pe termen lung.

Aceste priorități subliniază totodată angajamentul de a intensifica reformele necesare pentru crearea de instituții democratice care respectă drepturile omului și drepturile fundamentale și care confirmă hotărârea Tunisiei de a edifica o societate deschisă și modernă, un spațiu multicultural și o țesătură socială activă.

Eforturile reformatoare vor fi de asemenea intensificate în domeniul economic și social, în vederea relansării economiei și favorizării unei creșteri economice durabile cu un nivel ridicat al ocupării forței de muncă, bazată pe cunoaștere și inovare.

Efortul se va concentra în special pe dezvoltarea unei politici sociale juste, solidare și în avantajul tuturor categoriilor și regiunilor, pe modernizarea structurii economiei printr-o orientare mai pronunțată către activitățile inovatoare, cu un înalt conținut tehnologic și care respectă mediul, precum și pe ameliorarea competitivității și mediului de afaceri, în vederea favorizării inițiativei private și a parteneriatului public-privat.

Un parteneriat privilegiat

În acest context, sunt întrunite condițiile pentru ca Tunisia și Uniunea Europeană să treacă la un nivel superior, mai strategic de consolidare a relațiilor dintre ele și de integrare, având în vedere ambițiile reciproce mai înalte. Apropierea de Uniunea Europeană constituie o constantă și o alegere fundamentală a politicii externe a Tunisiei[2], în paralel cu promovarea integrării magrebiene și cu consolidarea relațiilor cu țările arabe, mediteraneene și africane. Tunisia și Uniunea Europeană împărtășesc totodată punctul de vedere potrivit căruia consolidarea liberalizării economice și a integrării economice și sociale reprezintă o sursă de creștere economică și de ocupare a forței de muncă, în vederea promovării unei dezvoltări solidare și a prosperității partajate.

În cadrul parteneriatului privilegiat, Tunisia dorește să intre într-o nouă fază de integrare cu UE, care să fie cât mai avansată posibil.

Acest nou statut reflectă dorința ambelor părți de a se angaja într-un proces de apropiere care transcende frontierele liberului schimb și care include o mobilitate efectivă a persoanelor, reciproc avantajoasă, și un schimb mai intensificat de cunoștințe.

Luarea în considerare a dimensiunii umane și științifice a parteneriatului este esențială pentru a favoriza apropierea dintre actorii societății civile, operatorii privați, cercetătorii și studenții și autoritățile locale și regionale și va constitui un semnal politic puternic pentru cetățenii și comunitatea de afaceri ale ambelor părți.

Acest plan de acțiune evolutiv, elaborat în comun pentru perioada 2013-2017 reprezintă cadrul de referință care definește axele prioritare ce vor permite consolidarea relațiilor dintre cele două părți la toate nivelurile (politic, economic, științific, social, cultural și uman).

În acest context în continuă schimbare, și pe baza punerii în aplicare a parteneriatului privilegiat, în conformitate cu articolul 8 din Tratatul privind Uniunea Europeană și cu aspirațiile UE și ale Tunisiei de a își consolida relațiile, părțile convin să inițieze discuții cu privire la posibilitatea de a se ajunge la un nou acord care să reglementeze relațiile reciproce.

Elementele principale ale parteneriatului privilegiat dintre UE și Tunisia

Consolidarea relațiilor dintre UE și Tunisia în cadrul unui parteneriat privilegiat va urma direcțiile prezentate în continuare.

a) O cooperare politică aprofundată. Părțile doresc să dea un nou impuls dialogului și cooperării politice. În special, se are în vedere intensificarea dialogului politic la nivel înalt, cooperarea parlamentară, cooperarea pe probleme de securitate, cooperarea în ceea ce privește democrația și statul de drept, precum și în ceea ce privește egalitatea de gen, drepturile omului și libertățile fundamentale, o cooperare mai strânsă cu Consiliul Europei și cu alte organizații internaționale. De asemenea, această dimensiune include o cooperare mai intensă în ceea ce privește securitatea, justiția, gestionarea frontierelor și combaterea criminalității organizate.

b) O integrare economică și socială extinsă cu Uniunea Europeană, care să permită edificarea unui spațiu economic comun. Parteneriatul privilegiat urmărește, de asemenea, o integrare mai profundă a partenerilor în ceea ce privește aspectele economice, sociale și umane. Acesta ține seama de provocările cu care se confruntă Tunisia în această etapă de tranziție democratică, inclusiv redresarea economiei și imperativele unei dezvoltări favorabile incluziunii și durabile În perspectiva dezvoltării relațiilor comerciale și economice, se are în vedere încheierea unui acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ALSAC) între Tunisia și UE care va contribui la integrarea treptată a Tunisiei în piața internă a Uniunii, în vederea edificării unui Spațiu Economic Comun.

Tunisia dorește să acționeze în vederea unei armonizări legislative sporite, cu o apropiere progresivă a legislațiilor. În acest scop, în conformitate cu planul de acțiune, Tunisia și UE vor determina împreună care sunt sectoarele în care eforturile de apropiere vor reprezenta o prioritate. Ulterior, după identificarea diferențelor dintre legislația tunisiană și acquis-ul comunitar, obiectivele de apropiere de acquis-ul comunitar vor fi stabilite de Tunisia în cadrul unui program național de armonizare, iar UE va institui o serie de măsuri de însoțire pentru a sprijini realizarea acestor obiective.

Integrarea va beneficia de un dialog consolidat privind reformele socioeconomice inclusiv performanța economică, promovarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor), elaborarea unei strategii integrate a ocupării forței de muncă și a incluziunii sociale, precum și de o extindere a cooperării sectoriale care să acopere domenii cheie, cum ar fi energia, transporturile, industria, agricultura, mediul sau schimbările climatice (a se vedea anexa 2).

c) Un parteneriat mai strâns între popoare. Un parteneriat privilegiat nu poate fi avut în vedere fără consolidarea legăturilor între popoare prin intermediul unei apropieri și al unei cooperări directe între oameni și organizații. În acest context, cooperarea și schimburile în domeniul educației, formării profesionale, ocupării forței de muncă, cercetării-inovării, sănătății, culturii și tineretului vor juca un rol esențial. De asemenea, va avea loc un dialog privind migrația, mobilitatea și securitatea, obiectivul fiind încheierea unui parteneriat pentru mobilitate care să stabilească un cadru de cooperare echilibrat și responsabil în materie de circulația persoanelor, gestionarea migrației legale, legăturile dintre migrație și dezvoltare, protecția drepturilor migranților și lupta împotriva migrației neregulamentare, a criminalității organizate legate de imigrare, precum și în materie de readmisie.

În mod similar, consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Tunisia implică o largă mobilizare a tuturor actorilor nestatali și a societății civile, care au un rol important de jucat în asigurarea succesului procesului de democratizare. Se vor institui mecanisme de consultare pentru a garanta că societatea civilă își asumă pe deplin rolul de interlocutor în dialogul cu autoritățile și instituțiile europene, în special în contextul finalizării și punerii în aplicare a acestui plan de acțiune.

O nouă metodă

Saltul calitativ avut în vedere de Uniunea Europeană și Tunisia în relațiile lor se va baza pe o serie de principii și instrumente, pentru a asigura mai bine îndeplinirea obiectivelor urmărite.

Angajamente specifice, clare și concrete pentru o perioadă de 5 ani. Aprofundarea relațiilor implică asumarea de către părți a unor angajamente solide pentru câteva sectoare prioritare, pentru a se răspunde provocărilor asociate tranziției democratice: redresarea economică, promovarea IMM-urilor și dezvoltarea durabilă și favorabilă incluziunii, ocuparea forței de muncă, îmbunătățirea condițiilor de trai și lupta împotriva inegalităților; consolidarea statului de drept, a bunei guvernanțe și a pluralismului democratic, independența justiției, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, egalitatea de gen, reforma sectorului securității, independența mass-media și sprijinul acordat societății civile. Parteneriatul privilegiat ar trebui, de asemenea, să contribuie la apropierea societăților noastre în sensul cel mai larg al termenului, prin intermediul unui dialog intercultural extins.

Participarea la agențiile și la programele Uniunii Europene. Un alt instrument care contribuie la cea mai sporită integrare dorită între Tunisia și Uniunea Europeană este participarea Tunisiei la anumite agenții și programe ale Uniunii pentru care temeiul juridic prevede participarea țărilor terțe. În acest sens, planul de acțiune precizează practicile care trebuie urmate.

Un sprijin tehnic și financiar mai ambițios, adaptat priorităților Tunisiei și în conformitate cu noile orientări ale politicii de vecinătate, în scopul sprijinirii realizării obiectivelor Acordului de asociere, și în cadrul perspectivelor financiare ale Uniunii începând cu 2014. Parteneriatul privilegiat include perspectiva unei asistențe financiare adecvate oferite de Uniunea Europeană Tunisiei, corespunzător nivelului de ambiție al reformelor, nevoilor sale specifice, capacităților de care dispune, precum și în funcție de progresele realizate în vederea unei puneri efective în aplicare a reformelor.

UE și-a confirmat deja decizia de a crește în mod semnificativ sprijinul acordat Tunisiei, cu un angajament constând în donații de cel puțin 400 de milioane EUR pentru perioada 2011-2013 (față de 240 de milioane EUR care fuseseră prevăzute înainte de revoluție). Fondurile disponibile vor fi destinate cu prioritate măsurilor de asistență pentru reformele necesare pentru instituirea unui stat democratic (sprijin pentru organizarea alegerilor, reforma sectorului securității, justiției, media, sprijin pentru procesul de tranziție a justiției și respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale), continuării redresării economice și consolidării coeziunii sociale (reforme economice, promovarea ocupării forței de muncă și a dezvoltării regionale și combaterea excluziunii sociale, a inegalității și a sărăciei, consolidarea instituțională etc.).

Pe de altă parte, anumite state membre, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vor furniza un sprijin constant, în special pentru investiții, infrastructură, asistența acordată sectorului privat și ocupării forței de muncă, printre altele prin intermediul angajamentelor asumate în cadrul G 8 (Parteneriatul de la Deauville). Programarea acestui sprijin în cadrul unor proceduri corespunzătoare va lua în considerare angajamentele asumate în cadrul prezentului plan de acțiune și în toate instrumentele relevante, inclusiv concluziile grupului operativ Tunisia-Uniunea Europeană din 28 și 29 septembrie 2011.

Adaptabilitate și evaluare intermediară. Planul de acțiune, care este adoptat pentru o perioadă de cinci ani, va putea fi reexaminat de Consiliul de asociere în funcție de progresele înregistrate în punerea în aplicare sau de eventuale nevoi noi determinate de situația din Tunisia sau din Uniunea Europeană. Organismele instituite în temeiul Acordului de asociere vor face propuneri adecvate.

Monitorizarea punerii în aplicare a planului de acțiune. Punerea în aplicare a reformelor în numeroase sectoare-cheie presupune stabilirea unor obiective precise și punerea la dispoziție a unor mijloace adecvate. Pentru a se garanta cea mai bună punere în aplicare posibilă și pentru a se face legătura dintre obiective și progresele înregistrate în urmărirea acestora, pe de o parte, și sprijinul acordat, pe de altă parte, se va asigura o monitorizare regulată de către Comitetul de asociere și de către subcomitetele instituite în cadrul Acordului de asociere, precum și prin rapoartele privind progresele înregistrate proprii fiecărei părți.

Ambele părți vor realiza o reexaminare a subcomitetelor în vederea adaptării componenței și atribuțiilor acestora la noile ambiții ale statutului privilegiat.

II.          PLANUL DE ACȚIUNE

Pentru a conferi acestui plan de acțiune un caracter atât strategic, cât și operațional, părțile convin să își concentreze cooperarea asupra unui număr limitat de domenii și obiective de atins, astfel cum sunt rezumate în tabelul din anexa 1.

În plus, realizarea obiectivelor planului de acțiune necesită o întărire a dialogului privind reformele socioeconomice, în special privind politica de ocupare a forței de muncă și de incluziune socială și strategiile de redresare pentru edificarea unei creșteri economice durabile, bazate pe cunoaștere, precum și extinderea cooperării sectoriale care să acopere domenii-cheie, cum ar fi energia, transporturile, industria, agricultura, turismul, dezvoltarea competențelor, protecția mediului sau schimbările climatice.

Acesta din urmă rămâne documentul de referință pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere (AA). Planul de acțiune acoperă toate domeniile care fac parte din AA și înglobează toate aspectele cooperării dintre Tunisia și UE, inclusiv activitățile Comitetului de asociere și ale subcomitetelor. Subcomitetele vor avea misiunea de a defini, pe baza obiectivelor prioritare indicate în planul de acțiune, măsurile concrete necesare pentru urmărirea acestor obiective.

Pentru perioada următoare, prioritățile părților se vor axa pe următoarele domenii:

Statul de drept și democrația

1)           instituirea unui sistem electoral democratic, în special prin consolidarea independenței și a funcționării „autorității publice independente” care este responsabilă cu gestionarea și organizarea alegerilor;

2)           asigurarea independenței justiției, creșterea profesionalismului și eficacității acesteia (accesul la justiție, durata proceselor), asigurarea respectării drepturilor omului, a prezumției de nevinovăție și a dreptului la un proces echitabil;

3)           reformarea sectorului securității în cadrul unei reforme cuprinzătoare și aprofundate, în vederea asigurării respectării standardelor internaționale în ceea ce privește statul de drept, drepturile omului și dreptul internațional;

4)           consolidarea protecției drepturilor omului, inclusiv a drepturilor femeilor și copiilor;

5)           realizarea reformei mijloacelor de informare în masă și profesionalizarea acestui sector;

6)           consolidarea rolului și a capacităților societății civile.

Cooperarea în domeniul migrației, mobilității și securității

7)           desfășurarea unui dialog privind migrația, mobilitatea și securitatea, și încheierea unui parteneriat pentru mobilitate.

Integrare economică și socială extinsă

8)           realizarea unei reforme economice în vederea unei creșteri economice favorabile incluziunii, a competitivității și a ameliorării mediului de afaceri și de investiții;

9)           aprofundarea integrării economice și încheierea unui acord de liber schimb cuprinzător și aprofundat și apropierea de acquis-ul UE;

10)         dezvoltarea competențelor, accesul la cunoaștere și inovare;

11)         ocuparea forței de muncă, coeziune și integrare socială și dezvoltare regională și locală;

12)         dezvoltarea agriculturii și dezvoltare rurală.

Dezvoltare durabilă

13)         Dezvoltarea și punerea în aplicare a unor strategii și programe care urmăresc asigurarea unei dezvoltări durabile, inclusiv îmbunătățirea protecției mediului în conformitate cu intenția exprimată în Comunicarea Comisiei privind cadrul financiar multianual din iunie 2011[3], de a crește proporția din bugetul UE alocată schimbărilor climatice la cel puțin 20 %.

Tabelul din anexa 1 oferă un cadru de referință pentru revizuirea acestor priorități, precizând indicatori, un calendar de implementare, precum și resursele mobilizate.

A           Cooperare politică

I.            Dialog și cooperare politică și strategică

1.           Intensificarea dialogului politic și strategic

            Activități / obiective specifice:

· intensificarea dialogului politic, inclusiv prin organizarea unor întâlniri la nivel înalt Tunisia/Uniunea Europeană, pe o bază ad hoc, organizarea de reuniuni periodice atât la nivel de miniștri, cât și de înalți funcționari;

· promovarea participării unor reprezentanți ai Tunisiei la reuniunile informale ale comitetelor și grupurilor de lucru ale Consiliului, responsabile pentru politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene, pe o bază ad hoc;

· o mai mare coordonare la nivelul forurilor multilaterale (ONU etc.) cu scopul de a armoniza și coordona pozițiile politice cu privire la chestiuni de interes comun;

· cooperare diplomatică, în special prin instituirea unor relații de cooperare și a unor schimburi de experiență între Institutul diplomatic pentru formare și studii din Tunisia și instituțiile universitare și academiile diplomatice ale statelor membre.

2.           Cooperarea parlamentară

            Activități / obiective specifice:

· dezvoltarea cooperării parlamentare, inclusiv prin sprijin pentru Adunarea parlamentară, prin constituirea unei comisii parlamentare mixte între Parlamentul European și Parlamentul Tunisiei, consolidarea cooperării și a parteneriatului dintre Parlamentului Tunisiei și Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana, precum și intensificarea contactelor dintre partide politice și grupuri parlamentare din Tunisia și UE.

3.           Consolidarea dialogului și a cooperării în materie de prevenire a conflictelor și de gestionare a crizelor

            Activități / obiective specifice:

· consolidarea cooperării și a dialogului UE-Tunisia în cadrul politicii externe și de securitate comune (PESC) și al politicii de securitate și apărare comune (PSAC);

· dezvoltarea unui parteneriat pentru pace și securitate în Africa, ținând cont de interesele ambelor părți;

· aprofundarea participării Tunisiei la parteneriatul mediteraneean al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) prin intermediul Grupului de contact și prin contribuții bilaterale pe o bază voluntară.

4.           Consolidarea cooperării în materie de neproliferare a armelor de distrugere în masă (ADM) și a vectorilor acestora, controlul transferurilor de arme convenționale și combaterea răspândirii armamentului ușor și a armelor de calibru mic.

Activități/obiective specifice:

Arme de distrugere în masă și bunuri cu întrebuințare dublă:

· cooperarea și aducerea unei contribuții la punerea integrală în aplicare a obligațiilor internaționale existente în domeniul combaterii proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora, precum și sprijinirea rolului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA);

· continuarea punerii în aplicare a unui sistem de control național efectiv al bunurilor cu dublă utilizare și incriminarea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora, în conformitate cu angajamentele internaționale ale părților, în special cu rezoluțiile internaționale relevante, inclusiv rezoluția 1540/2004 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite;

· luarea măsurilor necesare pentru semnarea, ratificarea sau aderarea la alte tratate și instrumente internaționale de combatere a proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora;

· adoptarea legislației naționale care permite incriminarea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora;

· înființarea, cu sprijinul UE, a unui sistem eficace la nivel național de control al exporturilor și al tranzitului bunurilor legate de armele de distrugere în masă, inclusiv controlul utilizării finale a tehnologiilor cu dublă utilizare.

