Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1173

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1173 al Comisiei din 31 mai 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control din cadrul politicii agricole comune

    C/2022/3390

    JO L 183, 8.7.2022, p. 23–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1173/oj

    8.7.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 183/23


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/1173 AL COMISIEI

    din 31 mai 2022

    de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control din cadrul politicii agricole comune

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    Având în vedere Regulamentul (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 (1), în special articolul 26 primul paragraf litera (c), articolul 60 alineatul (4) primul paragraf litera (b), articolul 75 și articolul 92,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2021/2116 prevede normele de bază referitoare, printre altele, la obligațiile statelor membre de a proteja interesele financiare ale Uniunii și de a prezenta rapoarte privind performanța politicii. Pentru a se asigura funcționarea fără probleme a noului cadru juridic, trebuie adoptate anumite norme referitoare la rapoartele de evaluare a calității a trei elemente (sistemul de identificare a parcelelor agricole, sistemul de depunere a cererilor cu informații geospațiale și sistemul de monitorizare a suprafețelor) din cadrul sistemului integrat de administrare și control („sistemul integrat”) și la măsurile de remediere aferente, precum și norme referitoare la cerințele aplicabile cererilor de ajutor și sistemului de monitorizare a suprafețelor, la cadrul care reglementează achiziționarea datelor satelitare în scopul sistemului de monitorizare a suprafețelor și la controalele care vizează organizațiile interprofesionale aprobate în ceea ce privește plata specifică pentru cultura de bumbac. Noile norme trebuie să înlocuiască dispozițiile relevante din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei (2).

    (2)

    Rapoartele de evaluare privind calitatea sistemului de identificare a parcelelor agricole, a sistemului de depunere a cererilor cu informații geospațiale și a sistemului de monitorizare a suprafețelor trebuie să fie cuprinzătoare, pentru a permite evaluarea fiabilității informațiilor generate de aceste elemente ale sistemului integrat. Conținutul acestor rapoarte trebuie să permită să se stabilească dacă se oferă o asigurare suficientă privind calitatea informațiilor utilizate în legătură cu obligația statelor membre de a raporta performanțele în raport cu indicatorii de realizare și de rezultat aferenți intervențiilor bazate pe suprafață gestionate în cadrul sistemului integrat. Prin urmare, aceste rapoarte trebuie să conțină, în special, informații referitoare la activitățile desfășurate în cadrul evaluării calității și la deficiențele detectate, precum și informații privind posibilele cauze profunde ale deficiențelor respective. Mai exact, rapoartele trebuie să includă informații referitoare la datele și imaginile utilizate pentru evaluările privind calitatea, precum și rezultatele testelor efectuate. Experiența referitoare la schimburile de informații dintre statele membre și Comisie în legătură cu evaluarea privind calitatea sistemului de identificare a parcelelor agricole a arătat că utilizarea unor sisteme electronice de informații dedicate este deosebit de utilă. Pentru a se facilita activitatea statelor membre și comunicarea lor cu Comisia, astfel de sisteme de informații trebuie să fie utilizate în continuare și dezvoltate suplimentar, atunci când este necesar, în scopul raportării referitoare la cele trei evaluări privind calitatea prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/2116.

    (3)

    Pentru a-și îndeplini scopul de a furniza date fiabile pentru raportul anual privind performanța, rezultatele celor trei evaluări privind calitatea, în special ale celor privind sistemul depunere a cererilor cu informații geospațiale și sistemul de monitorizare a suprafețelor, trebuie combinate pentru a se estima eroarea referitoare la suprafață a datelor raportate în legătură cu indicatorii de realizare și de rezultat, derivată din deficiențele sistemelor. Trebuie stabilite norme privind măsurile de remediere care pot fi necesare pentru rezolvarea deficiențelor într-un interval de timp definit. În plus, rapoartele elaborate în ceea ce privește anii 2024 și 2026 trebuie să permită verificarea faptului că sistemul de monitorizare a suprafețelor este instituit în mod adecvat în toate statele membre și că punerea treptată în aplicare a sistemului de monitorizare a suprafețelor s-a încheiat cu succes, cuprinzând toate condițiile de eligibilitate și toate intervențiile care pot fi monitorizate. În acest scop, rapoartele trebuie să conțină o listă a tuturor criteriilor de eligibilitate pentru toate intervențiile bazate pe suprafață din cadrul sistemului integrat, împreună cu informații privind sursele de date utilizate pentru analiză.

    (4)

    Statele membre trebuie să instituie un sistem fiabil și modern de gestionare a cererilor de ajutor, care să permită comunicarea prin mijloace electronice și care să funcționeze pe baza unui ciclu anual. Statele membre trebuie să vizeze simplificarea pentru beneficiari și administrația națională, de exemplu prevăzând că o cerere poate cuprinde mai multe intervenții sau mai mulți beneficiari care depun o cerere comună sau că este examinată o singură cerere per exploatație într-un anumit an, în cazul transferului exploatației respective. Statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura gestionarea corespunzătoare a intervențiilor în cazul în care mai multe agenții de plăți sunt responsabile pentru același beneficiar.

    (5)

    Statele membre trebuie să profite de beneficiile digitalizării, utilizând, de regulă, mijloacele electronice pentru toate comunicările cu beneficiarii. În plus, pentru a se încuraja simplificarea, statele membre trebuie, în măsura posibilului, să preia informațiile necesare pentru gestionarea intervențiilor din surse de date aflate la dispoziția administrației publice.

    (6)

    Pentru a facilita procesul de depunere a cererilor de ajutor, statele membre trebuie să ofere formulare precompletate, care să conțină toate informațiile relevante pentru beneficiari și, totodată, informațiile cel mai recent actualizate. Statele membre trebuie să prevină neregulile, permițând modificarea formularelor precompletate și oferind alerte de orientare care să ajute beneficiarul să identifice potențialele neconformități și să depună cereri corecte. La actualizarea informațiilor din bazele de date ale administrației naționale, statele membre trebuie să țină seama de modificările introduse de beneficiari. În scopul tratamentului egal al beneficiarilor, dacă un stat membru decide să aplice sistemul automat de cereri, respectivul sistem trebuie să garanteze același nivel de detaliu ca cel necesar pentru depunerea cererilor de ajutor în temeiul prezentului regulament.

