EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0307(02)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

JO C 69, 7.3.2012, p. 10–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 69/10


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 69/08

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ACEITUNA ALOREÑA DE MÁLAGA”

NR. CE: ES-PDO-0005-0785-03.08.2009

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumirea:

„Aceituna Aloreña de Málaga”

2.   Statul membru sau țara terță:

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Măsline de masă condimentate, obținute din fructul măslinului (Olea europea, L.) din varietatea „aloreña”, sănătos și cules la starea de maturitate adecvată, înainte de pârguire, despicate, îndulcite în saramură prin fermentație naturală și condimentate cu cimbru, fenicul, usturoi și piper, sau cu extracte din aceste plante, într-o proporție care variază între 1 % și 3 %. Acest proces are la bază obiceiuri străvechi, transmise din tată în fiu de-a lungul anilor.

În cele trei forme de preparare – verzi proaspete, tradiționale și murate – măslinele „Aceituna Aloreña de Málaga” au următoarele caracteristici fizico-chimice comune, datorate exclusiv varietății căreia îi aparțin și modului în care sunt preparate în aria de origine, producție și prelucrare:

(a)

sunt măsline murate în saramură. Ca urmare a conținutului scăzut de oleuropeină, pentru îndulcirea lor nu este necesar tratamentul cu sodă caustică. Prin urmare, măslinele nu sunt tratate cu sodă caustică, fiind îndulcite numai cu apă și sare și condimentate cu cimbru, fenicul, usturoi și piper. Este vorba de măsline în stare naturală, mai mult sau mai puțin fermentate;

(b)

au un sâmbure liber, care se desprinde ușor de pulpă. Această caracteristică este foarte apreciată la măslinele de masă;

(c)

în ceea ce privește caracteristicile interne, trebuie evidențiată aprecierea la superlativ de către degustători a raportului pulpă/sâmbure, a omogenității, a texturii crocante, precum și a fermității pulpei;

(d)

fiind vorba de un produs netratat cu leșie alcalină, se remarcă prezența pieliței și caracterul său fibros;

(e)

în ceea ce privește mirosul/gustul, ies în evidență bunele aprecieri acordate pentru condimente la diferitele teste organoleptice efectuate de comisiile de degustare, în care s-au subliniat calități, precum: aroma, echilibrul adecvat dintre sare și nuanța de amăreală (caracteristică datorată, de asemenea, lipsei tratamentului alcalin) etc. Gradul de amăreală depinde de gradul de fermentare al măslinelor, măslinele verzi proaspete fiind, în general, mai amare decât cele care au trecut printr-o fermentație completă.

În urma procesului de prelucrare a măslinelor „Aceituna Aloreña de Málaga” rezultă trei produse care se diferențiază în funcție de procesul de fermentație.

1.   „Aceituna Aloreña de Málaga” verzi proaspete:

După ce sunt despicate, măslinele sunt depozitate direct în recipiente plasate într-un loc răcoros, unde pot fi păstrate atât timp cât nu se alterează caracteristicile organoleptice și fizico-chimice proprii acestei preparări, sau în camere frigorifice în care sunt conservate la o temperatură maximă de 15 °C și în care pot rămâne atât timp cât nu se alterează caracteristicile organoleptice și fizico-chimice proprii acestei preparări. După despicarea și introducerea măslinelor în saramură, trebuie să treacă cel puțin 3 zile până la ambalarea acestora.

Caracteristici organoleptice

Măslinele verzi proaspete se caracterizează printr-o culoare verde-deschis și un miros de fruct verde și de iarbă foarte plăcute, care sugerează prospețimea și culesul recent. Se remarcă, de asemenea, prezența condimentelor caracteristice preparării lor. Au o textură fermă și crocantă, pulpa se separă ușor de sâmbure, iar după mestecare rămân resturi de pieliță. Ca gust de bază trebuie menționată nota caracteristică de amăreală, precum și, ocazional, o notă sărată, depinzând de caracteristicile asezonării. Ca senzații trigeminale sunt menționate astringența și iuțimea.

2.   „Aceituna Aloreña de Málaga” tradiționale:

După recepție, clasificare și despicare, măslinele sunt introduse în recipiente plasate în incinte neclimatizate, în care rămân cel puțin 20 de zile înainte de a fi ambalate pentru consum. Măslinele pot fi păstrate în aceste condiții atât timp cât nu se alterează caracteristicile organoleptice și fizico-chimice proprii acestei preparări.