Arme convenționale:

· dezvoltarea dialogului politic periodic privind transferul de arme convenționale și intensificarea cooperării în materie de prevenire a traficului ilicit;

· intensificarea dialogului în vederea adoptării unui tratat al Organizației Națiunilor Unite care să stabilească norme comune pentru comerțul mondial cu arme convenționale;

· instituirea, cu sprijinul logistic al UE, a unui sistem național eficace de control al exporturilor de arme și muniții convenționale, inclusiv de controale la utilizatorul final.

5.           Cooperarea în domeniul protecției civile

Activități/obiective specifice:

· continuarea cooperării regionale în materie de prevenire, pregătire, formare, detectare, alertă timpurie și răspuns la dezastrele naturale și la cele cauzate de activitățile umane, printre care și riscurile tehnologice;

· adoptarea de acorduri operaționale între organismele tunisiene și cele ale Comisiei Europene privind cooperarea cu Centrul de monitorizare și de informare (MIC) pe durata activării mecanismului comunitar de protecție civilă.

II.          Democrația, statul de drept și guvernanța

6.           Apropierea cadrului legislativ al Tunisiei de cel al UE și al Consiliului Europei în aceste domenii

Activități/obiective specifice:

· consolidarea cooperării dintre Tunisia și Consiliul Europei în domeniul promovării drepturilor omului, a statului de drept și a democrației, în special în vederea eventualei aderări a Tunisiei la anumite convenții ale Consiliului Europei.

7.           Consolidarea instituțiilor care garantează democrația și statul de drept

Activități/obiective specifice:

· adoptarea de dispoziții constituționale, legislative și de reglementare care vizează consolidarea statului de drept (rolul Parlamentului, independența partidelor politice etc.);

· consolidarea capacității administrative a instituțiilor democratice și a actorilor democratici (Parlamentul, partidele politice etc.);

· adoptarea unui cadru electoral democratic, instituirea unei comisii independente pentru organizarea alegerilor și consolidarea capacității organizațiilor societății civile tunisiene pentru observarea alegerilor, adoptarea de regulamente privind observarea alegerilor (inclusiv de către actori internaționali).

8.           Consolidarea independenței și eficacității justiției și eforturile de ameliorare a condițiilor de detenție

Activități / obiective specifice:

· Reformarea și modernizarea sistemului judiciar, în vederea garantării independenței, imparțialității, profesionalismului, responsabilității și a unei mai bune funcționări a justiției, utilizând ca sursă de inspirație, după caz, standardele elaborate de Organizația Națiunilor Unite și de Consiliul Europei;

· acordarea de sprijin de natură tehnică, în contextul reformei justiției, care să însoțească eforturile Tunisiei de a moderniza acest sector, inclusiv prin informatizarea administrației sale, îmbunătățirea accesului la justiție și consolidarea capacităților actorilor sistemului;

· instituirea de mecanisme/acțiuni în domeniul justiției de tranziție;

· reformarea Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a le aduce în conformitate cu legislația internațională în domeniul drepturilor omului;

· consolidarea acțiunilor de îmbunătățire a condițiilor de detenție și în penitenciare, cu precădere a celor pentru minori, și asigurarea drepturilor deținuților, inclusiv prin formarea și consolidarea capacităților funcționarilor însărcinați cu aplicarea legii.

III.         Dialogul și cooperarea cu privire la chestiuni legate de drepturile omului și libertățile fundamentale

9.           Dialogul și cooperarea cu privire la chestiuni legate de drepturile omului și libertățile fundamentale

            Activități / obiective specifice:

· consolidarea dialogului și a cooperării dintre UE și Tunisia privind respectarea și promovarea drepturilor omului și a drepturilor fundamentale;

· aprofundarea dialogului privind cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, în special al Organizației Națiunilor Unite.

10.         Punerea în aplicare a convențiilor internaționale în domeniul drepturilor omului și cooperarea cu procedurile și mecanismele speciale ale Organizației Națiunilor Unite

Activități / obiective specifice:

· asigurarea respectării principiului prevalenței convențiilor internaționale ratificate asupra legislației naționale;

· finalizarea treptată a procesului de transpunere și de punere în aplicare a convențiilor internaționale ratificate de către Tunisia[4] în vederea ridicării rezervelor;

· cooperarea cu Oficiul Înaltului Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului și cu mecanismele speciale ale Organizației Națiunilor Unite privind drepturile omului, în special în urma invitației permanente adresate de autoritățile tunisiene începând din februarie 2011;

· în urma trecerii Tunisiei prin procesul de Evaluare periodică universală (mai 2012), sprijinirea punerii în aplicare a recomandărilor acceptate de Tunisia în acest context.

11.         Respectarea libertăților de exprimare, de asociere și de întrunire, în conformitate cu Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice al Organizației Națiunilor Unite (PIDCP)

Activități/obiective specifice:

· consolidarea libertății de asociere și de întrunire pașnică, precum și a libertății de exprimare și de opinie, pe baza recomandărilor relevante ale comitetului instituit în temeiul PIDCP și ale Evaluării periodice universale a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, inclusiv în ceea ce privește ONG-urile și actorii nestatali;

· îmbunătățirea noului Cod al presei, pentru a fi în conformitate cu standardele internaționale; anularea pedepselor cu închisoarea pentru infracțiunile de presă și de calomnie și garantarea protecției surselor de informații;

· asigurarea unui acces liber și fără restricții la noile tehnologii, inclusiv la internet, și garantarea libertății de exprimare și de difuzare de informații pe internet, în conformitate cu normele internaționale;

· facilitarea schimburilor comerciale și sprijinirea inițiativelor de cooperare între asociațiile tunisiene și europene.

12.         Promovarea și apărarea drepturilor femeilor și copiilor

Activități / obiective specifice:

· punerea în aplicare a Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDEF) și a principiului egalității drepturilor și libertăților civile, politice, economice, sociale și culturale;

· consolidarea cadrului legislativ în vederea combaterii tuturor formelor de discriminare, în vederea promovării egalității de gen și a sporirii participării și integrării femeilor în viața publică, politică, culturală și economică;

· continuarea acțiunilor întreprinse pentru a asigura egalitatea de gen și pentru a combate discriminarea și violența împotriva femeilor, în conformitate cu convențiile internaționale relevante; consolidarea cadrului legislativ pentru a oferi o mai bună protecție a femeilor împotriva tuturor formelor de violență, inclusiv a violenței domestice;

· consolidarea rolului societății civile în promovarea și protecția drepturilor femeii și ale copilului și promovarea creării de rețele în acest domeniu;

· consolidarea drepturilor copilului pe baza recomandărilor Comitetului pentru drepturile copilului al Organizației Națiunilor Unite, în special protecția copilului împotriva oricăror forme de violență, împotriva abandonului și a exploatării.

13.         Abolirea pedepsei cu moartea și combaterea torturii și a oricăror forme de discriminare

Activități / obiective specifice:

· menținerea moratoriului de facto privind execuțiile;

· continuarea dialogului privind revizuirea dispozițiilor din Codul penal care vizează abolirea pedepsei cu moartea;

· luarea în considerare a asocierii la inițiativa transregională privind pedeapsa cu moartea, sprijinită de UE în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite;

· în urma ratificării de către autoritățile tunisiene a „Protocolul opțional la Convenția împotriva torturii și altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante”, oferirea de sprijin tehnic pentru punerea în aplicare a protocolului și a instrumentelor sale, inclusiv prin sprijinirea înființării autorității naționale de prevenire prevăzute de protocol.

14.         Promovarea rolului societății civile și protecția apărătorilor drepturilor omului

Activități / obiective specifice:

· creșterea participării tuturor segmentelor societății tunisiene la viața publică și politică, cu precădere prin consolidarea garanțiilor pentru libertățile fundamentale și prin instituirea unor mecanisme de consultare și dialog;

· creșterea gradului de implicare a diferiților actori ai societății civile și a părților interesate la propunerea, elaborarea și monitorizarea punerii în aplicare a reformelor constituționale și legislative.

15.         Cooperarea în ceea ce privește aplicarea universală a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale

Activități / obiective specifice:

· adoptarea unei legislații naționale privind punerea în aplicare a Statutului de la Roma și schimb de experiență în ceea ce privește modificările juridice necesare pentru punerea în aplicare a Statutului de la Roma;

· sprijinirea activităților de formare destinate judecătorilor, avocaților și forțelor de securitate în domeniile de competență a Curții Penale Internaționale (CPI), mai ales prin studierea jurisprudenței CPI și a celei naționale în domeniile acoperite de CPI.

IV.         Cooperarea și inițiativele continentale și regionale

16.         Sprijinirea punerii în aplicare a inițiativelor și proiectelor de integrare la nivel de continent și de regiune

Activități/obiective specifice:

· favorizarea integrării intraregionale, inclusiv în regiunea Maghreb, în special în cadrul Uniunii Maghrebului Arab (UMA) și al procesului Agadir;

· intensificarea cooperării în cadrul instituțiilor regionale din Maghreb, al Forumului 5 + 5, al Forumului mediteraneean, al Uniunii pentru Mediterana, al Parteneriatului UE-Africa și al organizațiilor regionale, cum ar fi Observatorul European pentru Sahara și Sahel;

· inițierea unui dialog privind posibilitățile de cooperare tripartite între Tunisia și părțile interesate tunisiene și europene publice și private, pentru a impulsiona dezvoltarea în Africa.

V.          Cooperarea în materie de justiție și de securitate

17.         Promovarea legislației privind cooperarea juridică și judiciară dintre state și instituirea unor măsuri de însoțire adecvate

Activități / obiective specifice:

· lansarea, cât mai curând posibil, a unui proces de reflecție asupra principalelor convenții internaționale, în special asupra celor elaborate sub auspiciile Conferinței de la Haga privind dreptul internațional privat în domeniul dreptului familiei;

· promovarea în continuare a unor soluții practice pentru a preveni, gestiona și soluționa litigiile legate de răspunderea părintească, inclusiv cele legate de problema copiilor cuplurilor mixte separate;

· continuarea dialogului privind aspectele internaționale ale protecției copiilor și dreptului familiei, în contextul participării Tunisiei la Conferința judiciară de la Malta privind aspectele transfrontaliere ale dreptului familiei („procesul Malta”);

· examinarea posibilității de a semna, ratifica și pune în aplicare principalele convenții internaționale, cum ar fi: Convenția de la Haga din 1965 privind notificarea și comunicarea în străinătate a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială, Convenția de la Haga din 1970 privind obținerea de probe în străinătate în materie civilă sau comercială, Convenția de la Haga din 1980 privind aspectele civile ale răpirii internaționale a copiilor, Convenția de la Haga din 1996 privind răspunderea părintească și protecția copiilor.

18.         Consolidarea cooperării judiciare și apropierea sistemelor juridice ale ambelor părți

Activități / obiective specifice:

· evaluarea situației actuale a cooperării judiciare dintre Tunisia și Uniunea Europeană și adoptarea de măsuri în vederea intensificării acesteia;

· continuarea punerii în aplicare a măsurilor prevăzute în convențiile Organizației Națiunilor Unite [Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (UNTOC) și împotriva corupției (UNCAC)], ratificate de Tunisia;

· instituirea unui program de sprijin pentru modernizarea și independența justiției din Tunisia.

19.         Consolidarea cooperării dintre autoritățile judiciare și polițienești din Tunisia și statele membre

Activități / obiective specifice:

· evaluarea situației actuale a cooperării dintre Tunisia și UE, în vederea intensificării acesteia, în special în cadrul schimburilor de experiență dintre școlile de formare existente la nivelul statelor membre și al UE și omologii lor tunisieni, în domeniul judiciar și al securității;

· asigurarea punerii în aplicare a măsurilor prevăzute în convențiile internaționale relevante.

20.         Intensificarea luptei împotriva corupției

Activități / obiective specifice:

· realizarea de schimburi de informații privind legislația și strategiile europene și tunisiene și aplicarea instrumentelor internaționale, de schimburi de bune practici privind combaterea corupției și dezvoltarea unei cooperări în acest domeniu, inclusiv în cadrul punerii în aplicare a Convenției ONU din 2003 privind corupția;

· susținerea eforturilor depuse de autoritățile tunisiene în lupta împotriva corupției, inclusiv crearea unui nod jurisdicțional specializat în cazurile de corupție la nivelul Tribunalului de primă instanță din Tunis;

· analizarea posibilității de a sprijini operaționalizarea Decretului-lege nr. 120 din 14 noiembrie 2011 privind instanța anticorupție;

· sprijinirea în continuare a eforturilor Tunisiei, prin intermediul asistenței reciproce în materie penală, care vizează repatrierea activelor și bunurilor dobândite în mod fraudulos de fostul președinte destituit și de membrii familiei sale, înghețate în prezent sub jurisdicția statelor membre ale UE, în cadrul convențiilor internaționale relevante, inclusiv Convenția Organizației Națiunilor Unite din 2003 privind lupta împotriva corupției.

21.         Cooperarea în ceea ce privește lupta împotriva terorismului și a criminalității organizate

Activități / obiective specifice:

· consolidarea cooperării în ceea ce privește lupta împotriva terorismului, a criminalității organizate și a criminalității informatice, dintre diferitele organisme judiciare și de securitate, inclusiv pe baza ratificării și punerii în aplicare a instrumentelor internaționale adecvate, precum și prin promovarea participării responsabililor tunisieni la acțiuni de formare specifică și specializată în domeniul prevenirii și luptei împotriva terorismului existente la nivelul statelor membre ale UE;

· cooperarea prin schimb de bune practici și prin schimburi la nivel tehnic și continuarea eforturilor legate de sensibilizarea tinerilor cu privire la pericolele radicalizării violente și ale extremismului, sub toate formele sale, pentru a le inculca cultura deschiderii, a toleranței și a solidarității, printre altele cu victimele terorismului, și pentru a-i proteja de riscul înfăptuirii de infracțiuni, mai ales a celor legate de terorism;

· sprijinirea eforturilor Tunisiei de a garanta respectarea drepturilor omului în lupta împotriva terorismului, inclusiv în contextul reformei sectorului securității.

22.         Instrumentele internaționale de combatere a criminalității organizate

Activități / obiective specifice:

· realizarea de schimburi de informații și de experiență privind punerea în aplicare a Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (2000) și a protocoalelor sale adiționale;

· elaborarea unei legislații conforme cu standardele și instrumentele internaționale relevante în lupta împotriva criminalității organizate.

23.         Dezvoltarea metodelor și mijloacelor de combatere a traficului de persoane și de protejare a victimelor acestui trafic

Activități / obiective specifice:

· adoptarea unui cadru legislativ pentru combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestui trafic;

· consolidarea capacităților diverselor categorii de magistrați și a forțelor de securitate, în special prin intermediul unor acțiuni specifice de formare specializată în domeniul combaterii traficului de ființe umane și al protejării victimelor acestui trafic de persoane;

· inițierea unui dialog în vederea stabilirii unei abordări comune de combatere care vizează agenții de recrutare, persoanele care transportă victimele, persoanele care le exploatează, ceilalți intermediari, clienții și beneficiarii;

· consolidarea sprijinului acordat grupurilor care sunt cele mai vulnerabile (femeile și copiii);

· dezvoltarea unor acțiuni de prevenire a imigrației ilegale, în special a celor destinate grupurilor care sunt cele mai vulnerabile, cu precădere prin oferirea de sprijin, inclusiv sprijin european, în vederea favorizării codezvoltării, a creării de mijloace de trai și de locuri de muncă și a îmbunătățirii condițiilor și mediului de viață în regiunile cu o presiune sporită a migrației.

VI.         Cooperarea în domeniul migrației, mobilității și securității

24.         Protecția solicitanților de azil și a refugiaților

Activități / obiective specifice:

· cooperarea dintre Tunisia și Înaltul Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați, pentru a-i permite acestuia să își îndeplinească mandatul;

· dezvoltarea și punerea în aplicare de către Tunisia a unei legislații în materie de azil care se inspiră din principiile și standardele internaționale, precum și a unei administrații însărcinate să asigure identificarea, protecția, asistența și primirea solicitanților de azil și a refugiaților;

· oferirea de sprijin de către UE Tunisiei, destinat dezvoltării și punerii în aplicare a unei legislații naționale în materie de azil, precum și în vederea consolidării capacităților unei administrații specializate în acest domeniu, inclusiv prin furnizarea de consultanță, formare și sprijin tehnic;

· efectuarea de schimb de informații între UE și Tunisia privind politicile, legislațiile și diversele situații întâlnite în domeniul azilului.

25.         Cooperarea în domeniul migrației, al mobilității și al securității

· derularea unui dialog privind migrația, mobilitatea și securitatea, în scopul încheierii unui parteneriat pentru mobilitate; punerea în aplicare a măsurilor care vor fi prevăzute în cadrul parteneriatului pentru mobilitate.

VII.        Drogurile

26.         Intensificarea luptei împotriva traficului de stupefiante și împotriva toxicomaniei

Activități / obiective specifice:

· sprijinirea punerii în aplicare a principiilor relevante din convențiile Organizației Națiunilor Unite (1967, 1971, 1988), precum și a principiilor stabilite în cadrul sesiunii speciale a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGASS);

· lansarea de acțiuni de formare specializată pentru organismele responsabile cu aplicarea legii în domeniu;

· dezvoltarea și punerea în aplicare de programe de prevenire, de tratare și de reabilitare a toxicomanilor.

VIII.      Spălarea de bani și infracțiunile economice și financiare

27.         Consolidarea eforturilor și a cooperării pentru combaterea spălării de bani

Activități / obiective specifice:

· continuarea dezvoltării unui cadru legislativ eficace în materie de spălare de bani și de finanțare a terorismului, în conformitate cu legislația UE și principiile recomandărilor Grupului de acțiune financiară (GAFI); identificarea nevoilor de asistență administrativă și tehnică și de formare;

· intensificarea cooperării dintre serviciile de poliție și a cooperării cu organizațiile internaționale, cum ar fi GAFI și Consiliul Europei, precum și cu serviciile corespondente din statele membre ale UE, mai ales în ceea ce privește schimbul de informații între unitățile de informații financiare (Financial Intelligence Units - FIU) europene și unitatea de informații financiare din Tunisia.

B.           Integrare economică și socială: către instaurarea unui spațiu economic comun

Pilonul 1 - cadrul macroeconomic și finanțele publice:

28.         Stabilizarea cadrului macroeconomic

· revigorarea creșterii economice și accelerarea ritmului acesteia;

· întărirea capacităților de reziliență ale economiei prin consolidarea fundamentelor macroeconomice, în special în ceea ce privește plățile externe și bugetul de stat;

· asigurarea sustenabilității datoriei publice și a datoriei naționale externe;

· continuarea punerii în aplicare a concluziilor studiului privind îmbunătățirea gestionării datoriei publice prin supravegherea emisiunilor trezoreriei și prin gestionarea lichidităților statului.

