EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0840

Regulamentul (UE) 2021/840 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”) și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 331/2014

PE/29/2021/INIT

JO L 186, 27.5.2021, p. 1–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/840/oj

27.5.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 186/1


REGULAMENTUL (UE) 2021/840 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 20 mai 2021

de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”) și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 331/2014

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 133,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Uniunea și statele membre și-au stabilit ca obiectiv definirea măsurilor necesare pentru utilizarea monedei euro ca monedă unică. Măsurile respective includ protejarea monedei euro împotriva falsificării și a fraudelor asociate, pentru a se asigura eficacitatea economiei Uniunii și sustenabilitatea finanțelor publice.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 al Consiliului (3) prevede schimburi de informații, cooperare și asistență reciprocă, stabilind, astfel, un cadru armonizat pentru protecția monedei euro. Efectele regulamentului respectiv au fost extinse prin Regulamentul (CE) nr. 1339/2001 al Consiliului (4) la acele state membre care nu au adoptat moneda euro ca monedă unică, astfel încât să se asigure un nivel echivalent de protecție a monedei euro pe întreg teritoriul Uniunii.

(3)

Acțiunile având drept scop promovarea schimburilor de informații și de personal, a asistenței tehnice și științifice și a formării profesionale specializate contribuie semnificativ la protejarea monedei unice a Uniunii împotriva falsificării și a fraudelor asociate și, prin urmare, la atingerea unui nivel ridicat și echivalent de protecție pe întregul teritoriu al Uniunii, demonstrând, totodată, capacitatea Uniunii de a aborda cazurile grave de criminalitate organizată. Astfel de acțiuni ar putea contribui, de asemenea, la soluționarea provocărilor comune în ceea ce privește combaterea criminalității organizate, inclusiv a spălării banilor.

(4)

Un program pentru protecția monedei euro împotriva falsificării contribuie la sensibilizarea cetățenilor Uniunii, la sporirea încrederii cetățenilor în această monedă și la îmbunătățirea protecției monedei euro, în special printr-o diseminare constantă a rezultatelor acțiunilor susținute prin acest program.

(5)

O protecție solidă a monedei euro împotriva falsificării este o componentă esențială a securității și competitivității economiei Uniunii, acest aspect fiind direct legat de obiectivul Uniunii de a îmbunătăți funcționarea eficientă a uniunii economice și monetare.

(6)

Sprijinul anterior acordat pentru astfel de acțiuni, prin Deciziile 2001/923/CE (5) și 2001/924/CE (6) ale Consiliului, care au fost modificate și extinse ulterior prin Deciziile 2006/75/CE (7), 2006/76/CE (8), 2006/849/CE (9) și 2006/850/CE (10) ale Consiliului și prin Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (11), a făcut posibilă intensificarea acțiunilor Uniunii și ale statelor membre în domeniul protecției monedei euro împotriva falsificării. Obiectivele programului pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioadele precedente au fost îndeplinite cu succes.

(7)

În 2017, Comisia a efectuat o evaluare intermediară a programului multianual de acțiune instituit prin Regulamentul (UE) nr. 331/2014 (programul „Pericles 2020”), susținută de un raport independent. Deși raportul referitor la programul Pericles 2020 este, la nivel global, pozitiv, în acesta se exprimă preocupări cu privire la numărul limitat de autorități competente care solicită implementarea acțiunilor din cadrul programului Pericles 2020 și cu privire la calitatea indicatorilor de performanță principali utilizați pentru măsurarea rezultatelor programului Pericles 2020. În Comunicarea sa către Parlamentul European și către Consiliu privind evaluarea intermediară a programului Pericles 2020 și în evaluarea sa ex ante sub forma unui document de lucru al serviciilor care însoțește propunerea respectivă, Comisia a concluzionat, ținând seama de concluziile și recomandările din evaluarea intermediară, că ar trebui susținută continuarea programului Pericles 2020 și după 2020, având în vedere valoarea sa adăugată pentru Uniune, impactul său pe termen lung și sustenabilitatea acțiunilor sale, precum și contribuția sa la combaterea criminalității organizate.

