This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52011AE0538
Opinion of the European Economic and Social Committee on the ‘Proposal for a directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2000/75/EC as regards vaccination against bluetongue’ COM(2010) 666 final — 2010/0326 (COD)
Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2000/75/CE privind vaccinarea împotriva febrei catarale ovine COM(2010) 666 final – 2010/0326 (COD)
Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2000/75/CE privind vaccinarea împotriva febrei catarale ovine COM(2010) 666 final – 2010/0326 (COD)
JO C 132, 3.5.2011, p. 92–93
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
3.5.2011 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 132/92 |
Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2000/75/CE privind vaccinarea împotriva febrei catarale ovine
COM(2010) 666 final – 2010/0326 (COD)
2011/C 132/18
Raportor unic: dl Ludvík JÍROVEC
La 26 ianuarie 2011, în conformitate cu articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la
Propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2000/75/CE privind vaccinarea împotriva febrei catarale ovine
COM(2010) 666 final – 2010/0326 (COD).
Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 28 februarie 2011.
În cea de-a 470-a sesiune plenară, care a avut loc la 15 și 16 martie 2011 (ședința din 15 martie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 185 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 12 abțineri.
1. Concluzii și recomandări
1.1 Comitetul recomandă să fie modificat, în același sens, și Regulamentul (CE) nr. 1266/2007 al Comisiei din 26 octombrie 2007 referitor la normele de punere în aplicare a Directivei 2000/75/CE a Consiliului în ceea ce privește combaterea, monitorizarea și supravegherea febrei catarale ovine, precum și restricțiile privind deplasările unor animale din specii receptive la aceasta.
1.2 Comitetul reamintește situația care se instalase la terminarea vaccinărilor împotriva febrei aftoase și a pestei porcine, atunci când principalul argument în favoarea acestor acțiuni era că eradicarea eventualelor focare ar fi fost mai puțin costisitoare decât vaccinarea.
1.3 Comitetul consideră util să se acorde statelor membre ale Uniunii posibilitatea de a alege, întrucât situația epidemică a țărilor cu climă temperată diferă de cea a țărilor meridionale, așa cum diferă și tipurile de febră catarală ovină. Statele care hotărăsc să nu vaccineze animalele sunt mai în măsură să depisteze boala. Situația nu este lipsită de risc, dat fiind că noile tulpini asiatice vor fi, în acest fel, mai greu de detectat.
1.4 În opinia Comitetului, modificarea directivei supuse examinării reflectă în mod corect ultimele evoluții tehnologice în domeniul producției de vaccinuri, acestea putând fi utilizate și în afara zonelor care fac obiectul restricțiilor referitoare la circulația animalelor. Această propunere de modificare a directivei garantează în mod expres faptul că statelor membre nu li se vor impune sarcini administrative suplimentare, cu excepția celor aferente informării asupra desfășurării unui eventual program de vaccinare. Se preconizează că propunerea supusă examinării nu va avea un impact social semnificativ. Comitetul susține pe deplin acest obiectiv și, pe baza acestei garanții, întâmpină cu satisfacție prezenta propunere.
2. Introducere și sinteza comunicării
2.1 Propunerea de directivă a Consiliului vizează modificarea normelor de vaccinare prevăzute în momentul de față de Directiva 2000/75/CE pentru a le face mai flexibile, ținând cont de faptul că în prezent sunt disponibile vaccinuri inactivate, care pot fi deopotrivă utilizate cu succes în afara zonelor care fac obiectul restricțiilor referitoare la circulația animalelor.
2.2 Comisia consideră că trebuie modificată legislația pentru a reflecta evoluțiile tehnologice în domeniul perfecționării vaccinurilor. Actul de modificare pe care îl propune va permite adoptarea unei strategii de combatere a febrei catarale ovine luând în considerare situația particulară a statelor membre, fără intervenții nejustificate din partea Uniunii.
2.3 În prezent, vaccinarea prin vaccinuri inactivate este în general considerată ca fiind cea mai bună soluție pentru combaterea febrei catarale ovine și prevenirea formelor clinice ale acesteia în Uniune. Utilizarea acestor vaccinuri permite depășirea obstacolelor actuale din calea vaccinării preventive în afara zonelor care fac obiectul restricțiilor referitoare la circulația animalelor.
3. Observații
3.1 În ultimii trei ani, au văzut lumina zilei noi vaccinuri inactivate împotriva febrei catarale ovine, care ar putea fi utilizate fără pericol în afara zonelor reglementate. În consecință, statele membre sunt în măsură să-și elaboreze propria lor strategie de prevenire și de combatere a bolii, fără intervenții nejustificate din partea Uniunii.
3.2 Extinzând evantaiul de mijloace disponibile pentru combaterea bolii, prezenta propunere ar trebui să atenueze consecințele economice și sociale ale acestei boli. Cu toate acestea, este dificil de întreprins o cuantificare precisă a avantajelor acestei propuneri, întrucât acestea vor depinde de evoluția imprevizibilă a acestei boli, care nu mai are un caracter exotic în Europa.
3.3 Prezenta propunere nu aduce atingere măsurilor existente de combatere a bolii. Așadar, aceasta nu va avea consecințe directe asupra programelor anuale și plurianuale ale Uniunii destinate combaterii, eradicării și supravegherii anumitor boli animale.
3.4 Autorizând vaccinarea pe întreg teritoriul Uniunii, prezenta propunere poate reduce pierderile directe și indirecte provocate de febra catarală ovină și, prin urmare, poate atenua consecințele economice ale acestei boli.
3.5 Propunerea supusă examinării va permite o vaccinare pe scară mai largă și va spori oportunitățile companiilor farmaceutice care produc vaccinuri inactivate împotriva febrei catarale ovine.
Bruxelles, 15 martie 2011
Președintele Comitetului Economic și Social European
Staffan NILSSON