Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AP0209

    Apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură ***I Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 11 mai 2011 referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură (text codificat) (COM(2010)0507 – C7-0287/2010 – 2010/0260(COD))
    P7_TC1-COD(2010)0260 Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 11 mai 2011 în vederea adoptării Directivei 2011/…/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură (text codificat) Text cu relevanță pentru SEE
    ANEXA I
    ANEXA II
    ANEXA III

    JO C 377E, 7.12.2012, p. 217–228 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.12.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    CE 377/217


    Miercuri, 11 mai 2011
    Apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură ***I

    P7_TA(2011)0209

    Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 11 mai 2011 referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură (text codificat) (COM(2010)0507 – C7-0287/2010 – 2010/0260(COD))

    2012/C 377 E/36

    (Procedura legislativă ordinară – codificare)

    Parlamentul European,

    având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2010)0507),

    având în vedere articolul 294 alineatul (2) și articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C7-0287/2010),

    având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European din 8 decembrie 2010 (1),

    având în vedere Acordul interinstituțional din 20 decembrie 1994 privind o metodă de lucru accelerată pentru codificarea oficială a textelor legislative (2),

    având în vedere articolele 86 și 55 din Regulamentul său de procedură,

    având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri juridice (A7-0089/2011),

    A.

    întrucât grupul de lucru consultativ al serviciilor juridice ale Parlamentului European, Consiliului și Comisiei consideră că propunerea în cauză se limitează la o simplă codificare a textelor existente, fără modificări de fond ale acestora,

    1.

    adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare;

    2.

    încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului, Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.


    (1)  JO C 54, 19.2.2011, p. 31.

    (2)  JO C 102, 4.4.1996, p. 2.


    Miercuri, 11 mai 2011
    P7_TC1-COD(2010)0260

    Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 11 mai 2011 în vederea adoptării Directivei 2011/…/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură (text codificat)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

    având în vedere propunerea Comisiei europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

    întrucât:

    (1)

    Directiva 80/181/CEE a Consiliului din 20 decembrie 1979 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură (3) a fost modificată de mai multe ori și în mod substanțial (4). Este necesar, din motive de claritate și de raționalizare, să se codifice directiva menționată.

    (2)

    Unitățile de măsură sunt esențiale în utilizarea tuturor mijloacelor de măsurare, pentru a exprima măsurările sau pentru exprimarea oricărei indicații de mărime. Unitățile de măsură sunt utilizate în cele mai multe domenii de activitate umană. Este necesar să se asigure cea mai bună claritate posibilă în utilizarea lor. Este necesar să se reglementeze utilizarea lor în interiorul Uniunii în scopuri economice, de sănătate publică, de siguranță publică sau în scopuri administrative.

    (3)

    Unitățile de măsură fac obiectul rezoluțiilor internaționale adoptate de Conferința Generală de Măsuri și Greutăți (CGPM) constituită prin Convenția Metrului semnată la Paris pe 20 mai 1875, la care toate statele membre aderă. În urma acestor rezoluții s-a elaborat „Sistemul Internațional de Unități” (SI).

    (4)

    Există convenții sau acorduri internaționale în domeniul transportului internațional care obligă Uniunea sau statele membre. Aceste convenții sau acorduri trebuie să fie respectate.

    (5)

    Dat fiind caracterul local al anumitor derogări aplicate în continuare în Regatul Unit și în Irlanda cu privire la unitățile de măsură și numărul limitat de produse vizate, menținerea acestor derogări nu ar conduce la o barieră netarifară în calea comerțului și, în consecință, nu este nevoie să se renunțe la aceste derogări.

    (6)

    Anumite țări terțe nu acceptă pe piețele lor produse marcate exclusiv cu unitățile de măsură legale stabilite prin prezenta directivă. Întreprinderile care își exportă produsele în țările respective ar fi dezavantajate dacă nu ar mai fi permise indicații suplimentare. Ar trebui, prin urmare, să fie autorizată în continuare utilizarea indicațiilor suplimentare în unități nelegale după această dată.