(8)

Evaluarea intermediară a recomandat ca acțiunile finanțate în cadrul programului Pericles 2020 să fie continuate, abordând totodată necesitatea de a simplifica depunerea cererilor, de a încuraja diferențierea beneficiarilor și participarea unui număr cât mai mare de autorități competente din diverse țări la activitățile programului Pericles 2020, de a se concentra în continuare pe amenințările emergente și recurente în materie de falsificare și de a optimiza indicatorii principali de performanță.

(9)

Au fost depistate activități susținute de falsificare în țări terțe, falsificarea monedei euro dobândind o dimensiune internațională din ce în ce mai mare. Prin urmare, activitățile de consolidare a capacităților și de formare care implică autoritățile competente din țări terțe ar trebui să fie considerate esențiale pentru a asigura protecția efectivă a monedei euro și ar trebui să fie încurajate și mai puternic în contextul continuării programului Pericles 2020.

(10)

Ar trebui să fie adoptat un nou program pentru perioada 2021-2027 (programul „Pericles IV”). Ar trebui să se asigure că programul Pericles IV este coerent și complementar cu alte programe și acțiuni relevante. Comisia ar trebui așadar să desfășoare toate consultările necesare cu privire la evaluarea nevoilor de protecție a monedei euro cu principalele părți implicate, în special autoritățile naționale competente desemnate de statele membre, Banca Centrală Europeană (BCE) și Europol, în cadrul comitetului menționat în Regulamentul (CE) nr. 1338/2001, mai ales în ceea ce privește schimburile, asistența și formarea profesională, în scopul aplicării programului Pericles IV. În plus, la implementarea programului Pericles IV, Comisia ar trebui să se bazeze pe vasta experiență a BCE în ceea ce privește desfășurarea activităților de formare și transmiterea de informații privind bancnotele euro falsificate.

(11)

Prezentului regulament i se aplică normele financiare orizontale adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în temeiul articolului 322 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Normele respective sunt prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (12) („Regulamentul financiar”) și determină în special procedura de stabilire și execuție a bugetului prin granturi, achiziții publice, premii și execuție indirectă și prevăd controale ale responsabilității actorilor financiari. Normele adoptate în temeiul articolului 322 din TFUE includ, de asemenea, un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.

(12)

Întrucât obiectivele prezentului regulament, și anume de a facilita cooperarea între statele membre și între Comisie și statele membre pentru protejarea monedei euro împotriva falsificării, fără a aduce atingere responsabilităților statelor membre și prin utilizarea resurselor într-un mod mai eficient decât la nivel național, de a asista statele membre în ceea ce privește protecția colectivă a monedei euro și de a încuraja utilizarea structurilor comune ale Uniunii pentru intensificarea cooperării și a schimbului cuprinzător de informații, efectuat la timp, între autoritățile competente, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestor obiective.

(13)

Programul Pericles IV ar trebui să fie implementat în conformitate cu cadrul financiar multianual prevăzut în Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului (13).

(14)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru implementarea programului Pericles IV, ar trebui să fie conferite competențe de executare Comisiei. Comisia ar trebui să adopte programe anuale de lucru care să stabilească prioritățile, defalcarea bugetului și criteriile de evaluare a granturilor acordate pentru acțiuni. Cazurile excepționale și motivate corespunzător în care este necesară o majorare a ratei de cofinanțare pentru a acorda statelor membre o flexibilitate economică mai mare, permițându-le astfel să realizeze și să finalizeze proiecte de protecție și salvgardare a monedei euro într-un mod satisfăcător, ar trebui să facă parte din programele anuale de lucru.

(15)

Prezentul regulament stabilește un pachet financiar pentru programul Pericles IV care constituie principala valoare de referință, în înțelesul punctului 18 din Acordul interinstituțional din 16 decembrie 2020 (14), pentru Parlamentul European și pentru Consiliu în cursul procedurii bugetare anuale.

