Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0125

Regulamentul delegat (UE) 2022/125 al Comisiei din 19 noiembrie 2021 de modificare a anexelor I-V la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind conturile economice de mediu europene (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2021/8216

JO L 20, 31.1.2022, p. 40–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/125/oj

31.1.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 20/40


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/125 AL COMISIEI

din 19 noiembrie 2021

de modificare a anexelor I-V la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind conturile economice de mediu europene

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 691/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2011 privind conturile economice de mediu europene (1), în special articolul 3 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Pentru a-și îndeplini sarcinile în temeiul tratatelor, în special cele legate de mediu, sustenabilitate și schimbări climatice, Comisia necesită accesul la informații complete, actualizate și fiabile. Regulamentul (UE) nr. 691/2011 stabilește un cadru comun pentru conturile economice de mediu europene, inclusiv liste ale caracteristicilor pentru care trebuie compilate și transmise date, precum și reguli privind frecvența și termenele de transmitere pentru compilarea conturilor.

(2)

Listele caracteristicilor conturilor de mediu sunt esențiale pentru asigurarea comparabilității datelor statistice între statele membre. Acestea trebuie să fie acum actualizate pentru a le alinia la actualizările surselor de date pentru conturi și pentru a le păstra relevanța pentru utilizatori.

(3)

În vederea unei mai bune monitorizări a progreselor în direcția creării unei economii circulare verzi, competitive și reziliente (2) și a realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă relevante pentru UE, sunt necesare date actualizate suplimentare privind legăturile dintre mediu și economie.

(4)

Listele caracteristicilor conturilor de mediu sunt esențiale pentru asigurarea comparabilității datelor statistice între statele membre.

(5)

Lista poluanților aerului din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 trebuie actualizată pentru a o alinia la lista gazelor cu efect de seră raportate în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC), care a fost revizuită după cea de-a doua perioada de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto, precum și la orientările privind inventarele emisiilor, elaborate în temeiul Convenției privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi (CLRTAP) și la definițiile Directivei (UE) 2016/2284 a Parlamentului European și a Consiliului privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici (Directiva privind plafoanele naționale de emisie) (3).

(6)

Pentru a servi mai bine politicile climatice, statelor membre trebuie să li se solicite să furnizeze o defalcare a taxelor înregistrate pentru veniturile publice, provenind din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) și din alte taxe pe CO2. Prin urmare, aceste taxe trebuie să fie incluse în lista caracteristicilor din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 691/2011.

(7)

Informațiile din tabelele C și E din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 nu mai sunt necesare pentru a produce agregate ale Uniunii, deoarece Eurostat a dezvoltat o nouă metodă bazată pe alte date disponibile imediat. Prin urmare, este oportun ca respectivele tabele să fie eliminate.

(8)

Pentru a servi mai bine politicile tematice de mediu din cadrul Pactului verde european, conturile de cheltuieli pentru protecția conturilor de mediu trebuie să distingă, pentru toate sectoarele, obiectivele de mediu ale protecției aerului înconjurător și a climei [Clasificarea activităților de protecție a mediului (Classification of environmental protection activities, CEPA) 1], ale gestionării apelor uzate (CEPA 2), ale gestionării deșeurilor (CEPA 3), ale protecției și asanării solului, a apelor subterane și a apelor de suprafață (CEPA 4), ale atenuării zgomotelor și a vibrațiilor (CEPA 5), ale protecției biodiversității și a peisajului (CEPA 6), ale protecției împotriva radiațiilor, ale cercetării și dezvoltării și ale altor activități de protecție a mediului (CEPA 7-9). Prin urmare, anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 trebuie să fie actualizată pentru a reflecta modificările respective.

(9)

Informațiile privind partea comercializată a sectorului bunurilor și serviciilor de mediu nu sunt suficiente pentru a servi politicile de mediu. Anexa V la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 trebuie să fie, prin urmare, actualizată pentru a se solicita statelor membre să furnizeze informații cu privire la dimensiunea totală a sectorului.