    (7)

    Astfel de indicații suplimentare ar putea permite, în plus, trecerea treptată și fără probleme la noi unități metrice care ar putea fi introduse la nivel internațional.

    (8)

    Cu toate acestea, aplicarea sistematică a utilizării indicațiilor suplimentare pentru toate unitățile de măsură și, printre altele, și instrumentelor medicale nu este de dorit. Statele membre ar trebui așadar să fie în măsură să ceară ca pe teritoriul lor instrumentele de măsurare să poarte indicații de mărime într-o singură unitate de măsură legală.

    (9)

    Prezenta directivă nu influențează continuitatea fabricării produselor deja aflate pe piață înainte de data de punere în aplicare a Directivei 80/181/CEE. Aceasta privește totuși introducerea pe piață și utilizarea produselor și a echipamentelor care poartă indicații de mărime în unități de măsură care nu mai sunt unități de măsură legale, când astfel de produse și echipamente sunt necesare pentru suplimentarea sau înlocuirea componentelor sau părților unor astfel de produse, echipamente și instrumente aflate deja pe piață. Este, de aceea, necesar ca statele membre să autorizeze introducerea pe piață și utilizarea unor astfel de produse și echipamente care să completeze și să înlocuiască componente, chiar și atunci când ele poartă indicații de mărime în unități de măsură care nu mai sunt unități de măsură legale, așa încât produsele, echipamentele sau instrumentele de măsură deja aflate pe piață să poată fi utilizate în continuare.

    (10)

    Prezenta directivă sprijină funcționarea fără impedimente a pieței interne prin nivelul de armonizare a unităților de măsură pe care îl impune. În acest context, este oportună monitorizarea de către Comisie a evoluțiilor pieței legate de prezenta directivă și de punerea sa în aplicare, în special cu privire la posibilele obstacole în calea funcționării pieței interne, precum și la necesitatea unor armonizări suplimentare pentru a depăși obstacolele respective.

    (11)

    Este oportună continuarea, cu fermitate, de către Comisie, în contextul relațiilor sale comerciale cu țările terțe, inclusiv în cadrul Consiliului economic transatlantic, a urmăririi acceptării pe piețele din țările terțe a produselor pe ale căror etichete sunt indicate doar unități SI.

    (12)

    Prezenta directivă nu trebuie să aducă atingere obligațiilor statelor membre privind termenele de transpunere în dreptul intern și de aplicare a directivelor menționate în anexa II, partea B,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Unitățile de măsură legale, în înțelesul prezentei directive, care trebuie utilizate pentru exprimarea mărimilor sunt:

    (a)

    cele enumerate în anexa I capitolul I;

    (b)

    cele enumerate în anexa I capitolul II doar în statele membre în care erau autorizate la 21 aprilie 1973.

    Articolul 2

    (1)   Obligațiile care decurg din articolul 1 se referă la instrumentele de măsurare utilizate, la măsurătorile realizate și la indicațiile de cantitate exprimate în unități de măsură.

    (2)   Prezenta directivă nu aduce atingere utilizării unităților de măsură în domeniile transportului aerian și maritim și al traficului feroviar, altele decât acelea care au caracter obligatoriu în conformitate cu dispozițiile prezentei directive și care au fost stabilite prin convenții sau acorduri internaționale care obligă Uniunea sau statele membre.

    Articolul 3

    (1)   În înțelesul prezentei directive, „indicație suplimentară” reprezintă o indicație de mărime exprimată în unități de măsură enumerate în anexa I capitolul I și care însoțește una sau mai multe indicații de mărime exprimată într-o unitate de măsură neprevăzută în respectivul capitol I.

    (2)   Utilizarea indicațiilor suplimentare este autorizată.

    Cu toate acestea, statele membre pot cere ca instrumentele de măsurare să poarte indicații de mărime într-o singură unitate de măsură legală.