29.         Consolidarea gestionării finanțelor publice

· inițierea unui proces de reflecție privind reforma sistemului subvențiilor pentru alimente și energie în vederea direcționării transferurilor către grupurile defavorizate;

· continuarea punerii în aplicare a gestiunii bugetare pe bază de obiective;

· îmbunătățirea transparenței în domeniul bugetar convergându-se, pe termen mediu, către publicarea rezultatelor consolidate ale tranzacțiilor financiare ale statului, ale colectivităților locale, ale fondurilor de asigurări sociale și ale organismelor publice cu caracter administrativ.

30.         Continuarea reformei sistemului fiscal

· continuarea reformei sistemului fiscal pentru o mai bună echitate fiscală;

· continuarea procesului de modernizare a administrației fiscale (formare profesională, informatizare și utilizarea noilor tehnologii de comunicare, guvernanța administrației fiscale și sistemul de informații);

· continuarea și aprofundarea dialogului privind principiile bunei guvernanțe fiscale, inclusiv privind Codul de conduită al Uniunii Europene referitor la fiscalitatea întreprinderilor, cu scopul de a asigura condiții echitabile pentru Tunisia pe parcursul procesului de integrare a Tunisiei în piața internă;

· promovarea schimbului de experiență și expertiză cu privire la sistemele fiscale ale statelor membre ale UE.

31.         Consolidarea transparenței și a eficacității procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, cu precădere în domeniul achizițiilor publice și al concesiunilor (această acțiune va fi dezbătută în cadrul subcomitetului Piața internă)

· continuarea apropierii legislației tunisiene de standardele internaționale și europene, pentru a garanta deschiderea progresivă, eficacitatea, responsabilitatea, transparența, accesul egal la informații și concurența;

· continuarea modernizării procedurilor administrative, de gestionare și de monitorizare a executării contractelor publice și, în special, punerea în aplicare a informatizării procedurilor pentru achizițiile publice;

· continuarea programelor de asigurare a unei formări eficace a cumpărătorilor/ordonatorilor de credite ai instituțiilor publice și ai administrațiilor locale, precum și a funcționarilor însărcinați cu verificarea atribuirii și executării contractelor;

· intensificarea cooperării și a schimbului de experiență în domeniul monitorizării și al gestionării datelor între omologii tunisieni și europeni, mai ales între Observatorul Național pentru Achizițiile Publice și serviciile competente ale Comisiei Europene, responsabile cu achizițiile;

· promovarea cooperării și a schimbului de experiență și de informații în domeniul soluționării litigiilor privind atribuirea contractelor de achiziții în conformitate cu standardele internaționale și europene, în vederea adaptării acestora, dacă este necesar.

Pilonul 2 — Guvernanța, competitivitatea și mediul de afaceri:

2.1: Guvernanța și reforma administrativă

32.         Consolidarea guvernanței publice

· instituirea unei strategii de comunicare privind guvernanța;

· dezvoltarea portalului participativ privind guvernanța;

· realizarea de sondaje de percepție, consolidarea evaluării politicilor publice și dezvoltarea de indicatori de performanță care să permită evaluarea și luarea deciziilor;

· instituirea unui sistem național de integritate.

33.         Consolidarea controlului financiar intern în sectorul public

· elaborarea unui document privind politica și strategia controlului intern al finanțelor publice (gestiune financiară, control financiar și audit intern), cu trimiteri la cele mai bune practici și standarde internaționale, inclusiv o analiză comparativă între cadrele și standardele internaționale și practicile curente de control public intern din Tunisia;

· luând în considerare rezultatele evaluării comparative și documentul strategic, consolidarea cadrului legislativ și de reglementare și, după caz, coordonarea în materie de control financiar intern în sectorul public și promovarea dezvoltării unei capacități administrative și instituționale adecvate, (formare, ghiduri, manuale de verificare, software de audit, certificare etc.);

· continuarea armonizării progresive cu normele și metodologiile recunoscute la nivel internațional, precum și cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene în materie de control și verificare a veniturilor, cheltuielilor publice, activelor și pasivelor.

34.         Consolidarea verificării și a auditului extern

· apropierea treptată a metodelor de control ale Curții de Conturi și ale organismelor de control general de standardele internaționale, precum și de cele mai bune practici ale UE în domeniul auditului extern;

· consolidarea capacității administrative și procedurale a Curții de Conturi, ca instituție supremă de control (ISC), astfel încât rolul acesteia să vizeze exclusiv auditurile externe, prin întărirea independenței acesteia și asigurându-se că bugetul său este aprobat de Parlament și că raportul întocmit de aceasta este publicat;

· consolidarea capacității instituționale a Înaltului comitet pentru controlul administrativ și financiar în ceea ce privește coordonarea inspecțiilor (programare, proceduri de control, instrumente de lucru) și urmarea recomandărilor rapoartelor aferente acestor inspecții;

· consolidarea capacității administrative și dezvoltarea schimbului de experiență în ceea ce privește detectarea timpurie a neregulilor și a fraudelor care ar putea afecta alocarea și gestionarea fondurilor naționale și internaționale, inclusiv a celor comunitare;

· promovarea misiunilor de evaluare a proiectelor, acțiunilor și politicilor publice și dezvoltarea instrumentelor de audit și de evaluare;

· consolidarea capacităților de control cu privire la oportunitatea acțiunii și la gestionarea publică, precum și cu privire la abordarea de tipul „value for money”;

· instaurarea unui sistem de certificare a auditorilor din domeniul public;

· asigurarea cooperării cu instituțiile și organismele relevante ale UE în domeniul misiunilor de control operațional privind gestionarea și controlul fondurilor UE.

35.         Favorizarea apropierii metodelor statistice de standardele europene (articolul 60 din AA)

· elaborarea unei strategii pentru consolidarea armonizării cu conceptele, clasificările, standardele și metodologiile europene și internaționale, în special în domeniile statisticilor economice, sociale și de mediu;

· îmbunătățirea calității statisticilor (printre altele, relevanța pentru obiectivele de dezvoltare ale mileniului, ale dezvoltării durabile și pentru evoluțiile din celelalte domenii), a accesibilității și clarității (difuzarea statisticilor și sensibilizarea utilizatorilor), a actualității și punctualității acestora (în ceea ce privește exhaustivitatea transmiterii de date între Eurostat și institutul de statistică al Tunisiei);

· stabilirea unui plan de acțiune pe termen mediu pentru modernizarea institutului de statistică al Tunisiei și a celorlalte structuri din domeniul statisticilor (aspecte instituționale și juridice), care vizează cu precădere resursele umane, programarea și producerea statisticilor, analiza și difuzarea etc.;

· sprijinirea institutului de statistică al Tunisiei în cadrul punerii în aplicare a unei etichete de calitate a statisticilor oficiale, în conformitate cu cele mai bune practici la nivel european;

· consolidarea acțiunilor de cooperare dintre UE și Tunisia în domeniul statisticii în scopul dezvoltării sistemului statistic național tunisian și al asigurării unei integrări optime a acestuia în sistemul statistic mondial;

· participarea în mod activ la elaborarea și la punerea în aplicare a unei strategii regionale (pentru Maghreb și pentru zona Mării Mediterane) pentru elaborarea statisticilor;

· promovarea cooperării regionale și subregionale și a schimburilor de bune practici, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calității datelor statistice produse și de a asigura comparabilitatea acestora la nivel internațional.

36.         Modernizarea în continuare a administrațiilor publice

· continuarea eforturilor de îmbunătățire a calității serviciilor administrative și a procesului de simplificare a procedurilor administrative și de reducere a termenelor acestor proceduri, precum și consolidarea e-guvernării;

· îmbunătățirea relației cu utilizatorii și dezvoltarea comunicării, în special prin instituirea unor mecanisme prin care aceștia își pot face cunoscute opiniile și a unor mecanisme de realizare de sondaje de opinie etc.;

· instaurarea unui sistem de evaluare participativă a serviciilor administrative în cadrul diferitelor structuri publice;

· asigurarea unor servicii de proximitate destinate utilizatorilor, în special prin extinderea birourilor de servicii publice, în special în regiunile cu o acoperire geografică redusă în ceea ce privește serviciile administrative;

· instituirea mecanismelor și instrumentelor necesare pentru asigurarea aplicării decretului-lege privind accesul la documentele administrative;

· contribuirea la lupta împotriva corupției prin instituirea unor mecanisme pentru denunțarea cazurilor de corupție;

· promovarea formării funcționarilor din Tunisia cu privire la politicile și programele comunitare.

2.2: O economie competitivă, bazată pe cunoaștere

37.         Îmbunătățirea performanțelor și competitivității economiei tunisiene

· continuarea reformelor structurale în vederea consolidării competitivității economiei și a promovării dialogului economic dintre Tunisia și UE și a sprijinirii coordonării strategiei de redresare în spiritul inițiativei 2020 (pentru creștere durabilă și locuri de muncă);

· favorizarea transformării structurale a economiei către o economie bazată pe sectoarele cu valoare adăugată ridicată, creșterea productivității și sporirea contribuției acestora la creșterea economică;

· continuarea programului de modernizare industrială, asigurarea continuării programelor structurale dintre Tunisia și Europa menite să sprijine competitivitatea întreprinderilor și inovarea, cum ar fi programul de sprijin pentru competitivitatea întreprinderilor și facilitarea accesului pe piață (PCAM) și proiectul pentru sprijinirea sistemului de cercetare și inovare (PASRI) și accelerarea, cu sprijinul UE, a punerii în aplicare a programelor de modernizare a sectorului agricol;

· accelerarea, cu sprijinul UE, a punerii în aplicare a programului de modernizare a serviciilor, a instituirii unui sistem de informare și monitorizare, asigurarea unei mai bune corelări între cererea și oferta de forță de muncă, precum și intensificarea cooperării în ceea ce privește calitatea, certificarea și antreprenoriatul, precum și alianțele și crearea de rețele;

· punerea în aplicare a strategiei guvernamentale privind dezvoltarea investițiilor private, inclusiv privind privatizarea;

· elaborarea strategiei guvernamentale vizând deschiderea sectorului infrastructurii pentru participarea sectorului privat și elaborarea legii-cadru privind parteneriatul public-privat.

2.3: Un mediu de afaceri mai atractiv

38.         Îmbunătățirea mediului de afaceri

· revizuirea și consolidarea cadrului de reglementare pentru investiții și practicile comerciale în direcția unei simplificări, transparențe și eficacități sporite;

· crearea unui organism la nivel național pentru investiții care să fie unicul reprezentant al investitorilor locali și străini și instituirea unui fond suveran pentru investiții;

· promovarea unui mediu favorabil pentru întreprinderi, cu precădere printr-o activitate mai intensă în ceea ce privește continuarea reformei sistemului judiciar, inclusiv procedurile judiciare de executare, precum și în ceea ce privește sporirea gradului de specializare a judecătorilor și reforma legislației privind falimentul;

· instituirea de mecanisme pentru observarea și monitorizarea mediului administrativ pentru afaceri din Tunisia și a practicilor internaționale din acest domeniu;

· sporirea atractivității site-ului Tunisiei destinat activităților cu valoare adăugată ridicată și inovatoare, precum și sprijinirea promovării investițiilor în regiune, inclusiv prin identificarea și valorificarea potențialurilor și particularităților regionale.

39.         Promovarea investițiilor și a parteneriatului și îmbunătățirea ancorării la nivel local a investițiilor.

· încurajarea dezvoltării de parteneriate între întreprinderi și clustere tunisiene și europene și facilitarea transferului de tehnologie;

· mobilizarea întreprinderilor locale în jurul investițiilor străine în vederea stimulării inovării și a unei dezvoltări economice endogene;

· favorizarea și instituționalizarea cooperării dintre asociațiile angajatorilor tunisieni și europeni și sprijinirea organizării unui forum economic Tunisia­UE.

40.         Armonizarea dreptului societăților comerciale pentru a proteja toate părțile și a facilita activitățile întreprinderilor

· favorizarea apropierii de standardele europene și internaționale privind dreptul societăților comerciale;

· asigurarea unei protecții a acționarilor, în conformitate cu standardele și practicile europene în domeniu;

· în conformitate cu standardele europene și internaționale, (i) sprijinirea sectorul privat în ceea ce privește finalizarea ghidurilor de bună guvernanță pentru diferitele tipuri de întreprinderi și (ii) elaborarea de ghiduri de bună guvernanță pentru entitățile publice;

· modernizarea gestionării în practică a registrului comerțului și a sistemului de publicare în monitorul oficial pentru informarea terților.

41.         Adoptarea standardelor europene și internaționale de audit financiar și reforma sistemului contabil al întreprinderilor tunisiene în direcția asigurării convergenței cu standardele europene și internaționale de contabilitate

· continuarea eforturilor de promovare a calității auditului statutar;

· continuarea eforturilor care vizează dezvoltarea sistemului contabil în vederea adoptării standardelor de contabilitate europene și internaționale;

· asigurarea cooperării cu instituțiile și organismele UE responsabile de supravegherea standardizării contabile și a auditului statutar.

42.         Intensificarea cooperării în domeniul politicii privind întreprinderile

· intensificarea cooperării cu UE în domeniul politicii de sprijinire a IMM-urilor prin punerea în aplicare a Cartei euro-mediteraneene pentru întreprinderi, având drept sursă de inspirație Small Business Act în special și acoperirea lacunelor serviciilor de sprijin pentru IMM-uri;

· promovarea unei mai strânse integrări a IMM-urilor tunisiene în rețeaua Enterprise Europe Network prin încheierea unui memorandum de înțelegere;

· facilitarea participării Tunisiei la programul pentru competitivitatea întreprinderilor și a IMM-urilor;

· sprijinirea îmbunătățirii mecanismelor de înființare de întreprinderi și facilitarea accesului la finanțare pentru IMM-uri prin consolidarea instrumentelor de finanțare prin capitaluri proprii și a mecanismelor de finanțare a capitalului inițial destinate promotorilor tineri și activităților inovatoare;

· sprijinirea consolidării capacităților instituționale prin structuri de sprijin pentru IMM-uri, cum ar fi încadrarea investitorilor, marketing și elaborarea de planuri de afaceri etc.;

· dezvoltarea activității fondurilor de investiții și consolidarea intervenției acestora în regiuni.

Pilonul 3: O integrare sporită și încheierea unui acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător

Ambele părți subliniază dorința lor de a continua punerea în aplicare a integrării progresive a propriilor economii având drept obiectiv crearea unui spațiu economic comun printr-o facilitare a comerțului și prin lansarea, cât mai curând posibil, a negocierilor în vederea unui acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ALSAC), în contextul angajării Tunisiei într-un proces de reforme democratice și economice.

Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător prevede îmbunătățirea oportunităților de acces pe piață și a mediului pentru investiții și creșterea sprijinului acordat reformelor economice care urmează a fi realizate în acest scop. Astfel, zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător, care va constitui o parte integrantă a acordului de asociere ar acoperi o gamă mai largă de domenii de interes comun (listă neexhaustivă, se va pune accentul pe sectoarele prioritare alese de către ambele părți și în cadrul procesului de apropiere legislativă):

· liberalizare sporită în vederea îmbunătățirii oportunităților de acces pe piață pentru produsele agricole, produsele agricole prelucrate, produsele pescărești și produsele industriale, ținându-se seama de circumstanțele proprii celor două părți;

· reglementarea tehnică privind produsele industriale, standardele, evaluarea conformității și supravegherea pieței;

· măsuri sanitare și fitosanitare

· liberalizarea comerțului cu servicii și protejarea investițiilor;

· achizițiile publice;

· politica în domeniul concurenței;

· circulația capitalurilor și plățile;

· protecția drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv protecția indicațiilor geografice tunisiene și europene;

· domeniul vamal;

· facilitarea schimburilor comerciale;

· dialog referitor la instrumentele de apărare comercială;

· comerțul și dezvoltarea durabilă.

În cursul negocierilor pentru Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător, părțile vor ține seama de caracterul sensibil al anumitor sectoare și vor trebui să aibă în vedere o asimetrie a angajamentelor, ținând seama de diferențele în ceea ce privește nivelul de dezvoltare dintre cele două părți. Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător ar trebui, de asemenea, să identifice prioritățile pentru apropierea normativă de acquis-ul comunitar, pe baza interesului reciproc și într-un mod dinamic care să permită ulterior o nouă apropiere normativă și o implementare treptată.

Ambele părți vor analiza împreună, prin intermediul Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător:

3.1 Un acces mai bun al mărfurilor pe piață prin eliminarea barierelor tarifare și netarifare:

43.         Produsele agricole și chestiuni sanitare și fitosanitare

· reluarea și finalizarea, acolo unde este cazul, a negocierilor cu privire la liberalizarea comerțului cu produse agricole, produse agricole prelucrate și cu produse piscicole;

· consolidarea cooperării în vederea îmbunătățirii sănătății animalelor și plantelor, precum și a securității sanitare a alimentelor, ținând seama de aspectele legate de bunăstarea animalelor, precum și în vederea facilitării comerțului cu produse agricole dintre Tunisia și UE;

· continuarea punerii în aplicare a Acordului OMC privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare (SPS) și a normelor internaționale ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), ale Convenției internaționale pentru protecția plantelor (CIPP) și a Codex Alimentarius;

· apropierea progresivă, pe baza standardelor organizațiilor relevante, a legislației și reglementărilor Tunisiei de legislația și reglementările UE în vigoare în domeniul sanitar, fitosanitar și al bunăstării animalelor, în vederea unei protecții echivalente, inclusiv în ceea ce privește normele de igienă, identificarea și trasabilitatea, animalele vii, hrana pentru animale și produsele alimentare;

· adoptarea și inițierea punerii în aplicare a proiectului de lege-cadru privind securitatea sanitară a alimentelor;

· consolidarea și modernizarea instituțiilor și laboratoarelor, inclusiv acreditarea produselor agricole;

· cooperarea în vederea îmbunătățirii mecanismelor de prevenire și eradicare a bolilor animalelor și a organismelor dăunătoare plantelor, inclusiv instituirea unor organisme profesionale în domeniul sanitar;

· efectuarea de schimb de expertiză tehnică și de experiență, inclusiv prin participarea la ateliere ale programului de formare al Comisiei Europene „O formare mai bună pentru o hrană mai sigură” (Better Training for Safer Food — BTSF);

· continuarea cooperării privind alertele sanitare, mai ales în cadrul sistemului de alertă rapidă al UE;

· modernizarea și consolidarea controlul sanitar și fitosanitar la frontiere, inclusiv a infrastructurii punctelor de control la frontieră (PIF).