    (7)

    Cererile de ajutor din cadrul sistemului integrat trebuie să furnizeze, în măsura posibilului, toate informațiile necesare pentru gestionarea adecvată și fiabilă a intervențiilor vizate și pentru raportarea corectă a indicatorilor de realizare și de rezultat. În scopul gestionării adecvate a intervențiilor, beneficiarii trebuie să rămână responsabili pentru cererile de ajutor depuse, astfel încât toate drepturile și responsabilitățile aferente să poată fi asumate în mod clar.

    (8)

    Prevenirea neregulilor trebuie asigurată prin posibilitatea de a modifica sau a retrage cererile de ajutor până la un anumit termen. Efectul de descurajare al sancțiunilor nu este necesar dacă toți beneficiarii unei anumite intervenții fac obiectul controalelor administrative și/sau al aplicării sistemului de monitorizare a suprafețelor. Așadar, trebuie să se permită modificări sau retrageri în orice moment înaintea unui termen care este necesar pentru gestionarea corespunzătoare a intervențiilor. Totuși, nu trebuie permise modificări și retrageri în cazul neconformităților legate de condiții de eligibilitate nemonitorizabile relevate de alte surse decât sistemul de monitorizare a suprafețelor și controalele administrative. În alte situații, posibilitatea modificării sau a retragerii nu trebuie acordată dacă beneficiarul a fost informat despre un control la fața locului planificat sau dacă un astfel de control, efectuat fără preaviz, a detectat deja nereguli. În plus, în scopul unei mai bune fiabilități a informațiilor necesare pentru intervențiile în temeiul articolului 34 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului (3), pentru bovine, oi și capre, termenul pentru efectuarea de modificări trebuie stabilit în așa fel încât să se permită efectuarea de modificări în cererea de ajutor și actualizări în baza de date electronică pentru animale înainte de data stabilită de statul membru pentru îndeplinirea cerinței referitoare la identificare și înregistrare.

    (9)

    Statele membre trebuie să se asigure că cererea cu informații geospațiale include informațiile necesare pentru gestionarea intervențiilor bazate pe suprafață din cadrul sistemului integrat și, în măsura în care este necesar, a intervențiilor bazate pe suprafață din sectorul vitivinicol, precum și pentru cerințele din cadrul condiționalității. Trebuie furnizată o listă neexhaustivă a elementelor cererii cu informații geospațiale, pentru a oferi orientări utile statelor membre. În ceea ce privește informațiile referitoare la utilizarea produselor de protecție a plantelor pe care trebuie să le furnizeze beneficiarul când informațiile respective sunt pertinente în scopul unei intervenții gestionate prin sistemul integrat pentru care se solicită sprijin în cadrul politicii agricole comune (PAC), statele membre pot decide să folosească informațiile respective în legătură cu obligația de înregistrare a utilizării acestor produse, menționată în Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

    (10)

    În scopul gestionării adecvate a intervențiilor bazate pe animale, trebuie stabilite anumite norme referitoare la conținutul cererilor de ajutor aferente. Pentru a se asigura transparența și tratamentul egal al beneficiarilor, trebuie să se precizeze, de asemenea, că, atunci când este utilizat sistemul automat de cereri, toate animalele pe care le deține beneficiarul și care sunt potențial eligibile pentru a primi ajutor în cadrul unei anumite intervenții trebuie considerate declarate pentru intervenția respectivă.

    (11)

    Regulamentul (UE) 2021/2116 a introdus sistemul de monitorizare a suprafețelor ca element obligatoriu al sistemului integrat. Pentru a se asigura că această obligație este îndeplinită în mod corespunzător și uniform, sistemul de monitorizare a suprafețelor trebuie să aibă același domeniu de aplicare în toate statele membre, cuprinzând astfel toți beneficiarii și toate intervențiile bazate pe suprafață gestionate în cadrul sistemului integrat și toate condițiile monitorizabile. Trebuie să se acorde prioritate automatizării analizei datelor în cadrul sistemului de monitorizare a suprafețelor, pentru a se sprijini îndeplinirea obiectivului transversal de modernizare a PAC. Din aceste motive, trebuie mărit treptat numărul condițiilor de eligibilitate care pot fi considerate monitorizabile utilizând datele satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus sau alte date cu o valoare cel puțin echivalentă. În acest scop, statele membre trebuie să se asigure că, în 2023 și 2024, toate condițiile de eligibilitate care pot fi considerate monitorizabile prin prelucrarea automată a datelor satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor. Totuși, statele membre pot decide dacă aceste condiții de eligibilitate monitorizabile sunt monitorizate efectiv prin prelucrarea datelor satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus sau a altor date cu o valoare cel puțin echivalentă. În cazul în care condițiile de eligibilitate nu pot fi considerate monitorizabile utilizând datele satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus, statele membre pot decide să le abordeze prin prelucrarea altor date cu o valoare cel puțin echivalentă sau, în caz contrar, le pot considera nemonitorizabile. Începând din 2025, statele membre trebuie să se asigure că toate condițiile de eligibilitate care pot fi considerate monitorizabile prin prelucrarea automată fie a datelor satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus, fie a fotografiilor cu identificare geografică fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor. Totuși, având în vedere efortul și investițiile necesare pentru a include fotografiile cu identificare geografică în categoria datelor cu o valoare cel puțin echivalentă pentru sistemul de monitorizare a suprafețelor, statelor membre trebuie să li se acorde o perioadă de timp pentru a desfășura activitățile pregătitoare necesare. Din acest motiv, statele membre trebuie să se asigure că condițiile de eligibilitate care pot fi considerate monitorizabile cu ajutorul fotografiilor cu identificare geografică sunt incluse treptat, pe parcursul întregii perioade de programare. Aceste eforturi trebuie să asigure un ritm constant al progreselor începând cu 2025. Statele membre trebuie să decidă care dintre condițiile de eligibilitate care pot fi considerate monitorizabile cu ajutorul fotografiilor cu identificare geografică ajung în fiecare an să facă obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor. În plus, pentru ca statelor membre să le fie mai ușor să integreze această nouă tehnologie în sistemul de monitorizare a suprafețelor, statele membre trebuie să supună sistemului de monitorizare a suprafețelor, înainte de 1 ianuarie 2027, cel puțin un procentaj din intervențiile în cazul cărora condițiile de eligibilitate pot fi considerate monitorizabile numai cu ajutorul fotografiilor cu identificare geografică. Statele membre trebuie să aibă flexibilitatea de a decide care dintre intervențiile care au cel puțin o condiție de eligibilitate ce va fi monitorizată cu ajutorul fotografiilor cu identificare geografică în sistemul de monitorizare a suprafețelor sunt incluse în procentajul respectiv. Totuși, când iau această decizie, statele membre trebuie să se asigure că toate intervențiile bazate pe suprafață fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor prevăzut la articolul 70 din Regulamentul (UE) 2021/2116.

