Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0645

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 814/2000 al Consiliului privind acțiunile de informare cu privire la politica agricolă comună

    /* COM/2013/0645 final */

    52013DC0645

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 814/2000 al Consiliului privind acțiunile de informare cu privire la politica agricolă comună /* COM/2013/0645 final */


    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 814/2000 al Consiliului privind acțiunile de informare cu privire la politica agricolă comună

    I.            Introducere

    Prezentul raport privește punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 814/2000 al Consiliului (denumit în continuare „regulamentul”) în perioada 2011-2012.

    Obiectivele acțiunilor de informare, astfel cum sunt definite în regulament sunt

    – asistență pentru explicarea PAC, precum și pentru punerea în aplicare și dezvoltarea acesteia,

    – promovarea modelului european de agricultură și acordarea de asistență pentru înțelegerea acestuia de către cetățeni,

    – furnizarea de informații fermierilor și altor persoane care trăiesc în zonele rurale,

    – creșterea gradului de sensibilizare a publicului față de temele și obiectivele PAC.

    Acțiunile se încadrează în două categorii principale:

    – Cele prezentate de organizații terțe pentru cofinanțare în cadrul FEGA (subvenții)

    – Cele întreprinse la inițiativa Comisiei și finanțate în proporție de 100% din FEGA (acțiuni directe).

    Consiliul a hotărât [în temeiul articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 814/2000 al Consiliului] că, din doi în doi ani, trebuie prezentat Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la punerea în aplicare a regulamentului. Prezentul raport este al cincilea de acest fel[1].

    Anexele menționate în text se găsesc în documentul de lucru al serviciilor Comisiei, care însoțește prezentul raport.

    II.          BUGET

    Bugetul disponibil pentru acțiuni de informare în cadrul liniei bugetare 05 08 06 a fost de 8 milioane de euro în 2011 și de 8 milioane de euro în 2012. Defalcarea provizorie pe acțiuni care se întreprind la inițiativa Comisiei și acțiuni care se cofinanțează (subvenții) a fost următoarea: 2011: acțiuni directe (4 500 000 EUR) (56 %) – subvenții (3 500 000 EUR) (44 %).

    2012: acțiuni directe (5 800 000 EUR) (72 %) – subvenții (2 200 000 EUR) (28 %).

    Execuția bugetară a atins 100 % pentru 2011 și 99 % pentru 2012, în ceea ce privește angajamentele, și 80 % în ceea ce privește plățile pentru 2011. Cifrele finale ale execuției în ceea ce privește plățile pentru 2012 nu pot fi raportate încă, deoarece plățile aferente bugetului pe 2012 trebuie efectuate până la data de 31 decembrie 2013.

    III.         DEFALCAREA PE ACȚIUNI FINANȚATE

    Politica agricolă comună urmează să fie reformată după 2013. După o amplă dezbatere publică, Comisia a prezentat la data de 18 noiembrie 2010 o comunicare privind „PAC în perspectiva anului 2020”, care schițează opțiunile pentru viitoarea PAC și a lansat dezbaterea cu celelalte instituții și cu părțile interesate. La 12 octombrie 2011, Comisia a prezentat un set de propuneri legislative al căror scop este de a eficientiza PAC în vederea unei agriculturi mai competitive și mai durabile și a unor zone rurale active. Prin urmare, în perioada de raportare s-a pus un accent puternic pe acțiunile de informare care vizau îmbunătățirea cunoștințelor publicului cu privire la propunerile Comisiei de reformare a politicii agricole comune, și la contribuția lor la rezolvarea problemelor identificate în Strategia Europa 2020 a Comisiei. Acesta a fost principalul element al strategiei de comunicare definite de Comisie în temeiul regulamentului care este pus în aplicare prin planuri de acțiune anuale. Această prioritate reflectă constatările mai multor sondaje Eurobarometru privind agricultura și PAC în ultimii ani: principiile directoare și obiectivele politicii agricole comune (PAC) sunt susținute de majoritatea respondenților, deși mulți dintre aceștia nu cunosc politica agricolă în sine. Prin urmare, strategia de comunicare vizează sensibilizarea cetățenilor față de PAC și arată că răspunde preocupărilor cetățenilor.