(16)

În vederea evaluării în mod efectiv progresul programului Pericles IV în scopul realizării obiectivelor acestuia, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea Anexei cu privire la indicatori, acolo unde se consideră necesar în scopul evaluării, precum și al completării prezentului regulament cu dispoziții privind stabilirea unui cadru de monitorizare și evaluare. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (15). În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții statelor membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(17)

În conformitate cu Regulamentul financiar, cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (16), precum și cu Regulamentele (CE, Euratom) nr. 2988/95 (17), (Euratom, CE) nr. 2185/96 (18) și (UE) 2017/1939 (19) ale Consiliului, interesele financiare ale Uniunii trebuie să fie protejate prin măsuri proporționale, inclusiv prin măsuri referitoare la prevenirea, depistarea, corectarea și investigarea neregulilor, inclusiv a fraudei, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin impunerea de sancțiuni administrative. În special, în conformitate cu Regulamentele (Euratom, CE) nr. 2185/96 și (UE, Euratom) nr. 883/2013, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) are competența de a desfășura investigații administrative, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, pentru a stabili dacă a avut loc o fraudă, un act de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii.

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939, Parchetul European (EPPO) este împuternicit să investigheze și să urmărească penal infracțiuni care afectează interesele financiare ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului (20). În conformitate cu Regulamentul financiar, orice persoană sau entitate care primește fonduri din partea Uniunii trebuie să coopereze pe deplin pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii, să acorde drepturile necesare și să permită accesul reprezentanților Comisiei, ai OLAF, ai Curții de Conturi și, în privința statelor membre care participă la forma de cooperare consolidată în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1939, ai EPPO și să se asigure că orice terț implicat în execuția fondurilor Uniunii acordă drepturi echivalente.

(18)

Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare la jumătatea perioadei privind implementarea programului Pericles IV și un raport de evaluare final privind realizarea obiectivelor acestuia. În temeiul punctelor 22 și 23 din Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare, programul Pericles IV ar trebui să fie evaluat pe baza informațiilor colectate în conformitate cu cerințe de monitorizare specifice, evitând totodată sarcinile administrative excesive, în special pentru statele membre, precum și o reglementare excesivă. Cerințele respective ar trebui să includă, după caz, indicatori cuantificabili pe baza cărora să se evalueze efectele programului Pericles IV pe teren.

(19)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 331/2014 ar trebui să fie abrogat.

(20)

Pentru a asigura continuitatea furnizării de sprijin în domeniul de politică relevant și pentru a permite implementarea programului de la începutul cadrului financiar multianual 2021-2027, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență și ar trebui să se aplice, cu efect retroactiv, de la 1 ianuarie 2021,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament instituie un program de schimb, de asistență și de formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (denumit în continuare programul „Pericles IV”), pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2027.

Acesta stabilește obiectivele programului Pericles IV, bugetul pentru perioada 2021-2027, formele de finanțare din partea Uniunii și normele pentru furnizarea acestei finanțări.

Articolul 2

Obiectivele programului

(1)   Obiectivul general al programului Pericles IV este prevenirea și combaterea falsificării și a fraudelor asociate și păstrarea integrității bancnotelor și a monedelor euro, consolidând astfel încrederea cetățenilor și a agenților economici în autenticitatea acestor bancnote și monede și, prin urmare, sporind încrederea în economia Uniunii, asigurând totodată sustenabilitatea finanțelor publice.

(2)   Obiectivul specific al programului Pericles IV este protecția bancnotelor și a monedelor euro împotriva falsificării și fraudelor asociate prin sprijinirea și completarea măsurilor întreprinse de statele membre și prin acordarea de asistență autorităților competente naționale și ale Uniunii în eforturile lor de a stabili o cooperare strânsă și periodică între ele și cu Comisia și un schimb de bune practici, incluzând, după caz, țările terțe și organizațiile internaționale.

Articolul 3

Buget

(1)   Pachetul financiar pentru implementarea programului Pericles IV pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027 se stabilește la 6 193 284 EUR în prețuri curente.

