Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0512(04)

    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    JO C 108, 12.5.2009, p. 15–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    12.5.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 108/15


    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    2009/C 108/10

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (1) al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări

    DOCUMENT UNIC

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006

    „FORMAGGIO DI FOSSA DI SOGLIANO”

    Nr. CE: IT-PDO-0005-0580-22.12.2006

    IGP ( ) DOP ( X )

    1.   Denumire:

    „Formaggio di Fossa di Sogliano”

    2.   Statul membru sau țara terță:

    Italia

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

    3.1.   Tipul produsului (anexa II):

    Clasa 1.3.

    Brânzeturi

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

    La introducerea pe piață, brânza „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP este prezentată cu următoarele caracteristici: culoarea produsului pe partea exterioară variază între alb și galben-chihlimbarie.

    La sfârșitul procesului de maturare, greutatea fiecărui calup de brânză „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP variază între 500 (cinci sute) de grame și 1 900 (o mie nouă sute de grame). Calupurile de brânză au forme neregulate, cu umflături și adâncituri caracteristice, iar suprafața este preponderent umedă și unsuroasă, uneori acoperită de grăsime condensată și mucegai, care se pot îndepărta ușor prin răzuire. Prezența unor mici crăpături și eventualele pete de culoare galbenă-ocru, mai mult sau mai puțin intense, pe suprafața brânzei fac parte din caracteristicile produsului. Crusta este absentă sau foarte puțin marcată. Pasta interioară este semi-tare, ușor friabilă, de culoare albă-ambră sau de nuanță galben-pai. Mirosul este caracteristic și persistent, uneori intens, bogat în arome amintind de vegetația pădurii, cu arome de mucegai și trufe.

    Gustul variază în funcție de compoziția brânzei maturate, după următoarele caracteristici:

    brânza de oaie are un gust aromat și o savoare parfumată, intensă și agreabilă, ușor picantă, într-un mod mai mult sau mai puțin accentuat;

    brânza de vacă este fină și delicată, potrivit de sărată și ușor acidulată, cu o urmă de amăreală;

    brânza mixtă are o savoare agreabilă și echilibrată, între sărat și dulce, cu un miros amărui.

    Deoarece diferența dintre pastă și crustă este mică, brânza „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP poate fi consumată în întregime, inclusiv partea exterioară a crustei; eventual, dacă există pete evidente sau grăsime condensată, acestea se pot îndepărta răzuindu-se ușor suprafața.

    Cantitatea de grăsime din materia uscată depășește 32 %.

    3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

    Materia primă pentru producerea „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP este laptele de oaie și de vacă provenind de la crescătoriile situate în zona geografică delimitată. Rasele bovine pentru producția de lapte sunt Friza italiană, Bruna alpină, Roșia bălțată și încrucișările dintre acestea, iar rasele ovine sunt Sarda, Comisana, Massese, Vissana, Cornella Bianca, Fabrianese, delle Langhe și Pinzirita și încrucișările dintre acestea.

    Laptele folosit provine din două mulsuri zilnice. Brânza trebuie să fie produsă utilizându-se exclusiv următoarele tipuri de lapte sau amestecul din acestea:

    lapte de oaie integral: DE OAIE,

    lapte de vacă integral: DE VACĂ,

    amestec de lapte integral de vacă (maxim 80 %) și de lapte integral de oaie (minim 20 %): MIXTĂ.

    Caracteristicile laptelui sunt:

     

    LAPTE DE VACĂ

    Grăsime în % per volum: = > 3,4

    Proteine în % per volum: = > 3,0

    Conținut de bacterii UF/ml = < 100 000

    Celulele somatice/ml = < 350 000

    Anaerobi sporulați/litru absenți

    Substanțe inhibante absente

    Punct crioscopic °C = < 0,520

     

    LAPTE DE OAIE

    Grăsime în % per volum: = > 6,0

    Proteine în % per volum: = > 5,4

    Conținut de bacterii UF/ml = < 1 400 000

    Celulele somatice/ml = < 1 400 000

    Substanțe inhibante absente

    Se utilizează lapte crud, dar se admite utilizarea laptelui pasteurizat. Este interzisă folosirea aditivilor.

    3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

    Animalele pot fi ținute în staul sau la pășune. Alimentația de bază a animalelor din staul constă din furaje compuse din graminee și leguminoase recoltate de pe pajiști monofite, oligofite și polifite din teritoriile regionale indicate la punctul 4, care, datorită climei și caracteristicilor solului, determină calitatea producției de lapte. Animalele de la pășune se hrănesc din aceleași plante furajere folosite pentru obținerea fânului și de pe pășuni polifite spontane, bogate în floră din specii erbacee, arbustive și arborescente. Furajele verzi sau uscate și pășunea pot fi completate cu alimente simple (un singur tip de cereale) sau compuse (mai multe tipuri de cereale), cu un eventual adaos de minerale/vitamine. Aceste alimente suplimentare nu trebuie să depășească 30 % din totalul rației zilnice. Se interzice folosirea furajelor însilozate.