(10)

Pentru a facilita interpretarea datelor pentru utilizatori și pentru a permite statelor membre să asigure calitatea în cursul compilării datelor, statele membre trebuie să furnizeze informații cu privire la toate componentele cheltuielilor naționale pentru protecția mediului. Acestea includ estimări și informații privind consumul intermediar de servicii de protecție a mediului. Experiența Eurostat în ceea ce privește validarea datelor statelor membre demonstrează că, pe baza relațiilor contabile dintre alte categorii obligatorii de raportare, Eurostat nu poate calcula, cu o calitate suficientă pentru toate statele membre, date privind consumul intermediar de servicii de protecție a mediului, cum ar fi costurile legate de eliminarea deșeurilor sau de serviciile de tratare a apelor uzate suportate de întreprinderi. Anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 trebuie să fie, prin urmare, actualizată astfel încât statele membre să compileze și să raporteze date privind acest element, luând toate măsurile relevante de asigurare a calității.

(11)

Pentru a măsura cu precizie cheltuielile naționale totale pentru protecția mediului, este necesar să se identifice toate cheltuielile legate de serviciile de protecție a mediului care au fost suportate în scopul producerii altor servicii de protecție a mediului și care, prin urmare, au fost luate deja în considerare în valoarea produselor finale relevante. Este deci esențial ca statele membre să raporteze toate consumurile intermediare de servicii de protecție a mediului pentru producerea de servicii de protecție a mediului, indiferent dacă este sau nu vorba de producători specializați.

(12)

Este oportun ca termenele de raportare pentru conturile economice de mediu europene să fie reduse, pentru a se îmbunătăți utilitatea conturilor în scopul elaborării politicilor.

(13)

Pentru a reduce sarcina de raportare a statelor membre, se impune reducerea nivelului necesar de detaliu al clasificării NACE pentru conturile din sectorul bunurilor și serviciilor de mediu și pentru conturile de cheltuieli pentru protecția mediului aferente categoriei NACE „Fabricare”. Aceasta este o măsură eficientă din punctul de vedere al costurilor, care îmbunătățește totodată disponibilitatea datelor pentru utilizatori, prin reducerea numărului avertismentelor de confidențialitate și al restricțiilor de divulgare a datelor. Prin urmare, anexele IV și V la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 trebuie să fie actualizate.

(14)

Pentru a compensa sarcina suplimentară impusă de termenele de raportare mai scurte și de listele actualizate ale caracteristicilor, este oportună introducerea unei reduceri a sarcinii sub forma unui prag de 1 % pentru defalcările pe activități economice în contul de cheltuieli pentru protecția mediului.

(15)

Trebuie să fie stabilit primul an de referință pentru datele actualizate.

(16)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 691/2011 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexele I-V la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 noiembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 192, 22.7.2011, p. 1.

(2)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Un nou Plan de acțiune pentru economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă [COM(2020) 98 final].

(3)  Directiva (UE) 2016/2284 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici, de modificare a Directivei 2003/35/CE și de abrogare a Directivei 2001/81/CE (JO L 344, 17.12.2016, p. 1).


ANEXĂ

Anexele I-V la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa I se modifică după cum urmează:

(a)

Secțiunea 3 se înlocuiește cu următorul text:

„Secțiunea 3

LISTA CARACTERISTICILOR

Statele membre elaborează statistici cu privire la emisiile următorilor poluanți ai aerului:

Denumire

Simbol

Unitate de referință

Dioxid de carbon fără emisii provenind din biomasă

CO2

1 000 de tone (Gg)

Dioxid de carbon provenind din biomasă

Biomasă CO2

1 000 de tone (Gg)

Protoxid de azot

N2O

tone (Mg)

Metan

CH4

tone (Mg)

Perfluorocarburi

PFC

echivalent tone (Mg) de CO2

Hidrofluorocarburi

HFC

echivalent tone (Mg) de CO2

Hexafluorură de sulf și trifluorură de azot

SF6 NF3

echivalent tone (Mg) de CO2

Oxizi de azot

NOX

echivalent tone (Mg) de NO2

Compuși organici volatili nemetanici

COVnm

tone (Mg)

Monoxid de carbon

CO

tone (Mg)

Pulberi în suspensie < 10 μ

PM10

tone (Mg)

Pulberi în suspensie < 2,5 μ

PM2,5

tone (Mg)

Oxizi de sulf

SOX

echivalent tone (Mg) de SO2

Amoniac

NH3

tone (Mg)

Toate datele trebuie raportate cu o precizie de o zecimală.”

