EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022O0971

Orientarea (UE) 2022/971 a Băncii Centrale Europene din 19 mai 2022 privind baza de date centralizată a titlurilor de valoare și producerea de statistici privind emisiunile de titluri de valoare și de abrogare a Orientării BCE/2012/21 și a Orientării (UE) 2021/834 (BCE/2022/25)

ECB/2022/25

JO L 166, 22.6.2022, p. 147–194 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2022/971/oj

22.6.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 166/147


ORIENTAREA (UE) 2022/971 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 19 mai 2022

privind baza de date centralizată a titlurilor de valoare și producerea de statistici privind emisiunile de titluri de valoare și de abrogare a Orientării BCE/2012/21 și a Orientării (UE) 2021/834 (BCE/2022/25)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolele 5.1, 12.1 și 14.3,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 privind colectarea informațiilor statistice de către Banca Centrală Europeană (1), în special articolul 4,

având în vedere contribuția Consiliului general al Băncii Centrale Europene,

întrucât:

(1)

Baza de date centralizată a titlurilor de valoare (Centralised Securities Database) (CSDB) este o infrastructură unică de tehnologie a informației, operată în comun de membrii Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), inclusiv de băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă nu este euro (denumite în continuare „BCN din afara zonei euro”), în cazul în care aceste BCN din afara zonei euro participă în mod voluntar la operarea CSDB. CSDB stochează date „element cu element”, în special date privind titlurile de valoare, emitenții, prețurile și ratingurile acestora. Principalele procese ale operării CSDB constau în furnizarea de date de intrare, prelucrarea acestor date de intrare, managementul calității datelor (data quality management ) (DQM) și producerea și diseminarea datelor de ieșire care constau în date element-cu-element și informații agregate. O serie de modificări ale acestor procese necesită adoptarea unei noi orientări pentru a se asigura că există mecanisme clare și specifice pentru guvernanța CSDB. Din motive de securitate juridică, Orientarea BCE/2012/21 a Băncii Centrale Europene (2) și Orientarea (UE) 2021/834 a Băncii Centrale Europene (BCE/2021/15) (3), care până în prezent au reglementat cadrul de management al calității datelor pentru CSDB și raportarea informațiilor statistice privind emisiunile de titluri de valoare, ar trebui abrogate.

(2)

Pentru a îmbunătăți politica monetară și analizele stabilității financiare pentru zona euro și pentru Uniune, pentru a contribui la producerea de statistici secundare, pentru a îndeplini angajamentele de raportare ale zonei euro cu privire la statisticile privind emisiunile de titluri de natura datoriei în contextul Inițiativei G20 privind lacunele datelor și pentru a evalua rolul monedei euro pe piețele financiare internaționale, statisticile lunare privind emisiunile de titluri de valoare care acoperă stocurile și fluxurile agregate ale emisiunilor de titluri de valoare sunt produse pe baza datelor element-cu-element din CSDB (denumite în continuare „statistici agregate CSEC”). În consecință, statisticile agregate CSEC ar trebui să fie compilate în CSDB, iar băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”) și Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să fie responsabile de verificarea statisticilor agregate CSEC și de DQM aL datelor element-cu-element din CSDB subiacente.

(3)

Furnizarea de date de intrare pentru CSDB presupune colectarea de date din diferite surse și transmiterea acestora către BCE prin intermediul CSDB. Această colectare de către BCE este necesară pentru îndeplinirea misiunilor SEBC, în special a celor privind politica monetară și stabilitatea sistemului financiar. Printre aceste surse se numără BCN și BCN din afara zonei euro, surse interne ale BCE, anumiți furnizori de date comerciale, surse administrative și domeniul public.

(4)

Pentru a corela datele titlu-cu-itlu colectate din diferite surse și pentru a evita duplicarea înregistrărilor, toate titlurile de valoare care sunt transmise CSDB ar trebui să fie identificate în mod unic printr-un număr internațional de identificare a valorilor mobiliare (codul ISIN). Pentru a asigura gruparea corectă a datelor de intrare furnizate de BCN și corelarea cu acuratețe a datelor din CSDB cu alte informații statistice din SEBC, BCN ar trebui să furnizeze, ca parte a datelor lor de intrare de referință privind emitentul, cel puțin un identificator de legătură al unei entități care este inclus în Registrul bazei de date a instituțiilor și societăților afiliate (Register of Institutions and Affiliates Database) (RIAD). În plus, pentru a facilita gruparea corectă a datelor de referință ale emitentului din diferite surse și corelarea cu acuratețe cu alte informații statistice din SEBC, ar trebui furnizat un identificator al persoanei juridice (Legal Entity Identifier) (LEI) atunci când este disponibil.

(5)

Calitatea generală a datelor element-cu-element din CSDB poate fi evaluată numai la nivelul datelor de ieșire, nu la nivelul seturilor individuale de date de intrare. Pentru a asigura caracterul complet, acuratețea și consecvența datelor de ieșire, este necesar să se definească un cadru de referință pentru DQM care să fie aplicat în ceea ce privește datele de ieșire destinate procesării (output feed data), care reprezintă un subset de date de ieșire care poate fi folosit drept bază pentru producerea de statistici sau în alte scopuri.

(6)

Cadrul DQM pentru CSDB ar trebui aplicat datelor de ieșire destinate procesării, indiferent de sursa datelor de intrare. Acesta ar trebui să stabilească responsabilitățile BCN și BCE în ceea ce privește calitatea datelor de ieșire în CSDB. Pentru a asigura calitatea ridicată a datelor de ieșire destinate procesării și a statisticilor agregate CSEC și pentru a permite BCE să furnizeze instantanee ale datelor de ieșire destinate procesării și statistici agregate CSEC în timp util, BCN și BCE ar trebui să verifice datele de ieșire destinate procesării și statisticile agregate CSEC până la o dată specificată.

(7)

Pentru a asigura calitatea ridicată a datelor element-cu-element din CSDB și a statisticilor agregate CSEC istorice și pentru a sprijini alinierea bazelor de date naționale titlu-cu-titlu ale BCN și a CSDB, BCN care și-au îmbunătățit datele de intrare ar trebui să furnizeze CSDB fișiere cu date de intrare revizuite sau să utilizeze sistemul CSDB pentru corectarea datelor.

(8)

Întrucât CSDB este operată în comun de toți membrii SEBC, aceștia ar trebui să tindă către respectarea acelorași standarde DQM. În cazul în care o BCN ar dori să efectueze DQM care afectează datele din CSDB referitoare la rezidenții în alte țări, aceasta ar trebui să se coordoneze cu BCN și cu BCN din afara zonei euro și cu BCE, după caz, pentru a defini în mod clar limitele unui astfel de DQM. În plus, BCN din afara zonei euro sunt cele mai în măsură să realizeze DQM asupra datelor referitoare la emitenții rezidenți în statele membre ale acestora. Deși este recunoscut că orientările adoptate de către BCE nu pot impune nicio obligație BCN din afara zonei euro, articolul 5 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene se aplică atât BCN, cât și BCN din afara zonei euro. Acest fapt implică o obligație pentru BCN din afara zonei euro de a proiecta și pune în aplicare toate măsurile pe care le consideră adecvate pentru a efectua DQM al datelor de ieșire din CSDB și al statisticilor agregate CSEC în conformitate cu prezenta orientare. În plus, pentru a permite BCE să obțină o imagine de ansamblu cuprinzătoare a informațiilor statistice colectate și să efectueze analize relevante, BCN ale statelor membre din afara zonei euro care adoptă moneda euro ar trebui să aibă obligația de a furniza BCE informații statistice care acoperă o perioadă stabilită anterioară adoptării monedei euro de către acestea.

(9)

Pentru îmbunătățirea calității datelor de ieșire, managementul surselor de date (Data Source Management) (DSM) ar trebui realizat în scopul identificării și corectării greșelilor repetitive și/sau structurale din datele de intrare. DSM ar trebui să fie efectuat de BCE în legătură cu datele de intrare furnizate de sursele de date comerciale și de BCN în legătură cu propriile date de intrare.

(10)

Trebuie stabilite norme comune pentru publicarea de către BCN a statisticilor agregate cu utilizarea datelor din CSDB pentru a asigura o publicare ordonată a agregatelor-cheie aferente.

(11)

Este necesar să se instituie o procedură pentru efectuarea în mod eficient a modificărilor tehnice ale anexelor la prezenta orientare, cu condiția ca modificările respective să nu schimbe cadrul conceptual de bază și să nu afecteze sarcina de DQM și de raportare,

ADOPTĂ PREZENTA ORIENTARE:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei orientări, se aplică următoarele definiții:

(1)

„Bază de date centralizată a titlurilor de valoare” (Centralised Securities Database) sau „CSDB” înseamnă baza de date centralizată a titlurilor de valoare instituită de Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC);

(2)

„date de intrare” (input data) înseamnă orice date furnizate CSDB din una sau mai multe dintre următoarele surse: a) atât băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”), cât și băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă nu este euro (denumite în continuare „BCN din afara zonei euro”); b) surse interne ale Băncii Centrale Europene; c) furnizori de date comerciale; d) surse administrative; e) domeniul public;

(3)

„Interval pentru furnizarea de date de intrare” (input provision bracket) înseamnă o perioadă de zile lucrătoare din fiecare lună calendaristică, definită de Banca Centrală Europeană (BCE) și în cursul căreia BCN pot transmite date de intrare către CSDB;

(4)

„date de ieșire” (output data) înseamnă date element-cu-element care sunt derivate în mod automat în CSDB prin combinarea datelor de intrare într-o înregistrare a datelor unică, completă și de înaltă calitate;

(5)

„date de ieșire destinate procesării” (output feed data) înseamnă subsetul de date de ieșire element-cu-element și de caracteristici enumerate în anexa III la prezenta orientare care susțin producerea de statistici sau alte scopuri;

(6)

„statistici agregate CSEC” (CSEC aggregate statistics) înseamnă statistici agregate privind emisiunile de titluri de valoare care acoperă agregatele stocurilor și fluxurilor emisiunilor de titluri de valoare produse pe baza datelor de ieșire element-cu-element din CSDB, astfel cum se specifică în anexa IV la prezenta orientare;

(7)

„managementul calității datelor” (Data Quality Management) sau „DQM” înseamnă activitatea de asigurare, verificare și menținere a calității datelor de ieșire destinate procesării și a statisticilor agregate CSEC prin utilizarea și aplicarea obiectivelor DQM, a indicatorilor DQM, a pragurilor DQM și a proceselor DQM specifice;

(8)

„managementul surselor de date” (Data Source Management) sau „DSM” înseamnă activitatea de identificare și corectare direct la un furnizor de date a greșelilor repetitive și/sau structurale din datele de intrare;

(9)

„DQM inițial” (initial DQM) înseamnă DQM al datelor de ieșire element-cu-element destinate procesării și a statisticilor agregate CSEC, care acoperă situația preliminară referitoare la sfârșitul de lună pentru cea mai recentă lună de referință și este realizat lunar;

(10)

„DQM regulat” (regular DQM) înseamnă DQM al datelor de ieșire element-cu-element destinate procesării și a statisticilor agregate CSEC, care acoperă lunile de referință anterioare lunii acoperite de DQM inițial, este realizat lunar și ia în considerare datele de referință non-CSDB furnizate de diverse surse de date, în vederea asigurării unei calități a datelor de ieșire din CSDB care să respecte cerințele referitoare la datele CSDB destinate procesării;