    (3)   Indicația exprimată într-o unitate de măsură enumerată în anexa I capitolul I trebuie să predomine. Indicațiile exprimate în unități de măsură care nu sunt enumerate în respectivul capitol I trebuie să fie exprimate cu caractere care să nu fie mai mari decât acelea corespunzătoare indicației în unitățile de măsură enumerate în anexa I capitolul I.

    Articolul 4

    Utilizarea unităților de măsură care nu sunt sau nu mai sunt legale este autorizată pentru:

    (a)

    produse și echipamente deja aflate pe piață și/sau în serviciu la data de 20 decembrie 1979;

    (b)

    componente și părți ale produselor și echipamentelor necesare pentru suplimentarea sau înlocuirea componentelor sau părților produselor și echipamentelor menționate la litera (a).

    Cu toate acestea, se poate solicita utilizarea unităților de măsură legale pentru indicatoarele mijloacelor de măsurare.

    Articolul 5

    Problemele referitoare la punerea în aplicare a prezentei directive, în special cea privind indicațiile suplimentare, se examinează în detaliu și, după caz, se adoptă măsurile corespunzătoare, în conformitate cu procedura menționată la articolul 17 din Directiva 2009/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind dispozițiile comune pentru mijloacele de măsurare și metodele de control metrologic (5).

    Articolul 6

    Comisia monitorizează evoluțiile pieței legate de prezenta directivă și de punerea sa în aplicare în ceea ce privește funcționarea armonioasă a pieței interne și a comerțului internațional și înaintează un raport cu privire la evoluțiile respective, însoțit de propuneri atunci când este cazul, Parlamentului European și Consiliului, până la 31 decembrie 2019.

    Articolul 7

    Statele membre informează Comisia în timp util pentru ca aceasta să-și prezinte observațiile cu privire la orice proiect de act cu putere de lege sau act administrativ pe care intenționează să-l adopte în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 8

    Directiva 80/181/CEE, astfel cum a fost modificată prin directivele menționate în anexa II, partea A, se abrogă, fără a aduce atingere obligațiilor statelor membre în ceea ce privește termenele de transpunere în dreptul intern și de aplicare a directivelor menționate în anexa II, partea B.

    Trimiterile la directiva abrogată se interpretează ca trimiteri la prezenta directivă și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa III.

    Articolul 9

    Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 10

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la …,

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    Pentru Consiliu

    Președintele


    (1)  JO C 54, 19.2.2011, p. 31.

    (2)  Poziția Parlamentului European din 11 mai 2011.

    (3)  JO L 39, 15.2.1980, p. 40.

    (4)  A se vedea anexa II, partea A.

    (5)  JO L 106, 28.4.2009, p. 7.

    Miercuri, 11 mai 2011
    ANEXA I

    CAPITOLUL I

    UNITĂȚI DE MĂSURĂ LEGALE MENȚIONATE LA ARTICOLUL 1 LITERA (a)

    1.   UNITĂȚI SI ȘI MULTIPLII ȘI SUBMULTIPLII LOR ZECIMALI

    1.1.   Unități SI fundamentale

    Mărime

    Unitate

    Nume

    Simbol

    Lungime

    metru

    m

    Masă

    kilogram

    kg

    Timp

    secundă

    s

    Intensitatea curentului electric

    amper

    A

    Temperatură termodinamică

    kelvin

    K

    Cantitate de substanță

    mol

    mol

    Intensitate luminoasă

    candelă

    cd

    Definiții ale unităților SI fundamentale:

    Unitatea de lungime

    Metrul este lungimea traseului parcurs de lumină în vid timp de 1/299 792 458 secunde.

    [Cea de-a șaptesprezecea CGPM (1983) rezoluția 1].

    Unitatea de masă

    Kilogramul este unitate de masă; este egal cu masa prototipului internațional al kilogramului.

    [Cea de-a treia CGPM (1901), pagina 70 din raportul conferinței].

    Unitatea de timp

    Secunda este durata a 9 192 631 770 perioade ale radiației corespunzătoare tranziției între cele două niveluri hiperfine ale stării fundamentale a atomului de cesiu 133.

    [Cea de-a treisprezecea CGPM (1967), rezoluția 1].

