Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0660

    Regulamentul delegat (UE) 2023/660 al Comisiei din 2 decembrie 2022 de stabilire a normelor detaliate pentru lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii, menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 473/2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității, menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului

    C/2022/8672

    JO L 83, 22.3.2023, p. 47–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/660/oj

    22.3.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 83/47


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/660 AL COMISIEI

    din 2 decembrie 2022

    de stabilire a normelor detaliate pentru lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii, menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 473/2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității, menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 de stabilire a unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității și de informare a pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea transportatorului aerian efectiv și de abrogare a articolului 9 din Directiva 2004/36/CE (1), în special articolul 8,

    întrucât:

    (1)

    Capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 stabilește procedurile de actualizare a listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau al unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (denumită în continuare „lista Uniunii”), precum și procedurile care permit statelor membre, în anumite circumstanțe, să adopte măsuri excepționale de impunere a unor interdicții de exploatare pe teritoriul lor.

    (2)

    Este necesar ca Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 să fie completat cu norme detaliate referitoare la aceste proceduri.

    (3)

    În special, este oportun să se precizeze informațiile care trebuie furnizate de statele membre atunci când îi solicită Comisiei să adopte o decizie în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, în vederea actualizării listei Uniunii prin impunerea unei noi interdicții de exploatare, ridicarea unei interdicții sau modificarea condițiilor corespunzătoare.

    (4)

    Este necesară stabilirea unor condiții de exercitare a dreptului la apărare al transportatorilor care se supun deciziilor adoptate de Comisie în vederea actualizării listei Uniunii. Procedurile referitoare la dreptul la apărare al transportatorilor aerieni trebuie clarificate. Prin urmare, prezentul regulament stabilește norme detaliate cu privire la exercitarea dreptului la apărare al transportatorilor aerieni atunci când Comisia analizează dacă să adopte o decizie în temeiul articolului 4 alineatul (2) sau al articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    (5)

    În contextul actualizării listei Uniunii, Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 solicită Comisiei să ia în considerare necesitatea ca deciziile să fie luate cu rapiditate și, după caz, să prevadă o procedură pentru cazuri urgente.

    (6)

    Comisia trebuie să primească informații corespunzătoare cu privire la toate interdicțiile de exploatare impuse de statele membre ca măsuri excepționale în temeiul articolului 6 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    (7)

    Pentru a se adapta la mijloacele de comunicare actuale, este necesar să se permită o mai mare flexibilitate în ceea ce privește modul în care informațiile sunt difuzate serviciilor relevante ale Comisiei.

    (8)

    Din motive de claritate a termenilor utilizați, este necesar să se asigure coerența atunci când se face referire la autoritatea care este responsabilă de supravegherea transportatorului aerian în cauză.

    (9)

    Regulamentul (UE) 2019/1243 al Parlamentului European și al Consiliului (2) a modificat articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005. Respectivul articol împuternicește Comisia să adopte acte delegate. Pentru a se asigura buna funcționare a procedurilor de actualizare a listei Uniunii în noul cadru juridic, anumite norme trebuie să fie adoptate prin intermediul unor astfel de acte. Actele respective trebuie să înlocuiască Regulamentul (CE) nr. 473/2006 al Comisiei (3), care, prin urmare, trebuie abrogat,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește normele referitoare la procedurile de mai jos, menționate în capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005:

    (a)

    întocmirea listei Uniunii;

    (b)

    actualizarea listei Uniunii;

    (c)

    măsuri excepționale adoptate de un stat membru;

    (d)

    exercitarea dreptului la apărare al transportatorilor aerieni;

    (e)

    asigurarea respectării listei Uniunii de către statele membre.

    Articolul 2

    Solicitările statelor membre de actualizare a listei Uniunii

    (1)   Un stat membru care solicită Comisiei să actualizeze lista Uniunii în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 trebuie să furnizeze Comisiei informațiile indicate în anexa I la prezentul regulament.

