Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AE0650

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu: Parteneriat Uniunea Europeană-Africa. Crearea unei conexiuni între Africa și Europa: către consolidarea cooperării în domeniul transporturilor COM(2009) 301 final

    JO C 18, 19.1.2011, p. 69–73 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.1.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 18/69


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu: Parteneriat Uniunea Europeană-Africa. Crearea unei conexiuni între Africa și Europa: către consolidarea cooperării în domeniul transporturilor

    COM(2009) 301 final

    2011/C 18/12

    Raportor: dl Jan SIMONS

    La 24 iunie 2009, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Comisia Europeană a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu: Parteneriat Uniunea Europeană – Africa. Crearea unei conexiuni între Africa și Europa: către consolidarea cooperării în domeniul transporturilor

    COM(2009) 301 final.

    Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 24 martie 2010.

    În cea de-a 462-a sesiune plenară, care a avut loc la 28 și 29 aprilie 2010, (ședința din 29 aprilie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu unanimitate de voturi.

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1

    Comunicarea Comisiei este conformă cu politica actuală, dorind însă să depășească acest stadiu și urmărind de asemenea lansarea unui proces de reflecție în legătură cu îmbunătățirea legăturilor intercontinentale care pot fi realizate folosind experiența acumulată în UE, adaptate însă la condițiile din Africa.

    1.2

    Comitetul este în favoarea întăririi cooperării dintre UE și Africa, cu condiția ca aceasta să se bazeze pe un parteneriat în cadrul căruia părțile să aibă drepturi și obligații egale, și nu pe o relație donator-beneficiar, ca în trecut.

    1.3

    Comitetul subliniază faptul că existența infrastructurii și a sistemelor de transport reprezintă condiția realizării unei integrări socioeconomice regionale prin care va crește numărul locurilor de muncă și se va lărgi accesul la asistență medicală și formare, contribuind astfel în mare măsură la combaterea sărăciei.

    1.4

    Comitetul regretă că în comunicare nu se acordă suficientă atenție integrării diferitelor domenii de acțiune ale Comisiei, mai ales cele care cad sub incidența Direcției Generale Dezvoltare și a Direcției Generale Comerț, acestea făcând să transpară coerența politicii UE față de Africa.

    1.5

    Comitetul salută faptul că, în cadrul Conferinței privind rețelele transeuropene de transport TEN-T days 2009, desfășurată în zilele de 21 și 22 octombrie 2009 la Napoli, s-a hotărât că UE va elabora un plan de acțiune împreună cu partenerii săi africani.

    1.6

    Acest plan de acțiune va fi elaborat înainte de desfășurarea următorului Forum informal privind transporturile din cadrul parteneriatului UE-Africa și va fi publicat după desfășurarea acestuia, adică în toamna anului 2010. Comitetul este de acord cu metoda de monitorizare a evoluției implementării planului, de exemplu prin înființarea unui comitet comun.

    1.7

    CESE recomandă ca programul de acțiune să menționeze în mod explicit că se va acorda prioritate combaterii corupției și pirateriei în Africa.

    1.8

    În ceea ce privește în special planificarea, finanțarea rețelei infrastructurii de transport și planul global de acțiune, ar trebui, în opinia Comitetului, să se analizeze măsura în care pot juca un rol partenerii socio-economici interesați în aplicarea Acordului de la Cotonou.

    1.9

    Comitetul ar aprecia dacă propunerile cuprinse în planul de acțiune ar fi evaluate de Consiliul economic, social și cultural al Uniunii Africane și dacă ar fi adoptat un aviz în acest sens.

    1.10

    Comitetul atrage atenția asupra necesității ca atribuirea fondurilor UE să fie condiționată de posibilitatea ca angajații locali înregistrați oficial din Uniunea Africană să beneficieze de pe urma acestei implementări.

