Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XG1213(05)

    Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului din 21 noiembrie 2008 , privind pregătirea tinerilor pentru secolul XXI: un program de cooperare europeană pe plan școlar

    JO C 319, 13.12.2008, p. 20–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 319/20


    Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului din 21 noiembrie 2008, privind pregătirea tinerilor pentru secolul XXI: un program de cooperare europeană pe plan școlar

    (2008/C 319/08)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE ȘI REPREZENTANȚII GUVERNELOR STATELOR MEMBRE, REUNIȚI ÎN CADRUL CONSILIULUI,

    ÎNTRUCÂT:

    1.

    Concluziile Consiliului European de la Lisabona din 23-24 martie 2000 (1) au subliniat faptul că investițiile în educație și formare sunt de o importanță capitală în economia europeană bazată pe cunoaștere.

    2.

    Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 12 februarie 2001 privind cooperarea europeană în evaluarea calității în educația școlară (2) a invitat statele membre să sprijine îmbunătățirea evaluării calității învățământului școlar.

    3.

    Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 14 noiembrie 2006 privind eficiența și echitatea în educație și formare (3) au invitat statele membre să asigure orientarea eficientă a reformelor și a investiției în educație și formare, în vederea îmbunătățirii calității și a echității, insistând îndeosebi asupra învățământului preprimar și privilegiind programe de prevenire timpurie și sisteme educative și de formare echitabile.

    4.

    Decizia nr. 1720/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 noiembrie 2006 (4) a instituit un program de acțiune în domeniul învățării de-a lungul vieții.

    5.

    Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind competențele fundamentale pentru învățarea de-a lungul vieții (5) a stabilit cunoștințele, aptitudinile și atitudinile de bază pe care trebuie să le dobândească toți elevii până la sfârșitul pregătirii și formării inițiale, pentru a se integra în societatea bazată pe cunoaștere și care, dat fiind caracterul lor transversal, implică o abordare a predării care nu este limitată de frontierele tradiționale dintre discipline.

    6.

    Rezoluția Consiliului din 15 noiembrie 2007 (6) a evidențiat necesitatea de a ajuta persoanele să dobândească noi competențe pentru locuri de muncă noi și de a crește nivelurile generale de competențe, propunând o formare și o educație inițiale și continue și competențe de cea mai înaltă calitate, pentru a menține și consolida capacitățile de inovare ale persoanelor, capacități necesare creșterii competitivității, creșterii economice și ocupării forței de muncă.

    7.

    Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului din 15 noiembrie 2007 privind îmbunătățirea calității pregătirii cadrelor didactice (7) au subliniat necesitatea de a se garanta faptul că activitățile de pregătire inițială, de sprijin la început de carieră și de perfecționare profesională a cadrelor didactice sunt coordonate, coerente, dispun de resurse adecvate și au calitatea corespunzătoare.

    8.

    Concluziile Consiliului European din martie 2008 (8) au subliniat faptul că un factor-cheie pentru creșterea economică viitoare este dezvoltarea deplină a potențialului de inovare și creativitate al cetățenilor europeni, care se bazează pe cultura și excelența științifică europene, și au îndemnat statele membre să reducă în mod substanțial numărul tinerilor care nu sunt capabili să citească corect și numărul celor care abandonează prematur sistemul școlar și să îmbunătățească rezultatele persoanelor care studiază provenite din medii de migranți sau din grupuri defavorizate.

    9.

    Concluziile Consiliului din 22 mai 2008 privind promovarea creativității și inovării prin educație și formare (9) au subliniat necesitatea crescândă a măsurilor la nivel național, precum și a cooperării la nivelul Uniunii Europene, în vederea realizării unor schimbări necesare pentru ca școala să poată pregăti în mod adecvat elevii să facă față mizelor și problemelor majore ale unei lumi în rapidă transformare.

    SALUTĂ Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European din 3 iulie 2008 intitulată Îmbunătățirea competențelor pentru secolul XXI: un program de cooperare europeană pe plan școlar, care propune un calendar de cooperare între statele membre în vederea accelerării și consolidării dezvoltării sistemelor școlare.

    REAFIRMĂ CĂ:

    1.

    Educația obligatorie gratuită este un drept fundamental al tuturor cetățenilor, asigurarea acesteia fiind de datoria autorităților publice, iar organizarea sa ținând de responsabilitatea statelor membre.

    2.

    Educația școlară, incluzând toate formele de educație școlară până la sfârșitul învățământului secundar, clădește bazele învățării de-a lungul vieții, permițând elevilor dobândirea competențelor fundamentale de care au nevoie pentru a se orienta de-a lungul întregului lor parcurs personal și profesional.

    3.

    Educația școlară reprezintă un mijloc important de socializare a indivizilor și de transmitere către generațiile viitoare a valorilor, competențelor, cunoștințelor și atitudinilor necesare pentru democrație, atitudine cetățenească, dialog intercultural și dezvoltare personală și, totodată, joacă un rol esențial în dobândirea competențelor fundamentale necesare unei integrări reușite în viața economică.

    4.

