EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0307(02)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

ΕΕ C 69 της 7.3.2012, p. 10–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 69/10


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2012/C 69/08

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«ACEITUNA ALOREÑA DE MÁLAGA»

Αριθ. ΕΚ: ES-PDO-0005-0785-03.08.2009

ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

1.   Ονομασία:

«Aceituna Aloreña de Málaga»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Ισπανία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 1.6.:

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

Επιτραπέζια ελιά καρυκευμένη, λαμβανόμενη από τον καρπό του ελαιόδεντρου (Olea europea, L.) της ποικιλίας aloreña, ο οποίος είναι υγιής και συγκομίζεται σε κατάλληλο βαθμό ωριμότητας πριν τη μεταβολή του χρώματος, χαράζεται, απαλλάσσεται από την πικράδα του σε άλμη με φυσική ζύμωση και καρυκεύεται με θυμάρι, μάραθο, σκόρδο και πιπεριά ή με εκχυλίσματα αυτών των φυτών σε αναλογία που κυμαίνεται από 1 έως 3 %. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται σε πατροπαράδοτες συνήθειες που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.

Οι τρεις τύποι ελιάς «Aceituna Aloreña de Málaga», verde fresca (πράσινη νωπή), tradicionale (παραδοσιακή) και curada (συντηρημένη), οι οποίοι λαμβάνονται αναλόγως του τρόπου παρασκευής, εμφανίζουν κοινά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, οφειλόμενα αποκλειστικά στην ποικιλία και στη μέθοδο παρασκευής που χρησιμοποιείται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή παραγωγής και μεταποίησής τους:

α)

οι ελιές μαρινάρονται σε άλμη. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε ελαιοευρωπαΐνη, οι ελιές αυτές δεν απαιτούν καμία επεξεργασία με καυστική σόδα για την αφαίρεση της πικράδας αλλά γλυκαίνουν μόνον με νερό και αλάτι και καρυκεύονται με θυμάρι, μάραθο, σκόρδο και πιπεριά. Πρόκειται για ελιές σε φυσική κατάσταση, λιγότερο ή περισσότερο ζυμωμένες.

β)

ο ασύνδετος πυρήνας αποσπάται εύκολα από τη σάρκα, ιδιότητα που εκτιμάται ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για επιτραπέζιες ελιές.

γ)

όσον αφορά τα εσωτερικά χαρακτηριστικά, πρέπει να σημειωθεί η εξαιρετική βαθμολογία που απονέμουν οι επιτροπές γευσιγνωστών στο προϊόν για την αναλογία σάρκας/πυρήνα, την ομοιογένεια, την τραγανή υφή και τη σταθερότητα της σάρκας του.

δ)

καθώς το προϊόν δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία με αλκαλικά προϊόντα, διακρίνεται από την παρουσία της επιδερμίδας και από τον ινώδη χαρακτήρα του.

ε)

όσον αφορά τη σχέση οσμής/γεύση, πρέπει να σημειωθούν τα θετικά αποτελέσματα σε διάφορες οργανοληπτικές δοκιμασίες που εκτελέστηκαν από επιτροπές γευσιγνωστών, οι οποίοι εκτιμούν ιδιαιτέρως τα διάφορα καρυκεύματα και υπογραμμίζουν ιδιότητες όπως το άρωμα, η κατάλληλη ισορροπία σε αλάτι σε σχέση με την ελαφρά πικράδα (τυπικό χαρακτηριστικό της μεθόδου παρασκευής χωρίς επεξεργασία με αλκάλια), κ.λπ. Ο βαθμός πικράδας των ελιών ποικίλλει αναλόγως του επιπέδου ζύμωσής τους, με αποτέλεσμα, οι νωπές πράσινες ελιές να είναι γενικά πιο πικρές από τις ελιές που έχουν υποβληθεί σε πλήρη ζύμωση.