(11)

„obiectiv DQM” (DQM target) înseamnă un nivel de referință pentru evaluarea calității datelor de ieșire destinate procesării, astfel cum este prevăzut în anexa II la prezenta orientare;

(12)

„indicator DQM” (DQM metric) înseamnă un indicator statistic care măsoară nivelul la care a fost îndeplinit un anumit obiectiv DQM, astfel cum este prevăzut în anexa II la prezenta orientare;

(13)

„prag DQM” (DQM threshold) înseamnă nivelul minim al activităților de verificare care trebuie efectuate pentru a îndeplini cerințele cadrului DQM pentru un obiectiv DQM;

(14)

„excepție DQM” înseamnă o posibilă problemă de calitate a datelor care este identificată printr-o regulă specificată și pentru care datele trebuie confirmate sau corectate pentru a atinge pragul DQM respectiv;

(15)

„proces DQM” (DQM workflow) înseamnă un proces tehnic aplicat pentru corectarea datelor de intrare, în vederea respectării unui prag DQM;

(16)

„situație preliminară referitoare la sfârșitul de lună” (end-month preview) înseamnă o actualizare zilnică a datelor de ieșire și a indicatorilor DQM, care produce o aproximare a datelor de ieșire pentru următoarea situație aferentă sfârșitului de lună;

(17)

„statistici agregate CSEC inițiale” (initial CSEC aggregate statistics) înseamnă statistici agregate CSEC care acoperă cea mai recentă lună de referință;

(18)

„statistici agregate CSEC regulate” (regular CSEC aggregate statistics) înseamnă statistici agregate CSEC care acoperă lunile de referință anterioare lunii acoperite de statisticile agregate CSEC inițiale;

(19)

„Serii prioritare CSEC” (CSEC priority series) înseamnă statisticile agregate CSEC de cel mai scăzut nivel care fac obiectul cerințelor DQM, astfel cum stabilite în anexa II și în anexa IV la prezenta orientare;

(20)

„lună de referință” (reference month) înseamnă luna calendaristică la care se referă datele sau statisticile relevante;

(21)

„zi lucrătoare” (working day) este o zi completă care nu este o sărbătoare legală aplicabilă BCE, astfel cum sunt publicate acestea pe website-ul BCE;

(22)

„verificare” (verification) înseamnă procesul de verificare a datelor de ieșire destinate procesării din CSDB, precum și a statisticilor agregate CSEC și, dacă este necesar, de corectare a datelor de intrare din CSDB, aplicând astfel procesul DQM;

(23)

„rezident” (resident) are sensul definit în Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (4);

(24)

„Cod ISIN” (ISIN code) înseamnă numărul internațional de identificare a valorilor mobiliare, astfel cum este definit de Organizația Internațională de Standardizare (ISO) în ISO 6166;

(25)

„identificator de legătură al unei entități” (linking entity identifier) înseamnă un identificator al entității care este inclus atât în CSDB, cât și în setul de date din Registrul bazei de date a instituțiilor și companiilor afiliate (Register of Institutions and Affiliates Data) (RIAD) al SEBC și care este fie un cod RIAD, fie un alt identificator național al entității utilizat de BCN sau BCN din afara zonei euro relevantă, un identificator al persoanei juridice (LEI) definit de ISO 17442 sau un alt identificator al entității acceptat în mod obișnuit de BCE și de BCN sau BCN din afara zonei euro relevantă.

Articolul 2

Obiect și domeniu de aplicare

Prezenta orientare stabilește un cadru pentru producerea de date privind titlurile de valoare și de statistici privind emisiunile de titluri de valoare în CSDB. Scopul acestui cadru este de a asigura caracterul complet, acuratețea și consecvența datelor de ieșire din CSDB și a statisticilor agregate CSEC prin aplicarea consecventă a normelor privind furnizarea datelor de intrare, precum și a DQM și DSM pentru astfel de date.

Articolul 3

Rolul BCE și BCN

1.   BCE, cu sprijinul BCN, definește procesele operaționale ale CSDB, compilează statisticile agregate CSEC și produce date de ieșire, inclusiv date de ieșire destinate procesării.

2.   În conformitate cu prezenta orientare, BCN:

(a)

furnizează CSDB date de intrare privind titlurile de valoare emise de rezidenții din statele lor membre, în cazul în care aceste date sunt imediat accesibile;

(b)

realizează DQM pentru datele referitoare la emitenții rezidenți în statele lor membre;

(c)

verifică statisticile agregate CSEC referitoare la emitenții rezidenți în statele lor membre.

3.   BCE:

(a)

realizează DQM al datelor referitoare la emitenți rezidenți în afara zonei euro, cu excepția cazului în care o BCN din afara zonei euro a acceptat responsabilitatea de a realiza DQM pentru datele referitoare la emitenți rezidenți în statul membru al acesteia.

(b)

verifică statisticile agregate CSEC referitoare la emitenți rezidenți în afara zonei euro, cu excepția cazului în care o BCN din afara zonei euro a acceptat responsabilitatea de a verifica statisticile agregate CSEC referitoare la emitenți rezidenți în statul membru al acesteia.

Articolul 4

Furnizarea de date de intrare de către BCN

1.   În cazul în care BCN dispun de date element-cu-element cu privire la titlurile de valoare emise de rezidenți în statele lor membre, acestea furnizează CSDB aceste date în mod regulat .

2.   În cazul în care BCN dispun de date element-cu-element cu privire la titlurile de valoare emise de rezidenți din alte state, acestea pot furniza CSDB aceste date în mod regulat în temeiul acordului cu:

(a)

BCN responsabilă pentru DQM al datelor referitoare la emitentul relevant în conformitate cu articolul 3 din prezenta orientare; și

(b)

BCE pentru datele referitoare la emitenți rezidenți în afara zonei euro, cu excepția cazului în care o BCN din afara zonei euro a acceptat responsabilitatea de a realiza DQM pentru datele referitoare la emitenți rezidenți în statul membru al acesteia.

3.   Atunci când furnizează CSDB fișiere cu date de intrare, BCN furnizează cel puțin informații pentru atributele cuprinse în tabelul 1 din anexa I la prezenta orientare.

4.   Datele de intrare privind titlurile de valoare transmise CSDB identifică titlurile de valoare individuale cu codurile ISIN ale acestora.

5.   În cazul în care o BCN și-a îmbunătățit datele de intrare, aceasta transmite CSDB fișierele cu date de intrare revizuite sau utilizează sistemul CSDB pentru a corecta orice erori și omisiuni din datele sale de intrare care nu au fost corectate în cursul verificării datelor prevăzute la articolul 5.

6.   BCN specifică anual datele pentru transmiterea datelor de intrare pe care le vor utiliza pentru a furniza CSDB fișiere cu date de intrare în conformitate cu intervalele pentru furnizarea de date de intrare definite de BCE.

7.   În conformitate cu articolul 26 din Orientarea BCE/2018/16 a Băncii Centrale Europene (5), BCN se asigură că emitenții rezidenți de titluri de valoare sunt înregistrați în setul de date RIAD al SEBC. BCN care furnizează CSDB fișiere cu date de intrare includ în fișierele lor cu date de intrare cel puțin un identificator de legătură al unei entități care este inclus în RIAD .

Articolul 5

Managementul calității datelor

1.   BCE și BCN efectuează DQM inițial și DQM regulat. Pe această cale, ele verifică datele de ieșire element-cu-element destinate procesării și statisticile agregate CSEC, indiferent de sursa acestor date sau statistici.

2.   DQM se aplică obiectivelor DQM 1, 2, 3a și 3b și indicatorilor DQM corespunzători, astfel cum se stabilește în anexa II la prezenta orientare. Acești indicatori se bazează pe datele de sfârșit de lună care sunt actualizate zilnic de BCE, sub rezerva cerințelor SEBC de nivel al serviciilor aplicabile .

3.   Pentru atributele acoperite de anexa II, BCE și BCN aplică pragurile DQM la un nivel care asigură calitatea datelor de ieșire destinate procesării pentru a sprijini utilizările respectivelor atribute stabilite în anexa III la prezenta orientare.

4.   BCE și BCN verifică datele de ieșire destinate procesării în măsura în care, în conformitate cu indicatorii DQM, toate excepțiile DQM pentru obiectivele DQM 1, 3a și 3b au fost verificate în vederea atingerii pragurilor DQM.

5.   BCE și BCN verifică statisticile agregate CSEC inițiale și regulate în măsura în care toate excepțiile DQM pentru obiectivul DQM 2 au fost verificate în vederea atingerii pragurilor DQM.

6.   BCN corectează datele de intrare în conformitate cu procesul DQM convenit, prin utilizarea sistemului CSDB sau prin transmiterea către BCE a fișierelor cu date de intrare, după caz.

Articolul 6

DQM inițial

1.   DQM inițial este aplicat datelor din situația preliminară referitoare la sfârșitul de lună pentru luna de referință a rundei de producție curente.

2.   BCE și BCN verifică excepțiile DQM pentru a se asigura că, după aplicarea DQM inițial, datele de ieșire destinate procesării și statisticile agregate CSEC inițiale reflectă cele mai recente evoluții.

3.   Atunci când efectuează DQM inițial, BCE și BCN se bazează exclusiv pe informațiile de care dispun imediat.

Articolul 7

DQM regulat

1.   DQM regulat este aplicat datelor pentru lunile de referință anterioare lunii acoperite de DQM inițial.

2.   Atunci când efectuează DQM regulat, BCE și BCN iau în considerare toate informațiile disponibile la acel moment.

Articolul 8

Calendarul pentru DQM inițial și regulat

1.   În conformitate cu calendarul de producție prevăzut în tabelul 2 din anexa II la prezenta orientare, BCE și BCN verifică:

(a)

datele de ieșire destinate procesării din situația preliminară referitoare la sfârșitul de lună care fac obiectul DQM inițial;

(b)

datele de ieșire destinate procesării care fac obiectul DQM regulat;

(c)

statisticile agregate CSEC inițiale;

(d)

statisticile agregate CSEC regulate.

2.   În cazul în care BCE și BCN identifică probleme legate de calitatea datelor în timpul procesului de verificare, acestea corectează aceste aspecte în conformitate cu același calendar.

Articolul 9

Managementul surselor de date

1.   Atunci când identifică probleme de DSM legate de surse de date comerciale, BCN le raportează BCE indicând relevanța acelor probleme în raport atât cu amploarea lor, din perspectiva soldurilor emisiunilor sau a capitalizării de piață a titlurilor de valoare afectate, cât și cu datele specifice de ieșire destinate procesării care sunt afectate.

2.   BCE raportează problemele de DSM de relevanță majoră legate de sursele de date comerciale furnizorilor respectivelor date, în termen de o lună de la data la care o problemă de DSM este raportată BCE. În măsura în care este posibil, BCE depune toate eforturile pentru a soluționa problemele de DSM de relevanță majoră în cooperare cu furnizorii de date relevanți.

3.   BCE raportează problemele de DSM legate de datele de intrare furnizate de BCN, indicând relevanța respectivelor probleme de DSM în raport atât cu amploarea acestora, din perspectiva soldurilor emisiunilor sau a capitalizării de piață a titlurilor de valoare afectate, cât și cu datele specifice de ieșire destinate procesării care sunt afectate. În limita mijloacelor de care dispun, BCN depun toate eforturile pentru a soluționa problemele de DSM de relevanță majoră din datele lor de intrare în cooperare cu BCE.

