Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0688

    Regulamentul delegat (UE) 2020/688 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele de sănătate animală pentru circulația în interiorul Uniunii a animalelor terestre și a ouălor pentru incubație (Text cu relevanță pentru SEE) (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 174, 3.6.2020, p. 140–210 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/12/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/688/oj

    3.6.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 174/140


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/688 AL COMISIEI

    din 17 decembrie 2019

    de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele de sănătate animală pentru circulația în interiorul Uniunii a animalelor terestre și a ouălor pentru incubație

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (1), și în special articolul 3 alineatul (5) al doilea paragraf, articolul 125 alineatul (2), articolul 131 alineatul (1), articolul 132 alineatul (2), articolul 135, articolul 136 alineatul (2), articolul 137 alineatul (2), articolul 140, articolul 144 alineatul (1), articolul 146 alineatul (1), articolul 147, articolul 149 alineatul (4), articolul 154 alineatul (1), articolul 156 alineatul (1), articolul 160, articolul 162 alineatele (3) și (4), articolul 163 alineatul (5) literele (b) și (c) și articolul 164 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2016/429 stabilește norme de prevenire și control al bolilor animalelor care sunt transmisibile la animale sau la oameni. În partea IV titlul I capitolele 3-5, el precizează cerințele privind sănătatea animală în ceea ce privește circulația în interiorul Uniunii a animalelor terestre deținute și sălbatice și a materialului germinativ al acestora. De asemenea, regulamentul acordă Comisiei competența de a adopta, prin intermediul actelor delegate, norme de completare a anumitor elemente neesențiale din respectivul regulament. În consecință, pentru a asigura buna funcționare a noului cadru juridic instituit prin Regulamentul (UE) 2016/429, este necesar să se adopte aceste norme.

    (2)

    Normele și măsurile de reducere a riscurilor prevăzute în prezentul regulament sunt necesare în vederea completării cerințelor privind sănătatea animală prevăzute în partea IV titlul I capitolele 3-5 din Regulamentul (UE) 2016/429 în ceea ce privește circulația în interiorul Uniunii a animalelor terestre deținute și sălbatice și a ouălor pentru incubație, pentru a asigura faptul că mărfurile respective nu comportă un risc semnificativ de răspândire a bolilor listate menționate la articolul 5 alineatul (1) și în anexa II din același regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul delegat (UE) 2018/1629 al Comisiei (2), și clasificate în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) 2016/429 prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882 al Comisiei (3). Regulamentul (UE) 2016/429 are drept obiectiv să asigure un cadru de reglementare mai simplu și mai flexibil decât cel existent anterior adoptării sale, asigurând în același timp o abordare a cerințelor de sănătate animală bazată mai mult pe riscuri, precum și îmbunătățirea pregătirii în eventualitatea apariției bolilor animalelor, a prevenirii și a controlului acestora. Totodată, el își propune să reunească într-un singur act normele privind bolile animalelor, pentru ca acestea să nu fie dispersate în mai multe acte diferite. Normele stabilite în prezentul regulament cu privire la anumite materiale germinative, în special cu privire la ouăle pentru incubație, urmează, la rândul lor, aceeași abordare. Conținutul normelor este corelat într-o mare măsură, acestea aplicându-se tuturor operatorilor care transportă animale terestre deținute sau sălbatice sau ouă pentru incubație. În interesul simplității și al transparenței, precum și pentru facilitarea aplicării normelor și evitarea duplicării lor, acestea ar trebui să fie prevăzute într-un singur act, nu în mai multe acte separate cu numeroase referințe încrucișate.

    (3)

    Articolul 5 alineatul (1) și anexa II la Regulamentul (UE) 2016/429, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul delegat (UE) 2018/1629, conțin lista de boli ale animalelor cu relevanță deosebită pentru intervenția Uniunii, în timp ce Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882 le clasifică în funcție de măsurile specifice care se aplică acestora și precizează speciile de animale cărora ar trebui să li se aplice aceste norme. Se consideră că bolile din categoria D prezintă un risc considerabil de răspândire atunci când sunt transportate animale între statele membre.

    (4)

    Există programe de eradicare pentru eradicarea bolilor din categoria B sau C. Normele pentru aceste programe sunt prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2020/689 al Comisiei (4). Aceste programe de eradicare se aplică unei unități, unei zone sau unui stat membru în funcție de boala în cauză, iar printre măsurile necesare se numără anumite garanții privind sănătatea animalelor în cursul transportului animalelor. Totodată, regulamentul delegat menționat mai sus prevede normele pentru recunoașterea statelor membre și a zonelor indemne de boală după finalizarea cu succes a programelor de eradicare. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să prevadă, de asemenea, astfel de garanții privind sănătatea animală în ceea ce privește circulația animalelor către alte state membre sau zone care desfășoară programe de eradicare sau care au un statut recunoscut de indemne de boală.

    (5)

    Pentru a reduce riscul de răspândire a unei boli între statele membre, este necesar să fie prevăzute în prezentul regulament cerințe suplimentare privind sănătatea animală referitoare la bolile menționate la considerentele 3 și 4, la speciile de animale listate pentru respectiva boală în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882, la programele de eradicare și la statutul de indemn de boală. De asemenea, ar trebui luate în considerare standardele relevante recomandate de Codul sanitar pentru animale terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

    (6)

    Articolul 125 din Regulamentul (UE) 2016/429 conține măsurile necesare de prevenire a bolilor care se aplică transportului de animale și împuternicește Comisia să prevadă cerințe suplimentare pentru curățarea și dezinfectarea mijloacelor de transport al animalelor terestre deținute și măsuri de biosecuritate pentru reducerea riscurilor posibile ale operațiunilor de transport al acestor animale pe teritoriul Uniunii. Prin urmare, este necesar ca prezentul regulament să prevadă norme mai detaliate privind cerințele structurale referitoare la mijloacele de transport și la containere și cerințe mai detaliate privind biosecuritatea, și să prevadă anumite excepții. Totodată, se aplică o serie de norme și în ceea ce privește operatorii implicați în transportul de anumite materiale germinative, în special de ouă pentru incubație ale păsărilor de curte și ale păsărilor captive, iar astfel de norme ar trebui să fie prevăzute și în prezentul regulament, în temeiul articolului 157 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/429.

    (7)

    Cerințele privind curățarea și dezinfectarea mijloacelor de transport și măsurile de biosecuritate menite să reducă eventualele riscuri care decurg din anumite operațiuni de transport al animalelor au fost stabilite în normele aplicabile înainte de Regulamentul (UE) 2016/429, în special Directivele 64/432/CEE (5), 91/68/CEE (6), 2009/156/CE (7) și 2009/158/CE (8) ale Consiliului pentru operațiunile de transport de bovine, porcine, ovine, caprine și ecvine, păsări de curte și ouă pentru incubație. Cerințele respective și-au dovedit eficacitatea în ceea ce privește prevenirea răspândirii bolilor animalelor în interiorul Uniunii prin intermediul operațiunilor de transport. Prin urmare, este adecvat să se mențină esența acestor cerințe, iar ele să fie adaptate operațiunilor de transport pentru toate animalele terestre deținute și ouăle pentru incubație.

    (8)

    Potrivit articolului 132 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/429, Comisia trebuie să stabilească termenul maxim până la care operatorul unui abator care primește ungulate și păsări de curte deținute, dintr-un alt stat membru, în vederea sacrificării, ar trebui să asigure faptul că respectivele animale sunt sacrificate. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să prevadă acest termen maxim până la care ar trebui să fie sacrificate animalele, pentru a se asigura faptul că starea sănătății lor nu ar compromite starea sănătății animalelor de la locul de destinație. Totodată, Regulamentul (UE) 2016/429 prevede norme privind circulația transporturilor de ungulate susceptibile de infecție cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), care pot prezenta un risc specific de răspândire din cauza transmiterii bolii prin intermediul vectorilor. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să conțină o serie de dispoziții specifice privind sacrificarea animalelor respective.

    (9)

    În ceea ce privește transportul ungulatelor și al păsărilor de curte deținute către alte state membre, articolul 131 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să prevadă norme în ceea ce privește perioadele de reședință, perioada de timp necesară pentru a limita introducerea ungulatelor sau a păsărilor de curte deținute în unități înainte de transport și cerințe suplimentare privind sănătatea animală pentru reducerea riscului de răspândire a bolilor listate, astfel cum se face referire la articolul 9 alineatul (1) litera (d). Prin urmare, este necesar ca în prezentul regulament să se prevadă măsuri adecvate pentru a proteja sănătatea animalelor și a preveni răspândirea bolilor prin intermediul transporturilor de ungulate, păsări de curte și păsări captive. Aceste măsuri ar trebui să țină cont de normele care se aplicau înainte de aplicarea Regulamentului (UE) 2016/429. Astfel de norme pentru ungulate, păsări de curte și păsări captive au fost prevăzute în Directivele 64/432/CEE, 91/68/CEE, 2009/158/CE, 2009/156/CE și, parțial, 92/65/CEE (9) ale Consiliului. În cazurile în care este relevant, respectivele norme ar trebui să introducă cerințe noi sau diferite, în special să țină cont de noile evoluții și standarde științifice sau de lista de boli prevăzută la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 și în Regulamentul delegat (UE) 2018/1629, precum și de clasificarea bolilor din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882.

    (10)

    În mod similar, articolul 160 alineatul (2) și articolul 164 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să adopte acte delegate care stabilesc cerințele de sănătate animală pentru circulația către alte state membre a materialului germinativ provenind de la păsări de curte și păsări captive, adică ouăle pentru incubație. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să prevadă și normele respective.

    (11)

    În principiu, transporturile de animale terestre către un alt stat membru ar trebui să se realizeze direct de la unitatea de origine la locul de destinație din statul membru respectiv. Totuși, prin derogare, aceste transporturi pot fi întrerupte, iar animalele pot fi supuse unor operațiuni de colectare. Aceste operațiuni reprezintă un risc specific pentru răspândirea bolilor animalelor. Potrivit articolului 135 din Regulamentul (UE) 2016/429, Comisia trebuie să adopte acte delegate care prevăd normele ce le completează pe cele prevăzute la articolele 133 și 134 referitoare la operațiunile de colectare pentru ungulate și păsări de curte deținute, atunci când animalele respective sunt transportate către un alt stat membru. Prin urmare, este necesar ca aceste cerințe să fie prevăzute în prezentul regulament.

    (12)

    Conform normelor aplicabile anterior Regulamentului (UE) 2016/429, prevăzute în Directivele 64/432/CEE, 91/68/CEE și 2009/156/CE, unele transporturi de ungulate nu au circulat direct de la o unitate de origine la o unitate de destinație. Distribuitorii, centrele de colectare și centrele de triere grupau animalele cu același statut sanitar, care sosiseră în transporturi din diferite unități, în vederea expedierii către destinațiile corespunzătoare. Normele prevăzute în respectivele directive și-au dovedit eficacitatea în ceea ce privește prevenirea răspândirii bolilor transmisibile ale animalelor în interiorul Uniunii. În consecință, principalele elemente ale acestor norme ar trebui să se păstreze, însă ar trebui să fie actualizate pentru a lua în considerare experiența dobândită cu aplicarea lor, precum și cunoștințele științifice actuale. Ar trebui să se țină cont de articolul 133 din Regulamentul (UE) 2016/429, care prevede că operatorii pot supune ungulatele și păsările de curte deținute la cel mult trei operațiuni de colectare în timpul unui transport dintr-un stat membru de origine către un alt stat membru.

    (13)

    În plus, pentru ungulatele care participă la expoziții și evenimente sportive, culturale și evenimente similare ar trebui prevăzute derogări de la normele privind operațiunile de colectare în temeiul articolului 140 litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/429, întrucât măsurile alternative în vigoare de reducere a riscurilor reduc riscul pe care îl comportă operațiunile respective din perspectiva răspândirii bolilor listate. Aceste derogări sunt prevăzute în prezentul regulament.

    (14)

    Articolul 136 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să prevadă norme detaliate privind circulația anumitor animale terestre deținute, altele decât ungulatele și a păsările de curte, între statele membre.

    (15)

    Înainte de aplicarea Regulamentului (UE) 2016/429, normele Uniunii privind circulația între statele membre a anumitor animale terestre deținute, inclusiv a primatelor, a păsărilor captive, a albinelor și a bondarilor, a câinilor, a pisicilor și a dihorilor domestici, au fost prevăzute în Directiva 92/65/CEE. Cerințele respective și-au dovedit eficacitatea în ceea ce privește reducerea la minimum a riscului de răspândire a bolilor listate între statele membre. În consecință, principalele elemente ale acestor norme ar trebui să se păstreze în prezentul regulament, însă ar trebui să fie actualizate pentru a lua în considerare experiența practică dobândită în urma aplicării lor. În plus, prezentul regulament ar trebui să prevadă posibilități de derogare în cazurile în care sunt instituite măsuri alternative de reducere a riscurilor.

    (16)

    Articolul 3 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să stabilească norme pentru a asigura faptul că partea sa IV este aplicată în mod corect pentru transporturi ale animalelor de companie, altele decât transporturile necomerciale. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să prevadă astfel de norme.

    (17)

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882 menționează speciile de carnivore care prezintă un risc considerabil de răspândire a Echinococcus multilocularis și a virusului rabic atunci când sunt transportate între statele membre. Prin urmare, ar trebui prevăzute cerințe suplimentare privind sănătatea animalelor pentru alte carnivore, pentru a reduce riscul de răspândire a bolilor respective între statele membre.

    (18)

    Articolul 137 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/429 impune Comisiei să stabilească norme detaliate, în plus față de cele menționate la articolul 137 alineatul (1), pentru circulația animalelor terestre deținute către unitățile izolate și pentru circulația animalelor terestre deținute în interiorul acelor unități izolate, în cazul în care există în vigoare măsuri de reducere a riscurilor care să asigure faptul că circulațiile respective nu comportă un risc semnificativ pentru sănătatea animalelor terestre deținute din cadrul unității izolate respective și din unitățile din jur.

    (19)

    Înainte de aplicarea Regulamentului (UE) 2016/429, normele Uniunii privind circulația animalelor terestre deținute în organisme, institute și centre aprobate oficiale erau prevăzute în Directiva 92/65/CEE. Articolele 95 și 137 din Regulamentul (UE) 2016/429 stabilesc conceptul de „unitate izolată” care este echivalentă cu noțiunea de „organism, institut sau centru aprobat oficial” definită la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Directiva 92/65/CEE. În consecință, principalele elemente ale acestor norme anterioare ar trebui să se păstreze, însă ar trebui să fie actualizate pentru a lua în considerare experiența practică dobândită în urma aplicării lor. Ar trebui să se țină cont și de standardele relevante recomandate pentru primate în Codul sanitar pentru animale terestre al OIE.

    (20)

    Articolul 138 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să prevadă norme pentru acordarea de derogări de către autoritatea competentă de la locul de destinație, în completarea celor menționate la articolul 138 alineatele (1) și (2), în ceea ce privește circulația animalelor terestre deținute în scopuri științifice. Înainte de aplicarea Regulamentului (UE) 2016/429, Directiva 92/65/CEE prevedea că pisicile, câinii și dihorii domestici care trebuie transportați în scopuri științifice către un alt stat membru nu trebuie să fie vaccinați antirabic, iar câinii nu trebuia să fi fost tratați împotriva infestării cu Echinococcus multilocularis dacă aceste animale erau destinate unor organisme, instituții sau centre aprobate oficial. Prezentul regulament ar trebui să prevadă o derogare similară.

    (21)

    Articolul 140 litera (a) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să prevadă cerințe specifice de completare a normelor de la articolele sale 126-136 privind circulația animalelor terestre deținute care sunt destinate circurilor, expozițiilor și evenimentelor sportive.

    (22)

    Înainte de aplicarea Regulamentului (UE) 2016/429, normele Uniunii privind circulația animalelor terestre deținute în circuri și în acte cu animale au fost stabilite pe baza Directivei 92/65/CEE, a Regulamentului (CE) nr. 1739/2005 al Comisiei (10) abrogat prin Regulamentul delegat (UE) 2019/2035 al Comisiei (11) începând cu 21 aprilie 2021. Întrucât, în prezent, animalele respective sunt transportate către alte state membre fără a fi însoțite de un certificat de sănătate animală atunci când circul sau numărul cu animale de care aparțin se deplasează, prezentul regulament ar trebui să mențină posibilitatea acestor deplasări pe teritoriul Uniunii. Prin urmare, este adecvat ca prezentul regulament să precizeze cerințele privind sănătatea animalelor pentru circulația înspre alte state membre a animalelor terestre deținute în circuri ambulante sau numere cu animale și să se prevadă o derogare de la cerințele de certificare a sănătății animale, astfel cum se prevede la articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429.

    (23)

    Înainte de aplicarea Regulamentului (UE) 2016/429, normele Uniunii privind circulația păsărilor captive destinate expozițiilor în alte state membre erau prevăzute în Directiva 92/65/CEE și în alte acte normative.

    (24)

    Pentru a preveni riscul răspândirii bolilor listate relevante pentru transportul păsărilor captive între statele membre, se recomandă ca prezentul regulament să mențină normele Uniunii privind circulația păsărilor captive destinate expozițiilor într-un alt stat membru. În plus, prezentul regulament ar trebui să conțină și dispoziții specifice privind păsările de pradă care participă la spectacole de zbor în scop de vânătoare și privind porumbeii voiajori care sunt transportați la evenimente sportive din alte state membre.

    (25)

    Articolul 144 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să acorde derogări de la cerințele privind certificarea sănătății animale, prevăzute la articolul 143 alineatul (1), pentru animalele terestre deținute transportate între state membre.

    (26)

    În prezent, conform normelor prevăzute în Directiva 2009/156/CE, ecvinele înregistrate pot fi transportate fără a fi însoțite de un certificat de sănătate animală între statele membre care au pus în aplicare, reciproc, un sistem alternativ de control care prevede garanții relevante privind sănătatea animalelor, echivalente celor prevăzute în certificatul de sănătate animală. Prezentul regulament ar trebui să prevadă o derogare similară. Totuși, ar trebui să fie stabilite condiții speciale privind circulația acestor animale, inclusiv consimțământul statului membru de destinație.

    (27)

    Articolul 144 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să prevadă cerințele privind certificarea sănătății animale în cazul circulației, către alte state membre, a animalelor terestre deținute, cu excepția ungulatelor, a păsărilor de curte și a animalelor destinate unor unități izolate, atunci când un certificat de sănătate animală este neapărat necesar pentru a asigura faptul că transportul respectiv îndeplinește cerințele privind sănătatea animală prevăzute la articolele 124-142 din Regulamentul (UE) 2016/429. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să instituie cerințe privind certificarea sănătății animale care să permită circulația, înspre alte state membre, a transporturilor de păsări captive, albine, bondari (cu excepția bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate), primate, câini, pisici, dihori domestici sau alte carnivore.

    (28)

    De asemenea, articolul 164 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să prevadă cerințele privind certificarea și notificarea sănătății animale pentru circulația către alte state membre a materialului germinativ provenind de la alte animale terestre deținute decât bovinele, ovinele, caprinele, porcinele și ecvinele, precum și a materialului germinativ provenit de la păsări de curte. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să stabilească cerințe de certificare a sănătății animale care ar permite circulația către alte state membre a transporturilor de ouă pentru incubație provenite de la păsări ținute în captivitate.

    (29)

    De asemenea, circulația altor carnivore decât câinii, pisicile și dihorii domestici către alte state membre ar trebui să fie permisă atunci când nu există un vaccin antirabic autorizat pentru carnivorele respective în statul membru de origine, iar vaccinarea se realizează conform articolului 10 alineatul (1) din Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului (12), care prevede utilizarea medicamentelor în afara cadrului termenilor autorizației de comercializare.

    (30)

    Articolul 146 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 prevede obligația Comisiei de a preciza norme detaliate și informații suplimentare privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru diferite specii și categorii de animale terestre deținute și pentru tipuri specifice de circulație. Articolul 162 alineatul (3) din același regulament prevede obligația Comisiei de a adopta acte delegate privind informațiile care trebuie incluse în certificatul de sănătate animală pentru circulația ouălor pentru incubație între statele membre, ținând cont de informațiile minime care trebuie incluse în certificatul de sănătate animală potrivit articolului 162 alineatul (1). Prin urmare, este necesar să se stabilească conținutul certificatelor care trebuie să însoțească transporturile de animale terestre deținute și de ouă pentru incubație atunci când transporturile respective sunt transportate către un alt stat membru.

    (31)

    Articolul 147 din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să adopte acte delegate privind măsuri specifice care prevăd derogări de la obligația operatorilor de a asigura faptul că animalele sunt însoțite de un certificat de sănătate animală pentru anumite tipuri de transporturi de animalele terestre deținute, sau care completează această obligație. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să conțină norme privind certificarea sănătății animale pentru circulația ungulatelor și a păsărilor de curte prin unități care efectuează operațiunile de colectare prevăzute la articolul 133 din Regulamentul (UE) 2016/429 înainte de a ajunge la destinația finală.