    În plus, a cincizecea aniversare a intrării în vigoare a politicii agricole comune, precum și rolul acesteia de pilon al integrării europene, au fost evidențiate atât în acțiunile directe, cât și în cele indirecte în 2012. Această aniversare a fost considerată o ocazie potrivită pentru a sensibiliza publicul cu privire la PAC, atât în ceea ce privește realizările acesteia, cât și domeniile de dezvoltare viitoare prin intermediul reformei propuse.

    Planificarea măsurilor de informare s-a axat pe soluționarea nevoilor grupurilor țintă specifice, pe o mai bună definire a mesajelor adecvate și pe strategiile de diseminare în conformitate cu regulamentul, precum și pe evaluare și feedback. S-au intensificat eforturile în direcția dezvoltării sinergiilor cu diferiții actori din domeniul comunicării privind agricultura, inclusiv cu părțile interesate, și cu autoritățile naționale. A fost intensificată cooperarea cu celelalte instituții ale UE, precum și cu rețelele precum centrele de informare Europe Direct și Rețeaua europeană de dezvoltare rurală.

    1:           Subvenții (acțiuni de comunicare întreprinse la inițiativa organizațiilor terțe)

    Regulamentul are în vedere două tipuri de acțiuni de finanțare prin subvenții: acțiunile de informare specifice și programele de lucru anuale. Prin acțiune specifică de informare se înțelege o activitate de informare limitată în timp și spațiu și organizată pe baza unui buget unic. Prin program de lucru anual se înțelege o serie de două până la cinci acțiuni specifice de informare. Pentru 2011 și 2012, s-a decis (la fel ca în cei trei ani anteriori) să se rețină numai acțiunile de informare specifice pentru cofinanțare, cu scopul simplificării sistemului de subvenții și al asigurării coerenței între diferitele acțiuni de comunicare. Au fost depuse eforturi pentru a aprofunda dialogul cu beneficiarii subvențiilor, avându-se în vedere îmbunătățirea eficienței și sinergiei dintre acțiunile cofinanțate efectuate de către terți și măsurile întreprinse la inițiativa Comisiei (acțiuni directe). Mai precis, cererile de propuneri pentru acțiunile cofinanțate în 2011 și 2012 au încurajat acțiunile de informare pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la propunerile Comisiei privind reforma PAC[2].

    Rata maximă de finanțare pentru acțiunile menționate anterior este de 50 % din costurile eligibile. În cazuri excepționale însă, rata poate crește până la 75 %, astfel cum se precizează în regulamentul de punere în aplicare[3] și cum se precizează în cererile de propuneri. Pentru 2011, s-a decis să se rețină rata de 50 % ca rată maximă de finanțare pentru acțiunile cofinanțate. Pentru 2012, cererea de propuneri a prevăzut rata maximă de 75 % în cazul acțiunilor de informare de interes excepțional. Cu toate acestea, deoarece nicio propunere nu a îndeplinit criteriile stabilite pentru astfel de măsuri excepționale, nicio acțiune nu a beneficiat de o rată de finanțare de 75 % pentru 2012.

    În cadrul cererii de propuneri din 2011, au fost cofinanțate 44 de acțiuni specifice (alte două fiind selectate de către Comisie, însă abandonate de beneficiarii subvențiilor pe parcursul etapei de punere în aplicare). Valoarea subvențiilor care urmau să fie solicitate Comisiei a fost între 20 000 EUR și 300 000 EUR.

    În cadrul cererii de propuneri pentru 2012, au fost cofinanțate 11 acțiuni specifice (a fost selectată încă o acțiune, însă a fost abandonată în cursul anului). Trebuie menționat faptul că cererea de propuneri pentru 2012 a fost concepută pentru a acorda prioritate măsurilor inovatoare și creative care ar putea avea un impact major în mai multe țări. Astfel, pentru 2012, candidații au fost invitați să solicite subvenții între 100 000 EUR și 500 000 EUR; prin urmare, pentru anul respectiv a fost cofinanțat un număr mai mic de acțiuni de mai mare amploare.

    Prin urmare, în total, în perioada de raportare, au fost cofinanțate 55 de acțiuni. Subvențiile au fost acordate în principal campaniilor de informare, producțiilor audiovizuale, conferințelor, seminariilor și unor proiecte care vizează informarea elevilor despre PAC. În perioada de raportare, numărul important de campanii de informare a reflectat importanța permanentă pe care cererile de propuneri o acordă acțiunilor cofinanțate, utilizând o combinație de instrumente de comunicare, în scopul de a obține un impact maxim și pentru a ajunge la un public cât mai larg. Astfel cum s-a menționat anterior, cea de a cincizecea aniversare a PAC a fost evidențiată în cererile de propuneri ca mijloc de informare a cetățenilor cu privire la contribuția politicii agricole la integrarea în UE și la rolul său în abordarea viitoarelor provocări.