(b)

Secțiunea 5 se înlocuiește cu următorul text:

„Secțiunea 5

TABELE DE RAPORTARE

1.

Pentru fiecare dintre caracteristicile menționate în secțiunea 3, datele trebuie elaborate conform unei clasificări ierarhice a activităților economice, NACE Rev. 2 (nivel de agregare A*64), pe deplin compatibilă cu SEC 95. În plus, trebuie elaborate date pentru:

emisiile atmosferice ale gospodăriilor,

elementele de legătură, prin care se înțelege raportările de elemente care permit, în mod clar, reconcilierea diferențelor dintre conturile referitoare la emisiile atmosferice raportate în temeiul prezentului regulament și datele raportate în inventarele oficiale naționale referitoare la emisiile atmosferice.

2.

Clasificarea ierarhică menționată la punctul 1 este următoarea:

Emisii atmosferice în funcție de ramura industrială – NACE Rev. 2 (A*64)

Emisii atmosferice ale gospodăriilor

transport

încălzire/răcire

altele

Elemente de legătură

Totalul conturilor referitoare la emisiile atmosferice (activități de producție + gospodării) pentru fiecare dintre caracteristicile menționate în secțiunea 3

Cu excepția rezidenților naționali din străinătate

navele naționale de pescuit exploatate în străinătate

transportul terestru

transportul pe apă

transportul aerian

Plus nerezidenții prezenți pe teritoriu

+

transportul terestru

+

transportul pe apă

+

transportul aerian

(+ sau –)

Alte ajustări și discrepanțe statistice

=

Totalul emisiilor poluantului X astfel cum au fost raportate către CCONUSC (1)/CLRTAP (2)”.

2.

În anexa II, secțiunile 3 și 4 se înlocuiesc cu următorul text:

„Secțiunea 3

LISTA CARACTERISTICILOR

Statele membre elaborează statistici privind taxele referitoare la mediu în conformitate cu următoarele caracteristici:

taxele pe energie;

taxele pe transporturi;

taxele pe poluare;

taxele pe resurse.

Statele membre raportează, de asemenea, ca și caracteristică distinctă, veniturile fiscale ale administrațiilor publice, înregistrate în Sistemul european de conturi în legătură cu participarea lor la Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Statele membre raportează, de asemenea, ca și caracteristică distinctă, alte taxe legate de mediu care au fost incluse în taxele totale pe energie, transporturi, poluare sau resurse și sunt percepute pe conținutul de carbon al combustibililor (alte taxe pe CO2).

Toate datele trebuie să fie raportate în milioane, în moneda națională.”

„Secțiunea 4

PRIMUL AN DE REFERINȚĂ, FRECVENȚA ȘI TERMENELE DE TRANSMITERE

1.

Statisticile trebuie compilate și transmise anual.

2.

Statisticile trebuie transmise în termen de 16 luni de la finele anului de referință. Această prevedere se aplică începând cu anul de referință 2020.

3.

Pentru a satisface nevoile de seturi de date complete și actuale, Comisia (Eurostat) întocmește, imediat ce sunt puse la dispoziție suficiente date naționale, estimări ale totalurilor pentru UE-27 pentru principalele agregate ale acestui modul. Ori de câte ori este posibil, Comisia (Eurostat) întocmește și publică estimări referitoare la date care nu au fost transmise de statele membre în termenul specificat la punctul 2.

4.

Primul an de referință este anul 2020.

5.

În cadrul fiecărei transmiteri de date către Comisie, statele membre furnizează date anuale pentru anii n – 4, n – 3, n – 2, n – 1 și n, unde n este anul de referință. Statele membre pot furniza orice date disponibile pentru anii anteriori anului 2016.”

3.

În anexa III, secțiunile 4 și 5 se înlocuiesc cu următorul text:

„Secțiunea 4

PRIMUL AN DE REFERINȚĂ, FRECVENȚA ȘI TERMENELE DE TRANSMITERE

1.

Statisticile trebuie compilate și transmise anual.

2.

Statisticile trebuie transmise în termen de 16 luni de la finele anului de referință. Această prevedere se aplică începând cu anul de referință 2021.

3.