    (32)

    Pentru a asigura faptul că animalele terestre deținute certificate pentru export într-o țară terță și care sunt transportate printr-un alt stat membru până la granițele externe ale Uniunii îndeplinesc cerințele de sănătate animală pentru circulația pe teritoriul Uniunii, operatorii ar trebui să asigure faptul că transporturile de astfel de animale sunt însoțite de certificate de sănătate animală care oferă certificări cel puțin la fel de stricte precum cele necesare pentru circulația ungulatelor sau a păsărilor de curte deținute destinate sacrificării în statul membru în care se află punctul de ieșire.

    (33)

    Articolul 149 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2016/429 împuternicește Comisia să adopte acte delegate care prevăd norme privind verificările și examinările fizice, ale documentelor și ale identității care trebuie efectuate de către medicul veterinar oficial în ceea ce privește diferite specii și categorii de animale terestre deținute, pentru a verifica respectarea cerințelor privind sănătatea animală. Ținând cont de domeniul de aplicare al prezentului regulament, care se extinde la ouăle pentru incubație, prezentul regulament trebuie, prin urmare, să aplice această dispoziție stabilind normele necesare în acest sens, inclusiv termenele pentru efectuarea acestor verificări și examinări și pentru emiterea, de către medicul veterinar oficial, a certificatelor de sănătate animală înainte de transportul animalelor terestre deținute și al ouălor pentru incubație, precum și durata valabilității certificatelor de sănătate animală, inclusiv condițiile pentru prelungirea acestora.

    (34)

    Articolele 152, 153 și 163 din Regulamentul (UE) 2016/429 prevăd obligația operatorilor de a informa în prealabil autoritatea competentă din statul membru de origine cu privire la intenția de transport către un alt stat membru al animalelor terestre deținute și al ouălor pentru incubație și de a furniza toate informațiile necesare pentru a permite autorității competente respective să notifice transportul animalelor terestre deținute și al ouălor pentru incubație autorității competente din statul membru de destinație. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să stabilească norme detaliate cu privire la cerințele de notificare prealabilă de către operatori, informațiile necesare pentru notificarea acestor transporturi și procedurile de urgență pentru astfel de notificări.

    (35)

    Articolul 153 alineatele (2) și (4), articolul 154 alineatul (1) litera (c) și articolul 163 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/429 prevăd utilizarea sistemului „Traces” în vederea notificării atunci când se intenționează transportarea animalelor terestre deținute și a ouălor pentru incubație către un alt stat membru. „Traces” este sistemul informatic veterinar integrat prevăzut în Deciziile 2003/24/CE (13) și 2004/292/CE (14) ale Comisiei. Întrucât articolul 131 din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului (15) prevede instituirea unui sistem de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale (IMSOC) care va încorpora funcții ale sistemului Traces, prezentul regulament ar trebui să facă referire la IMSOC, nu la Traces.

    (36)

    Articolul 155 din Regulamentul (UE) 2016/429 prevede condițiile pentru transportul animalelor terestre sălbatice dintr-un habitat dintr-un stat membru într-un habitat sau într-o unitate din alt stat membru. Prezentul regulament ar trebui să prevadă cerințele privind sănătatea animalelor, certificarea și notificarea pentru astfel de transporturi, în conformitate cu atribuțiile prevăzute la articolul 156 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429.

    (37)

    Prezentul regulament ar trebui să se aplice începând cu 21 aprilie 2021, în concordanță cu data aplicării Regulamentului (UE) 2016/429,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    PARTEA I

    NORME GENERALE

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament completează normele pentru prevenirea și controlul bolilor animale transmisibile la animale sau la oameni prevăzute la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 în ceea ce privește circulația, pe teritoriul Uniunii, a animalelor terestre deținute, a animalelor terestre sălbatice și a ouălor pentru incubație.

    Articolul 2

    Domeniul de aplicare

    (1)   Prezentul regulament se aplică:

    (a)

    animalelor terestre deținute și sălbatice și ouălor pentru incubație;

    (b)

    unităților în care sunt ținute sau sunt supuse operațiunilor de colectare aceste animale și ouă pentru incubație;

    (c)

    operatorilor care dețin aceste animale și ouă pentru incubație;

    (d)

    operatorilor care transportă animale terestre și ouă pentru incubație;

    (e)

    autorităților competente ale statelor membre.

    (2)   Partea II se aplică circulației animalelor terestre deținute și a ouălor pentru incubație doar când aceasta se desfășoară între state membre, cu excepția articolelor 4-6 și a articolului 63, care se aplică, în plus, și circulației animalelor terestre deținute și a ouălor pentru incubație pe teritoriul unui stat membru.

    Articolul 3

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „mijloc de transport” înseamnă vehicul rutier sau feroviar, nave și aeronave;

    2.

    „container” înseamnă orice fel de ladă, cutie, recipient sau altă structură rigidă utilizată pentru transportul de animale sau de ouă și care nu constituie un mijloc de transport;

    3.

    „unitate de producție izolată de mediul exterior” înseamnă o unitate în care structurile acesteia împreună cu măsurile sale stricte de biosecuritate asigură o izolare eficace a producției de animale față de facilitățile asociate și de mediu;

    4.

    „bovină” înseamnă un animal din speciile de ungulate care aparțin genurilor Bison, Bos (inclusiv subgenurile Bos, Bibos, Novibos, Poephagus) și Bubalus (inclusiv subgenul Anoa) și descendenții rezultați din încrucișarea acestor specii;

    5.

    „unitate indemnă de boală” înseamnă o unitate căreia i-a fost acordat statutul de indemnă de boală în conformitate cu cerințele prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    6.

    „statut de indemn(ă) de boală” înseamnă statutul de indemn(ă) de boală al unui stat membru sau al unei zone dintr-un stat membru astfel cum a fost aprobat de Comisie în conformitate cu articolul 36 din Regulamentul (UE) 2016/429;

    7.

    „nu a fost raportată boala” înseamnă că niciun animal sau grup de animale din specia relevantă deținută în unitate nu a fost clasificat drept un caz confirmat în raport cu boala respectivă și că a fost exclusă orice suspiciune privind o astfel de boală;

    8.

    „animale destinate sacrificării” înseamnă animale terestre deținute care urmează să fie transportate la un abator, fie direct, fie după ce sunt supuse unei operațiuni de colectare;

    9.

    „unitate de carantină autorizată” înseamnă o unitate căreia i s-a acordat autorizație în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035;

    10.

    „program de eradicare aprobat” înseamnă un program de eradicare a unei boli implementat într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia astfel cum a fost aprobat de Comisie în conformitate cu articolul 31 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/429;

    11.

    „ovină” înseamnă un animal din speciile de ungulate care aparțin genului Ovis și descendenții rezultați din încrucișările acestor specii;

    12.

    „caprină” înseamnă un animal din speciile de ungulate care aparțin genului Capra și descendenții rezultați din încrucișările acestor specii;

    13.

    „porcină” înseamnă un animal din speciile de ungulate din familia Suidae enumerate în anexa III la Regulamentul (UE) 2016/429;

    14.

    „ecvin” înseamnă un animal din speciile de solipede care aparțin genului Equus (inclusiv caii, măgarii și zebrele) și descendenții rezultați din încrucișările acestor specii;

    15.

    „camelid” înseamnă un animal din speciile de ungulate din familia Camelidae enumerate în anexa III la Regulamentul (UE) 2016/429;

    16.

    „cervid” înseamnă un animal din speciile de ungulate din familia Cervidae enumerate în anexa III la Regulamentul (UE) 2016/429;

    17.

    „alte ungulate deținute” înseamnă alte ungulate deținute decât bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, ecvinele, camelidele și cervidele;

    18.

    „unitate protejată de vectori” înseamnă o parte dintr-o unitate sau toate facilitățile acesteia care sunt protejate împotriva atacurilor culicoidelor prin mijloace fizice și administrative corespunzătoare, cu statutul de unitate protejată de vectori atribuit de autoritatea competentă în conformitate cu articolul 44 din Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    19.

    „perioadă fără vectori” înseamnă, într-o anumită zonă, perioada de inactivitate a culicoidelor, determinată conform părții II capitolul 1 secțiunea 5 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    20.

    „păsări de curte de reproducție” înseamnă păsările de curte în vârstă de 72 de ore sau mai mult, destinate producției de ouă pentru incubație;

    21.

    „păsări de curte pentru producție” înseamnă păsările de curte în vârstă de 72 de ore sau mai mult crescute pentru producția de carne, de ouă pentru consum sau pentru alte produse ori pentru completarea stocului de păsări de vânat;

    22.

    „efectiv de păsări” înseamnă totalitatea păsărilor de curte sau a păsărilor captive cu același statut sanitar, deținute în același sediu sau incintă și care constituie o singură unitate epidemiologică; în crescătorii, acest termen include toate păsările care partajează același spațiu aerian;

    23.

    „pui de o zi” înseamnă toate păsările de curte în vârstă de mai puțin de 72 de ore;

    24.

    „ouă fără patogeni specificați” înseamnă ouă pentru incubație obținute din „efective de pui indemne de patogeni specificați”, astfel cum sunt descrise în Farmacopeea europeană (16) și care sunt destinate exclusiv scopurilor de diagnosticare, de cercetare sau farmaceutice;

    25.

    „animal ecvin înregistrat” înseamnă:

    (a)

    un animal de reproducție de rasă pură din speciile Equus caballus și Equus asinus înscris sau eligibil pentru înscriere în secțiunea principală a unui registru genealogic înființat de o societate de ameliorare sau de un organism de ameliorare recunoscut în conformitate cu articolul 4 sau cu articolul 34 din Regulamentul (UE) 2016/1012;

    (b)

    un animal deținut din specia Equus caballus, înregistrat la o asociație sau organizație internațională, fie în mod direct, fie prin intermediul federației sale naționale sau al sucursalelor sale, care gestionează caii pentru competiții sau curse (denumit în continuare „cal înregistrat”);

    26.

    „primate” înseamnă animalele din speciile care aparține ordinului primate, cu excepția oamenilor;

    27.

    „albină meliferă” înseamnă un animal din specia Apis mellifera;

    28.

    „bondar” înseamnă un animal din speciile care aparțin genului Bombus;

    29.

    „câine” înseamnă un animal deținut din specia Canis lupus;

    30.

    „pisică” înseamnă un animal deținut din specia Felis silvestris;

    31.

    „dihor domestic” înseamnă un animal deținut din specia Mustela putorius furo;

    32.

    „alte carnivore” înseamnă animale din specii care aparțin ordinului carnivorelor, în afara câinilor, a pisicilor și a dihorilor domestici;

    33.

    „circ ambulant” înseamnă o expoziție sau un târg care include animale sau numere cu animale și care intenționează să se deplaseze între statele membre;

    34.

    „număr cu animale” înseamnă orice număr care include animale deținute în scopul unei expoziții sau al unui târg, și care poate face parte dintr-un circ;

    35.

    „porumbel voiajor” înseamnă orice porumbel transportat sau destinat transportului de la porumbarul său de origine la alt stat membru, pentru a fi eliberat ca să zboare înapoi în statul membru de origine.

    PARTEA II

    CIRCULAȚIA ANIMALELOR TERESTRE DEȚINUTE ȘI A OUĂLOR PENTRU INCUBAȚIE PE TERITORIUL UNIUNII

    CAPITOLUL 1

    Cerințe generale pentru circulația animalelor terestre deținute și a ouălor pentru incubație pe teritoriul Uniunii

    Secțiunea 1

    Măsuri de prevenire a bolilor care se aplică transportului pe teritoriul Uniunii, suplimentar față de cele prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/429

    Articolul 4

    Cerințe generale privind mijloacele de transport

    Operatorii, inclusiv transportatorii, asigură faptul că mijloacele de transport folosite pentru transportul animalelor terestre deținute sau al ouălor pentru incubație, cu excepția mijloacelor de transport pentru animale terestre menționate la articolul 6, sunt:

    (a)

    construite astfel încât

    (i)

    animalele sau ouăle pentru incubație să nu poată ieși sau cădea;

    (ii)

    să fie posibilă inspecția vizuală a locului unde sunt ținute animalele;

    (iii)

    să fie prevenite sau reduse la minimum scăpările de excremente de animale, așternut sau hrană pentru animale;

    (iv)

    să fie prevenită sau redusă la minimum scăparea penelor, în cazul păsărilor de curte și al păsărilor captive;

    (b)

    curățate și dezinfectate imediat după orice transport de animale, de ouă pentru incubație sau de orice articol care reprezintă un risc pentru sănătatea animală și, dacă este necesar, curățate și dezinfectate din nou și, în orice caz, uscate sau lăsate să se usuce înainte de încărcarea altor animale sau ouă pentru incubație.

    Articolul 5

    Cerințe privind containerele în care sunt transportate animalele terestre deținute și ouăle pentru incubație

    (1)   Operatorii, inclusiv transportatorii, asigură faptul că containerele în care sunt transportate animalele terestre deținute și ouăle pentru incubație, cu excepția containerelor pentru animale terestre menționate la articolul 6:

    (a)

    respectă cerințele de la articolul 4 litera (a);

    (b)

    conțin doar animale sau ouă pentru incubație din aceeași specie, categorie sau tip și cu aceeași stare de sănătate;

    (c)

    sunt:

    (i)

    fie containere noi și concepute special în acest scop, care vor fi distruse după prima utilizare;

    sau

    (ii)

    curățate și dezinfectate după utilizare și uscate sau lăsate să se usuce înaintea oricărei utilizări ulterioare.

    (2)   În cazul păsărilor de curte și al ouălor pentru incubație, operatorii, inclusiv transportatorii, asigură faptul că pe containerele în care sunt transportate păsările de curte deținute și ouăle pentru incubație în mijloacele de transport sunt afișate următoarele indicații:

    (a)

    pentru pui de o zi și ouă pentru incubație:

    (i)

    numele statului membru de origine;

    (ii)

    numărul de aprobare sau de înregistrare al unității de origine;

    (iii)

    speciile de păsări de curte în cauză;

    (iv)

    numărul de animale sau de ouă pentru incubație;

    (b)

    pentru păsările de reproducție și pentru producție, numărul autorizației sau numărului de înregistrare al unității de origine.

    (3)   În cazul mătcilor transportate în baza derogării de la articolul 49, operatorii, inclusiv transportatorii, asigură faptul că containerele sau întregul transport sunt acoperite cu o plasă fină cu pori de cel mult 2 mm, imediat după examinarea vizuală în vederea certificării sănătății de către medicul veterinar oficial.

    (4)   În cazul bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior, operatorii, inclusiv transportatorii, asigură faptul că ei sunt izolați în timpul transportului în unități epidemiologice separate, fiecare colonie aflându-se într-un container închis care a fost nou sau curățat și dezinfectat înainte de utilizare.

    Articolul 6

    Excepții de la cerințele privind mijloacele de transport și containerele în care sunt transportate animalele terestre deținute și ouăle pentru incubație

    (1)   Cerințele prevăzute la articolele 4 și 5 nu se aplică în cazul transportului de:

    (a)

    animale terestre deținute în circuri ambulante și numere cu animale;

    (b)

    animale din speciile menționate în partea A din anexa I la Regulamentul (UE) 2016/429, cu un efectiv care îl depășește pe cel autorizat în conformitate cu articolul 246 alineatele (1) și (2) din acel regulament, dacă sunt transportate în scopuri necomerciale;

    (c)

    animale din speciile menționate în partea B din anexa I la Regulamentul (UE) 2016/429, transportate în scopuri necomerciale, cu un efectiv care îl depășește pe cel stabilit pentru speciile în cazul cărora au fost adoptate, în conformitate cu articolul 246 alineatul (3), norme care stabilesc numărul maxim de animale de companie din specia vizată.

    (2)   Cerințele prevăzute la articolul 4 litera (b) și la articolul 5 alineatul (1) literele (b) și (c) nu se aplică în cazul transportului de ecvine în interiorul unui stat membru, cu excepția cazului în care ecvinele respective sunt destinate sacrificării.

    (3)   Autoritatea competentă poate decide că cerințele prevăzute la articolul 4 litera (b) nu se aplică transportului:

    (a)

    din interiorul unei unități atunci când:

    (i)

    animalele transportate sunt păstrate în unitate, iar transportul este efectuat de operatorul unității respective;

    și

    (ii)

    mijloacele de transport folosite pentru transportul animalelor terestre deținute sunt curățate și dezinfectate înainte de a ieși din unitate;

    sau

    (b)

    între unități din același stat membru atunci când:

    (i)

    unitățile aparțin aceluiași lanț de aprovizionare;

    și

    (ii)

    mijloacele de transport folosite pentru transportul animalelor terestre deținute sunt curățate și dezinfectate înainte de sfârșitul fiecărei zile dacă în aceste mijloace de transport au fost transportate animale.

    (4)   Cerințele prevăzute la articolul 4 și la articolul 5 alineatele (1) și (2) nu se aplică în cazul transportului de albine și bondari.

    Secțiunea 2

    Cerințe suplimentare privind circulația animalelor terestre către alte state membre în relație cu vaccinarea

    Articolul 7

    Cerințe privind circulația animalelor terestre și a ouălor pentru incubație către un alt stat membru în relație cu vaccinarea împotriva bolilor din categoria A

    Dacă statul membru de origine a introdus vaccinarea împotriva unei boli din categoria A, operatorii transportă animalele terestre sau ouăle pentru incubație către un alt stat membru doar atunci când animalele și ouăle pentru incubație în cauză îndeplinesc condițiile specifice prevăzute în conformitate cu articolul 47 din Regulamentul (UE) 2016/429 pentru boala din categoria A relevantă și animalele din specia listată pentru boala respectivă.

    Secțiunea 3

    Cerințe suplimentare pentru operatorii abatoarelor care primesc animale terestre deținute din alte state membre

    Articolul 8

    Termenul maxim până la care trebuie să fie sacrificate ungulatele și păsările de curte deținute care provin din alte state membre

    Operatorii abatoarelor asigură faptul că ungulatele și păsările de curte deținute care sunt primite dintr-un alt stat membru sunt sacrificate cel târziu în termen de 72 de ore de la sosirea la abator.

    Articolul 9

    Măsuri suplimentare de reducere a riscurilor pentru operatorii abatoarelor

    (1)   Operatorii abatoarelor asigură faptul că animalele din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) sunt sacrificate cel târziu în termen de 24 de ore de la sosirea la abator atunci când provin din alt stat membru și nu îndeplinesc cel puțin unul dintre criteriile următoare:

    (a)

    îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) prevăzute la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    sau

    (b)

    îndeplinesc condițiile menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689 care au fost agreate de autoritatea competentă a statului membru de destinație.

    (2)   Pe lângă cerințele menționate la alineatul (1), atunci când animalele din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) sunt transportate printr-un alt stat membru și nu îndeplinesc cel puțin una dintre condițiile prevăzute la articolul 32 alineatul (1) literele (a)-(c) sau la articolul 32 alineatul (2), operatorii abatoarelor asigură faptul că aceste animale sunt sacrificate în termen de cel mult 24 de ore de la sosirea la abator.

    CAPITOLUL 2

    Cerințe suplimentare privind sănătatea animalelor pentru circulația ungulatelor deținute către alte state membre

    Secțiunea 1

    Bovine

    Articolul 10

    Cerințe privind circulația bovinelor deținute către alte state membre

    (1)   Operatorii transportă bovinele deținute către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele au locuit în permanență în unitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de plecare sau de la naștere, dacă au mai puțin de 30 de zile și, în această perioadă, nu au intrat în contact cu bovine deținute cu un statut sanitar inferior sau care sunt supuse unor restricții privind circulația din rațiuni care țin de sănătatea animalelor sau cu animale deținute care provin dintr-o unitate în care nu erau îndeplinite cerințele menționate la litera (b);

    (b)

    orice animale care intră în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț în ultimele 30 de zile înainte de plecarea animalelor, astfel cum se menționează la litera (a), și care sunt introduse în unitatea în care locuiau animalele respective sunt ținute separat, astfel încât să se prevină contactul direct și indirect cu toate celelalte animale din unitatea respectivă;

    (c)

    animalele provin dintr-o unitate indemnă de infecții cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis fără vaccinare în ceea ce privește bovinele și este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

    (i)

    unitatea se află într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia cu statut de indemn(ă) de infecție cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis în ceea ce privește populația de bovine;

    sau

    (ii)

    animalele au fost supuse unui test vizând infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 1 din anexa I, efectuat, cu rezultate negative, pe un eșantion prelevat în ultimele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul femelelor post-partum, prelevată la cel puțin 30 de zile de la parturiție;

    sau

    (iii)

    animalele au vârsta mai mică de 12 luni;

    sau

    (iv)

    animalele sunt castrate;

    (d)

    animalele provin dintr-o unitate indemnă de infecții cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) și este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele condiții:

    (i)

    unitatea se află într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia cu statutul de indemn(ă) de infecție cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis);

    sau

    (ii)

    animalele au fost supuse unui test vizând infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 2 din anexa I, efectuat, cu rezultate negative, în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    sau

    (iii)

    animalele au vârsta mai mică de șase săptămâni;

    (e)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (f)

    animalele provin dintr-o unitate situată într-o zonă cu o rază de cel puțin 150 km față de unitate, în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii hemoragice epizootice la animalele deținute din speciile listate pentru boala respectivă în ultimii doi ani anteriori plecării;

    (g)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (h)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul în care provin dintr-o unitate în care au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimii doi ani anteriori plecării, după cel mai recent focar, unitatea afectată a rămas supusă unor restricții de circulație până când:

    (i)

    animalele infectate au fost eliminate din unitate;

    și

    (ii)

    animalele rămase în unitate au fost supuse unui test vizând tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) utilizând una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 3 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate la cel puțin șase luni după ce animalele infectate au fost îndepărtate din unitate;

    (i)

    cu excepția bovinelor deținute menționate la articolul 11 alineatul (4), la articolul 12 alineatul (4) și la articolul 13, animalele îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (stereotipuri 1-24) prevăzute la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (j)

    sunt îndeplinite condițiile menționate la articolele 32 și 33, dacă este cazul.