    Categoriile principale de beneficiari ai subvențiilor au fost următoarele: organizații profesionale din domeniul agricol, alte asociații/organizații neguvernamentale, administrațiile publice (locale, regionale și naționale), autoritățile și organizațiile mass-media.

    Ca și în trecut, în listele de beneficiari au fost foarte bine reprezentate organizațiile care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale la nivel național (adesea membre ale unor organisme la nivelul UE). În plus, printre altele, organizațiile mass-media - în special din sectorul audiovizual - au participat în număr mai mare. În cadrul mai multor acțiuni cofinanțate, beneficiarii au profitat de posibilitatea de a implica alte organizații în calitate de parteneri în executarea proiectelor, de exemplu, în cadrul acțiunilor implementate de organizațiile mass-media, având adesea ca parteneri sau co-organizatori organizațiile agricole sau alte tipuri de asociații/ONG.

    Anexa 1 oferă o privire de ansamblu asupra subvențiilor din perioada de raportare. Detalii privind subvențiile individuale sunt disponibile pe site-ul web Europa:  http://ec.europa.eu/agriculture/grants-for-information-measures/index_en.htm

    Cererile au fost evaluate în funcție de criterii riguroase de eligibilitate, excludere, selecție și atribuire care au fost stabilite în cererea de propuneri, respectând regulamentul și reflectând obiectivul Comisiei de a se ajunge la un tratament egal și la o concurență loială între solicitanți.

    În perioada de raportare, numărul de cereri de subvenții acceptate din statele membre ale UE-12 a continuat să crească; 37,3% din numărul total de subvenții acordate în 2011 și în 2012 au fost alocate unor organizații din respectivele state membre. În perioada de raportare, a continuat să se mențină un nivel ridicat al interesului din partea sudică a UE.

    Tabelul următor indică numărul cererilor primite și aprobate per stat membru în perioada de raportare.

    Tabelul I

    Este important de subliniat că un număr considerabil de acțiuni cofinanțate au avut o audiență care, ca și în trecut, a depășit numărul de participanți direcți datorită efectului multiplicator al presei specializate și al mediilor de comunicare, precum și datorită utilizării crescute a internetului ca instrument de diseminare.

    2.           Acțiuni de comunicare întreprinse la inițiativa Comisiei

    În perioada de raportare, ca în anii anteriori, un număr important de acțiuni de comunicare au fost realizate la inițiativa Comisiei. Aceste acțiuni au fost realizate adesea cu asistență tehnică externă. În perioada de raportare s-a alocat o cotă de aproximativ 64 % din buget pentru acțiunile din perioada 2011-2012.

    Anexa II oferă detalii privind inițiativele Comisiei din această perioadă, inclusiv privind costurile aferente.

    Participarea la târguri

    Accentul Comisiei asupra „nivelului local” și îmbunătățirii gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la PAC și UE în general a avut un rol esențial în organizarea standurilor Comisiei la târguri în perioada 2011-2012. Activitatea la târguri a continuat să țintească publicul larg și părțile interesate, iar cea de a cincizecea aniversare a fost utilizată, printre altele, pentru a comunica publicului larg că PAC și dezvoltarea rurală prezintă interes pentru întreaga societate. Participarea la târguri a continuat să ofere o platformă de dialog cu fermierii, cu părțile interesate și cu publicul larg cu privire la aspectele de politică. Acțiunile au evidențiat proiectele de dezvoltare rurală, politica UE în domeniul calității, precum și organizarea de activități educative și informative concepute să răspundă așteptărilor publicului tânăr, precum și ale publicului larg.