    (2)   Solicitarea menționată la alineatul (1) se transmite Secretariatului General al Comisiei. De asemenea, informațiile stabilite în anexa I se comunică simultan serviciilor competente ale Direcției Generale Mobilitate și Transporturi a Comisiei.

    (3)   Comisia informează celelalte state membre despre solicitarea menționată la alineatul (1) prin intermediul reprezentanților acestora în Comitetul de siguranță aeriană, în conformitate cu procedurile prevăzute de normele interne ale comitetului. Comisia informează, de asemenea, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”).

    Articolul 3

    Consultarea comună cu autoritățile responsabile de supravegherea transportatorului aerian în cauză

    (1)   Un stat membru care are în vedere să adreseze Comisiei o solicitare în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 invită Comisia, agenția și celelalte state membre să participe la orice consultare cu autoritățile responsabile de supravegherea transportatorului aerian în cauză.

    (2)   Adoptarea deciziilor menționate la articolul 4 alineatul (2) și la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 este precedată, după caz și dacă este fezabil, de consultări cu autoritățile responsabile de supravegherea transportatorului aerian în cauză. În măsura posibilului, consultările sunt organizate în comun de către Comisie, agenție și statele membre.

    (3)   În cazurile în care urgența situației o impune, consultările comune pot avea loc după adoptarea deciziilor menționate la articolul 4 alineatul (2) și la articolul 5. În acest caz, Comisia informează autoritatea în cauză că urmează să se adopte o decizie în temeiul articolului 4 alineatul (2) sau al articolului 5 alineatul (1).

    (4)   Consultările comune se pot desfășura prin corespondență și pot avea loc în timpul vizitelor la fața locului, pentru a permite colectarea de probe, dacă este cazul.

    Articolul 4

    Exercitarea dreptului la apărare al transportatorilor aerieni

    (1)   Înainte de a adopta o decizie în temeiul articolului 4 alineatul (2) sau al articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia comunică transportatorului aerian în cauză principalele fapte și considerații care stau la baza deciziei. Transportatorului aerian în cauză i se dă posibilitatea de a prezenta Comisiei observații în scris, în termen de 10 zile lucrătoare de la data comunicării. În cazul în care decizia se referă la mai mulți transportatori aerieni certificați în același stat, se consideră că prezentarea de observații scrise Comisiei în termen de 10 zile lucrătoare a fost respectată în momentul în care Comisia comunică autorităților responsabile de supravegherea transportatorilor aerieni respectivi faptele și considerațiile esențiale pe care le primește.

    (2)   Comisia informează agenția și statele membre, prin intermediul reprezentanților acestora în Comitetul de siguranță aeriană, în conformitate cu procedurile prevăzute de normele interne ale comitetului. La cererea transportatorului aerian în cauză, acestuia i se permite să își prezinte oral poziția în fața Comitetului de siguranță aeriană înainte de adoptarea unei decizii în temeiul articolului 4 alineatul (2) sau al articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005. În cursul audierii, transportatorul aerian în cauză poate fi asistat, la cerere, de către autoritățile responsabile de supravegherea sa.

    (3)   În cazuri de urgență, Comisia nu este obligată să îndeplinească obligația de informare menționată la alineatul (1) din prezentul articol înainte de a adopta o măsură provizorie în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    (4)   Atunci când adoptă o decizie în temeiul articolului 4 alineatul (2) sau al articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia informează imediat transportatorul în cauză și autoritățile responsabile de supravegherea acestuia.

    Articolul 5

    Asigurarea respectării

    Statele membre informează Comisia cu privire la orice măsură luată în scopul punerii în aplicare a deciziilor adoptate de Comisie în temeiul articolului 4 alineatul (2) sau al articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Articolul 6

    Măsuri excepționale adoptate de un stat membru

    (1)   Atunci când un stat membru supune un transportator aerian unei interdicții de exploatare imediate pe teritoriul său în sensul articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, acesta informează de îndată Comisia în acest sens și îi comunică informațiile prevăzute în anexa II.

    (2)   Atunci când un stat membru menține sau impune o interdicție de exploatare unui transportator aerian pe teritoriul său în sensul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, acesta informează de îndată Comisia în acest sens și îi comunică informațiile menționate în anexa III.