    (2)   Dispozițiile de la alineatul (1) nu se aplică bovinelor deținute destinate sacrificării, astfel cum sunt menționate la articolul 14.

    Articolul 11

    Cerințe suplimentare privind circulația bovinelor deținute către alte state membre sau zone ale acestora, cu statutul de indemne de boală pentru anumite boli specifice

    (1)   Operatorii transportă bovinele deținute către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de leucoza enzootică bovină doar atunci când animalele respectă cerințele de la articolul 10 și cu condiția îndeplinirii cerințelor de la litera (a) sau de la litera (b):

    (a)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu există cazuri de leucoză enzootică bovină;

    sau

    (b)

    dacă animalele provin dintr-o unitate care nu este indemnă de leucoza enzootică bovină, atunci leucoza enzootică bovină nu a fost raportată în unitatea respectivă în ultimele 24 de luni anterioare plecării; și

    (i)

    dacă animalele au peste 24 de luni, ele au fost supuse unui test serologic pentru leucoza enzootică bovină cu una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 4 din anexa I, efectuată cu rezultate negative

    fie pe eșantioane prelevate în două ocazii la un interval de cel puțin patru luni, în timp ce erau izolate de alte bovine din unitate;

    sau

    pe un eșantion prelevat în ultimele 30 de zile anterioare plecării, iar toate bovinele de peste 24 de luni ținute în unitate au fost supuse unui test serologic vizând leucoza enzootică bovină cu una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 4 din anexa I, efectuată, cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate în două ocazii la un interval de cel puțin patru luni, în ultimele 12 luni anterioare plecării animalelor;

    sau

    (ii)

    dacă animalele au mai puțin de 24 de luni, acestea sunt născute din femele care au fost supuse unui test serologic vizând leucoza enzootică bovină cu una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 4 din anexa I, efectuată, cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate în două ocazii la un interval de cel puțin patru luni, în ultimele 12 luni anterioare plecării animalelor.

    (2)   Operatorii transportă bovinele deținute către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă, doar atunci când animalele respectă cerințele de la articolul 10, când animalele nu au fost vaccinate împotriva rinotraheitei infecțioase bovine/vulvovaginitei pustuloase infecțioase și cu condiția îndeplinirii cerințelor de la litera (a) sau de la litera (b):

    (a)

    dacă animalele provin dintr-o unitate indemnă de rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă,

    fie

    (i)

    unitatea este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă;

    sau

    (ii)

    animalele au fost în carantină în ultimele cel puțin 30 de zile anterioare plecării și au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului herpetic bovin integral-1 (BoHV-1) cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 5 din anexa I, cu un rezultat negativ, efectuat pe un eșantion prelevat în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (b)

    dacă animalele provin dintr-o unitate care nu este indemnă de rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă, ele au fost ținute într-o unitate aprobată pentru carantină în ultimele cel puțin 30 de zile anterioare plecării și au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva BoHV-1 cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 5 din anexa I, cu rezultat negativ, efectuat pe un eșantion prelevat cu cel puțin 21 de zile de la începutul carantinei.

    (3)   Operatorii transportă bovinele deținute către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de diareea virală bovină, doar dacă se respectă cerințele de la articolul 10, nu au fost vaccinate împotriva diareii virale bovine și cu condiția îndeplinirii cerințelor de la litera (a) sau de la litera (b):

    (a)

    dacă animalele provin dintr-o unitate în care nu există cazuri de diaree virală bovină,

    (i)

    unitatea fie este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de diareea virală bovină, fie a fost supusă unui regim de testare astfel cum este prevăzut la punctul 1 litera (c) subpunctul (ii) sau (iii) din partea VI capitolul 1 secțiunea 2 din anexa IV la Regulamentul delegat (UE) 2020/689, efectuat, cu rezultate negative, în ultimele patru luni anterioare plecării animalelor;

    sau

    (ii)

    animalele au fost testate individual pentru a exclude prezența virusului diareii virale bovine înaintea plecării acestora;

    (b)

    dacă animalele provin dintr-o unitate care nu este indemnă de diareea virală bovină, ele au fost supuse unui test vizând antigenul sau genomul virusului diareii virale bovine cu una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 6 din anexa I, soldat cu rezultate negative; și

    fie

    (i)

    animalele au fost ținute într-o unitate aprobată pentru carantină timp de cel puțin 21 de zile anterior plecării și, în cazul femelelor gestante, au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului diareii virale bovine cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 6 din anexa I, efectuat, cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate cu cel puțin 21 de zile după începerea carantinei;

    sau

    (ii)

    animalele au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului diareii virale bovine cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 6 din anexa I, efectuat, cu rezultate pozitive, pe eșantioane prelevate fie anterior plecării fie, în cazul femelelor gestante, înaintea inseminării care a precedat gestația actuală.

    (4)   Prin derogare de la dispozițiile articolului 10 alineatul (1) punctul (i), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza transportul bovinelor deținute care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele de la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii limbii albastre (stereotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    (5)   Dispozițiile de la alineatele (1)-(4) nu se aplică bovinelor deținute destinate sacrificării, astfel cum sunt menționate la articolul 14.

    Articolul 12

    Cerințe suplimentare privind circulația bovinelor deținute către alte state membre sau zone ale acestora, cu programe de eradicare aprobate pentru anumite boli

    (1)   Operatorii transportă bovinele deținute către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia care dispune de un program de eradicare aprobat pentru leucoza enzootică bovină doar atunci când animalele respectă cerințele de la articolul 10 și cu condiția îndeplinirii cerințelor de la litera (a) sau de la litera (b):

    (a)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu există cazuri de leucoză enzootică bovină;

    sau

    (b)

    dacă animalele provin dintr-o unitate care nu este indemnă de leucoza enzootică bovină, atunci leucoza enzootică bovină nu a fost raportată în unitatea respectivă în ultimele 24 de luni anterioare plecării animalelor; și

    (i)

    dacă animalele au peste 24 de luni, ele au fost supuse unui test serologic vizând leucoza enzootică bovină cu una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 4 din anexa I, soldat cu rezultate negative,

    fie

    pe eșantioane prelevate în două ocazii la un interval de cel puțin patru luni, în timp ce erau ținute izolate față de alte animale bovine din unitate;

    sau

    pe eșantioane prelevate în ultimele 30 de zile anterioare plecării, cu condiția ca toate bovinele de peste 24 de luni ținute în unitate să fi fost supuse unui test serologic vizând leucoza enzootică bovină cu una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 4 din anexa I, efectuat, cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate în două ocazii la un interval de cel puțin patru luni, în ultimele 12 luni anterioare plecării animalelor;

    sau

    (ii)

    dacă animalele au mai puțin de 24 de luni, acestea sunt născute din femele care au fost supuse unui test serologic vizând leucoza enzootică bovină cu una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 4 din anexa I, efectuată, cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate în două ocazii la un interval de cel puțin patru luni, în ultimele 12 luni anterioare plecării animalelor.

    (2)   Operatorii transportă bovinele deținute către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia care dispune de un program de eradicare aprobat pentru rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă doar atunci când animalele respectă cerințele de la articolul 10 și cu condiția îndeplinirii cerințelor de la litera (a) sau de la litera (b):

    (a)

    dacă animalele provin dintr-o unitate indemnă de rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă,

    fie

    (i)

    unitatea este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă;

    sau

    (ii)

    unitatea este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care dispune de un program aprobat de eradicare pentru rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă;

    sau

    (iii)

    animalele au fost în carantină în ultimele cel puțin 30 de zile anterioare plecării și au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva BoHV-1 integral sau, în cazul animalelor vaccinate cu un vaccin cu deleție gE, a anticorpilor împotriva proteinei gE BoHV-1, cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 5 din anexa I, soldat cu rezultat negativ, efectuat pe un eșantion prelevat în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    sau

    (iv)

    animalele sunt destinate unei unități care deține bovine pentru producția de carne, fără a intra în contact cu bovine din alte unități, de unde sunt transportate direct la abator;

    sau

    (b)

    dacă animalele provin dintr-o unitate care nu este indemnă de rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă, ele au fost ținute într-o unitate aprobată pentru carantină în ultimele cel puțin 30 de zile anterioare plecării și au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva BoHV-1 cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 5 din anexa I, soldat cu rezultat negativ, pe un eșantion prelevat cu cel puțin 21 de zile de la începutul carantinei.

    (3)   Operatorii transportă bovinele deținute către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia care dispune de un program de eradicare aprobat pentru diareea virală bovină doar atunci când animalele respectă cerințele de la articolul 10 și cu condiția îndeplinirii cerințelor de la litera (a) sau de la litera (b):

    (a)

    dacă animalele provin dintr-o unitate în care nu există cazuri de diaree virală bovină,

    (i)

    unitatea este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de diareea virală bovină;

    sau

    (ii)

    unitatea este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care dispune de un program aprobat de eradicare pentru diareea virală bovină;

    sau

    (iii)

    unitatea a fost supusă unui regim de testare astfel cum este prevăzut la punctul 1 litera (c) subpunctul (ii) sau (iii) din partea VI capitolul 1 secțiunea 2 din anexa IV la Regulamentul delegat (UE) 2020/689, efectuat, cu rezultate negative, în ultimele patru luni anterioare plecării;

    sau

    (iv)

    animalele au fost testate individual pentru a exclude prezența virusului diareii virale bovine înaintea plecării;

    sau

    (v)

    animalele sunt destinate unei unități care deține bovine pentru producția de carne, fiind separate de bovinele din alte unități, de unde sunt transportate direct la abator;

    (b)

    dacă animalele provin dintr-o unitate care nu este indemnă de diareea virală bovină, ele au fost supuse unui test serologic vizând antigenul sau genomul virusului diareii virale bovine cu una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 6 din anexa I, soldat cu rezultate negative,

    și

    (i)

    animalele fie au fost ținute într-o unitate aprobată pentru carantină timp de cel puțin 21 de zile anterior plecării și, în cazul femelelor gestante, au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului diareii virale bovine cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 6 din anexa I, efectuat, cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate cu cel puțin 21 de zile după începerea carantinei;

    sau

    (ii)

    animalele au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului diareii virale bovine cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 6 din anexa I, efectuat, cu rezultate pozitive, pe eșantioane prelevate fie anterior plecării fie, în cazul femelelor gestante, înaintea inseminării care a precedat gestația actuală.

    (4)   Prin derogare de la dispozițiile articolului 10 alineatul (1) punctul (i), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația bovinelor deținute care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele de la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia care dispune de un program de eradicare aprobat pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (stereotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    (5)   Dispozițiile de la alineatele (1)-(4) nu se aplică bovinelor deținute destinate sacrificării, astfel cum sunt menționate la articolul 14.

    Articolul 13

    Derogări privind circulația bovinelor deținute către alte state membre sau zone ale acestora care nu au statutul de indemne de boală și care nu dispun de un program aprobat de eradicare pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre

    Prin derogare de la dispozițiile articolului 10 alineatul (1) punctul (i), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația bovinelor deținute care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele de la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau zonă a acestuia care nu are statutul de indemn(ă) de boală și care nu dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (stereotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre că aceste transporturi sunt autorizate. Dacă statul membru de destinație stabilește condiții pentru autorizarea acestor transporturi, condițiile respective pot fi oricare dintre cele menționate la punctele 5-8 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    Articolul 14

    Derogări privind circulația către alte state membre a bovinelor deținute destinate sacrificării

    Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolele 10, 11 și 12, operatorii pot transporta bovinele deținute destinate sacrificării către un alt stat membru atunci când sunt îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    animalele

    fie

    (i)

    provin dintr-o unitate indemnă de infecții cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis cu sau fără vaccinare a bovinelor;

    sau

    (ii)

    sunt castrate;

    sau

    (iii)

    sunt bovine întregi cu vârsta mai mare de 12 luni, care au fost supuse unui test vizând infecțiile cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 1 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe un eșantion prelevat în ultimele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul femelelor post-partum, pe un eșantion prelevat la cel puțin 30 de zile de la parturiție;

    (b)

    animalele fie

    (i)

    provin dintr-o unitate indemnă de infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis);

    sau

    (ii)

    au fost supuse unui test vizând infecțiile cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 2 din anexa I, soldat cu rezultate negative, în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (c)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (d)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (e)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) în ultimele 30 de zile anterioare plecării.

    Secțiunea 2

    Ovine și caprine

    Articolul 15

    Cerințe privind circulația către alte state membre a ovinelor și a caprinelor deținute

    (1)   Operatorii transportă ovinele și caprinele deținute către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele au locuit în permanență în unitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de plecare sau de la naștere, dacă au mai puțin de 30 de zile și, în această perioadă, nu au intrat în contact cu ovine sau caprine deținute cu un statut sanitar inferior sau care sunt supuse unor restricții privind circulația din rațiuni care țin de sănătatea animalelor sau cu animale deținute care provin dintr-o unitate în care nu erau îndeplinite cerințele menționate la litera (b);

    (b)

    orice animale care intră în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț în ultimele 30 de zile înainte de plecarea animalelor, astfel cum se menționează la litera (a), și care sunt introduse în unitatea în care locuiau animalele respective sunt ținute separat, astfel încât să se prevină contactul direct și indirect cu toate celelalte animale din unitatea respectivă;

    (c)

    cu excepția cazului în care transportul se efectuează în conformitate cu articolul 16, ele provin dintr-o unitate indemnă de infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis fără vaccinare a ovinelor și caprinelor; și

    fie

    (i)

    unitatea se află într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia având statutul de indemn(ă) de infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis în ceea ce privește populația de ovine și caprine;

    sau

    (ii)

    animalele au fost supuse unui test vizând infecțiile cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 1 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe un eșantion prelevat în ultimele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul femelelor post-partum, prelevat la cel puțin 30 de zile de la parturiție;

    sau

    (iii)

    animalele au vârsta mai mică de șase luni;

    sau

    (iv)

    animalele sunt castrate;

    (d)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (e)

    animalele provin dintr-o unitate situată într-o zonă cu o rază de cel puțin 150 km față de unitate, în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii hemoragice epizootice la animalele deținute din speciile listate pentru boala respectivă în ultimii doi ani anteriori plecării;

    (f)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (g)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul în care provin dintr-o unitate în care au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimii doi ani anteriori plecării, după cel mai recent focar, unitatea afectată a rămas supusă unor restricții de circulație până când:

    (i)

    animalele infectate au fost eliminate din unitate;

    și

    (ii)

    animalele rămase în unitate au fost supuse unui test vizând tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) utilizând una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 3 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate la cel puțin șase luni după ce animalele infectate au fost îndepărtate din unitate;

    (h)

    cu excepția cazului în care animalele sunt transportate în conformitate cu articolul 17, acestea îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) prevăzute la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (i)

    sunt îndeplinite condițiile menționate la articolele 32 și 33, dacă este cazul.

    (2)   Operatorii transportă ovinele deținute către un alt stat membru doar atunci când se respectă cerințele prevăzute la alineatul (1) și când ele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de infecție cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) în ultimele 42 de zile anterioare plecării.

    (3)   Operatorii transportă caprinele deținute către un alt stat membru doar atunci când se respectă cerințele prevăzute la alineatul (1) și când ele provin dintr-o unitate în care s-au realizat activități de supraveghere pentru infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) în cazul caprinelor deținute în unitate în conformitate cu partea 1 punctele 1 și 2 din anexa II, cel puțin în ultimele 12 luni anterioare plecării și pe parcursul acestei perioade

    (i)

    în unitatea menționată la punctul 1 litera (a) au fost introduse doar caprine din unități care aplică măsurile prevăzute la prezentul alineat;

    (ii)

    dacă au fost raportate infecții cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) ale caprinelor deținute în unitate, s-au luat măsuri în conformitate cu partea 1 punctul 3 din anexa II.

    (4)   Operatorii transportă masculii ovini necastrați deținuți către un alt stat membru doar atunci când sunt respectate cerințele de la alineatele (1) și (2) și cu condiția îndeplinirii următoarelor cerințe:

    (a)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de epididimită ovină (Brucella ovis) în ultimele 12 luni anterioare plecării;

    (b)

    animalele au fost supuse unui test serologic pentru epididimita ovină (Brucella ovis) efectuat, cu rezultate negative, pe un eșantion prelevat în ultimele 30 de zile anterioare plecării.

    (5)   Dispozițiile de la alineatele (1)-(4) nu se aplică ovinelor și caprinelor deținute destinate sacrificării, astfel cum se prevede la articolul 18.

    Articolul 16

    Derogare privind circulația ovinelor și caprinelor deținute către alte state membre sau zone ale acestora care nu au statutul de indemne de infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis

    Prin derogare de la cerințele articolului 15 alineatul (1) litera (c), operatorii pot transporta ovinele și caprinele deținute către un alt stat membru sau zonă a acestuia fără statutul de indemn(ă) de infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis în ceea ce privește ovinele și caprinele dacă ele provin dintr-o unitate indemnă de infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis cu vaccinare a ovinelor și caprinelor.

    Articolul 17

    Derogări privind circulația ovinelor și caprinelor deținute către alte state membre sau zone ale acestora în ceea ce privește infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24)

    Prin derogare de la dispozițiile articolului 15 alineatul (1) litera (h), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația ovinelor și caprinelor deținute care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele de la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau zonă a acestuia

    (a)

    care are statutul de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la faptul că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (b)

    fără statutul de indemn(ă) de boală și fără un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la condițiile în care sunt autorizate aceste transporturi. Dacă statul membru de destinație stabilește condiții pentru autorizarea acestor transporturi, condițiile respective pot fi oricare dintre cele menționate la punctele 5-8 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    Articolul 18

    Derogare privind circulația ovinelor și caprinelor deținute destinate sacrificării către alte state membre

    Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolul 15, operatorii pot transporta ovine și caprine deținute destinate sacrificării către un alt stat membru atunci când sunt îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    animalele sunt identificate individual în conformitate cu articolul 45 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035 sau, alternativ, au fost ținute permanent în unitate timp de cel puțin 21 de zile înainte de plecare sau de la naștere dacă au vârsta mai mică de 21 de zile;

    (b)

    animalele

    fie

    (i)

    provin dintr-o unitate indemnă de infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis cu sau fără vaccinare a ovinelor și caprinelor;

    sau

    (ii)

    au o vârstă mai mare de șase luni și au fost supuse unui test vizând infecțiile cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 1 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe un eșantion prelevat în ultimele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul femelelor post-partum, prelevat la cel puțin 30 de zile de la parturiție;

    sau

    (iii)

    sunt castrate;

    (c)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (d)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (e)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) în ultimele 30 de zile anterioare plecării.

    Secțiunea 3

    Porcine

    Articolul 19

    Cerințe privind circulația porcinelor deținute înspre alte state membre

    (1)   Operatorii transportă porcinele deținute către un alt stat membru numai în cazul în care sunt respectate următoarele cerințe:

    (a)

    animalele au locuit în permanență în unitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de plecare sau de la naștere dacă au mai puțin de 30 de zile și, în această perioadă, nu au intrat în contact cu porcine deținute cu statut sanitar inferior sau care sunt supuse unor restricții privind circulația din rațiuni care țin de sănătatea animalelor sau cu animale deținute care provin dintr-o unitate în care nu erau îndeplinite cerințele menționate la litera (b);

    (b)

    orice animale care intră în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț în ultimele 30 de zile înainte de plecarea animalelor, astfel cum se menționează la litera (a), și care sunt introduse în unitatea în care locuiau animalele respective sunt ținute separat, astfel încât să se prevină contactul direct și indirect cu toate celelalte animale din unitatea respectivă;

    (c)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (d)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii Aujeszky în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (e)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (f)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis în ultimele 42 de zile anterioare plecării și în care, cel puțin în ultimele 12 luni anterioare plecării,

    fie

    (i)

    au fost aplicate măsurile necesare de biosecuritate și de combatere a riscurilor, inclusiv în ceea ce privește condițiile de găzduire și sistemele de hrănire, pentru a preveni transmiterea infecției cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis de la animale sălbatice din speciile listate pentru boala respectivă la porcinele deținute în unitate și au fost introduse doar porcine din unități care aplică măsuri de biosecuritate și de combatere a riscurilor echivalente;

    sau

    (ii)

    porcinele deținute în unitate au fost supravegheate în vederea monitorizării infecției cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis în conformitate cu punctele 1 și 2 din anexa III cel puțin în ultimele 12 luni anterioare plecării și pe parcursul acestei perioade:

    în unitatea menționată la litera (a) au fost introduse doar porcine din unități care aplică măsurile prevăzute la punctul (i) sau la prezentul punct;

    dacă s-au raportat infecții cu complexul Brucella abortus, B. melitensis și B. suis la porcine deținute în unitate, s-au luat măsuri în conformitate cu alineatul (3) din anexa III.

