Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1506

    Regulamentul delegat (UE) 2024/1506 al Comisiei din 22 februarie 2024 de completare a Regulamentului (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului prin specificarea anumitor criterii pentru clasificarea tokenurilor raportate la active și a tokenurilor de monedă electronică drept tokenuri semnificative

    C/2024/906

    JO L, 2024/1506, 30.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1506/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1506/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2024/1506

    30.5.2024

    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2024/1506 AL COMISIEI

    din 22 februarie 2024

    de completare a Regulamentului (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului prin specificarea anumitor criterii pentru clasificarea tokenurilor raportate la active și a tokenurilor de monedă electronică drept tokenuri semnificative

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 mai 2023 privind piețele criptoactivelor și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010 și (UE) nr. 1095/2010 și a Directivelor 2013/36/UE și (UE) 2019/1937 (1), în special articolul 43 alineatul (11),

    întrucât:

    (1)

    În temeiul articolului 56 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/1114, criteriile prevăzute la articolul 43 alineatul (1) din regulamentul respectiv pentru clasificarea tokenurilor raportate la active drept tokenuri semnificative raportate la active se aplică și pentru clasificarea tokenurilor de monedă electronică drept tokenuri semnificative de monedă electronică. Prin urmare, este necesară o descriere mai detaliată a criteriilor menționate la articolul 43 alineatul (1) literele (e) și (f) din Regulamentul (UE) 2023/1114 și în ceea ce privește tokenurile de monedă electronică.

    (2)

    Pentru ca Autoritatea Bancară Europeană (ABE) să poată stabili dacă activitățile emitentului tokenului raportat la active sau al tokenului de monedă electronică sunt semnificative pe plan internațional în afara Uniunii și dacă tokenurile raportate la active sau tokenurile de monedă electronică sau emitenții acestora trebuie considerați ca fiind interconectați cu sistemul financiar, este necesar să se facă distincție între indicatorii principali și indicatorii auxiliari care trebuie folosiți pentru stabilirea acestui lucru. Indicatorii principali ar trebui să reflecte elementele cele mai relevante ale tokenurilor raportate la active sau ale tokenurilor de monedă electronică care sunt semnificative. Indicatorii auxiliari ar trebui luați în calcul în cazul în care, după ce a evaluat indicatorii de bază, ABE nu este în măsură să stabilească în mod concludent dacă au fost îndeplinite criteriile menționate la articolul 43 alineatul (1) literele (e) și (f) din Regulamentul (UE) 2023/1114. Concluzia în ceea ce privește importanța semnificativă ar trebui să fie rezultatul unei evaluări holistice a celor două tipuri de indicatori.

    (3)

    În ceea ce privește evaluarea criteriului referitor la importanța activităților emitentului pe plan internațional în afara Uniunii, inclusiv utilizarea tokenului raportat la active pentru plăți și remiteri de bani, astfel cum se menționează la articolul 43 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) 2023/1114, ABE ar trebui să utilizeze indicatori principali referitori la activitățile transfrontaliere dintre Uniune și țările terțe, la dimensiunea tokenului în cauză și la activitățile emitentului la nivel mondial.

    (4)

    Tranzacțiile transfrontaliere, în special cele asociate utilizărilor ca mijloace de schimb, sunt tranzacțiile cu o dimensiune internațională cele mai susceptibile să genereze riscuri la adresa stabilității financiare, a transmisiei politicii monetare și a suveranității monetare a Uniunii. Aceste tranzacții reflectă, de asemenea, activitatea internațională a unui emitent de token raportat la active sau de token de monedă electronică pe plan internațional în afara Uniunii, în ceea ce privește utilizările tokenurilor pentru plăți și remiteri de bani. Prin urmare, ABE ar trebui să ia în considerare, ca indicatori: importanța cotei de piață a valorii tranzacțiilor transfrontaliere cu un token raportat la active sau token de monedă electronică înspre și dinspre Uniune și importanța cotei de piață estimate a valorii unor astfel de tranzacții care sunt asociate utilizărilor acestor tokenuri ca mijloc de schimb. Indicatorul privind importanța cotei de piață a valorii tranzacțiilor transfrontaliere cu un token raportat la active sau token de monedă electronică ar trebui împărțit în continuare în doi subindicatori separați referitori la tranzacțiile de intrare și de ieșire, deoarece efectele fiecărui tip de tranzacție asupra stabilității financiare și asupra suveranității monetare pot fi diferite.