Caracteristici organoleptice

Măslinele condimentate în stil tradițional au o culoare verde–galben-pal, diferită de verdele-intens al măslinelor verzi proaspete, și un miros care sugerează fructul proaspăt și condimentele proprii asezonării, fără notele de iarbă proaspătă caracteristice măslinelor verzi proaspete. Textura acestor măsline este mai puțin fermă, dar rămâne crocantă, pulpa se separă ușor de sâmbure, iar pielița continuă să fie prezentă. Având un gust ușor amar, aceste măsline sunt mai puțin astringente și mai puțin picante decât cele verzi proaspete.

3.   „Aceituna Aloreña de Málaga” murate:

După recepție și spălare, aceste măsline sunt introduse fără a fi despicate în recipiente de fermentare, unde suferă un proces de maturare care durează cel puțin 90 de zile, înainte de a fi ambalate. Măslinele pot fi păstrate în aceste condiții atât timp cât nu se alterează caracteristicile fizico-chimice și organoleptice proprii acestei preparări.

Caracteristici organoleptice

Măslinele murate se caracterizează printr-o culoare galben-maronie și un miros de fructe mature și de iarbă proaspătă. Se remarcă, de asemenea, prezența condimentelor și a notelor lactice, caracteristice modului de preparare și procesului de fermentare. Textura este mai puțin fermă și mai puțin crocantă, pulpa se separă ușor de sâmbure, iar după mestecare rămân resturi de pieliță. Gustul își pierde amăreala și devine acid, iar gustul remanent este picant.

Măslinele care beneficiază de denumirea de origine protejată „Aceituna Aloreña de Málaga” sunt obligatoriu de cea mai bună calitate sau de calitate superioară.

 

Măslinele de cea mai bună calitate sunt măslinele de categorie extra, conform reglementărilor tehnico-sanitare privind comercializarea măslinelor de masă, cu un calibru de 140-200.

 

Măslinele de calitate superioară sunt măslinele de categoria I, conform reglementărilor tehnico-sanitare privind comercializarea măslinelor de masă, cu un calibru de 140-260.

Metoda de evaluare a caracteristicilor organoleptice se bazează pe standardul COI/OT/NC nr. 1, care se aplică măslinelor de masă, și pe standardul COI/OT/MO nr. 1, 2008. Metoda de analiză senzorială a măslinelor de masă, bazată pe cercetările Departamentului de Nutriție și Tehnologia Alimentelor (Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos) al Universității din Cordoba, este inclusă în manualul de calitate și proceduri al organismului de gestionare.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Nu se aplică.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

Nu se aplică.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Toate etapele procesului de producție trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată: producția materiei prime, prepararea produsului și ambalarea finală.

Ambalarea se efectuează în funcție de sosirea comenzilor; înainte de ambalare, măslinele trebuie păstrate cel puțin trei zile în recipiente. În momentul ambalării, sunt adăugate condimentele tipice regiunii. Ca urmare a caracterului perisabil al produsului, a caracteristicilor sale specifice și a modului său de preparare, este necesar ca ambalarea să se efectueze întotdeauna în aria geografică de producție și de preparare a DOP „Aceituna Aloreña de Málaga”, astfel încât să fie obținute și păstrate caracteristicile organoleptice ale măslinelor din varietatea „aloreña”, până la punerea lor în consum.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Ambalarea se efectuează pe categorii, după cum prevăd reglementările tehnico-sanitare. Măslinele care beneficiază de denumirea de origine protejată „Aceituna Aloreña de Málaga” se încadrează obligatoriu în categoriile de calitate extra sau superioară.

Pentru a prelungi perioada de comercializare, măslinele pot fi supuse anumitor tratamente, cum ar fi pasteurizarea sau ambalarea sub vid și în atmosferă modificată, cu condiția ca produsul final să-și păstreze caracteristicile organoleptice și fizice inițiale.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Pe etichetă trebuie să figureze obligatoriu mențiunea „Denominación de Origen «Aceituna Aloreña de Málaga»”. Ambalajele trebuie să poarte sigilii de garanție numerotate, care sunt expediate de organismul de gestionare.

Tipul măslinelor – verzi proaspete, tradiționale sau murate – trebuie să fie specificat pe etichetă.

4.   Delimitare concisă a ariei geografice:

Aria de producție este situată în sud-estul provinciei Málaga și cuprinde în total 19 localități: Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Almogía, Álora, Alozaina, Ardales, El Burgo, Carratraca, Cártama, Casarabonela, Coín, Guaro, Málaga, Monda, Pizarra, Ronda, Tolox, El Valle de Abdalajís și Yunquera.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Regiunea naturală Guadalhorce (Sierra de las Nieves și valea râului Guadalhorce) face parte din zona Cordilierei Betice. În cadrul acestui sistem, valea râului Guadalhorce este delimitată de un ansamblu de munți și dealuri. Ca urmare a acestei distribuții muntoase, aria de producție este perfect definită, fiind deschisă numai în zona gurii râului Guadalhorce.