Pentru a satisface nevoile de seturi de date complete și actuale, Comisia (Eurostat) întocmește, imediat ce sunt puse la dispoziție suficiente date naționale, estimări ale totalurilor pentru UE-27 pentru principalele agregate ale acestui modul. Ori de câte ori este posibil, Comisia (Eurostat) întocmește și publică estimări referitoare la date care nu au fost transmise de statele membre în termenul specificat la punctul 2.

4.

Primul an de referință este 2021.

5.

În cadrul fiecărei transmiteri de date către Comisie, statele membre furnizează date anuale pentru anii n – 4, n – 3, n – 2, n – 1 și n, unde n este anul de referință. Statele membre pot furniza orice date disponibile pentru anii anteriori anului 2017.”

„Secțiunea 5

TABELE DE RAPORTARE

Datele, exprimate în unități de masă, sunt elaborate pentru caracteristicile enumerate în următoarele tabele.

Tabelul A – Extracție internă

MF.1

Biomasă

MF.1.1

Culturi (cu excepția culturilor furajere)

MF.1.1.1

Cereale

MF.1.1.2

Rădăcinoase, tuberculi

MF.1.1.3

Culturi de zahăr

MF.1.1.4

Leguminoase

MF.1.1.5

Fructe cu coaja lemnoasă

MF.1.1.6

Culturi oleaginoase

MF.1.1.7

Legume

MF.1.1.8

Fructe

MF.1.1.9

Fibre

MF.1.1.A

Alte culturi (cu excepția culturilor furajere) neclasificate în altă parte

MF.1.2

Reziduuri de culturi (utilizate), culturi furajere și biomasă pășunată

MF.1.2.1

Reziduuri de culturi (utilizate)

MF.1.2.1.1

Paie

MF.1.2.1.2

Alte reziduuri de culturi (frunze de sfeclă de zahăr și sfeclă furajeră etc.)

MF.1.2.2

Culturi furajere și biomasă pășunată

MF.1.2.2.1

Culturi furajere (inclusiv recoltă de biomasă provenind de la fânețe)

MF.1.2.2.2

Biomasă pășunată

MF.1.3

Lemn

MF.1.3.1

Lemn pentru construcții (lemn rotund industrial)

MF.1.3.2

Lemn de foc și alte extracții

MF.1.4

Captură de pește sălbatic, plante și animale acvatice, vânătoare și cules

MF.1.4.1

Captură de pește sălbatic

MF.1.4.2

Toate celelalte animale și plante acvatice

MF.1.4.3

Vânătoare și cules

MF.2

Minereuri metalifere (minereuri brute)

MF.2.1

Fier

MF.2.2

Metal neferos

MF.2.2.1

Cupru

MF.2.2.2

Nichel

MF.2.2.3

Plumb

MF.2.2.4

Zinc

MF.2.2.5

Staniu

MF.2.2.6

Aur, argint, platină și alte metale prețioase

MF.2.2.7

Bauxită și alte tipuri de aluminiu

MF.2.2.8

Uraniu și toriu

MF.2.2.9

Alte metale neferoase

MF.3

Minerale nemetalice

MF.3.1

Marmură, granit, gresie, porfir, bazalt, alte pietre ornamentale sau pentru construcții (cu excepția ardeziei)

MF.3.2

Cretă și dolomită

MF.3.3

Ardezie

MF.3.4

Minerale pentru industria chimică și îngrășăminte minerale

MF.3.5

Sare

MF.3.6

Calcar și ghips

MF.3.7

Argile și caolin

MF.3.8

Nisip și pietriș

MF.3.9

Alte minerale nemetalice neclasificate în altă parte

MF.3.A

Materiale din pământ, excavate (inclusiv sol), numai dacă sunt utilizate (raportare opțională)

MF.4

Materiale/vectori energetici fosili

MF.4.1

Cărbune și alte materiale/vectori energetici solizi

MF.4.1.1

Lignit (cărbune brun)

MF.4.1.2

Antracit

MF.4.1.3

Șisturi bituminoase și nisipuri petrolifere

MF.4.1.4

Turbă

MF.4.2

Materiale/vectori energetici lichizi și gazoși

MF.4.2.1

Țiței, condensat și lichide provenite din extracția gazelor naturale (LGN)

MF.4.2.2

Gaze naturale

Tabelele B (Importuri – Comerț total) și D (Exporturi – Comerț total)