    Conferințe

    În această perioadă, conferințele au reprezentat un important forum de dialog și consultare cu părțile interesate privind aspecte ale reformei politicii agricole comune. De exemplu, conferința din iulie 2012 intitulată „PAC în perspectiva anului 2020 – evaluarea situației din punctul de vedere al societății civile” a fost organizată ca o continuare a amplei consultări pe tema problemelor cu care se confruntă agricultura europeană, lansată în 2010, și a constituit o bună ocazie pentru angajarea sectorului neguvernamental, a reprezentanților statelor membre și a instituțiilor UE într-o discuție pe marginea propunerilor legislative ce vizează reforma PAC post-2013, adoptate de Comisie la 12 octombrie 2011. Au fost concepute mai multe evenimente care să evidențieze prioritatea acordată consolidării inovării și concretizării activităților de cercetare în agricultura europeană. Printre aceste evenimente s-au numărat o conferință-dezbatere organizată în cooperare cu președinția UE și cu Parlamentul European în decembrie 2011 și o altă conferință la nivel înalt desfășurată în martie 2012. În cadrul unei alte conferințe organizate la 20 aprilie 2012, aproximativ patru sute de părți interesate au explorat modalități și mijloace de a mobiliza și de a dezvolta potențialul agriculturii locale și lanțurile scurte de aprovizionare pentru promovarea locurilor de muncă și a creșterii economice în zonele rurale.

    Aceste evenimente au contribuit la procesul de comunicare, la punerea în aplicare și la dezvoltarea politicii agricole, în conformitate cu regulamentul. Utilizarea tehnologiei de difuzare on-line (web streaming) a asigurat o diseminare amplă a lucrărilor conferinței.

    Publicații

    În perioada de raportare, publicațiile au continuat să reflecte programul legislativ, prin includerea unor texte privind propunerile de reformă a PAC și politica în domeniul calității. Pentru a coincide cu campania de aniversare a cincizeci de ani de politică agricolă comună, în 2012 au apărut mai multe publicații pedagogice destinate elevilor și publicului larg. Ele au fost distribuite pe scară largă în statele membre și, în acest mod, campania aniversară a contribuit la sensibilizarea publicului în privința politicii agricole comune și a dezvoltării rurale.

    Site-ul internet

    Site-ul internet „Agricultură și Dezvoltare Rurală” a continuat să evolueze în perioada de raportare, în special ca importantă sursă de informații specializate cu privire la PAC și la dezvoltarea rurală. De asemenea, acesta a jucat un rol semnificativ în procesul de consultare a părților interesate și a publicului larg cu privire la direcțiile viitoare ale politicii agricole. Au fost lansate două consultări on-line (una despre informare și promovare pentru produsele agricole din UE, cealaltă despre revizuirea regimului UE în sectorul fructelor și legumelor). Opiniile exprimate au fost sau sunt pe cale de a fi luate în considerare în cadrul politicii respective. Numărul abonamentelor la buletinul și la notele de informare „Monitoring Agri-Trade Policy (MAP)” a crescut la 5 150, actualizările „Agricultural commodity price dashboard” (prețurile produselor agricole) au ajuns la aproximativ 1 320, iar noile note de informare „Agricultural Policy Perspectives” (Perspective pentru politica agricolă) au 1 180 de abonați. Migrarea la o versiune complet nouă a site-ului (un nou corporate design, o nouă tehnologie de gestionare a conținutului web, un conținut raționalizat și actualizat, în conformitate cu inițiativa Comisiei pentru raționalizarea și optimizarea conținutului web) este aproape finalizată.

    Sondaje de opinie

    În mai 2011, a fost efectuat un sondaj special Eurobarometru având ca temă un număr limitat de aspecte în contextul pregătirii propunerilor legislative pentru reforma PAC, inclusiv problema transparenței privind beneficiarii plăților PAC. În martie 2012, a fost efectuat un nou sondaj privind atitudinea cetățenilor în privința securității alimentare, a calității alimentelor și a modurilor în care este percepută legătura dintre agricultură și conservarea naturii și a peisajului rural.

    Vizite

    În perioada 2011-2012, au fost primite grupuri de vizitatori, formate în principal din fermieri, reprezentanți ai fermierilor, studenți, reprezentanți locali și regionali, jurnaliști și persoane din mediul academic. Scopul vizitelor a fost explicarea și aprofundarea cunoașterii politicii agricole comune, inclusiv a dezvoltării rurale, și prezentarea motivelor pentru care este necesară reforma acesteia.