Articolul 10

Compilarea statisticilor agregate CSEC

1.   BCE pune în aplicare mecanisme pentru a se asigura că procesul comun de compilare a statisticilor agregate CSEC respectă normele și metodologia de compilare prevăzute în anexa IV la prezenta orientare.

2.   BCE compilează zilnic statisticile agregate CSEC lunare în CSDB, astfel cum se precizează în anexa IV la prezenta orientare, sub rezerva cerințelor SEBC de nivel al serviciilor aplicabile. Statisticile agregate CSEC se compilează începând cu luna de referință decembrie 2020.

Articolul 11

Furnizarea datelor de ieșire

1.   BCE pune la dispoziția BCN:

(a)

un instantaneu al datelor lunare de ieșire destinate procesării, astfel cum se precizează în anexa III la prezenta orientare, cu frecvență lunară;

(b)

un instantaneu al datelor element-cu-element care stau la baza statisticilor agregate CSEC și statisticile agregate CSEC pentru luna de referință precedentă, cu frecvență lunară;

(c)

pentru ziua de referință precedentă și pe baza celor mai bune eforturi, un instantaneu al datelor zilnice de ieșire destinate procesării, astfel cum se precizează în anexa III la prezenta orientare, cu frecvență zilnică, care să acopere cele mai relevante titluri de valoare, astfel cum au fost convenite de Comitetul de statistică al SEBC..

2.   De asemenea, BCE pune la dispoziția BCN orice revizuire a:

(a)

instantaneului datelor de ieșire destinate procesării, astfel cum se precizează în anexa III la prezenta orientare;

(b)

instantaneului datelor element-cu-element care stau la baza statisticilor agregate CSEC și a statisticilor agregate CSEC pentru cel puțin ultimele 12 luni de referință;

(c)

instantaneului datelor element-cu-element care stau la baza statisticilor agregate CSEC, și a statisticilor agregate CSEC pentru cel puțin ultimele 36 luni de referință, dar excluzând orice perioadă anterioară lunii decembrie 2020, cu frecvență anuală.

3.   Datele menționate la alineatele (1) și (2) trebuie să fie utilizate exclusiv în scopuri statistice, inclusiv pentru producerea și compilarea de statistici. Pentru utilizarea în scopuri non-statistice a datelor se respectă normele și procedurile pentru schimbul de informații statistice confidențiale aprobate de Consiliul guvernatorilor.

4.   Datele menționate la alineatele (1) și (2) sunt puse la dispoziție fie prin transmitere, fie prin alte mijloace general acceptate de BCE și BCN.

Articolul 12

Publicare

1.   BCN nu publică agregatele naționale sau agregatele din zona euro ale statisticilor privind emisiunile de titluri de valoare compilate utilizând datele din CSDB înainte de publicarea de către BCE a statisticilor agregate CSEC respective. Acest lucru nu împiedică BCN să publice agregate naționale ale statisticilor privind emisiunile de titluri de valoare, a căror compilare nu se bazează pe datele CSDB, în conformitate cu calendarele naționale de publicare.

2.   Atunci când publică agregate pentru zona euro ale statisticilor privind emisiunile de titluri de valoare , BCN reproduc cu acuratețe agregatele publicate de BCE.

Articolul 13

Cerințe de verificare a datelor retrospective în cazul adoptării monedei euro

În cazul în care un stat membru a cărui monedă nu este euro adoptă moneda euro după intrarea în vigoare a prezentei orientări, banca centrală națională a statului membru respectiv depune toate eforturile pentru a verifica statisticile agregate CSEC pentru statul membru respectiv cel puțin începând cu luna de referință decembrie 2020 sau cu trei ani înainte de data adoptării monedei euro, reținându-se data cea mai târzie.

Articolul 14

Procedura simplificată de modificare

Ținând seama de punctele de vedere ale Comitetului de statistică al SEBC, Comitetul executiv al BCE are dreptul de a aduce orice modificări tehnice necesare anexelor la prezenta orientare, cu condiția ca modificările respective să nu schimbe cadrul conceptual de bază al orientării, inclusiv împărțirea responsabilităților între BCE și BCN, și să nu afecteze semnificativ sarcina de raportare ce revine BCN. Comitetul executiv informează Consiliul guvernatorilor cu privire la orice modificări ale anexelor la prezenta orientare fără întârzieri nejustificate.

Articolul 15

Abrogare

1.   Orientarea BCE/2012/21 și Orientarea (UE) 2021/834 (BCE/2021/15) se abrogă.

2.   Trimiterile la orientările abrogate se interpretează ca trimiteri la prezenta orientare și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa V.

Articolul 16

Producerea de efecte și punerea în aplicare

1.   Prezenta orientare produce efecte de la data notificării sale către băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro.

2.   Băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro și BCE respectă prezenta orientare de la 1 iunie 2022.

Articolul 17

Destinatari

Prezenta orientare se adresează tuturor băncilor centrale din Eurosistem.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 19 mai 2022.

Pentru Consiliul guvernatorilor BCE

Președinta BCE

Christine LAGARDE


(1)  JO L 318, 27.11.1998, p.8.

(2)  Orientarea BCE/2012/21 a Băncii Centrale Europene din 26 septembrie 2012 privind cadrul de referință pentru managementul calității datelor pentru baza de date centralizată a titlurilor de valoare (JO L 307, 7.11.2012, p. 89).

(3)  Orientarea (UE) 2021/834 a Băncii Centrale Europene din 26 martie 2021 privind informațiile statistice care trebuie raportate cu privire la emisiunile de valori mobiliare (BCE/2021/15) (JO L 208, 11.6.2021, p. 311).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).

(5)  Orientarea (UE) 2018/876 a Băncii Centrale Europene din 1 iunie 2018 privind Registrul de date privind instituțiile și companiile afiliate (BCE/2018/16) (JO L 154, 18.6.2018, p. 3).


ANEXA I

ATRIBUTE ALE DATELOR DE INTRARE PENTRU BAZA DE DATE CENTRALIZATĂ A TITLURILOR DE VALOARE (CSDB)

În cazul în care băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”) transmit CSDB date de intrare prin intermediul fișierelor cu date de intrare privind titluri de natura datoriei, acțiuni și alte participații sau prețuri, acestea trebuie să furnizeze, cel puțin, informații de intrare pentru următoarele atribute:

Table1

Denumirea atributului datelor de intrare

Descriere

Fișiere cu date de intrare

Titluri de natura datoriei

Acțiuni și alte participații

Prețuri

International Security Identification Number (ISIN) code

Identificator ISIN pentru titluri de valoare

Is active flag

Indicator tehnic necesar pentru prelucrarea înregistrărilor de intrare

European System of Accounts (ESA 2010) (1) instrument classification

Clasificarea titlului de valoare în temeiul SEC 2010.

 

Primary asset classification 2

Clasificarea primară a instrumentului, de exemplu, indicarea faptului dacă instrumentul este un titlu de natura datoriei, acțiuni și alte participații sau un instrument de fond, cu câteva detalii suplimentare

 

Nominal currency

Moneda nominală a instrumentului (ISO 4217).

 

Issue price quote convention

Baza de cotare a instrumentului, de exemplu, procentajul din valoarea nominală sau valoarea exprimată în moneda efectivă pe acțiune/unitate

 

 

Security status

Statusul instrumentului, indicând dacă acesta este activ sau nu, cu câteva detalii suplimentare

 

Security status date

Data corespunzătoare unui eveniment prin care s-a schimbat statusul titlului de valoare

 

Issuer source code

Codul emitentului unei surse de date de intrare din CSDB. Pentru datele de intrare furnizate de BCN, acesta este identificatorul de legătură al unei entității dintre CSDB și Registrul bazei de date a instituțiilor și societăților afiliate (RIAD).

 

Issuer source code type

Tipul de cod sursă al emitentului

 

Issuer domicile country

Țara de constituire legală (domiciliu) a emitentului titlului de valoare (ISO 3166).

 

Issuer name

Denumirea completă a emitentului

 

ESA 2010 issuer sector

Sectorul instituțional al emitentului în conformitate cu SEC 2010.

 

Price date

Data informațiilor privind prețul

 

 

Close price

Valoarea prețului titlului de valoare la închidere

 

 

Price quotation type

Tipul de cotație de preț, de exemplu procentajul din valoarea nominală sau valoarea exprimată în moneda efectivă pe acțiune/unitate

 

 

Price reference market

Piața pe care a fost cotat prețul (ISO 10383)

 

 

Price currency

Moneda în care este cotat prețul (relevant numai atunci când tipul de cotație este exprimat în monedă)

 

 

Issuer LEI code

Identificatorul persoanei juridice (LEI) al emitentului (ISO 17442), dacă emitentul are un LEI  (*1)

 

BCN care furnizează CSDB date de intrare trebuie să depună toate eforturile pentru a furniza informații de intrare pentru următoarele atribute:

Tabelul 2

Denumirea atributului datelor de intrare

Descriere

Fișiere cu date de intrare

Titluri de natura datoriei

Acțiuni și alte participații

Prețuri

Amount outstanding

Soldul emisiunii (la valoarea la vedere)

 

 

Number outstanding

Numărul total de acțiuni individuale sau de acțiuni/unități de fond în circulație în prezent

 

 

Issue price

Prețul de emisiune al titlurilor de valoare individuale plătit de investitori

 

Redemption price

Prețul final de răscumpărare al titlurilor de valoare individuale

 

 

Issue date

Data la care titlurile de valoare au fost transmise subscriitorului de către emitent în schimbul plății. Aceasta este data la care titlurile de valoare au fost disponibile pentru a fi transmise investitorilor pentru prima dată.

 

Maturity date

Data scadenței inițiale, adică data stabilită prin contract pentru plata finală a principalului, astfel cum este definită în prospect

 

 

Tranche amount

Valoarea tranșei (în moneda nominală)

 

 

Tranche date

Data la care a fost emisă o nouă tranșă a unui titlu de valoare existent

 

 

Tranche price

Prețul la care a fost oferită pe piață o nouă tranșă dintr-un titlu de valoare existent

 

 

Partial redemption amount

Valoarea răscumpărării parțiale (în moneda nominală)

 

 

Partial redemption date

Data la care un titlu de valoare existent a fost răscumpărat parțial

 

 

Partial redemption price

Prețul la care un titlu de valoare existent a fost răscumpărat parțial

 

 

Capital increase amount

Valoarea majorării de capital (în număr de acțiuni individuale)

 

 

Capital increase date

Data la care a avut loc majorarea de capital

 

 

Capital increase price

Prețul la care au fost oferite acțiunile noi pe piață

 

 

Capital decrease amount

Valoarea reducerii capitalului (în număr de acțiuni individuale)

 

 

Capital decrease date

Data la care a avut loc reducerea capitalului

 

 

Capital decrease price

Prețul la care acțiunile existente au fost răscumpărate și ulterior anulate

 

 

Asset securitisation type

Tipul activelor securitizate

 

 

Instrument seniority type

Clasificarea indică dacă instrumentul este garantat sau nu, nivelul/rangul de prioritate al acestuia și dacă este securitizat sau nu

 

 

Coupon-related attributes

Informații privind plățile cupoanelor, inclusiv tipul cuponului, frecvența cuponului, datele cuponului, ratele cupoanelor și data de începere a perioadei de acumulare a dobânzii

 

 

Split factor

Factorul de divizare pentru divizarea (și multiplicarea) acțiunilor, definit ca (număr de acțiuni înainte de divizare)/(număr de acțiuni după divizare)

 

 

Stock split date

Data la care a avut loc divizarea acțiunilor

 

 

Dividend amount

Valoarea ultimei plăți de dividende (în unități monetare)

 

 

Dividend amount type

Tipul de distribuire a dividendelor (de exemplu, în numerar sau în natură)

 

 

Dividend currency

Moneda ultimei plăți de dividende (ISO 4217)

 

 

Dividend settlement date

Data ultimei plăți a dividendului.