În regiune, clima continentală se îmbină cu cea tipică bazinului mediteraneean, dând naștere unui microclimat foarte specific care permite dezvoltarea unei mari diversități de culturi, mergând de la cele tipice zonei tropicale, cum este avocado, până la culturile cerealiere de câmpie. În acest spațiu, plantațiile de măslini se situează mai ales în zonele uscate de pe pantele munților care înconjoară valea, această poziție împreună cu blândețea climei având o influență decisivă asupra caracteristicilor finale ale produsului, a datei culesului, a aspectului arborelui etc.

Pe de altă parte, din cauza reliefului foarte accidentat, plantațiile de măslini ocupă pantele care înconjoară valea râului Guadalhorce, perfect definită de ansamblul muntos care o circumscrie și o delimitează, ceea ce înseamnă că se situează pe terenuri marginale și sărace. Prin urmare, nu este vorba de plantații de câmpie, de înaltă productivitate, ci de plantații de productivitate joasă, dar al căror produs atinge o calitate inegalabilă.

Dintre tehnicile utilizate în cultura măslinului în regiunea văii râului Guadalhorce, cea care influențează cel mai mult caracteristicile finale ale produsului este tăierea, caracterizată de severitate și de structura finală pe care o dă arborelui. Se taie în principal ramurile mai tinere și se păstrează ramurile principale cu structura în formă de pahar, pe care se lasă o vegetație foarte rară, eliminând o mare parte din ramurile secundare. Această tăiere conferă arborelui o formă sferică, foarte specifică.

Procesul de asezonare cuprinde, pe lângă condimentarea măslinelor, diferitele tratamente la care sunt supuse acestea pentru eliminarea amărelii. Acest proces are la bază obiceiuri străvechi, transmise din tată în fiu de-a lungul anilor și se desfășoară practic la fel ca în vremurile trecute, reprezentând un mod de preparare foarte caracteristic și specific ariei de origine a acestui produs.

5.2.   Specificitatea produsului:

1.

conținutul de oleuropeină. Oleuropeina este polifenolul care conferă gustul amar; conținutul de oleuropeină al măslinelor „Aceituna Aloreña de Málaga” este de aproximativ 103 mg/kg, astfel încât măslinele pot fi îndulcite numai prin tratare în saramură. Practic, după ce sunt ținute 48 de ore în apă cu sare, măslinele devin dulci;

2.

măslinele au un sâmbure liber, care se desprinde foarte ușor de pulpă. În mod tradițional în regiune, pentru a determina momentul optim al recoltării, măslina se taie pe circumferință în partea de mijloc; dacă pulpa poate fi desprinsă cu ușurință de sâmbure, înseamnă că momentul optim pentru recoltare a sosit. Aceasta este o calitate foarte căutată la măslinele de masă și pe care puține măsline o posedă;

3.

raportul pulpă/sâmbure, de minimum 3:1, este unul dintre cele mai ridicate pentru măslinele de masă;

4.

măslinele „Aceituna Aloreña de Málaga” au un calibru cuprins între 140 și 260, care corespunde categoriei extra conform punctului „3.2.1. Clasificare calitativă” din standardul COI/OT/NC nr. 1. Acest parametru a fost, în mod tradițional, foarte apreciat de către producători și consumatori, într-atât încât s-au aplicat practici de cultură specifice pentru a-l atinge;

5.

descrierea caracteristicilor organoleptice ale diferitelor tipuri de măsline „Aceituna Aloreña de Málaga”:

5.1.

Verzi proaspete:

Măslinele verzi proaspete se caracterizează printr-o culoare verde-deschis și un miros de fruct verde și de iarbă foarte plăcute, care sugerează prospețimea și culesul recent. Se remarcă, de asemenea, prezența condimentelor caracteristice preparării lor. Au o textură fermă și crocantă, pulpa se separă ușor de sâmbure, iar după mestecare rămân resturi de pieliță. Ca gust de bază trebuie menționată nota caracteristică de amăreală, precum și, ocazional, o notă sărată, depinzând de caracteristicile asezonării. Ca senzații trigeminale sunt menționate astringența și iuțimea.

5.2.

Tradiționale:

Măslinele condimentate în stil tradițional au o culoare verde–galben-pal, diferită de verdele-intens, și un miros care sugerează fructul proaspăt și condimentele proprii asezonării, fără notele de iarbă proaspătă caracteristice măslinelor verzi proaspete. Textura acestor măsline este mai puțin fermă, dar rămâne crocantă, pulpa se separă ușor de sâmbure, iar pielița continuă să fie prezentă. Având un gust ușor amar, aceste măsline sunt mai puțin astringente și mai puțin picante decât cele verzi proaspete.