MF.1

Biomasă

MF.1.1

Culturi (cu excepția culturilor furajere)

MF.1.1.1

Cereale

MF.1.1.2

Rădăcinoase, tuberculi

MF.1.1.3

Culturi de zahăr

MF.1.1.4

Leguminoase

MF.1.1.5

Fructe cu coaja lemnoasă

MF.1.1.6

Culturi oleaginoase

MF.1.1.7

Legume

MF.1.1.8

Fructe

MF.1.1.9

Fibre

MF.1.1.A

Alte culturi (cu excepția culturilor furajere) neclasificate în altă parte

MF.1.2

Reziduuri de culturi (utilizate), culturi furajere și biomasă pășunată

MF.1.2.1

Reziduuri de culturi (utilizate)

MF.1.2.1.1

Paie

MF.1.2.1.2

Alte reziduuri de culturi (frunze de sfeclă de zahăr și sfeclă furajeră etc.)

MF.1.2.2

Culturi furajere și biomasă pășunată

MF.1.2.2.1

Culturi furajere (inclusiv recoltă de biomasă provenind de pe pajiști)

MF.1.3

Lemn

MF.1.3.1

Lemn pentru construcții (lemn rotund industrial)

MF.1.3.2

Lemn de foc și alte extracții

MF.1.4

Captură de pește sălbatic, plante și animale acvatice, vânătoare și cules

MF.1.4.1

Captură de pește sălbatic

MF.1.4.2

Toate celelalte animale și plante acvatice

MF.1.5

Animale vii și produse animale (cu excepția peștilor sălbatici, a plantelor și animalelor acvatice, precum și a animalelor vânate și recoltate)

MF.1.5.1

Animale vii (cu excepția peștilor sălbatici, a plantelor și animalelor acvatice, precum și a animalelor vânate și recoltate)

MF.1.5.2

Carne și preparate din carne

MF.1.5.3

Produse lactate, păsări, ouă și miere

MF.1.5.4

Alte produse de la animale (fibre, piei, blănuri etc.)

MF.1.6

Produse în principal pe bază de biomasă

MF.2

Minereuri metalifere (minereuri brute)

MF.2.1

Fier

MF.2.2

Metal neferos

MF.2.2.1

Cupru

MF.2.2.2

Nichel

MF.2.2.3

Plumb

MF.2.2.4

Zinc

MF.2.2.5

Staniu

MF.2.2.6

Aur, argint, platină și alte metale prețioase

MF.2.2.7

Bauxită și alte tipuri de aluminiu

MF.2.2.8

Uraniu și toriu

MF.2.2.9

Alte metale neferoase

MF.2.3

Produse în principal pe bază de metale

MF.3

Minerale nemetalice

MF.3.1

Marmură, granit, gresie, porfir, bazalt, alte pietre ornamentale sau pentru construcții (cu excepția ardeziei)

MF.3.2

Cretă și dolomită

MF.3.3

Ardezie

MF.3.4

Minerale pentru industria chimică și îngrășăminte minerale

MF.3.5

Sare

MF.3.6

Calcar și ghips

MF.3.7

Argile și caolin

MF.3.8

Nisip și pietriș

MF.3.9

Alte minerale nemetalice neclasificate în altă parte

MF.3.B

Produse în principal pe bază de minerale nemetalice

MF.4

Materiale/vectori energetici fosili

MF.4.1

Cărbune și alte materiale/vectori energetici solizi

MF.4.1.1

Lignit (cărbune brun)

MF.4.1.2

Antracit

MF.4.1.3

Șisturi bituminoase și nisipuri petrolifere

MF.4.1.4

Turbă

MF.4.2

Materiale/vectori energetici lichizi și gazoși

MF.4.2.1

Țiței, condensat și lichide provenite din extracția gazelor naturale (LGN)

MF.4.2.2

Gaze naturale

MF.4.2.3

Carburanți în rezervoare (importuri: de către unitățile rezidente în străinătate; exporturi: de către unități nerezidente la nivel național)

MF.4.2.3.1

Carburant pentru transportul terestru

MF.4.2.3.2

Carburant pentru transportul pe apă

MF.4.2.3.3

Carburant pentru transportul aerian

MF.4.3

Produse în principal pe bază de produse energetice fosile

MF.5

Alte produse

MF.6

Deșeuri pentru tratament și eliminare definitive”.