 

 

Dividend frequency

Frecvența plăților de dividende

 

 

Income amount

Venituri care pot fi atribuite investitorilor fondurilor, inclusiv dividende și rezultate reportate (conceptul SEC 2010) – relevante numai pentru acțiuni/unități ale fondurilor

 

 

Income currency

Moneda veniturilor care pot fi atribuite investitorilor fondurilor (ISO 4217) – relevant numai pentru acțiuni/unități ale fondurilor

 

 

Income date

Data la care se referă valoarea venitului, adică sfârșitul lunii sau sfârșitul trimestrului – relevant numai pentru acțiuni/unități ale fondurilor

 

 

Fund asset structure

Tipul (majorității) activelor-suport ale fondului

 

 

Fund geographical structure

Distribuirea geografică a (majorității) activelor-suport ale fondului

 

 

Fund type

Tipul de fond, respectiv clasificarea ca fond deschis sau închis, și tipul de politică privind dividendele (distribuire sau nedistribuire)

 

 

Instrument supplementary information

Informații din care să reiasă dacă titlul de valoare, de exemplu, este detașat (stripped), este un certificat de depozit, este un warrant sau este relevant pentru statisticile privind emisiunile de titluri de valoare produse pe baza datelor element-cu-element din CSDB (denumite în continuare „statistici agregate CSEC”)

 


(1)  As established by Regulation (EU) No 549/2013.

(*1)  LEI trebuie raportat dacă această informație este disponibilă pentru BCN.


ANEXA II

OBIECTIVE DE MANAGEMENT AL CALITĂȚII DATELOR (DQM), IMPLEMENTAREA EXCEPȚIILOR DQM, ATRIBUTE DQM, BAZA PRAGULUI DQM ȘI CALENDARUL DQM

Cadrul de DQM pentru CSDB se bazează, în primul rând, pe obiectivele DQM care reprezintă niveluri de referință pentru evaluarea calității datelor de ieșire destinate procesării și, în al doilea rând, pe indicatorii DQM care măsoară nivelul la care a fost îndeplinit un anumit obiectiv DQM, și care, astfel, identifică și prioritizează, pentru fiecare obiectiv DQM, datele de ieșire destinate procesării care trebuie verificate. Acesta se bazează, de asemenea, pe pragurile DQM care definesc nivelul minim al verificărilor care trebuie efectuate în raport cu un obiectiv DQM și pe excepțiile DQM care sunt identificate printr-o normă stabilită și care prezintă (potențiale) probleme privind calitatea datelor care trebuie verificate sau corectate pentru a atinge pragul DQM respectiv.

Obiectivele DQM, indicatorii DQM, implementarea excepțiilor, atributele DQM și baza pragului DQM sunt specificate în tabelul următor. În CSDB, pentru fiecare obiectiv DQM care trebuie verificat pentru a atinge pragul DQM se va pune la dispoziție o listă de excepții DQM . BCE și băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”) vor verifica excepțiile DQM definite în prezenta anexă, pentru care sunt implementate în CSDB norme privind excepțiile DQM.

Tabelul 1

Obiectiv DQM

Indicatori DQM

Implementarea excepțiilor DQM

Atribute ale datelor de ieșire destinate procesării

Baza pragului DQM

Obiectivul 1:

Stabilitatea datelor – date privind stocurile

Concept:

Indicatorul va fi definit pentru fiecare combinație țară de reședință/sector ca un indice de volum ponderat, respectiv „indicele de modificare” ponderat cu valorile monetare. O valoare de 1 a indicelui indică faptul că atributul respectiv nu s-a modificat pentru niciunul dintre titlurile de valoare suport, în timp ce o valoare de 0 a indicelui indică faptul că respectivul atribut s-a modificat pentru toate titlurile de valoare.

În cazul în care un indice scade sub 1, titlurile de valoare individuale sunt identificate cu atributul modificat care a produs scăderea indicelui, în vederea verificării modificării până la atingerea pragului.

Evenimente care determină o modificare a indicelui:

Pentru atributele care pot avea doar anumite valori (discrete attribute), se consideră că orice modificare de la lună la lună a atributului determină o modificare a indicelui.

Pentru atributele continue, se consideră că orice modificare de la lună la lună mai mare de un anumit prag determină o modificare a indicelui.

Acoperire:

Acest indicator DQM acoperă toate acțiunile/unitățile de fond ale fondurilor de investiții, acțiuni și alte participații și titlurile de natura datoriei, inclusiv certificatele.

Obiectivul 1 evaluează stabilitatea datelor privind stocurile.

Orice diferență de la o lună la alta care determină o modificare a indicelui declanșează o excepție DQM pentru atributele datelor de ieșire destinate procesării acoperite de obiectivul 1.

Excepțiile neverificate DQM trebuie să nu scadă ponderea datelor stabile dincolo de pragul DQM pentru fiecare dintre următoarele sectoare emitente din Sistemul European de Conturi (SEC 2010) (2):

S.11 „Societăți nefinanciare”

S.121 „Banca centrală”

S.122 „societăți care acceptă depozite, exclusiv banca centrală”

S.123 „Fonduri de piață monetară (FPM)”

S.124 „Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară”

S.125 „Alți intermediari financiari, cu excepția societăților de asigurare și a fondurilor de pensii”

S.126 „Auxiliari financiari”

S.127 „instituții financiare captive și alte entități creditoare”

S.128 „Societăți de asigurare (SA)”

S.129 „fonduri de pensii (FP)”

S.13 „Administrații publice”

Atribute explicite: Issue date, maturity date for debt, nominal currency, quotation basis, ESA 2010 instrument classification, primary asset classification 2, CSDB issuer identifier, issuer domicile country (1), ESA 2010 issuer sector, issuer European Classification of Economic Activities (NACE) classification, entity status, amount outstanding, number outstanding, security status, coupon-related attributes, accrued income factor, price value, price value type, monthly average price, issue price, redemption price, instrument supplementary information, last split factor, last split date.

Soldurile emisiunii sau capitalizarea de piață în euro, exprimate ca pondere în datele privind stocurile.

Obiectivul 2:

Acuratețea datelor – statistici agregate CSEC

Cadru conceptual:

Statisticile agregate CSEC privind stocurile de sfârșit de lună și fluxurile lunare sunt produse zilnic pe baza datelor de ieșire din CSDB, astfel cum se specifică în anexa IV la prezenta orientare.

Întrucât statisticile agregate CSEC constau într-un număr mare de agregate diferite, inclusiv agregate de nivel superior și agregate care se suprapun, verificarea statisticilor agregate CSEC trebuie să se concentreze asupra seturilor de „serii prioritare CSEC”, adică asupra statisticilor agregate CSEC de cel mai scăzut nivel care fac obiectul cerințelor DQM, astfel cum se precizează în anexa IV la prezenta orientare. Verificarea seturilor de serii prioritare va garanta că toate agregatele de nivel superior care se bazează pe aceste serii și, într-o măsură semnificativă, și agregatele aferente care se suprapun sunt, de asemenea, verificate.

Concept:

Pentru fiecare țară, indicatorul trebuie să identifice „seriile prioritare CSEC” și trebuie să le coreleze, ca procent din Soldurile emisiunii sau capitalizarea de piață, cu agregatele economiei totale pentru stocurile la valoarea de piață pentru țara respectivă.

Trebuie să fie posibil să se acceseze date dezagregate la nivelul valorilor mobiliare individuale care stau la baza statisticilor agregate CSEC. Seturile seriilor de priorități CSEC trebuie verificate și confirmate până la atingerea pragului.

Acoperire:

Indicatorul acoperă titlurile de natura datoriei și acțiunile cotate care intră în sfera de acoperire a statisticilor agregate CSEC.

Obiectivul 2 evaluează calitatea datelor statisticilor agregate CSEC.

Orice serie prioritară CSEC pentru titlurile de natura datoriei și acțiunile cotate declanșează o excepție DQM pentru obiectivul 2.

Excepțiile neverificate DQM nu depășesc pragul DQM pentru titlurile de natura datoriei și acțiunile cotate.

Atribute implicite: Issue date, maturity date for debt, nominal currency, quotation basis, ESA 2010 instrument classification, primary asset classification 2, issuer domicile country  (3), ESA 2010 issuer sector, entity status, amount outstanding, number outstanding, tranche amount, tranche issue date, tranche issue price, security status, coupon-related attributes, price value, issue price, redemption price, instrument supplementary information.

Stocuri la valoarea de piață a seriilor prioritare CSEC exprimate ca procent din stocuri la valoarea de piață a agregatelor CSEC ale economiei totale a țării respective (calculate separat pentru agregatele titlurilor de natura datoriei și ale acțiunilor cotate).

Obiectivul 3a:

Exactitatea datelor – sprijină alocarea corectă a sectorului și extragerea datelor în funcție de emitent

Cadru conceptual:

CSDB leagă informațiile despre emitent și instrument printr-o relație ce poate fi descrisă ca fiind de tip „unul pentru mai mulți” (one to many), respectiv un emitent poate fi legat de mai multe instrumente, în timp ce fiecare instrument este legat de un singur emitent. Această legătură instrument-emitent se face prin intermediul unor identificatori individuali ai emitenților, furnizați de diferiți furnizori de date de intrare. Acești identificatori diferă între furnizorii de date, neexistând în prezent un standard comun, dar aceștia ar trebui să fie consecvenți.

În cazul în care furnizorii de date de intrare oferă identificatori inconsecvenți (contradictorii) ai emitenților pentru același instrument, respectiv dacă nu se pun de acord asupra emitentului, instrumentul nu poate fi alocat unui anumit emitent și ajunge într-un grup conflictual, denumit grup „clash”. Grupurile „clash” pot fi totuși clasificate corect pe țări și pe sectoare, dar nu există o legătură consecventă cu emitentul relevant al instrumentului.

Instrumentele din grupurile „clash” împiedică extragerea consecventă și fiabilă a tuturor instrumentelor emise de un anumit emitent.

Instrumentele din grupurile „clash” cresc riscul clasificării eronate pe țări de reședință sau pe sectoare.

Concept:

Pentru fiecare țară de reședință, indicatorul trebuie să identifice instrumentele din grupurile „clash” și să le pună în legătură sub forma unei cote procentuale, în funcție de număr sau valori monetare, în totalul instrumentelor emise de acea țară.

Acoperire:

Indicatorul acoperă toate instrumentele din CSDB.

Obiectivul 3a evaluează identificarea corectă a populației de emitenți.

Orice dezacord cu privire la emitentul unui instrument, și anume al unor instrumente din grupuri „clash”, declanșează o excepție DQM pentru obiectivul 3a.

În cazul în care există o excepție DQM, instrumentele pentru această excepție nu trebuie să depășească pragul DQM.