    (5)

    Pentru a surprinde aspectul netransfrontalier al importanței activităților emitentului pe plan internațional, ABE ar trebui, de asemenea, să ia în considerare indicatorii principali privind capitalizarea de piață globală a unui token raportat la active sau a unui token de monedă electronică și privind capitalizarea de piață globală a tuturor tokenurilor raportate la active și a tokenurilor de monedă electronică emise de emitent. Capitalizarea de piață pe plan internațional a unui token ar trebui înțeleasă ca incluzând același token emis în afara Uniunii, pentru a se face distincția între acest tip de capitalizare și capitalizarea de piață menționată la articolul 43 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2023/1114.

    (6)

    În ceea ce privește evaluarea criteriului importanței interconectării tokenurilor raportate la active sau a tokenurilor de monedă electronică ori a emitenților acestora cu sistemul financiar, astfel cum se menționează la articolul 43 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (UE) 2023/1114, indicatorii ar trebui să reflecte interconectarea directă și indirectă a tokenurilor și a emitenților acestora cu sistemul financiar. Atât o interconectare directă, cât și una indirectă ar putea avea efecte de contagiune în ambele direcții, și anume dinspre emitenții de tokenuri raportate la active și de tokenuri de monedă electronică înspre sistemul financiar tradițional și viceversa. În acest scop, este necesar să se stabilească indicatorii principali atât cu privire la importanța ponderii activelor de rezervă, altele decât depozitele, care sunt instrumente financiare emise de instituții financiare, cât și cu privire la importanța ponderii activelor deținute de emitent în raport cu oferta totală de instrumente financiare specifice. În plus, ar trebui stabiliți următorii indicatori auxiliari: structura de proprietate a emitentului unui token raportat la active sau al unui token de monedă electronică, concentrarea custodiei activelor de rezervă ale emitentului și suprapunerea, în portofoliu, dintre activele de rezervă ale emitentului și activele de rezervă ale emitenților de alte tokenuri raportate la active și de alte tokenuri de monedă electronică.

    (7)

    Evaluarea importanței ponderii activelor de rezervă, altele decât depozitele, care sunt instrumente financiare emise de instituții financiare, este esențială pentru evaluarea gradului de interconectare a emitentului cu sistemul financiar. Acest indicator principal ar trebui să măsoare interconexiunile directe cu sectorul financiar prin rezerva de active a emitentului. O eventuală dificultate cu care se confruntă instituțiile financiare ale căror instrumente financiare sunt incluse în activele de rezervă ar putea afecta valoarea activelor de rezervă care garantează dreptul deținătorilor de tokenuri de a-i pretinde emitentului răscumpărarea tokenului. Atunci când evaluează acest indicator, ABE ar trebui să țină seama de subindicatorii următori: ponderea activelor de rezervă, altele decât depozitele, care sunt instrumente financiare, ponderea activelor de rezervă, altele decât depozitele, care sunt instrumente financiare derivate în cazul tokenurilor raportate la active, sau ponderea obligațiunilor garantate în cazul tokenurilor de monedă electronică. Ponderea activelor de rezervă, altele decât depozitele, care sunt instrumente financiare derivate și ponderea obligațiunilor garantate sunt subindicatori necesari întrucât, pe de o parte, contrapărțile la instrumentele financiare derivate ar putea fi instituții de credit și, prin urmare, un apel în marjă formulat la adresa acestora ar putea avea efecte semnificative asupra sistemului financiar, iar pe de altă parte, o vânzare în regim de urgență a obligațiunilor garantate de emitent ar putea avea un impact negativ asupra lichidității instituțiilor de credit.

    (8)

    Indicatorul principal privind importanța ponderii deținerilor de active ale emitentului de tokenuri raportate la active sau de tokenuri de monedă electronică în raport cu oferta totală de instrumente financiare specifice, inclusiv părțile unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare și obligațiunile suverane, ar trebui să reflecte interconexiunile indirecte dintre emitenții de tokenuri raportate la active și de tokenuri de monedă electronică, pe de o parte, și sistemul financiar, pe de altă parte. Astfel de interconexiuni indirecte ar putea afecta sistemul financiar tradițional, în special în cazul în care emitentul unui token raportat la active sau al unui token de monedă electronică este obligat să își vândă rapid deținerile de active din cauza dificultăților financiare. O astfel de lichidare a activelor le-ar putea reduce valoarea și ar putea afecta instituțiile financiare în mod indirect, prin devalorizarea activelor pe care le dețin aceste instituții.

