EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R2180

Regulamentul delegat (UE) 2020/2180 al Comisiei din 18 decembrie 2020 de prelungire a perioadei de referință prevăzute în Regulamentul (UE) 2020/1429 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri pentru o piață feroviară durabilă în contextul epidemiei de COVID-19 (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2020/9260

JO L 433, 22.12.2020, p. 37–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/2180/oj

22.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 433/37


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/2180 AL COMISIEI

din 18 decembrie 2020

de prelungire a perioadei de referință prevăzute în Regulamentul (UE) 2020/1429 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri pentru o piață feroviară durabilă în contextul epidemiei de COVID-19

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2020/1429 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 octombrie 2020 de stabilire a unor măsuri pentru o piață feroviară durabilă în contextul epidemiei de COVID-19 (1), în special articolul 5 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Pandemia de COVID-19 a condus la o diminuare drastică a traficului feroviar din cauza unei scăderi semnificative a cererii și a măsurilor directe luate de statele membre pentru a limita pandemia.

(2)

Aceste circumstanțe sunt în afara controlului întreprinderilor feroviare, care s-au confruntat neîntrerupt cu probleme considerabile de lichiditate, cu pierderi majore și, în unele cazuri, cu riscul de insolvență.

(3)

Pentru a contracara efectele economice negative ale pandemiei de COVID-19 și pentru a sprijini întreprinderile feroviare, Regulamentul (UE) 2020/1429 permite statelor membre să autorizeze administratorii de infrastructură să reducă, să elimine sau să amâne tarifele pentru accesul la infrastructura feroviară. Această posibilitate a fost acordată pentru perioada 1 martie 2020-31 decembrie 2020 („perioada de referință”).

(4)

Limitările impuse în ceea ce privește mobilitatea în perioada pandemiei au avut un impact semnificativ asupra utilizării serviciilor de transport feroviar de călători. Pandemia a condus, de asemenea, la încetinirea sau chiar la încetarea producției în multe sectoare, reducând astfel cantitatea de mărfuri transportate prin transportul feroviar de marfă. Pe baza datelor furnizate de administratorii de infrastructură feroviară din UE-27, rezultă că pandemia a afectat mai puternic segmentul serviciilor de transport de călători și, în special, segmentul serviciilor comerciale de transport de călători, care a fost afectat de o reducere semnificativă a ofertei în toate statele membre. În perioada martie-septembrie 2020, serviciile de transport de călători exprimate în tren-km, au scăzut cu 16,9 % comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, iar serviciile de transport de marfă au scăzut cu 11,1 %. În perioada martie-septembrie 2020, serviciile de transport de călători în temeiul obligației de serviciu public, exprimate în tren-km, au scăzut cu 12,2 % comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, iar serviciile comerciale de transport de călători au scăzut cu 37,3 %. Traficul de călători exprimat în călători-km a scăzut cu 71,2 % în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, iar traficul de marfă exprimat în tone-km a scăzut cu 15,9 %. Această tendință poate avea un impact enorm asupra concurenței pe piețele transportului feroviar de călători, asupra realizării unui spațiu feroviar european cu adevărat unic și, în cele din urmă, asupra tranziției către un sector al transporturilor mai durabil, cu un număr mai mare de călători și mărfuri care circulă pe calea ferată.

(5)

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul de cazuri înregistrate zilnic în Europa a crescut din nou, într-un număr considerabil de zile din octombrie 2020 înregistrându-se peste 300 000 de cazuri noi.

(6)

În noiembrie 2020, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a estimat că „în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE) și Regatul Unit (UK) s-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de infectări cu COVID-19, iar situația actuală reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății publice” și că „situația epidemiologică actuală din majoritatea țărilor reprezintă o preocupare serioasă, deoarece prezintă un risc tot mai mare de transmitere, necesitând acțiuni imediate și țintite în domeniul sănătății publice”.

(7)

Ca urmare a acestei evoluții, statele membre au adoptat din ce în ce mai multe limitări mai stricte în ceea ce privește mobilitatea începând cu luna octombrie. Prin urmare, nu există perspective de redresare rapidă a traficului feroviar pe termen scurt.

(8)

Astfel, se constată că reducerea nivelului traficului feroviar persistă comparativ cu nivelul din perioada corespunzătoare din anii precedenți, pentru care 2019 oferă valorile de referință în conformitate cu articolul 5 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2020/1429, și că această situație este rezultatul impactului pandemiei de COVID-19.

(9)

Previziunile indică o redresare foarte treptată a economiei în următorii doi ani, întrucât indicatorul privind încrederea consumatorilor și indicatorul percepției generale asupra economiei au devenit negativi. În plus, având în vedere datele disponibile pentru perioadele anterioare, orice îmbunătățire în ceea ce privește sănătatea publică, de exemplu datorită disponibilității unui vaccin, presupunând că o astfel de îmbunătățire ar avea loc în prima jumătate a anului 2021, este susceptibilă să exercite efecte pozitive apreciabile asupra traficului feroviar numai cu o întârziere considerabilă. Este probabil ca astfel de efecte pozitive să se materializeze cel mai devreme începând cu a doua jumătate a anului 2021.

(10)

Prin urmare, este probabil ca diminuarea nivelului traficului feroviar să persiste până la momentul respectiv comparativ cu nivelul aferent perioadei corespunzătoare din anii precedenți, iar această situație este cauzată de impactul epidemiei de COVID-19.

(11)

Prin urmare, este necesar să se prelungească perioada de referință stabilită la articolul 1 din regulament până la sfârșitul lunii iunie 2021.

(12)

Se prevede că prezentul regulament delegat va intra în vigoare după încheierea perioadei de referință menționate în prezent la articolul 1 din Regulamentul (UE) 2020/1429. Pentru a se evita incertitudinea juridică, prezentul regulament trebuie adoptat în conformitate cu procedura de urgență prevăzută la articolul 7 din regulament și trebuie să intre în vigoare în regim de urgență în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Articolul 1 din Regulamentul (UE) 2020/1429 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 1

Prezentul regulament stabilește norme temporare privind perceperea de tarife pentru utilizarea infrastructurii feroviare, astfel cum se prevede în capitolul IV din Directiva 2012/34/UE. Prezentul regulament se aplică utilizării infrastructurii feroviare pentru serviciile feroviare naționale și internaționale reglementate de directiva în cauză, în perioada 1 martie 2020-30 iunie 2021 (denumită în continuare «perioada de referință»).”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 decembrie 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 333, 12.10.2020, p. 1.


Top