Atribute explicite: identificatorul emitentului utilizat pentru grupare.

Soldurile emisiunilor și capitalizarea de piață în euro referitoare la instrumentele din grupurile „clash”, exprimate ca o cotă procentuală din totalul instrumentelor.

Obiectivul 3b:

Exactitatea datelor – sprijină alocarea corectă a sectorului și extragerea datelor în funcție de emitent

Cadru conceptual:

CSDB leagă informațiile despre emitent și instrument printr-o relație ce poate fi descrisă ca fiind de tip „unul pentru mai mulți” (one to many), respectiv un emitent poate fi legat de mai multe instrumente, în timp ce fiecare instrument este legat de un singur emitent. Această legătură instrument-emitent se face prin intermediul unor identificatori individuali ai emitenților, care sunt furnizați de diferiți furnizori de date de intrare. Acești identificatori diferă între furnizorii de date, neexistând în prezent un standard comun, dar aceștia ar trebui să fie consecvenți.

Dacă niciun furnizor de date nu oferă un identificator al emitentului pentru un anumit instrument, există riscul ca acest instrument să nu fie alocat unui anumit emitent și să ajungă într-un grup independent, denumit grup „stand-alone”, alcătuit doar din acest instrument. Grupurile „stand-alone” pot fi totuși clasificate corect în funcție de țară și sector, dar nu există o legătură consecventă cu emitentul relevant al instrumentului.

Instrumentele din grupurile „stand-alone” împiedică extragerea consecventă și fiabilă a tuturor instrumentelor emise de un anumit emitent.

Instrumentele din grupurile „stand-alone” măresc riscul de clasificare eronată pe țări de reședință sau pe sectoare, dat fiind că adesea sunt furnizate cu informații incomplete.

Concept:

Pentru fiecare țară de reședință, indicatorul trebuie să identifice instrumentele din grupurile „stand-alone” și să le pună în legătură sub forma unei cote procentuale, în funcție de număr sau valori monetare, în totalul instrumentelor emise de acea țară.

Acoperire:

Indicatorul acoperă toate instrumentele din CSDB.

Obiectivul 3b evaluează identificarea corectă a populației de emitenți.

Orice lipsă de informații fiabile cu privire la emitentul unui instrument, și anume al unor instrumente din „grupuri stand-alone”, declanșează o excepție DQM pentru obiectivul 3a.

În cazul în care există o excepție DQM, instrumentele pentru această excepție nu trebuie să depășească pragul DQM.

Atribute explicite: identificatorul emitentului utilizat pentru grupare.

Soldurile emisiunilor și capitalizarea de piață în euro referitoare la instrumentele din grupurile „stand-alone”, exprimate ca o cotă procentuală din totalul instrumentelor.

Atunci când își îndeplinesc atribuțiile în temeiul articolului 8 din prezenta orientare, BCE și BCN trebuie să respecte următorul calendar pentru verificarea excepțiilor DQM și corectarea problemelor de calitate a datelor pentru obiectivele DQM 1, 2, 3a și 3b:

Tabelul 2

Tipul de DQM

Luni de referință care fac obiectul DQM

Tipul de date care fac obiectul DQM

Obiective DQM, pentru care trebuie verificate excepțiile și trebuie corectate problemele legate de calitatea datelor

Termenul pentru verificarea tuturor excepțiilor în vederea atingerii pragurilor DQM

DQM inițial

Luna de referință a rundei de producție curente

Date de ieșire destinate procesării din situația preliminară referitoare la sfârșitul de lună

Obiectivele DQM 1, 3a și 3b

Sfârșitul celei de a treia zile lucrătoare care urmează lunii de referință care face obiectul DQM inițial

 

 

Statistici agregate CSEC inițiale

Obiectivul DQM 2

Sfârșitul celei de a șaptea zile lucrătoare care urmează lunii de referință care face obiectul DQM inițial

DQM regulat

Toate lunile de referință anterioare

Date de ieșire destinate procesării

Obiectivele DQM 1, 3a și 3b

Sfârșitul celei de a treia zile lucrătoare care urmează lunii de referință care face obiectul DQM inițial

 

 

Statistici agregate CSEC regulate

Obiectivul DQM 2

Sfârșitul celei de a șaptea zile lucrătoare care urmează lunii de referință care face obiectul DQM inițial

Un exemplu specific de calendar pentru verificarea excepțiilor DQM și corectarea problemelor de calitate a datelor pentru obiectivele DQM 1, 2, 3a și 3b este prezentat în următoarea diagramă. Exemplul ilustrează cazul rundei de producție pentru luna de referință iunie 2022. În acest caz, BCE și BCN trebuie să efectueze DQM inițial pentru excepțiile DQM referitoare la luna de referință iunie 2022 până în a treia zi lucrătoare a lunii iulie 2022 în cazul excepțiilor DQM pentru obiectivele DQM 1, 3a și 3b și până în a șaptea zi lucrătoare a lunii iulie 2022 în cazul excepțiilor DQM pentru obiectivul DQM 2. În mod asemănător, BCE și BCN trebuie să efectueze DQM regulat pentru excepțiile DQM referitoare la luna de referință mai 2022 și orice alte luni de referință anterioare până în a treia zi lucrătoare a lunii iulie 2022 în cazul excepțiilor DQM pentru obiectivele DQM 1, 3a și 3b și până în a șaptea zi lucrătoare a lunii iulie 2022 în cazul excepțiilor DQM pentru obiectivul DQM 2.

Figură:

Exemplu de calendar pentru verificarea excepțiilor DQM pentru luna de referință iunie 2022.

Image 1


(1)  Astfel cum a fost stabilită prin Regulamentul (UE) nr. 549/2013.

(2)  Datele de intrare pentru atributele emitentului sunt transmise către CSDB în mod regulat din setul de date din Registrul bazei de date a instituțiilor și societăților afiliate (RIAD), în conformitate cu articolul 4 din prezenta orientare.

(3)  Datele de intrare pentru atributele emitentului sunt transmise către CSDB din setul de date RIAD în mod regulat. Datele de intrare RIAD sunt corelate cu datele CSDB în conformitate cu articolul 4 alineatul (7) din prezenta orientare.


ANEXA III

FLUXURI DE DATE DE IEȘIRE ȘI ATRIBUTE ALE DATELOR DE IEȘIRE DESTINATE PROCESĂRII ACOPERITE DE CADRUL DE MANAGEMENT AL CALITĂȚII DATELOR (DQM)

Date lunare de ieșire destinate procesării: Cadrul DQM acoperă următoarele date lunare element-cu-element de ieșire destinate procesării care sprijină producerea de statistici:

Fluxul de date CSEC pentru statisticile agregate CSEC, care sunt statistici privind emisiunile de titluri de valoare produse pe baza datelor de ieșire din baza de date centralizată a valorilor mobiliare (CSDB) (denumit în continuare „fluxul de date CSEC”)

Flux de date extern pentru statisticile externe (denumit în continuare „ fluxul de date EXT”)

Flux de date privind societățile vehicul investițional (financial vehicle corporations) (FVC) pentru statisticile privind societățile vehicul investițional (denumit în continuare „ fluxul de date FVC”);

Flux de date privind fondurile de investiții pentru statisticile privind fondurile de investiții (denumit în continuare „ fluxul de date IF”)

Flux de date privind deținerile de titluri de valoare pentru statisticile privind deținerile de titluri de valoare (denumit în continuare „ fluxul de date SHS”)

Flux de date privind finanțarea guvernelor prin titluri de stat care pot fi utilizate pentru elaborarea statisticilor privind finanțarea guvernelor prin titluri de stat (denumit în continuare „ fluxul de date GSF”).

Flux de date privind societățile de asigurare pentru statisticile privind societățile de asigurare (denumit în continuare „ fluxul de date IC”)

Flux de date privind fondurile de pensii pentru statisticile privind fondurile de pensii (denumit în continuare „ fluxul de date PF”)

Date zilnice de ieșire destinate procesării: Cadrul DQM acoperă următoarele date zilnice element-cu-element de ieșire destinate procesării care sprijină diferite utilizări și pentru care Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”) vor depune toate eforturile pentru a asigura calitatea datelor de ieșire destinate procesării:

Flux de date pentru gestionarea colateralului (denumit în continuare „ fluxul de date CM”)

Flux de date pentru raportarea statistică privind piața monetară (denumit în continuare „ fluxul de date MM”)

Flux de date pentru stocarea datelor privind operațiuni de finanțare prin titluri de valoare (denumit în continuare „ fluxul de date SFT”)

Atribute ale datelor de ieșire destinate procesării acoperite de cadrul DQM:

Denumirea atributului datelor de ieșire destinate procesării

Descriere

Flux de date aplicabil

CSEC

EXT

FVC

IF

SHS

GSF

IC

PF

CM

MM

SFT

International Securities Identification Number (ISIN) code

Identificatorul ISIN pentru valori mobiliare (ISO 6166).

Classification of Financial Instruments (CFI) code

Codul CFI al instrumentului (ISO 10962).

 

 

 

 

 

 

 

 

Central securities depository

Codul depozitarului central de titluri de valoare, adică locul în care titlul de valoare material sau imaterial este păstrat și gestionat efectiv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

European System of Accounts (ESA 2010) instrument classification

Clasificarea titlului de valoare conform SEC 2010.

 

 

Debt type

Tipul instrumentului de natura datoriei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Primary asset classification 2

Clasificarea primară a instrumentului, de exemplu, indicarea faptului dacă instrumentul este un titlu de natura datoriei, titlu de capital sau un instrument de fond, cu câteva detalii suplimentare)

 

 

 

 

 

 

 

Security is included in CSDB-based securities issues statistics (hereinafter ‘CSEC’)

Un atribut care poate fi utilizat pentru a identifica titlurile de valoare care ar trebui incluse în „soldurile emisiunilor curente”, în conformitate cu sfera de acoperire a statisticilor agregate CSEC.

 

 

 

 

 

 

 

 

Instrument supplementary information

Atribut suplimentar care arată dacă un instrument ar trebui inclus în CSEC sau nu.

 

 

 

 

 

 

Security status

Statusul instrumentului. Acest atribut indică dacă un instrument este activ sau nu.

 

 

 

 

 

 

Security status date

Atribut care indică data la care atributul statusului titlului de valoare s-a schimbat din activ în inactiv (sau din inactiv în activ).

 

 

 

 

 

 

 

Asset securitisation type

Tipul activului folosit pentru securitizare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Instrument seniority type

Atribut care indică dacă instrumentul este garantat sau nu, nivelul/rangul de prioritate al acestuia și dacă este securitizat sau nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Security is included in the Collateral and Counterparties Database

Atribut care indică dacă un instrument este eligibil pentru a fi constituit drept colateral pentru operațiunile de creditare din Eurosistem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominal currency

Moneda nominală a instrumentului (ISO 4217).

 

 

Issue Date

Data la care titlurile de valoare sunt transmise subscriitorului de către emitent în schimbul plății. Aceasta este data la care titlurile de valoare au fost disponibile pentru a fi transmise investitorilor pentru prima dată.

Notă: Pentru un strip, această coloană indică data la care este detașat cuponul/principalul.