    (9)

    Emitenții de tokenuri raportate la active sau de tokenuri de monedă electronică pot fi, de asemenea, interconectați cu sistemul financiar prin structura de proprietate. Acest indicator auxiliar ar trebui să ofere o imagine completă a efectelor pe care le-ar putea avea dificultățile financiare asupra sistemului financiar, nu numai din perspectiva riscului la adresa stabilității financiare, ci și în legătură cu riscurile de distrugere a reputației. Eventualele dificultăți financiare sau evenimente critice cu care se poate confrunta emitentul unui token raportat la active sau token de monedă electronică ar putea avea un efect semnificativ asupra unor instituții care desfășoară alte activități financiare, în măsura în care acestea au legătură cu emitentul prin structura de proprietate a acestuia. Atunci când evaluează indicatorul respectiv, ABE ar trebui să răspundă la întrebarea dacă drepturile de proprietate ale emitentului sunt dispersate ori concentrate și dacă persoanele fizice sau juridice cu participații calificate sunt sau nu instituții financiare și să se concentreze asupra complexității structurii de proprietate.

    (10)

    O altă modalitate de interconectare între emitentul unui token raportat la active sau al unui token de monedă electronică, pe de o parte, și sistemul financiar, pe de altă parte, poate apărea prin concentrarea activelor de rezervă ale emitentului într-un număr mic de instituții financiare. Cu cât activele de rezervă ale emitentului sunt mai diversificate, cu atât eventualele efecte de contagiune sunt mai slabe, iar riscurile la adresa stabilității financiare a emitentului sunt mai scăzute. Astfel, alocarea activelor de rezervă într-un număr redus de instituții financiare sau într-un mod foarte concentrat este un indiciu al unei interconectări mai strânse cu sistemul financiar. Având în vedere relevanța particulară a interconectării care poate să rezulte din concentrarea depozitelor în instituții de credit, este oportun să se definească doi subindicatori în cadrul indicatorului auxiliar referitor la concentrarea activelor de rezervă ale emitentului în instituții financiare. Un subindicator ar trebui să reflecte concentrarea activelor de rezervă în instituții financiare, iar celălalt ar trebui să vizeze numai depozitele în instituții de credit.

    (11)

    Este necesar să se țină seama de efectele de contagiune care ar putea apărea în situațiile în care emitenți diferiți de tokenuri raportate la active sau de tokenuri de monedă electronică dețin active similare. Consecința unei astfel de situații ar putea fi că dificultățile financiare de natură să oblige un emitent să își lichideze activele ar putea avea efecte negative asupra altor emitenți. Prin urmare, ar trebui creat un indicator auxiliar care să se refere la suprapunerea, în portofoliu, dintre activele de rezervă ale emitentului și activele de rezervă ale altor emitenți,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „instituție financiară” înseamnă oricare dintre următoarele:

    (a)

    o instituție de credit;

    (b)

    o firmă de investiții;

    (c)

    o instituție emitentă de monedă electronică;

    (d)

    o instituție de plată;

    (e)

    o societate de administrare a unui OPCVM;

    (f)

    un administrator de fonduri de investiții alternative;

    (g)

    o întreprindere de asigurare, astfel cum este definită la articolul 13 punctul 1 din Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2);

    (h)

    o întreprindere de reasigurare, astfel cum este definită la articolul 13 punctul 4 din Directiva 2009/138/CE;

    (i)

    o instituție pentru furnizarea de pensii ocupaționale, astfel cum este definită la articolul 6 punctul 1 din Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului (3);

    2.

    „perioada relevantă” înseamnă perioada menționată la articolul 43 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2023/1114 sau perioada menționată la articolul 43 alineatul (2) litera (b) din regulamentul respectiv.

