Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0372

    Decizia (PESC) 2021/372 a Consiliului din 2 martie 2021 de modificare a Deciziei (PESC) 2020/1999 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului

    JO L 71I, 2.3.2021, p. 6–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/372/oj

    2.3.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    LI 71/6


    DECIZIA (PESC) 2021/372 A CONSILIULUI

    din 2 martie 2021

    de modificare a Deciziei (PESC) 2020/1999 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29,

    având în vedere Decizia (PESC) 2020/1999 a Consiliului din 7 decembrie 2020 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului (1), în special articolul 5 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    La 7 decembrie 2020, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2020/1999.

    (2)

    La 18 ianuarie 2021, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate a emis o declarație în numele Uniunii prin care a condamnat detenția politicianului rus din opoziție Aleksei Navalnîi, care a avut loc la întoarcerea acestuia la Moscova la 17 ianuarie 2021 și a solicitat eliberarea sa imediată.

    (3)

    La 22 februarie 2021, Consiliul Afaceri Externe a convenit să continue lucrările privind viitoare măsuri restrictive ca răspuns la încălcări grave ale drepturilor omului.

    (4)

    În acest context și având în vedere continuitatea și gravitatea încălcărilor drepturilor omului în Rusia, patru persoane ar trebui incluse pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor cărora li se aplică măsuri restrictive, prevăzută în anexa la Decizia (PESC) 2020/1999.

    (5)

    Prin urmare, Decizia (PESC) 2020/1999 ar trebui modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Anexa la Decizia (PESC) 2020/1999 se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 2 martie 2021.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    A. P. ZACARIAS


    (1)  JO L 410 I, 7.12.2020, p. 13.


    ANEXĂ

    Următoarele rubrici se adaugă pe lista persoanelor fizice prevăzută la secțiunea „A. Persoane fizice” din anexa la Decizia (PESC) 2020/1999:

     

    Nume (Transcriere din ortografia rusă)

    Nume (ortografia rusă)

    Informații de identificare

    Motivele înscrierii pe listă

    Data includerii pe listă

    „1.

    Alexander (Alexandr) Petrovich KALASHNIKOV

    Aлександр Петрович КАЛАШНИКОВ

    Funcția (funcții): directorul Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN)

    Data nașterii: 27.1.1964

    Locul nașterii: Tatarsk, regiunea (oblast) Novosibirsk, RSFS Rusă (în prezent, Federația Rusă)

    Cetățenia: rusă

    Sexul: masculin

    Alexander Kalashnikov este directorul Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) de la 8 octombrie 2019. În această funcție, el supraveghează toate activitățile FSIN. În calitatea sa de director al FSIN, este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia, inclusiv de arestări și detenții arbitrare.

    În cazul lui Aleksei Navalnîi, în timp ce domnul Navalnîi se afla în convalescență în Germania (septembrie 2020-ianuarie 2021), după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, FSIN a solicitat, la 28 decembrie 2020, ca acesta să se prezinte imediat în fața unui consilier de probațiune, în caz contrar fiind pasibil de o pedeapsă cu închisoarea pentru încălcarea unei condamnări cu suspendare pentru fraudă. În 2018, respectiva condamnare pentru fraudă fusese considerată drept arbitrară și inechitabilă de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. La 17 ianuarie 2021, acționând pe baza ordinelor lui Alexander Kalashnikov, ofițerii FSIN l-au reținut pe Alexei Navalnîi la sosirea acestuia pe aeroportul din Moscova. Arestarea lui Alexei Navalnîi se bazează pe o decizie din partea tribunalului orașului Himki, care la rândul său a fost emisă la solicitarea FSIN. La sfârșitul lunii decembrie 2020 FSIN solicitase deja ca o instanță să înlocuiască condamnarea lui Alexei Navalnîi cu suspendare cu o pedeapsă cu închisoarea. La 17 februarie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus ca Guvernul Rusiei să îl elibereze pe Aleksei Navalnîi.

    2 martie 2021

    2.

    Alexander (Alexandr) Ivanovich BASTRYKIN

    Алексaндр Ивaнович БАСТРЫКИН

    Funcție (funcții): președintele Comisiei de Anchetă a Federației Ruse

    Data nașterii: 27.8.1953

    Locul nașterii: Pskov, RSFS Rusă (în prezent, Federația Rusă)

    Cetățenia: rusă

    Sexul: masculin

    Alexander Bastrykin este președintele Comisiei de Anchetă a Federației Ruse (denumită în continuare «comisia») din ianuarie 2011 (și președinte interimar în perioada octombrie 2010-decembrie 2010). În această funcție, el supraveghează toate activitățile comisiei. În mod oficial, comisia este prezidată de președintele Rusiei. În calitatea de președinte al comisiei, Alexander Bastrykin este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia, inclusiv de arestări și detenții arbitrare.