Η διαδικασία μεταποίησης του προϊόντος «Aceituna Aloreña de Málaga» οδηγεί στη δημιουργία τριών προϊόντων που διακρίνονται από το σχήμα και τη μέθοδο ζύμωσης των ελιών που εφαρμόζεται:

1.   «Aceituna Aloreña de Málaga»«verde fresca» (πράσινη νωπή):

Αμέσως μόλις χαραχτούν, οι ελιές τοποθετούνται απευθείας σε βαρέλια τοποθετημένα σε δροσερό μέρος, όπου παραμένουν όσο δεν αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αυτού του τύπου ελιάς, ή σε θάλαμο ψύξης, όπου διατηρούνται σε μέγιστη θερμοκρασία 15 °C και μπορούν να διατηρηθούν σε αυτές τις συνθήκες όσο δεν αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αυτού του τύπου ελιάς. Μετά το χάραγμα, οι ελιές πρέπει να διατηρούνται επί 3 τουλάχιστον ημέρες στην άλμη πριν συσκευαστούν.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Οι πράσινες νωπές ελιές έχουν ανοιχτοπράσινο χρώμα και πολύ ευχάριστη οσμή άγουρου φρούτου και χλόης που παραπέμπει στη φρεσκάδα και στην πρόσφατη συγκομιδή τους. Σημειώνεται επίσης η παρουσία των αρτυμάτων που χαρακτηρίζουν τη μέθοδο επεξεργασίας τους. Έχουν σφικτή και τραγανή υφή, η σάρκα αποσπάται εύκολα από τον πυρήνα και μετά το μάσημα παραμένουν αισθητά τα υπολείμματα επιδερμίδας. Στις βασικές γεύσεις περιλαμβάνεται η χαρακτηριστική πικράδα καθώς και μια αλμυρή νότα αναλόγως των αρτυμάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Ως γευστικές αισθήσεις διακρίνονται η στυφάδα και η καυστικότητα.

2.   «Aceituna Aloreña de Málaga»«tradicional» (παραδοσιακή):

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ελιές οι οποίες, μετά την παραλαβή, την ταξινόμηση και τη χάραξη, τοποθετούνται σε βαρέλια εγκατεστημένα σε μη κλιματιζόμενους χώρους, όπου διατηρούνται επί 20 τουλάχιστον ημέρες πριν τη συσκευασία και τη διάθεση στην κατανάλωση. Μπορούν να διατηρηθούν υπό αυτές τις συνθήκες όσο δεν αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αυτού του τύπου ελιάς.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Οι καρυκευμένες με την παραδοσιακή μέθοδο ελιές έχουν πράσινο προς αχυροκίτρινο χρώμα, όπου το πράσινο δεν είναι τόσο έντονο όσο αυτό των ελιών του τύπου «verde fresca». Η οσμή τους θυμίζει φρέσκο φρούτο και τα αρτύματα που χρησιμοποιούνται κατά την καρύκευσή τους, χωρίς όμως τις νότες νωπού χόρτου οι οποίες χαρακτηρίζουν τις ελιές του τύπου «verde fresca». Η υφή τους είναι λιγότερο σταθερή αλλά παραμένει τραγανή και η σάρκα και πάλι αποσπάται εύκολα από τον πυρήνα ενώ η επιδερμίδα είναι αισθητή. Η γεύση είναι ελαφρώς πικρή, ενώ η στιφάδα και η αψύτητα είναι λιγότερο έντονες απ’ ότι στον τύπου «verde fresca».

3.   «Aceituna Aloreña de Málaga»«curada» (συντηρημένη):

Μετά την παραλαβή και την έκπλυση, οι ελιές τοποθετούνται χωρίς να χαραχθούν σε δοχεία ζύμωσης όπου υποβάλλονται σε διαδικασία διατήρησης επί 90 τουλάχιστον ημέρες πριν τη συσκευασία. Επιτρέπεται η διατήρηση του προϊόντος υπό αυτές τις συνθήκες όσο τα όσο δεν αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αυτού του τύπου ελιάς δεν αλλοιώνονται.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Η συντηρημένη ελιά χαρακτηρίζεται από το κιτρινοκάστανο χρώμα και την οσμή ώριμου φρούτου και νωπού χόρτου. Είναι επίσης εμφανής η παρουσία των αρτυμάτων και οι γαλακτικές νότες, χαρακτηριστικά στοιχεία της παρασκευής και της διεργασίας ζύμωσης. Η υφή της είναι λιγότερο σταθερή και τραγανή, η σάρκα αποσπάται εύκολα από τον πυρήνα και, μετά το μάσημα, παραμένουν αισθητά τα υπολείμματα επιδερμίδας. Έχει όξινη γεύση και χάνει την πικράδα της στο στόμα ενώ αφήνει πικάντικη επίγευση.