 

 

Maturity date

Data scadenței inițiale, adică data stabilită prin contract pentru plata finală a principalului, astfel cum este definită în prospect

 

Original maturity

Scadența inițială a unui instrument, în zile, calculată la data la care au fost produse datele de ieșire. Necompletat dacă nu este disponibilă nicio dată a scadenței.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Residual maturity

Scadența reziduală a unui instrument, în zile, calculată la data la care au fost produse datele de ieșire.

 

 

 

 

 

 

 

 

Issuer name

Denumirea emitentului

 

 

 

 

 

 

 

 

Issuer organisation alias code

Codul alias sursă al emitentului sau codul alias extern al emitentului în funcție de tipul de alias.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Issuer organisation alias type

Tipul de alias al organizației emitente care indică furnizorul de date care a furnizat codul alias sau codul alias extern.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESCB issuer identifier

Un cod de identificare a emitentului, încărcat printr-o listă dedicată care corespunde unui tip definit în lista de coduri pentru tipurile de identificare a emitentului din SEBC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESCB issuer identifier type

Tipul de identificator al emitentului SEBC care indică lista oficială a codurilor BCE din care face parte identificatorul [de exemplu, lista instituțiilor financiare monetare (MFI), lista fondurilor de investiții (IF), lista societăților vehicul financiar (FVC) sau lista societăților de asigurare și a fondurilor de pensii (ICPF)]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Issuer domicile country

Țara de constituire legală (domiciliu) a emitentului titlului de valoare (ISO 3166).

ESA 2010 issuer sector

Sectorul instituțional al emitentului în conformitate cu SEC 2010.

Issuer European Classification of Economic Activities (NACE) classification

Activitatea economică principală în conformitate cu CAEN.

 

 

 

 

 

 

Entity status

Statusul de entitate al emitentului instrumentului. Acest atribut indică dacă un emitent este activ sau nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entity status date

Atribut care indică data la care atributul statusului entității s-a schimbat din activ în inactiv (sau din inactiv în activ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Issuer legal entity identifier (LEI)

Codul LEI al emitentului (ISO 17442).

 

 

 

 

 

 

 

 

Issuer MFI code

Codul MFI al emitentului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amount issued

Valoarea unui instrument de natura datoriei care a fost atrasă la emisiune (valoare la vedere).

Pentru un strip, această coloană indică valoarea la care a fost detașat cuponul/principalul. Pentru un titlu de valoare emis în tranșe, cu același ISIN, această coloană indică valoarea cumulată emisă până în prezent.

Valoarea emisiunii este exprimată în moneda nominală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amount outstanding

Soldul emisiunii (la valoarea la vedere). Pentru un titlu de valoare emis în tranșe, cu același ISIN, această coloană indică valoarea cumulată emisă până în prezent, din care s-a scăzut valoarea răscumpărărilor. Valorile sunt date în moneda nominală.

Soldul emisiunii este exprimat în moneda nominală.

Dacă moneda nominală lipsește, soldul emisiunii este exprimat în euro.

 

 

 

Amount outstanding in euro

Soldul emisiunii convertit în euro utilizând cursul de schimb al euro față de moneda nominală valabil la data producerii datelor de ieșire.

 

 

 

 

 

Amount outstanding type

Atribut care indică dacă atributul soldul emisiunii reflectă totalul soldurilor emisiunii sau numărul de instrumente în circulație.

 

 

 

 

 

 

 

 

Market capitalisation

Cea mai recentă capitalizare de piață disponibilă. Capitalizarea de piață este exprimată în moneda nominală.

Dacă moneda nominală lipsește, capitalizarea de piață este exprimată în euro.

 

 

 

 

 

 

 

Market capitalisation in euro

Capitalizare de piață convertită în euro utilizând cursul de schimb al euro față de moneda nominală valabil la data producerii datelor de ieșire.

 

 

 

 

 

 

 

Tranche issue date

Data la care a fost emisă o nouă tranșă a unui titlu de valoare existent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tranche issue price

Prețul la care a fost oferită pe piață o nouă tranșă dintr-un titlu de valoare existent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partial redemption date

Data la care un titlu de valoare existent a fost răscumpărat parțial

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partial redemption price

Prețul la care un titlu de valoare existent a fost răscumpărat parțial

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capital increase date

Data la care a avut loc majorarea de capital

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capital increase price

Prețul la care au fost oferite acțiunile noi pe piață

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capital decrease date

Data la care a avut loc reducerea de capital

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capital decrease price

Prețul la care acțiunile existente au fost răscumpărate și ulterior anulate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yield to maturity

Randament la scadență specific titlului de valoare, în termeni procentuali.

 

 

 

 

 

 

 

 

Short name

Denumirea scurtă a instrumentului, definită în baza caracteristicilor emisiunii și a oricăror altor informații disponibile.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pool factor

Pentru titlurile de valoare garantate cu ipoteci, factorul soldului principalului rămas (pool factor) este soldul curent al principalului ansamblului de ipoteci care garantează titlul de valoare, împărțit la soldul inițial al principalului.

 

 

 

Has embedded options

Atribut care indică dacă instrumentul are integrată o opțiune de răscumpărare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quotation basis

Baza de cotare a instrumentului, de exemplu, procentajul din valoarea nominală (procent) sau valoarea exprimată în moneda efectivă pe acțiune/unitate (unități).

 

Price date

Data la care se referă informațiile privind prețul furnizate la „Valoarea prețului”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Price value

Cel mai recent preț reprezentativ disponibil al instrumentului la data de referință exprimat în baza de cotare și moneda nominală a instrumentului, dacă este cazul. Pentru titlurile de valoare purtătoare de dobânzi, este furnizat prețul curățat (clean price), respectiv excluzând dobânda acumulată.

 

Price value type

Natura ultimului preț valabil, respectiv dacă reprezintă o evaluare de piață, o valoare estimată sau o valoare implicită.

 

 

Monthly average price

Media prețurilor normalizate ale instrumentului, disponibile în ultimele 30 de zile calendaristice până la data de referință exprimată în baza de cotare și moneda nominală a instrumentului, dacă este cazul.

 

 

 

 

 

 

 

Issue price

Prețul de emisiune al titlurilor de valoare individuale plătit de investitori

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redemption type

Tip de răscumpărare, de exemplu, dacă este de tip bullet (cu o unică răscumpărare), perpetuă, structurată, anuitate, în serie, neregulată, sau în trepte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redemption frequency

Număr de răscumpărări pe an pentru titlul de valoare de natura datoriei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redemption currency

Moneda de plată a principalului (ISO 4217).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redemption price

Prețul final de răscumpărare al titlurilor de valoare individuale

 

 

 

 

 

 

 

 

Accrual start date

Data la care începe să curgă dobânda pentru instrumentele de natura datoriei plătitoare de dobânzi

 

 

 

 

 

 

 

 

Accrued interest

Dobândă acumulată de la ultima plată a cuponului sau de la data de începere a calculării dobânzii. Pentru titluri de valoare purtătoare de dobânzi, adăugarea acestei valori la valoarea prețului conduce la așa-numitul „preț necurățat” (dirty price).

 

 

Accrued income factor

Factor zilnic al venitului specific titlului de valoare, exprimat în procente și calculat urmând așa-numita abordare a debitorului (debtor approach). Factorul se bazează pe angajamente, respectiv are efectul combinat al dobânzilor acumulate, cât și al venitului datorat diferenței dintre prețul de emisiune și prețul de răscumpărare.

 

 

Accrued income (Creditor)

Venit zilnic, specific titlului de valoare, exprimat în procente și calculat urmând așa-numita abordare a creditorului (creditor approach).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coupon type

Tip de cupon, de exemplu, dacă este fix, variabil, în trepte etc.

 

 

 

 

Last coupon rate

Cea mai recentă rată a cuponului în procente pe an, plătită efectiv (rată anualizată).

 

 

 

Last coupon date

Data celei mai recente rate a cuponului efectiv plătite. Atributul permite identificarea măsurii în care cea mai recentă rată a cuponului efectiv plătită se încadrează sau nu în perioada de raportare.

 

 

 

Last coupon frequency

Frecvența pe an la care este plătită ultima rată a cuponului.

 

 

 

Coupon currency

Moneda cuponului (ISO 4217).

 

 

 

 

 

 

 

Dividend amount

Valoarea celei mai recente plăți de dividende pe acțiune (pe tipuri de valoare a dividendului) înainte de impozitare (dividend brut).

 

 

 

 

 

Dividend amount type

Valoarea dividendului pe acțiune poate fi exprimată ca valoare a dividendului în moneda efectivă sau ca număr de acțiuni.

 

 

 

 

 

 

Dividend currency

Moneda ultimei plăți de dividende (ISO 4217).

 

 

 

 

 

Dividend Settlement date

Data de decontare a ultimei plăți a dividendului. Atributul permite identificarea măsurii în care plata dividendului se încadrează sau nu în perioada de raportare.

 

 

 

 

 

Last split factor

Factorul de divizare pentru divizarea (și multiplicarea) acțiunilor, definit ca (număr de acțiuni înainte de divizare)/(număr de acțiuni după divizare).

 

 

 

 

 

Last split date

Data de la care se aplică divizarea acțiunilor.

 

 

 

 

 

Fund asset structure type

Tipul (majorității) activelor-suport ale fondului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA IV

STATISTICI AGREGATE CSEC

Introducere

Statisticile privind emisiunile de titluri de valoare bazate pe baza de date centralizată a valorilor mobiliare (CSDB) (denumite în continuare „CSEC”) furnizează agregatele stocurilor și fluxurilor emisiunilor de titluri de valoare efectuate de rezidenții statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „statele membre din zona euro”) și ai statelor membre a căror monedă nu este euro (denumite în continuare „state membre din afara zonei euro”) în toate monedele, precum și de rezidenții restului lumii (RL) în euro, defalcate în funcție de sectorul emitentului, tipul de instrument, tipul de rată a dobânzii, scadență și moneda de exprimare .

Băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”) sunt responsabile de verificarea statisticilor agregate CSEC referitoare la emitenții rezidenți în țările lor. BCE este responsabilă de verificarea statisticilor agregate CSEC referitoare la emitenții rezidenți în afara zonei euro, cu excepția cazului în care o BCN a unui stat membru a cărui monedă nu este euro (denumită în continuare „BCN din afara zonei euro”) a acceptat responsabilitatea verificării statisticilor agregate CSEC referitoare la emitenții rezidenți în statul său membru.

Metodologia de compilare a statisticilor agregate CSEC urmează cât mai îndeaproape posibil standardele internaționale definite în „Manualul privind datele statistice referitoare la titlurile de valoare” al Băncii Reglementelor Internaționale, al Băncii Centrale Europene (BCE) și al Fondului Monetar Internațional (1) și în SEC 2010 (2). Cazurile excepționale în care metodologia se abate de la aceste standarde statistice sunt evidențiate în mod deosebit. Regulile detaliate de calcul CSEC vor fi definite în ghidul de compilare aprobat de Comitetul de statistică al SEBC și publicat pe website-ul BCE.

1.   Acoperire și clasificări

1.1

Rezidența emitentului: Statisticile agregate CSEC acoperă emisiunile efectuate de rezidenții din statele membre din zona euro și din afara zonei euro în toate monedele, precum și de rezidenții RL în euro. Emisiunile efectuate de rezidenții din statele membre din zona euro și din afara zonei euro sunt defalcate în funcție de țara emitentă și de alte criterii. În plus, agregatele la nivelul zonei euro și la nivelul Uniunii acoperă și emisiunile instituțiilor supranaționale considerate rezidente în zona euro și, respectiv, în Uniune în ansamblu.