    Unitatea de intensitate a curentului electric

    Amperul este intensitatea unui curent constant care, menținut în două conductoare paralele, rectilinii, de lungime infinită, de secțiune circulară neglijabilă și așezate în vid, la o distanță de un metru unul de celălalt, ar produce între aceste conductoare o forță de 2 × 10-7 dintr-un newton pe o lungime de un metru.

    [Comitetul Internațional de Greutăți și Măsuri (1946), rezoluția 2, aprobată de cea de-a noua CGPM (1948)].

    Unitatea de temperatură termodinamică

    Kelvinul, unitate de temperatură termodinamică, este fracțiunea 1/273,16 din temperatura termodinamică a punctului triplu al apei.

    Această definiție se referă la apa care are o compoziție izotopică definită prin următoarele cantități de substanță: 0,00015576 moli de 2H pe mol de 1H, 0,0003799 moli de 17O pe mol de 16O și 0,0020052 moli de 18O pe mol de 16O.

    [Cea de a treisprezecea CGPM (1967), rezoluția 4, și cea de a douăzeci și treia CGPM (2007), rezoluția 10]

    Unitatea de cantitate de substanță

    Molul este cantitatea de substanță a unui sistem care conține atâtea entități elementare, câți atomi există în 0,012 kilograme de carbon 12.

    De câte ori se întrebuințează molul, entitățile elementare trebuie specificate, ele putând fi atomi, molecule, ioni, electroni, alte particule sau grupuri specificate de asemenea particule.

    [Cea de-a paisprezecea CGPM (1971), rezoluția 3].

    Unitatea de intensitate luminoasă

    Candela este intensitatea luminoasă, într-o direcție dată, a unei surse care emite o radiație monocromatică cu frecvența de 540 × 1012 hertzi și a cărei intensitate energetică în acea direcție este 1/683 dintr-un watt pe steradian.

    [Cea de-a șaisprezecea CGPM (1979), rezoluția 3].

    1.1.1.   Denumirea specială și simbolul unității SI derivate de temperatură pentru exprimarea temperaturii Celsius

    Mărime

    Unitate

    Nume

    Simbol

    Temperatura Celsius

    grad Celsius

    °C

    Temperatura Celsius t se definește ca diferența t = T – T0 dintre două temperaturi termodinamice T și T0 , unde T0 = 273,15 K. Un interval sau o diferență de temperatură pot fi exprimate atât în grade Kelvin, cât și în grade Celsius. Unitatea «Celsius» este egală cu unitatea «Kelvin».

    1.2.   Unități SI derivate

    1.2.1.   Reguli generale pentru unitățile SI derivate

    Unitățile derivate coerent în raport cu unitățile fundamentale SI sunt date ca expresii algebrice sub formă de produse ale puterilor unităților fundamentale SI cu un factor numeric egal cu 1.

    1.2.2.   Unități SI derivate cu denumiri și simboluri speciale

    Mărime

    Unitate

    Expresie

    Nume

    Simbol

    În funcție de alte unități SI SI

    În funcție de unitățile SI fundamentale

    Unghi plan

    radian

    rad

     

    m · m-1

    Unghi solid

    steradian

    sr

     

    m2 · m–2

    Frecvență

    hertz

    Hz

     

    s – 1

    Forță

    newton

    N

     

    m · kg · s–2

    Presiune, tensiune mecanică

    pascal

    Pa

    N · m–2

    m–1 · kg · s–2

    Energie, lucru mecanic, cantitate de căldură

    joule

    J

    N m

    m2 · kg · s–2

    Putere (1), flux energetic

    watt

    W

    J · s–1

    m2 · kg · s-3

    Cantitate de electricitate, sarcină electrică

    coulomb

    C

     