    1.11

    În cadrul planurilor și programelor din domeniul TEN-T, Comitetul consideră că este important ca principiul interoperabilității să stea la baza exploatării avantajelor naturale ale fiecărui mod de transport, luând în considerare totodată abordarea comodală pentru care a optat UE.

    1.12

    În plus, Comitetul consideră că, în cadrul punerii în aplicare a cooperării, trebuie acordată atenție educației, condițiilor de muncă, aspectelor sociale, de siguranță, ecologice și celor privind dezvoltarea durabilă.

    1.13

    Realizarea și extinderea infrastructurii rutiere ar trebui să împiedice într-un mod dinamic procesul de urbanizare, prin utilizarea unui sistem de transport public care să funcționeze bine.

    1.14

    O altă condiție importantă este ca trasabilitatea și controlul utilizării fondurilor să fie bine stabilite și puse în aplicare în mod intensiv.

    1.15

    Comitetul consideră că UE trebuie să fie conștientă de continuarea de către China a liniei sale politice și a diverselor obiective urmărite în Africa deja de decenii și este de părere că trebuie urmărită o colaborare tripartită între UE, China și Africa. În cadrul acestei colaborări, ar trebui impusă condiția ca forța de muncă africană să beneficieze de orice formă de activitate lucrativă sau de cheltuială.

    2.   Sinteza Comunicării Comisiei

    2.1

    La 24 iunie 2009, Comisia Europeană a publicat comunicarea COM(2009) 301 final, care stabilește parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Africa, în sectorul transporturilor.

    2.2

    În această comunicare, se subliniază că transporturile și infrastructura de transport sunt esențiale pentru integrarea socioeconomică și reprezintă o condiție pentru circulația persoanelor și mărfurilor.

    2.3

    În acest sens, trebuie ținut seama de gradul de urbanizare din ce în ce mai intensiv al Africii, unde 40 % din populație locuiește în prezent în zone urbanizate. Dacă nu se iau măsuri, acest procentaj urmează să se dubleze până în 2030.

    2.4

    Cadrul de referință al cooperării dintre UE și Africa în domeniul transporturilor îl reprezintă parteneriatul pentru infrastructuri, încheiat în 2006. Scopul acestuia era mai ales să se îmbunătățească legăturile dintre rețelele de infrastructuri africane și, în acest fel, să se contribuie la integrarea regională și, prin aceasta, la dezvoltarea populației africane.

    2.5

    Finanțarea proiectelor de infrastructură în transporturi se desfășoară în primul rând prin Fondul european de dezvoltare, a cărui contribuție reprezintă 30 % din totalul creditelor.

    2.6

    Comisia menționează în comunicarea sa că între UE și Africa nu există doar o cooperare în legătură cu infrastructura fizică, ci și referitoare la aspectele legislative și administrative. În acest mod, îmbunătățirea infrastructurii va permite nu doar favorizarea creșterii economice și a comerțului, ci și crearea de locuri de muncă și combaterea sărăciei.

    2.7

    Acesta este unul din motivele pentru care Consiliul a adoptat, la 18 mai 2009, o serie de concluzii care pledează pentru sprijinirea construcției infrastructurii regionale și pentru realizarea unei infrastructuri care lipsește în Africa Subsahariană.

    2.8

    Comunicarea de față se înscrie în schema de punere în aplicare a parteneriatului strategic privind infrastructura, încheiat în 2007 între Uniunea Europeană și Uniunea Africană.

    2.9

    Rezultatul concret al acestei comunicări ar trebui să fie lansarea unor consultări între reprezentanții UE și ai Uniunii Africane, în vederea elaborării unui plan cuprinzând acțiuni prioritare și posibilitățile de finanțare respective. Acest acord ar trebui să fie inclus într-o declarație comună a celor două părți.

    3.   Observații generale

    3.1   Aspecte generale

    3.1.1   Comitetul se pronunță pentru intensificarea cooperării dintre UE și Africa, o cooperare care trebuie să se bazeze pe egalitatea în drepturi și obligații, chiar dacă realitatea indică diferențe de care trebuie ținut seama. Această dorință și modul în care trebuie să devină realitate transpar în Declarația de la Lisabona (8 și 9 decembrie 2007).