1.2

Sectoare: Statisticile agregate CSEC acoperă emisiunile efectuate de următoarele sectoare ale emitenților:

S1: economia totală (toate sectoarele combinate)

S11: Societăți nefinanciare

S12: Societăți financiare

S121: Bănci centrale

S122: Societăți care acceptă depozite, exclusiv banca centrală

S12M: societăți financiare altele decât societățile care acceptă depozite

S12P: societăți financiare altele decât societățile care acceptă depozite, societățile de asigurare și fondurile de pensii

S124: fonduri de investiții nemonetare

S125: Alți intermediari financiari, cu excepția societăților de asigurare și a fondurilor de pensii

S125A: societăți vehicul investițional angajate în securitizare

S125W: Alți intermediari financiari, cu excepția societăților de asigurare, a fondurilor de pensii (exclusiv societăţile vehicul investiţional angajate în operațiuni de securitizare).

S126: Auxiliari financiari

S127: instituții financiare captive și alte entități creditoare

S12Q: societăți de asigurare și fonduri de pensii

S13: Administrații publice

S1311: Administrația centrală (exclusiv fondurile de securitate socială)

S13M: Administrațiile statelor federale și locale(exclusiv fondurile de securitate socială).

S1314: Fonduri de securitate socială

S1M: Gospodăriile populației și instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației

1.3

Tip de instrument: Statisticile agregate CSEC acoperă emisiunile de titluri de natura datoriei și de acțiuni cotate (3). Sunt excluse emisiunile de acțiuni necotate, alte participații, acțiuni/unități emise de fonduri de piață monetară (FPM) și acțiuni/unități emise de fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară.

Emisiunile de titluri de natura datoriei și de acțiuni cotate includ numai titlurile identificate cu un cod internațional de identificare a valorilor mobiliare (ISIN). Sunt excluse emisiunile de instrumente nenegociabile, inclusiv împrumuturile, tranzacțiile cu titluri de valoare ca parte a acordurilor de răscumpărare și investițiile publice în capitalul organizațiilor internaționale care sunt constituite juridic în societăți pe acțiuni.

1.4

Tip de rată a dobânzii: Statisticile agregate CSEC acoperă emisiunile de titluri de natura datoriei cu toate tipurile de rată a dobânzii, cu următoarele defalcări:

Cupon fix: Titluri de natura datoriei pentru care, la data emiterii, plățile contractuale nominale ale cupoanelor sunt fixate în ceea ce privește moneda de exprimare pe durata de viață a titlului de natura datoriei, iar rambursarea principalului este fixată în ceea ce privește moneda de exprimare și timp. Printre acestea se numără titlurile de natura datoriei în trepte pentru care, la data emiterii, sunt prestabilite diferite cupoane pe toată durata de viață a titlului de valoare.

Cupon zero: Titluri de natura datoriei cu plată unică fără plata cuponului, vândute de obicei cu o reducere.

Rată variabilă corelată cu inflația: Titluri de natura datoriei pentru care plățile cuponului sau principalului sunt corelate cu indici de preț.

Rată variabilă corelată cu rata dobânzii: Titluri de natura datoriei pentru care plățile cuponului sau ale principalului sunt corelate cu indicii de referință ai ratei dobânzii sau cu randamentul obligațiunilor.

Rată variabilă corelată cu prețul activelor: Titluri de natura datoriei pentru care plățile cuponului sau ale principalului sunt legate de orice alte active financiare, mărfuri sau indici diferiți de indicii de preț sau de indicii de referință ai ratei dobânzii. Sunt incluse aici titlurile de natura datoriei legate de coșurile de titluri de valoare, valute, evenimente comerciale precum neîndeplinirea obligațiilor de către emitent, și de alte tipuri de active sau evenimente.

Titlurile de natura datoriei care conțin un cupon variabil combinat cu un cupon fix sunt clasificate în categoria relevantă cu rată variabilă a dobânzii.

1.5

Scadență: Statisticile agregate CSEC acoperă emisiunile de titluri de natura datoriei cu toate tipurile de scadență. Defalcarea în funcție de scadență pentru emisiunile de titluri de natura datoriei clasifică titlurile de natura datoriei în funcție de scadența inițială și, într-o anumită măsură, în funcție de scadența reziduală.

1.6

Moneda de exprimare: Statisticile agregate CSEC acoperă emisiunile efectuate de rezidenții zonei euro defalcate în euro și „alte monede”, emisiunile efectuate de rezidenții statelor membre din afara zonei euro defalcate în euro, „moneda națională, alta decât euro” și „alte monede”, precum și emisiunile efectuate de rezidenții RL în euro. Tabelul de mai jos sintetizează defalcările pe monede.

Moneda de exprimare

Emisiuni de către rezidenți ai zonei euro

Emisiuni efectuate de rezidenți ai statelor membre din afara zonei euro

Emisiuni de către rezidenți ai RL

în euro

În moneda națională alta decât euro

N/A

 

În alte monede

 

2.   Concepte privind stocuri și fluxuri

Statisticile agregate CSEC furnizează informații privind stocurile (adică soldurile) și fluxurile (și anume, emisiuni brute, răscumpărări, reevaluări și alte modificări de volum, inclusiv reclasificări). Ecuația de mai jos ilustrează legătura dintre stocuri și fluxuri:

Stocuri (t) = Stocuri (t-1) + Emisiuni brute (t) – Răscumpărări (t) + Reevaluări (t) +Alte modificări de volum (t)

2.1.

Stocuri: Statisticile agregate ale CSEC privind stocurile acoperă pozițiile titlurilor de natura datoriei și ale acțiunilor cotate care sunt în circulație la sfârșitul perioadei de referință.

2.2.

Emisiuni brute: Statisticile agregate CSEC privind emisiunile brute acoperă emisiunile noi de titluri de natura datoriei și de acțiuni cotate în cursul perioadei de referință. Emisiunile se referă la situația în care un emitent vinde deținătorilor titluri de natura datoriei sau acțiuni cotate nou create. Se consideră că un titlu de valoare a fost emis atunci când emitentul îl transferă unui deținător, de obicei în schimbul numerarului sau al depozitelor transferabile, sau atunci când a fost emis efectiv, dar reținut de emitentul inițial (4). În plus, pentru agregatele privind titlurile de natura datoriei la valoarea nominală și la valoarea de piață, emisiunile brute includ și dobânda acumulată. Emisiunile brute nu sunt înregistrate în cazul unei listări unice a societății la bursă în cadrul căreia nu se mobilizează capital nou (5). Emisiunile de valori mobiliare care pot fi convertite ulterior în alte instrumente trebuie înregistrate ca emisiuni în categoria corespunzătoare instrumentului inițial; cu ocazia conversiei, acestea trebuie înregistrate ca fiind răscumpărate din această categorie de instrumente la o valoare identică, iar apoi tratate ca emisiuni brute într-o nouă categorie.

2.3.

Răscumpărări: Statisticile agregate CSEC privind răscumpărările acoperă anulările de titluri de natura datoriei și de acțiuni cotate în cursul perioadei de referință. Răscumpărările includ titlurile de natura datoriei care au ajuns la scadență sau au fost răscumpărate anticipat, precum și acțiunile cotate care au fost anulate în mod oficial. În plus, pentru agregatele titlurilor de natura datoriei la valoarea nominală și la valoarea de piață, răscumpărările includ și cuponul plătit. Răscumpărările nu sunt înregistrate în cazul unei singure delistări de la o bursă (6).

2.4.

Reevaluări: Statisticile agregate CSEC privind reevaluările acoperă reevaluările titlurilor de natura datoriei și ale acțiunilor cotate acumulate în cursul perioadei de referință. Reevaluările pot avea loc ca urmare a evoluției prețurilor și a cursurilor de schimb de pe piață.

2.5.

Alte modificări de volum: Statisticile agregate CSEC privind alte modificări de volum acoperă alte modificări de volum pentru titlurile de natura datoriei și acțiunile cotate ca urmare a modificărilor cantității sau caracteristicilor fizice ale titlurilor de valoare sau a modificării clasificării titlurilor de valoare. Modificările de clasificare includ modificări ale sectorului instituțional al emitentului, modificări ale zonei de referință în care își are sediul emitentul, modificări ale structurii unităților instituționale și modificări ale clasificării activelor. Alte modificări de volum sunt derivate drept element rezidual din ecuația stoc-flux.

Regulile detaliate de calcul pentru stocuri și fluxuri vor fi definite în ghidul de compilare aprobat de Comitetul de statistică al SEBC și publicat pe website-ul BCE .

3.   Tratamentul statistic al anumitor categorii de instrumente

Pentru compilarea statisticilor agregate CSEC, ar trebui aplicat următorul tratament pentru anumite categorii de instrumente:

Certificate de depozit: Pentru a evita dubla numărare, emisiunile de certificate de depozit trebuie excluse din statisticile agregate CSEC.

Emisiuni cu coduri ISIN multiple: Pentru a evita dubla numărare, emisiunile care sunt identificate cu coduri ISIN multiple (de exemplu, deoarece părți diferite ale unui titlu de valoare sunt emise în temeiul unor norme de reglementare diferite sau sunt depuse la depozitari diferiți) trebuie incluse în statisticile agregate CSEC numai în măsura în care soldurile respective nu sunt deja acoperite de un cod ISIN diferit.

Titluri de natura datoriei detașate (stripped): Pentru a evita dubla numărare, emisiunile de titluri de natura datoriei detașate (stripped) trebuie incluse în statisticile agregate CSEC numai în măsura în care soldurile respective nu sunt deja acoperite de titlul de natura datoriei inițial respectiv.

Dețineri de titluri de valoare proprii: Statisticile agregate CSEC trebuie compilate pe bază brută și trebuie să acopere deținerile proprii de titluri de valoare, inclusiv (i) titlurile de valoare vândute pe piață și răscumpărate de emitent și (ii) titlurile de valoare care au fost emise efectiv, dar reținute de emitent (7).

4.   Evaluare

Pentru titlurile de natura datoriei și acțiunile cotate, statisticile agregate CSEC sunt compilate la valoarea de piață. Numai pentru titlurile de natura datoriei, statisticile agregate CSEC sunt compilate și la valoarea la vedere, iar pentru stocurile de titluri de natura datoriei, la valoarea nominală. Tabelul de mai jos sintetizează metodele de evaluare utilizate pentru compilarea statisticilor agregate CSEC:

Tip de instrument

Stocuri și fluxuri la valoarea de piață

Stocuri și fluxuri la valoarea la vedere

Stocuri la valoarea nominală

Titluri de natura datoriei

Acțiuni cotate

N/A

N/A

5.   Prezentare generală a defalcărilor

Pentru emisiunile din fiecare stat membru din zona euro și din zona euro în ansamblu, statisticile agregate CSEC sunt măsurate în euro și compilate în conformitate cu defalcările definite în tabelele următoare. Codurile sectoriale utilizate în tabele au înțelesul definit în secțiunea 1 privind „Acoperire și clasificări”.