    s · A

    Potențial electric, tensiune electrică, tensiune electromotoare

    volt

    V

    W · A–1

    m2 · kg · s-3 · A-1

    Rezistență electrică

    ohm

    Ω

    V · A–1

    m2 · kg · s3 · A -2

    Conductanță electrică

    siemens

    S

    A · V–1

    m-2 · kg-1 · s3 · A2

    Capacitate electrică

    farad

    F

    C·V-1

    m–2· kg-1 · s4 · A2

    Flux de inducție magnetică

    weber

    Wb

    V·s

    m2 · kg·s–2 · A-1

    Inducție magnetică

    tesla

    T

    Wb·m–2

    kg · s-2 · A-1

    Inductanță

    henry

    H

    Wb·A–1

    m2 · kg · s–2 · A–2

    Flux luminos

    lumen

    lm

    cd·sr

    cd

    Iluminare

    lux

    lx

    lm·m–2

    m–2 · cd

    Activitate (a unui radionuclid)

    becquerel

    Bq

     

    s-1

    Doză absorbită, energie comunicată masică, kerma, indicele dozei absorbite

    gray

    Gy

    J · kg–1

    m2 · s-2

    Echivalent al dozei

    sievert

    Sv

    J kg–1

    m2 · s-2

    Activitate catalitică

    katal

    kat

     

    mol · s–1

    Unitățile derivate din unitățile SI fundamentale pot fi exprimate în funcție de unitățile de măsură enumerate în capitolul I.

    În particular, unitățile SI derivate pot fi exprimate prin nume și simboluri speciale prezentate în tabelul de mai sus; de exemplu, unitatea SI a viscozității dinamice poate fi exprimată ca m-1 · kg · s-1 sau N · s · m-2 sau Pa · s.

    1.3.   Prefixele și simbolurile lor utilizate pentru a desemna anumiți multipli și submultipli zecimali

    Exponent

    Prefix

    Simbol

    1024

    yotta

    Y

    1021

    zetta

    Z

    1018

    exa

    E

    1015

    peta

    P

    1012

    tera

    T

    109

    giga

    G

    106

    mega

    M

    103

    kilo

    k

    102

    hecto

    h

    101

    deca

    da

    10-1

    deci

    d

    10-2

    centi

    c

    10-3

    mili

    m

    10-6

    micro

    μ

    10-9

    nano

    n

    10-12

    pico

    p

    10-15

    femto

    f

    10-18

    atto

    a

    10-21

    zepto

    z

    10-24

    yocto

    y

    Numele și simbolurile multiplilor și submultiplilor zecimali ale unității de masă sunt formate prin atașarea prefixelor la cuvântul „gram” și a simbolurilor lor la simbolul „g”.

    Acolo unde o unitate derivată este exprimata ca o fracție, multiplii și submultiplii ei zecimali pot fi desemnați prin atașarea unui prefix la unități la numărător sau la numitor, sau la ambele părți.

    Prefixele compuse, adică prefixele formate prin juxtapunerea a câtorva din prefixele de mai sus, nu sunt admise.

    1.4.   Nume și simboluri speciale ale multiplilor și ale submultiplilor zecimali ai unităților SI, autorizate

    Mărime

    Unitate

    Nume

    Simbol

    Valoare

    Volum

    litru

    1 sau L (2)

    1 l = 1 dm3 = 10-3 m3

    Masă

    tona

    t

    1 t = 1 Mg = 103 kg

    Presiune, tensiune mecanică

    bar

    bar (3)

    1 bar = 105 Pa

    Observație:

    Prefixele și simbolurile lor enumerate la punctul 1.3 pot fi utilizate în conexiune cu unitățile și simbolurile din tabelul 1.4.

    2.   UNITĂȚI CARE SUNT DEFINITE PE BAZA UNITĂȚILOR SI, DAR NU SUNT MULTIPLI SAU SUBMULTIPLI ZECIMALI AI ACESTORA

    Mărime

    Unitate

    Nume

    Simbol

    Valoare

    Unghi plan

    rotație (*) (4)  (5)

     

    1 rotație = 2 π rad

    grad (*) sau gon (*)

    gon (*)

    1 gon = π/200 rad

    grad

    °

    1° = π/180 rad

    minut de unghi

    1′ = π/10 800 rad

    secundă de unghi

    1″ = π/648 000 rad

    Timp

    minut

    min

    1 min = 60 s

    oră

    h

    1 h = 3 600 s

    zi

    d

    1 d = 86 400 s

    Observație:

    Prefixele enumerate la punctul 1.3 pot fi utilizate numai în conexiune cu numele „grad” sau „gon” și simbolurile sunt utilizate numai cu simbolul „gon”.