44.         Produsele industriale

· finalizarea alinierii legislației orizontale în materie de acreditare, de evaluare a conformității și de supravegherea pieței, în vederea armonizării cu noul cadru legislativ european (NCL) din 2008;

· finalizarea, în sectoarele prioritare stabilite, a alinierii legislației sectoriale și a adoptării de standarde europene, precum și eliminarea normelor contradictorii și identificarea altor sectoare potențiale;

· continuarea și finalizarea modernizării instituțiilor responsabile de, acreditare, standardizare, evaluarea conformității, metrologie și supravegherea pieței, mai ales prin punerea în aplicare a recomandărilor formulate în cadrul proiectelor de înfrățire și de asistență tehnică și prin schimburi de informații și de expertiză, precum și prin integrarea acestora în structurile europene și internaționale;

· finalizarea pregătirii pentru sectoarele materialelor de construcții și produselor electrice, negocierea și încheierea unui acord privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA) pentru aceste două sectoare prioritare, celelalte sectoare prioritare precum sectorul utilajelor, al echipamentelor cu presiune și al instrumentelor de măsurare putând fi adăugate în acord treptat, pe măsură ce este realizată alinierea legislativă;

· continuarea acțiunilor de sensibilizare a agenților economici și în special a IMM-urilor din Tunisia și furnizarea sprijinului necesar pentru aplicarea directivelor și standardele europene adoptate de către Tunisia;

· punerea în aplicare a ACAA, extinderea și derularea permanentă a acestuia cu sprijin corespunzător din partea UE.

45.         Facilitarea și dezvoltarea schimburilor comerciale

· reformarea regimului de comerț exterior în vederea reducerii barierelor netarifare și consolidarea instrumentelor și organismelor de facilitare a schimburilor comerciale și de control și de aplicare a legislației;

· consolidarea, în măsura în care este posibil, a cooperării, mai ales prin schimbul de informații în domeniul protecției comerciale;

· consolidarea punctelor de contact „BTC” (barierele tehnice în calea comerțului), în vederea îmbunătățirii transmiterii de informații și a cooperării dintre UE și Tunisia și în vederea îndeplinirii unui rol de centru de informare pentru agenții economici.

46.         Revizuirea regulilor de origine

· încheierea Convenției regionale privind regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene;

· continuarea negocierilor privind revizuirea acestor reguli în vederea simplificării și ținând seama de noile schimbări tehnice și tehnologice în domeniul industrial, precum și de prioritățile de dezvoltare în anumite sectoare strategice ale Tunisiei, precum industria textilă și industria agroalimentară, pentru a atenua impactul erodării tarifare în zonă.

47.         Cooperare vamală

· Continuarea punerii în aplicare a unor măsuri vamale care să favorizeze facilitarea schimburilor comerciale, asigurând în același timp securitatea lanțului internațional de aprovizionare (utilizare sporită a analizei informatizate a riscurilor, controale a posteriori, proceduri simplificate de vămuire pentru agenții cunoscuți și certificați, legislație transparentă, extinderea experienței-pilot a ghișeului unic etc.);

· continuarea eforturilor în vederea unei gestionări integrate, cu celelalte entități care intervin la frontieră;

· intensificarea dialogului privind sistemul operatorului economic autorizat (AEO) în scopul apropierii normelor tunisiene de cele ale UE, în perspectiva, atunci când condițiile vor fi îndeplinite, a unui acord privind recunoașterea reciprocă a statutului de operator economic autorizat între administrația vamală tunisiană și administrațiile vamale din UE;

· consolidarea în continuare a capacităților instituționale ale autorităților vamale tunisiene;

· participarea la programul VAMĂ 2020.

48.         Drepturile de proprietate intelectuală: Apropierea progresivă a legislației tunisiene de standardele europene și consolidarea aplicării efective a acestor dispoziții, inclusiv la nivel judiciar;

· continuarea apropierii legislației tunisiene de standardele UE în domeniul drepturilor de proprietate industrială, al drepturilor de autor și al drepturilor conexe și finalizarea aderării la convențiile internaționale prevăzute de Acordul de asociere (analiza diferențelor față de standardele UE, introducerea unei legislații armonizate);

· apropierea legislației tunisiene de legislația UE privind protecția indicațiilor geografice (IG) și a denumirilor de origine (AO) (analiza diferențelor față de standardele UE, introducerea unei legislației armonizate);

· consolidarea capacităților administrative și judiciare, în special pentru combaterea pirateriei și a contrafacerii, în cooperare cu instituțiile, organizațiile și sectorul privat la nivelul UE (instituirea unor acțiuni regulate: plan de acțiune, dialog);

· consolidarea mijloacelor pentru garantarea unei protecții eficace și disuasive a drepturilor de proprietate intelectuală (consolidarea competențelor și capacităților autorităților vamale, a urmăririi penale și judiciare, evaluarea economică a impactului contrafacerii și al pirateriei asupra creativității și inovării la nivel național);

· continuarea acțiunilor de sensibilizare și de formare în domeniul proprietății intelectuale.

3.2 Un acces mai bun al serviciilor și al prestatorilor de servicii la piețe și libertatea de înființare de întreprinderi

49.         Liberalizarea comerțului cu servicii și a înființării de întreprinderi

· continuarea și finalizarea negocierilor privind liberalizarea comerțului cu servicii și a înființării de întreprinderi;

· asigurarea menținerii condițiilor de înființare de întreprinderi la același nivel de restrictivitate cu cel de la momentul încheierii acordului de asociere;

· convenirea asupra unui cadru pentru facilitarea discuțiilor cu privire la (i) recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale în vederea facilitării punerii în aplicare a concesiunilor schimbate între cele două părți și a favorizării mobilității furnizorilor de servicii și (ii) punerea în aplicare a măsurilor relevante de la punctul 25.

50.         Dezvoltarea sectorului serviciilor din Tunisia

· simplificarea procedurilor administrative, asigurându-se că procedurile administrative în materie de acces și de exercitare a activităților de servicii sunt transparente, proporționale, bazate pe criterii obiective, astfel încât să ofere predictibilitate și securitate juridică prestatorilor de servicii;

· reformarea serviciilor financiare (în materie de reglementare și de supraveghere, printr-o apropiere de standardele europene și internaționale):

· consolidarea în continuare a cadrului de reglementare și prudențial pentru piețele financiare și actorii financiari, prin apropierea acestuia de cadrul UE, în perspectiva unei liberalizări progresive;

· consolidarea prerogativelor, a eficacității și a independenței autorităților de supraveghere a piețelor financiare, în conformitate cu standardele internaționale;

· consolidarea pozițiilor financiare ale instituțiilor de credit și consolidarea mecanismelor prudențiale în direcția convergenței cu standardele internaționale. dezvoltarea sistemului de garantare a depozitelor la bănci;

· dezvoltare sectorului microfinanțării, în special în zonele rurale, și dezvoltarea unor servicii financiare adaptate nevoilor agricultorilor care lucrează în exploatații mici și mijlocii;

· dezvoltarea activității agențiilor de rating și punerea în aplicare a cadrului său juridic având drept sursă de inspirație principiile Organizației Internaționale a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO) și reglementările europene domeniu;

· dezvoltarea în continuare a sectorului poștal din Tunisia și facilitarea funcționării acestuia prin instituirea unui cadru reglementar sectorial adecvat;

· realizarea de schimb de experiență și de cunoștințe de specialitate în materie de reglementare a sectorului poștal, în perspectiva apropierii cadrului de reglementare de cel al UE.

· întreprinderea de acțiuni, cu sprijinul UE, în vederea instituirii unei autorități de reglementare pe piața serviciilor poștale.

51.         Promovarea și dezvoltarea comerțului electronic

· dezvoltarea unei cooperări în materie de promovare a unor activități de marketing prin rețele (vânzări în cadrul rețelelor);

· adoptarea celor mai bune practici la nivel european și internațional;

· punerea în aplicare a unei reglementări adaptate și oferirea de posibilități tinerilor absolvenți pentru ca aceștia să se integreze în activitățile din economia imobilizărilor necorporale și să aducă o valoare adăugată, precum și oferirea unor perspective pentru ocuparea forței de muncă.

52.         Circulația capitalurilor și plățile curente, liberalizarea completă a plăților curente și continuarea liberalizării operațiunilor de capital:           

· finalizarea progresivă a liberalizării plăților curente și continuarea liberalizării mișcărilor de capital în conformitate cu articolul 34 din Acordul de asociere;

· realizarea de schimburi de informații privind bunele practici cu privire la eliminarea restricțiilor privind libera circulație a capitalurilor.

3.3 Un mediu concurențial echitabil

53.         Politica în domeniul concurenței: continuarea punerii în aplicare și consolidarea angajamentelor luate cu privire la legislație și la punerea în aplicare a unei politici eficace în materie de concurență (articolele 36 și 37 din Acordul de asociere)

· evaluarea sistemului actual (legislația-cadru în vigoare și punerea în aplicare) adoptarea unor măsuri adecvate, în special în domeniul antitrust, pentru a facilita apropierea reglementărilor tunisiene de cele ale Uniunii Europene, asigurând, în același timp, respectarea principiilor nediscriminării, transparenței și echității procedurilor;

· consolidarea în continuare a statutului Consiliului Concurenței.

54.         Monopoluri de stat: punerea în aplicare a angajamentelor asumate în temeiul articolelor 37 și 38 din Acordul de asociere;

· realizarea de schimb de informații cu privire la monopolurile de stat, întreprinderile publice și întreprinderile cărora li s-au acordat drepturi speciale sau exclusive, pentru a facilita progresele Tunisiei în ceea ce privește punerea în aplicare a articolului 37 din Acordul de asociere.

55.         Ajutoare de stat: punerea în aplicare a angajamentelor asumate în ceea ce privește ajutoarele de stat, articolul 36 din Acordul de asociere;           

· crearea unor condiții de transparență în ceea ce privește ajutoarele de stat.

3.4 O integrare sud-sud mai profundă

56.         Contribuirea la crearea unei zone de liber schimb între UE și toți partenerii săi mediteraneeni

· continuarea punerii în aplicare a acordurilor de liber schimb cu partenerii mediteraneeni la nivel regional, intraregional sau bilateral;

· asigurarea punerii în aplicare a Acordului de liber schimb arabo-mediteraneean (Acordul de la Agadir) și extinderea acestuia la alți parteneri mediteraneeni, în conformitate cu dispozițiile acordului respectiv;

· convenirea asupra instituirii de mecanisme de facilitare a schimburilor și a investițiilor și care favorizează o integrare mai profundă la nivelul sud-sud.

3.5 Apropierea de acquis-ul comunitar

· continuarea, gradual și pe etape, a procesului de apropiere a cadrului juridic și de reglementare al Tunisiei de acquis-ul comunitar, pe baza instrumentelor comunitare de sprijin instituțional cu precădere, în special în domeniile relevante pentru piața internă;

· în acest scop va fi instituit un mecanism comun pentru a se identifica domeniile prioritare în care este necesară o apropiere, precum și diferitele etape și resursele necesare pentru concretizarea acesteia. Tunisia va derula un program național de convergență cu acquis-ul, cu sprijin din partea UE, în vederea îndeplinirii cu succes a planului de acțiune.

Pilonul 4 - Cooperarea în materie de ocuparea forței de muncă, politica socială și securitatea socială

57.         Punerea în aplicare a reformelor politicii de ocupare a forței de muncă, inclusiv consolidarea capacității de inserție profesională și munca decentă

· dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii naționale integrate de ocupare a forței de muncă, ținând seama de programul economic și social după încetarea mandatului Adunării Naționale Constituante a Tunisiei și de orientările strategiei europene privind ocuparea forței de muncă, precum și de cele nouă priorități stabilite în cadrul cooperării euromediteraneene privind ocuparea forței de muncă și munca;

· asigurarea unei mai bune adaptări a calificărilor în funcție de nevoile pieței forței de muncă și sprijin pentru înființarea unui organism de informare, orientare și de facilitare a inserției profesionale;

· sprijinirea dezvoltării unui sistem de certificare pentru a facilita recunoașterea calificărilor și pentru a favoriza mobilitatea, dezvoltarea carierei și capacitatea de inserție profesională;

· continuarea dialogului și a concertării acțiunilor privind ocuparea forței de muncă, capacitatea de inserție profesională și munca decentă, în special în contextul Conferinței ministeriale Euro-Med privind ocuparea forței de muncă și munca, în acord cu principiile flexicurității, justiției și echității sociale;

· sporirea participării pe piața muncii productive și legale, în special a tinerilor și a femeilor și garantarea unor politici active echitabile de ocupare a forței de muncă, în special prin consolidarea inserției femeilor și a șomerilor de lungă durată în rândul tinerilor absolvenți de învățământ superior;

· consolidarea sistemului de evaluare periodică a politicilor active de ocupare a forței de muncă, pentru a spori eficiența acestora și a le adapta mai bine la cerințele de pe piața muncii;

· consolidarea capacităților și modernizarea serviciilor publice de ocupare a forței de muncă și de monitorizare a pieței forței de muncă, în special în ceea ce privește sistemele de informare în domeniul ocupării forței de muncă și crearea de rețele între operatorii publici și cei privați și societatea civilă;

58.         Aplicarea integrală a drepturilor sociale fundamentale și a normelor fundamentale din domeniul muncii și consolidarea structurilor dialogului social

· continuarea dialogului și a cooperării privind punerea în aplicare a principiilor, drepturilor fundamentale, standardelor și convențiilor fundamentale privind munca în conformitate cu Declarația Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din 1998;

· elaborarea unei legislații a muncii în sensul unei flexibilități sporite a pieței muncii, protejând, în același timp, drepturile lucrătorilor;

· dinamizarea transformărilor economice și sociale din Tunisia prin încheierea unui nou contract social și printr-un dialog social efectiv între partenerii sociali: consolidarea structurilor tripartite, cât și a dialogurilor bipartite autonome, inclusiv a capacităților partenerilor sociali;

· punerea în aplicare a programului Tunisiei pentru munca decentă, după adoptarea sa de către Tunisia și OIM, și monitorizarea obiectivelor și indicatorilor acestuia;

· intensificarea dialogului social la nivel de întreprindere prin formarea continuă a membrilor comisiilor consultative ale întreprinderilor, în vederea îmbunătățirii prevenirii conflictelor de muncă și a productivității și capacității de inserție profesională în cadrul întreprinderii;

· consolidarea activităților de promovare și de monitorizare a sănătății lucrătorilor, a igienei și a securității la locul de muncă, inclusiv prin acțiuni de formare cu privire la aceste subiecte, prin instituționalizarea principiului precauției, prin prevenirea riscurilor profesionale legate de manipularea de substanțe periculoase sau toxice și prin schimbul de bune practici și analize în acest domeniu;

· dezvoltarea legislației în domeniul securității și sănătății la locul de muncă, elaborarea unei strategii pentru reducerea accidentelor mortale și grave la locul de muncă, elaborarea de manuale de referință, de ghiduri de certificare, precum și de hărți ale riscurilor profesionale;

· consolidarea și restructurarea Institutului pentru Sănătate și Securitate la Locul de Muncă în vederea adaptării la noile standarde naționale și internaționale de promovare a sănătății la locul de muncă, de prevenire a riscurilor profesionale și în vederea preluării noilor abordări privind planificarea și programarea în domeniul bunăstării lucrătorilor;

· punerea în aplicare a programului național pentru gestionarea riscurilor profesionale (PNGRP) inclusiv aplicarea unor metode specifice de prevenire a expunerii la riscuri profesionale în sectorul agriculturii și al pescuitului;

· promovarea responsabilității sociale a întreprinderilor și sprijinirea dezvoltării unor practici antreprenoriale care să respecte Pactul global al Organizației Națiunilor Unite, Declarația tripartită a OIM privind întreprinderile multinaționale și politica socială, precum și practicile în domeniu ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

59.         Promovarea politicii de incluziune socială și continuarea reformelor în materie de protecție socială

· continuarea cooperării în vederea intensificării și consolidării unei politici integrate de incluziune socială implicând totodată și societatea civilă;

· reducerea numărului persoanelor care trăiesc în sărăcie absolută sau relativă sau care se află într-o situație de vulnerabilitate la cel mai mic nivel recunoscut de către standardele internaționale, reducerea disparităților sociale și instituirea unui sistem de informare cu privire la categoriile de populație săracă;

· garantarea incluziunii sociale active a tuturor persoanelor, prin încurajarea participării pe piața muncii, în special a grupurilor celor mai vulnerabile;

· promovarea rolului structurilor sociale și actorilor societății civile în procesul de sprijinire și de asistență pentru integrarea categoriilor expuse riscului de excluziune și punerea în aplicare în continuare a politicii de integrare socioprofesională a persoanelor cu handicap;

· reformarea sistemului de pensii și asigurarea viabilității financiare a sistemelor de pensii și consolidarea capacităților instituționale ale organismelor publice responsabile cu administrarea sistemelor de pensii și de asistență medicală;

· întreprinderea de acțiuni în vederea generalizării protecției sociale și continuarea dialogului privind îmbunătățirea sistemului care guvernează protecția socială a lucrătorilor concediați din motive economice sau din motive tehnologice, în special în contextul introducerii de către Tunisia a unui nivel minim național al protecției sociale.

60.         Asigurarea aplicării principiului egalității de tratament în ceea ce privește legislația în domeniul social și aplicarea principiilor de coordonare a securității sociale între Tunisia și Uniunea Europeană

· asigurarea aplicării pe deplin a clauzei privind egalitatea de tratament în ceea ce privește condițiile de muncă, remunerarea și concedierea, atât în cazul lucrătorilor tunisieni, cât și al resortisanților Uniunii Europene care lucrează în mod legal;

· punerea integrală în aplicare a angajamentelor asumate în temeiul dispozițiilor Acordului de asociere privind coordonarea în materie de securitate socială pentru lucrători și pentru membrii familiilor acestora;

· asigurarea aplicării integrale a clauzei privind nediscriminarea în domeniul securității sociale pentru resortisanții din Tunisia și Uniunea Europeană și pentru membrii familiilor acestora.