    (12)

    În plus, trebuie stabilit, de asemenea, un set comun de cerințe pentru a se asigura că suprafețele declarate în cadrul unei intervenții nu conțin terenuri neeligibile, o utilizare neeligibilă a terenurilor și modificări ale categoriei de suprafață agricolă care ar putea avea un impact asupra analizei condițiilor de eligibilitate specifice intervenției utilizând sistemul de monitorizare a suprafețelor. Pe parcursul anului de cerere, aceste cerințe trebuie evaluate prin prisma condițiilor de eligibilitate ale intervențiilor incluse într-o anumită cerere de ajutor, astfel încât să fie posibilă o analiză ulterioară semnificativă de către sistemul de monitorizare a suprafețelor. Utilizarea terenurilor trebuie evaluată în cadrul unei suprafețe delimitate pentru a se stabili dacă a avut loc comportamentul spațial sau temporal preconizat pe baza unei anumite cereri de ajutor și a intervenției în cauză. În timp ce dezvoltă sistemul de monitorizare a suprafețelor, statele membre trebuie să beneficieze pe deplin de potențialul acestuia, utilizând informațiile disponibile în scopul actualizării sistemului de identificare a parcelelor agricole și în scopul comunicării cu beneficiarii pentru a permite modificarea cererilor de ajutor. Atunci când statul membru trebuie să informeze beneficiarul cu privire la neconformități ca urmare a rezultatelor sistemului de monitorizare a suprafețelor în cazurile de prezență a unor suprafețe neeligibile sau de utilizare neeligibilă a terenurilor, informațiile privind neconformitatea trebuie comunicate de îndată ce sunt detectate, pentru ca beneficiarul să aibă posibilitatea de a modifica cererea de ajutor cât mai curând posibil și pentru ca analiza de către sistemul de monitorizare a suprafețelor să se efectueze din nou cu eficacitate și în timp util. De asemenea, trebuie să se clarifice modul în care se aplică în practică posibilitatea punerii treptate în aplicare a sistemului, prin specificarea intervențiilor care trebuie să fie incluse în 2023.

    (13)

    Pentru ca sistemul de monitorizare a suprafețelor să poată cuprinde toate condițiile de eligibilitate aferente tuturor intervențiilor bazate pe suprafață gestionate în cadrul sistemului integrat care pot fi monitorizate utilizând date satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus sau alte date cu o valoare cel puțin echivalentă, este necesar să se extindă tipurile de date și să se furnizeze standardele necesare pentru asigurarea echivalenței acestora cu datele satelitare. Pentru a se evita lacunele în eforturile de modernizare ale statelor membre, fotografiile cu identificare geografică trebuie considerate date cu o valoare cel puțin echivalentă în scopul sistemului de monitorizare a suprafețelor.

    (14)

    Este necesar să se stabilească norme specifice pentru o procedură obiectivă și eficientă prin care să se efectueze achiziționarea datelor satelitare în scopul sistemului de monitorizare a suprafețelor.

    (15)

    Pentru o gestionare adecvată a intervențiilor referitoare la bumbac, trebuie prevăzute anumite norme privind conținutul controalelor pe care le efectuează statele membre referitoare la organizațiile interprofesionale aprobate.

    (16)

    Din motive de claritate și de securitate juridică, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 trebuie abrogat. Totuși, regulamentul respectiv trebuie să se aplice în continuare în ceea ce privește cererile de ajutor pentru plăți directe depuse înainte de 1 ianuarie 2023 și cererile de plată depuse în legătură cu măsurile de sprijin puse în aplicare în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5).

    (17)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului pentru fondurile agricole, al Comitetului pentru politica agricolă comună și al Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Domeniu de aplicare

    Prezentul regulament stabilește norme pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2021/2116 în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control („sistemul integrat”) menționat la articolul 65 din Regulamentul (UE) 2021/2116, în legătură cu:

    (a)

    forma, conținutul și modalitățile de transmitere către Comisie sau de punere la dispoziția acesteia:

    (i)

    a rapoartelor de evaluare privind calitatea sistemului de identificare a parcelelor agricole, a sistemului de depunere a cererilor cu informații geospațiale și a sistemului de monitorizare a suprafețelor;

    (ii)

    a măsurilor de remediere menționate la articolele 68, 69 și 70 din Regulamentul (UE) 2021/2116;

    (b)

    caracteristicile și normele de bază privind sistemul de depunere a cererilor de ajutor în temeiul articolului 69 din Regulamentul (UE) 2021/2116 și sistemul de monitorizare a suprafețelor menționat la articolul 70 din același regulament, inclusiv parametrii creșterii treptate a numărului de intervenții din cadrul sistemului de monitorizare a suprafețelor;

    (c)

    procedura în temeiul căreia se realizează achiziționarea datelor satelitare menționată la articolul 24 din Regulamentul (UE) 2021/2116, în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite;

    (d)

    cadrul care reglementează achiziționarea, îmbunătățirea și utilizarea datelor satelitare, precum și termenele aplicabile; precum și

    (e)

    un sistem de controale referitoare la organizațiile interprofesionale aprobate în ceea ce privește plata specifică pentru cultura de bumbac menționată în titlul III capitolul II secțiunea 3 subsecțiunea 2 din Regulamentul (UE) 2021/2115.