    Școala are datoria de a oferi elevilor educația care să le permită adaptarea la un mediu tot mai globalizat, competitiv, diversificat și complex în care creativitatea, capacitatea de inovare, spiritul de inițiativă, spiritul antreprenorial și angajamentul de a continua învățarea sunt la fel de importante ca și cunoștințele tematice specifice.

    5.

    Deși responsabilitatea organizării și a conținutului sistemelor de învățământ și de formare revine fiecărui stat membru în parte și deși instituțiile de învățământ școlar pot beneficia uneori de un grad considerabil de autonomie, cooperarea europeană joacă un rol important. Aceasta poate ajuta statele membre să răspundă provocărilor comune, îndeosebi prin intermediul metodei deschise de coordonare.

    6.

    Statele membre au un interes comun în a coopera pentru a putea beneficia de diversitatea practicilor inovatoare și de înaltă calitate existente în sistemele școlare din Uniunea Europeană.

    SUBLINIAZĂ CĂ:

    1.

    Având în vedere contribuția esențială pe care o aduc la creșterea economică viitoare, la competitivitatea pe termen lung și la coeziunea socială în Uniune, precum și la promovarea unei atitudini cetățenești active, educația și formarea ar trebui să rămână priorități-cheie ale următorului ciclu al procesului de la Lisabona.

    2.

    Dezvoltarea sistemelor școlare trebuie să continue, pentru a asigura menținerea coeziunii sociale și pentru ca fiecare tânăr să fie în măsură, datorită unei școli mai accesibile și care oferă posibilități mai generoase, să își dezvolte întregul potențial și să devină un participant activ al societății emergente bazate pe cunoaștere.

    3.

    Instituțiile de învățământ școlar trebuie să favorizeze creativitatea, spiritul de inovație și spiritul antreprenorial al elevilor, oferindu-le medii de lucru stimulatoare. În acest sens, instituțiile de învățământ școlar ar trebui să fie ele însele locuri creative și dinamice, deschise către cooperare și parteneriat cu întreaga lume, care să încurajeze cultura evaluării atât interne, cât și externe, implicând de asemenea familiile elevilor, în scopul identificării posibilelor perspective de schimbare și de îmbunătățire.

    4.

    Progresele rămân, în medie, insuficiente în privința celor trei criterii de referință europene direct legate de educația școlară, pe care Consiliul le-a adoptat pentru anul 2010, și anume numărul celor care abandonează prematur sistemul școlar, alfabetizarea la citire și absolvirea învățământului secundar superior.

    5.

    O abordare coerentă a chestiunii dezvoltării competențelor, întemeiată pe cadrul european de referință al competențelor fundamentale pentru învățarea de-a lungul vieții (10), implică necesitatea unor eforturi mai susținute în vederea îmbunătățirii alfabetizării la citire și a altor competențe de bază, precum și necesitatea unor abordări mai personalizate ale învățării, care să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui elev, să implice forme de evaluare adecvate și să conducă la o mai bună motivare în vederea învățării.

    6.

    Pentru a asigura înalta calitate, echitatea și totodată eficacitatea sistemelor de învățământ și de formare (11), sunt necesare un învățământ preprimar de o mai bună calitate și mai accesibil, școli ambițioase care să ofere oportunități echitabile tuturor elevilor, indiferent de grupul din care provin, precum și un învățământ care să asigure un echilibru adecvat între cunoștințele generale și cele specializate pentru copiii cu nevoi speciale.

    7.

    De asemenea, este necesară intensificarea eforturilor de punere în aplicare a concluziilor Consiliului din noiembrie 2007 (12), care invită statele membre să asigure standarde înalte de pregătire inițială a cadrelor didactice, să le ofere activități de sprijin la început de carieră și de perfecționare profesională continuă — activități coordonate, coerente, dispunând de resurse adecvate și având o calitate corespunzătoare —, să atragă către profesia de cadru didactic persoanele cele mai capabile și să depună eforturi în vederea păstrării lor în această profesie, să caute soluții în cazul unor performanțe slabe, să sprijine toți elevii în valorificarea pe deplin a potențialului lor, precum și să creeze medii școlare în care cadrele didactice să își împărtășească experiența și care să pună accentul pe îmbunătățirea procesului de învățare al elevilor.

    CONVIN ASUPRA URMĂTOARELOR PRIORITĂȚI PENTRU COOPERAREA EUROPEANĂ ÎN DOMENIUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ȘCOLAR:

    1.

    garantarea și îmbunătățirea dobândirii de competențe fundamentale, în special alfabetizarea și aritmetica elementară;

    2.

    intensificarea rolului primordial al școlii în promovarea unei societăți favorabile incluziunii și în sporirea coeziunii sociale, prin asigurarea unui învățământ de înaltă calitate pentru toți elevii, în conformitate cu principiul echității;

    3.

    promovarea profesiei de cadru didactic și îmbunătățirea formării inițiale și continue a personalului didactic și a cadrelor de conducere.

    INVITĂ STATELE MEMBRE, CU SPRIJINUL COMISIEI:

    1.