Pilonul 5 — Dezvoltare locală și regională echilibrată și favorabilă incluziunii:

61.         Sprijinirea eforturilor de dezvoltare regională în vederea reducerii disparităților dintre regiuni și a promovării capacităților locale de dezvoltare

· sprijinirea punerii în aplicare a politicilor și programelor care vizează reducerea disparităților regionale (în special prin aplicarea unor măsuri de reabilitare și dezvoltare a infrastructurilor sociale publice), combaterea șomajului, sărăciei și precarității, și dezvoltarea de investiții, cu precădere în regiunile interioare defavorizate;

· sprijinirea derulării unor programe integrate de dezvoltare (rural/urban) și a unor acțiuni specifice în regiunile cu probleme specifice (potențial ridicat de migrație, rată înaltă a șomajului, regiuni de frontieră);

· îmbunătățirea capacităților locale de auto-dezvoltare a regiunilor, promovarea dezvoltării rurale și ameliorarea condițiilor de trai în zonele rurale, cu implicarea societății civile;

62.         Consolidarea cooperării descentralizate și a cooperării transfrontaliere

· consolidarea cooperării teritoriale cu UE, cu precădere cu privire la diagnosticare și la stabilirea unor strategii regionale pentru dezvoltare economică, precum și de marketing teritorial și de promovare economică;

· consolidarea capacităților instituționale ale organismelor cu atribuții în ceea ce privește dezvoltarea regională și guvernanța economică și favorizarea programelor de modernizare și de consolidare a capacităților colectivităților locale pentru ca acestea să devină motorul de dezvoltare la nivel local;

· multiplicarea, mobilizarea și exploatarea informațiilor regionale multisectoriale, spre beneficiul expertizei teritoriale, al programării și planificării regionale (utilizarea reciprocă a unui „sistem teritorial de informare în domeniul economic”, dezvoltarea unor celule de supraveghere și de informații în domeniul economic la nivel teritorial, crearea unui Centru Național pentru Dezvoltarea Regională și Consolidarea Cooperării Descentralizate);

· favorizarea apropierii de modelul european de dezvoltare regională și de coeziune, și dezvoltarea cooperării descentralizate între instituții de dezvoltare regională și locală și favorizarea schimbului de cunoștințe și de experiență și a cooperării în cadrul unor proiecte elaborate și derulate în parteneriat cu organisme europene.

63.         Sprijinirea procesului de descentralizare și a guvernanței locale

· acordarea de sprijin instituțional pentru instaurarea unei politici de descentralizare și oferirea de asistență pentru misiunile serviciului public la nivel central și regional, în contextul punerii în practică a descentralizării;

· sprijinirea reformei sistemelor juridice și normative (legi și regulamente), instituționale și organizaționale (competențe și atribuții) și de finanțare (taxe locale) ale colectivităților locale;

· sprijinirea definirii unei strategii de gestionare a resurselor umane și a programelor de consolidare a capacităților și de valorificare a potențialului uman la nivel local prin programe specifice de formare, de recalificare și de perfecționare și instituirea unor structuri de formare și de asistență destinate responsabililor desemnați în urma unui scrutin electoral;

· sprijinirea introducerii unui mod de guvernare bazat pe democrația participativă și favorizarea derulării proiectelor capabile să atragă, prin intermediul colectivităților locale, adeziunea populației;

64.         Dezvoltarea urbană și amenajarea teritoriului

· sprijinirea guvernanței urbane în materie de amenajare și gestionare a teritoriului și urbană și îmbunătățirea coordonării între nivelul central și cel local;

· consolidarea capacității municipalităților în materie de planificare urbană și amenajarea teritoriului;

· îmbunătățirea dispozitivului de supraveghere în materie de amenajare a teritoriului și urbanism, inclusiv crearea unor centre de observare specializate.

Pilonul 6 - O infrastructură modernă în serviciul unei economii competitive:

6.1: Transport și logistică

65.         Punerea în aplicare a politicii naționale privind transporturile și dezvoltarea transportului durabil

· punerea în aplicare a unei politici naționale a transporturilor durabile pentru îmbunătățirea tuturor modurilor de transport, în special în vederea asigurării sistemelor eficace, sigure și care diminuează impactul transporturilor asupra mediului și a schimbărilor climatice și sprijinirea dezvoltării cercetării;

· continuarea în special a programelor MedaMos și SafeMed în contextul dialogului privind transportul euromediteraneean (Euromed);

· continuarea dezvoltării unei politici privind infrastructura prin identificarea și evaluarea proiectelor de infrastructură destinate diverselor moduri de transport, ținându-se seama cu precădere de obiectivele internaționale în materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră;

· consolidarea și modernizarea infrastructurilor portuare și aeroportuare și modernizarea porturilor maritime destinate comerțului;

· asigurarea, în cazul porturilor identificate drept „porturi ale autostrăzilor mării”, a respectării anumitor criterii de calitate (infrastructuri portuare, servicii portuare, proceduri administrative și coordonarea inspecțiilor și servicii maritime intermodale);

· elaborarea unor strategii sectoriale pentru a răspunde obiectivelor care decurg din evoluția schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană și în cadrul punerii în aplicare a Uniunii pentru Mediterana;

· promovarea aplicării specificațiilor tehnice ale Uniunii Europene pentru interoperabilitatea rețelelor feroviare tunisiene;

· continuarea participării la exercițiul de planificare pentru infrastructurile de transport din regiunea Mediteranei, în special viitoarea rețea transmediteraneeană de transport și îmbunătățirea conexiunilor cu Rețeaua transeuropeană de transport.

66.         Armonizarea reglementărilor și consolidare instituțională

· începerea negocierilor pentru un acord euro-mediteraneean în domeniul aviației („cer deschis”);

· continuarea apropierii cadrului de reglementare și a celui legislativ de standardele europene și internaționale pentru toate modurile de transport și consolidarea capacității instituționale a structurilor tunisiene responsabile cu transportul;

· consolidarea structurilor autorității maritime și sprijinirea armonizării relațiilor sale cu autoritatea portuară;

·  promovarea schimbului de experiență și de bune practici privind transportul durabil și pentru toate modurile de transport.

67.         Dezvoltarea logisticii și promovarea intermodalității

· continuarea procesului de modernizare a serviciilor și a activității de logistică, inclusiv sprijin pentru înființarea Observatorului pentru logistică și punerea în aplicare a strategiei de dezvoltare a logisticii și de creare a unei rețele de platforme logistice în vederea asigurării unei fluidități sporite a schimburilor comerciale dintre Tunisia și UE;

· dezvoltarea cooperării pentru îmbunătățirea sistemului național de formare în domeniul logisticii și utilizarea noilor tehnologii de comunicații (e-logistica) ;

· intensificarea dialogului cu UE privind lanțul logistic pentru a implica Tunisia în acțiuni lansate de UE pentru îmbunătățirea lanțului logistic și a securității acestuia.

6.2: Energie

68.         Convergența progresivă către obiectivele politicii energetice a UE;

· elaborarea unui document de politică energetică ce converge progresiv către obiectivele energetice ale UE;

· promovarea cooperării în domeniul cercetării științifice și al transferului tehnologic.

69.         Consolidarea, dezvoltarea și optimizarea rețelelor și infrastructurilor energetice

· dezvoltarea și consolidarea de rețele, infrastructuri și interconexiuni (gaz, electricitate, petrol) în Tunisia (în special în regiunile interioare), cu țările din Maghreb și în regiunea euro-mediteraneeană (în special gazoducte și interconexiuni ale rețelelor de electricitate cu Italia).

70.         Promovarea utilizării energiilor regenerabile și managementul cererii de energie

· depunerea de eforturi în vederea îndeplinirii obiectivului de atingere a unei ponderi de 20 % a energiei din surse regenerabile în bilanțul energetic până în 2020;

· cooperarea în cadrul Planului solar tunisian precum și în ceea ce privește alte măsuri luate de Tunisia care vizează managementul cererii de energie, în conformitate cu Planul solar mediteraneean;

· consolidarea instituțiilor și convergența treptată a legislației tunisiene cu legislația și practicile UE;

· pregătirea în vederea participării la programul „Energie inteligentă” al UE.

71.         Integrarea progresivă a piețelor tunisiene pentru energie electrică și gaze naturale în piața europeană a energiei

· continuarea reformelor în sectoarele gazelor naturale și energiei electrice prin convergența cu acquis-ul UE, inclusiv prin adoptarea unor coduri privind energia electrică și gazele naturale; înființarea unei autorități de reglementare și eliminarea treptată a denaturărilor prețurilor;

· integrarea progresivă a piețelor de energie electrică ale Tunisiei, Marocului și Algeriei.

72.         Consolidarea cooperării regionale

· continuarea cooperării în domeniul energiei în cadrul Uniunii pentru Mediterana, inclusiv în vederea realizării Planului solar pentru Mediterana, continuarea cooperării în cadrul Centrului regional pentru energii regenerabile și eficiență energetică din Cairo.

6.3: Tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC)

73.         Consolidarea cooperării sectoriale

· continuarea cooperării în domeniul TIC pentru o societate informațională favorabilă incluziunii la scară universală, inclusiv schimbul de experiență și de expertiză privind reglementările sectoriale, cu scopul de a apropia cadrul de reglementare de cel al UE (de exemplu, prin Rețeaua euro-mediteraneeană a autorităților de reglementare - EMERG);

· favorizarea cooperării instituționale dintre autoritățile de reglementare/agențiile europene și tunisiene (Agenția Națională de Certificare Electronică, Agenția Națională pentru Frecvențe, Autoritatea Națională pentru Telecomunicații), de exemplu prin integrarea Agenției Naționale de Certificare Electronică în proiecte privind semnătura electronică;

· dezvoltarea cooperării în domeniul certificării electronice, începând cu domeniul semnăturii electronice și prin evaluarea posibilităților unui schimb de expertiză tehnică și/sau juridică;

· efectuarea de schimb de experiență în domeniul securității și al încrederii în mediul virtual (securitate informatică)

· efectuarea de schimburi de experiență și de expertiză în vederea consolidării capacității de evaluare a piețelor telecomunicațiilor și a perspectivelor de creștere oferite de comerțul electronic;

· dezvoltarea unei cooperări mai avansate în domeniul societății informaționale și al economiei digitale pe temele comune, având drept referință planul de acțiune;

· promovarea utilizării libere a internetului, inclusiv un schimb de expertiză și de experiență privind evoluțiile europene, internaționale și tunisiene în ceea ce privește principiile care guvernează internetul;

· consolidarea în continuare a competitivității și a capacităților sectorului TIC din Tunisia;

· continuarea și asigurarea cooperării privind rețelele de cercetare și de educație, în special în cadrul rețelei regionale mediteraneene (EUROMEDCONNECT) care permite accesul la resursele electronice specifice de cercetare.

74.         Dezvoltarea infrastructurii tehnologice

· dezvoltarea unei societăți informaționale favorabile incluziunii și favorizarea cooperării, dezvoltării competențelor și a schimburilor de experiențe în domenii legate de evoluțiile din domeniul tehnologiei informației în sectorul public, în special în ceea ce privește restructurarea programelor informatice mari ale statului în cadrul unui nou model economic bazat eventual pe tehnologia de cloud computing, Open Gov, Open Data și SaaS „Software as a Service”;

· facilitarea schimbului de experiență și de expertiză în ceea ce privește definirea și punerea în aplicare a normelor și standardelor privind evoluțiile tehnologiei informației și utilizarea acesteia;

· prezentarea și discutarea obiectivului Tunisiei de a deveni un hub regional de telecomunicații și de internet;

· favorizarea extinderii rețelei TDT (televiziune digitală terestră) pe termen scurt și evaluarea perspectivelor televiziunii terestre pe termen lung.

Pilonul 7 - O cooperare sectorială consolidată

7.1: Agricultura și pescuitul

75.         Sprijinirea modernizării sectorului agricol

· sprijinirea instituirii unui program multianual pentru dezvoltare agricolă și rurală (ENPARD);

· sprijinirea punerii în aplicare a Strategiei naționale pentru dezvoltarea agricolă în conformitate cu principalele orientări în materie de consolidare a securității alimentare, gestionare durabilă a resurselor naturale, valorificare a exporturilor și adaptarea la schimbările climatice;

· continuarea și consolidarea cooperării și a schimbului de informații și expertiză în domeniul politicii agricole;

· sprijinirea programului privind modernizarea sectorului agricol care vizează atât exploatațiile agricole, cât și instituțiile și structurile de sprijinire a agriculturii;

· dezvoltarea și consolidarea organizațiilor profesionale tunisiene din sectorul agriculturii prin îmbunătățirea reprezentativității și eficacității acestora în promovarea și organizarea de filiere agricole și agroindustriale;

· promovarea relațiilor de parteneriat dintre structurile profesionale tunisiene și omologii lor europeni, cu scopul de a consolida rolul lor de clasificare în materie de formare, de popularizare, de consultanță și de marketing;

· punerea în aplicare a strategiei naționale pentru agricultura ecologică și sprijinirea convergenței legislației cu politicile UE;

· punerea în aplicare a strategiei naționale din sectorul pescuitului urmărindu-se o exploatare durabilă a resurselor piscicole, consolidarea infrastructurilor portuare, valorificarea produselor provenite din pescuit și îmbunătățirea competitivității acestora, precum și promovarea acvaculturii marine și de apă dulce;

· dezvoltarea cooperării cu Uniunea Europeană în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORP) în Marea Mediterană (Comisia internațională pentru conservarea tonului din Oceanul Atlantic - CICTA și Comisia Generală        a pescuitului    pentru Marea Mediterană - CGPM), în vederea unei exploatări durabile a resurselor.

7.2: Industria

76.         Susținerea unei industrii mai competitive, care creează valoare și generează creștere economică

· sprijinirea stabilirii și punerii în aplicare a unor strategii industriale care favorizează investițiile care permit trecerea la activități economice cu valoare adăugată mai mare și emergența sectoarelor cu un potențial de creștere ridicat, precum și crearea de rețele tehnologice și industriale tematice și dezvoltarea clusterelor și centrelor de inovare;

· dezvoltarea și consolidarea infrastructurii industriale și tehnologice (zone industriale, poli tehnologici, complexe industriale și tehnologice) și promovarea atractivității acesteia, în special la nivel internațional;

· consolidarea modernizării structurilor de sprijinire a întreprinderilor și îmbunătățirea intervenției acestora la nivel regional;

· optimizarea participării Tunisiei la punerea în aplicare și la monitorizarea acțiunilor și rețelelor orizontale și sectoriale de cooperare industrială euro-mediteraneeană, inclusiv a polilor de competitivitate;

· favorizarea înregistrării întreprinderilor industriale la centrale de achiziții și la contractori europeni și internaționali și sprijinirea organizării în Tunisia a unui salon al parteneriatului industrial și tehnologic dintre Tunisia și Europa;

77.         Continuarea dialogului cu privire la viitorul sectorului textil/al confecțiilor          

· sprijinirea tranziției de la subcontractare la co-contractare și la dezvoltarea de produse și intensificarea cooperării în ceea ce privește introducerea unor etichete care favorizează accesul pe piețe;

· dezvoltarea cooperării și transferul de know-how în domeniul operațiunilor de finisare (managementul cererii de energie, al consumului de apă) și favorizarea cooperării și a schimbului de bune practici în materie de logistică, de transport multimodal, de tratare a apei uzate și de textile tehnice.

7.3: Turismul

78.         Dezvoltarea cooperării cu UE pentru susținerea punerii în aplicare a strategiei pentru dezvoltarea sectorului turismului

· facilitarea adaptării sectorului turistic și a întreprinderilor la evoluțiile pieței și la noile tehnologii ale informației (comerț turistic electronic, internet compatibil);

· îmbunătățirea calității și a diversificării ofertei sub toate aspectele și îmbunătățirea competențelor profesionale în acest sector;

· favorizarea restructurării investițiilor și a finanțării sectorului turismului

79.         Promovarea parteneriatelor și a schimbului de bune practici în materie de investiții și de promovare a turismului, cu implicarea sectorul privat din domeniul turismului

· facilitarea participării Tunisiei la diferite programe ale UE pentru inovare, competitivitate și promovarea dezvoltării ofertei;

· sprijinirea organizării de forumuri privind oportunitățile de investiții și parteneriat în domeniul turismului și de acțiuni promoționale.

7.4: Consolidarea cooperării în domeniul artizanatului

80.         Sprijinirea Tunisiei în vederea punerii în aplicare a planului național de dezvoltare a artizanatului, care vizează, în special:

· consolidarea și modernizarea cadrului instituțional, profesional, de reglementare, fiscal și financiar al activităților legate de artizanat, precum și dezvoltarea unei strategii de comunicare pe termen lung pentru artizanat;

· dezvoltarea cunoștințelor și competențelor tehnice ale artizanilor și ale întreprinderilor de artizanat prin modernizarea structurilor și procedurilor de educare, formare profesională, ucenicie, cercetare și inovare, precum și sprijin pentru crearea de întreprinderi;

· promovarea modernizării întreprinderilor de artizanat, dezvoltarea calității, dezvoltarea piețelor și investiții în infrastructura de producție.

7.5: Consolidarea cooperării în domeniul protecției consumatorilor

81.         cooperarea în domeniul protecției consumatorilor

· dezvoltarea schimburilor de experiență și de expertiză în domeniul protecției consumatorilor în scopul consolidării capacității administrative pentru aplicarea politicii de protecție a consumatorilor;

· pregătirea apropierii legislației tunisiene față de UE în domeniul protecției consumatorilor. continuarea, în special, a analizei legislației tunisiene în materie de etichetare, compoziție, fabricație și descriere a produselor pentru a apropia această legislație de principiile generale aplicate în Uniunea Europeană;

· consolidarea rolului asociațiilor din domeniul protecției consumatorilor;

· formularea de recomandări rezultate pe baza proiectului de înfrățire dintre instituțiile tunisiene și cele europene responsabile pentru protecția consumatorilor.

Pilonul 8 - O economie verde și durabilă

8.1: Mediul înconjurător și dezvoltarea durabilă

82.         Promovarea dezvoltării durabile și instaurarea unei politici consolidate de protecție a mediului

· îmbunătățirea planificării strategice în materie de mediu, favorizarea evaluărilor de durabilitate și consolidarea structurilor naționale și locale responsabile pentru mediu și dezvoltare durabilă;

· consolidarea programelor de conservare a biodiversității prin îmbunătățirea cadrului juridic și prin aplicarea planului strategic pentru diversitatea biologică în conformitate cu cele 20 de obiective din planul strategic al Convenției privind diversitatea biologică (CBD) 2011-2020;

· crearea unui program pentru depoluarea polilor industriali și favorizarea punerii în aplicare a planului național de gestionare a deșeurilor, gestionarea durabilă a pădurilor, precum și a acțiunilor de combatere a degradării litoralului, a desertificării și degradării solurilor;

· consolidarea politicii naționale în materie de mobilizare a resurselorde apă prin recurgerea la resurse neconvenționale, inclusiv apele uzate tratate.