    Articolul 2

    Rapoarte de evaluare privind calitatea

    (1)   Statele membre furnizează Comisiei evaluarea privind calitatea menționată la articolul 68 alineatul (3), la articolul 69 alineatul (6) și la articolul 70 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2116 sub formă de rapoarte transmise prin intermediul sistemelor electronice de informații care permit schimburile de informații, documente și date justificative.

    (2)   Rapoartele menționate la alineatul (1) furnizează informații referitoare la activitatea subiacentă în cadrul evaluărilor privind calitatea, în special în ceea ce privește rezultatele vizitelor la fața locului și/sau analiza imaginilor care oferă informații fiabile și concludente referitoare la situația reală de pe teren, și cuantifică deficiențele detectate în cadrul respectivei evaluări privind calitatea. Rezultatele evaluărilor privind calitatea menționate la alineatul (1) sunt combinate în scopul cuantificării erorii în ceea ce privește numărul de hectare sau ponderea suprafețelor raportat(ă) în raportul anual privind performanța.

    (3)   În cazul în care rezultatele evaluărilor privind calitatea relevă deficiențe în conformitate cu evaluările privind calitatea menționate la alineatul (1), statul membru indică în mod clar, în raportul de evaluare privind calitatea, măsurile de remediere care abordează deficiențele respective. În cazul în care consideră că progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor de remediere propuse în anul precedent sunt insuficiente, Comisia poate solicita statului membru să prezinte un plan de acțiune în conformitate cu articolul 42 din Regulamentul (UE) 2021/2116.

    (4)   În cazul deficiențelor recurente relevate în cadrul evaluării privind calitatea menționată la alineatul (1), Comisia solicită un plan de acțiune în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/2116 dacă aceleași deficiențe sunt relevate fără nicio îmbunătățire în al doilea an consecutiv și sunt considerate grave în conformitate cu articolul 2 litera (d) din regulamentul respectiv.

    (5)   Raportul de evaluare privind calitatea sistemului de monitorizare a suprafețelor prezentat în ceea ce privește anii 2024 și 2026 enumeră toate condițiile de eligibilitate pentru toate intervențiile care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor, împreună cu informații privind sursele de date utilizate pentru analiză.

    Articolul 3

    Norme generale privind sistemul de depunere a cererilor de ajutor

    (1)   Statele membre instituie un sistem electronic pentru cererile de ajutor, acestea fiind depuse anual de către beneficiari și conținând toate informațiile necesare pentru ca statele membre să poată verifica îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru sprijin cel puțin pentru intervențiile menționate la articolul 65 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) 2021/2116, precum și îndeplinirea condițiilor și cerințelor relevante pentru condiționalitate și drepturile la plată, dacă este necesar. Sistemul permite identificarea clară și fără echivoc a beneficiarilor, în special în cazul în care se utilizează sistemul automat de cereri menționat la articolul 65 alineatul (4) litera (f) din regulamentul respectiv. Sistemul include sistemul de depunere a cererilor cu informații geospațiale și, dacă este cazul, sistemul de depunere a cererilor de ajutor pentru animale, menționat la articolul 66 alineatul (1) litera (b) din regulamentul respectiv.

    (2)   Cererile de ajutor se depun până la un termen stabilit de statul membru și se referă la anul calendaristic în care sunt depuse.

    (3)   Statele membre pot prevedea o singură cerere de ajutor care să cuprindă mai multe intervenții menționate la articolul 65 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) 2021/2116, drepturile la plată și condiționalitatea.

    (4)   Statele membre pot decide că un grup de beneficiari poate depune o cerere de ajutor comună, cu condiția să se asigure tratamentul egal al tuturor beneficiarilor.

    (5)   Dacă o exploatație este transferată de la un beneficiar la altul, statele membre examinează o singură cerere de ajutor pentru exploatația respectivă în anul transferului.

    (6)   În cazul intervențiilor bazate pe animale în temeiul articolelor 31, 34 și 70 din Regulamentul (UE) 2021/2115, dacă un animal este transferat de la un beneficiar la altul, statele membre pot examina mai multe cereri de ajutor pentru respectivul animal în anul transferului, cu condiția ca statele membre să poată asigura nediscriminarea între beneficiarii în cauză, eficiența controalelor, aplicarea corectă a eventualelor sancțiuni și respectarea anualității sistemului integrat.

    (7)   În scopul gestionării corespunzătoare a intervențiilor într-un stat membru în cazul în care mai multe agenții de plăți sunt responsabile cu gestionarea cererii de ajutor a aceluiași beneficiar, statul membru în cauză ia toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că toate agențiile de plăți implicate dispun de toate informațiile necesare.

    Articolul 4

    Simplificarea procedurilor legate de sistemul de depunere a cererilor de ajutor

    (1)   Statele membre stabilesc mijloace electronice de comunicare între beneficiar și autorități, asigurându-se că datele transmise sunt fiabile în vederea gestionării corespunzătoare a intervențiilor în cadrul sistemului integrat de administrare și control. Dacă documentele justificative nu pot fi transmise electronic, statele membre stabilesc aceleași termene pentru transmiterea lor prin alte mijloace decât cele electronice.

    (2)   Statele membre pot prevedea proceduri simplificate în cazul în care datele sunt deja la dispoziția autorităților, în special în cazul în care situația nu s-a schimbat de la ultima depunere a unei cereri de ajutor. Statele membre pot decide să utilizeze date obținute din surse de date aflate la dispoziția autorităților naționale în scopul gestionării cererilor de ajutor. Statele membre se asigură că respectivele surse de date oferă nivelul de asigurare necesar pentru gestionarea corespunzătoare a datelor, în vederea garantării fiabilității, integrității și securității datelor respective.

    (3)   După caz, statele membre pot solicita ca informațiile care trebuie incluse în eventualele documente justificative să fie prezentate împreună cu cererea de ajutor, direct din sursa de informații.

    Articolul 5

    Cerințe legate de sistemul de depunere a cererilor de ajutor

    (1)   Prin mijloace electronice, statele membre pun la dispoziția beneficiarilor formulare precompletate, astfel cum se menționează la articolul 69 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/2116.