    (3)   Informațiile prevăzute în anexele II și III se adresează Secretariatului General al Comisiei. De asemenea, informațiile descrise în anexa II sau în anexa III se comunică simultan serviciilor competente ale Direcției Generale Mobilitate și Transporturi a Comisiei.

    (4)   Comisia informează agenția și celelalte state membre, prin intermediul reprezentanților acestora în Comitetul de siguranță aeriană, în conformitate cu procedurile prevăzute de normele interne ale comitetului.

    Articolul 7

    Abrogarea Regulamentului (CE) nr. 473/2006

    Regulamentul (CE) nr. 473/2006 se abrogă.

    Articolul 8

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 2 decembrie 2022.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 314, 27.12.2005, p. 15.

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/1243 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 de adaptare la articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control (JO L 198, 25.7.2019, p. 241).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 473/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 8).


    ANEXA I

    Informațiile care trebuie furnizate de un stat membru atunci când adresează o solicitare în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005

    Un stat membru care solicită o actualizare a listei Uniunii în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 furnizează Comisiei următoarele informații:

    1.

    În ceea ce privește statul membru solicitant:

    (a)

    numele și funcția persoanei de contact oficiale;

    (b)

    adresa de e-mail sau numărul de telefon al persoanei de contact oficiale.

    2.

    În ceea ce privește transportatorul sau transportatorii și aeronavele:

    (a)

    identificarea transportatorului sau transportatorilor în cauză, inclusiv denumirea entității juridice [înscrisă în certificatul de operator aerian (AOC) sau într-un document echivalent], denumirea comercială (în cazul în care diferă de denumirea entității juridice), numărul AOC (în cazul în care este disponibil), numărul Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) de desemnare a companiei aeriene (în cazul în care este cunoscut) și datele de contact complete;

    (b)

    denumirea sau denumirile și datele de contact complete ale autorității sau autorităților responsabile de supravegherea reglementară a transportatorului aerian sau transportatorilor aerieni în cauză;

    (c)

    detalii privind tipul sau tipurile de aeronavă, statul sau statele de înmatriculare, numărul sau numerele de înmatriculare, și, în cazul în care sunt disponibile, seriile de fabricație ale aeronavelor în cauză.

    3.

    În ceea ce privește decizia solicitată:

    (a)

    tipul deciziei solicitate: se precizează dacă impune o interdicție de exploatare, dacă elimină o interdicție de exploatare sau dacă modifică condițiile unei interdicții de exploatare;

    (b)

    domeniul de aplicare al deciziei solicitate: se indică unul ori mai mulți transportatori specifici sau toți transportatorii supuși unei anumite autorități de supraveghere, se identifică aeronava ori aeronavele specifice sau tipul ori tipurile de aeronave.

    4.

    În ceea ce privește solicitarea de impunere a unei interdicții de exploatare:

    (a)

    descrierea detaliată a problemei de siguranță (de exemplu rezultatele inspecției) care a condus la solicitarea unei interdicții totale sau parțiale (în legătură, în ordine, cu fiecare dintre criteriile comune pertinente prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005);

    (b)

    descrierea generală a condiției sau condițiilor recomandate care permit anularea/ridicarea interdicției propuse, în baza cărora se pregătește un plan de acțiuni corective în consultare cu autoritatea sau autoritățile responsabile de supravegherea reglementară a transportatorului ori transportatorilor aerieni în cauză.

    5.

    În ceea ce privește solicitarea de ridicare a unei interdicții de exploatare sau de modificare a condițiilor anexate:

    (a)

    data și detaliile planului de acțiuni corective convenit, dacă este cazul;

    (b)

    dovada respectării ulterioare a planului de acțiuni corective convenit, dacă este cazul;

    (c)

    confirmarea expresă în scris, de către autoritatea sau autoritățile responsabile de supravegherea reglementară a transportatorului sau transportatorilor aerieni în cauză, că planul de acțiuni corective a fost pus în aplicare.

    6.