5.3.

Murate:

Măslinele murate se caracterizează printr-o culoare galben-maronie și un miros de fructe mature și de iarbă proaspătă. Se remarcă, de asemenea, prezența condimentelor și a notelor lactice, caracteristice modului de preparare și procesului de fermentare. Textura este mai puțin fermă și mai puțin crocantă, pulpa se separă ușor de sâmbure, iar după mestecare rămân resturi de pieliță. Gustul își pierde amăreala și devine acid, iar gustul remanent este picant.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

După cum s-a arătat mai sus, măslinul este un arbore foarte sensibil la condițiile de mediu în care este cultivat și la tratamentul aplicat. Măslinul se adaptează la condițiile mediului înconjurător, datorită unei mari versatilități. În acest sens, trebuie subliniat faptul că aria de producție a măslinelor din varietatea „aloreña” este perfect delimitată de un lanț muntos care îi determină caracteristicile climatice, pedologice și de relief specifice. Aceste caracteristici, împreună cu cunoștințele și experiența populației locale, au dat naștere unui produs care se diferențiază clar de restul măslinelor de masă existente pe piață.

Conținutul de oleuropeină al măslinelor „Aceituna Aloreña de Málaga” este unul dintre elementele care au influențat cel mai mult procesul de preparare al acestora. Ca urmare a conținutului scăzut din acest polifenol, măslinele pot fi îndulcite în câteva zile utilizând un simplu tratament în saramură. Acest lucru se datorează și faptului că măslinele sunt despicate, astfel încât saramura poate pătrunde mai ușor în interiorul fructului, eliminând componenta care îi conferă gustul amar.

Tratamentul în saramură al măslinelor „Aceituna Aloreña de Málaga” determină textura lor fibroasă și crocantă; această textură de fruct proaspăt poate fi păstrată datorită faptului că nu se utilizează sodă caustică. Textura fibroasă este determinată și de tipologia solurilor pe care cresc măslinii, situate, de obicei, pe terenuri marginale din zone de munte.

Ușurința cu care sâmburele se desprinde de pulpă – în zonă i se spune „hueso flotante” (sâmbure flotant) – a avut o influență decisivă asupra modului de preparare a măslinelor „Aceituna Aloreña de Málaga”. Datorită acestei caracteristici, măslinele pot fi preparate despicate, sâmburele fiind liber în interiorul pulpei. În mod tradițional în regiune, pentru a determina momentul optim al recoltării, măslina se tăia pe circumferință în partea de mijloc; dacă cele două jumătăți puteau fi separate, însemna că momentul optim pentru recoltare sosise.

Gustul și aroma caracteristice măslinelor „Aceituna Aloreña de Málaga” sunt, de asemenea, strâns legate de modul de preparare în care intervine factorul uman specific ariei de origine, având în vedere că sunt respectate obiceiuri străvechi, transmise din tată în fiu de-a lungul anilor. Sunt utilizate „condimentele tipice”, care reprezintă un amestec de plante aromatice (cimbru, fenicul, piper și usturoi) tipic pentru măslinele condimentate din această arie geografică. Există în regiune un istoric al cultivării sau al recoltării acestor plante, chiar dacă ele pot proveni și din alte zone.

Calibrul măslinelor „Aceituna Aloreña de Málaga” este o altă caracteristică foarte apreciată a acestui produs. Pentru a obține aceste dimensiuni, fermierii trebuie să aplice tehnicile de tăiere tipice ale regiunii, care se disting prin severitate, forma circulară și vegetația rară lăsată pe arbore. Aceste tehnici de cultură influențează, de asemenea, raportul pulpă/sâmbure care este considerat de către degustători ca fiind excelent.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Textul complet al caietului de sarcini al denumirii poate fi consultat la următoarea adresă:

http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal/export/sites/default/comun/galerias/galeriaDescargas/cap/industrias-agroalimentarias/denominacion-de-origen/Pliegos/Pliego_aceituna.pdf

sau accesând direct pagina principală a Consejería de Agricultura y Pesca (Autoritatea regională pentru Agricultură și Pescuit)

(http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal) și navigând apoi cu ajutorul următoarelor linkuri: „Industrias Agroalimentarias”/„Calidad y Promoción”/„Denominaciones de Calidad”/„Otros Productos”; caietul de sarcini poate fi consultat la denumirea de origine protejată respectivă.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


Top