Οι ελιές που προστατεύονται με την ονομασία προέλευσης «Aceituna Aloreña de Málaga» είναι υποχρεωτικά ελιές εξαιρετικής ή ανώτερης ποιότητας:

Ελιές εξαιρετικής ποιότητας: περιλαμβάνονται οι ελιές της κατηγορίας «έξτρα», όπως αυτή ορίζεται βάσει της ισχύουσας τεχνικοϋγειονομικής νομοθεσίας για την εμπορία της επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίες έχουν μέγεθος 140 έως 200.

Ελιές ανώτερης ποιότητας: περιλαμβάνονται οι ελιές της κατηγορίας «Ι», όπως αυτή ορίζεται βάσει της ισχύουσας τεχνικοϋγειονομικής νομοθεσίας για την εμπορία της επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίες έχουν μέγεθος 140 έως 260.

Η μέθοδος αξιολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών στηρίζεται στο πρότυπο COI/OT/NC αριθ. 1. Το εμπορικό πρότυπο που ισχύει για τις επιτραπέζιες ελιές είναι το COI/OT/MO αριθ. 1, 2008. Η μέθοδος οργανοληπτικής ανάλυσης των επιτραπέζιων ελιών, η οποία βασίζεται στην έρευνα του Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos de la Universidad de Córdoba (τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα), καθορίζεται στο εγχειρίδιο ποιότητας και διαδικασιών της διαχειριστικής αρχής.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

Άνευ αντικειμένου

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

Άνευ αντικειμένου

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Όλες οι φάσεις της παραγωγής πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής: παραγωγή της πρώτης ύλης, παρασκευή του προϊόντος και τελική συσκευασία.

Με την παραλαβή των παραγγελιών δρομολογείται η συσκευασία των ανάλογων ποσοτήτων. Οι ελιές πρέπει να παραμείνουν επί τρεις τουλάχιστον ημέρες στα δοχεία πριν συσκευαστούν. Κατά τη στιγμή της συσκευασίας προστίθενται οι τυπικές αρτυματικές ύλες της περιοχής. Ο ευαλλοίωτος χαρακτήρας του προϊόντος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και η μέθοδος παρασκευής απαιτούν να συσκευάζεται το προϊόν εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής και μεταποίησης της ΠΟΠ «Aceituna Aloreña de Málaga» ώστε να διαφυλάσσονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελιών aloreñas έως τη διάθεσή τους στο εμπόριο.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

Η συσκευασία εκτελείται ανά κατηγορίες, σύμφωνα με τις διατάξεις της τεχνικοϋγειονομικής νομοθεσίας. Επομένως, οι ελιές που προστατεύονται με την ονομασία προέλευσης «Aceituna Aloreña de Málaga» θα είναι υποχρεωτικά ελιές εξαιρετικής ή ανώτερης ποιότητας.

Προκειμένου να παραταθεί η περίοδος εμπορίας, το προϊόν μπορεί να υποβληθεί σε ορισμένες επεξεργασίες όπως η παστερίωση ή η συσκευασία υπό κενό σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, υπό τον όρο ότι το τελικό προϊόν διατηρεί τα αρχικά οργανοληπτικά και φυσικά χαρακτηριστικά του.

3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

Η ένδειξη «Denominación de Origen “Aceituna Aloreña de Málaga”» (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Aceituna Aloreña de Málaga») πρέπει υποχρεωτικά να εμφαίνεται στις ετικέτες. Οι συσκευασίες πρέπει να φέρουν αριθμημένες σφραγίδες ποιότητας, οι οποίες χορηγούνται από τη διαχειριστική αρχή.

Ο τύπος ελιάς διευκρινίζεται στην επισήμανση: «verdes frescas», «tradicionales» ή «curadas».

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η περιοχή παραγωγής βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας Málaga και περιλαμβάνει συνολικά 19 κοινότητες: Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Almogía, Álora, Alozaina, Ardales, El Burgo, Carratraca, Cártama, Casarabonela, Coín, Guaro, Málaga, Monda, Pizarra, Ronda, Tolox, El Valle de Abdalajís και Yunquera.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η φυσική περιοχή του Guadalhorce (Sierra de las Nieves και Valle del Guadalhorce) υπάγεται στην περιοχή της οροσειράς Cordilleras Béticas. Στο εσωτερικό αυτού του συστήματος, η κοιλάδα του ποταμού Guadalhorce οριοθετείται από ένα σύνολο ορεινών όγκων μικρότερου ή μεγαλύτερου υψομέτρου. Λόγω αυτού του ορεινού ανάγλυφου, η περιοχή παραγωγής οριοθετείται τέλεια και είναι ανοικτή μόνον στις εκβολές του Guadalhorce.