    (2)   Dispozițiile de la alineatul (1) nu se aplică porcinelor deținute destinate sacrificării, astfel cum sunt menționate la articolul 21.

    Articolul 20

    Cerințe suplimentare privind circulația porcinelor deținute către state membre sau zone ale acestora care au statutul de indemne de boală sau care dispun de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii Aujeszky

    (1)   Operatorii transportă porcinele deținute către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Aujeszky doar dacă se respectă cerințele de la articolul 19, animalele nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Aujeszky și cu condiția îndeplinirii cerințelor de la litera (a) sau de la litera (b):

    (a)

    dacă animalele provin dintr-o unitate indemnă de infecția cu virusul bolii Aujeszky,

    fie

    (i)

    unitatea este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Aujeszky;

    sau

    (ii)

    animalele au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului bolii Aujeszky, efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 7 din anexa I, soldat cu rezultat negativ, pe un eșantion prelevat în ultimele 15 zile anterioare plecării lor. Pentru porcinele care au mai puțin de patru luni și sunt născute din femele vaccinate cu un vaccin cu deleție gE, se poate utiliza metoda de diagnostic pentru depistarea anticorpilor împotriva proteinei gE a virusului bolii Aujeszky, menționată în partea 7 din anexa I. Numărul porcinelor testate trebuie să permită cel puțin depistarea unei seroprevalențe de 10 % la nivelul transportului, cu un grad de încredere de 95 %;

    (b)

    dacă animalele provin dintr-o unitate care nu este indemnă de infecția cu virusul bolii Aujeszky, se îndeplinesc următoarele cerințe:

    (i)

    animalele au fost ținute într-o unitate de carantină aprobată timp de cel puțin 30 de zile;

    și

    (ii)

    animalele au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului bolii Aujeszky, efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 7 din anexa I, soldat cu rezultat negativ, pe eșantioane prelevate în două ocazii, la un interval de cel puțin 30 de zile, ultimul eșantion fiind prelevat în ultimele 15 zile anterioare plecării.

    (2)   Operatorii transportă porcinele deținute către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia având un program de eradicare aprobat pentru infecția cu virusul bolii Aujeszky doar atunci când se respectă cerințele de la articolul 19 și cu condiția îndeplinirii cerințelor de la litera (a) sau de la litera (b):

    (a)

    dacă animalele provin dintr-o unitate indemnă de infecția cu virusul bolii Aujeszky,

    fie

    (i)

    unitatea este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Aujeszky;

    sau

    (ii)

    unitatea este situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii Aujeszky;

    sau

    (iii)

    animalele au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului bolii Aujeszky sau a anticorpilor împotriva proteinei gE a virusului bolii Aujeszky, dacă este necesar, efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 7 din anexa I, soldat cu rezultat negativ, pe un eșantion prelevat în ultimele 15 zile anterioare plecării acestora. Numărul porcinelor testate trebuie să permită cel puțin depistarea unei seroprevalențe de 10 % la nivelul transportului, cu un grad de încredere de 95 %;

    (b)

    dacă animalele provin dintr-o unitate care nu este indemnă de infecția cu virusul bolii Aujeszky, se îndeplinesc următoarele cerințe:

    (i)

    ele au fost ținute într-o unitate de carantină aprobată timp de cel puțin 30 de zile;

    și

    (ii)

    ele au fost supuse unui test serologic pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului bolii Aujeszky sau a anticorpilor împotriva proteinei gE a virusului bolii Aujeszky, dacă este necesar, efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 7 din anexa I, soldat cu rezultat negativ, pe eșantioane prelevate în două ocazii, la un interval de cel puțin 30 de zile, ultimul eșantion fiind prelevat în ultimele 15 zile anterioare plecării.

    (3)   Dispozițiile de la alineatele (1) și (2) nu se aplică porcinelor deținute destinate sacrificării, astfel cum se menționează la articolul 21.

    Articolul 21

    Derogare privind circulația porcinelor deținute destinate sacrificării către alte state membre

    (1)   Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolul 19, operatorii pot transporta porcinele deținute destinate sacrificării către un alt stat membru atunci când animalele respective provin dintr-o unitate

    (a)

    în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (b)

    în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării.

    (2)   Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolul 20, operatorii pot transporta porcinele deținute destinate sacrificării către un alt stat membru sau zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Aujeszky sau care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii Aujeszky atunci când sunt îndeplinite cerințele de la alineatul (1) și următoarele cerințe:

    (a)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii Aujeszky în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (b)

    animalele sunt transportate direct la abatorul din statul membru de destinație fără a fi supuse niciunei operațiuni de colectare în statul membru respectiv sau într-o zonă a acestuia, precum și în niciun stat membru sau zonă a acestuia de trecere care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Aujeszky.

    Secțiunea 4

    Ecvine

    Articolul 22

    Cerințe privind circulația ecvinelor deținute către alte state membre

    (1)   Operatorii transportă ecvinele către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimele 30 de zile anterioare plecării sau, în cazul în care provin dintr-o unitate în care au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimii doi ani anteriori plecării, după ultimul focar din cauza căruia unitatea afectată a rămas supusă unor restricții de circulație până când:

    (i)

    animalele infectate au fost eliminate din unitate;

    și

    (ii)

    animalele rămase în unitate au fost supuse unui test vizând tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) utilizând una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 3 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate la cel puțin șase luni după ce ultimul animal infectat a fost îndepărtat din unitate;

    (b)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de durină în ultimele șase luni anterioare plecării sau, în cazul în care provin dintr-o unitate în care au fost raportate cazuri de durină în ultimii doi ani anteriori plecării, după ultimul focar din cauza căruia unitatea afectată a rămas supusă unor restricții de circulație până când:

    (i)

    animalele infectate au fost ucise și distruse sau sacrificate, sau toți masculii de ecvine infectați au fost castrați;

    și

    (ii)

    ecvinele rămase în unitate, cu excepția masculilor de ecvine castrați menționați la punctul (i), au fost supuse unui test vizând durina, utilizând metoda de diagnostic prevăzută în partea 8 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate la cel puțin șase luni după ce au fost finalizate măsurile descrise la punctul (i);

    (c)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de anemie infecțioasă ecvină în ultimele 90 de zile anterioare plecării sau, în cazul în care provin dintr-o unitate în care au fost raportate cazuri de anemie infecțioasă ecvină în ultimele 12 luni anterioare plecării, după cel mai recent focar din cauza căruia unitatea afectată a rămas supusă unor restricții de circulație până când:

    (i)

    animalele infectate au fost ucise și distruse sau sacrificate, iar unitatea a fost curățată și dezinfectată;

    și

    (ii)

    animalele rămase în unitate au fost supuse unui test vizând anemia infecțioasă ecvină, utilizând metoda de diagnostic prevăzută în partea 9 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate în două ocazii, la un interval de cel puțin trei luni de la finalizarea măsurilor descrise la punctul (i);

    (d)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de encefalomielită ecvină venezueleană în ultimele șase luni anterioare plecării sau, în cazul în care provin dintr-o unitate situată într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia în care au fost raportate cazuri de encefalomielită ecvină venezueleană în ultimii doi ani, ele îndeplinesc condițiile de la punctul (i) și condițiile fie de la punctul (ii) fie de la punctul (iii):

    (i)

    pe perioada de cel puțin 21 de zile anterioare plecării, ele au rămas clinic sănătoase, iar orice animal menționat la punctul (ii) sau la punctul (iii) care a prezentat o creștere a temperaturii corpului peste intervalul fiziologic, luată zilnic, a fost supus unui test de diagnostic pentru encefalomielita ecvină venezueleană, efectuat cu metoda de diagnostic prevăzută în partea 10 punctul 1 litera (a) din anexa I, soldat cu rezultate negative;

    și

    (ii)

    animalele au fost ținute în carantină pe o perioadă de cel puțin 21 de zile, fiind protejate de atacuri ale insectelor vector; și

    fie

    au fost vaccinate împotriva encefalomielitei ecvine venezuelene printr-o vaccinare primară completă și au fost revaccinate în conformitate cu recomandările producătorului în cursul unei perioade de cel puțin 60 de zile și nu mai mare de 12 luni înainte de data expedierii;

    sau

    au fost supuse unui test vizând encefalomielita ecvină venezueleană, efectuat cu metoda de diagnostic prevăzută în partea 10 punctul 1 litera (b) din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe un eșantion prelevat după cel puțin 14 zile de la data intrării în carantină;

    (iii)

    animalele au fost supuse

    unui test vizând encefalomielita ecvină venezueleană efectuat cu metoda de diagnostic prevăzută în partea 10 punctul 1 litera (b) din anexa I, fără creșterea titrului de anticorpi, pe eșantioane pereche prelevate în două ocazii, la un interval de 21 de zile, a doua probă fiind prelevată în ultimele 10 zile anterioare plecării;

    și

    unui test vizând depistarea genomului virusului encefalomielitei ecvine venezuelene, efectuat cu metoda de diagnostic prevăzută în partea 10 punctul 2 din anexa I, soldat cu rezultate negative, efectuat pe un eșantion prelevat în ultimele 48 de ore anterioare plecării, iar animalele au fost protejate de atacuri ale insectelor-vector după prelevarea eșantionului și până la plecare;

    (e)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (f)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (g)

    animalele nu au intrat în contact cu animale deținute din speciile listate pentru bolile menționate la literele (a)-(f) care nu îndeplineau cerințele de la literele (a)-(e) în ultimele 30 de zile anterioare plecării și cerința de la litera (f) în ultimele 15 zile anterioare plecării.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1) literele (a), (b) și (c), restricțiile de circulație menționate la alineatul (1) literele (a), (b) și (c) se aplică pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile de la data la care a fost ucis și distrus sau sacrificat ultimul animal din unitate care aparținea speciilor listate pentru boala respectivă menționată la alineatul (1) literele (a), (b) și (c), iar unitatea a fost curățată și dezinfectată.

    (3)   La cererea autorității competente, operatorul care solicită certificatul de sănătate animală menționat la articolul 76 furnizează adresa oricărei unități care deține ecvine în care ecvinele care urmează să fie transportate au fost ținute pe perioada celor 30 de zile anterioare transportului preconizat către un alt stat membru.

    Secțiunea 5

    Camelide

    Articolul 23

    Cerințe privind circulația camelidelor deținute către alte state membre

    (1)   Operatorii transportă camelidele deținute către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele au locuit în permanență în unitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de plecare sau de la naștere dacă au mai puțin de 30 de zile și, în această perioadă, nu au intrat în contact cu camelide deținute cu statut sanitar inferior sau care sunt supuse unor restricții de circulație din rațiuni care țin de sănătatea animalelor sau cu animale deținute care provin dintr-o unitate în care nu erau îndeplinite cerințele menționate la litera (b);

    (b)

    orice animale care intră în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț în ultimele 30 de zile înainte de plecarea animalelor, astfel cum se menționează la litera (a), și care sunt introduse în unitatea în care locuiau animalele respective sunt ținute separat, astfel încât să se prevină contactul direct și indirect cu toate celelalte animale din unitatea respectivă;

    (c)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (d)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu fost raportate cazuri de infecție cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis în cele 42 de zile anterioare plecării și ele au fost supuse unui test vizând infecțiile cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 1 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe un eșantion prelevat în cele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul femelelor post-partum, prelevat la cel puțin 30 de zile de la parturiție;

    (e)

    animalele provin dintr-o unitate în care s-au realizat activități de supraveghere vizând infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) a camelidelor deținute în unitate, în conformitate cu partea 2 punctele 1 și 2 din anexa II, cel puțin în ultimele 12 luni anterioare plecării și pe parcursul acestei perioade:

    (i)

    în unitatea menționată la litera (a) au fost introduse doar camelide din unități care aplică măsurile prevăzute la această literă;

    (ii)

    în cazul raportării unor infecții cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) ale camelidelor deținute în unitate, s-au luat măsuri în conformitate cu partea 2 punctul 3 din anexa II.

    (f)

    în cazul în care animalele sunt transportate către un stat membru sau zonă a acestuia cu statut de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program de eradicare aprobat pentru rinotraheită infecțioasă bovină/vulvovaginită pustuloasă infecțioasă la bovine, ele provin dintr-o unitate în care rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă nu a fost raportată la camelide în ultimele 30 de zile înainte de plecare;

    (g)

    animalele provin dintr-o unitate situată într-o zonă cu o rază de cel puțin 150 km față de unitate, în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii hemoragice epizootice în nicio unitate în ultimii doi ani anteriori plecării;

    (h)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (i)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul în care provin dintr-o unitate în care au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimii doi ani anteriori plecării, după ultimul focar din cauza căruia unitatea afectată a rămas supusă unor restricții de circulație până când:

    (i)

    animalele infectate au fost eliminate din unitate;

    și

    (ii)

    animalele rămase în unitate au fost supuse unui test vizând tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) utilizând una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 3 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate la cel puțin șase luni după ce animalele infectate au fost îndepărtate din unitate;

    (j)

    cu excepția cazului în care animalele sunt transportate în conformitate cu articolul 24, acestea îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) prevăzute la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (k)

    sunt îndeplinite condițiile menționate la articolele 32 și 33, dacă este cazul.

    (2)   Dispozițiile de la alineatul (1) nu se aplică camelidelor deținute destinate sacrificării, astfel cum se prevede la articolul 25.

    Articolul 24

    Derogări privind circulația camelidelor deținute către alte state membre sau zone ale acestora în ceea ce privește infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24)

    Prin derogare de la dispozițiile articolului 23 alineatul (1) litera (j), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația camelidelor deținute animale care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele de la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia:

    (a)

    care are statutul de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la faptul că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (b)

    fără statutul de indemn(ă) de boală și fără un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la condițiile în care sunt autorizate aceste transporturi. Dacă statul membru de destinație stabilește condiții pentru autorizarea acestor transporturi, condițiile respective pot fi oricare dintre cele menționate la punctele 5-8 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    Articolul 25

    Derogare privind circulația camelidelor deținute destinate sacrificării către alte state membre

    Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolul 23, operatorii pot transporta camelidele deținute destinate sacrificării către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia atunci când animalele respective provin dintr-o unitate:

    (a)

    în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (b)

    în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării.

    (c)

    în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) în ultimele 30 de zile anterioare plecării.

    Secțiunea 6

    Cervide

    Articolul 26

    Cerințe privind circulația cervidelor deținute către alte state membre

    (1)   Operatorii transportă cervidele deținute către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele au locuit în permanență în unitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de plecare sau de la naștere dacă au mai puțin de 30 de zile și, în această perioadă, nu au intrat în contact cu cervide deținute cu un statut sanitar inferior sau care sunt supuse unor restricții privind circulația din rațiuni care țin de sănătatea animalelor sau cu animale deținute care provin dintr-o unitate în care nu erau îndeplinite cerințele menționate la litera (b);

    (b)

    orice animale care intră în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț în ultimele 30 de zile înainte de plecarea animalelor, astfel cum se menționează la litera (a), și care sunt introduse în unitatea în care locuiau animalele respective sunt ținute separat, astfel încât să se prevină contactul direct și indirect cu toate celelalte animale din unitatea respectivă;

    (c)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (d)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis la cervide în cursul ultimelor 42 de zile anterioare plecării;

    (e)

    animalele provin dintr-o unitate în care s-au realizat activități de supraveghere vizând infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) a cervidelor deținute în unitate, în conformitate cu partea 3 punctele 1 și 2 din anexa II, cel puțin în ultimele 12 luni anterioare plecării și pe parcursul acestei perioade:

    (i)

    în unitatea menționată la litera (a) au fost introduse doar cervide din unități care aplică măsurile prevăzute la această literă;

    (ii)

    în cazul raportării unor infecții cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) ale cervidelor deținute în unitate, s-au luat măsuri în conformitate cu partea 3 punctul 3 din anexa II;

    (f)

    în cazul în care animalele sunt transportate către un stat membru sau zonă a acestuia cu statut de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program de eradicare aprobat pentru rinotraheită infecțioasă bovină/vulvovaginită pustuloasă infecțioasă la bovine, ele provin dintr-o unitate în care rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă nu a fost raportată la cervide în ultimele 30 de zile înainte de plecare;

    (g)

    animalele provin dintr-o unitate situată într-o zonă cu o rază de cel puțin 150 km față de unitate, în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii hemoragice epizootice în nicio unitate în ultimii doi ani anteriori plecării;

    (h)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (i)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimele 30 de zile anterioare plecării și, în cazul în care provin dintr-o unitate în care au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimii doi ani anteriori plecării, după ultimul focar din cauza căruia unitatea afectată a rămas supusă unor restricții de circulație până când:

    (i)

    animalele infectate au fost eliminate din unitate;

    și

    (ii)

    animalele rămase în unitate au fost supuse unui test vizând tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) utilizând una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 3 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate la cel puțin șase luni după ce animalele infectate au fost îndepărtate din unitate;

    (j)

    cu excepția cazului în care animalele sunt transportate în conformitate cu articolul 27, ele îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele vizând infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) prevăzute la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (k)

    sunt îndeplinite condițiile menționate la articolele 32 și 33, dacă este cazul.

    (2)   Dispozițiile de la alineatul (1) nu se aplică cervidelor deținute destinate sacrificării, astfel cum se prevede la articolul 28.

    Articolul 27

    Derogări privind circulația cervidelor deținute către alte state membre sau zone ale acestora în ceea ce privește infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24)

    Prin derogare de la dispozițiile articolului 26 alineatul (1) litera (j), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația cervidelor deținute care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele de la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau zonă a acestuia:

    (a)

    care are statutul de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la faptul că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (b)

    fără statutul de indemn(ă) de boală și fără un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la condițiile în care sunt autorizate aceste transporturi. Dacă statul membru de destinație stabilește condiții pentru autorizarea acestor transporturi, condițiile respective pot fi oricare dintre cele menționate la punctele 5-8 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    Articolul 28

    Derogare privind circulația cervidelor deținute destinate sacrificării către alte state membre

    Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolul 26, operatorii pot transporta cervidele deținute destinate sacrificării către un stat membru sau zonă a acestuia atunci când animalele respective provin dintr-o unitate:

    (a)

    în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (b)

    în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (c)

    în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) în ultimele 30 de zile anterioare plecării.

    Secțiunea 7

    Alte ungulate

    Articolul 29

    Cerințe privind circulația altor ungulate deținute către alte state membre

    (1)   Operatorii transportă alte ungulate deținute către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele au locuit în permanență în unitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de plecare sau de la naștere dacă au mai puțin de 30 de zile și, în această perioadă, nu au intrat în contact cu alte ungulate deținute cu un statut sanitar inferior sau care sunt supuse unor restricții privind circulația din rațiuni care țin de sănătatea animalelor sau cu animale deținute care provin dintr-o unitate în care nu erau îndeplinite cerințele menționate la litera (b);

    (b)

    orice animale care intră în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț în ultimele 30 de zile înainte de plecarea animalelor, astfel cum se menționează la litera (a), și care sunt introduse în unitatea în care locuiau animalele respective sunt ținute separat, astfel încât să se prevină contactul direct și indirect cu toate celelalte animale din unitatea respectivă;

    (c)

    în cazul altor ungulate deținute din speciile listate pentru infecția cu virusul rabic, animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (d)

    în cazul altor ungulate deținute din specii listate pentru infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis, ele provin dintr-o unitate în care infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis la alte ungulate deținute din speciile listate pentru această boală nu a fost raportată în cursul ultimelor 42 de zile înainte de plecare;

    (e)

    în cazul altor ungulate deținute din specii listate pentru infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis), ele provin dintr-o unitate în care infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la animale deținute din speciile listate pentru această boală nu a fost raportată în cursul ultimelor 42 de zile înainte de plecare;

    (f)

    în cazul altor ungulate deținute din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii hemoragice epizootice, animalele provin dintr-o unitate situată într-o zonă cu o rază de cel puțin 150 km față de unitate, în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii hemoragice epizootice în nicio unitate în ultimii doi ani anteriori plecării;

    (g)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (h)

    în cazul altor ungulate deținute din speciile listate pentru tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi), ele provin dintr-o unitate în care tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) nu a fost raportată în cursul ultimelor 30 de zile înainte de plecare, iar în cazul în care ele provin dintr-o unitate în care au fost raportate cazuri de tripanozomiază a animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimii doi ani anteriori plecării, după ultimul focar din cauza căruia unitatea afectată a rămas supusă unor restricții de circulație până când:

    (i)

    animalele infectate au fost eliminate din unitate;

    și

    (ii)

    animalele rămase în unitate au fost supuse unui test vizând tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) utilizând una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 3 din anexa I, soldat cu rezultate negative, pe eșantioane prelevate la cel puțin șase luni după ce animalele infectate au fost îndepărtate din unitate;

    (i)

    în cazul altor ungulate deținute din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), ele îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) prevăzute la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689. Această literă nu se aplică în cazul altor ungulate deținute menționate la articolul 30;

    (j)

    sunt îndeplinite condițiile menționate la articolele 32 și 33, dacă este cazul.

    (2)   Dispozițiile de la alineatul (1) nu se aplică altor ungulate deținute destinate sacrificării, astfel cum se prevede la articolul 31.