    3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

    Operațiunile de producere a laptelui, de fabricare a brânzei și de maturare în puțuri săpate în pământ, care intervin în producerea brânzei „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP trebuie să se realizeze în zona geografică indicată la punctul 4.

    3.6.   Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.:

    Brânza „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP se distribuie ambalată, pentru a proteja caracteristicile produsului, după următoarele modalități de ambalare:

    A.

    vânzare în saci de maturare;

    B.

    vânzare de calupuri întregi sau de porții ambalate sub vid;

    C.

    vânzare de calupuri întregi sau de porții ambalate în tăvițe învelite în folie alimentară;

    D.

    vânzare de calupuri întregi sau de porții ambalate în hârtie de uz alimentar.

    Ambalajele menționate pentru „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP se pot împacheta în saci din material textil sau în înveliș de hârtie sau în cutii de lemn sau carton.

    Operațiunile de porționare pentru ambalare trebuie să se realizeze în zona indicată la punctul 4, deoarece, în urma perioadei de maturare în puțurile săpate în pământ, nu mai există o distincție clară între pasta și crusta brânzei, din cauza fermentării anaerobe survenite în această fază a prelucrării, iar calupurile sunt umede și unsuroase, putând fi expuse la procesele de uscare și de întărire. Prin urmare, produsul trebuie ambalat înainte de a fi distribuit în comerț pentru evitarea unor crăpături și fisurări la nivelul pastei și pentru protejarea caracteristicilor produsului.

    3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

    În afară de sigla denumirii, de simbolul grafic comunitar și de mențiunile aferente [în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1898/2006, cu modificările ulterioare] și de informațiile impuse prin lege, pe etichete trebuie să figureze cu litere de tipar clare și lizibile următoarele indicații:

     

    tipul de lapte utilizat (de oaie, de vacă, mixt);

     

    cuvintele „da latte crudo” (din lapte crud) în cazul brânzei produse din lapte nepasteurizat;

     

    numele sau denumirea societății sau marca comercială și sediul fabricii de brânzeturi sau al unității de maturare a brânzei, precum și sediul unității de ambalare, în cazul în care produsul este ambalat de o întreprindere diferită de categoriile anterioare;

     

    numărul de identificare al unității de maturare a brânzei, indicând PRM pentru maturarea de primăvară și EST pentru maturarea de vară.

    Este interzisă adăugarea oricăror alte specificații care nu sunt prevăzute în mod expres. Se admite, totuși, utilizarea unor referințe la mărci private, cu condiția ca acestea să nu aibă conținut laudativ sau să fie de natură a induce în eroare consumatorul.

    Sigla brânzei „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP este alcătuită din forma stilizată a unui puț al cărui contur exterior, în formă de trapez isoscel, reprezintă gresia și al cărui contur interior înfățișează calupuri de brânză care ies prin baza mică deschisă a trapezului isoscel. În centrul puțului se găsește simbolul heraldic al domeniului Malatesta, și anume un pui de elefant. Desenul este roșu pe fond galben-pai. Sub semicercul care delimitează baza mare a trapezului, pe primul rând apar cuvintele FORMAGGIO DI FOSSA, iar pe al doilea rând este scris DI SOGLIANO D.O.P. În partea superioară, deasupra puțului stilizat sunt scrise, în semicerc, cuvintele „Sogliano al Rubicone, Talamello e Terre Malatestiane”, ilustrând continuitatea istorică și legătura cu teritoriul.

    Suprafața ocupată de sigla de identificare menționată mai sus trebuie să ocupe minimum 25 % din suprafața totală a etichetei.

    Image

    4.   Delimitare concisă a ariei geografice:

    Zona de producție a brânzei „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP cuprinde întregul teritoriu ale provinciilor Forli Cesena, Rimini, Ravenna, Pesaro-Udine; Ancona; Macerata; Ascoli Piceno și o parte din teritoriul provinciei Bologna, limitându-se la comunele: Borgo Tossignano, Casalfiumanese, Castel San Pietro Terme, Castel del Rio, Dozza, Fontanelice, Imola, Loiano, Monghidoro, Monterenzio și Pianoro.