    Articolul 2

    Indicatori pentru evaluarea importanței pe plan internațional

    (1)   Pentru a evalua dacă este îndeplinit criteriul prevăzut la articolul 43 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) 2023/1114, ABE evaluează toți indicatorii principali următori:

    (a)

    importanța cotei de piață a valorii tranzacțiilor transfrontaliere înspre Uniune și dinspre Uniune cu tokenuri raportate la active sau cu tokenuri de monedă electronică;

    (b)

    importanța cotei de piață estimate a valorii tranzacțiilor transfrontaliere înspre Uniune și dinspre Uniune cu tokenuri raportate la active sau cu tokenuri de monedă electronică asociate utilizărilor ca mijloace de schimb;

    (c)

    gradul de capitalizare de piață, pe plan internațional, a unui token raportat la active sau a unui token de monedă electronică în ultima zi calendaristică a perioadei relevante;

    (d)

    gradul de capitalizare de piață, pe plan internațional, în ultima zi calendaristică a perioadei relevante, a tuturor tokenurilor raportate la active sau tokenurilor de monedă electronică emise de emitentul sau emitenții în cauză.

    (2)   În sensul alineatului (1) litera (a), ABE ia în considerare toți subindicatorii următori:

    (a)

    cota de piață a valorii tranzacțiilor transfrontaliere, înspre Uniune, cu tokenuri raportate la active sau cu tokenuri de monedă electronică (tranzacții de intrare);

    (b)

    cota de piață a valorii tranzacțiilor transfrontaliere, dinspre Uniune, cu tokenuri raportate la active sau cu tokenuri de monedă electronică (tranzacții de ieșire).

    ABE calculează subindicatorul menționat la primul paragraf litera (a) după formula următoare:

    valoarea totală agregată a tranzacțiilor cu un anumit token raportat la active sau token de monedă electronică în cazul cărora plătitorul se află în afara Uniunii,iar beneficiarul se află pe teritoriul Uniunii, în perioada relevantă

    valoarea totală agregată a tranzacțiilor cu toate tokenurile raportate la active sau tokenurile de monedă electronică în cazul cărora plătitorul se află în afara Uniunii,iar beneficiarul se află pe teritoriul Uniunii, în perioada relevantă

    ABE calculează subindicatorul menționat la primul paragraf litera (b) după formula următoare:

    valoarea totală agregată a tranzacțiilor cu un anumit token raportat la active sau token de monedă electronică în cazul cărora plătitorul se află pe teritoriul Uniunii,iar beneficiarul se află în afara Uniunii, în perioada relevantă

    valoarea totală agregată a tranzacțiilor cu toate tokenurile raportate la active sau tokenurile de monedă electronică în cazul cărora plătitorul se află pe teritoriul Uniunii,iar beneficiarul se află în afara Uniunii, în perioada relevantă

    (3)   ABE calculează cota de piață estimată menționată la alineatul (1) litera (b) după formula următoare:

    valoarea agregată totală estimată a tranzacțiilor transfrontaliere cu un anumit token raportat la active sau token de monedă electronică înspre Uniune și dinspre Uniune care sunt asociate utilizărilor ca mijloc de schimb, în perioada relevantă

    valoarea agregată totală estimată a tranzacțiilor transfrontaliere cu toate tokenurile raportate la active sau tokenurile de monedă electronică înspre Uniune și dinspre Uniune care sunt asociate utilizărilor ca mijloc de schimb,în perioada relevantă

    Articolul 3

    Indicatori pentru evaluarea interconectării cu sistemul financiar

    (1)   Pentru a evalua dacă este îndeplinit criteriul prevăzut la articolul 43 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (UE) 2023/1114, ABE evaluează toți indicatorii principali următori:

    (a)

    importanța ponderii activelor de rezervă, altele decât depozitele, ale unui token raportat la active sau ale unui token de monedă electronică, care sunt instrumente financiare emise de instituții financiare;

    (b)

    importanța ponderii activelor deținute de emitent în raport cu oferta totală de instrumente financiare specifice.

    (2)   În sensul alineatului (1) litera (a), ABE ia în considerare subindicatorii următori:

    (a)

    ponderea activelor de rezervă, altele decât depozitele, ale unui token raportat la active sau ale unui token de monedă electronică, care sunt instrumente financiare emise de instituții financiare;

    (b)

    în cazul tokenurilor raportate la active: ponderea activelor de rezervă, altele decât depozitele, care sunt instrumente financiare derivate; sau,

    (c)

    în cazul tokenurilor de monedă electronică: ponderea activelor de rezervă, altele decât depozitele, care sunt obligațiuni garantate.