    Articolul 30

    Derogare privind circulația altor ungulate deținute către alte state membre sau zone ale acestora în ceea ce privește infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24)

    Prin derogare de la dispozițiile articolului 29 alineatul (1) litera (i), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația altor ungulate deținute din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele de la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau zonă a acestuia

    (a)

    care are statutul de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la faptul că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (b)

    fără statutul de indemn(ă) de boală și fără un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la condițiile în care sunt autorizate aceste transporturi. Dacă statul membru de destinație stabilește condiții pentru autorizarea acestor transporturi, condițiile respective pot fi oricare dintre cele menționate la punctele 5-8 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    Articolul 31

    Derogare privind circulația altor ungulate deținute destinate sacrificării către alte state membre

    Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolul 29, operatorii pot transporta alte ungulate deținute destinate sacrificării către un stat membru sau zonă a acestuia:

    (a)

    în cazul în care când animalele respective provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate cazuri de antrax la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (b)

    în cazul altor ungulate deținute din speciile listate pentru infecția cu virusul rabic, atunci când animalele respective provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (c)

    în cazul altor ungulate deținute din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), atunci când animalele respective provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) în ultimele 30 de zile anterioare plecării.

    Secțiunea 8

    Cerințe suplimentare privind sănătatea animalelor în ceea ce privește infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24)

    Articolul 32

    Măsuri de biosecuritate și măsuri de reducere a riscurilor pentru operațiunile de transport către un alt stat membru sau zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de sau care dispune de un program de eradicare aprobat pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24)

    1.   Operatorii transportă animale deținute din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) către un alt stat membru sau zonă a acestuia cu statut de indemn(ă) de sau care dispune de un program de eradicare aprobat pentru boala respectivă, doar în cazul în care este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele cerințe:

    (a)

    transportul are loc într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24);

    (b)

    animalele sunt protejate de atacuri ale vectorilor;

    și

    (i)

    călătoria planificată nu include descărcarea animalelor pentru o perioadă mai mare de o zi;

    sau

    (ii)

    animalele sunt descărcate într-o unitate protejată de vectori;

    sau

    (iii)

    animalele sunt descărcate într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia în perioada fără vectori;

    (c)

    animalele

    (i)

    au fost vaccinate împotriva tuturor serotipurilor de virus al bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) raportate în ultimii doi ani în statul membru sau în zona acestuia de trecere și ele se află încă în perioada de imunitate garantată în specificațiile vaccinului;

    sau

    (ii)

    au fost supuse, cu rezultate pozitive, unui test serologic capabil să depisteze anticorpi specifici împotriva tuturor serotipurilor de virus al bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) raportate în statul membru sau într-o zonă a acestuia de trecere în ultimii doi ani anteriori plecării;

    (d)

    animalele sunt destinate sacrificării.

    (2.   Prin derogare de la dispozițiile alineatului (1), autoritatea competentă din statul membru de origine poate autoriza circulația animalelor deținute dacă autoritatea competentă a statului membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la faptul că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689 și este îndeplinită una dintre următoarele condiții

    (a)

    animalele îndeplinesc cerințele specifice în materie de sănătate animală definite de autoritatea competentă de la destinație pentru a asigura faptul că animalele, înainte de plecare, au o protecție imunologică suficientă în ceea ce privește toate serotipurile de virus al bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) raportate în statul membru sau într-o zonă a acestuia de trecere, în ultimii doi ani anteriori plecării;

    sau

    (b)

    animalele îndeplinesc cerințele prevăzute la litera (a) de la prezentul alineat sau la alineatul (1) litera (c) pentru a asigura faptul că ele sunt protejate împotriva serotipurilor de virus al bolii limbii albastre raportate în statul membru sau într-o zonă a acestuia de trecere, în ultimii doi ani anteriori plecării și care nu au fost raportate în statul membru sau în zona de destinație în aceeași perioadă.

    Articolul 33

    Măsuri de biosecuritate și măsuri de reducere a riscurilor pentru operațiunile de transport printr-un alt stat membru sau zonă a acestuia care are statul de indemn(ă) de sau care dispune de un program de eradicare aprobat pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24)

    (1)   Operatorii transportă animale din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) printr-un alt stat membru sau zonă a acestuia de trecere care are statutul de indemn(ă) de boala respectivă sau care dispune de un program de eradicare aprobat pentru boala respectivă, doar în cazul în care cel puțin una dintre următoarele cerințe este îndeplinită:

    (a)

    animalele îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele prevăzute la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    sau

    (b)

    mijloacele de transport în care sunt încărcate animalele au fost protejate împotriva atacurilor vectorilor în timpul transportului;

    și

    (i)

    călătoria planificată nu include descărcarea animalelor pentru o perioadă mai mare de o zi;

    sau

    (ii)

    animalele sunt descărcate într-o unitate protejată de vectori sau în perioada fără vectori.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația animalelor din speciile din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24) printr-un alt stat membru sau zonă a acestuia de trecere care are statutul de indemn(ă) de sau care dispune de un program de eradicare aprobat pentru boala respectivă, dacă statul membru de trecere a informat Comisia și celelalte state membre că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) literele (a), (c) și (d) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    CAPITOLUL 3

    Cerințe suplimentare privind sănătatea animalelor pentru circulația păsărilor de curte și a ouălor pentru incubație către alte state membre

    Secțiunea 1

    Păsări de curte

    Articolul 34

    Cerințe privind circulația păsărilor de curte de reproducție și a păsărilor de curte pentru producție

    1.   Operatorii transportă păsări de curte de reproducție și păsări de curte pentru producție către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele au locuit în mod continuu în una sau mai multe unități aprobate care dețin păsări de curte:

    (i)

    de la incubație:

    sau

    (ii)

    timp de cel puțin:

    42 de zile înainte de plecare, în cazul păsărilor de curte de reproducție și al păsărilor de curte pentru producția de carne sau de ouă pentru consum;

    sau

    21 de zile înainte de plecare, în cazul păsărilor de curte pentru producție pentru refacerea efectivelor de vânat cu pene;

    (b)

    animalele provin dintr-un efectiv în care infecția cu Salmonella Pullorum, S. Gallinarum și S. arizonae nu a fost raportată, iar respectivele animale provin din unități care, în cazul confirmării infecției cu Salmonella Pullorum, S. Gallinarum și S. arizonae în ultimele 12 luni înainte de plecare, au aplicat următoarele măsuri:

    (i)

    efectivul infectat a fost sacrificat sau a fost ucis și distrus;

    (ii)

    după sacrificarea sau uciderea efectivului infectat menționat la punctul (i), unitatea a fost curățată și dezinfectată;

    (iii)

    în urma curățării și a dezinfectării menționate la punctul (ii), toate efectivele din unitate au avut rezultate negative la două teste vizând infecția cu Salmonella Pullorum, S. Gallinarum și S. arizonae efectuate la un interval de cel puțin 21 de zile, în conformitate cu programul de supraveghere menționat la articolul 8 litera (b) din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035;

    (c)

    animalele provin dintr-un efectiv în care micoplasmoza aviară (Mycoplasma gallisepticum și M. meleagridis) nu a fost raportată, iar respectivele animale provin din unități care, în cazul confirmării micoplasmozei aviare (Mycoplasma gallisepticum și M. meleagridis) în ultimele 12 luni înainte de plecare, au aplicat următoarele măsuri:

    fie

    (i)

    efectivul infectat a avut rezultate negative la două teste vizând micoplasmoza aviară (Mycoplasma gallisepticum și M. meleagridis) efectuate în conformitate cu programul de supraveghere menționat la articolul 8 litera (b) din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035, pe întregul efectiv, la un interval de cel puțin 60 de zile;

    sau

    (ii)

    efectivul infectat a fost sacrificat sau a fost ucis și distrus, unitatea a fost curățată și dezinfectată și, după curățare și dezinfectare, toate efectivele din cadrul unității au obținut rezultate negative la două teste vizând micoplasmoza aviară (Mycoplasma gallisepticum și M. meleagridis) efectuate la un interval de cel puțin 21 de zile în conformitate cu programul de supraveghere menționat la articolul 8 litera (b) din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035;

    (d)

    animalele provin din efective care nu prezintă semne clinice sau suspiciuni de boli listate relevante pentru speciile în cauză;

    (e)

    supravegherea prevăzută la articolul 3 alineatul (1) litera (a) și litera (b) punctul (ii) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689 nu a depistat niciun caz confirmat de infecție cu virusuri ale gripei aviare cu grad mic de patogenitate la nivelul efectivului de origine de animale în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    (f)

    în cazul păsărilor de curte pentru producție pentru refacerea efectivelor de vânat cu pene, animalele nu au intrat în contact cu păsări cu un statut sanitar inferior în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    (g)

    în cazul rațelor și al gâștelor, animalele au fost supuse unui test vizând gripa aviară înalt patogenă conform anexei IV, soldat cu rezultate negative;

    (h)

    cerințele relevante privind vaccinarea, astfel cum sunt prevăzute la articolele 41 și 42 pentru categoria de păsări de curte în cauză.

    (2)   Dispozițiile de la alineatul (1) nu se aplică în cazul circulației a mai puțin de 20 de păsări de curte, altele decât ratitele, transportate în conformitate cu articolul 37.

    Articolul 35

    Cerințe privind circulația păsărilor de curte destinate sacrificării

    (1)   Operatorii transportă păsări de curte destinate sacrificării către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele au locuit în mod continuu într-o unitate înregistrată sau aprobată care deține păsări de curte:

    (i)

    de la incubație;

    sau

    (ii)

    cel puțin în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    (b)

    animalele provin din efective care nu prezintă semne clinice sau suspiciuni de boli listate relevante pentru speciile în cauză;

    (c)

    cerințele relevante privind vaccinarea, astfel cum sunt prevăzute la articolele 41 și 42 pentru categoria de păsări de curte în cauză.

    (2)   Dispozițiile de la alineatul (1) nu se aplică în cazul circulației a mai puțin de 20 de păsări de curte, altele decât ratitele, transportate în conformitate cu articolul 37.

    Articolul 36

    Cerințe privind circulația puilor de o zi

    (1)   Operatorii transportă pui de o zi către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele provin dintr-un incubator aprobat;

    (b)

    animalele provin din ouă pentru incubație care:

    (i)

    îndeplinesc cerințele de la articolul 38 și provin din efective care au fost supuse controalelor în conformitate cu articolul 91 alineatul (1) litera (f) și articolul 91 alineatul (2) litera (f);

    sau

    (ii)

    au intrat în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu sau zonă a unei țări terțe;

    (c)

    cerințele relevante privind vaccinarea, astfel cum sunt prevăzute la articolele 41 și 42 pentru categoria de păsări de curte în cauză.

    (2)   În cazul puilor de o zi care provin din ouă pentru incubație care au intrat în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu sau dintr-o zonă a acesteia, autoritatea competentă a statului membru de origine a puilor de o zi respectivi informează autoritatea competentă a statului membru de destinație că ouăle pentru incubație au intrat în Uniune dintr-o țară terță.

    (3)   Dispozițiile de la alineatele (1) și (2) nu se aplică în cazul circulației a mai puțin de 20 de păsări de curte, altele decât ratitele, transportate în conformitate cu articolul 37.

    Articolul 37

    Derogare privind circulația a mai puțin de 20 de păsări de curte, altele decât ratitele

    Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolele 34, 35 și 36, operatorii pot transporta mai puțin de 20 de păsări de curte, altele decât ratitele, către un alt stat membru, atunci când sunt îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    animalele provin din efective care au locuit în mod continuu într-o singură unitate înregistrată de la incubație sau timp de cel puțin 21 de zile anterior plecării;

    (b)

    animalele provin din efective care nu prezintă semne clinice sau suspiciuni de boli listate relevante pentru speciile în cauză;

    (c)

    supravegherea prevăzută la articolul 3 alineatul (1) litera (a) și litera (b) punctul (ii) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689 nu a depistat niciun caz confirmat de infecție cu virusuri ale gripei aviare cu grad mic de patogenitate la nivelul efectivului de origine de animale în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    (d)

    animalele nu au intrat în contact cu păsări de curte nou sosite sau cu păsări cu un statut sanitar inferior în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    (e)

    în cazul rațelor și al gâștelor, cu excepția celor destinate sacrificării, animalele au fost supuse unui test vizând gripa aviară înalt patogenă conform anexei IV, soldat cu rezultate negative;

    (f)

    animalele au fost supuse unor teste vizând infecția cu Salmonella Pullorum, S. Gallinarum și S. arizonae și micoplasmoza aviară (Mycoplasma gallisepticum și M. meleagridis) în conformitate cu anexa V, soldate cu rezultate negative;

    (g)

    cerințele relevante privind vaccinarea, astfel cum sunt prevăzute la articolele 41 și 42 pentru categoria de păsări de curte în cauză.

    Secțiunea 2

    Ouă pentru incubație ale păsărilor de curte

    Articolul 38

    Cerințe privind circulația ouălor pentru incubație ale păsărilor de curte

    Operatorii transportă ouă pentru incubație ale păsărilor de curte către un alt stat membru numai în cazul în care ouăle respective îndeplinesc următoarele condiții:

    (a)

    provin dintr-o unitate aprobată;

    (b)

    provin din efective care au locuit în mod continuu în una sau mai multe unități aprobate care dețin păsări de curte, de la incubație sau timp de cel puțin 42 de zile anterior colectării ouălor;

    (c)

    provin de la animale care îndeplinesc cerințele de la articolul 34 alineatul (1) literele (b), (c) și (d);

    (d)

    sunt marcate în mod individual cu numărul autorizației unității efectivului de origine la care se face referire la articolul 21 litera (a) din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035;

    (e)

    au fost dezinfectate;

    (f)

    cerințele relevante privind vaccinarea, astfel cum sunt prevăzute la articolele 41 și 42.

    Articolul 39

    Derogare privind circulația a mai puțin de 20 de ouă pentru incubație provenite de la păsări de curte, altele decât ratitele

    Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolul 38, operatorii pot transporta mai puțin de 20 de ouă pentru incubație provenite de la păsări de curte, altele decât ratitele, către un alt stat membru atunci când ouăle respective îndeplinesc următoarele cerințe:

    (a)

    provin dintr-o unitate înregistrată;

    (b)

    provin din efective care:

    (i)

    au locuit în mod continuu într-o unitate înregistrată, de la incubație sau timp de cel puțin 21 de zile anterior colectării ouălor;

    (ii)

    nu prezintă semne clinice sau suspiciuni de boli listate relevante pentru speciile în cauză;

    (iii)

    au fost supuse unor teste vizând infecția cu Salmonella Pullorum, S. Gallinarum și S. arizonae și micoplasmoza aviară (Mycoplasma gallisepticum și M. meleagridis) în conformitate cu anexa V, soldate cu rezultate negative;

    (c)

    cerințele relevante privind vaccinarea, astfel cum sunt prevăzute la articolele 41 și 42.

    Articolul 40

    Derogare privind circulația ouălor fără patogeni specificați

    Prin derogare de la cerințele prevăzute la articolul 38, operatorii pot transporta ouă fără patogeni specificați către un alt stat membru doar în cazul în care ouăle respective îndeplinesc următoarele cerințe:

    (a)

    provin dintr-o unitate aprobată care deține păsări de curte;

    (b)

    provin din efective fără patogeni specificați, astfel cum sunt descriși în Farmacopeea europeană, iar rezultatele tuturor testelor și examinărilor clinice necesare pentru acest statut specific au fost favorabile;

    (c)

    sunt marcate individual cu numărul autorizației unității de origine la care se face referire la articolul 21 litera (a) din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035.

    Secțiunea 3

    Cerințe privind vaccinarea

    Articolul 41

    Cerințe privind vaccinarea împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle

    În cazul în care păsările de curte, ouăle pentru incubație ale păsărilor de curte sau efectivele de origine ale ouălor pentru incubație sau ale puilor de o zi au fost vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle cu alte vaccinuri decât cele inactivate, vaccinurile administrate îndeplinesc criteriile din anexa VI.

    Secțiunea 4

    Condiții specifice în ceea ce privește circulația către state membre sau zone ale acestora care au statutul de indemne de infecția cu virusul bolii newcastle fără vaccinare

    Articolul 42

    Cerințe suplimentare privind circulația păsărilor de curte și a ouălor pentru incubație ale păsărilor de curte către un stat membru sau o zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Newcastle fără vaccinare

    Operatorii transportă păsări de curte și ouă pentru incubație ale păsărilor de curte dintr-un stat membru sau dintr-o zonă a acestuia care nu are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Newcastle fără vaccinare către un stat membru sau zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Newcastle fără vaccinare, doar dacă animalele și ouăle pentru incubație respective, în plus față de cerințele din secțiunile 1-3 pentru produsul în cauză, îndeplinesc următoarele cerințe în ceea ce privește infecția cu virusul bolii Newcastle:

    (a)

    în cazul păsărilor de curte de reproducție și al păsărilor de curte pentru producție, acestea:

    (i)

    nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    (ii)

    au fost izolate timp de 14 zile înainte de plecare, fie în unitatea de origine sub supravegherea unui medic veterinar oficial, fie într-o unitate de carantină aprobată, unde:

    nicio pasăre de curte nu a fost vaccinată împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    nu a fost introdusă nicio altă pasăre în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    nu a fost efectuată nicio operațiune de vaccinare în unitatea de carantină;

    (iii)

    au obținut rezultate negative, în ultimele 14 zile anterioare plecării, la teste serologice pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului bolii Newcastle, efectuate pe eșantioane de sânge la un nivel care asigură un grad de încredere de 95 % pentru depistarea infecțiilor la o prevalență de 5 %;

    (b)

    în cazul păsărilor de curte destinate sacrificării, animalele provin din efective care fie:

    (i)

    nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle și au obținut rezultate negative, în ultimele 14 zile anterioare plecării, la teste serologice pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului bolii Newcastle, efectuate pe eșantioane de sânge la un nivel care asigură un grad de încredere de 95 % pentru depistarea infecțiilor la o prevalență de 5 %;

    sau

    (ii)

    sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle și au obținut rezultate negative, în ultimele 14 zile anterioare plecării, la teste pentru depistarea prezenței virusului bolii Newcastle, efectuate la un nivel care asigură un grad de încredere de 95 % pentru depistarea infecțiilor la o prevalență de 5 %;

    (c)

    în cazul puilor de o zi, ele:

    (i)

    nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    (ii)

    provin din ouă pentru incubație care îndeplinesc condițiile prevăzute la litera (d);

    (iii)

    provin dintr-un incubator ale cărui practici de lucru asigură faptul că aceste ouă pentru incubație sunt incubate la momente și în locuri complet separate de ouăle pentru incubație care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la litera (d);

    (d)

    în cazul ouălor pentru incubație ale păsărilor de curte, ele:

    (i)

    nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    (ii)

    provin din efective care:

    fie

    nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    sau

    sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle cu vaccinuri inactivate;

    sau

    sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle cu vaccinuri vii care îndeplinesc criteriile din anexa VI, iar vaccinarea s-a realizat cu cel puțin 30 de zile înainte de colectarea ouălor pentru incubație.

    CAPITOLUL 4

    Operațiuni de colectare pentru ungulate și păsări de curte deținute

    Articolul 43

    Norme specifice pentru operațiunile de colectare a ungulatelor și păsărilor de curte deținute

    (1)   Pe perioada circulației ungulatelor deținute și a păsărilor de curte de la unitatea de origine către o unitate din statul membru de destinație, operatorii asigură faptul că animalele nu sunt supuse unui număr mai mare de trei operațiuni de colectare și că aceste operațiuni de colectare sunt efectuate în unități aprobate pentru operațiuni de colectare sau pe mijloace de transport în conformitate cu articolul 44 în următoarele condiții:

    (a)

    fiecare dintre ungulatele și păsările de curte deținute supuse respectivelor operațiuni de colectare este transportată către destinația finală dintr-un alt stat membru în termen de cel mult 20 de zile de la data plecării din unitatea de origine;

    (b)

    perioada de timp dintre data plecării fiecăreia dintre ungulatele și păsările de curte deținute din unitatea sa de origine și data plecării sale din unitatea aprobată pentru operațiuni de colectare din statul membru de origine către un alt stat membru nu depășește 14 zile.

    (2)   La solicitarea autorității competente, operatorul care solicită certificatul de sănătate animală în vederea respectării articolului 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 furnizează un istoric al circulației, inclusiv al tuturor operațiunilor de colectare, pentru animalele care formează transportul, începând cu plecarea lor din unitatea de origine.

    (3)   Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), în cazul transportului animalelor pe apă/mare, perioada de 20 de zile prevăzută la alineatul (1) litera (a) poate fi prelungită cu durata călătoriei pe apă/mare.

    Articolul 44

    Norme specifice pentru operațiunile de colectare care se desfășoară pe mijloacele de transport

    Operatorii unităților care dețin ungulate sau păsări de curte destinate colectării pe mijloacele de transport înainte de a fi transportate către un alt stat membru asigură faptul că încărcarea se realizează în cadrul unității fără ca mijloacele de transport să pătrundă în locul în care sunt ținute animalele.