    3.1.2   În opinia Comitetului, este vorba de o integrare socioeconomică regională, ce cuprinde echipamentele de circulație și de transport. Acesta consideră că integrarea regională ar trebui să constituie tema centrală a revizuirii Acordului de la Cotonou în 2010.

    3.1.3   Nu mai trebuie demonstrat că este vorba de o sarcină grea. În cadrul implementării viitoarelor planuri de colaborare, Comitetul recomandă să se aibă în vedere o contribuție egală iar responsabilitatea să fie împărțită.

    3.1.4   Comitetul dorește să sublinieze faptul că cooperarea trebuie să acopere o gamă largă de domenii, inclusiv formarea, condițiile de muncă, aspectele sociale, drepturile cetățenilor, siguranța, protecția mediului, dezvoltarea durabilă, interoperabilitatea și transportul public urban, aspectele administrative și vamale, fără a uita combaterea corupției și experiența acumulată de Europa în materie de interoperabilitate și bune practici.

    3.1.5   Comitetul regretă că în comunicarea Comisiei nu se face nicio referire la importanța aspectelor sociale și educative în sectorul transporturilor, amintind totuși că aceste aspecte au fost menționate în parteneriatul pentru infrastructură încheiat în 2006.

    3.1.6   În cadrul cooperării, Comitetul consideră că va trebui avut în vedere în mod explicit faptul că aspectele și măsurile menționate nu vor avea șanse de reușită decât dacă se pot sprijini pe o bază solidă, adică de o mână de lucru locală bine calificată.

    3.1.7   Cooperarea ar trebui să privească toate modurile de transport, precum și legăturile care există între ele, adaptate la împrejurările specifice din Africa.

    3.1.8   Comitetul consideră că este important să fie satisfăcute mai multe condiții majore: trebuie asigurate transparența, suficientă securitate și execuția programelor de cooperare (care ar trebui condiționată de implementarea măsurilor aferente).

    3.1.9   În avizul său privind Strategia UE-Africa  (1), adoptat la 18 septembrie 2008, Comitetul nota că „dacă integrarea economică regională și subregională a făcut progrese vizibile, potențialul comercial trebuie încă să fie exploatat. Sunt necesare, în special, coordonarea măsurilor de armonizare a procedurilor vamale, dezvoltarea infrastructurilor, garantarea liberei circulații a cetățenilor”.

    3.1.10   De asemenea, cu ocazia conferinței Zilele TEN-T 2009, desfășurată în zilele de 21 și 22 octombrie 2009 la Napoli, în cadrul Forumului euro-african privind transporturile, s-a abordat problema modului în care dezvoltarea în Africa și rețelele transafricane ar putea exploata expertiza acumulată în UE în cadrul rețelelor TEN.

    3.1.11   Unul dintre rezultate a fost că, împreună cu partenerii săi africani, Comisia Europeană va elabora un plan de acțiune care să multiplice în mod constant rețelele de transport între cele două continente. Acest plan va fi publicat în al doilea semestru din 2010.

    3.1.12   În opinia Comitetului, se cuvine ca, alături de parteneriatele economice bilaterale deja existente, să se încheie și parteneriate economice regionale, care să contribuie la aprofundarea integrării regionale.

    3.1.13   Aplicarea măsurilor prevăzute în planul de acțiune, în cadrul cărora trebuie să se țină seama de implicarea partenerilor sociali, va trebui să se desfășoare, în opinia Comitetului, în strânsă colaborare cu Uniunea Africană.

    3.1.13.1   Dat fiind că, în Africa, structura care permite interesarea partenerilor sociali în cadrul unor proiecte nu este atât de dezvoltată iar în practică se dovedește chiar că partenerii sociali nu sunt la curent cu aceste proiecte, ar trebui ca informarea și participarea lor la activitățile de concertare să fie îmbunătățite, în colaborare cu Uniunea Africană.