    (2)   În cazul intervențiilor bazate pe suprafață menționate la articolul 65 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) 2021/2116, formularele precompletate conțin materialul grafic corespunzător cel mai recent actualizat, furnizat prin intermediul unei interfețe bazate pe sistemul de informații geografice, pentru a se facilita declararea geospațială a suprafețelor în scopul acestor intervenții și al condiționalității.

    (3)   Formularele precompletate menționate la alineatul (1) indică:

    (a)

    identificarea în mod unic a tuturor parcelelor agricole și a tuturor unităților de teren care conțin suprafețe neagricole considerate eligibile de către statul membru în care se află exploatația;

    (b)

    suprafața, precum și localizarea suprafețelor declarate ale acestor parcele și suprafața eligibilă corespunzătoare determinată pentru plată pentru anul precedent în scopul intervențiilor bazate pe suprafață;

    (c)

    informațiile relevante pentru condiționalitate.

    (4)   Beneficiarilor le pot fi furnizate, de asemenea, informațiile care reies din sistemul de monitorizare a suprafețelor, dacă sunt relevante pentru cererea de ajutor.

    (5)   În cazul intervențiilor bazate pe animale care vizează bovine sau oi și capre, statele membre se bazează pe o bază de date electronică actualizată, definită la articolul 2 punctul 25 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035 al Comisiei (6), pentru a furniza în formularele precompletate cele mai recente informații din baza de date respectivă, care trebuie să fie actualizată conform termenelor prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/520 al Comisiei (7).

    (6)   Statele membre le oferă beneficiarilor posibilitatea de a corecta formularele precompletate, până la un termen care urmează să fie stabilit de statul membru în conformitate cu condițiile referitoare la termenul de depunere a cererilor de ajutor prevăzut la articolul 3 și la termenul pentru modificarea sau retragerea cererilor de ajutor prevăzut la articolul 7.

    (7)   Modificările efectuate de beneficiari în formularele precompletate sunt luate în considerare pentru actualizarea sistemului de identificare a parcelelor agricole, pentru aplicarea sistemului de monitorizare a suprafețelor și pentru baza de date electronică menționate la alineatul (5), după caz.

    (8)   Pentru a se facilita depunerea de către beneficiari, sistemul de depunere a cererilor de ajutor prevede alerte de orientare pe parcursul procesului de depunere a cererilor.

    (9)   Statele membre care aplică sistemul automat de cereri menționat la articolul 65 alineatul (4) litera (f) din Regulamentul (UE) 2021/2116 asigură un nivel de detaliere echivalent cu cel stabilit în prezentul regulament.

    Articolul 6

    Conținutul cererilor de ajutor

    (1)   Cerere de ajutor înseamnă o cerere de sprijin în cadrul oricăreia dintre intervențiile gestionate prin sistemul integrat sau, după caz, o cerere de sprijin sau o cerere de plată.

    (2)   Cererea de ajutor trebuie să conțină cel puțin:

    (a)

    identitatea beneficiarului;

    (b)

    detaliile referitoare la intervenția (intervențiile) pentru care se solicită ajutor;

    (c)

    după caz, eventualele documente justificative necesare pentru stabilirea condițiilor de eligibilitate și a altor cerințe relevante pentru intervenția în cauză;

    (d)

    informațiile relevante pentru condiționalitate.

    Beneficiarul rămâne responsabil pentru cererea de ajutor și pentru corectitudinea informațiilor transmise. Acest lucru este valabil și atunci când un stat membru aplică un sistem automat de cereri.

    (3)   Statele membre se asigură că cererea de ajutor conține toate informațiile necesare pentru extragerea datelor relevante pentru raportarea corectă cu privire la indicatorii de realizare și de rezultat menționați la articolul 66 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2116 în ceea ce privește intervențiile care fac obiectul cererii de ajutor.

    Articolul 7

    Modificări sau retrageri ale cererilor de ajutor

    (1)   Cererile de ajutor pot fi modificate sau retrase total sau parțial de către beneficiar în următoarele condiții:

    (a)

    în cazul intervențiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor, în orice moment înainte de un termen care urmează să fie stabilit de statul membru și care trebuie să fie cel târziu cu 15 zile calendaristice înainte de data la care trebuie să se plătească prima tranșă sau avansurile în conformitate cu articolul 44 din Regulamentul (UE) 2021/2116. Totuși, nu sunt permise modificări sau retrageri în cazul unor neconformități legate de condițiile de eligibilitate nemonitorizabile relevate prin alte mijloace decât sistemul de monitorizare a suprafețelor sau controalele administrative sau după ce beneficiarul a fost informat cu privire la intenția statului membru de a efectua un control la fața locului;

    (b)

    în cazul intervențiilor bazate pe animale în temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2021/2115, referitor la bovine sau oi și capre, în orice moment înainte de un termen care urmează să fie stabilit de statul membru și care trebuie să fie cel târziu cu 15 zile calendaristice înainte de data la care trebuie să se plătească prima tranșă sau avansurile în conformitate cu articolul 44 din Regulamentul (UE) 2021/2116. Totuși, în ceea ce privește condiția de eligibilitate referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor, modificările sau retragerile sunt permise numai înainte de data stabilită de statul membru în conformitate cu articolul 34 alineatul (2) a doua teză din Regulamentul (UE) 2021/2115 și dacă nu a expirat termenul menționat în prima teză a prezentei litere. În plus, modificările sau retragerile nu sunt permise după ce beneficiarul a fost informat cu privire la intenția statului membru de a efectua un control la fața locului sau după ce beneficiarul devine conștient de o neconformitate ca urmare a unui control la fața locului neanunțat. Cu toate acestea, modificările sau retragerile sunt autorizate în ceea ce privește partea care nu este afectată de neconformitatea detectată în cadrul controlului la fața locului;

    (c)

    în cazul altor intervenții, în orice moment înainte de un termen care urmează să fie stabilit de statul membru și care trebuie să fie cel târziu cu 15 zile calendaristice înainte de data la care trebuie să se plătească prima tranșă sau avansurile în conformitate cu articolul 44 din Regulamentul (UE) 2021/2116. Totuși, modificările sau retragerile nu sunt permise după ce beneficiarul a fost informat cu privire la intenția statului membru de a efectua un control la fața locului sau după ce beneficiarul devine conștient de o neconformitate ca urmare a unui control la fața locului neanunțat. Cu toate acestea, modificările sau retragerile sunt autorizate în ceea ce privește partea care nu este afectată de neconformitatea detectată în cadrul controlului la fața locului.