    3.   UNITĂȚI UTILIZATE CU SI, ALE CĂROR VALORI ÎN SI SUNT OBȚINUTE EXPERIMENTAL

    Cantitate

    Unitate

    Nume

    Simbol

    Definiție

    Energie

    Electronvolt

    eV

    Electronvoltul este energia cinetică acumulată de un electron la parcurgerea unei diferențe de potențial de 1 V în vid

    Masă

    Unitate de masă atomică unificată

    u

    Unitatea de masă atomică unificată este egală cu 1/12 din masa unui atom cu nucleul 12C.

    Observație:

    Prefixele și simbolurile enumerate la punctul 1.3 pot fi utilizate pentru aceste două unități și cu simbolurile acestora.

    4.   UNITĂȚI ȘI DENUMIRI DE UNITĂȚI PERMISE NUMAI ÎN DOMENII SPECIALIZATE

    Mărime

    Unitate

    Nume

    Simbol

    Valoare

    Vergența sistemelor optice

    dioptrie (*)

     

    1 dioptrie = 1 m-1

    Masa pietrelor prețioase

    carat metric

     

    1 carat metric = 2 × 10-4 kg

    Suprafața terenurilor agricole

    ar

    a

    1 a = 102 m2

    Masa liniară a firelor și a fibrelor textile

    tex (*)

    tex (*)

    1 tex = 10-6 kg · m-1

    Presiunea sângelui și presiunea altor fluide din corp

    Milimetru de mercur

    mm Hg (*)

    1 mm Hg = 133, 322 Pa

    Secțiune eficace

    Barn

    b

    1 b = 10-28 m2

    Observație:

    Prefixele și simbolurile acestora menționate la punctul 1.3 se pot utiliza în conexiune cu unitățile și simbolurile menționate anterior, cu excepția milimetrului de mercur și a simbolului acestuia. Cu toate acestea, multiplul 102 a este denumit «hectar».

    5.   UNITĂȚI COMPUSE

    Combinațiile unităților enumerate în capitolul I formează unități compuse.

    CAPITOLUL II

    UNITĂȚILE DE MĂSURĂ LEGALE MENȚIONATE LA ARTICOLUL 1 LITERA (b), ADMISE DOAR PENTRU ANUMITE UTILIZĂRI

    Domeniul de aplicare

    Unitate

    Denumire

    Valoare aproximativă

    Simbol

    Indicatoare rutiere, măsurarea distanței și a vitezei

    milă

    1 milă = 1 609 m

    mile

    iard

    1 yd = 0,9144 m

    yd

    picior

    1 ft = 0,3048 m

    ft

    țol

    1 in = 2,54 × 10-2 m

    in

    Bere și cidru sub presiune; lapte în recipiente returnabile

    pintă

    1 pt = 0,5683 × 10-3 m3

    pt

    Tranzacție cu metale prețioase

    uncie carat

    1 oz tr = 31,10 × 10-3 kg

    oz tr

    Unitățile enumerate în prezentul capitol pot fi combinate între ele sau cu unitățile enumerate la capitolul I pentru a forma unități compuse


    (1)  Nume speciale pentru unitatea de putere: numele „volt-amper” (simbol «VA»), când este utilizat pentru exprimarea puterii aparente a curentului electric alternativ, și „var” (simbol «var»), când este utilizat pentru exprimarea puterii electrice reactive. Unitatea de măsură «VAR» nu este inclusă in rezoluțiile CGPM.

    (2)  Cele doua simboluri, „l” și „L”, pot fi utilizate pentru unitatea litru. [Cea de-a șaisprezecea CGPM(1979), rezoluția 5 ]

    (3)  Unitate enumerată printre unitățile permise temporar în broșura Biroului Internațional de Măsuri si Greutăți (BIPM).