    ABE calculează subindicatorul menționat la primul paragraf litera (a), pentru ultima zi calendaristică a perioadei relevante, după formula următoare:

    valoarea totală a instrumentelor financiare emise de instituții financiare care fac parte din rezerva de active a tokenului raportat la active sau a tokenului de monedă electronică

    valoarea totală a rezervei de active a tokenului raportat la active sau a tokenului de monedă electronică) - (valoarea totală a depozitelor în rezerva de active a tokenului raportat la active sau a tokenului de monedă electronică

    ABE calculează subindicatorul menționat la primul paragraf litera (b), pentru ultima zi calendaristică a perioadei relevante, după formula următoare:

    valoarea totală a instrumentelor financiare derivate care fac parte din rezerva de active a tokenului raportat la active

    valoarea totală a rezervei de active a tokenului raportat la active)-(valoarea totală a depozitelor în rezerva de active a tokenului raportat la active

    ABE calculează subindicatorul menționat la primul paragraf litera (c), pentru ultima zi calendaristică a perioadei relevante, după formula următoare:

    valoarea totală a obligațiunilor garantate emise de instituțiile de credit care fac parte din rezerva de active a tokenului de monedă electronică

    valoarea totală a rezervei de active a tokenului de monedă electronică)-(valoarea totală a depozitelor în rezerva de active a tokenului de monedă electronică

    (3)   ABE calculează ponderea activelor deținute de emitent menționată la alineatul (1) litera (c), pentru ultima zi calendaristică a perioadei relevante, după formula următoare:

    valoarea totală a deținerilor într-un tip de instrument financiar de către emitentul unui token raportat la active sau al unui token de monedă electronică

    oferta totală de acel tip de instrumente financiare

    (4)   În cazul în care evaluarea indicatorilor principali menționați la alineatul (1) nu duce la o concluzie determinantă în ceea ce privește criteriul de interconectare prevăzut la articolul 43 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (UE) 2023/1114, ABE evaluează toți indicatorii auxiliari următori:

    (a)

    structura de proprietate a emitentului unui token raportat la active sau a unui token de monedă electronică;

    (b)

    gradul de concentrare a activelor de rezervă ale emitentului unui token raportat la active sau al unui token de monedă electronică în instituții financiare;

    (c)

    nivelul de suprapunere, în portofoliu, dintre activele de rezervă ale emitentului unui token raportat la active sau al unui token de monedă electronică și activele de rezervă ale altor emitenți de tokenuri raportate la active și de tokenuri de monedă electronică.

    (5)   În sensul alineatului (4) litera (a), ABE ia în considerare toți factorii următori:

    (a)

    întrebarea dacă emitentul are o structură de proprietate dispersată sau una concentrată;

    (b)

    întrebarea dacă o persoană fizică sau juridică cu o participație calificată este o instituție financiară;

    (c)

    complexitatea structurii de proprietate.

    (6)   În sensul alineatului (4) litera (b), ABE ia în considerare toți subindicatorii următori:

    (a)

    concentrarea activelor de rezervă ale emitentului unui token raportat la active sau al unui token de monedă electronică în instituții financiare;

    (b)

    concentrarea depozitelor deținute de emitentul unui token raportat la active sau al unui token de monedă electronică în instituții de credit.

    ABE calculează subindicatorul menționat la primul paragraf litera (a), pentru ultima zi calendaristică a perioadei relevante, după formula următoare:

    Concentrarea = s1 2+s2 2+s3 2+…sn 2

    unde sn = cota activelor de rezervă deținute în instituția financiară n (exprimată ca număr întreg).

    ABE calculează subindicatorul menționat la primul paragraf litera (b), pentru ultima zi calendaristică a perioadei relevante, după formula următoare:

    Concentrarea = c1 2+c2 2+c3 2+…cn 2

    unde cn = cota depozitelor deținute în instituția de credit n (exprimată ca număr întreg).

    (7)   ABE calculează indicatorul auxiliar menționat la alineatul (4) litera (c), pentru ultima zi calendaristică a perioadei relevante, după formula următoare:

    valoarea totală a activelor de rezervă ale unui token raportat la active sau ale unui token de monedă electronică care sunt deținute,de asemenea,în rezerva de active a altor emitenți de tokenuri raportate la active sau de tokenuri de monedă electronică

    valoarea totală a activelor de rezervă ale unui token raportat la active sau ale unui token de monedă electronică

    Articolul 4

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 22 februarie 2024.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 150, 9.6.2023, p. 40, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1114/oj.

    (2)  Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 335, 17.12.2009, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/138/oj).

    (3)  Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP) (JO L 354, 23.12.2016, p. 37, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2016/2341/oj).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1506/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top