    Alexander Bastrykin este responsabil de campanii represive larg răspândite și sistematice desfășurate de comisie împotriva opoziției din Rusia, prin care membrii opoziției sunt vizați și anchetați. La 29 decembrie 2020, comisia a lansat o anchetă privind liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, prin care acesta a fost acuzat de fraudă la scară largă. Alexei Navalnîi și alții au publicat articole cu privire la faptul că Alexander Bastrykin deținea compania imobiliară cehă LAW Bohemia în anii 2000.

    2 martie 2021

    3.

    Igor Viktorovich KRASNOV

    Игорь Викторович КРАСНОВ

    Funcție (funcții): procuror general al Federației Ruse

    Data nașterii: 24.12.1975

    Locul nașterii: Arhanghelsk, RSFS Rusă (în prezent, Federația Rusă)

    Cetățenia: rusă

    Sexul: masculin

    Igor Krasnov este procuror general al Federației Ruse din 22 ianuarie 2020 și este fost vicepreședinte al Comisiei de Anchetă a Federației Ruse. În funcția sa de procuror general, acesta supraveghează parchetele din Federația Rusă, parchetele speciale și parchetul militar. În calitatea de procuror general, este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv de detenția arbitrară a unor protestatari, precum și de reprimarea larg răspândită și sistematică a libertății de întrunire pașnică și de asociere și a libertății de opinie și de exprimare.

    Înainte de protestele din 23 ianuarie 2021, parchetul general a avertizat că participanții vor fi trași la răspundere. În plus, parchetul general a solicitat ca Serviciul Federal de Supraveghere în domeniul comunicațiilor, tehnologiei informației și comunicării în masă (Roskomnadzor) să restricționeze accesul la site-urile opoziției și la conturile acesteia pe rețele sociale care conțineau informații cu privire la adunări planificate ale susținătorilor lui Aleksei Navalnîi. La 29 ianuarie 2021, parchetul general a solicitat din nou ca Roskomnadzor să restricționeze accesul la site-urile opoziției și la conturile acesteia pe rețele sociale, de data aceasta înainte de protestele pro-Navalnîi din 30 și 31 ianuarie 2021. S-au trimis atenționări companiilor de internet (Facebook, TikTok, Twitter, Google, Mail.ru Group). Parchetul general a anunțat, de asemenea, că participanții la demonstrații vor fi anchetați.

    Parchetul General a susținut solicitarea Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) de a transforma condamnarea cu suspendare pronunțată împotriva lui Aleksei Navalnîi într-o cauză privind o presupusă fraudă în pedeapsă cu închisoarea. În pofida faptului că condamnarea sa în această cauză fusese considerată arbitrară și inechitabilă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2018, Aleksei Navalnîi a fost arestat la sosirea sa pe aeroportul din Moscova la 17 ianuarie 2021.

    2 martie 2021

    4.

    Viktor Vasilievich (Vasilyevich) ZOLOTOV

    Виктор Васильевич ЗОЛОТОВ

    Funcție (funcții): directorul Serviciului Federal al Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse (Rosgvardia)

    Data nașterii: 27.1.1954

    Locul nașterii: Sasovo, RSFS Rusă (în prezent, Federația Rusă)

    Cetățenia: rusă

    Sexul: masculin

    Viktor Zolotov este directorul Serviciului Federal al Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse (Rosgvardia) de la 5 aprilie 2016 și, prin urmare, este comandantul-șef al Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse, precum și comandantul OMON, unitatea mobilă specială integrată în Rosgvardia. În această funcție, el supraveghează toate activitățile trupelor Rosgvardia și ale OMON. În calitatea sa de director al Rosgvardia, este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia, inclusiv de arestări și detenții arbitrare, precum și de încălcări larg răspândite și sistematice ale libertății de întrunire pașnică și de asociere, în special prin reprimarea violentă a protestelor și a demonstrațiilor.

    Rosgvardia a fost utilizată pentru a reprima demonstrațiile pro-Navalnîi din 23 ianuarie 2021 și s-a raportat utilizarea brutalității și a violenței împotriva protestatarilor de către mulți ofițeri ai OMON și ai Gărzii Naționale. Zeci de jurnaliști au fost țintele agresiunilor forțelor de securitate, inclusiv o corespondentă a Meduza, Kristina Safronova, care a fost lovită de un ofițer al OMON, și Yelizaveta Kirpanova, jurnalistă a Novaya Gazeta, care a fost lovită la cap cu un baston, ceea ce i-a provocat sângerare. Forțele de securitate au deținut în mod arbitrar peste 300 de minori.

    2 martie 2021”


    Top