    Observație:

    Prefixele și simbolurile lor enumerate la punctul 1.3 pot fi utilizate în conexiune cu unitățile și simbolurile din tabelul 1.4.

    (4)  Caracterul (*) după un nume sau simbol de unitate indică faptul că acestea nu apar în lista stabilită de CGPM, CIPM sau BIPM. Această observație este valabilă pentru întreaga anexă.

    (5)  Nu există simbol internațional.

    Observație:

    Prefixele enumerate la punctul 1.3 pot fi utilizate numai în conexiune cu numele „grad” sau „gon” și simbolurile sunt utilizate numai cu simbolul „gon”.

    Miercuri, 11 mai 2011
    ANEXA II

    Partea A

    Directiva abrogată și lista modificărilor ulterioare

    (menționate la articolul 8)

    Directiva 80/181/CEE a Consiliului

    (JO L 39, 15.2.1980, p. 40)

     

    Directiva 85/1/CEE a Consiliului

    (JO L 2, 3.1.1985, p. 11)

     

    Directiva 89/617/CEE a Consiliului

    (JO L 357, 7.12.1989, p. 28)

     

    Directiva 1999/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului

    (JO L 34, 9.2.2000, p. 17)

     

    Directiva 2009/3/CE a Parlamentului European și a Consiliului

    (JO L 114, 7.5.2009, p. 10)

     

    Partea B

    Termene de transpunere în dreptul intern și de aplicare

    (menționate la articolul 8)

    Directiva

    Data limită de transpunere

    Data de aplicare

    80/181/CEE

    30 iunie 1981

    1 octombrie 1981

    85/1/CEE

    1 iulie 1985

    89/617/CEE

    30 noiembrie 1991

    1999/103/CE

    8 februarie 2001

    2009/3/CE

    31 decembrie 2009

    1 ianuarie 2010

    Miercuri, 11 mai 2011
    ANEXA III

    TABEL DE CORESPONDENȚĂ

    Directiva 80/181/CEE

    Prezenta directivă

    Articolul 1, literele (a) și (b)

    Articolul 1, literele (a) și (b)

    Articolul 1, literele (c) și (d)

    Articolul 2, litera (a)

    Articolul 2, alineatul (1)

    Articolul 2, litera (b)

    Articolul 2, alineatul (2)

    Articolul 3, alineatul (1)

    Articolul 3, alineatul (1)

    Articolul 3, alineatul (2)

    Articolul 3, alineatul (2) primul paragraf

    Articolul 3, alineatul (3)

    Articolul 3, alineatul (2) paragraful al doilea

    Articolul 3, alineatul (4)

    Articolul 3, alineatul (3)

    Articolul 4, primul paragraf, teză introductivă

    Articolul 4, primul paragraf, teză introductivă

    Articolul 4, primul paragraf, prima liniuță

    Articolul 4, primul paragraf, litera (a)

    Articolul 4, primul paragraf, a doua liniuță

    Articolul 4, primul paragraf, litera (b)

    Articolul 4, al doilea paragraf

    Articolul 4, al doilea paragraf

    Articolul 5

    Articolul 6

    Articolul 6a

    Articolul 5

    Articolul 6b

    Articolul 6

    Articolul 7, litera (a)

    Articolul 7, litera (b)

    Articolul 7

    Articolul 8

    Articolul 9

    Articolul 8

    Articolul 10

    Anexa, Capitolul I, punctele 1 – 1.2

    Anexa I, Capitolul I, punctele 1 – 1.2

    Anexa, Capitolul I, punctul 1.2.2

    Anexa I, Capitolul I, punctul 1.2.1

    Anexa, Capitolul I, punctul 1.2.3

    Anexa I, Capitolul I, punctul 1.2.2

    Anexa, Capitolul I, punctele 1.3. – 5

    Anexa I, Capitolul I, punctele 1.3. – 5

    Anexa, Capitolul II

    Anexa I, Capitolul II

    Anexa, Capitolele III și IV

    Anexa II

    Anexa III


    Top