4.

În anexa IV, secțiunile 3, 4 și 5 se înlocuiesc cu următorul text:

„Secțiunea 3

LISTA CARACTERISTICILOR

Statele membre produc conturi de cheltuieli pentru protecția mediului în conformitate cu următoarele caracteristici care sunt definite în conformitate cu SEC:

producția de servicii de protecție a mediului; se face distincție între producția de piață, producția non-piață și producția de activități auxiliare;

consumul intermediar de servicii de protecție a mediului;

consumul intermediar de servicii de protecție a mediului pentru producția de servicii de protecție a mediului;

importurile și exporturile de servicii de protecție a mediului;

taxa pe valoarea adăugată (TVA) și alte taxe, minus subvențiile pe produse, care se aplică serviciilor de protecție a mediului;

formarea brută de capital fix și achiziții, minus cedări de active nefinanciare neproduse pentru producția de servicii de protecție a mediului;

consumul final de servicii de protecție a mediului;

transferurile pentru protecția mediului (primite/plătite).

Toate datele trebuie să fie raportate în milioane, în moneda națională.”

„Secțiunea 4

PRIMUL AN DE REFERINȚĂ, FRECVENȚA ȘI TERMENELE DE TRANSMITERE

1.

Statisticile trebuie compilate și transmise anual.

2.

Statisticile trebuie transmise în termen de 24 luni de la finele anului de referință. Această prevedere se aplică începând cu anul de referință 2020.

3.

Pentru a transmite în timp util utilizatorilor date complete și actuale, Comisia (Eurostat) întocmește, imediat ce sunt puse la dispoziție suficiente date naționale, estimări ale totalurilor pentru UE-28 pentru principalele agregate ale acestui modul. Ori de câte ori este posibil, Comisia (Eurostat) întocmește și publică estimări referitoare la date care nu au fost transmise de statele membre în termenul specificat la punctul 2.

4.

Primul an de referință este 2020.

5.

În cadrul fiecărei transmiteri de date către Comisie, statele membre furnizează date anuale pentru anii n – 2, n – 1 și n, unde n este anul de referință. Statele membre pot furniza orice date disponibile pentru anii anteriori anului 2018.”

„Secțiunea 5

TABELE DE RAPORTARE

1.

Pentru caracteristicile menționate la secțiunea 3, datele trebuie raportate defalcate în funcție de:

tipurile de producători/consumatori de servicii de protecție a mediului, astfel cum sunt definite în secțiunea 2;

clasele clasificării activităților de protecție a mediului (CEPA), grupate după cum urmează:

CEPA 1

CEPA 2

CEPA 3

CEPA 4

CEPA 5

CEPA 6

suma dintre CEPA 7, CEPA 8 și CEPA 9

următoarele defalcări NACE pentru producția auxiliară de servicii de protecție a mediului: NACE Rev. 2 B, C, D, diviziunea 36. Datele pentru secțiunea C trebuie să fie prezentate după cum urmează:

NACE C10-C12 – Industria alimentară; băuturi și produse din tutun

NACE C17 – Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie

NACE C19-20 – Fabricarea cocsului, industria chimică și fabricarea produselor chimice și a produselor obținute prin rafinarea petrolului

NACE C 21-23 – Fabricarea produselor farmaceutice, a produselor din cauciuc, din mase plastice și a altor produse nemetalice

NACE C 24 – Prelucrarea metalelor de bază

NACE C 25-30 – Fabricarea produselor metalice prelucrate, inclusiv a mașinilor și echipamentelor

NACE C13-16, 18, 31-33 – alte activități de fabricare

Statele membre în care valoarea totală a cifrei de afaceri sau numărul de persoane angajate în una sau mai multe dintre aceste defalcări NACE reprezintă mai puțin de 1 % din totalul la nivelul Uniunii nu trebuie să furnizeze date pentru respectivele defalcări NACE.

2.

Clasele CEPA menționate la punctul 1 sunt următoarele:

 

CEPA 1 – Protecția aerului înconjurător și a climei

 

CEPA 2 – Gestionarea apelor reziduale

 

CEPA 3 – Gestionarea deșeurilor

 

CEPA 4 – Protecția și asanarea solului, a apelor subterane și a apelor de suprafață

 

CEPA 5 – Reducerea zgomotului și a vibrațiilor

 

CEPA 6 – Protecția biodiversității și a peisajului

 

CEPA 7 – Protecția împotriva radiațiilor

 

CEPA 8 – Cercetare și dezvoltare în domeniul mediului

 

CEPA 9 – Alte activități de protecție a mediului.”