    (2)   În cazul unor neconformități cu condițiile de eligibilitate detectate în cadrul controalelor administrative sau de sistemul de monitorizare a suprafețelor, statele membre informează beneficiarii, oferindu-le posibilitatea de a modifica sau de a retrage cererea de ajutor în ceea ce privește partea afectată de neconformitate, în conformitate cu alineatul (1) literele (a), (b) și (c). Cu toate acestea, în ceea ce privește intervențiile bazate pe animale în temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2021/2115, referitor la bovine sau oi și capre, în cazul unor neconformități în ceea ce privește condiția de eligibilitate referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor, modificările sau retragerile sunt permise numai înainte de data stabilită de statul membru pentru îndeplinirea acestor cerințe, astfel cum se menționează la alineatul (2) din articolul respectiv. Pentru a se facilita procesul pentru beneficiar, statele membre pot efectua corecturile necesare în cererea de ajutor în ceea ce privește partea afectată de neconformitate. Totuși, în acest caz, statele membre se asigură că beneficiarul este conștient de modificările introduse de statul membru și are posibilitatea de a reacționa în caz de dezacord.

    (3)   În ceea ce privește intervențiile bazate pe animale în temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2021/2115, referitor la bovine sau oi și capre, statele membre pot prevedea că notificările către baza de date electronică, menționată la articolul 5 alineatul (5) din prezentul regulament, cu privire la un animal care a părăsit exploatația, pot înlocui retragerea în scris a animalului.

    (4)   În cazul statelor membre care aplică, pentru intervențiile bazate pe animale, un sistem automat de cereri, menționat la articolul 65 alineatul (4) litera (f) din Regulamentul (UE) 2021/2116, beneficiarii își pot retrage cererea numai în ceea ce privește toate animalele relevante pentru intervenție care sunt înregistrate în baza de date electronică.

    (5)   Modificările sau retragerile se efectuează prin utilizarea canalelor oficiale de comunicare stabilite de statul membru.

    (6)   Statele membre informează beneficiarii cu privire la data-limită pentru modificarea sau retragerea cererii de ajutor. Statele membre asigură tratamentul egal al beneficiarilor care fac obiectul unui sistem automat de cereri, menționat la articolul 65 alineatul (4) litera (f) din Regulamentul (UE) 2021/2116.

    Articolul 8

    Cererea cu informații geospațiale

    (1)   Cererea cu informații geospațiale se utilizează pentru toate intervențiile bazate pe suprafață din cadrul sistemului integrat și pentru informațiile relevante legate de condiționalitate, inclusiv în cazul beneficiarilor care fac obiectul condiționalității, dar care nu solicită sprijin în cadrul intervențiilor bazate pe suprafață.

    (2)   Cererea cu informații geospațiale poate fi utilizată, de asemenea, pentru intervențiile bazate pe suprafață din sectorul vitivinicol, în conformitate cu titlul III capitolul III secțiunea 4 din Regulamentul (UE) 2021/2115.

    (3)   Fără a se aduce atingere articolului 6, cererea cu informații geospațiale conține cel puțin următoarele informații:

    (a)

    identificarea fără echivoc a parcelelor agricole și a unităților de teren care conțin suprafețe neagricole considerate eligibile de către statul membru în care se află exploatația;

    (b)

    delimitarea clară a suprafeței declarate pentru ajutor în cadrul fiecărei intervenții ce vizează parcelele agricole și unitățile de teren care conțin suprafețe neagricole considerate eligibile de către statul membru, în special dacă suprafața care face obiectul cererii este mai mică decât suprafața totală a parcelei agricole;

    (c)

    tipul, amplasarea și, după caz, dimensiunea elementelor de peisaj relevante pentru condiționalitate sau intervenții;

    (d)

    culturile de pe parcelele agricole, dacă este cazul;

    (e)

    dacă este cazul, dacă parcela face obiectul agriculturii ecologice și, în special, al conversiei la practicile și metodele agriculturii ecologice sau al menținerii acestora, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului (8), relevante pentru sprijinul acordat pentru intervențiile menționate la articolele 31 și 70 din Regulamentul (UE) 2021/2115 sau pentru condiționalitate;

    (f)

    după caz, informații privind utilizarea produselor de protecție a plantelor pentru parcelele care fac obiectul intervențiilor pentru utilizarea durabilă și redusă a pesticidelor în temeiul articolelor 31 și 70 din Regulamentul (UE) 2021/2115. Statele membre pot decide să utilizeze aceste informații în scopul îndeplinirii cerinței de a ține evidența privind produsele de protecție a plantelor prevăzută la articolul 67 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009;

    (g)

    identificarea drepturilor la plată, în conformitate cu sistemul de identificare și înregistrare prevăzut la articolul 73 din Regulamentul (UE) 2021/2116, în vederea acordării sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității;

    (h)

    în cazul suprafețelor pentru care se solicită plata specifică pentru cultura de bumbac, soiul semințelor de bumbac utilizate și, după caz, identificarea organizației interprofesionale aprobate din care face parte beneficiarul;

    (i)

    în cazul suprafețelor utilizate pentru producția de cânepă, soiul semințelor utilizate, indicarea cantităților de semințe utilizate, exprimate în kilograme la hectar, precum și etichetele oficiale utilizate pe ambalajul semințelor, în conformitate cu Directiva 2002/57/CE a Consiliului (9), în special articolul 12, sau orice alt document recunoscut ca echivalent de către statul membru. Dacă etichetele trebuie să fie prezentate și altor autorități naționale, statele membre pot prevedea ca etichetele respective să le fie restituite beneficiarilor. Etichetele restituite sunt marcate ca utilizate pentru o cerere.

