EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE1858

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului privind măsurile pentru exploatarea durabilă a resurselor halieutice în Marea Mediterană COM(2011) 479 final – 2011/0218 (COD)

JO C 43, 15.2.2012, p. 56–58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 43/56


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului privind măsurile pentru exploatarea durabilă a resurselor halieutice în Marea Mediterană

COM(2011) 479 final – 2011/0218 (COD)

2012/C 43/12

Raportor: dna An LE NOUAIL MARLIERE

La 6 și 13 septembrie 2011, în conformitate cu articolul 43 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliul și respectiv Parlamentul European au hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului privind măsurile pentru exploatarea durabilă a resurselor halieutice în Marea Mediterană

COM(2011) 479 final – 2011/0218 (COD).

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 21 noiembrie 2011.

În cea de-a 476-a sesiune plenară, care a avut loc la 7 și 8 decembrie 2011 (ședința din 7 decembrie 2011), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 166 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 12 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1   Comitetul aprobă modificările propuse de Comisie la regulamentul din 2006, al cărui obiectiv rămâne instaurarea unui pescuit durabil în regiune prin îmbunătățirea exploatării resurselor acvatice vii și protejarea habitatelor sensibile, ținând cont totodată de particularitățile pescuitului de coastă la scară redusă din Marea Mediterană.

1.2   Deși impactul modificărilor nu a fost evaluat, Comitetul presupune că aceste noi măsuri nu vor avea un impact semnificativ asupra ansamblului resurselor halieutice din Marea Mediterană.

2.   Propunerile Comisiei

2.1   Sinteză

Propunerea vizează identificarea competențelor delegate prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1967/2006 și stabilirea procedurii de adoptare de către Comisie de acte delegate corespunzătoare, aceasta fiind abilitată să adopte:

acte delegate pentru a acorda derogări de la unele dintre dispozițiile regulamentului atunci când o astfel de posibilitate este prevăzută în mod explicit și dacă sunt îndeplinite condițiile stricte stabilite prin regulamentul menționat;

criteriile care trebuie aplicate pentru stabilirea și repartizarea rutelor pentru vasele echipate cu dispozitive de atragere a peștilor (FAD) pentru pescuitul de corifenă în cadrul zonei de gestionare de 25 de mile din jurul Maltei;

norme pentru specificațiile tehnice suplimentare referitoare la caracteristicile uneltelor de pescuit;

acte delegate cu privire la modificările anexelor.

Temei juridic

Articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (și articolele 290 și 291 din TFUE).

—   Principiul subsidiarității

Propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii Europene.

—   Principiul proporționalității

Propunerea modifică măsuri existente deja în Regulamentul (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului, prin urmare nu este pus în discuție principiul proporționalității.

—   Alegerea instrumentelor

Instrumentul propus: Regulament al Parlamentului European și al Consiliului.

Alte instrumente nu ar fi adecvate din următorul motiv: un regulament trebuie modificat printr-un alt regulament (principiul paralelismului formelor).

IMPLICAȚII BUGETARE

Această măsură nu presupune cheltuieli suplimentare pentru Uniune.

2.1.1   Este vorba de revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului din 21 decembrie 2006 – act legislativ definitiv – privind resursele halieutice din Marea Mediterană. Principalul temei juridic al acestei actualizări a regulamentului este articolul 43 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (ex-articolul 37 TCE), care conferă Comisiei competența de a prezenta propuneri referitoare la elaborarea și punerea în aplicare a politicii agricole comune, în cazul de față a politicii comune din domeniul pescuitului.

2.2   Propunerea se întemeiază însă și pe articolul 290 din TFUE (ex-articolul 202 TCE), care crează o nouă categorie de acte, actele delegate, care dezvoltă în detaliu sau care modifică anumite elemente ale unui act legislativ în cadrul unei abilitări din partea organului legislativ.

2.3   Actele legislative supuse acestui regim juridic trebuie să definească în mod expres obiectivele, conținutul, domeniul de aplicare și durata delegării de competențe [articolul 290 alineatul (1) din TFUE]. Actul astfel delegat Comisiei nu are caracter legislativ și nu privește dispozițiile esențiale ale actului legislativ, care trebuie să stabilească în mod explicit condițiile de aplicare a delegării. Delegarea către Comisie este astfel riguros încadrată, iar Parlamentul și/sau Consiliul pot decide revocarea acesteia în anumite condiții [art. 290 alineatul (2) litera (a)].

2.4   În plus, actul delegat poate intra în vigoare numai în cazul în care, în termenul stabilit prin actul legislativ, Parlamentul European sau Consiliul nu formulează obiecțiuni [articolul 290 alineatul (2) litera (b)]. În titlul actelor delegate se introduce adjectivul „delegat” sau „delegată”.

2.5   În plus, competențele conferite Comisiei îi permit să stabilească condiții unitare de punere în aplicare a actelor obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii, după cum se prevede la articolul 291, alineatul (2) din TFUE (acte de punere în aplicare).

2.6   În contextul alinierii Regulamentului (CE) nr. 1967/2006 la noile norme din TFUE, competențele conferite în prezent Comisiei prin regulamentul respectiv au fost reclasificate în măsuri delegate și măsuri de punere în aplicare, în proiectul de regulament modificat din 9.8.2011 (1).