    Să conlucreze, în cadrul metodei deschise de coordonare, în vederea îmbunătățirii cooperării europene în scopul de a promova prioritățile politice enunțate în prezentele concluzii.

    2.

    Atunci când dau curs recomandării privind competențele fundamentale pentru învățarea de-a lungul vieții, să își concentreze cooperarea asupra:

    îmbunătățirii nivelului de alfabetizare și de aritmetică elementară, precum și promovării învățării a cel puțin două limbi străine pe lângă limba maternă,

    stimulării interesului elevilor pentru matematică, știință și tehnologie, în vederea formării spiritului științific de la vârste cât mai fragede,

    consolidării competențelor din diferitele discipline, dar și a celor transversale, în special asimilarea tehnicilor de învățare și a competențelor sociale și civice,

    îmbunătățirii tehnicilor de evaluare în contextul învățării individualizate.

    3.

    Atunci când dau curs concluziilor Consiliului privind eficiența și echitatea în educație și formare, să își concentreze cooperarea asupra:

    asigurării unui învățământ preprimar accesibil și de înaltă calitate,

    reducerii numărului de elevi care părăsesc prematur sistemul școlar,

    combaterii inegalităților și consolidării incluziunii sociale, prin efortul de a reduce performanțele slabe ale elevilor și de a îmbunătăți performanțele școlilor,

    asigurării unor tranziții reușite între diferitele tipuri de școli și diferitele niveluri, precum și către educația și formarea de-a lungul vieții, în special prin îmbunătățirea accesibilității și calității serviciilor de informare, de orientare și de consiliere,

    asigurării accesului la oferte și servicii de educație de înaltă calitate, în special pentru copiii și tinerii care se confruntă cu situații personale, sociale, culturale și/sau economice dezavantajoase și, prin urmare, au nevoie de sprijin specific în vederea concretizării potențialului lor de învățare,

    detectării timpurii a dificultăților de învățare și elaborării unor soluții bazate pe abordări pedagogice mai personalizate, adaptate nevoilor și capacităților fiecărui elev,

    asigurării de sprijin pentru învățare, adecvat și în timp util, tuturor elevilor cu nevoi speciale, atât celor din școlile generale, cât și celor din școlile specializate,

    îmbunătățirii guvernanței școlilor și a deschiderii acestora către realitatea înconjurătoare.

    4.

    Atunci când dau curs concluziilor Consiliului privind îmbunătățirea calității pregătirii cadrelor didactice, să își concentreze cooperarea asupra:

    sporirii atractivității profesiei de cadru didactic,

    acordării posibilității de participare la programe structurate de sprijin la începutul carierei tuturor cadrelor didactice debutante,

    îmbunătățirii ofertei și calității programelor de formare continuă a cadrelor didactice, precum și a nivelului de participare la aceste programe,

    revizuirii politicilor de recrutare, repartizare, păstrare și mobilitate a cadrelor didactice, pentru a le maximiza impactul asupra calității învățământului școlar,

    sporirii posibilităților oferite cadrelor didactice de a petrece o parte a timpului lor de lucru într-un alt stat membru pentru a își putea aprofunda propria educație și formare, pentru a dobândi experiențe de lucru noi și pentru a își îmbunătăți cunoștințele de limbi străine,

    îmbunătățirii sistemului de recrutare și de formare a cadrelor de conducere a instituțiilor de învățământ școlar, în vederea consolidării competențelor lor de gestionare și de predare.

    5.

    Să utilizeze toate instrumentele relevante, precum cele care fac parte din metoda deschisă de coordonare, Programul de învățare continuă, cel de al șaptelea Program-cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică și, în funcție de prioritățile naționale, Fondul Social European, pentru a promova obiectivele menționate anterior.

    6.

    Să desfășoare, cu participarea factorilor de decizie la nivel înalt din statele membre, un dialog periodic cu privire la diferite chestiuni din domeniul învățământului, inclusiv promovarea creativității și a capacității de inovare atât în cadrul sistemului de învățământ școlar, cât și prin intermediul acestuia.

    INVITĂ COMISIA:

    să propună modalități adecvate de cooperare și schimb de bune practici în domeniile prevăzute în prezentele concluzii, în contextul pregătirilor pentru un nou cadru strategic de cooperare europeană în domeniul educației și formării începând cu anul 2010.


    (1)  Doc. SN 100/1/00 REV 1, punctul 25.

    (2)  JO L 60, 1.3.2001.

    (3)  JO C 298, 8.12.2006.

    (4)  JO L 327, 24.11.2006.

    (5)  JO L 394, 30.12.2006.

    (6)  JO C 290, 4.12.2007.

    (7)  JO C 300, 12.12.2007.

    (8)  Doc. 7652/08, punctul 15, p. 10.

    (9)  JO C 141, 7.6.2008, p. 17.

    (10)  JO L 394, 30.12.2006.

    (11)  Concluziile Consiliului European din martie 2006 (Doc. 7775/06, punctul 23, p. 6).

    (12)  JO C 300, 12.12.2007.


    Top