    3.1.14   Dacă programul va fi acceptat, Comitetul consideră că va trebui elaborată o strategie comună, care va trebui să acorde un loc important atât criteriului durabilității, cât și dezvoltării și bunăstării populației africane.

    3.1.15   Chiar și în acest caz însă, Comitetul consideră că vor apărea probleme la implementarea programului de acțiune. Va trebui să se țină seama mai ales de diferența dintre culturile europeană și africană.

    3.1.16   Comitetul consideră că Uniunea Africană ar trebui să contacteze Comitetul economic, social și cultural, pentru îndrumarea proiectelor incluse în planul de acțiune.

    3.1.17   Între timp, Uniunea Europeană a alocat o sumă de 4,6 miliarde EUR din Fondul european de dezvoltare pentru construcția și îmbunătățirea infrastructurii și transportului din Africa pentru perioada 2007-2013.

    3.1.18   S-a convenit ca, la următorul summit UE-Africa, care va avea loc la sfârșitul lui 2010 în Addis Abeba, să fie evaluate toate parteneriatele. De asemenea, în toamna lui 2010, forumul informal pentru transporturi va stabili planul de acțiune pentru implementarea proiectelor, în cadrul căruia Comitetul va pleda ca partenerii sociali și ceilalți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale să fie asociați la aceste proiecte, în conformitate cu declarația adoptată pe această temă cu ocazia summitului de la Lisabona.

    3.1.19   Ameliorarea rețelelor contribuie la o mai rapidă mobilitate a populației, limitează costurile de transport și favorizează caracterul durabil și fiabilitatea transportului. De acest lucru ar trebui să beneficieze categoriile mai sărace ale populației, sub forma unor prețuri accesibile. Pentru aceasta este nevoie de o abordare coordonată a planificării și construcției infrastructurii.

    3.1.20   Acest lucru este cu atât mai important, cu cât costurile de transport în Africa sunt printre cele mai ridicate pe plan mondial (15 % din veniturile provenind din export, față de 4 % în țările industrializate). Cererea este așa de mare pentru că este vorba de o condiție pentru realizarea integrării piețelor regionale și naționale.

    3.1.21   În plus, întărirea cooperării, mai ales prin utilizarea celor mai bune practici, ar trebui să determine înflorirea comerțului, îmbunătățirea siguranței și securității și realizarea unui sistem modern de transport.

    3.1.22   În opinia Comitetului, leitmotivul ar trebui să fie deviza „Împreună, pentru un viitor mai bun”.

    3.1.23   Această abordare este reflectată și de rezultatele summitului de la Lisabona, desfășurat în zilele de 8 și 9 decembrie 2007, care a pus fundamentele unui parteneriat strategic pe baze egale între Africa și Uniunea Europeană, lansat cu ocazia Declarației de la Lisabona, din 9 decembrie 2007.

    3.1.24   Acest parteneriat se bazează pe următoarele principii: pace și securitate, guvernanță și drepturile omului, migrație, energie și schimbări climatice, comerț, infrastructură și dezvoltare.

    3.1.25   Comunicarea se limitează la parteneriatul UE-Africa, deși Comitetul arată că, deja de decenii, China este foarte prezentă în Africa, mai ales în ce privește dezvoltarea infrastructurii. În acest context, strategia Chinei constă, pentru fiecare țară în parte, în a acorda adesea împrumuturi în condiții favorabile, în schimbul unor contracte pe termen lung pentru proiecte de infrastructură și de transport, precum și pentru exploatarea resurselor naturale.

    3.1.26   Una dintre posibilitățile de rezolvare a acestei probleme ar consta în realizarea unei colaborări tripartite între UE, China și Africa, cu condiția ca forța de muncă africană să beneficieze de orice formă de angajare sau de cheltuială. În ce privește relația UE – China – Africa, CESE a adoptat, la 1 octombrie 2009, un aviz foarte interesant (2).