    5.   Legătura cu aria geografică:

    5.1.   Specificitatea ariei geografice:

    Aria de producție a brânzei „Formaggio di Fossa di Sogliano” DOP se întinde pe pantele colinelor situate de-a lungul lanțului Apeninilor, între Romagna și Marche. Caracteristicile geomorfologice sunt sedimentele argiloase, nisipoase sau alternanțe ale acestora, provenind din depozite datând din pliocenul inferior și din cuaternarul actual. Siturile în care se află puțurile sunt săpate într-o formațiune compusă dintr-o serie de gresii micacee-feldspatice, în general slab cimentate, de culoare galbenă-brună sau gălbuie, în straturi cu o grosime cuprinsă între 30-40 cm și aproximativ 1 m, cu alternanțe de straturi fine de argilă marnoasă de culoare gri sau gri-albastră.

    5.2.   Specificitatea produsului:

    Brânza „Formaggio di Fossa di Sogliano” se distinge de alte produse din aceeași categorie prin mirosul caracteristic și persistent, uneori intens, bogat în arome amintind de vegetația pădurii, cu arome de mucegai și trufe. Astfel de caracteristici sunt strict legate de metoda de obținere, în cadrul căreia faza de maturare în puț reprezintă cu siguranță un element specific. Înainte de introducerea brânzei în puțuri, acestea sunt pregătite în mod corespunzător, după următoarele metode: în perioada în care nu este utilizat, puțul este ținut închis, fiind acoperit cu un capac de lemn, peste care se adaugă nisip sau pietre; înainte de a fi utilizat, acesta se deschide și se aerisește, iar apoi se dezinfectează cu foc și fum prin arderea unei mici cantități de paie de grâu. Când se stinge focul, se face curățenie în puț, eliminându-se orice urmă de cenușă; pe fundul puțului se înalță o platformă din scânduri de lemn netratat care va permite evacuarea lichidelor grase produse prin fermentarea brânzei; pe durata maturării; apoi se îmbracă pereții puțului într-un strat de cel puțin 10 cm de paie de grâu, susținut pe verticală de o îngrăditură din trestie; puțul se umple până sus cu saci de brânză; după o perioadă de tasare de cel mult 10 zile, se mai pot adăuga saci de brânza pentru a umple spațiul liber care s-a creat în puț; după umplere, gura puțului se acoperă cu pânze necolorate și adecvate uzului alimentar și/sau cu paie, în scopul de a evita transpirația. Apoi, puțul este închis cu un capac de lemn, care se fixează etanș prin aplicarea de ipsos sau de mortar de gresie calcifiată. Este permisă acoperirea ulterioară cu pietre, praf de gresie, nisip și/sau scânduri. Din acest moment începe maturarea. Este interzisă deschiderea puțului pe întreaga durată a maturării. Păstrarea în puțurile săpate în pământ durează de la minimum 80 de zile la maximum 100 de zile.

    5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

    Cererea de înregistrare a brânzei „Formaggio di Fossa di Sogliano” se justifică prin caracteristicile absolut unice ale procesului de producție, indisolubil legat de mediul specific geologic și de climă, precum și de tradiția pur locală, păstrată intactă și constantă de-a lungul secolelor; aceasta este deținută doar de către fabricanții acestei brânze din zonă, care și-au transmis cunoștințele și priceperea din generație în generație. Tradiția maturării brânzei în puțuri săpate în pământ a apărut în Evul mediu și a devenit curând o parte integrantă a vieții din zonele rurale ale teritoriului cuprins între văile Rubiconului și râului Marecchia până la fluviul Esino, traversând Romagna și Marche. Utilizarea puțurilor se lega în mod natural de necesitatea de conservare a produsului, precum și de dorința de a-l proteja de raziile triburilor și armatelor care au încercat, de-a lungul secolelor, să ocupe teritoriul. Puțurile au fost săpate artificial în stâncă vie de gresie și lăsate în formă brută. Această activitate a devenit apoi atât de frecventă încât a făcut obiectul unor norme legislative precise. Primele documente privind puțurile și tehnicile de utilizare a acestora datează din secolul al XIV-lea și provin din arhivele familiei Malatesta, proprietară a teritoriului. Începând din 1350, domeniul familiei Malatesta instituie Compagnia dell’Abbondanza în incintele îngrădite de ziduri, în castrum și în tumbae, precum și în fermele arendașilor răspândite în teritoriu. Puțurile erau folosite pentru depozitarea, ascunderea și păstrarea cerealelor și a altor tipuri de produse alimentare, pentru maturarea brânzei, în caz de asediu, epidemie și foamete, precum și pentru sustragerea de la clauzele extrem de stricte ale contractelor de arendă. De-a lungul secolelor, obiceiul s-a menținut constant și neschimbat, conform regulilor din codicele familiei Malatesta.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

    Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la următoarea adresă pe următoarea pagină web:

    www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento= Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20 Dop%20Igp%20e%20Stg

    sau

    accesând direct pagina principală de internet a ministerului (www.politicheagricole.it) și dând clic pe „Prodotti di Qualità” (în stânga ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE (Reg CE 510/2006)”.


    (1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


    Top