    Articolul 9

    Cereri pentru intervențiile bazate pe animale

    (1)   Fără a se aduce atingere articolului 6, cererile pentru intervențiile bazate pe animale conțin cel puțin următoarele:

    (a)

    numărul de animale sau, după caz, numărul de unități vită mare, din fiecare tip, pentru care se solicită o intervenție bazată pe animale;

    (b)

    dacă este cazul, informații privind locul în care vor fi ținute animalele în anul calendaristic vizat de cererea de ajutor;

    (c)

    în cazul în care sprijinul se referă la bovine sau oi și capre, informații actualizate relevante pentru intervenția bazată pe animale, în legătură cu sistemul de identificare și înregistrare a animalelor, în conformitate cu articolul 34 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2115.

    (2)   Statele membre care aplică un sistem automat de cereri, menționat la articolul 65 alineatul (4) litera (f) din Regulamentul (UE) 2021/2116, asigură un nivel de detaliere echivalent cu cel prevăzut la alineatul (1) din prezentul articol, pe baza informațiilor disponibile în baza de date electronică oficială, care trebuie să fie actualizată pentru toate animalele, în conformitate cu articolul 34 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2115. În cadrul sistemului automat de cereri, toate animalele beneficiarului relevante pentru o intervenție sunt considerate incluse în cerere.

    Articolul 10

    Sistemul de monitorizare a suprafețelor

    (1)   Sistemul de monitorizare a suprafețelor se aplică tuturor cererilor de ajutor pentru intervențiile bazate pe suprafață din cadrul sistemului integrat depuse în fiecare stat membru și este utilizat pentru observarea, urmărirea și evaluarea activităților și practicilor agricole desfășurate pe hectarele care fac obiectul acestor intervenții bazate pe suprafață și cel puțin în scopul raportării anuale cu privire la performanță.

    (2)   În cazul tuturor intervențiilor bazate pe suprafață, statele membre veghează ca condițiile de eligibilitate, care pot fi monitorizate utilizând date satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus sau alte date cu o valoare cel puțin echivalentă, să facă obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor și comunică aceste informații beneficiarilor în cauză.

    (3)   În scopul sistemului de monitorizare a suprafețelor, o condiție de eligibilitate este considerată monitorizabilă atunci când poate fi monitorizată utilizând date satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus. Pentru a monitoriza condițiile de eligibilitate considerate monitorizabile, statele membre pot decide să utilizeze datele satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus sau orice alte date cu o valoare cel puțin echivalentă, astfel cum sunt prevăzute la articolul 11. Totuși, începând cu 1 ianuarie 2025, o condiție de eligibilitate este considerată monitorizabilă atunci când poate fi monitorizată utilizând datele satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus sau fotografiile cu identificare geografică menționate la articolul 11. Pentru a gestiona condițiile de eligibilitate considerate monitorizabile începând cu 1 ianuarie 2025, statele membre pot decide să utilizeze datele satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus, fotografiile cu identificare geografică sau orice alte date cu o valoare cel puțin echivalentă.

    (4)   În ceea ce privește condițiile de eligibilitate care pot fi monitorizate utilizând fotografii cu identificare geografică, statele membre pot decide să le includă treptat în sistemul de monitorizare a suprafețelor. Statele membre se asigură că cel puțin 70 % dintre intervențiile cu condiții de eligibilitate care pot fi monitorizate numai utilizând fotografii cu identificare geografică vor face obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor cel târziu înainte de 1 ianuarie 2027. Statele membre decid care dintre condițiile de eligibilitate care pot fi monitorizate cu ajutorul fotografiilor cu identificare geografică ajung în fiecare an să facă obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor.

    (5)   În scopul analizării condițiilor de eligibilitate monitorizabile în cadrul sistemului de monitorizare a suprafețelor, statele membre pot alege să combine datele satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus și/sau alte tipuri de date cu o valoare cel puțin echivalentă, în conformitate cu criteriile specificate la articolul 11, pentru a acoperi întreaga populație de cereri de ajutor în cauză. Statele membre pot decide, de asemenea, să efectueze o analiză în cascadă a datelor satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus și/sau a altor tipuri de date cu o valoare cel puțin echivalentă, în scopul reducerii numărului de cazuri monitorizate neconcludent. În ceea ce privește condițiile de eligibilitate care pot fi monitorizate numai utilizând fotografii cu identificare geografică, în cazul absenței unei contribuții din partea beneficiarului, statul membru consideră că această condiție de eligibilitate nu a fost îndeplinită.

    (6)   Statele membre se asigură că hectarele care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate relevante în ultima zi în care este permisă modificarea cererilor de ajutor în conformitate cu articolul 7 sunt excluse din raportul anual privind performanța.

    (7)   Pentru a se permite observarea, urmărirea și evaluarea fiabile a activităților și practicilor agricole, sistemul de monitorizare a suprafețelor asigură, la nivelul parcelei agricole sau al unităților de teren care conțin suprafețe neagricole considerate eligibile de către statul membru, detectarea:

    (a)

    prezenței unor suprafețe neeligibile, în special din cauza structurilor permanente;

    (b)

    prezenței unei utilizări neeligibile a terenurilor;

    (c)

    modificării categoriei suprafeței agricole, indiferent dacă este vorba despre terenuri arabile, culturi permanente sau pajiști permanente.

    Dacă este cazul, statele membre utilizează informațiile menționate la prezentul alineat în scopul actualizării sistemului de identificare a parcelelor agricole.

    (8)   Statele membre comunică beneficiarilor informațiile privind hectarele în cazul cărora nu sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate relevante și privind prezența detectată a unor suprafețe neeligibile, utilizarea neeligibilă a terenurilor sau schimbarea categoriei suprafeței agricole, astfel încât beneficiarii să își poată modifica cererile de ajutor în conformitate cu articolul 7 sau să poată furniza dovezi suplimentare. De asemenea, statele membre pot decide să le comunice beneficiarilor orice alt rezultat provizoriu, inclusiv cazurile monitorizate neconcludent, permițându-le beneficiarilor, dacă este necesar, să își modifice cererile în conformitate cu articolul 7 alineatul (1).