    Articolul 45

    Norme detaliate privind măsurile de biosecuritate pentru operațiunile de colectare

    (1)   Operatorii unităților aprobate pentru operațiuni de colectare asigură faptul că

    (a)

    unitatea sau spațiile pentru găzduirea animalelor din cadrul unității care sunt separate din punct de vedere epidemiologic sunt golite de animale și curățate și dezinfectate la intervale regulate, fără a depăși 14 zile de ocupare neîntreruptă;

    (b)

    anvelopele mijloacelor de transport din care au fost descărcate sau în care au fost încărcate animale sunt dezinfectate înainte de a ieși din unitate.

    (2)   Operatorii care efectuează operațiuni de colectare a ungulatelor sau a păsărilor de curte deținute pe mijloacele de transport asigură faptul că anvelopele mijloacelor de transport sunt dezinfectate înainte de a părăsi unitatea de origine.

    Articolul 46

    Derogări privind circulația ungulatelor pentru expoziții și evenimente sportive, culturale și evenimente similare

    (1)   Condițiile prevăzute la articolul 126 alineatul (2) și la articolul 134 litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/429 și la articolele 43, 44 și 45 din prezentul regulament nu se aplică circulației ungulatelor deținute către un alt stat membru în scopul participării la expoziții și evenimente sportive, culturale și evenimente similare.

    (2)   Permisiunea acordată de statul membru la care se face referire la articolul 133 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2016/429 nu este necesară atunci când într-un mijloc de transport se află ecvine înregistrate și certificate individual, în scopul transportului către un alt stat membru pentru a participa la oricare dintre activitățile menționate la alineatul (1).

    CAPITOLUL 5

    Cerințe privind circulația animalelor terestre deținute, altele decât ungulatele și păsările de curte deținute, și privind circulația ouălor pentru incubație ale păsărilor captive către alte state membre

    Secțiunea 1

    Primate

    Articolul 47

    Cerințe privind circulația primatelor către alte state membre

    Operatorii transportă primatele către un alt stat membru numai în cazul în care animalele

    fie

    1.

    au fost ținute într-o unitate izolată și sunt transportate la o unitate izolată din statul membru de destinație în conformitate cu cerințele de la articolul 64 alineatul (1);

    sau

    2.

    provin dintr-o unitate care nu este o unitate izolată și sunt transportate la o unitate izolată din statul membru de destinație în conformitate cu cerințele de la articolul 63 alineatul (2) litera (b).

    Secțiunea 2

    Albine și bondari

    Articolul 48

    Cerințe privind circulația albinelor către alte state membre

    Operatorii transportă albinele în orice fază a ciclului lor de viață, inclusiv puietul de albine, către alte state membre numai atunci când sunt îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    animalele și stupii de origine nu prezintă semne de locă americană, de infestare cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) sau de infestare cu Tropilaelaps spp.;

    (b)

    ele provin dintr-o stupină situată în centrul unui cerc cu o rază de cel puțin:

    (i)

    3 km, unde loca americană nu a fost raportată în ultimele 30 de zile anterioare plecării și care nu este supusă unor restricții din cauza unui focar de locă americană;

    (ii)

    100 km, unde infestarea cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) nu a fost raportată și care nu este supusă unor restricții din cauza unui caz suspect sau a apariției confirmate a infestării cu Aethina tumida (gândacul mic de stup), cu excepția cazului în care la articolul 49 se prevede o derogare;

    (iii)

    100 km, unde infestarea cu Tropilaelaps spp. nu a fost raportată și care nu este restricționată din cauza unui caz suspect sau a apariției confirmate a infestării cu Tropilaelaps spp.

    Articolul 49

    Derogare privind circulația mătcilor către alte state membre

    Prin derogare de la dispozițiile articolului 48 litera (b) punctul (ii), operatorii pot transporta mătci în cazul în care când aceste animale îndeplinesc cerințele de la articolul 48 litera (a) și litera (b) punctele (i) și (iii) și următoarele cerințe:

    (a)

    în stupina de origine, infestarea cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) nu a fost raportată și stupina respectivă este situată la o distanță de cel puțin 30 km de limitele unei zone de protecție cu raza de cel puțin 20 km stabilită de autoritatea competentă în jurul unei apariții confirmate a infestării cu Aethina tumida (gândacul mic de stup);

    (b)

    stupina de origine nu se află într-o zonă supusă unor restricții prin măsuri de protecție stabilite de Uniune ca urmare a apariției confirmate a infestării cu Aethina tumida (gândacul mic de stup);

    (c)

    stupina de origine este situată într-o zonă în care se află în curs de desfășurare o supraveghere anuală realizată de către autoritatea competentă în scopul depistării infestării cu Aethina tumida (gândacul mic de stup), pentru a oferi un nivel de încredere de cel puțin 95 % pentru depistarea infestării cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) în cazul în care cel puțin 2 % din stupine au fost infestate;

    (d)

    stupina de origine este inspectată în fiecare lună în timpul sezonului de producție de către autoritatea competentă, cu rezultate negative, pentru a oferi un nivel de încredere de cel puțin 95 % pentru depistarea infestării cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) în cazul în care cel puțin 2 % dintre stupi au fost infestați;

    (e)

    ele sunt așezate în cuști individuale, având cel mult 20 de albine însoțitoare.

    Articolul 50

    Cerințe suplimentare în ceea ce privește infestarea cu Varroa spp. privind circulația albinelor către alte state membre

    Operatorii transportă albinele în orice etapă a ciclului lor de viață, inclusiv puietul de albine, către un alt stat membru sau o zonă a acestuia cu statut de indemn(ă) de infestație cu Varroa spp. doar în cazul în care se respectă cerințele stabilite la articolul 48 și cu condiția să fie îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    ele provin dintr-un stat membru sau dintr-o zonă a acestuia cu statut de indemn(ă) de infestarea cu Varroa spp.;

    (b)

    ele sunt protejate de infestarea cu Varroa spp. în timpul transportului.

    Articolul 51

    Cerințe privind circulația bondarilor către alte state membre

    Operatorii transportă bondarii către alte state membre numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    ei nu prezintă semne de infestare cu Aethina tumida (gândacul mic de stup);

    (b)

    ei provin dintr-o unitate situată în centrul unui cerc în jurul unității cu raza de cel puțin 100 km, în care infestarea cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) nu a fost raportată și care nu este supusă unor restricții din cauza unui caz suspect sau a apariției confirmate a infestării cu Aethina tumida (gândacul mic de stup). Aceste cerințe nu se aplică bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și care sunt transportați în conformitate cu articolul 52.

    Articolul 52

    Derogare privind circulația către alte state membre a bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior

    Prin derogare de la articolul 51 litera (b), operatorii pot transporta către alte state membre bondari care provin din unități de producție izolate de mediul exterior atunci când se respectă condițiile de la articolul 51 litera (a) și când sunt îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    ei au fost crescuți izolați, în unități separate din punct de vedere epidemiologic, fiecare colonie fiind plasată într-un container închis, care era nou sau curățat și dezinfectat înainte de utilizare;

    (b)

    inspecțiile periodice ale unității epidemiologice efectuate în conformitate cu procedurile standard scrise de operare nu au detectat infestarea cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) în unitatea epidemiologică.

    Secțiunea 3

    Câini, pisici și dihori domestici

    Articolul 53

    Cerințe privind circulația câinilor, a pisicilor și a dihorilor domestici către alte state membre

    Operatorii transportă câini, pisici și dihori domestici către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele sunt identificate individual:

    fie

    (i)

    în conformitate cu articolul 70 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035;

    sau

    (ii)

    printr-un tatuaj clar lizibil, aplicat înainte de 3 iulie 2011;

    (b)

    animalele sunt însoțite de un document de identificare individual, astfel cum se prevede la articolul 71 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035, care documentează faptul că:

    (i)

    animalul identificat provine dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării și a beneficiat de o schemă de vaccinare primară completă împotriva virusului rabic cu cel puțin 21 de zile înaintea transportului sau a fost revaccinat antirabic în conformitate cu cerințele de valabilitate din partea 1 a anexei VII. Această cerință nu se aplică câinilor, pisicilor și dihorilor domestici transportați în conformitate cu articolul 54 alineatele (1) și (2);

    (ii)

    în cazul câinilor, aceștia au fost supuși unor măsuri de reducere a riscurilor pentru infestarea cu Echinococcus multilocularis în conformitate cu partea 2 alineatul (1) din anexa VII și, după caz, în cazul câinilor, al pisicilor sau al dihorilor domestici pentru alte boli în conformitate cu partea 2 punctul 3 din anexa VII în termenul prevăzut în această anexă înainte de intrarea într-un stat membru sau o zonă a acestuia care este eligibil(ă) să solicite aplicarea măsurilor respective. Această cerință nu se aplică câinilor, pisicilor și dihorilor domestici transportați în conformitate cu articolul 54 alineatul (2).

    Articolul 54

    Derogare de la cerințele privind vaccinarea antirabică și tratamentul împotriva infestării cu Echinococcus multilocularis

    (1)   Prin derogare de la articolul 53 litera (b) punctul (i), operatorii pot transporta câini, pisici și dihori domestici care au vârsta mai mică de 12 săptămâni și care nu au fost vaccinați împotriva rabiei sau între 12 și 16 săptămâni care au fost vaccinați împotriva rabiei, dar nu îndeplinesc încă cerințele de valabilitate stabilite în partea 1 din anexa VII, către un alt stat membru, în următoarele condiții:

    (a)

    statul membru de destinație a autorizat astfel de transporturi în general și a informat publicul pe un site de internet dedicat că aceste transporturi sunt autorizate; și

    (b)

    este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

    (i)

    certificatul de sănătate animală menționat la articolul 86 este completat de o declarație a operatorului care precizează că, de la naștere până la momentul plecării, animalele nu au intrat în contact cu animale terestre deținute suspectate de infecție cu virusul rabic sau cu animale sălbatice din speciile listate pentru infecția cu virusul rabic;

    sau

    (ii)

    pe baza documentului de identificare al mamei de care încă depind animalele menționate la acest alineat, se poate stabili că, înainte de nașterea lor, mama a fost vaccinată antirabic în conformitate cu cerințele de valabilitate menționate în partea 1 din anexa VII.

    (2)   Prin derogare de la articolul 53 litera (b) punctele (i) și (ii), operatorii pot transporta câini, pisici și dihori domestici care nu au fost vaccinați împotriva rabiei și câini care nu au fost tratați împotriva infestării cu Echinococcus multilocularis prin transport direct la o unitate izolată.

    Articolul 55

    Obligația deținătorului de animale de companie în ceea ce privește circulația câinilor, a pisicilor și a dihorilor domestici în scopuri necomerciale

    Atunci când nu se poate realiza circulația în scopuri necomerciale a câinilor, pisicilor sau dihorilor domestici deținuți ca animale de companie în gospodării în conformitate cu condițiile menționate la articolul 245 alineatul (2) sau la articolul 246 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2016/429, deținătorii de animale de companie transportă către un alt stat membru câinii, pisicile și dihorii domestici deținuți ca animale de companie în gospodării doar atunci când sunt îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    animalele sunt identificate individual:

    fie

    (i)

    în conformitate cu articolul 70 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035;

    sau

    (ii)

    printr-un tatuaj clar lizibil, aplicat înainte de 3 iulie 2011;

    (b)

    animalele sunt însoțite de un document de identificare individual, astfel cum se prevede la articolul 71 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035, care documentează faptul că:

    (i)

    animalul identificat a beneficiat de o schemă de vaccinare primară completă împotriva virusului rabic cu cel puțin 21 de zile înaintea plecării sau a fost revaccinat antirabic în conformitate cu cerințele de valabilitate din partea 1 a anexei VII. Această dispoziție nu se aplică câinilor, pisicilor și dihorilor domestici transportați în conformitate cu condițiile de la articolul 56;

    (ii)

    în cazul câinilor, aceștia au fost supuși măsurilor de reducere a riscurilor de infestare cu Echinococcus multilocularis în conformitate cu partea 2 punctul 1 din anexa VII și, după caz, în cazul câinilor, al pisicilor sau al dihorilor domestici, pentru alte boli în conformitate cu partea 2 punctul 3 din anexa VII, în perioada prevăzută în respectiva anexă, înainte de intrarea într-un stat membru sau zonă a acestuia care este eligibil(ă) să solicite aplicarea măsurilor respective.

    Articolul 56

    Derogare de la cerința privind vaccinarea antirabică pentru circulația câinilor, a pisicilor și a dihorilor domestici în alte scopuri decât cele necomerciale

    Prin derogare de la articolul 55 litera (b) punctul (i), deținătorii de animale de companie pot transporta câini, pisici și dihori domestici care au vârsta mai mică de 12 săptămâni și care nu au fost vaccinați împotriva rabiei sau care au vârsta între 12 și 16 săptămâni și care au fost vaccinați împotriva rabiei, dar nu îndeplinesc încă cerințele de valabilitate stabilite în partea 1 din anexa VII, și care sunt deținuți ca animale de companie în gospodării, către un alt stat membru, dacă:

    (a)

    statul membru de destinație a autorizat astfel de transporturi în general și a informat publicul pe un site de internet dedicat că aceste transporturi sunt autorizate; și

    (b)

    este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

    (i)

    certificatul de sănătate animală menționat la articolul 86 este completat de o declarație a deținătorului de animale de companie care precizează că, de la naștere până la momentul plecării, animalele nu au intrat în contact cu animale terestre deținute suspectate de infecție cu virusul rabic sau cu animale sălbatice din speciile listate pentru infecția cu virusul rabic;

    sau

    (ii)

    pe baza documentului de identificare al mamei de care încă depind animalele menționate la acest alineat, se poate stabili că, înainte de nașterea lor, mama a fost vaccinată antirabic în conformitate cu cerințele de valabilitate menționate în partea 1 din anexa VII.

    Articolul 57

    Obligația autorității competente de informare cu privire la derogarea de la cerințele de vaccinare antirabică a câinilor, a pisicilor și a dihorilor domestici

    Statele membre pun la dispoziția publicului informații cu privire la acceptarea, în general, a câinilor, pisicilor și dihorilor domestici cu vârsta mai mică de 12 săptămâni care nu au fost vaccinați antirabic sau câinilor, pisicilor și dihorilor domestici cu vârste cuprinse între 12 și 16 săptămâni care au fost vaccinați antirabic, dar nu îndeplinesc încă cerințele de valabilitate prevăzute în partea 1 din anexa VII menționată la articolul 54 alineatul (1) litera (a) și la articolul 56 litera (a) provenind din alte state membre.

    Secțiunea 4

    Alte carnivore

    Articolul 58

    Cerințe privind circulația altor carnivore către alte state membre

    (1)   Operatorii transportă alte carnivore către un alt stat membru numai în cazul în care respectivele alte carnivore îndeplinesc următoarele condiții:

    (a)

    animalele sunt identificate fie individual, fie ca un grup de animale din aceeași specie ținute împreună în timpul transportului până la destinație;

    (b)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu au fost raportate infecții cu virusul rabic la animalele terestre deținute în ultimele 30 de zile anterioare plecării,

    (c)

    animalele au beneficiat de o schemă de vaccinare primară completă împotriva virusului rabic cu cel puțin 21 de zile înaintea plecării sau au fost revaccinate antirabic în conformitate cu cerințele de valabilitate din partea 1 a anexei VII;

    (d)

    în cazul canidelor, animalele au fost supuse măsurilor de reducere a riscurilor de infestare cu Echinococcus multilocularis în conformitate cu partea 2 punctul 2 din anexa VII în perioada prevăzută în respectiva anexă, înainte de intrarea într-un stat membru sau zonă a acestuia care este eligibil(ă) să solicite aplicarea măsurilor respective;

    (e)

    în situația în care au fost adoptate măsuri în temeiul Regulamentului (UE) 2016/429 pentru altă infecție decât rabia, listată pentru carnivore sau pentru anumite specii de carnivore, animalele din speciile vizate de măsurile respective au fost supuse măsurilor de reducere a riscurilor în conformitate cu partea 2 punctul 3 din anexa VII pentru speciile de carnivore respective, în perioada prevăzută înainte de intrarea într-un stat membru sau zonă a acestuia eligibil(ă) pentru a necesita aplicarea respectivelor măsuri în cazul animalelor care aparțin acelor specii de carnivore.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1) literele (c) și (d), operatorii pot transporta alte carnivore care nu au fost vaccinate împotriva rabiei și canide care nu au fost tratate împotriva infestării cu Echinococcus multilocularis în situația în care animalele sunt transportate direct la,

    (a)

    o unitate izolată;

    sau

    (b)

    o unitate în care aceste animale sunt ținute ca animale pentru blană, astfel cum sunt definite la punctul 1 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (17).

    Secțiunea 5

    Păsări captive și ouă pentru incubație ale păsărilor captive

    Articolul 59

    Cerințe privind circulația păsărilor captive

    (1)   Operatorii transportă păsări captive, altele decât psitacidele, către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele au locuit în mod continuu într-o unitate înregistrată sau izolată, de la eclozare sau timp de cel puțin 21 de zile anterior plecării;

    (b)

    animalele provin din efective care nu prezintă semne clinice sau suspiciuni de boli listate relevante pentru speciile în cauză;

    (c)

    animalele nu prezintă semne clinice sau suspiciuni de boli listate relevante pentru speciile în cauză;

    (d)

    în cazul în care animalele au intrat în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu ori dintr-o zonă a acesteia, ele au fost plasate în carantină în conformitate cu cerințele pentru intrarea în Uniune, în unitatea de carantină aprobată de la destinația din Uniune;

    (e)

    în cazul porumbeilor, animalele sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle și provin dintr-o unitate în care se efectuează vaccinarea împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    (f)

    cerințele relevante privind vaccinarea, astfel cum sunt prevăzute la articolele 61 și 62.

    (2)   Operatorii transportă psitacidele către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    sunt îndeplinite condițiile de la alineatul (1);

    (b)

    animalele provin dintr-o unitate în care nu s-a confirmat clamidioza aviară în ultimele 60 de zile anterioare plecării și în care, în cazul confirmării clamidiozei aviare în ultimele șase luni anterioare plecării, au fost aplicate următoarele măsuri:

    (i)

    păsările infectate și păsările susceptibile să fi fost infectate au primit tratament;

    (ii)

    după finalizarea tratamentului, s-au obținut rezultate negative pentru aceste păsări la testele de laborator vizând clamidioza aviară;

    (iii)

    după finalizarea tratamentului, unitatea a fost curățată și dezinfectată;

    (iv)

    au trecut cel puțin 60 de zile de la finalizarea operațiunilor de curățare și dezinfectare menționate la punctul (iii);

    (c)

    în cazul în care animalele au intrat în contact cu păsări captive din unități în cadrul cărora a fost diagnosticată clamidioza aviară în ultimele 60 de zile anterioare plecării, testele de laborator vizând clamidioza aviară, efectuate la cel puțin 14 zile după contact, au generat rezultate negative;

    (d)

    animalele sunt identificate în conformitate cu articolul 76 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035.

    Articolul 60

    Cerințe privind circulația ouălor pentru incubație ale păsărilor captive

    Operatorii transportă ouă pentru incubație ale păsărilor captive către un alt stat membru numai în cazul în care ouăle respective îndeplinesc următoarele condiții:

    (a)

    provin dintr-o unitate înregistrată sau izolată;

    (b)

    provin din efective care au fost ținute într-o unitate înregistrată sau izolată;

    (c)

    provin din efective care nu prezintă semne clinice sau suspiciuni de boli listate relevante pentru speciile în cauză;

    (d)

    îndeplinesc cerințele relevante privind vaccinarea, astfel cum sunt prevăzute la articolele 61 și 62.

    Articolul 61

    Cerințe privind vaccinarea împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle

    În cazul în care păsările captive, ouăle pentru incubație ale păsărilor captive sau efectivele de origine ale ouălor pentru incubație au fost vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle altfel decât cu vaccinuri inactivate, vaccinurile administrate îndeplinesc criteriile din anexa VI.

    Articolul 62

    Cerințe privind circulația păsărilor captive și a ouălor pentru incubație ale păsărilor captive către un stat membru sau zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Newcastle fără vaccinare

    Operatorii transportă păsări captive din specii din ordinul Galliformes și ouă de incubație ale păsărilor captive din specii din ordinul Galliformes dintr-un stat membru sau zonă a acestuia care nu are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Newcastle fără vaccinare către un stat membru sau zonă a acestuia care are statutul de indemn(ă) de infecția cu virusul bolii Newcastle fără vaccinare, doar dacă sunt îndeplinite cerințele de la articolele 59-61 pentru produsul în cauză, iar animalele și ouăle pentru incubație respective îndeplinesc următoarele cerințe în ceea ce privește infecția cu virusul bolii Newcastle:

    (a)

    în cazul păsărilor captive:

    (i)

    animalele nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    (ii)

    animalele au fost izolate timp de 14 zile înainte de plecare, fie în unitatea de origine sub supravegherea unui medic veterinar oficial, fie într-o unitate de carantină aprobată, unde:

    nicio pasăre captivă nu a fost vaccinată împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    nu a fost introdusă nicio altă pasăre în ultimele 21 de zile anterioare plecării;

    nu a fost efectuată nicio operațiune de vaccinare în unitatea de carantină;

    (iii)

    animalele au obținut rezultate negative, în ultimele 14 zile anterioare plecării, la teste serologice pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului bolii Newcastle, efectuate pe eșantioane de sânge la un nivel care asigură un grad de încredere de 95 % pentru depistarea infecțiilor la o prevalență de 5 %;

    (b)

    în cazul ouălor pentru incubație ale păsărilor captive, ele:

    (i)

    nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    (ii)

    provin din efective care:

    fie

    nu sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    sau

    sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle cu vaccinuri inactivate;

    sau

    sunt vaccinate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle cu vaccinuri vii care îndeplinesc criteriile din anexa VI, iar vaccinarea s-a realizat cu cel puțin 30 de zile înainte de colectarea ouălor pentru incubație.