(2)   Parlamentul European și Consiliul autorizează creditele anuale în limitele stabilite de cadrul financiar multianual.

(3)   Suma menționată la alineatul (1) poate fi utilizată pentru asistență tehnică și administrativă pentru implementarea programului Pericles IV, de exemplu pentru activități de pregătire, monitorizare, control, audit și evaluare, inclusiv sisteme corporative de tehnologie a informației.

Articolul 4

Implementare și forme de finanțare din partea Uniunii

(1)   Programul Pericles IV se implementează prin gestiune directă în conformitate cu Regulamentul financiar.

(2)   Programul Pericles IV este implementat de Comisie în cooperare cu statele membre, prin consultări regulate în diferite stadii ale implementării programului Pericles IV, asigurându-se coerența și evitându-se suprapunerea inutilă cu măsurile relevante adoptate de alte entități competente, în special de BCE și Europol. În acest scop, atunci când pregătește programele de lucru în temeiul articolului 10, Comisia ține seama de activitățile curente și de cele prevăzute ale BCE și de activitățile Europolului în ceea ce privește combaterea falsificării monedei euro și a fraudelor asociate cu moneda euro.

(3)   Sprijinul financiar acordat în cadrul programului Pericles IV pentru acțiunile eligibile enumerate la articolul 6 ia forma unor granturi sau achiziții publice.

Articolul 5

Acțiuni comune

(1)   Acțiunile din cadrul programului Pericles IV pot fi organizate în comun de Comisie și alți parteneri care dețin experiența și cunoștințele relevante, cum ar fi:

(a)

băncile centrale naționale și BCE;

(b)

Centrele de analiză naționale și Centrele naționale de analiză a monedelor;

(c)

Centrul Tehnic și Științific European și monetăriile;

(d)

Europol, Eurojust și Interpol;

(e)

birourile centrale naționale de combatere a falsificării, prevăzute la articolul 12 din Convenția internațională privind stoparea falsificării de monedă, semnată la Geneva la 20 aprilie 1929 (21), precum și alte agenții specializate în prevenirea, detectarea și aplicarea legii în legătură cu falsificarea de monede;

(f)

organisme specializate implicate în domeniul tehnologiilor de duplicare și certificare, tipografii și ateliere de gravură;

(g)

organisme, altele decât cele menționate la literele (a)-(f), care oferă cunoștințe și experiență specifice, inclusiv, dacă este cazul, organisme din țări terțe și, în special, din state aflate în curs de aderare și țări candidate; și

(h)

entități private care au elaborat și demonstrat cunoștințe tehnice și echipe specializate în detectarea bancnotelor și a monedelor false.

(2)   Atunci când acțiunile eligibile sunt organizate în comun de Comisie și BCE, Eurojust, Europol sau Interpol, cheltuielile ocazionate se împart între acestea. În orice caz, fiecare dintre acestea suportă cheltuielile de deplasare și cazare ale propriilor vorbitori invitați.

CAPITOLUL II

ELIGIBILITATE

Articolul 6

Acțiuni eligibile

(1)   Programul Pericles IV furnizează sprijin financiar pentru următoarele acțiuni, în condițiile prevăzute în programele anuale de lucru menționate la articolul 10:

(a)

schimbul și diseminarea de informații, în special prin organizarea de ateliere, reuniuni și seminare, inclusiv a unor sesiuni de formare, plasare țintită și schimburi de personal între autoritățile naționale competente și alte acțiuni similare. Schimbul de informații vizează, între altele:

bunele practici în prevenirea falsificării și a fraudelor legate de moneda euro;

metodologiile pentru monitorizarea și analiza impactului economic și financiar al falsificării;

funcționarea bazelor de date și a sistemelor de avertizare timpurie;

utilizarea instrumentelor de detectare, inclusiv a celor asistate de calculator;

metodele de anchetă și investigare;

asistența științifică, inclusiv monitorizarea noilor evoluții;

protecția monedei euro în afara Uniunii;

acțiuni de cercetare;

furnizarea de cunoștințe și experiență operaționale specifice;