3.   Observații generale ale Comitetului

3.1   Comitetul constată că legiuitorul este singurul care poate hotărî dacă autorizează sau nu recurgerea la acte delegate. Acest lucru îi permite să se concentreze asupra dispozițiilor principale ale legislației și îl scutește de a intra în detalii de natură tehnică, putând merge până la modificarea ulterioară a anumitor elemente neesențiale ale actului legislativ respectiv. Legiuitorul este cel care stabilește în prealabil ce este și ce nu este esențial.

3.2   Dreptul de revocare (call back) de care dispun Parlamentul și Consiliul conferă legislatorului posibilitatea de a-și redobândi în orice moment puterea legislativă; în această ipoteză, Parlamentul hotărăște cu majoritatea membrilor care îl compun, iar Consiliul cu majoritate calificată. Delegarea competenței expiră la data fixată în actul legislativ dacă el conține o clauză în acest sens (sunset clause). Delegarea competenței către Comisie trebuie așadar eventual reînnoită le expirarea sa.

3.3   Temeiul juridic al propunerii de regulament modificat este articolul 43 alineatul (2) (nou) din TFUE, care acordă competențe UE în materie de PCP, iar Comitetul împărtășește opinia Comisiei în ceea ce privește respectarea principiului proporționalității în cadrul acestei propuneri, având în vedere că ea nu modifică decât elemente care există deja în regulamentul din 2006, care conferea Comisiei competențe delegate pentru actualizarea anumitor dispoziții neesențiale.

3.4   Comitetul observă de asemenea că a fost respectat principiul paralelismului formelor în ceea ce privește natura actului, respectiv modificarea unui regulament numai prin intermediul unui alt regulament. În fine, punerea în aplicare a regulamentului modificat nu ar trebui să presupună cheltuieli bugetare suplimentare. Principalele elemente ale regulamentului care urmează a fi modificat sunt:

introducerea, până la 1 iulie 2008, de ochiuri pătrate de 40 mm pentru traulele de fund și, în anumite condiții, de plase cu ochiuri în formă de romb de 50 mm;

regula generală prevede în continuare interdicția de utilizare a traulelor în raza a 1,5 mile marine de coastă. Cu toate acestea, în urma modificărilor propuse, utilizarea traulelor în apele de coastă (între 0,7 și 1,5 mile marine) ar putea fi autorizată în continuare în anumite condiții.

3.4.1   În plus, regulamentul propus spre modificare:

introduce măsuri de natură tehnică destinate îmbunătățirii selectivității actualului ochi de plasă de 40 mm pentru plasele remorcate;

consolidează actuala interdicție de utilizare a uneltelor tractate în zonele de coastă;

limitează dimensiunea totală a anumitor unelte de pescuit care au influență asupra efortului de pescuit;

introduce o procedură pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, în unele zone, a anumitor metode de pescuit, atât în apele din UE, cât și în apele internaționale;

prevede adoptarea unor planuri de gestionare care combină măsuri legate de efortul de pescuit și măsuri tehnice;

permite statelor membre ale UE să reglementeze, în apele lor teritoriale și în anumite condiții, activitățile de pescuit a căror dimensiune europeană sau ale căror efecte asupra mediului nu sunt semnificative, inclusiv în ceea ce privește anumite activități de pescuit locale în prezent autorizate de legislația UE.

4.   Observații specifice ale Comitetului

4.1   Regulamentul modificat prevede două categorii de dispoziții: pe de o parte, dispoziții procedurale, referitoare la exercitarea competențelor delegate de către Comisie și, pe de altă parte, măsuri de natură tehnică privind acordarea de derogări anumitor nave de pescuit și care se referă la dimensiunea, puterea motorului și uneltele de pescuit ale acestor nave, precum și la zonele de pescuit autorizate.

4.2   Comitetul observă că dispozițiile procedurale sunt conforme cu noul tratat TFUE.

4.3   El se întreabă în schimb în ce măsură dispozițiile de natură tehnică care permit derogări de la dispozițiile de natură tehnică ale regulamentului din 2006 constituie dispoziții cu caracter neesențial, menționate la art. 290 din TFUE, dat fiind că este vorba de derogări de la dispoziții care urmăresc protejarea resurselor halieutice din Marea Mediterană amenințate de pescuitul excesiv.

4.4   Comitetul constată că aceste dispoziții au făcut obiectul unor lungi dezbateri în cadrul Consiliului și că un stat membru s-a abținut. Faptul că modificările propuse ar fi puțin semnificative nu este demonstrat printr-o analiză de impact, care ar fi justificat recurgerea la noile dispoziții ale articolului 290 și ale articolului 291 din TFUE.

4.5   Cu toate acestea, Comitetul consideră că propunerile de derogare vor permite micilor întreprinzători din sectorul pescuitului să facă față mai ușor în regiunile vizate crizei economice globale și creșterii costurilor de exploatare, în special ale carburanților.

Bruxelles, 7 decembrie 2011

Președintele Comitetului Economic și Social European

Staffan NILSSON


(1)  COM(2011) 479 final


Top