    CAPITOLUL 6

    Cerințe privind circulația animalelor terestre deținute către unități izolate

    Articolul 63

    Cerințe privind circulația animalelor terestre deținute din alte unități decât cele izolate către o unitate izolată

    (1)   Operatorii transportă animalele terestre deținute, altele decât primatele, care provin din alte unități decât cele izolate, către o unitate izolată, doar în conformitate cu următoarele cerințe:

    (a)

    animalele sunt ținute în carantină o perioadă corespunzătoare pentru bolile listate pentru specia care urmează să fie transportată și, în orice caz, timp de cel puțin 30 de zile, iar în această perioadă sunt ținute:

    fie

    (i)

    înainte de transport, într-o unitate de carantină aprobată sau în spațiile de carantină ale altei unități izolate;

    sau

    (ii)

    după transport, într-un spațiu de carantină al unității izolate de la destinația finală;

    (b)

    animalele nu prezintă semne clinice sau suspiciuni de boli listate pentru speciile în cauză la momentul transportului;

    (c)

    animalele îndeplinesc cerințele de identificare prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2019/2035, care sunt relevante pentru specie;

    (d)

    animalele îndeplinesc cerințele de vaccinare, tratament sau testare menționate în prezentul regulament, aplicabile pentru transportul animalelor.

    (2)   Operatorii transportă primate deținute către o unitate izolată doar în conformitate cu norme cel puțin la fel de stricte ca cele menționate în Codul sanitar pentru animale terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), ediția 2018, la articolele 5.9.1-5.9.5 în ceea ce privește măsurile de carantină aplicabile în cazul primatelor și la articolul 6.12.4 în ceea ce privește cerințele de carantină pentru primatele provenite dintr-un mediu necontrolat, iar un astfel de transport a fost autorizat

    (a)

    în cazul transportului în interiorul unui stat membru, de către autoritatea competentă a statului membru respectiv;

    sau

    (b)

    în cazul transportului către un alt stat membru, în baza unui acord între autoritatea competentă a statului membru de origine și autoritatea competentă a statului membru de destinație.

    Articolul 64

    Cerințe privind circulația animalelor terestre deținute din unități izolate către unități izolate din alte state membre

    (1)   Operatorii transportă animale terestre deținute dintr-o unitate izolată către o unitate izolată dintr-un alt stat membru doar dacă animalele respective nu comportă un risc semnificativ de răspândire a bolilor pentru care sunt listate, pe baza rezultatelor planului de supraveghere care vizează animalele respective.

    (2)   Operatorii transportă animale deținute aparținând familiilor Antilocapridae, Bovidae, Camelidae, Cervidae, Giraffidae, Moschidae sau Tragulidae către un alt stat membru sau zonă a acestuia doar în conformitate cu cel puțin una dintre cerințele pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotip 1-24) prevăzută în partea II capitolul 2 secțiunea 1 punctele 1-3 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    (3)   Prin derogare de la dispozițiile alineatului (2), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația animalelor care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele din partea II capitolul 2 secțiunea 1 punctele 1-3 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia,

    (a)

    care are statutul de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la faptul că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    sau

    (b)

    fără statutul de indemn(ă) de boală și fără un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la condițiile în care sunt autorizate aceste transporturi. Dacă statul membru de destinație stabilește condiții pentru autorizarea acestor transporturi, condițiile respective pot fi oricare dintre cele menționate la punctele 5-8 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    CAPITOLUL 7

    Norme speciale și excepții

    Articolul 65

    Norme speciale privind circulația circurilor ambulante și a numerelor cu animale către alte state membre

    (1)   Operatorii circurilor ambulante și ai numerelor cu animale deplasează circurile și numerele cu animale către un alt stat membru numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    ei furnizează autorității competente din statul membru în care este situat circul ambulant sau numărul cu animale un itinerar al deplasării planificate către un alt stat membru cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de plecare;

    (b)

    documentul de circulație menționat la articolul 77 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035 care însoțește toate animalele care urmează să fie transportate este actualizat în mod corespunzător,

    și

    (i)

    documentul de identificare individuală pentru fiecare câine, pisică și dihor domestic care urmează să fie transportat, menționat la articolul 71 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035, este completat în mod corespunzător cu informațiile menționate la articolul 53 litera (b) punctele (i) și (ii);

    (ii)

    documentul de identificare pentru grupul de păsări deținute care urmează să fie transportat, menționat la articolul 79 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035, este actualizat în mod corespunzător.

    (c)

    în ultimele 12 luni anterioare plecării:

    (i)

    bovinele, ovinele, caprinele, camelidele și cervidele au fost supuse unui test de depistare a infecției cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în anexa I partea 1, soldat cu rezultate negative;

    (ii)

    bovinele, caprinele și cervidele au fost supuse unui test vizând infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) efectuat cu una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 1 din anexa I, soldat cu rezultate negative, în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (iii)

    porumbeii au fost vaccinați împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle;

    (d)

    toate animalele circurilor ambulante și ale numerelor cu animale au fost inspectate de medicul veterinar oficial în perioada de 10 zile lucrătoare anterioare plecării circului ambulant și a numărului cu animale și s-a constatat că sunt clinic sănătoase pentru bolile listate, după cum este cazul pentru speciile listate sau pentru categoriile de animale.

    (2)   Operatorii circurilor ambulante și ale numerelor cu animale transportă animale deținute aparținând familiilor Antilocapridae, Bovidae, Camelidae, Cervidae, Giraffidae, Moschidae sau Tragulidae către un alt stat membru sau zonă a acestuia doar în conformitate cu cel puțin una dintre cerințele pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotip 1-24) prevăzută în partea II capitolul 2 secțiunea 1 punctele 1-3 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    (3)   Prin derogare de la dispozițiile alineatului (2), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația animalelor care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele din partea II capitolul 2 secțiunea 1 punctele 1-3 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau către o zonă a acestuia

    (a)

    care are statutul de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la faptul că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    sau

    (b)

    fără statutul de indemn(ă) de boală și fără un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la condițiile în care sunt autorizate aceste transporturi. Dacă statul membru de destinație stabilește condiții pentru autorizarea acestor transporturi, condițiile respective pot fi oricare dintre cele menționate la punctele 5-8 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    Articolul 66

    Obligația autorității competente în ceea ce privește circulația circurilor ambulante și a numerelor cu animale către alte state membre

    Autoritatea competentă din statul membru de origine semnează și ștampilează itinerarul menționat la articolul 65 alineatul (1) litera (a) dacă:

    (a)

    circul ambulant sau numărul cu animale nu este supus niciunei restricții privind sănătatea animalelor care se referă la o boală listată pentru specia unui animal deținut în cadrul circului ambulant și al numărului cu animale;

    (b)

    sunt îndeplinite cerințele privind sănătatea animalelor menționate la articolul 65;

    (c)

    toate documentele de identificare care însoțesc animalele în timpul deplasării circului ambulant și a numărului cu animale sunt actualizate în mod corespunzător, iar animalele îndeplinesc cerințele pentru vaccinare, tratament sau testare menționate în prezentul regulament și aplicabile circulației speciei relevante.

    Articolul 67

    Cerințe privind circulația păsărilor captive destinate expozițiilor

    (1)   Operatorii transportă păsări captive la o expoziție dintr-un alt stat membru numai în cazul în care animalele respective îndeplinesc condițiile de la articolul 59.

    (2)   Operatorul expoziției, cu excepția spectacolelor de zbor în scop de vânătoare pentru păsările de pradă, asigură următoarele:

    (a)

    accesul animalelor la expoziție este limitat la păsările captive înregistrate în prealabil pentru participarea la expoziție;

    (b)

    accesul la expoziție al unor păsări care provin din unități situate în statul membru în care are loc expoziția nu periclitează starea de sănătate a păsărilor care participă la expoziție:

    fie

    (i)

    impunând aceeași stare de sănătate pentru toate păsările captive care participă la expoziție;

    sau

    (ii)

    păstrând păsările captive care provin din statul membru în care are loc expoziția în spații sau incinte separate de păsările captive care provin din alte state membre;

    (c)

    un medic veterinar

    (i)

    efectuează controale de identitate vizând păsările captive care participă la expoziție înainte de accesul lor la expoziție;

    (ii)

    monitorizează starea clinică a păsărilor atunci când intră în expoziție și pe perioada acesteia.

    (3)   Operatorii asigură faptul că păsările captive transportate la o expoziție în conformitate cu alineatele (1) și (2) sunt transportate din expozițiile respective către un alt stat membru doar în situația în care sunt îndeplinite următoarele cerințe:

    (a)

    animalele sunt însoțite de un certificat de sănătate animală în conformitate cu articolul 81;

    sau

    (b)

    în cazul păsărilor captive, altele decât păsările de pradă care au participat la un spectacol de zbor în scop de vânătoare, animalele sunt însoțite de o declarație eliberată de medicul veterinar menționat la alineatul (2) litera (c) care să ateste că starea de sănătate a păsărilor, astfel cum este atestată în certificatul de sănătate animală original în conformitate cu articolul 81, nu a fost compromisă în timpul expoziției, precum și de certificatul de sănătate animală original valabil în conformitate cu articolul 81 eliberat de autoritatea competentă din statul membru de origine pentru circulația păsărilor captive către expoziție, anexat la declarația respectivă;

    sau

    (c)

    în cazul păsărilor de pradă care au participat la un spectacol de zbor în scop de vânătoare, animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate animală original valabil în conformitate cu articolul 81 emis de autoritatea competentă din statul membru de origine pentru transportul păsărilor de pradă la spectacolul de zbor în scop de vânătoare, cu condiția ca ele să fie transportate înapoi în statul membru de origine.

    (4)   Medicul veterinar menționat la alineatul (2) litera (c) emite declarația menționată la alineatul (3) litera (b) doar dacă:

    (a)

    animalele sunt transportate înapoi în statul membru de origine;

    (b)

    s-au luat măsuri pentru a asigura faptul că finalizarea transportului planificat al păsărilor captive către statul membru de origine se realizează în perioada de valabilitate a certificatului de sănătate animală original în conformitate cu articolul 81 emis de autoritatea competentă din statul membru de origine pentru transportul păsărilor captive la expoziție;

    (c)

    au fost respectate condițiile menționate la alineatul (2) litera (b).

    Articolul 68

    Cerințe specifice pentru circulația porumbeilor voiajori la evenimente sportive către un alt stat membru

    Operatorii transportă porumbei voiajori la evenimente sportive dintr-un alt stat membru numai în cazul în care animalele respective îndeplinesc condițiile de la articolul 59.

    CAPITOLUL 8

    Certificate de sănătate animală și notificarea transporturilor

    Secțiunea 1

    Cerințe privind certificarea sănătății animale

    Articolul 69

    Derogare privind circulația ecvinelor deținute către alte state membre

    Cerințele privind certificarea sănătății animale menționate la articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 nu se aplică transportului ecvinelor înregistrate către un alt stat membru, dacă:

    (a)

    autoritatea competentă din statul membru de origine a autorizat derogarea;

    (b)

    autoritatea competentă din statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile menționate la literele (c) și (d);

    (c)

    ecvinele deținute și transportate pe teritoriile statului membru de origine și ale statului membru de destinație îndeplinesc cel puțin cerințele privind sănătatea animalelor pentru transportul ecvinelor deținute către alte state membre și în special cerințele suplimentare privind sănătatea animalelor menționate la articolul 22;

    (d)

    autoritatea competentă din statul membru de origine și autoritatea competentă din statul membru de destinație dispun de sisteme care asigură trasabilitatea ecvinelor deținute transportate în condițiile prezentului articol.

    Articolul 70

    Derogare privind circulația animalelor terestre din cadrul circurilor ambulante și al numerelor cu animale către alte state membre

    Cerințele privind certificarea sănătății animale menționate la articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 nu se aplică transportului animalelor terestre din cadrul circurilor ambulante și al numerelor cu animale către un alt stat membru.

    Articolul 71

    Certificatul de sănătate animală pentru anumite animale terestre deținute

    (1)   Operatorii transportă păsările captive, albinele, bondarii, cu excepția celor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate, primatele, câinii, pisicile, dihorii domestici sau alte carnivore către un alt stat membru doar dacă aceste animale sunt însoțite de un certificat de sănătate animală emis de autoritatea competentă din statul membru de origine.

    (2)   Prin derogare de la dispozițiile alineatului (1), operatorii pot transporta păsări captive de la expoziții înapoi în statul membru de origine a păsărilor în conformitate cu articolul 67 alineatul (3).

    (3)   Prin derogare de la dispozițiile alineatului (1), certificatul de sănătate animală emis de autoritatea competentă a statului membru de origine pentru transportul păsărilor de pradă din unitatea din statul membru de origine la un spectacol de zbor în scop de vânătoare dintr-un alt stat membru poate însoți aceste păsări de pradă în timpul întoarcerii lor de la spectacol la statul membru de origine, cu condiția ca transportul să se efectueze în perioada de valabilitate a certificatului respectiv.

    Articolul 72

    Certificatul de sănătate animală pentru ouăle pentru incubație ale păsărilor captive

    Operatorii transportă ouăle pentru incubație ale păsărilor captive către un alt stat membru numai dacă ele sunt însoțite de un certificat de sănătate animală eliberat de autoritatea competentă a statului membru de origine.

    Secțiunea 2

    Conținutul certificatelor de sănătate animală pentru animale terestre deținute și ouă pentru incubație

    Articolul 73

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru bovinele deținute

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru bovinele deținute, cu excepția celor menționate la alineatul (2), care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 10, precum și cu cele de la articolele 11, 12 și 13, dacă este cazul.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru bovinele deținute care sunt transportate direct sau după ce sunt supuse unei operațiuni de colectare la un abator dintr-un alt stat membru în vederea sacrificării imediate, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 14.

    Articolul 74

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru ovinele și caprinele deținute

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru ovinele și caprinele deținute, cu excepția celor menționate la alineatele (2) și (3), care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate:

    (a)

    în cazul ovinelor, cu excepția masculilor de ovine necastrați, la articolul 15 alineatele (1) și (2);

    (b)

    în cazul caprinelor, la articolul 15 alineatele (1) și (3);

    (c)

    în cazul masculilor de ovine necastrați, la articolul 15 alineatele (1), (2), și (4);

    (d)

    la articolul 17, dacă este cazul.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru ovinele și caprinele deținute transportate către un alt stat membru sau zonă a acestuia care dispun de un program aprobat de eradicare a infecției cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate:

    (a)

    la articolul 15 alineatul (1) literele (a), (b) și (d)-(h);

    (b)

    la articolul 15 alineatul (1) litera (c) sau la articolul 16;

    (c)

    la articolul 17, dacă este cazul.

    (3)   Certificatul de sănătate animală pentru ovinele și caprinele deținute care sunt transportate direct sau după ce sunt supuse unei operațiuni de colectare la un abator dintr-un alt stat membru în vederea sacrificării imediate, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 18.

    Articolul 75

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru porcinele deținute

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru porcinele deținute, cu excepția celor menționate la alineatul (2), care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 19, precum și cu cele de la articolul 20, dacă este cazul.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru porcinele deținute care sunt transportate direct sau după ce sunt supuse unei operațiuni de colectare la un abator dintr-un alt stat membru în vederea sacrificării imediate, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 21.

    Articolul 76

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru ecvinele deținute

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru ecvinele deținute, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 22.

    (2)   Certificatul de sănătate animală menționat la alineatul (1):

    (a)

    se emite pentru o ecvină individuală;

    sau

    (b)

    poate fi emis pentru un transport de ecvine:

    (i)

    trimis direct către un alt stat membru fără a fi supus operațiunilor de colectare;

    sau

    (ii)

    transportat la un abator în vederea sacrificării imediate într-un alt stat membru, direct sau după ce este supus unei operațiuni de colectare.

    Articolul 77

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru camelidele deținute

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru camelidele deținute, cu excepția celor menționate la alineatul (2), care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 23, precum și cu cele de la articolul 24, dacă este cazul.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru camelidele deținute care sunt transportate direct sau după ce sunt supuse unei operațiuni de colectare la un abator dintr-un alt stat membru în vederea sacrificării imediate, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 25.

    Articolul 78

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru cervidele deținute

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru cervidele deținute, cu excepția celor menționate la alineatul (2), care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 26, precum și cu cele de la articolul 27, dacă este cazul.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru cervidele deținute care sunt transportate direct sau după ce sunt supuse unei operațiuni de colectare la un abator dintr-un alt stat membru în vederea sacrificării imediate, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 28.

    Articolul 79

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru alte ungulate deținute

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru alte ungulate deținute, cu excepția celor menționate la alineatul (2), care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 29, precum și cu cele de la articolul 30, dacă este cazul.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru alte ungulate deținute care sunt transportate direct sau după ce sunt supuse unei operațiuni de colectare la un abator dintr-un alt stat membru în vederea sacrificării imediate, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 31.

    Articolul 80

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru păsările de curte

    Certificatul de sănătate animală pentru păsările de curte, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate:

    (a)

    în cazul păsărilor de curte și a păsărilor de curte pentru producție, la articolul 34 și la articolele 41 și 42, atunci când este cazul pentru categoria de păsări de curte în cauză;

    (b)

    în cazul păsărilor de curte destinate sacrificării, la articolul 35 și la articolele 41 și 42, atunci când este cazul pentru categoria de păsări de curte în cauză;

    (c)

    în cazul puilor de o zi, la articolul 36 și la articolele 41 și 42, atunci când este cazul pentru categoria de păsări de curte în cauză;

    (d)

    în cazul unui număr mai mic de 20 de păsări de curte, altele decât ratitele, la articolul 37 și la articolele 41 și 42, atunci când este cazul pentru categoria de păsări de curte în cauză.

    Articolul 81

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru păsările captive

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru păsările captive, cu excepția celor menționate la alineatele (2) și (3), care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 59, precum și la articolele 61 și 62, acolo unde este cazul pentru categoria de păsări în cauză.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru păsările captive destinate expozițiilor, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 67 alineatul (1).

    (3)   Certificatul de sănătate animală pentru porumbeii voiajori, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 68.

    Articolul 82

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru ouăle pentru incubație ale păsărilor de curte

    Certificatul de sănătate animală pentru ouăle pentru incubație ale păsărilor de curte, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 161 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 2 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate:

    (a)

    în cazul ouălor pentru incubație ale păsărilor de curte, cu excepția celor menționate la literele (b) și (c), la articolul 38 și la articolele 41 și 42, atunci când este cazul pentru categoria de păsări de curte în cauză;

    (b)

    în cazul unui număr mai mic de 20 ouă pentru incubație ale păsărilor de curte, altele decât ratitele, la articolul 39 și la articolele 41 și 42, atunci când este cazul pentru categoria de păsări de curte în cauză;

    (c)

    în cazul ouălor păsărilor de curte fără patogeni specificați, la articolul 40.

    Articolul 83

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru ouăle pentru incubație ale păsărilor captive

    Certificatul de sănătate animală pentru ouăle pentru incubație ale păsărilor captive, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 72, conține informațiile generale prevăzute punctul 2 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 60, precum și la articolele 61 și 62, acolo unde este cazul pentru categoria de ouă în cauză.

    Articolul 84

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru albine și bondari

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru albine, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 48, precum și la articolele 49 și 50, dacă este cazul.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru bondari, cu excepția celor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 51.

    Articolul 85

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru primate

    Certificatul de sănătate animală pentru primate, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 47.

    Articolul 86

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru câini, pisici și dihori domestici

    (1)   Certificatul de sănătate animală pentru câini, pisici și dihori domestici, cu excepția celor menționate la alineatul (2), care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 53, precum și la articolul 54, dacă este cazul.

    (2)   Certificatul de sănătate animală pentru câini, pisici și dihori domestici deținuți ca animale de companie, care este eliberat de autoritatea competentă din statul membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII, o certificare a conformității cu cerințele prevăzute la articolul 55, și la articolul 56 dacă este cazul, și un link către documentul de identificare menționat la articolul 71 din Regulamentul delegat (UE) 2019/2035.

    Articolul 87

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru alte carnivore

    Certificatul de sănătate animală pentru alte carnivore, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 71 alineatul (1), conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 58.

    Articolul 88

    Detalii privind conținutul certificatului de sănătate animală pentru animalele terestre transportate dintr-o unitate izolată într-o unitate izolată dintr-un alt stat membru

    Certificatul de sănătate animală pentru animalele terestre transportate dintr-o unitate izolată într-o unitate izolată din alt stat membru, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 sau cu articolul 71 alineatul (1) din prezentul regulament, conține informațiile generale prevăzute la punctul 1 al părții 1 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 64.