    (9)   Prin derogare de la alineatul (1) și pentru a se permite o creștere treptată a numărului intervențiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor, în 2023 sistemul trebuie să furnizeze informații cel puțin cu privire la următoarele:

    (a)

    toate condițiile de eligibilitate relevante pentru sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității, menționat la articolul 21 din Regulamentul (UE) 2021/2115;

    (b)

    toate condițiile de eligibilitate relevante pentru intervențiile pentru constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice anumitor zone, menționate la articolul 71 din Regulamentul (UE) 2021/2115.

    Articolul 11

    Date cu o valoare cel puțin echivalentă pentru sistemul de monitorizare a suprafețelor

    În scopul sistemului de monitorizare a suprafețelor, statele membre pot decide să utilizeze alte date cu o valoare cel puțin echivalentă, dacă acestea sunt în format digital, permit prelucrarea automată, sunt disponibile în mod sistematic pentru beneficiarii în cauză sau pentru categoriile de suprafețe ale statului membru, sunt nediscriminatorii și sunt adecvate pentru stabilirea îndeplinirii unei anumite condiții de eligibilitate sau a unei anumite obligații privind suprafața care face obiectul condiției relevante. În contextul respectiv, fotografiile cu identificare geografică sunt considerate alte date cu o valoare cel puțin echivalentă, astfel cum sunt menționate la articolul 65 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) 2021/2116.

    Articolul 12

    Achiziționarea datelor satelitare

    (1)   În sensul articolului 24 din Regulamentul (UE) 2021/2116, înainte de data de 1 noiembrie a anului calendaristic care precedă anul în care se efectuează evaluarea privind calitatea sistemului de monitorizare a suprafețelor, fiecare stat membru informează Comisia cu privire la specificațiile sale privind achiziționarea datelor satelitare în ceea ce privește:

    (a)

    populația de parcele per intervenție din care va fi selectat eșantionul pentru evaluarea privind calitatea;

    (b)

    calendarul pentru obținerea datelor satelitare pentru condițiile de eligibilitate ale intervenției ce vizează parcelele selectate.

    (2)   În sensul alineatului (1) litera (a), statele membre stabilesc populația de parcele pentru eșantionul pentru evaluarea privind calitatea pe baza cererilor de ajutor din anul care precedă anul calendaristic în care se efectuează evaluarea privind calitatea. Populația de parcele pentru care se solicită date satelitare poate fi actualizată în anul calendaristic al evaluării privind calitatea în cazul parcelelor care, în urma cererilor de ajutor din anul calendaristic în cauză, nu mai sunt relevante pentru o anumită intervenție sau în cazul parcelelor care fac obiectul unor intervenții pentru care nu s-a solicitat ajutor pentru anul precedent.

    (3)   Comisia finalizează acordul cu statul membru în cauză cu privire la informațiile menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) înaintea datei de 15 ianuarie care urmează comunicării informațiilor menționate la alineatul (1).

    (4)   Autoritățile competente sau organismele care le reprezintă, menționate la articolul 24 din Regulamentul (UE) 2021/2116, trebuie să respecte dispozițiile privind drepturile de autor prevăzute în contractele cu furnizorii.

    (5)   Dacă totalul solicitărilor primite de statele membre depășește bugetul disponibil pentru aplicarea articolului 24 din Regulamentul (UE) 2021/2116, Comisia decide cu privire la o limitare a datelor satelitare care urmează să fie furnizate, urmărind cea mai eficientă utilizare a resurselor disponibile. În plus, dacă, în cursul anului calendaristic, statele membre adaugă parcele la populația pentru evaluarea privind calitatea sistemului de monitorizare a suprafețelor, este posibil ca Comisia să nu poată achiziționa toate imaginile relevante.

    Articolul 13

    Controale referitoare la organizațiile interprofesionale aprobate în ceea ce privește plata specifică pentru cultura de bumbac

    În conformitate cu prezentul articol, statele membre efectuează controale administrative referitoare la organizațiile interprofesionale aprobate în ceea ce privește plata specifică pentru cultura de bumbac.

    Dacă este necesar să verifice eligibilitatea pentru majorarea ajutorului prevăzută la articolul 40 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2115, statele membre verifică încrucișat declarația beneficiarului privind apartenența sa la o organizație interprofesională aprobată, din cererea cu informații geospațiale, cu informațiile transmise de organizația în cauză.

    Cel puțin o dată la 5 ani, statele membre verifică îndeplinirea criteriilor de aprobare a organizațiilor interprofesionale și lista membrilor acestora.

    Articolul 14

    Abrogare

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2023.

    Totuși, regulamentul menționat continuă să se aplice:

    (a)

    cererilor de ajutor pentru plăți directe depuse înainte de 1 ianuarie 2023;

    (b)

    cererilor de plată prezentate în legătură cu măsurile de sprijin puse în aplicare în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1305/2013;

    (c)

    sistemului de control și sancțiunilor administrative, în ceea ce privește normele privind ecocondiționalitatea.

    Articolul 15

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică cererilor de ajutor referitoare la intervențiile puse în aplicare în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/2115 începând cu 1 ianuarie 2023.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 31 mai 2022.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 435, 6.12.2021, p. 187.

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea (JO L 227, 31.7.2014, p. 69).

    (3)  Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 (JO L 435, 6.12.2021, p. 1).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).

    (5)  Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 487).

    (6)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2035 al Comisiei din 28 iunie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele pentru unitățile care dețin animale terestre și incubatoare, precum și pentru trasabilitatea anumitor animale terestre deținute și a ouălor pentru incubație (JO L 314, 5.12.2019, p. 115).

    (7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/520 al Comisiei din 24 martie 2021 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește trasabilitatea anumitor animale terestre deținute (JO L 104, 25.3.2021, p. 39).

    (8)  Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (JO L 150, 14.6.2018, p. 1).

    (9)  Directiva 2002/57/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea semințelor de plante oleaginoase și pentru fibre (JO L 193, 20.7.2002, p. 74).


    Top