83.         Îmbunătățirea guvernanței mediului

· ameliorarea participării diferiților parteneri vizați de acțiunea guvernamentală (societatea civilă și lumea științifică) în conformitate cu principiul 10 din Declarația de la Rio;

· consolidarea sistemului de veghe, de colectare și de tratare a informațiilor de mediu, precum și îmbunătățirea capacității administrative a structurilor de punere în aplicare a măsurilor de prevenire, de control al poluării și de monitorizare a stării mediului,

· adoptarea de strategii de comunicare în domeniul mediului și punerea accentului pe programe în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă.

84.         Sprijinirea tranziției la o economie verde

· elaborarea cadrului juridic pentru investițiile „verzi” și conceperea instrumentelor de planificare sectorială și teritorială în contextul trecerii la o economie verde;

· sprijinirea creării de platforme și de rețele de eco-inovare și de excelență pentru împărtășirea cunoștințelor științifice în materie de „economie verde”, pentru promovarea cercetării și inovării tehnologice, precum și pentru diseminarea tehnologiilor verzi;

· sprijinirea programelor de privind responsabilitatea socială a întreprinderilor în ceea ce privește tranziția la economia verde.

85.         Consolidarea cooperării regionale în materie de mediu

· consolidarea cooperării regionale cu țările vecine și între autoritățile regionale și locale, în special în cadrul inițiativei „Orizont 2020” care vizează depoluarea Mării Mediterane și în ceea ce privește problemele de apă și de desertificare;

· cooperarea în vederea punerii în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Convenției de la Barcelona, precum și ratificarea și punerea în aplicare a protocoalelor la această convenție;

· punerea în aplicare a instrumentelor inovatoare de cooperare cu UE în vederea punerii în aplicare a convențiilor și a protocoalelor privind protecția mediului, în special în materie de biodiversitate, combaterea desertificării și gestionarea deșeurilor;

· consolidarea cooperării dintre Tunisia și Agenția Europeană de Mediu.

8.2: Schimbări climatice

86.         Dezvoltarea cooperării în domeniul schimbărilor climatice

· consolidarea cadrului instituțional tunisian responsabil cu chestiunile legate de climă și continuarea punerii în aplicare a Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCNUCC), îndeosebi punerea în aplicare a acordurilor de la Cancun din 2010 și de la Durban din 2011, în special:

· cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea de strategii de dezvoltare durabilă cu emisii reduse de CO2 în vederea construirii unei economii cu emisii reduse de carbon și rezilientă la schimbările climatice;

· inventarierea gazelor cu efect de seră și punerea în aplicare a măsurilor de comunicare, notificare și verificare (sistemul „MRV”);

· cooperarea în domeniul dezvoltării și instituirea unui regim post-2012 privind schimbările climatice, inclusiv măsuri de atenuare adecvate la nivel național (NAMA);

· realizarea de schimburi de experiență, elaborarea și punerea în aplicare a strategiilor și a planurilor de acțiune pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea;

· realizarea primelor acțiuni de pregătire a unui sistem de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră;

· dezvoltarea de instrumente de monitorizare și avertizare timpurie pentru o mai bună cooperare în domeniul schimbărilor climatice pe o scară euromediteraneeană.

8.3: Politica maritimă integrată

87.         Dezvoltarea unei abordări integrate a activităților legate de sau care au un impact asupra mării și zonelor costiere, atât la nivel național, cât și la nivel regional, în conformitate cu dreptul internațional;

· dezvoltarea unei politici maritime integrate care să țină seama de diversele interese marine și maritime, pe baza convențiilor regionale/internaționale pertinente;

· consolidarea structurilor instituționale din administrație pentru coordonarea dintre diferitele sectoare care au un impact asupra mării și îmbunătățirea guvernanței diverselor activități maritime la nivelurile corespunzătoare;

· promovarea creării și a gestionării zonelor protejate și a rezervelor biologice în conformitate cu recomandările și activitățile actuale din cadrul cooperării internaționale și regionale, în special al Convenției de la Barcelona și al Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană, ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului privind gestionarea integrată a zonelor costiere la Convenția de la Barcelona (GIZC).

C.          Dimensiunea științifică și umană: apropierea între popoare

Pilonul 1 - Dezvoltarea competențelor și accesul la cunoștințe:

1.1: Educație

88.         Îmbunătățirea calității sistemului de învățământ și a conținutului programelor

· îmbunătățirea în continuare a calității și a performanței sistemului de învățământ, în special în ceea ce privește eșecul școlar, formarea profesorilor și programele și manualele școlare;

· crearea unui învățământ tehnic și profesional de calitate și încurajarea orientării elevilor înspre aceste filiere;

· intensificarea predării limbilor străine și dezvoltarea formării interactive;

· consolidarea și extinderea utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în sistemul de învățământ.

1.2: Formarea profesională

89.         Modernizarea sistemului național de formare profesională și valorizarea cursurilor de formare profesională cu un înalt potențial de inserție profesională;

· consolidarea capacității instituționale a ministerului formării profesionale și ocupării forței de muncă (MFPOFM) în coordonarea strategiei și a gestionării bazate pe rezultate;

· elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii de reformă a formării profesionale articulate cu cea care urmează a fi stabilită pentru învățământul superior, pentru a răspunde mai bine nevoilor pieței forței de muncă;

· dezvoltarea în continuare a cadrului național al calificărilor;

· continuarea punerii în aplicare a Cartei euro-mediteraneene pentru întreprinderi în ceea ce privește încurajarea formării la locul de muncă, dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul elevilor care urmează cursuri de formare profesională și îmbunătățirea activităților de formare pentru internaționalizare; evaluarea comună a progreselor realizate pe baza unor indicatori stabiliți în acest sens la nivel regional.

1.3: Învățământul superior

90.         Sprijinirea reformei sistemului de învățământ superior tunisian și convergența acestuia cu principiile procesului Bologna

· consolidarea dialogului în vederea sprijinirii reformei sistemului de învățământ superior tunisian și a convergenței acestuia cu principiile procesului Bologna;

· finalizarea reformei LMD (licență, masterat, doctorat), consolidarea dezvoltării studiilor doctorale, instituirea unui sistem național de evaluare, asigurare a calității și acreditare, precum și a cadrului național al calificărilor (CNC) ;

· consolidarea programelor de codiplomă și de cotutelă între Tunisia și statele membre ale UE și promovarea mobilității studenților, a profesorilor și a cercetătorilor;

· introducerea unor instrumente pentru facilitarea transparenței, a comparabilității și a recunoașterii studiilor, cum ar fi sistemul de acumulare și transfer de credite (ECTS);

· intensificarea predării limbilor străine.

91.         Îmbunătățirea calității și a guvernanței învățământului superior în Tunisia și consolidarea capacității de inserție profesională a absolvenților învățământului superior

· consolidarea guvernanței, a autonomiei instituțiilor de învățământ superior și a procesului de certificare, între altele prin schimb de experiență și de bune practici;

· consolidarea capacității de inserție profesională a absolvenților învățământului superior, prin îmbunătățirea sistemului de informare și de orientare în colaborare cu sistemul de învățământ, sistemul de învățământ superior și cu angajatorii;

· îmbunătățirea sistemului de informare și de orientare în colaborare cu sistemul de învățământ, sistemul de învățământ superior și cu angajatorii;

· dezvoltarea activităților de formare profesională la nivelul învățământului superior.

92.         Consolidarea participării Tunisiei la programele europene de cooperare externă

· promovarea participării Tunisiei la programele de sprijinire a reformei sistemului de învățământ superior, precum și de parteneriat și de mobilitate academică existente și viitoare în acest domeniu;

· continuarea campaniilor de informare a potențialilor candidați, a studenților și a cadrelor didactice universitare cu privire la aceste programe.

1.4: Cercetarea științifică și tehnologică și inovarea

93.         Consolidarea rolului sistemului național de cercetare și inovare în edificarea economiei bazate pe cunoaștere;

· îmbunătățirea guvernanței sistemului național de cercetare și inovare și a coordonării dintre diferiții actori;

· consolidarea sinergiilor dintre sistemul de cercetare și inovare și sectoarele productive, prin crearea unor structuri de valorificare și de interfață, dezvoltarea de rețele sectoriale tematice în materie de inovare, care să regrupeze structurile de cercetare, structurile de interfață și întreprinderile economice, precum și promovarea unor proiecte între aceste rețele și rețelele omoloage la nivel european;

· extinderea rețelei tunisiene de laboratoare de analiză și testare;

· sprijinirea dezvoltării de infrastructuri de cercetare, tehnologie și inovare:

· continuarea punerii în aplicare a Cartei euro-mediteraneene pentru întreprinderi în ceea ce privește aspectele referitoare la inovare și la consolidarea progreselor realizate pe baza unor indicatori definiți la nivel regional;

· promovarea cooperării și a schimburilor reciproce de informații referitoare la brevete și la transferul de tehnologie;

· sprijinirea de către UE a dezvoltării instrumentelor de finanțare adaptate pentru inovare;

· consolidarea dialogului politic bilateral și regional în materie de cercetare și inovare, în special prin promovarea armonizării sistemelor naționale/regionale de inovare pe ambele maluri ale Mediteranei, prin consolidarea sinergiilor dintre cercetare și producție, precum și a capacității de inovare a întreprinderilor în întreaga regiune euro-mediteraneeană.

94.         Participarea Tunisiei la Spațiul european de cercetare

· consolidarea cunoștințelor și a capacității instituțiilor de cercetare și inovare tunisiene în scopul intensificării participării lor la Spațiul european de cercetare (PC 7, PIC și Orizont 2020, COST și agențiile);

· identificarea temelor de interes comun pentru cercetare și inovare, consolidarea în continuare a schimbului de cercetători în proiectele de cercetare și inovare și consolidarea cooperării în context bilateral și regional;

· promovarea schimburilor reciproce de informații privind strategiile de inovare și dezvoltare tehnologică (în special în contextul Strategiei UE 2020);

· consolidarea rețelei de puncte naționale de contact și tematice pentru programul-cadru de cercetare;

· facilitarea mobilității și a circulației cercetătorilor și a personalului implicat în activitățile de colaborare științifică și tehnologică dintre Tunisia și UE.

Pilonul 2 - Dezvoltarea cooperării în domeniul sănătății

95.         Îmbunătățirea nivelului sănătății, al cercetării și al supravegherii sanitare în Tunisia

· promovarea reformei sectorului sănătății în vederea îmbunătățirii performanței și a reducerii disparităților interregionale și crearea unui sistem de asigurare a calității în cadrul sistemului sanitar tunisian;

· sprijinirea informatizării sistemului de informații medicale spitalicești și generalizarea sistemului de evaluare medico-economică a șederii în spital;

· promovarea reformei sistemului de finanțare în domeniul sănătății: structura finanțării, pachete de servicii medicale și nivel de solidaritate;

· promovarea demersurilor în direcția unui acces mai echitabil la servicii medicale de calitate, punerea în aplicare a unui plan de amenajare, renovare și reorganizare spitalicească (harta organizării sanitare, studii de programare medicală, arhitecturală și de înaltă calitate în ceea ce privește protecția mediului, precum și finanțarea planurilor de investiții);

· consolidarea strategiei naționale de transplant de organe prin înființarea unui registru național al organelor care prezintă insuficiențe în stadiu terminal;

· consolidarea cooperării cu organismele internaționale și europene, între altele în materie de cercetare și dezvoltare în domeniul sănătății.

96.         Prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile

· punerea în aplicare a instrumentelor internaționale în domeniul sănătății, cum ar fi Regulamentul sanitar internațional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și punerea în aplicare a Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului;

· promovarea cooperării în domeniul indicatorilor de sănătate, prin intermediul rețelelor internaționale de schimb de informații privind prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile;

· elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii naționale pentru prevenirea și tratarea comportamentelor adictive și susținerea demersurilor de promovare a unei stări bune de sănătate și a unui comportament sănătos la toate vârstele, pentru a împiedica sau întârzia apariția bolilor cronice;

· consolidarea capacității de detecție și reacție în ceea ce privește amenințările la adresa sănătății, inclusiv a formării, în special prin crearea unui sistem informatizat de supraveghere epidemiologică, elaborarea strategiilor și a programelor de gestionare a riscurilor sanitare.

Pilonul 3 - Apropierea între popoare în domeniile culturii, tineretului și mass-media:

3.1: Cooperarea culturală

97.         Consolidarea cooperării culturale

· consolidarea politicii culturale a Tunisiei și a capacității operatorilor culturali, în principal prin intermediul integrării Tunisiei în programele și proiectele europene, prin sprijin pentru proiecte de restructurare și de instituționalizare a sectorului cultural, precum și prin promovarea schimbului de cele mai bune practici și elaborarea unor studii și proiecte comune în domeniul guvernanței locale a culturii;

· promovarea schimburilor culturale prin intensificarea participării Tunisiei la programele de cooperare culturală în regiunea mediteraneeană;

· promovarea accesului producției culturale tunisiene în spațiul european prin promovarea mobilității artiștilor, a profesioniștilor și a practicienilor tunisieni, crearea unor rețele și parteneriate dedicate și promovarea industriilor culturale;

· prin intermediul acțiunilor menționate anterior, promovarea punerii în aplicare a Convenției UNESCO din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, la care Tunisia este parte.

3.2: Tineretul

98.         Consolidarea cooperării în domeniul tineretului

· consolidarea cooperării în domeniul educației informale a tinerilor și a animatorilor socio-educativi în scopul de a favoriza schimburile de informații și de bune practici pe teme de interes comun, dialogul intercultural și dezvoltarea societății civile;

· consolidarea cooperării în domeniul tineretului și consolidarea vieții asociative și cetățenești, în special în domeniul protecției mediului, voluntariatului, combaterii fumatului și a drogurilor, prevenirii bolilor cu transmitere sexuală: HIV/SIDA.

3.3: Cooperarea în sectorul audiovizualului și al media

99.         Consolidarea cooperării în domeniul media

· promovarea si continuarea dialogului și a cooperării în sectorul audiovizualului și al media. Se va acorda o atenție deosebită garantării unui sistem de reglementare transparent, eficace și predictibil cu o autoritate independentă de reglementare în sectorul audiovizualului și al media.

D.          Sprijin și asistență pentru punerea în aplicare a planului de acțiune

Pilonul 1 - Sprijin financiar și tehnic

1.           Dimensiunea financiară a parteneriatului dintre Tunisia și Uniunea Europeană va avea în vedere elaborarea și punerea în aplicare a reformelor, în special în domeniile prioritare identificate în perioada punerii în aplicare a prezentului plan de acțiune și a reviziuirilor sale succesive, în conformitate cu comunicările privind politica de vecinătate elaborate de către UE în 2011[5] și în 2012[6].

În perioada de punere în aplicare a planului de acțiune, Tunisia va trebui să răspundă mai multor provocări legate, pe de o parte, de instaurarea unei democrații durabile, relansarea creșterii economice și promovarea coeziunii sociale și, pe de altă parte, de încheierea Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător.

Punerea în aplicare a acestui acord va necesita eforturi importante de apropiere de acquis-ul comunitar, de modernizare instituțională și a infrastructurii.

Sprijinul financiar al UE, care a crescut în urma revoluției, ar trebui să își continue evoluția, în scopul de a sprijini o veritabilă politică de convergență cu UE și de a asista Tunisia în eforturile sale de reformă.

Domeniile de intervenție ale viitorului sprijin tehnic și financiar din partea UE vor fi definite pe baza priorităților identificate în prezentul plan de acțiune și se vor baza pe ambițiile legate de reformele politice și socio-economice ale Tunisiei, astfel cum sunt precizate în prezentul plan de acțiune. Aceste domenii vor fi convenite de cele două părți în cadrul exercițiului de programare, în afara negocierilor privind planul de acțiune.

Pe tot parcursul acestui proces, Tunisia va beneficia de toate instrumentele financiare disponibile pentru acțiunea externă a UE și de noua politică europeană de vecinătate (NPEV), precum și de expertiza instituțiilor UE și a statelor membre, pentru a realiza cu succes această integrare.

2.           Cele două părți au convenit să examineze modalitățile de trecere la o nouă etapă în ceea ce privește accesul la resursele financiare adecvate ale UE pentru sprijinirea Tunisiei pe calea politicii regionale și de coeziune a UE, precum și pentru adoptarea unor noi proceduri de punere în aplicare.

În contextul schimbărilor istorice din Tunisia și al aspirațiilor legitime ale poporului său și ale tinerei ei generații la progres și prosperitate, Tunisia se confruntă cu două priorități absolute care sunt crearea de locuri de muncă pentru o populație tânără și din ce în ce mai educată și o dezvoltare regională mai echitabilă.

3.           Cooperarea financiară cu BEI și BERD va fi, de asemenea, consolidată în vederea sprijinirii investițiilor în infrastructură, în sectorul financiar și în dezvoltarea sectorului privat și a parteneriatului, precum și a sprijinirii sectoarelor inovatoare, creatoare de locuri de muncă destinate tinerilor absolvenți.

Cooperarea cu cele două instituții va fi, de asemenea, solicitată în conformitate cu orientările NPEV pentru a facilita accesul IMM-urilor la finanțare și dezvoltarea mecanismelor de garantare.

În contextul procesului de reflecție privind extinderea mandatului Fondului European de Investiții (FEI) la zona Mediteranei, avută în vedere în cadrul NPEV, va începe o cooperare cu Fondul European de Investiții în conformitate cu orientările NPEV, pentru a facilita accesul IMM-urilor la finanțare și dezvoltarea mecanismelor de garantare.

4.           Dincolo de coerența sprijinului financiar, ambele părți își vor continua eforturile în scopul de a:

· optimiza aplicarea instrumentelor financiare existente, printr-o orientare mai bună a programelor de cooperare și printr-o colaborare mai bună între Tunisia și UE în vederea optimizării capacității de absorbție a Tunisiei;

· profita de toate noile instrumente și programele tematice relevante și necesare puse în aplicare de Uniunea Europeană ca parte a acțiunii sale externe, ținând seama de nevoile, de progresele reformei și de capacitatea de absorbție a Tunisiei, și respectând principiile eficacității ajutorului, în special programarea comună.