(b)

asistența tehnică, științifică și operațională considerată necesară în cadrul programului Pericles IV, inclusiv, în special:

orice măsură adecvată care permite constituirea la nivelul Uniunii a unor resurse pedagogice, de exemplu o culegere de legislație a Uniunii, buletine de informare, manuale cu instrucțiuni practice, glosare și lexicoane, baze de date, în special în domeniul asistenței științifice sau al monitorizării evoluțiilor tehnologice sau al aplicațiilor de asistență informatice, cum ar fi programele informatice;

studii relevante cu o dimensiune multidisciplinară și transnațională, inclusiv cercetarea cu privire la elemente inovatoare în materie de securitate;

dezvoltarea de instrumente și metode de asistență tehnică pentru a facilita desfășurarea acțiunilor de detectare la nivelul Uniunii;

sprijin pentru cooperare în operațiuni în care sunt implicate cel puțin două țări, atunci când acest sprijin nu poate fi pus la dispoziție de alte programe ale instituțiilor și organelor Uniunii;

(c)

achiziționarea de echipamente care urmează a fi utilizate de către autoritățile specializate în combaterea falsificării din țări terțe pentru protejarea monedei euro împotriva falsificării, în conformitate cu articolul 7 alineatul (2).

(2)   Programul Pericles IV ține seama de aspectele transnaționale și multidisciplinare ale combaterii falsificării, vizând participarea următoarelor grupuri:

(a)

personalul agențiilor implicate în detectarea și combaterea falsificării, în special forțele de poliție, autoritățile vamale și administrațiile financiare, în funcție de atribuțiile specifice ale acestora la nivel național;

(b)

personalul serviciilor de informații;

(c)

reprezentanți ai băncilor centrale naționale, ai monetăriilor, ai băncilor comerciale și ai altor intermediari financiari, în special în ceea ce privește obligațiile instituțiilor financiare;

(d)

funcționari în sistemul judiciar, avocați specializați și membri ai instanțelor din acest domeniu;

(e)

orice alt grup de specialiști vizat, cum ar fi camerele de comerț și industrie sau alte structuri comparabile, capabile să asigure accesul la întreprinderi mici și mijlocii, comercianți cu amănuntul și societăți de transport de numerar.

(3)   Grupurile menționate la alineatul (2) pot include participanți din țări terțe.

CAPITOLUL III

GRANTURI

Articolul 7

Granturi

(1)   Granturile din cadrul programului Pericles IV se acordă și se gestionează în conformitate cu titlul VIII din Regulamentul financiar.

(2)   Pentru acțiunile implementate prin granturi, achiziționarea de echipamente nu poate constitui singura componentă a acordului de grant.

Articolul 8

Rate de cofinanțare

Rata de cofinanțare pentru granturile acordate în cadrul programului Pericles IV nu depășește 75 % din costurile eligibile. În cazuri excepționale și motivate corespunzător, definite în programele anuale de lucru menționate la articolul 10, rata de cofinanțare nu depășește 90 % din costurile eligibile.

Articolul 9

Entități eligibile

Entitățile eligibile pentru finanțare în cadrul programului Pericles IV sunt autoritățile naționale competente astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1338/2001.

CAPITOLUL IV

PROGRAMARE, MONITORIZARE ȘI EVALUARE

Articolul 10

Programe de lucru

(1)   În scopul implementării programului Pericles IV, Comisia adoptă programe de lucru, astfel cum se menționează la articolul 110 din Regulamentul financiar.

(2)   În ceea ce privește granturile, pe lângă cerințele prevăzute la articolul 110 din Regulamentul financiar, programul de lucru precizează criteriile esențiale de selecție și de atribuire și rata maximă de cofinanțare posibilă.

Articolul 11

Exercitarea delegării de competențe

(1)   Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate prevăzută la articolul 12 alineatul (2) se conferă Comisiei pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027.