Το κλίμα της περιοχής αποτελεί συνδυασμό ηπειρωτικού και τυπικά μεσογειακού κλίματος, δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο μικροκλίμα που επιτρέπει να ευδοκιμεί ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών, από τα τυπικά προϊόντα των τροπικών περιοχών, όπως το αβοκάντο, έως την παραγωγή σιτηρών που απαντώνται στις πεδινές περιοχές. Στο περιβάλλον αυτό, η ελιά βρίσκεται κυρίως στα μη αρδευόμενα τμήματα των ορεινών κλιτύων που περικλείουν την κοιλάδα γεγονός που, σε συνδυασμό με την ηπιότητα του κλίματος, επηρεάζει αποφασιστικά τα τελικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, την ημερομηνία συγκομιδής, την εμφάνιση του δέντρου, κ.λπ.

Επίσης, το ανάγλυφο είναι πολύ έντονο και τα ελαιόδεντρα βρίσκονται στις κλιτύες που περιβάλλουν την κοιλάδα του Guadalhorce, η οποία οριοθετείται πλήρως και περικλείεται από το ορεινό σύνολο. Με άλλα λόγια, βρίσκονται σε απόμερα και φτωχά εδάφη. Δεν πρόκειται για ελαιόδεντρα με μεγάλη παραγωγικότητα αλλά αντιθέτως για ελαιώνες χαμηλής απόδοσης, που παράγουν ωστόσο καρπούς απαράμιλλης ποιότητας.

Μεταξύ των τεχνικών ελαιοκαλλιέργειας που εφαρμόζονται στην περιοχή της κοιλάδας του Guadalhorce, εκείνη που επηρεάζει περισσότερο τα τελικά χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι το κλάδεμα. Στην περιοχή, η τεχνική αυτή χαρακτηρίζεται από την δριμύτητά της και την τελική μορφή του δέντρου. Το κλάδεμα εφαρμόζεται ιδίως στα νεότερα κλαδιά· δεν αφαιρούνται τα κύρια κλαδιά του δέντρου, που έχουν κυπελλοειδή μορφή, και πάνω σε αυτά αφήνεται αραιή βλάστηση, ενώ αφαιρούνται τα περισσότερα δευτερεύοντα κλαδιά. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτά το δέντρο ένα εντελώς ιδιαίτερο σφαιρικό σχήμα.

Η διαδικασία παρασκευής του προϊόντος περιλαμβάνει τις διάφορες επεξεργασίες στις οποίες υποβάλλονται οι ελιές για την αφαίρεση της πικράδας και την καρύκευσή τους. Αυτή η διαδικασία στηρίζεται σε πατροπαράδοτες συνήθειες που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά επί πολλές γενιές και έχει μείνει πρακτικά αναλλοίωτη με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που την καθιστά πολύ χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της περιοχής παραγωγής του προϊόντος.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

1.

Η περιεκτικότητα σε ελαιοευρωπαΐνη. Η ελαιοευρωπαΐνη είναι η πολυφαινόλη που προσδίδει στην ελιά την πικρή της γεύση. Στην ελιά «Aceituna Aloreña de Málaga», η περιεκτικότητα σε ελαιοευρωπαΐνη είναι σχεδόν 103 mg/kg, λόγος για τον οποίο είναι δυνατή η αφαίρεση της πικράδας με απλή εμβάπτιση σε άλμη. Οι ελιές χάνουν την πικράδα τους μετά από παραμονή στο αλατούχο διάλυμα επί 48 ώρες.

2.

Η ελιά διαθέτει ελεύθερο πυρήνα που αποσπάται πολύ εύκολα από την σάρκα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η βέλτιστη στιγμή για τη συγκομιδή της ελιάς προσδιορίζεται κόβοντας την ελιά εγκαρσίως και ελέγχοντας κατά πόσον ο πυρήνας αποσπάται εύκολα· όταν αυτό συμβεί είναι η ιδανική στιγμή για τη συγκομιδή των καρπών. Αυτή η ιδιότητα εκτιμάται ιδιαίτερα για τις επιτραπέζιες ελιές και πολύ λίγα είδη την διαθέτουν.