Pilonul 2 - Participarea la programele și agențiile Uniunii Europene

Participarea la programele și la agențiile Uniunii Europene

· promovarea participării Tunisiei la agențiile și la programele UE deschise țărilor terțe;

· încheierea unui acord-cadru pentru participarea Tunisiei la programele Uniunii Europene deschise țărilor terțe.

E.           E. Adoptare și durată

Prezentul plan va fi prezentat Consiliului de asociere Tunisia-UE, care îl va adopta în mod oficial. Acesta va avea o durată de cinci ani.

Uniunea Europeană și Tunisia pot ope legis să efectueze propriile examinări unilaterale ale progreselor realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a planului.

Relațiile Uniunea Europeană-Tunisia: un parteneriat privilegiat

Plan de acțiune pentru 2013-2017

Anexa 1: Matrice de priorități (aprilie 2014)

Obiective || Măsuri Tunisia || Eventualul sprijin din partea UE[7] || Indicatorii și calendarul

1) Instituirea unui sistem electoral democratic, în special prin consolidarea independenței și a funcționării „autorității superioare independente electorale” (ASIE) care este responsabilă cu gestionarea și organizarea alegerilor. || - adoptarea normelor constituționale sau legislative corespunzătoare și a măsurilor tranzitorii adecvate; - punerea la dispoziția autorității superioare independente electorale (ASIE) a mijloacelor necesare pentru a funcționa autonom; - asigurarea participării societății civile la elaborarea legislației electorale, precum și la desfășurarea și observarea alegerilor; - promovarea parteneriatului cu societatea civilă prin intermediul unei abordări participative; || - sprijin direct pentru autoritatea superioară independentă electorală; - furnizarea de expertiză privind toate aspectele referitoare la procesul electoral, inclusiv din domeniul securității; - desfășurarea unei misiuni UE de observare a alegerilor; - sprijin pentru organizațiile societății civile; || - Legea organică nr. 23/2012 din 20 decembrie 2012 privind ISIE; - funcționarea efectivă a ISIE; - organizarea de alegeri generale bazate pe acquis-ul alegerilor democratice din octombrie 2011; - dialog privind procesul electoral, inclusiv privind monitorizarea aplicării recomandărilor MOE/2011 de către diferitele autorități competente, în funcție de prerogativele și competențele lor specifice; - publicarea cu eficacitate a rezultatelor exhaustive ale alegerilor și instituirea unei proceduri pentru gestionarea erorilor. Calendar: pe termen scurt

2) Asigurarea independenței justiției, creșterea profesionalismului și eficacității acesteia (accesul la justiție, durata proceselor), asigurarea respectării drepturilor omului, a prezumției de nevinovăție și a dreptului la un proces echitabil. || - consolidarea statului de drept și sprijin pentru tranziția democratică prin susținerea procesului de reformă a sistemului judiciar și a sistemului penitenciar în conformitate cu normele și standardele internaționale;  - adoptarea unui cadru legislativ adecvat la standardele internaționale; - instituirea unui cadru instituțional funcțional/a unor resurse umane și mijloace logistice adecvate; - modernizarea sistemului penitenciar; - promovarea parteneriatului cu societatea civilă și a unei abordări participative a acestor reforme; - promovarea transparenței și a accesului la informații; - adoptarea și punerea în aplicare a proiectului de lege transmis adunării naționale constituante (ANC) în noiembrie 2012 privind justiția de tranziție; - crearea instanței naționale a justiției de tranziție prevăzută de lege (comisia „adevăr și demnitate”); || - asistență tehnică; - consolidarea capacităților; - sprijin pentru modernizarea infrastructurii judiciare; - sprijin pentru organizațiile societății civile; - furnizarea de expertiză; - formare; - sprijin tehnic pentru instanța națională a justiției de tranziție; || - adoptarea și punerea în aplicare a legilor privind independența justiției și accesul la aceasta, adoptate de ANC și de către viitorul parlament; - adoptarea legii privind statutul magistraților și adoptarea legii organice privind Consiliul Superior al Magistraturii; - Consiliul Superior al Magistraturii este operațional - societatea civilă este invitată la reuniunile comitetului de coordonare din cadrul „Programme d’Appui à la Réforme de la Justice” (programul de sprijin pentru reforma sistemului judiciar, încheiat de UE/Tunisia în anul 2012); - reabilitarea treptată a tribunalelor în funcție de mijloacele și bugetele alocate, în conformitate cu standardele internaționale; - armonizarea cadrului legislativ, de reglementare și instituțional cu standardele internaționale; - punerea în aplicare a dispoziției care permite și consolidează accesul organizațiilor neguvernamentale în închisori; - crearea unui mecanism de supraveghere a numărului de detenții preventive și a evoluției ratei de încarcerare. Calendar: pe termen mediu

3) Reformarea sectorului securității în cadrul unei reforme cuprinzătoare și aprofundate, în vederea asigurării respectării standardelor internaționale în ceea ce privește statul de drept, drepturile omului și dreptul internațional. || - adoptarea reformelor legislative și de reglementare adecvate, inclusiv a mecanismelor de supraveghere democratică și de responsabilizare; - asigurarea implicării societății civile în elaborarea și monitorizarea reformelor (abordare participativă), evaluarea rezultatelor; - asigurarea formării necesare (inclusiv privind respectarea drepturilor omului) pentru personalul implicat; - dotarea forțelor de securitate cu mijloacele și echipamentele necesare și adecvate pentru necesitățile acestora, într-un spirit de utilizare minimă a forței, evaluarea efectelor acestei acțiuni; [- punerea la dispoziția publicului a organigramelor și a codurilor de conduită ale forțelor de securitate internă]; || - sprijin financiar pentru programul de reformă a sectorului securității; - furnizarea de expertiză și de formare; - sprijin pentru organizațiile societății civile; || - adoptarea de către ANC și viitorul parlament și punerea în aplicare efectivă a legislației care încorporează standardele internaționale în materie de guvernanță, respectarea și promovarea dreptului internațional, a drepturilor omului, în conformitate cu principiile statului de drept. Calendar: pe termen mediu - adoptarea de către ANC și viitorul parlament a mecanismului de control democratic asupra organelor și forțelor de securitate; - crearea de comisii parlamentare pentru monitorizarea bugetelor naționale de securitate; Calendar: pe termen mediu - validarea și lansarea punerii în aplicare a recomandărilor evaluărilor inter pares privind frontierele și migrația/reforma sectorului securității. Calendar: termen scurt spre mediu

4) Consolidarea protecției drepturilor omului, inclusiv a drepturilor femeilor și copiilor || - asigurarea punerii în aplicare treptate și efective a acordurilor internaționale; - adoptarea reformele legislative și de reglementare corespunzătoare; - asigurarea participării societății civile la elaborarea și monitorizarea reformelor; - asigurarea formării necesare a personalului implicat; - confirmarea invitației permanente la Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului și la mecanismele speciale ale ONU privind drepturile omului; - instituirea unui mecanism independent de monitorizare a drepturilor copilului; - elaborarea unei legi-cadru privind violența împotriva femeilor, în conformitate cu standardele internaționale; - menținerea moratoriului de facto privind execuțiile; - continuarea asocierii la inițiativa transregională privind pedeapsa cu moartea, sprijinită de UE în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite; - promulgarea legii organice privind autoritatea națională de prevenire a torturii; - crearea autorității naționale de prevenire a torturii; - revizuirea legii referitoare la instanța drepturilor omului în conformitate cu principiile de la Paris (1993); || - dialogul politic și concertarea în cadrul forurilor ONU; - furnizarea de expertiză; - formare; - sprijin pentru organizațiile societății civile; - sprijin tehnic și instituțional; || - promulgarea și punerea în aplicare treptată și efectivă a legislației și a reglementărilor în vederea aplicării convențiilor internaționale ratificate de către Tunisia; Calendar: pe termen lung - depunerea instrumentelor de ratificare privind ridicarea rezervelor față de CEDAW; Calendar: pe termen mediu - revizuirea Codului penal și a Codului de procedură penală, în special în ceea ce privește libertatea de exprimare, precum și drepturile femeilor și ale copilului, în conformitate cu standardele internaționale; Calendar: pe termen mediu - adoptarea și punerea în aplicare a unor legi privind instaurarea mecanismului independent de monitorizare a drepturilor copilului; Calendar: pe termen scurt - progres în direcția ratificării celui de al treilea Protocol opțional la Convenția internațională cu privire la drepturile copilului; Calendar: pe termen mediu - adoptarea și punerea în aplicare a unei legi-cadru privind violența împotriva femeilor, în conformitate cu standardele internaționale; Calendar: pe termen mediu - continuarea dialogului național privind abolirea pedepsei cu moartea. Calendar: pe termen mediu. - adoptarea și punerea în aplicare a proiectului de lege transmis Adunării Naționale Constituante în noiembrie 2012. Calendar: pe termen scurt - revizuirea legii referitoare la instanța drepturilor omului și instituirea efectivă a instanței în conformitate cu principiile de la Paris (1993); - adoptarea și punerea în aplicare a statutului de instanței drepturilor omului. Calendar: pe termen scurt și mediu - organizarea unor formări privind drepturile omului în beneficiul personalului implicat. Calendar: punere în aplicare pe toată durata planului de acțiune

5) Realizarea reformei mijloacelor de informare în masă și profesionalizarea acestui sector || - adoptarea de norme constituționale, legislative și de reglementare corespunzătoare; - asigurarea formării necesare a instituțiilor implicate; - asigurarea participării societății civile la elaborarea și monitorizarea reformelor, în special a sindicatelor și a organizațiilor care activează în domeniul libertății presei și al libertății de exprimare; || - furnizarea de expertiză; - formare; - sprijin pentru organizațiile societății civile; || - funcționarea efectivă a autorității în materie de comunicare audiovizuală. Calendar: pe termen scurt - continuarea dialogului început privind mecanismele de protecție a jurnaliștilor în exercitarea profesiei lor; Calendar: pe termen scurt

6) Consolidarea rolului și a capacităților societății civile || - garantarea unui cadru deschis și transparent pentru organizarea și activitatea actorilor societății civile; || - furnizarea de expertiză; - formare; - sprijin pentru organizațiile societății civile; || - adoptarea unor legi care să garanteze libertatea de asociere, realizată prin Decretul-lege nr. 2011-88 din 24 septembrie 2011; - adoptarea unor reguli transparente pentru finanțarea publică a asociațiilor; Calendar: pe termen scurt - organizarea de consultări tematice și regionale periodice cu componente ale societății civile, în special în cadrul dialogului cu UE. Calendar: punere în aplicare pe toată durata planului de acțiune

7) Desfășurarea unui dialog privind migrația, mobilitatea și securitatea și încheierea unui parteneriat pentru mobilitate || - continuarea dialogului privind migrația, mobilitatea și securitatea; - elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii naționale privind migrația și tunisienii din străinătate; - punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în cadrul parteneriatului pentru mobilitate (consolidarea capacităților, gestionarea cunoștințelor, colectarea de date etc.); - asigurarea participării societății civile la elaborarea și monitorizarea reformelor; - cooperarea cu ICONUR la punerea în aplicare a programului regional de protecție, adoptarea unei legi și crearea de capacități administrative în domeniul azilului; - cooperarea cu UE în lupta împotriva criminalității organizate, inclusiv împotriva traficului de migranți și a traficului de persoane; - realizarea de acțiuni destinate promovării legăturilor dintre migrație și dezvoltare; - dezvoltarea cercetării privind migrația, în special a profilurilor de migrare; - promovarea protecției sociale a lucrătorilor tunisieni și membrilor familiilor acestora și punerea în aplicare a deciziei Consiliului de asociere privind coordonarea securității sociale între Tunisia și UE în cadrul articolelor 65-68 din Acordul euro-mediteraneean de asociere UE-Tunisia, în vederea îmbunătățirii transferabilității drepturilor de pensie dobândite de lucrătorii tunisieni și de membrii familiilor acestora în UE, în conformitate cu articolul 8 din parteneriatul de mobilitate dintre Tunisia, Uniunea Europeană și statele membre participante; - crearea Observatorului național al migrației și dotarea acestuia cu capacitatea necesară pentru elaborarea de studii, de profiluri de migrație, de politici și de expertiză în domeniul migrației; - introducerea unor inițiative și a unor programe care să permită observatorului să implice mai mult cetățenii tunisieni din străinătate în dezvoltarea țării; || - sprijin pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în cadrul parteneriatului pentru mobilitate; - sprijin tehnic și formare în punerea în aplicare a strategiei; - sprijin tehnic și instituțional; - consolidarea capacităților și furnizarea de expertiză; - schimb de experiență și de informații cu instituțiile și agențiile UE și cu statele membre; - formare; - sprijin pentru organizațiile societății civile; - sprijin pentru formare și sprijin tehnic; - formare; - sprijin pentru organizațiile societății civile; - înfrățiri și schimburi între instituții; - consolidarea capacităților prin formarea cadrelor tunisiene în materie de reglementări comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate socială, privind metoda deschisă de coordonare (MDC) și privind sistemul european pentru schimbul electronic de informații în materie de securitate socială (EESSI); - reuniune (reuniuni) a (ale) subcomitetului „Migrație și afaceri sociale” pentru începerea discuțiilor cu privire la un proiect de decizie privind punerea în aplicare a dispozițiilor referitoare la coordonarea regimurilor de securitate socială în cadrul Acordului de asociere; - sprijin tehnic; - înfrățire instituțională; || - punerea în aplicare a strategiei; - punerea în aplicare a obiectivelor strategiei în conformitate cu standardele internaționale; Calendar: pe termen mediu - organizarea de consultări periodice cu componentele societății civile, în special în cadrul negocierilor privind parteneriatul pentru mobilitate; Calendar: pe termen scurt - anexa la parteneriatul pentru mobilitate va defini acțiunile de sprijin ale UE și ale statelor membre părți la parteneriat; Calendar: punere în aplicare pe toată durata planului de acțiune - crearea unui comitet interministerial de monitorizare a situației umanitare și în materie de securitate după închiderea taberei de la Shousha; Calendar: pe termen scurt - reprezentantul permanent al ICNUR în Tunisia ia parte la lucrările comitetului; - punerea în aplicare a măsurilor convenite în cadrul parteneriatului pentru mobilitate;  Calendar: punere în aplicare pe toată durata planului de acțiune - propunere pentru adoptarea unui proiect de decizie a Consiliului de asociere; Calendar: pe termen mediu - decret în curs de prezentare, adoptare și punere în aplicare. Calendar: pe termen mediu

8) Reforme economice pentru o creștere economică favorabilă incluziunii, competitivitate și îmbunătățirea mediului de afaceri și de investiții; || - reforma guvernanței publice, consolidarea modernizării administrației și transparența în gestionarea finanțelor publice; - consolidarea capacității de reziliență a economiei prin consolidarea fundamentelor macroeconomice; - lansarea reflecției privind reforma sistemelor de subvenții alimentare și de subvenții pentru energie; - punerea în aplicare a reformei sistemului fiscal (cadrul legislativ și instituțional); - consolidarea controlului intern și extern, a verificării și auditului în sectorul public; - creșterea competitivității economiei prin aplicarea programelor de reformă, de relansare și de modernizare [precum și crearea unui cadru propice] (industrie, agricultură, servicii, artizanat și turism); - consolidarea creșterii ecologice pentru aplicarea unor strategii de promovare a economiei ecologice; || - sprijin în special prin continuarea aplicării programelor de asistență pentru relansare și pentru o gestionare a bugetului bazată pe obiective; - furnizarea de expertiză, formare, sprijin instituțional și înfrățire; - dialog privind strategiile de relansare; - sprijin pentru programele de modernizare în domeniile industriei, agriculturii, artizanatului și turismului; - sprijin pentru societatea civilă; || - validarea și punerea în aplicare a strategiei naționale în materie de guvernanță și de luptă împotriva corupției; Calendar: pe termen lung - monitorizarea punerii în aplicare a gestionării bugetare pe bază de obiective (GBO- Gestiune bugetară pe obiective); Calendar: pe termen mediu - punerea în aplicare a unei gestionări active a trezoreriei statului; Calendar: pe termen mediu - Se lansează un studiu privind reforma sistemului de subvenții pentru alimente și pentru energie; Calendar: pe termen scurt și mediu - adoptarea programului de reformă fiscală; Calendar: pe termen mediu - - Planul de informatizare a procedurilor pentru achizițiile publice este pus în aplicare; Calendar: pe termen mediu - o nouă generație de aplicații majore ale statului (e-guvernare, date din surse deschise) este inițiată; - Calendar: pe termen lung - conceperea și punerea în aplicare a unui nou plan de acțiune pentru dreptul de acces la informații, având în vedere noua lege organică referitoare la acestea; - Calendar: pe termen scurt - elaborarea unui cadru strategic de consultare a cetățenilor; Calendar: pe termen mediu - strategie de restructurare și de consolidare a controlului intern și extern, a verificării și auditului în cadrul sectorului public, adoptată și pusă în aplicare; Calendar: pe termen lung - programul de modernizare a sectorului turismului - început și continuarea programelor de adaptare și modernizare (agricultură, industrie, servicii și artizanat); Calendar: pe termen mediu

|| - revizuirea cadrului legislativ și de reglementare și consolidarea politicilor și instrumentelor în favoarea întreprinderii în materie de investiții, mediu de afaceri și parteneriat, în special prin îmbunătățirea protecției investițiilor străine; - sensibilizarea operatorilor economici și în special a IMM-urilor tunisiene și punerea la dispoziția acestora a sprijinului necesar pentru aplicarea directivelor și normelor europene adoptate de către Tunisia; || - furnizarea de expertiză și de formare; - sprijin pentru politicile și programele de finanțare a inovării în sectorul privat; - sprijin pentru atragerea investițiilor UE; - sprijin instituțional și înfrățire; - sprijin pentru Consiliul mixt al antreprenoriatului; - sprijin pentru internaționalizarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), inter alia prin cooperarea dintre IMM-urile tunisiene și europene prin intermediul rețelei Enterprise Europe Network (Rețeaua întreprinderilor europene). || - cadrul juridic și instituțional al parteneriatelor public-privat - finalizat. Calendar: pe termen scurt - Codul de investiții - revizuit. Calendar: pe termen scurt - Autoritatea națională pentru investiții este instituită; Calendar: pe termen mediu Consiliului mixt al antreprenoriatului este operațional; Calendar: pe termen scurt - rata de creștere a investițiilor locale și străine în Tunisia; Calendar: pe termen lung - includerea cererilor de parteneriat cu IMM-uri europene în baza de date a Enterprise Europe Network; - Calendar: pe termen mediu - creșterea numărului de IMM-uri care participă la reuniunile organizate prin intermediul Enterprise Europe Network (Rețeaua întreprinderilor europene); Calendar: pe termen mediu