    Acțiuni mass-media

    În perioada de raportare s-a pus un accent puternic pe dezvoltarea în continuare și aprofundarea legăturilor cu mass-media, datorită importanței acesteia în calitate de multiplicator în domeniul comunicării. Înființarea, în luna septembrie 2011, a unei platforme electronice („Ag-press.eu”) facilitează interacțiunea zilnică între serviciile relevante ale Comisiei și jurnaliștii din UE profilați pe agricultură.

    Această rețea europeană Ag-press destinată jurnaliștilor profilați pe agricultură are în prezent aproximativ 800 de membri. Platforma electronică, actualizată zilnic, facilitează accesul la știri și informații agricole având ca sursă principală Comisia Europeană, dar și alte instituții. Ea permite în egală măsură schimbul de experiență între jurnaliștii înscriși. Prin acțiuni precum vizitele pe teren și vizitele la ferme pentru jurnaliști, seminariile și vizitele de studiu la Bruxelles și în statele membre, reprezentanții mass-media sunt informați cu privire la PAC și la diversitatea agriculturii UE.

    În aceeași perioadă a fost intensificată și activitatea privind agricultura și dezvoltarea rurală pe platformele sociale.

    IV.         CAMPANII DE COMUNICARE PE TEME MAJORE

    S-a făcut referire în rapoartele anterioare la ampla dezbatere publică privind viitorul politicii agricole a UE și la acțiunile viitoare de comunicare necesare pentru realizarea unui dialog deschis, în cadrul căreia PAC a fost explicată și adusă în discuția cu publicul larg, cu părțile interesate și alte entități. În perioada examinată, s-au continuat eforturile pentru a îmbunătăți înțelegerea politicii agricole comune și a dezvoltării rurale de către părțile interesate și publicul larg, prin campanii de comunicare specifice.

    De exemplu, adoptarea de către Comisie a propunerilor legislative privind reforma PAC în octombrie 2011 a fost însoțită de întâlniri cu presa și cu părțile interesate în toate cele 27 de state membre ale UE. Aceste întâlniri au suscitat interesul a peste 2 500 de reprezentanți ai mass-media (presa specializată și regională, televiziunile și radiourile naționale) și ai părților interesate (organisme ale societății civile, precum și administrații regionale și naționale). Ele au generat o importantă acoperire mediatică (inclusiv peste 500 de articole de presă în perioada de 24 de ore care a urmat evenimentului) și au reprezentat un efort de comunicare major la nivel local, cu toți cei interesați și cu publicul larg.

    O altă acțiune importantă a fost campania mediatică organizată în urma crizei E. coli din 2011, menită să demonstreze sprijinul Comisiei pentru eforturile depuse de producători în direcția reluării încrederii consumatorilor în consumul de fructe și legume. Campania desfășurată la nivelul UE în presa scrisă și la TV, constând din publicitate într-o publicație din fiecare stat membru, precum și dintr-un pachet de știri video pentru televiziune, a ajuns la un număr de persoane estimat la 37 de milioane.

    Astfel cum s-a menționat mai sus, tema aniversării a cincizeci de ani de la intrarea în vigoare a politicii agricole comune a jucat un rol important în acțiunile de informare în 2012. În perioada de raportare, pregătirea și punerea în aplicare a campaniei de comunicare CAP@50 a fost marcată de un grad considerabil de cooperare între Comisie, alte instituții ale UE, statele membre și părțile interesate. Această campanie a fost un catalizator important pentru acțiunile de informare privind PAC în toată UE; aproximativ 150 de evenimente conexe în statele membre au avut loc de-a lungul anului, fiind organizate de autoritățile naționale și regionale și de organizațiile societății civile, datorită creării unui site internet dedicat și a unei platforme interactive care a inclus, printre altele, materiale audiovizuale și de arhivă, precum și publicații și materiale promoționale privind contribuția istorică a PAC la construirea Europei și rolul său în soluționarea problemelor prezente și viitoare.

    Un important eveniment din șirul aniversar a fost expoziția itinerantă în întreaga UE, cu un caracter foarte interactiv, destinată publicului larg — PAC, trecut, prezent și viitor — care a trecut prin aproximativ 20 de state membre, precum și la sediile altor instituții ale UE, între aprilie și decembrie 2012, atrăgând mai mult de 60 000 de vizitatori cu ocazia celor 24 de escale.