3.

Η αναλογία σάρκας προς πυρήνα είναι από τις υψηλότερες για τις επιτραπέζιες ελιές και η ελάχιστη αναλογία σάρκας/πυρήνα είναι 3:1.

4.

Το προϊόν «Aceituna Aloreña de Málaga» έχει μέγεθος 140-260, που αντιστοιχεί στην κατηγορία «έξτρα» σύμφωνα με το σημείο 3.2.1 Ποιοτική κατάταξη του προτύπου COI/OT/NC αριθ. 1. Η παράμετρος αυτή παραδοσιακά εκτιμάται ιδιαιτέρως από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, σε σημείο που να εφαρμόζονται ιδιαίτερες καλλιεργητικές πρακτικές για την επίτευξή της.

5.

Οργανοληπτική περιγραφή των διάφορων τύπων «Aceituna Aloreña de Málaga»:

5.1.

Verde fresca:

Οι πράσινες νωπές ελιές έχουν ανοιχτοπράσινο χρώμα και πολύ ευχάριστη οσμή άγουρου φρούτου και χλόης που παραπέμπει στη φρεσκάδα και στην πρόσφατη συγκομιδή τους. Σημειώνεται επίσης η παρουσία των αρτυμάτων που χαρακτηρίζουν τη μέθοδο επεξεργασίας τους. Έχουν σφικτή και τραγανή υφή, η σάρκα αποσπάται εύκολα από τον πυρήνα και μετά το μάσημα παραμένουν αισθητά τα υπολείμματα επιδερμίδας. Στις βασικές γεύσεις περιλαμβάνεται η χαρακτηριστική πικράδα καθώς και μια αλμυρή νότα αναλόγως των αρτυμάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Ως γευστικές αισθήσεις διακρίνονται η στυφάδα και η καυστικότητα.

5.2.

Tradicional:

Οι καρυκευμένες με την παραδοσιακή μέθοδο ελιές έχουν πράσινο προς αχυροκίτρινο χρώμα, όπου το πράσινο δεν είναι τόσο έντονο. Η οσμή τους θυμίζει φρέσκο φρούτο και τα αρτύματα που χρησιμοποιούνται κατά την καρύκευσή τους, χωρίς όμως τις νότες νωπού χόρτου οι οποίες χαρακτηρίζουν τις ελιές του τύπου «verde fresca». Η υφή τους είναι λιγότερο σταθερή αλλά παραμένει τραγανή και η σάρκα και πάλι αποσπάται εύκολα από τον πυρήνα ενώ η επιδερμίδα είναι αισθητή. Η γεύση είναι ελαφρώς πικρή, ενώ η στιφάδα και η αψύτητα είναι λιγότερο έντονες απ’ ότι στον τύπου «verde fresca».

5.3.

Curada:

Η συντηρημένη ελιά χαρακτηρίζεται από το κιτρινοκάστανο χρώμα και την οσμή ώριμου φρούτου και νωπού χόρτου. Είναι επίσης εμφανής η παρουσία των αρτυμάτων και οι γαλακτικές νότες, χαρακτηριστικά στοιχεία της παρασκευής και της διεργασίας ζύμωσης. Η υφή της είναι λιγότερο σταθερή και τραγανή, η σάρκα αποσπάται εύκολα από τον πυρήνα και, μετά το μάσημα, παραμένουν αισθητά τα υπολείμματα επιδερμίδας. Έχει όξινη γεύση και χάνει την πικράδα της στο στόμα ενώ αφήνει πικάντικη επίγευση.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Όπως προαναφέρθηκε, η ελιά είναι ένα δέντρο πολύ ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες καλλιεργείται και στους χειρισμούς στους οποίους υποβάλλεται. Προσαρμόζεται πολύ εύκολα στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Σχετικά με αυτό το γεγονός πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η περιοχή παραγωγής του ελαιοδέντρου «aloreño» οριοθετείται πλήρως από μια οροσειρά η οποία προσδιορίζει τα ιδιαίτερα κλιματολογικά, εδαφολογικά και ορογραφικά χαρακτηριστικά γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία των κατοίκων της περιοχής, δημιούργησε ένα προϊόν που διακρίνεται σαφώς από τις άλλες επιτραπέζιες ελιές που είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Η περιεκτικότητα σε ελαιοευρωπαΐνη του «Aceituna Aloreña de Málaga» είναι ένα από τα στοιχεία που επηρέασε περισσότερο τον τρόπο παρασκευής αυτού του τύπου ελιάς. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες, η πικράδα των ελιών μπορεί να αφαιρεθεί σε λίγες ημέρες με απλή εμβάπτιση σε άλμη. Η διαδικασία αυτή διευκολύνεται από το γεγονός ότι οι ελιές χαράσσονται, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η εισχώρηση της άλμης στο εσωτερικό του καρπού και η απομάκρυνση της ουσίας που προκαλεί την πικράδα του.