    3.2   Actorii neguvernamentali

    3.2.1

    În ce privește planificarea și finanțarea rețelelor infrastructurale de transport, Comitetul consideră că va trebui analizat dacă actorii neguvernamentali vor putea să joace un rol alături de autoritățile publice. Pe de o parte, este necesară participarea statului și a cetățenilor, implicarea întreprinderilor și a marilor fonduri europene fiind, pe de altă parte, indispensabilă.

    3.2.2

    În ultimii ani, asociațiile de agricultori, sindicatele, organizațiile consumatorilor etc. au îndeplinit o funcție din ce în ce mai importantă, mai ales datorită succesului acordurilor de la Lomé și Cotonou. Comitetul dorește să insiste că este necesar să se continue pe această cale.

    3.3   Corupție și piraterie

    3.3.1

    În comunicare, problema corupției și pirateriei nu este abordată din păcate decât marginal, în timp ce aceasta poate fi întâlnită în Africa la toate nivelurile, împiedicând dezvoltarea economică și constituind totodată un obstacol pentru continuarea integrării regionale.

    3.3.2

    Orice propunere și măsură referitoare la cooperarea cu Uniunea Africană trebuie, în opinia Comitetului, să cuprindă elemente de combatere a corupției și pirateriei.

    3.3.3

    De altfel, combaterea corupției și a pirateriei este un obiectiv al Uniunii Africane, fiind menționată și în Acordul de la Cotonou.

    3.3.4

    În ceea ce privește UE, aceasta ar trebui să aplice regula conform căreia fondurile europene vor putea fi acordate doar dacă trasabilitatea acestora este garantată, dacă poate fi controlat modul în care sunt cheltuite și dacă acest lucru se întâmplă în mod efectiv.

    3.3.5

    În sectoarele transportului și infrastructurii, corupția se manifestă mai ales în transporturile terestre, în special în transportul rutier, în timp ce pirateria privește navigația maritimă.

    3.3.6

    Comitetul consideră că navele care navighează în largul coastei Somaliei sau în Golful Aden ar trebui să respecte „Cele mai bune practici de management pentru descurajarea pirateriei” (ONU) și să își înregistreze ruta pe site-ul internet al EU-NAVFOR și MSC (HOA). Aceste bune practici includ și măsuri de autoapărare a navelor.

    4.   Observații specifice

    4.1

    Se impune constatarea că toate cele 53 de state africane au probleme cu transporturile și cu infrastructura. În 2006, a fost adoptat Programul pentru dezvoltarea infrastructurilor în Africa (Programme for Infrastructure Development in Africa – PIDA), care vizează o mai bună coordonare a planificării și realizării infrastructurii.

    4.2

    Programul PIDA cuprinde o serie de măsuri de formare, de exemplu în domeniul controlului traficului aerian, formarea consultanților în domeniul securității sau în domeniul mediului și al siguranței rutiere.

    4.3

    Pasul următor ar trebui să fie coordonarea proceselor de planificare, al UE și al Africii, indispensabilă pentru crearea unei rețele de transport euroafricane. Ar trebui stabilite mai ales nodurile de comunicație, în special porturile și aeroporturile.

    4.4

    Existența unor mijloace financiare reduse impune ca puținele resurse să fie alocate celor mai utile proiecte concrete: din perspectiva transportului, aceasta înseamnă o abordare comodală, utilizând avantajele specifice ale fiecărui mod de transport luat în considerare și trăsăturile specifice fiecărei țări.

    4.5

    În acest context, Comitetul dorește și ca în planul de acțiune să se menționeze în mod explicit necesitatea combaterii corupției.

    4.6

    În transportul feroviar va trebui redactată o listă a legăturilor feroviare prioritare. Într-adevăr, rețeaua feroviară are o importanță esențială pentru conectarea țărilor fără ieșire la mare. În prezent, 15 țări africane nu dispun de rețea feroviară.