5.

În anexa V, secțiunile 3, 4 și 5 se înlocuiesc cu următorul text:

„Secțiunea 3

LISTA CARACTERISTICILOR

Statele membre elaborează statistici privind sectorul de bunuri și servicii de mediu în conformitate cu următoarele caracteristici:

producția întregului sector al bunurilor și serviciilor de mediu și a activităților de piață;

exporturile întregului sector al bunurilor și serviciilor de mediu;

valoarea adăugată a întregului sector al bunurilor și serviciilor de mediu și a activităților de piață;

ocuparea forței de muncă la nivelul întregului sector al bunurilor și serviciilor de mediu și al activităților de piață;

Toate datele trebuie să fie raportate în milioane, în moneda națională, exceptând caracteristica «ocuparea forței de muncă», pentru care unitatea de raportare este «echivalentul normă întreagă» ”.

„Secțiunea 4

PRIMUL AN DE REFERINȚĂ, FRECVENȚA ȘI TERMENELE DE TRANSMITERE

1.

Statisticile trebuie compilate și transmise anual.

2.

Statisticile trebuie transmise în termen de 22 luni de la finele anului de referință. Această prevedere se aplică începând cu anul de referință 2020.

3.

Pentru a transmite în timp util utilizatorilor date complete și actuale, Comisia (Eurostat) întocmește, imediat ce sunt puse la dispoziție suficiente date naționale, estimări ale totalurilor pentru UE-28 pentru principalele agregate ale acestui modul. Ori de câte ori este posibil, Comisia (Eurostat) întocmește și publică estimări referitoare la date care nu au fost transmise de statele membre în termenul specificat la punctul 2.

4.

Primul an de referință este 2020.

5.

În cadrul fiecărei transmiteri de date către Comisie, statele membre furnizează date anuale pentru anii n – 2, n – 1 și n, unde n este anul de referință. Statele membre pot furniza orice date disponibile pentru anii anteriori anului 2018.”

„Secțiunea 5

TABELE DE RAPORTARE

1.

Pentru caracteristicile menționate în secțiunea 3, datele se raportează conform următoarei clasificări încrucișate:

clasificarea activităților economice NACE Rev. 2 grupate după cum urmează:

NACE A

NACE B

NACE C

NACE D

NACE E

NACE F

NACE J

NACE M

NACE O

NACE P

Suma NACE G + NACE H + NACE I + NACE K + NACE L + NACE N + NACE Q + NACE R + NACE S + NACE T + NACE U

clase ale clasificării activităților de protecție a mediului (CEPA) și ale clasificării activităților de gestionare a resurselor (CReMA), grupate după cum urmează:

CEPA 1

CEPA 2

CEPA 3

CEPA 4

CEPA 5

CEPA 6

suma dintre CEPA 7, CEPA 8 și CEPA 9

CReMA 10

CReMA 11

CReMA 13

CReMA 13A

CReMA 13B

CReMA 13C

CReMA 14

Suma dintre CReMA 12, CReMA 15 și CReMA 16

2.

Clasele CEPA menționate la punctul 1 sunt cele stabilite în anexa IV. Clasele CReMA menționate la punctul 1 sunt următoarele:

 

CReMA 10 – Gestionarea apei

 

CReMA 11 – Gestionarea resurselor forestiere

 

CReMA 12 – Gestionarea florei și faunei sălbatice

 

CReMA 13 – Gestionarea resurselor energetice:

 

CReMA 13A – Producția de energie din resurse regenerabile

 

CReMA 13B – Economisirea și gestionarea căldurii/energiei

 

CReMA 13C – Reducerea la minimum a utilizării energiei fosile ca materii prime

 

CReMA 14 – Gestionarea mineralelor

 

CReMA 15 – Activități de cercetare și dezvoltare pentru gestionarea resurselor

 

CReMA 16 – Alte activități de gestionare a resurselor.”


(1)  Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

(2)  Convenția privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi.


Top