(3)   Delegarea de competențe prevăzută la articolul 12 alineatul (2) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

(5)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(6)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 12 alineatul (2) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de trei luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu trei luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 12

Monitorizare

(1)   În anexă sunt prevăzuți indicatori pentru raportarea progreselor înregistrate de programul Pericles IV în direcția îndeplinirii obiectivului specific prevăzut la articolul 2.

(2)   Pentru a se asigura evaluarea eficace a progreselor înregistrate în cadrul programului Pericles IV în direcția îndeplinirii obiectivelor sale, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate, în conformitate cu articolul 11, pentru a modifica anexa în ceea ce privește indicatorii, în cazul în care se consideră necesar în scopul evaluării, și pentru a completa prezentul regulament cu dispoziții privind stabilirea unui cadru de monitorizare și de evaluare.

(3)   Comisia furnizează anual Parlamentului European, Consiliului și BCE informații cu privire la rezultatele programului Pericles IV, ținând seama de indicatorii cantitativi și calitativi stabiliți în anexă.

(4)   Țările participante și ceilalți beneficiari furnizează Comisiei toate datele și informațiile necesare pentru a permite monitorizarea și evaluarea programului Pericles IV.

Articolul 13

Evaluare

(1)   Se realizează o evaluare independentă a programului Pericles IV la jumătatea perioadei, imediat ce sunt disponibile suficiente informații cu privire la implementarea programului Pericles IV, dar nu mai târziu de patru ani de la începerea implementării programului.

(2)   La finalul implementării programului Pericles IV, dar nu mai târziu de doi ani de la sfârșitul perioadei indicate la articolul 1, Comisia efectuează o evaluare finală a programului Pericles IV.

(3)   Comisia comunică Parlamentului European, Consiliului și BCE concluziile evaluărilor, însoțite de observațiile sale.

CAPITOLUL V

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Articolul 14

Informare, comunicare și vizibilitate

(1)   Destinatarii finanțării din partea Uniunii recunosc originea fondurilor respective și asigură vizibilitatea finanțării Uniunii, în special cu ocazia promovării acțiunilor și a rezultatelor acestora, oferind informații coerente, eficace și proporționate adresate unor categorii de public diverse, printre care mass-media și publicul larg.

(2)   Comisia implementează acțiuni de informare și comunicare privind programul Pericles IV și acțiunile întreprinse în temeiul programului Pericles IV și rezultatele obținute.

(3)   Resursele financiare alocate programului Pericles IV contribuie, de asemenea, la comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii, în măsura în care prioritățile respective sunt legate de obiectivele menționate la articolul 2.

Articolul 15

Abrogare

Regulamentul (UE) nr. 331/2014 se abrogă de la 1 ianuarie 2021.

Articolul 16

Dispoziții tranzitorii

(1)   Prezentul regulament nu aduce atingere continuării sau modificării acțiunilor inițiate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 331/2014, care continuă să se aplice acțiunilor respective până la încheierea lor.

(2)   Pachetul financiar aferent programului Pericles IV poate acoperi, de asemenea, cheltuielile de asistență tehnică și administrativă necesare pentru a asigura tranziția între programul Pericles IV și măsurile adoptate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 331/2014.

Articolul 17

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

Adoptat la Bruxelles, 20 mai 2021.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

A. P. ZACARIAS


(1)  JO C 378, 19.10.2018, p. 2.

(2)  Poziția Parlamentului European din 13 februarie 2019 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și poziția Consiliului în primă lectură din 13 aprilie 2021 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial). Poziția Parlamentului European din 18 mai 2021 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 al Consiliului din 28 iunie 2001 de definire a măsurilor necesare protecției monedei euro împotriva falsificării (JO L 181, 4.7.2001, p. 6).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1339/2001 al Consiliului din 28 iunie 2001 privind extinderea efectelor Regulamentului (CE) nr. 1338/2001 de definire a măsurilor necesare protecției monedei euro împotriva falsificării la statele membre care nu au adoptat euro ca monedă unică (JO L 181, 4.7.2001, p. 11).