|| - ameliorarea guvernanței sistemului statistic național, precum și a calității și accesibilității produselor statistice; || - furnizarea de expertiză și de formare; - sprijin pentru proiectele de modernizare a sistemului statistic național; - sprijin instituțional și înfrățire; || - plan de acțiune adoptat pentru modernizarea sistemului statistic național; Calendar: pe termen mediu - numărul seriilor statistice disponibile pe site-ul Institutului Național de Statistică; - numărul de publicații oficiale de serii statistice și metodologie statistică conform standardelor internaționale, disponibile pe site-ul Institutului Național de Statistică; Calendar: pe termen scurt - numărul de cereri pe site-ul Institutului Național de Statistică în contextul reformării site-ului; Calendar: pe termen scurt - existența unor rapoarte de calitate pe domeniu statistic; Calendar: pe termen scurt - existența unui calendar de publicare a datelor; Calendar: pe termen scurt

|| - instituirea unei politici pentru dezvoltarea serviciilor și a infrastructurii de transport și a unei strategii naționale pentru un transport durabil; - sprijinirea punerii în aplicare a strategiei naționale de dezvoltare a logisticii; - favorizarea dezvoltării rețelelor și a infrastructurilor de telecomunicații; - dezvoltarea și consolidarea rețelelor, a infrastructurilor și a interconectărilor în sectorul energiei; || - furnizarea de expertiză și de formare; - sprijin în ceea ce privește atragerea de investiții din partea UE; - sprijin instituțional și înfrățire; || - politica în domeniul transporturilor - adoptată; Calendar: pe termen lung - începerea negocierilor pentru un acord privind liberalizarea transportului aerian „Cer deschis”; Calendar: pe termen scurt - punerea în aplicare a strategiei naționale de dezvoltare a logisticii; Calendar: pe termen scurt și mediu - Codul telecomunicațiilor - revizuit, pentru a se asigura disponibilitatea rețelelor/serviciilor TIC performante în toate regiunile, precum și accesul la acestea, pe termen lung; Calendar: pe termen mediu - un document de politică energetică este redactat și stabilește obiectivele și strategiile. Calendar: pe termen mediu

|| - dezvoltarea și punerea în aplicare a unor strategii sectoriale care să favorizeze dezvoltarea sectoarelor cu un potențial de creștere ridicat; - definirea și punerea în aplicare a unui plan național strategic „Tunisia digitală”; || - furnizarea de expertiză și de formare; - dialog instituțional; - sprijin instituțional și înfrățire; || - o nouă strategie industrială, care favorizează sectoarele cu un potențial ridicat de creștere, este definită; Calendar: pe termen mediu și lung - cadru de parteneriat sectorial care stabilește obiective comune (sectorul textilelor și confecțiilor și cel al pieselor auto); Calendar: pe termen mediu - rata de progresie a investițiilor în infrastructura industrială și tehnologică; Calendar: pe termen mediu - instituirea unui plan strategic național și a unui plan de acțiune denumit „Tunisia digitală” (2013­2018). Calendar: pe termen mediu

9) Aprofundarea integrării economice, încheierea unui acord de liber schimb cuprinzător și aprofundat și apropierea de acquis-ul UE || - finalizarea fazei pregătitoare pentru negocierea unui acord de liber schimb cuprinzător și aprofundat; - începerea negocierii unui acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător; - îmbunătățirea condițiilor de acces pe piață atât pentru bunuri și servicii, cât și pentru furnizorii de servicii; - apropierea reglementărilor orizontale (în materie de acreditare, evaluarea conformității și supravegherea pieței) și la nivel de sector; - continuarea și accelerarea modernizării instituțiilor responsabile de acreditare, standardizare, evaluarea conformității, metrologie și supravegherea pieței; - negocierea cu UE a unui acord privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA) în sectoarele materialelor de construcții și al produselor electrice, adăugându-se apoi la acord și alte sectoare prioritare; - continuarea apropierii legislației tunisiene de standardele UE în domeniile identificate drept priorități în cadrul acordului de liber schimb complex și cuprinzător (ALSAC); - continuarea punerii în aplicare a unor măsuri vamale care să faciliteze schimburile comerciale; - îmbunătățirea nivelului de protecție a consumatorilor prin: - consolidarea capacității administrative pentru punerea în aplicare a politicii de protecție a consumatorilor; - consolidarea rolului asociațiilor din domeniul protecției consumatorilor; || - furnizarea de expertiză și de formare; - dialog instituțional; - sprijin financiar prin intermediul actualului program de sprijinire a competitivității și a facilitării accesului la piață pentru modernizarea structurilor de asigurare a calității, acreditare, evaluare a conformității și supraveghere a pieței; - consolidarea infrastructurii de control; - înfrățire; - sprijin pentru societatea civilă; - asistență tehnică și sprijin prin intermediul actualului program de sprijin pentru Acordul de asociere și procesul de tranziție și al unui program ulterior acestuia, de sprijin pentru negocierea și punerea în aplicare a planului de acțiune; || - lansarea negocierilor privind ALSAC, pentru a reflecta recomandările etapei exploratorii; - consultări cu societatea civilă pe parcursul acestor negocieri; - Semnarea acordului ACAA în sectoarele prioritare Calendar: pe termen mediu - numărul de proiecte de înfrățire în domeniile ALSAC; - numărul de proiecte de înfrățire și de sprijin instituțional în cadrul unui „program pentru finanțarea negocierii și a punerii în aplicare a planului de acțiune”; Calendar: pe termen scurt și mediu

10) Dezvoltarea competențelor, accesul la cunoaștere și inovare || - reformarea, creșterea calității și consolidarea guvernanței sistemelor naționale de educație, de învățământ superior și de formare profesională; || · - furnizarea de expertiză și schimb de informații; · sprijin bugetar prin programul actual PEFESE; · sprijin instituțional prin intermediul proiectelor TEMPUS și al proiectelor de înfrățire aflate în derulare; · sprijin metodologic din partea Fundației Europene de Formare; · sprijin financiar prin intermediul viitorului program Erasmus + în domeniile învățământului superior și al tineretului; || - adoptarea și punerea în aplicare a unor strategii de guvernanță în domeniile educației și formării profesionale pe baza capacității de inserție profesională; Calendar: pe termen mediu și lung - adoptarea unui cadru național al calificărilor și de validare a acquis-ului și a experienței acumulate, pus în aplicare pe baza indicatorilor statistici de mai jos; Calendar: pe termen mediu. - număr de programe de codiplome și de cotutelă de teze între Tunisia si țările UE. Calendar: pe termen mediu Sub rezerva disponibilității acestor statistici: - numărul de secțiuni/domenii tehnice create în sistemul școlar (pe termen lung); - procentul de școli conectate la internet; - procentul de tineri absolvenți de învățământ superior care și-au găsit un loc de muncă la un an după absolvire; - procentul de elevi absolvenți de liceu care au beneficiat de orientare; Calendar: pe termen mediu

|| - consolidarea rolului sistemului național de cercetare și inovare; - promovarea apropierii și a integrării Tunisiei în Spațiul european de cercetare; - continuarea punerii în aplicare a programului PASRI (proiect de sprijin pentru sistemul de cercetare și inovare) și consolidarea acestuia la nivel regional; || || - numărul de instituții de cercetare și de inovare care participă la Spațiul european de cercetare, precum și numărul de proiecte comune; Calendar: pe termen mediu - număr mai mare de studenți și cercetători care să participe la programele europene specifice de cercetare; Calendar: pe termen mediu

11) Ocuparea forței de muncă, coeziune și integrarea socială și dezvoltare regională și locală || - dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii naționale integrate de ocupare a forței de muncă și de creștere a capacității de inserție profesională; - stimularea transformărilor economice și sociale prin încheierea unui nou contract social și printr-un dialog social efectiv între partenerii sociali; - promovarea politicii de incluziune socială și punerea în aplicare a măsurilor de combatere a sărăciei și de integrare a grupurilor vulnerabile. - dezvoltarea legislației muncii pentru a deveni mai transparentă și mai modernă, în sensul creșterii flexibilității pieței muncii, protejând în același timp drepturile lucrătorilor; - stabilirea unui nivel minim de protecție socială; - punerea în aplicare a dispozițiilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială prevăzute la articolele 65 și următoarele din acord, în conformitate cu articolul 8 din parteneriatul pentru mobilitate. || - furnizarea de expertiză și de formare. - schimb de informații și dialog instituțional; - sprijin instituțional și asistență tehnică. - sprijin pentru societatea civilă; - sprijin instituțional și înfrățire, în special consolidarea capacităților instituționale ale fondurilor de securitate socială; - asistență tehnică în materie de protecție socială (reforma pensiilor, evaluare a noului sistem de asigurări de sănătate, etc.); - acțiuni de formare, schimburi de experiență și expertiză, campanii de sensibilizare; - program tematic și cooperare cu instituții specializate ale UE; || Strategia națională integrată de ocupare a forței de muncă - pusă în aplicare; Calendar: pe termen mediu - un nou contract social este încheiat și sunt instituite subcomitete tehnice; Calendar: pe termen scurt - crearea unui Consiliu național pentru dialogul social. Calendar: pe termen scurt - dispozitiv (dispozitive) operațional(e) de rețele ale operatorilor publici de informare privind ocuparea forței de muncă, de orientare și de ajutor pentru facilitarea integrării pe piața forței de muncă; Calendar: pe termen mediu - sistem de evaluare periodică a politicilor active privind ocuparea forței de muncă; Calendar: pe termen mediu - adoptarea programului Tunisiei pentru munca decentă. Calendar: pe termen mediu - crearea unui sistem de informații privind familiile aflate în nevoie și cu venituri limitate; Calendar: pe termen mediu - strategia pentru combaterea sărăciei și pentru incluziunea socială este dezvoltată și punerea sa în aplicare a demarat; Calendar: pe termen mediu - reuniunea subcomitetului „Migrație și afaceri sociale” pentru începerea discuțiilor cu privire la un proiect de decizie privind punerea în aplicare a dispozițiilor referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială în cadrul Acordului de asociere; Calendar: pe termen scurt - propunere de adoptare a unui proiect de decizie a Consiliului de asociere Calendar: pe termen mediu

|| - inițierea unui proces global de descentralizare și de guvernanță locală, și evoluția funcțiilor serviciilor statului; - consolidarea eforturilor de dezvoltare regională și locală și de reducere a disparităților regionale; - îmbunătățirea guvernanței instituțiilor responsabile cu dezvoltarea regională; - îmbunătățirea eficienței politicilor de dezvoltare regională și locală; || - dialog și schimburi instituționale pentru a oferi asistență Tunisiei în vederea unei dezvoltări regionale și a unei coeziuni în conformitate cu viziunea UE; - furnizarea de expertiză și de formare. - sprijin bugetar curent pentru consolidarea capacității autorităților locale; - sprijin pentru societatea civilă; - sprijin pentru politicile și programele de dezvoltare regională; - sprijin instituțional și înfrățire; - cooperare transfrontalieră și descentralizată; - continuarea acordării de sprijin pentru consolidarea capacităților locale și formarea reprezentanților aleși la nivel local; - contribuție la dezvoltarea organismelor responsabile de dezvoltare la nivel regional; || foaia de parcurs pentru descentralizare și guvernanță locală - adoptată. Calendar: pe termen mediu - reforma începută a sistemului juridic și de reglementare (legi și regulamente), a sistemului instituțional și organizațional (competențe și atribuții) și a sistemului de finanțare (impozite locale), aplicabile colectivităților locale; Calendar: pe termen lung - strategie adoptată pentru gestionarea resurselor umane la nivel local; Calendar: pe termen lung - funcțiile serviciile statului, atât la nivel central, cât și la nivel regional, susținute în cadrul punerii în aplicare a descentralizării Calendar: pe termen lung - numărul de proiecte realizate în parteneriat între colectivitățile locale tunisiene și europene; Calendar: pe termen scurt și mediu

|| - punerea în aplicare a unei reforme a sectorului sănătății care să favorizeze performanța și un acces mai bun la îngrijire de calitate; || - furnizarea de expertiză și de formare; - contribuție la modernizarea infrastructurii de sănătate; - sprijin instituțional și înfrățire; || - strategia privind reforma în domeniul sănătății - elaborată; Calendar: pe termen scurt - punerea în aplicare a reformei în domeniul sănătății. - Calendar: pe termen mediu și lung

12) Dezvoltarea agriculturii și dezvoltare rurală || - punerea în aplicare a unui program multianual pentru agricultură și dezvoltare rurală, în conformitate cu orientările strategice ale agriculturii naționale și cu ENPARD; - consolidarea programului de modernizare a exploatațiilor agricole, a sectoarelor, organizațiilor, instituțiilor și structurilor de asistență tehnică pentru agricultură; - sprijinirea dezvoltării unei agriculturi de calitate (produse ecologice și indicații geografice), a sectorul pescuitului și acvaculturii; || - furnizarea de expertiză și de formare; - sprijin, în special în cadrul viitorului proiect-pilot ENPARD; - sprijin pentru programul de modernizare a sectorului agriculturii; - sprijin instituțional și înfrățire; - sprijin pentru organizarea de seminarii privind indicațiile geografice/denumirile de origine protejate și produsele ecologice; || - Programul multianual pentru dezvoltare agricolă și dezvoltare rurală, instituit și funcțional; Calendar: punere în aplicare pe toată durata planului de acțiune - programul de modernizare a agriculturii relansat (număr de exploatații și instituții de sprijin implicate); - Calendar: pe termen lung - principalele sectoare agricole (culturi arabile, fructe și legume, carne, lapte) - reactivate. Calendar: pe termen scurt și mediu - acoperire a 20 % din populație de către sectorul cooperativelor; Calendar: pe termen lung - - strategii de dezvoltare pentru pescuit și acvacultură și agricultura ecologică - puse în aplicare. Calendar: pe termen mediu

13) Dezvoltarea și punerea în aplicare a unor strategii și programe care urmăresc asigurarea unei dezvoltări durabile || - îmbunătățirea guvernanței de mediu și promovarea unei abordări bazate pe proximitate (descentralizare, guvernanță locală), în special prin consolidarea politicii și a administrației naționale în materie de acces la informație și participare a publicului; - punerea în aplicare a unui cadru pentru planificarea strategică cuprinzând, în special, politica de dezvoltare durabilă (economie ecologică, politica în domeniul schimbărilor climatice, responsabilitatea socială a organizațiilor, inovare și tehnologii ecologice); || - furnizarea de expertiză și de formare; - consolidarea cooperării instituționale și a programelor de înfrățire; - sprijin pentru societatea civilă; - dialog politic și instituțional; || - structuri și acțiuni ecologice la nivel local și regional - consolidate. Calendar: pe termen mediu - Sistem de informare cu privire la mediu și la dezvoltarea durabilă, pus în aplicare cu participarea societății civile; Calendar: pe termen mediu Strategia națională pentru dezvoltare durabilă și o viziune strategică pentru economia ecologică - dezvoltate și validate de către diferitele părți interesate. - Calendar: pe termen mediu.

|| - stabilirea unui program național de prevenire a poluării, de depoluare, de reabilitare a mediului și de gestionare a deșeurilor; || || - program național pentru depoluarea zonelor industriale - definit și pus în aplicare; Calendar: pe termen mediu - - - realizarea analizei strategice a sectorului deșeurilor - efectuată. Calendar: pe termen scurt

|| - punerea în aplicare a acordurilor și a convențiilor și internaționale în domeniul protecției mediului și al schimbărilor climatice, al combaterii deșertificării, precum și al conservării biodiversității; - dezvoltarea zonelor defavorizate și promovarea condițiilor de viață ale locuitorilor din interiorul sau din apropierea parcurilor naționale în sud și a oazelor, prin promovarea acțiunilor în materie de mediu la nivel local care creează locuri de muncă și o valoare adăugată, în special a turismului ecologic; - punerea în aplicare a strategiilor și programelor care vizează atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; || || - strategie de promovare a diversității biologice și a condițiilor de viață ale locuitorilor în interiorul sau în apropierea parcurilor naționale din sud și a oazelor - elaborată; Calendar: pe termen mediu - strategia națională privind schimbările climatice - elaborată și validată; Calendar: pe termen scurt - Inventarul actualizat al gazelor cu efect de seră - elaborat. Calendar: pe termen scurt - instituirea unui sistem MRV (monitorizare, raportare și verificare) în sectoarele energiei, industriei, agriculturii și deșeurilor. Calendar: pe termen mediu

[1]        Comunicarea „Un răspuns nou în contextul schimbărilor din țările vecine”, COM (2011) 303, din 25.5.2011

[2]        Tunisia și UE au semnat un prim acord de cooperare în 1969, urmat de încheierea unui acord de asociere în 1995. În acest context și în contextul mai larg al politicii europene de vecinătate, în 2005 a fost adoptat un prim plan de acțiune.

[3]               „Un buget pentru Europa 2020”, - COM(2011) 500 final, 29.6.2011.

[4]               Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, Protocolul opțional la Convenția împotriva torturii și altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, Convenția internațională pentru protecția tuturor persoanelor împotriva disparițiilor forțate, Protocolul opțional la Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice.

[5]               „Un răspuns nou în contextul schimbărilor din țările vecine”, COM (2011) 303, 25.5.2011

[6]               „Politica europeană de vecinătate: către un parteneriat mai puternic”, JOIN (2013) 4 final - 20.3.2013

[7]      Eventualul sprijin din partea UE este orientativ în această etapă. Prioritățile cooperării financiare sunt convenite în cadrul unor exerciții comune și incluse în documentul de programare „cadru unic de sprijin”. Sprijinul din partea UE se poate furniza prin diferitele metode de sprijin și instrumentele financiare disponibile (sprijin bugetar, înfrățire instituțională, asistență tehnică, inclusiv pentru societatea civilă și consolidarea capacității materiale), acestea urmând a fi determinate pe baza unor misiuni de identificare și de formulare în diferitele domenii în care UE dorește să își mobilizeze instrumentele.

Top