Η επεξεργασία με άλμη των ελιών «Aceituna Aloreña de Málaga» είναι καθοριστικό στοιχείο για την ινώδη και τραγανή υφή του προϊόντος, καθώς δεν χρησιμοποιείται καυστική σόδα και επομένως οι ελιές διατηρούν την ινώδη υφή του νωπού καρπού. Αυτή η ινώδης υφή οφείλεται επίσης στο τύπο του εδάφους των ελαιώνων, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε απόμερα εδάφη ορεινών περιοχών.

Η ευκολία με την οποία αποσπάται ο πυρήνας, ο οποίος στην περιοχή καλείται «hueso flotante» (κουκούτσι που επιπλέει) επηρέασε αποφασιστικά τον τρόπο παρασκευής του «Aceituna Aloreña de Málaga». Το χαρακτηριστικό αυτό επιτρέπει στις ελιές να παρασκευάζονται με χάραξη, με τον πυρήνα να παραμένει ελεύθερος εντός της σάρκας. Για να προσδιοριστεί η βέλτιστη στιγμή της συγκομιδής, στην περιοχή, η ελιά παραδοσιακά κοβόταν στη μέση και, αν τα δύο τμήματα αποσπώνταν εύκολα, οι παραγωγοί θεωρούσαν ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή για την συγκομιδή.

Η γεύση και το άρωμα που χαρακτηρίζουν τις ελιές «Aceituna Aloreña de Málaga» είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μέθοδο παρασκευής, που αποτελεί έναν ανθρώπινο παράγοντα της περιοχής παραγωγής μοναδικό, καθώς οι πατροπαράδοτες συνήθειες μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά επί πολλές γενιές. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση των «aliños típicos», δηλαδή μιγμάτων αρωματικών φυτών που τυπικά χρησιμοποιούνται στην περιοχή για την καρύκευση των ελιών (θυμάρι, μάραθο, πιπεριά και σκόρδο). Τα φυτά αυτά ιστορικά καλλιεργούνται ή συλλέγονται στην περιοχή, αν και μπορούν να προέρχονται και από άλλες περιοχές.

Το μέγεθος των ελιών «Aceituna Aloreña de Málaga» είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό τους που εκτιμάται ιδιαίτερα. Για να το επιτύχουν, οι γεωργοί πρέπει να τηρούν τις τυπικές τεχνικές κλαδέματος της περιοχής, που διακρίνονται από την δριμύτητα, το κυκλικό σχήμα και την αραιή βλάστηση που αφήνεται στο δέντρο. Αυτές οι τεχνικές καλλιέργειας επηρεάζουν επίσης την αναλογία της σάρκας προς τον πυρήνα, η οποία κρίνεται εξαιρετική κατά τις γευσιγνωστικές δοκιμές.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Το πλήρες κείμενο των προδιαγραφών της ονομασίας μπορεί να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο, στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal/export/sites/default/comun/galerias/galeriaDescargas/cap/industrias-agroalimentarias/denominacion-de-origen/Pliegos/Pliego_aceituna.pdf

ή απευθείας στη σελίδα υποδοχής του Consejería de Agricultura y Pesca

(http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal), ακολουθώντας την εξής οδό πρόσβασης: «Industrias Agroalimentarias»/«Calidad y Promoción»/«Denominaciones de Calidad»/«Otros Productos». Οι προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ονομασία ποιότητας βρίσκονται υπό το όνομα της ονομασίας.


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top