(5)  Decizia 2001/923/CE a Consiliului din 17 decembrie 2001 privind înființarea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles”) (JO L 339, 21.12.2001, p. 50).

(6)  Decizia 2001/924/CE a Consiliului din 17 decembrie 2001 de extindere a efectelor deciziei de instituire a unui program de schimb, asistență și formare în vederea protejării monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles”) asupra statelor membre care nu au adoptat euro ca monedă unică (JO L 339, 21.12.2001, p. 55).

(7)  Decizia 2006/75/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 de modificare și prelungire a Deciziei 2001/923/CE privind crearea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericle”) (JO L 36, 8.2.2006, p. 40).

(8)  Decizia 2006/76/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 de extindere la statele membre neparticipante a aplicării Deciziei 2006/75/CE de modificare și extindere a Deciziei 2001/923/CE privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles”) (JO L 36, 8.2.2006, p. 42).

(9)  Decizia 2006/849/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006 de modificare și prelungire a Deciziei 2001/923/CE privind crearea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles”) (JO L 330, 28.11.2006, p. 28).

(10)  Decizia 2006/850/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006 de extindere la statele membre neparticipante a aplicării Deciziei 2006/849/CE de modificare și extindere a Deciziei 2001/923/CE privind înființarea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles”) (JO L 330, 28.11.2006, p. 30).

(11)  Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles 2020”) și de abrogare a Deciziilor 2001/923/CE, 2001/924/CE, 2006/75/CE, 2006/76/CE, 2006/849/CE și 2006/850/CE ale Consiliului (JO L 103, 5.4.2014, p. 1).

(12)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(13)  Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului din 17 decembrie 2020 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 (JO L 433 I, 22.12.2020, p. 11).

(14)  Acordul interinstituțional din 16 decembrie 2020 dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară, precum și privind noile resurse proprii, inclusiv o foaie de parcurs în vederea introducerii de noi resurse proprii (JO L 433 I, 22.12.2020, p. 28).

(15)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.

(16)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).

(17)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (JO L 312, 23.12.1995, p. 1).

(18)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).

(19)  Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).

(20)  Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (JO L 198, 28.7.2017, p. 29).

(21)  Liga Națiunilor, Seria Tratate nr. 2623 (1931), p. 372.


ANEXĂ

INDICATORI DE EVALUARE A PROGRAMULUI PERICLES IV

Programul Pericles IV va fi monitorizat îndeaproape pe baza unui set de indicatori care au scopul de a măsura, cu sarcini și costuri administrative minime, măsura în care au fost îndeplinite obiectivele generale și specifice ale programului Pericles IV. În acest scop, se vor colecta date cu privire la următorul set de indicatori principali:

(a)

numărul de monede și bancnote euro falsificate detectate;

(b)

numărul de ateliere clandestine desființate;

(c)

numărul de autorități competente care solicită participarea la programul Pericles IV;

(d)

gradul de satisfacție al participanților la acțiunile finanțate prin programul Pericles IV; și

(e)

reacția participanților care au participat deja la acțiuni Pericles anterioare cu privire la impactul programului Pericles IV asupra activităților lor de protejare a monedei euro împotriva falsificării.

Datele și informațiile privind indicatorii principali de performanță sunt colectate anual de către Comisie și beneficiarii programului Pericles IV, după cum urmează:

Comisia colectează datele referitoare la numărul de bancnote și monede euro falsificate;

Comisia colectează datele referitoare la numărul de ateliere clandestine desființate;

Comisia colectează datele referitoare la numărul de autorități competente care solicită participarea la programul Pericles IV;

Comisia și beneficiarii programului Pericles IV colectează datele referitoare la gradul de satisfacție al participanților la acțiunile finanțate prin programul Pericles IV;

Comisia și beneficiarii programului Pericles IV colectează datele referitoare la reacția participanților care au participat deja la acțiuni Pericles anterioare cu privire la impactul programului Pericles IV asupra activităților lor de protejare a monedei euro împotriva falsificării.


Top