Tabelul A1

Ierarhia titlurilor de natura datoriei 1 – Defalcări principale în funcție de scadență și de tipul de rată a dobânzii pentru diferitele state membre din zona euro și pentru zona euro în ansamblu

Image 2

Tabelul A2

Ierarhia titlurilor de natura datoriei 2 – Defalcări detaliate în funcție de tipul de rată a dobânzii pentru diferitele state membre din zona euro și pentru zona euro în ansamblu

Image 3

Tabelul A3

Ierarhia titlurilor de natura datoriei 3 – Defalcări detaliate în funcție de scadența inițială pentru diferitele state membre din zona euro și pentru zona euro în ansamblu

Image 4

Tabelul A4

Ierarhia titlurilor de natura datoriei 4 – Defalcări detaliate în funcție de scadența reziduală pentru diferitele state membre din zona euro și pentru zona euro în ansamblu

Image 5

Tabelul A5

Defalcări ale acțiunilor cotate pentru diferitele state membre din zona euro și pentru zona euro în ansamblu

Image 6

Pentru emisiunile de titluri de natura datoriei din restul lumii din afara zonei euro, statisticile agregate CSEC trebuie măsurate în euro și elaborate în conformitate cu defalcările definite în tabelele următoare. Codurile sectoriale utilizate în tabele au înțelesul definit în secțiunea 1 privind „Acoperire și clasificări”.

Tabelul A6

Ierarhia titlurilor de natura datoriei 1 – Defalcări principale în funcție de scadență și de tipul de rată a dobânzii pentru restul lumii din afara zonei euro

Image 7

Tabelul A7

Ierarhia titlurilor de natura datoriei 2 – Defalcări detaliate în funcție de tipul de rată a dobânzii pentru restul lumii din afara zonei euro

Image 8

Tabelul A8

Ierarhia titlurilor de natura datoriei 3 – Defalcări detaliate în funcție de scadența inițială pentru restul lumii din afara zonei euro

Image 9

Tabelul A9

Ierarhia titlurilor de natura datoriei 4 – Defalcări detaliate în funcție de scadența reziduală pentru restul lumii din afara zonei euro

Image 10

6.   Procesul de compilare a statisticilor agregate CSEC

Statisticile agregate CSEC sunt compilate la nivel central și în mod automat pe baza datelor element-cu-element incluse în CSDB. Procesul de compilare produce agregatele de cel mai scăzut nivel indicate în tabelele A1-A9 (căsuțe identificate prin litera „L” sau „L *”). Toate celelalte agregate definite în tabelele A1-A9 sunt produse prin agregarea acestor agregate cu cel mai scăzut nivel.

7.   Verificarea și DQM ale statisticilor agregate CSEC

BCE va depune toate eforturile pentru a compila și a face disponibile zilnic statistici agregate CSEC pentru a permite verificarea regulată a agregatelor.

Verificarea agregatelor inițiale și regulate

În conformitate cu calendarul din tabelul 2 din anexa II la prezenta orientare, BCE și BCN trebuie să verifice statisticile agregate CSEC inițiale și regulate până la sfârșitul celei de-a șaptea zile lucrătoare a lunii calendaristice care urmează lunii de referință a rundei curente de producție pentru a se asigura că toate seturile de serii prioritare CSEC au fost verificate.

BCE și BCN trebuie să depună toate eforturile pentru a verifica statisticile agregate CSEC inițiale bazate pe informații imediat disponibile și trebuie să examineze agregatele respective în ceea ce privește credibilitatea acestora. Statisticile agregate CSEC inițiale trebuie să fie marcate ca „valori provizorii” în datele diseminate.

BCE și BCN trebuie să verifice în detaliu statisticile agregate CSEC regulate bazate pe toate informațiile disponibile în prezent, inclusiv alte date de referință disponibile în afara CSDB. Statisticile agregate CSEC regulate trebuie să fie marcate ca „valori normale” în datele diseminate.

Prioritizarea activității de verificare

Pentru a asigura un proces de verificare eficient și pentru a evita duplicarea activităților de verificare, verificarea statisticilor agregate CSEC trebuie să se concentreze asupra „seriilor prioritare CSEC”, adică asupra celor mai relevante statistici agregate CSEC de cel mai scăzut nivel. Verificarea seriilor prioritare va asigura că toate agregatele de nivel superior care se bazează pe aceste serii și, într-o măsură semnificativă, și orice agregate aferente care se suprapun sunt, de asemenea, verificate.

Seriile prioritare CSEC reprezintă statisticile agregate CSEC cele mai relevante pentru o țară, astfel cum sunt măsurate prin soldurile acestora exprimate ca parte din soldurile agregatelor CSEC ale economiei totale pentru titlurile de natura datoriei și astfel cum sunt măsurate prin capitalizarea de piață a acestora, exprimată ca parte din capitalizarea de piață din agregatele CSEC ale economiei totale pentru acțiunile cotate. Seriile prioritare sunt definite ca acele statistici agregate CSEC de cel mai scăzut nivel pentru stocurile la valoarea de piață care sunt necesare pentru a atinge pragul pentru obiectivul DQM 2 pentru țara respectivă.

Pentru titlurile de natura datoriei, statisticile agregate CSEC acoperă patru ierarhii care se suprapun, astfel cum sunt definite în tabelele A1-A4 și A6-A9. Pentru a evita duplicarea activităților, identificarea seriilor prioritare CSEC pentru titlurile de natura datoriei se bazează pe agregatele de cel mai scăzut nivel „pe termen scurt la scadență inițială” și pe agregatele „pe termen lung la scadență inițială” pentru „cupon fix” și „cupon zero”, astfel cum sunt definite în tabelele A1 și A6, precum și pe agregatele cu cel mai scăzut nivel „rată variabilă corelată cu inflația”, „rată variabilă corelată cu rata dobânzii” și „rată variabilă legată de prețul activelor”, astfel cum sunt definite în tabelele A2 și A7. Acest lucru asigură o verificare detaliată a defalcărilor în funcție de tipul de instrument, precum și o verificare la nivel înalt a defalcărilor în funcție de scadență (și anume, pe termen scurt și pe termen lung la scadența inițială).

Pentru acțiunile cotate, identificarea seriilor prioritare CSEC se bazează pe agregatele de cel mai scăzut nivel definite în tabelul A5.

Statisticile agregate CSEC trebuie verificate la nivelul „seturilor de serii”, constând din agregatele aferente pentru cele trei metode de evaluare (și anume, valoarea de piață, valoarea nominală și valoarea la vedere) și cele cinci tipuri de serii (și anume, stocuri, emisiuni brute, răscumpărări, reevaluări și alte modificări de volum), care împart defalcările rămase. Aceasta înseamnă că verificarea seriilor prioritare CSEC trebuie să acopere întotdeauna setul complet de serii legate de seriile prioritare CSEC respective („seturi de serii prioritare CSEC”) pentru stocurile la valoarea de piață.

În cazul în care seturile de serii prioritare CSEC prezintă o modificare semnificativă a soldurilor totale sau a capitalizării bursiere după ce acestea au fost verificate, dar înainte de termenul limită pentru verificare, astfel cum este definit în calendarul din tabelul 2 din anexa II la prezenta orientare, CSDB trebuie să evidențieze seturile de serii respective, iar seturile de serii respective trebuie verificate din nou.

DQM al statisticilor agregate CSEC

Atunci când verifică și confirmă seriile prioritare CSEC, BCE și BCN trebuie să examineze seriile de timp ale seturilor de serii aferente pentru următoarele posibile probleme de calitate a datelor:

Valori extreme, adică valori care diferă în mod semnificativ de celelalte valori ale seriilor de timp respective;

Inconsecvențele stoc-flux, adică perioadele de referință în care stocurile curente nu sunt egale cu suma stocurilor anterioare plus emisiunile brute minus răscumpărările plus reevaluările, ceea ce s-ar putea datora fie altor modificări de volum, fie problemelor de calitate a datelor.

În cazul în care BCE și BCN identifică probleme relevante de calitate a datelor statistice în timpul verificării statisticilor agregate CSEC inițiale și regulate, acestea trebuie să corecteze aceste probleme în datele subiacente element-cu-element din CSDB în timp util, dar nu mai târziu de termenul specificat în calendarul din tabelul 2 din anexa II la prezenta orientare. Corecturile datelor element-cu-element subiacente vor fi reflectate în statisticile agregate CSEC care sunt compilate în cadrul procesării pe parcursul nopții pentru ziua următoare.


(1)  Disponibil pe website-ul Fondului Monetar Internațional, la adresa www.imf.org.

(2)  Astfel cum a fost stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 549/2013.

(3)  Categoriile F.3 și F.511 din SEC 2010.

(4)  Titlurile de valoare sunt considerate ca fiind emise efectiv (chiar dacă nu au fost vândute unei alte entități înainte) atunci când: (I) sunt înregistrate în bilanțul contabil al emitentului; sau (ii) sunt utilizate sau sunt disponibile pentru a fi utilizate de emitent pentru operațiuni de piață.

(5)  În schimb, SEC 2010 (5.150) permite, teoretic, înregistrarea unor astfel de operațiuni, astfel cum prevede: „Listarea este înregistrată ca o emisiune de acțiuni cotate și o răscumpărare de acțiuni necotate[...], dacă este cazul.”

(6)  În schimb, SEC 2010 (5.150) permite, teoretic, înregistrarea unor astfel de operațiuni, astfel cum prevede: „[...] delistarea este înregistrată ca o răscumpărare de acțiuni cotate și o emisiune de acțiuni necotate, dacă este cazul.”

(7)  A se vedea nota de subsol 4.


ANEXA V

TABEL DE CORESPONDENȚĂ

Orientarea 2012/689/EU (ECB/2012/21)

Orientarea (UE) 2021/834 (BCE/2021/15)

Prezenta orientare

Articolul 1

-

Articolul 1

Articolul 2

-

Articolul 2

-

-

Articolul 3 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (1)

-

Articolul 3 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (2)

-

Articolul 3 alineatul (3)

-

-

Articolul 4 alineatele (1), (2), (3) și (4)

Articolul 8

-

Articolul 4 alineatul (5)

-

-

Articolul 4 alineatele (6) și (7)

Articolul 4 alineatul (1)

-

Articolul 5 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (2), articolul 5 alineatele (1) și (2) și articolul 6 alineatul (1)

-

Articolul 5 alineatul (2)

Articolul 4 alineatul (3)

-

Articolul 5 alineatul (3)

Articolul 5 alineatul (4)

-

Articolul 5 alineatul (4)

-

-

Articolul 5 alineatul (5)

Articolul 5 alineatul (6) și articolul 6 alineatul (3)

-

Articolul 5 alineatul (6)

Articolul 5 alineatul (4)

-

Articolul 6 alineatul (1)

Articolul 5 alineatul (3)

-

Articolul 6 alineatul (2)

Articolul 5 alineatul (5)

-

Articolul 6 alineatul (3)

Articolul 6 alineatul (2)

-

Articolul 7

Articolul 5 alineatul (4) și articolul 6 alineatul (2)

-

Articolul 8

Articolul 7 alineatul (1)

-

Articolul 9 alineatul (1)

Articolul 7 alineatul (2)

-

Articolul 9 alineatul (2)

-

-

Articolul 9 alineatul (3)

-

-

Articolul 10

-

-

Articolul 11

-

Articolul 9

Articolul 12

-

Articolul 5

Articolul 13

Articolul 10

Articolul 10

Articolul 14

-

-

Articolul 15

Articolul 11

Articolul 11

Articolul 16

Articolul 12

Articolul 12

Articolul 17

-

-

Anexa I

Anexa I

-

Anexa II

Anexa II

-

Anexa III

-

-

Anexa IV


Top