    În ceea ce privește publicitatea:

     

    precizarea dacă solicitarea a fost făcută publică sau nu de către statul membru.


    ANEXA II

    Comunicarea de către un stat membru a unor măsuri excepționale luate în temeiul articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 pentru a impune o interdicție de exploatare pe teritoriul său

    Un stat membru care raportează că un transportator aerian este supus unei interdicții de exploatare pe teritoriul său, în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, furnizează Comisiei următoarele informații:

    1.

    În ceea ce privește statul membru care raportează:

    (a)

    numele și funcția persoanei de contact oficiale;

    (b)

    adresa de e-mail sau numărul de telefon al persoanei de contact oficiale.

    2.

    În ceea ce privește transportatorul sau transportatorii aerieni și aeronavele:

    (a)

    identificarea transportatorului sau transportatorilor în cauză, inclusiv denumirea entității juridice [înscrisă în certificatul de operator aerian (AOC) sau pe un document echivalent], denumirea comercială (în cazul în care diferă de denumirea entității juridice), numărul AOC (în cazul în care este disponibil), numărul OACI de desemnare a companiei aeriene (în cazul în care este cunoscut) și datele de contact complete;

    (b)

    denumirea sau denumirile și datele de contact complete ale autorității sau autorităților responsabile de supravegherea reglementară a transportatorului aerian sau transportatorilor aerieni în cauză;

    (c)

    detalii legate de tipul sau tipurile de aeronavă, statul sau statele de înmatriculare, numărul sau numerele de înmatriculare, și, în cazul în care sunt disponibile, seriile de fabricație ale aeronavelor în cauză.

    3.

    În ceea ce privește decizia:

    (a)

    data, ora și durata deciziei;

    (b)

    descrierea deciziei de a refuza, de a suspenda, de a revoca sau de a impune restricții unei autorizații de exploatare sau unui permis tehnic;

    (c)

    domeniul de aplicare al deciziei: se indică unul ori mai mulți transportatori specifici sau toți transportatorii supuși unei anumite autorități de supraveghere, aeronava ori aeronavele specifice sau tipul ori tipurile de aeronave;

    (d)

    descrierea condiției sau condițiilor care permit anularea/ridicarea refuzului, suspendării, revocării sau restricțiilor de exploatare pentru o autorizație de exploatare sau un permis tehnic eliberat de către statul membru.

    4.

    În ceea ce privește problema de siguranță:

    descrierea detaliată a problemei de siguranță (de exemplu rezultatele inspecției) care a condus la decizia de interdicție totală sau parțială (în legătură, în ordine, cu fiecare dintre criteriile comune pertinente din anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005).

    5.

    În ceea ce privește publicitatea:

    precizarea dacă interdicția a fost făcută publică sau nu de către statul membru.


    ANEXA III

    Comunicarea de către un stat membru a măsurilor excepționale luate în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 pentru a menține sau a impune o interdicție de exploatare pe teritoriul său atunci când Comisia decide să nu includă măsuri similare în lista Uniunii

    Un stat membru care raportează că menține sau impune o interdicție de exploatare unui transportator aerian pe teritoriul său în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 furnizează Comisiei următoarele informații:

    1.

    În ceea ce privește statul membru care raportează:

    (a)

    numele și funcția persoanei de contact oficiale;

    (b)

    adresa de e-mail sau numărul de telefon al persoanei de contact oficiale.

    2.

    În ceea ce privește transportatorul sau transportatorii și aeronavele:

    identificarea transportatorului sau transportatorilor în cauză, inclusiv denumirea entității juridice [înscrisă în certificatul de operator aerian (AOC) sau pe un document echivalent], denumirea comercială (în cazul în care diferă de denumirea entității juridice), numărul AOC (în cazul în care este disponibil), numărul OACI de desemnare a companiei aeriene (în cazul în care este cunoscut).

    3.

    În ceea ce privește trimiterea la decizia Comisiei:

    (a)

    data și trimiterea la toate documentele pertinente ale Comisiei;

    (b)

    data deciziei Comisiei/Comitetului de siguranță aeriană.


    Top