    Printre alte acțiuni conexe CAP@50 se numără participarea la evenimente de masă precum A farm in the City (O fermă în oraș), organizat la Bruxelles în luna septembrie 2012. 5 000 de persoane au vizitat pavilionului Comisiei și 20 000 au fost expuse principalelor mesaje ale evenimentului (prin intermediul promovării media). În 2012, a fost lansată prima ediție a Premiilor PAC pentru comunicare, acordate pentru cele mai bune practici în comunicarea PAC, al căror scop a fost identificarea acțiunilor de informare deosebit de eficace și promovarea schimbului de bune practici între diferiții multiplicatori și parteneri în rețea.

    V.           REPARTIZAREA CHELTUIELILOR (ANGAJAMENTE ȘI PLĂȚI) ÎNTRE ACȚIUNILE COFINANȚATE LA INIȚIATIVA TERȚILOR (SUBVENȚII) ȘI ACȚIUNILE DE INFORMARE LA INIȚIATIVA COMISIEI

    || ||

    || 2011 || 2012

    || Subvenții || Acțiuni directe || Total || Subvenții || Acțiuni directe || Total

    Defalcarea provizorie a bugetului || 3 500 000 || 4 500 000 || 8 000 000 || 2 200 000 || 5 800 000 || 8 000 000

     Angajamente (în euro) || 3 507 228 || 4 480 063 || 7 987 291 || 2 197 904 || 5 707 754 || 7 905 658

    % de angajament || 100 % || 100 % || 100 % || 100 % || 98 % || 99 %

    Plăți (**) (în euro) || 2 440 123 || 3 939 636 || 6 379 759 || (*) || (*) || (*)

    % din sumele plătite vs. angajament || 70 % || 88 % || 80 % || (*) || (*) || (*)

    (*) Cifrele nu sunt încă disponibile – majoritatea acțiunilor nu au fost încă plătite.

    (**) Plățile menționate în tabel nu reprezintă execuția bugetară pe anul N, ci regrupează plățile efectuate în anii N și N + 1 la angajamentele din anul N.

    Trebuie remarcat faptul că există o îmbunătățire a ratelor de angajament și de plată în comparație cu perioada precedentă de raportare, unde rata medie de angajament pe parcursul celor trei ani a ajuns la 85 % pentru subvenții și la 96 % pentru acțiunile directe și rata medie de plată, respectiv la 65 % și 86 % pentru subvenții și acțiuni directe. Plățile sunt întotdeauna mai scăzute decât sumele angajate inițial. În cazul subvențiilor, acest lucru poate fi explicat prin faptul că, în primul rând, în multe cazuri costurile finale ale acțiunilor sunt mai scăzute decât cele prevăzute inițial de beneficiar, și, în al doilea rând, prin faptul că nu toate cheltuielile declarate de beneficiari pot fi considerate eligibile. În cazul acțiunilor întreprinse la inițiativa Comisiei, diferențele sunt mai mici și se datorează faptului că angajamentele iau în considerare toate cheltuielile previzibile posibile, care, în unele cazuri, se dovedesc a fi inferioare celor prevăzute inițial, deoarece în perioada de implementare a proiectului se realizează economii și se iau cele mai multe măsuri de rentabilizare.

    VI.         CONCLUZIE

    Acțiunile de comunicare cu privire la PAC în perioada de raportare au vizat să informeze și să sporească gradul de conștientizare în rândul publicului larg și al părților interesate în legătură cu realizările politicii agricole comune în asigurarea unui sector agricol modern, durabil și eficient în Europa; ele au subliniat, de asemenea, importanța reformei PAC în continuarea acestui proces pentru a asigura o politică mai echitabilă și mai ecologică, capabilă să contribuie în mod activ la realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020. În desfășurarea acestor acțiuni de informare, s-au făcut mari eforturi pentru promovarea unei mai mari sinergii între acțiunile de comunicare ale Comisiei, ale celorlalte instituții ale UE, ale societății civile și statelor membre.

    [1]               COM (2003) 235 final din 8.5.2003; COM (2007) 324 final din 13.6.2007; COM (2009) 237 final din 20.5.2009; COM (2011) 294 final din 25.5.2011.

    [2]               JO C 231/8, 27.8.2010; JO C 212/22, 19.7.2011.

    [3]               Regulamentul (CE) nr. 2208/2002 al Comisiei din 12 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 814/2000 al Consiliului privind acțiunile de informare în domeniul politicii agricole comune (JO L 337/21, 13.12.2002)

    Top