    4.7

    Africa reprezintă în prezent doar 4 % din traficul aerian mondial. Securitatea și calitatea avioanelor și serviciilor rămân din păcate cu mult în urma nevoilor de mobilitate. Siguranța, securitatea și reducerea emisiilor de substanțe poluante sunt prioritare.

    4.8

    Transportul maritim reprezintă 92 % din comerțul internațional al Africii. Întărirea cooperării dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană ar trebui să determine realizarea unor centre logistice și o mai bună funcționare a porturilor în următoarele domenii:

    simplificarea procedurilor vamale și de înregistrare;

    porturile ar trebui dragate, pentru a permite accesul navelor care, în prezent, sunt nevoite să ancoreze în largul coastelor, cu toate formele de nesiguranță pe care aceasta le implică;

    securizarea porturilor, prin implementarea codului ISPS.

    4.9

    O mare parte a schimburilor comerciale continentale se face prin transportul rutier, deși infrastructura, care diferă semnificativ de la țară la țară, este total insuficientă. Africa dispune de mai puțin de șapte km de drumuri la o suprafață de 100 de km2, pentru a nu mai vorbi de timpii lungi de așteptare pentru formalitățile vamale de intrare și ieșire sau de corupția atotputernică.

    4.10

    La începutul anului 2009, Comisia Europeană a pus la dispoziția Fondului european de dezvoltare (FED) suma de 3 miliarde de euro pentru dezvoltarea axelor transafricane de transport care vor fi conectate cu rețelele transeuropene de transport.

    4.11

    Comitetul dorește să scoată în evidență faptul că alocarea sumelor din fondurile europene pentru infrastructură trebuie condiționată de cerința ca doar lucrătorii salariați locali și înregistrați în mod oficial ai Uniunii Africane să fie angajați, astfel încât populația locală să aibă beneficii de pe urma formării și bunăstării ce rezultă de pe urma proiectelor.

    4.12

    Practica ne arată că transportul rutier internațional nu este posibil peste tot în Africa, iar atunci când este posibil, întâlnește piedici precum răscumpărarea sau corupția, pe traseu sau la trecerile de frontieră. În ciuda acestor fapte, în multe cazuri nu există alternativă la transportul rutier.

    4.13

    Comitetul consideră că o abordare realistă din partea Uniunii Africane este de a lua exemplul Uniunii Europene în ce privește rețelele TEN-T, abordare în cadrul căreia este important ca interoperabilitatea să devină un obiectiv atunci când se elaborează planuri și programe.

    4.14

    Nu doar aspectele financiare sunt importante. Atunci când au fost realizate marile proiecte transeuropene de infrastructură, Uniunea Europeană a stabilit coordonatorii care trebuiau să ajute statele membre nu doar în a găsi finanțări, ci și soluții la problemele ridicate de proiectele de mare amploare. Comitetul consideră că desemnarea coordonatorilor de proiecte pentru verigile lipsă ale celor opt proiecte transafricane deja selecționate reprezintă o bună alegere.

    4.15

    CESE subliniază că, înainte de lansarea investițiilor în proiectele de infrastructură din Africa, este necesară obținerea garanțiilor legate de problemele de siguranță și securitate. În ce privește combaterea pirateriei pe mare, pot fi utilizate programe de îndrumare elaborate de Organizația Maritimă Internațională (OMI).

    4.16

    Ar trebui să se acorde de asemenea o atenție specială măsurilor de îmbunătățire a siguranței rutiere. Conform comunicării Comisiei (punctul 3.2.4, prima frază a celui de-al doilea alineat), aproximativ un milion de persoane mor în fiecare an în accidente de circulație, 65 % dintre acestea fiind pietoni.

    Bruxelles, 29 aprilie 2010

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Mario SEPI


    (1)  JO C 77 din 31.03.09, p. 148-156.

    (2)  JO C 318, 23.12.2009, p. 106-112.


    Top