    Secțiunea 3

    Cerințe privind certificarea sănătății animale pentru tipuri specifice de circulație a animalelor terestre deținute

    Articolul 89

    Certificarea sănătății animale pentru circulația ungulatelor și a păsărilor de curte prin unități care efectuează operațiuni de colectare

    Autoritatea competentă emite certificatul de sănătate animală menționat la articolele 73-80 pentru transportul către un alt stat membru al ungulatelor și al păsărilor de curte supuse operațiunilor de colectare după cum urmează:

    (a)

    verificările și examinările fizice, ale documentelor și ale identității menționate la articolul 91 alineatul (1) sunt efectuate înainte de emiterea primului certificat de sănătate animală menționat la articolele 73-80:

    fie

    (i)

    în unitatea de origine, dacă animalele sunt destinate:

    transportului direct la o unitate aprobată pentru operațiuni de colectare în statul membru de trecere;

    sau

    unei operațiuni de colectare pe un mijloc de transport în statul membru de origine în vederea transportului direct către un alt stat membru;

    sau

    (ii)

    într-o unitate aprobată pentru operațiuni de colectare, dacă animalele au fost colectate în statul membru de origine în vederea transportului către un alt stat membru;

    sau

    (iii)

    într-o unitate aprobată pentru operațiuni de colectare dintr-un stat membru de trecere, dacă animalele au fost supuse unei operațiuni de colectare într-un astfel de stat membru;

    (b)

    certificatul de sănătate animală menționat la articolele 73-80 este completat pe baza informațiilor oficiale:

    (i)

    aflate la dispoziția medicului veterinar oficial care semnează certificatul, care a efectuat verificările și examinările menționate la litera (a) punctele (i) și (ii) în statul membru de origine;

    sau

    (ii)

    furnizate în primul sau în al doilea certificat de sănătate animală menționat la articolele 73-80, aflat la dispoziția medicului veterinar oficial care a efectuat verificările și examinările menționate la litera (a) punctul (iii) în statul membru de trecere, dacă este cazul.

    Articolul 90

    Certificarea sănătății animale pentru ungulatele și păsările de curte deținute destinate exportului către țări terțe în timpul transportului lor din statul membru de origine prin teritoriul altor state membre până la frontiera externă a Uniunii

    Operatorii asigură faptul că ungulatele și păsările de curte deținute destinate exportului către o țară terță care sunt transportate până la frontiera externă a Uniunii printr-un alt stat membru sunt însoțite de certificate de sănătate în care se atestă că:

    (i)

    animalele îndeplinesc cel puțin cerințele din prezentul capitol pentru circulația ungulatelor și a păsărilor de curte deținute destinate sacrificării în statul membru în care se află punctul de ieșire;

    și

    (ii)

    în cazul animalelor din speciile listate pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), animalele respectă cel puțin articolul 33, în cazul în care punctul de ieșire este situat într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia cu statut de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program de eradicare aprobat pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotip 1-24).

    Secțiunea 4

    Norme privind responsabilitatea autorității competente în ceea ce privește certificarea sănătății animale

    Articolul 91

    Responsabilitatea autorității competente în ceea ce privește certificarea sănătății animale

    (1)   Înainte de a semna un certificat de sănătate animală, medicul veterinar oficial efectuează următoarele tipuri de verificări și examinări fizice, ale documentelor și ale identității pentru a verifica conformitatea cu cerințele:

    (a)

    în ceea ce privește ungulatele deținute, o verificare a identității și o examinare clinică a animalelor din cadrul transportului în scopul depistării semnelor clinice sau a suspiciunii de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    (b)

    în ceea ce privește păsările de curte de reproducție, păsările de curte pentru producție și păsările de curte, altele decât ratitele, în număr mai mic de 20, o verificare a documentelor privind starea de sănătate și producția, deținute în cadrul unității, o verificare a identității animalelor din cadrul transportului și o examinare clinică a efectivului de origine și a animalelor din transport în vederea depistării semnelor clinice sau a cazurilor suspectate de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    (c)

    în ceea ce privește păsările de curte destinate sacrificării, o verificare a documentelor privind starea de sănătate și producția, deținute în cadrul unității, o verificare a identității animalelor din cadrul transportului și o examinare clinică a efectivului de origine în scopul depistării semnelor clinice sau a cazurilor suspectate de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    (d)

    în ceea ce privește puii de o zi, o verificare a documentelor privind starea de sănătate și producția, deținute în cadrul unității, ale efectivului de origine în vederea depistării semnelor clinice sau a cazurilor suspectate de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    (e)

    în ceea ce privește păsările captive:

    (i)

    o verificare a identității animalelor din transport;

    (ii)

    o verificare a documentelor privind starea de sănătate și producția, deținute în cadrul unității, și o examinare clinică a efectivului de origine și a animalelor din cadrul transportului în vederea depistării semnelor clinice sau a cazurilor suspectate de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    (f)

    în ceea ce privește ouăle pentru incubație provenite de la păsări de curte, o verificare a documentelor referitoare la starea de sănătate și la producție, deținute în unitate, ale efectivului de origine și, după caz, a documentelor ținute la incubatorul de expediere, o verificare a identității ouălor destinate incubației și:

    fie

    (i)

    o examinare clinică a efectivului de origine în vederea depistării semnelor clinice sau a cazurilor suspectate de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    sau

    (ii)

    examinări lunare ale stării de sănătate a efectivului de origine și o evaluare a stării actuale de sănătate a acestuia, conform informațiilor actualizate furnizate de operator;

    (g)

    în ceea ce privește ouăle pentru incubație ale păsărilor captive, o verificare a documentelor privind starea de sănătate și producția, deținute în cadrul unității, o verificare a identității ouălor pentru incubație și o examinare clinică a efectivului de origine în scopul depistării semnelor clinice sau a cazurilor suspectate de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    (h)

    în ceea ce privește albinele și bondarii, o verificare a identității și:

    fie

    (i)

    o examinare vizuală a animalelor, a ambalajului acestora și a oricărui furaj sau alt material în scopul depistării prezenței locii americane, Aethina tumida (gândacul mic de stup) și a Tropilaelaps spp. pentru albine sau a Aethina tumida (gândacul mic de stup) pentru bondari;

    sau

    (ii)

    în ceea ce privește mătcile care urmează să fie certificate în temeiul unei derogări menționate la articolul 49, o verificare a documentelor referitoare la examinarea lunară a stării de sănătate în cursul sezonului de producție, o examinare vizuală a cuștilor lor individuale în scopul verificării numărului maxim de albine însoțitoare per cușcă și o examinare vizuală a animalelor, a ambalajului acestora și a oricăror furaje sau a altor materiale însoțitoare în vederea depistării cazurilor de locă americană, de infestare cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) și cu Tropilaelaps spp.;

    (i)

    în ceea ce privește primatele, o verificare a documentelor referitoare la starea de sănătate, o verificare a identității și o examinare clinică, iar în cazul în care acestea nu sunt posibile, o examinare clinică a animalelor din cadrul transportului în scopul depistării semnelor clinice sau a suspiciunii de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    (j)

    în ceea ce privește câinii, pisicile și dihorii domestici, o verificare a identității și o examinare clinică, iar atunci când aceasta nu este posibilă, o examinare clinică a animalelor din cadrul transportului în scopul depistării semnelor clinice sau a suspiciunii de boli listate relevante pentru specia respectivă;

    (k)

    în ceea ce privește animalele terestre care provin dintr-o unitate izolată și care sunt transportate la o unitate izolată din alt stat membru, o verificare a documentelor referitoare la starea de sănătate, o verificare a identității și o examinare clinică, iar în cazul în care acestea nu sunt posibile, o examinare clinică a animalelor din cadrul transportului în scopul depistării semnelor clinice sau a suspiciunii de boli listate relevante pentru specia respectivă.

    (2)   Medicul veterinar oficial efectuează verificările și examinările fizice, ale documentelor și ale identității, astfel cum se prevede la alineatul (1), și emite certificatul de sănătate animală:

    (a)

    în ultimele 24 de ore înaintea plecării din unitatea de origine sau, după caz, din unitatea aprobată pentru operațiuni de colectare, în cazul ungulatelor deținute, cu excepția ecvinelor;

    (b)

    în ultimele 48 de ore înainte de plecarea din unitatea de origine pentru ecvine sau, în cazul ecvinelor menționate la articolul 92 alineatul (2), în ultima zi lucrătoare înainte de plecare;

    (c)

    în ultimele 48 de ore înaintea plecării din unitatea de origine pentru păsările de curte de reproducție, păsările de curte pentru producție, păsările de curte în număr mai mic de 20, altele decât ratitele, și păsările captive;

    (d)

    în ultimele cinci zile înaintea plecării din unitatea de origine pentru păsările de curte destinate sacrificării;

    (e)

    în ultimele 24 de ore dinaintea plecării din unitatea de origine pentru puii de o zi;

    (f)

    în ceea ce privește ouăle pentru incubație ale păsărilor de curte:

    (i)

    în ultimele 72 de ore înainte de plecarea ouălor pentru incubație din unitatea de origine, în cazul controalelor documentare, a controalelor de identitate, a examinării clinice a efectivului de origine și a evaluării stării sale de sănătate actuale, astfel cum a fost evaluată în baza informațiilor actualizate furnizate de către operator;

    (ii)

    în cursul ultimelor 31 de zile înainte de plecarea ouălor pentru incubație din unitatea de origine, în cazul examinărilor lunare ale stării de sănătate a efectivului de origine;

    (g)

    în ultimele 48 de ore înaintea plecării din unitatea de origine pentru ouăle pentru incubație ale păsărilor captive:

    (h)

    în cursul ultimelor 48 de ore înainte de plecarea de la unitatea de origine, în ceea ce privește albinele și bondarii și în cursul ultimelor 24 de ore înainte de plecarea de la unitatea de origine, în legătură cu mătcile care urmează să fie certificate în temeiul derogării;

    (i)

    în ultimele 48 de ore dinaintea plecării din unitatea de origine pentru primate;

    (j)

    în ultimele 48 de ore înaintea plecării din unitatea de origine pentru câini, pisici, dihori domestici și alte carnivore;

    (k)

    în ultimele 48 de ore înaintea plecării din unitatea de origine, pentru animalele terestre care provin dintr-o unitate izolată și sunt transportate la o unitate izolată dintr-un alt stat membru.

    (3)   Certificatul de sănătate animală este valabil o perioadă de 10 zile de la data emiterii, fără a aduce atingere derogărilor prevăzute la articolul 92.

    Articolul 92

    Derogare de la durata de valabilitate a certificatelor de sănătate animală

    (1)   Prin derogare de la dispozițiile articolului 91 alineatul (3), în cazul transportului animalelor pe apă/mare, perioada de 10 zile pentru valabilitatea certificatului de sănătate animală poate fi prelungită cu durata călătoriei pe apă/mare.

    (2)   Tot prin derogare de la dispozițiile articolului 91 alineatul (3), certificatul pentru ecvinele menționate la articolul 76 alineatul (2) litera (a) este valabil pe o perioadă de 30 de zile, dacă:

    (a)

    animalul ecvin care urmează să fie transportat este însoțit de documentul său unic de identificare pe toată durata vieții, astfel cum este prevăzut la articolul 114 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2016/429, care include o marcă de validare emisă de autoritatea competentă sau de organismul căruia această activitate a fost delegată, pentru o perioadă care nu depășește patru ani, pentru a documenta faptul că animalul locuiește în mod obișnuit într-o unitate recunoscută de autoritatea competentă ca fiind o unitate cu risc mic pentru sănătate, datorită examinărilor frecvente ale stării de sănătate a animalelor, verificărilor suplimentare ale identității și testelor vizând starea de sănătate și absenței reproducerii naturale în unitate, exceptând spațiile dedicate și separate;

    sau

    (b)

    animalul ecvin înregistrat care urmează să fie transportat este însoțit de documentul său unic de identificare pe durata vieții, astfel cum este prevăzut la articolul 114 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2016/429, care include o licență eliberată pentru o perioadă care nu depășește 4 ani, fie pentru participarea la competiții ecvestre de către federația națională a Fédération Equestre Internationale sau pentru participarea la curse de către autoritatea competentă pentru curse și care documentează cel puțin două examinări pe an de către un medic veterinar, inclusiv cele necesare pentru efectuarea vaccinărilor și examinărilor periodice împotriva gripei ecvine în scop de transport în alte state membre sau țări terțe.

    (3)   Pe perioada de valabilitate, certificatul menționat la alineatul (2) este suficient pentru

    (a)

    intrări multiple în alte state membre;

    (b)

    revenirea la unitatea de origine indicată în certificat.

    Secțiunea 5

    Norme detaliate privind notificarea circulației animalelor terestre deținute și a ouălor pentru incubație către alte state membre

    Articolul 93

    Notificarea în prealabil de către operatori cu privire la circulația între statele membre a bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate

    În cazul bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate, care sunt transportați către un alt stat membru, operatorul unității de origine notifică în prealabil autorității competente din statul membru de origine plecarea respectivelor bondari.

    Articolul 94

    Notificarea în prealabil de către operatorii circurilor ambulante și ai numerelor cu animale atunci când intenționează să transporte animale terestre deținute între statele membre

    În cazul circurilor ambulante și al numerelor cu animale care se deplasează către un alt stat membru, operatorul circurilor ambulante și al numerelor cu animale notifică autorității competente a statului membru de origine plecarea circurilor ambulante și a numerelor cu animale cu cel puțin 10 zile înainte de plecare.

    Articolul 95

    Notificare în prealabil de către operatori a circulației ouălor pentru incubație ale păsărilor captive între statele membre

    În cazul ouălor pentru incubație ale păsărilor captive care sunt transportate către un alt stat membru, operatorul unității de origine notifică în prealabil autorității competente din statul membru de origine intenție de plecare a respectivelor materiale germinative.

    Articolul 96

    Obligația de informare a operatorilor privind notificarea circulației animalelor terestre deținute către alte state membre

    Operatorii care notifică informații autorității competente din statul lor membru de origine în conformitate cu articolul 152 din Regulamentul (UE) 2016/429 furnizează autorității competente informațiile referitoare la fiecare transport de animale terestre deținute care urmează să fie transportat către un alt stat membru, prevăzute în:

    (a)

    anexa VIII partea 1 punctul 1 literele (a)-(d) în cazul animalelor terestre deținute, cu excepția bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate, care urmează să fie transportate către un alt stat membru;

    (b)

    anexa VIII partea 2 în cazul bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate.

    Articolul 97

    Obligația de informare a autorității competente privind notificarea circulației animalelor terestre deținute către alte state membre

    Autoritatea competentă din statul membru de origine care notifică informații autorității competente din statul membru de destinație în conformitate cu articolul 153 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 furnizează informațiile referitoare la fiecare transport de animale terestre deținute care urmează să fie transportat către un alt stat membru, prevăzute în:

    (a)

    anexa VIII partea 1 punctul 1 literele (a)-(d) în cazul animalelor terestre deținute, cu excepția bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate, care urmează să fie transportate către un alt stat membru;

    (b)

    anexa VIII partea 2 în cazul bondarilor care provin din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate.

    Articolul 98

    Notificarea circulației ouălor pentru incubație către alte state membre

    Operatorii care notifică informații autorității competente din statul lor membru de origine în conformitate cu articolul 163 din Regulamentul (UE) 2016/429 și cu articolul 95 din prezentul regulament, furnizează autorității competente informațiile prevăzute în anexa VIII partea 1 punctul 2 literele (a)-(e) referitoare la fiecare transport de ouă pentru incubație care urmează să fie transportat către un alt stat membru.

    Articolul 99

    Proceduri de urgență

    În cazul întreruperii alimentării cu energie electrică și al altor probleme ale IMSOC, autoritatea competentă de la locul de origine al animalelor terestre sălbatice și al ouălor pentru incubație care urmează să fie transportate către un alt stat membru respectă măsurile pentru situații neprevăzute stabilite în conformitate cu articolul 134 litera (d) din Regulamentul (UE) 2017/625.

    Articolul 100

    Desemnarea regiunilor pentru gestionarea notificărilor privind circulația

    Atunci când desemnează regiuni pentru gestionarea notificărilor privind circulația, prevăzute la articolele 97 și 98, statele membre asigură faptul că:

    (a)

    toate părțile teritoriului lor sunt acoperite de cel puțin o regiune;

    (b)

    fiecare regiune desemnată se află sub responsabilitatea unei autorități competente desemnate pentru certificarea sănătății animale în regiunea respectivă;

    (c)

    autoritatea competentă responsabilă pentru regiunea desemnată are acces la IMSOC;

    (d)

    personalul autorității competente responsabile pentru regiunea desemnată dispune de capacitățile și cunoștințele corespunzătoare și a beneficiat de formare specifică adecvată sau are experiență practică echivalentă în utilizarea IMSOC pentru generarea, gestionarea și transmiterea informațiilor prevăzute la articolele 97 și 98.

    PARTEA III

    CIRCULAȚIA ANIMALELOR TERESTRE SĂLBATICE

    Articolul 101

    Cerințe privind circulația animalelor terestre sălbatice către alte state membre

    (1)   Operatorii transportă animale terestre sălbatice din habitatul lor de origine numai prin încărcarea acestora direct într-un mijloc de transport care urmează să fie deplasat la un habitat sau la o unitate dintr-un alt stat membru fără ca animalele să intre în orice unitate în statul membru de origine.

    (2)   Operatorii și transportatorii asigură faptul că mijloacele de transport utilizate pentru transportul animalelor terestre sălbatice, cu excepția albinelor și a bondarilor, sunt:

    (a)

    construite astfel încât:

    (i)

    animalele să nu poată ieși sau cădea;

    (ii)

    să fie posibilă inspecția vizuală a animalelor din mijloacele de transport;

    (iii)

    să fie prevenite sau reduse la minimum scăpările de excremente de animale, așternut sau hrană pentru animale;

    (iv)

    să fie prevenită sau redusă la minimum scăparea penelor, în cazul păsărilor;

    (v)

    mișcarea animalelor să poată fi limitată sau acestea să poată fi transportate sedate, atunci când este necesar;

    (b)

    curățate și dezinfectate imediat după fiecare transport de animale sau de orice obiect care reprezintă un risc pentru sănătatea animală și, dacă este necesar, dezinfectate din nou și, în orice caz, uscate sau lăsate să se usuce înainte de încărcarea altor animale.

    (3)   Operatorii și transportatorii asigură faptul că containerele în care sunt transportate animalele terestre sălbatice, cu excepția albinelor și a bondarilor:

    (a)

    respectă cerințele de la punctul 2 litera (a);

    (b)

    conțin doar animale sălbatice din aceeași specie, care provin din același habitat;

    (c)

    sunt inscripționate cu detalii privind speciile și numărul de animale;

    (d)

    sunt containere fie neutilizate, de unică folosință, concepute special în acest scop, care urmează să fie distruse după prima utilizare, fie curățate și dezinfectate după utilizare și uscate sau lăsate să se usuce înaintea oricărei utilizări ulterioare.

    (4)   Operatorii transportă animale terestre sălbatice din habitatul lor de origine la un habitat sau la o unitate dintr-un alt stat membru numai atunci când sunt îndeplinite următoarele cerințe suplimentare:

    (a)

    majoritatea animalelor din cadrul transportului au locuit în habitatul de origine timp de cel puțin 30 de zile înainte de plecare sau de la naștere dacă au mai puțin de 30 de zile și, în această perioadă, nu au intrat în contact cu animale deținute cu un statut sanitar inferior sau care sunt supuse unor restricții privind circulația din rațiuni care țin de sănătatea animalelor sau cu animale deținute care provin dintr-o unitate în care nu erau îndeplinite cerințele menționate la litera (b);

    (b)

    orice animale care intră în Uniune dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț în ultimele 30 de zile înainte de plecarea animalelor menționate la alineatul (1) și care sunt introduse într-o unitate situată în habitatul în care locuiau animalele respective, sunt ținute separat astfel încât să se prevină contactul direct și indirect cu toate celelalte animale din unitatea respectivă și din habitat;

    (c)

    animalele respective provin dintr-un habitat în care nu au fost raportate următoarele boli și infecții în perioadele de timp stipulate:

    (i)

    infecția cu virusul rabic în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (ii)

    infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis a animalelor terestre sălbatice din speciile listate pentru boala respectivă în ultimele 42 de zile anterioare plecării;

    (iii)

    infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis(M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) a animalelor terestre sălbatice din speciile listate pentru boala respectivă în ultimele 42 de zile anterioare plecării;

    (iv)

    infecția cu virusul bolii hemoragice epizootice pe o rază de 150 km a animalelor terestre sălbatice din speciile listate pentru boala respectivă în ultimii doi ani anteriori plecării;

    (v)

    antraxul la ungulate în ultimele 15 zile anterioare plecării;

    (vi)

    tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) în ultimele 30 de zile anterioare plecării;

    (d)

    în cazul în care animalele respective aparțin familiilor Antilocapridae, Bovidae, Camelidae, Cervidae, Giraffidae, Moschidae sau Tragulidae, habitatul de origine respectă cel puțin una dintre cerințele pentru infecția cu virusul bolii limbii albastre (serotip 1-24) menționate la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (e)

    nu se cunoaște dacă animalele respective au intrat în contact cu animale terestre sălbatice care nu îndeplineau cerințele de la litera (c) în ultimele 30 de zile anterioare plecării.

    (5)   Prin derogare de la dispozițiile alineatului (4) litera (d), autoritatea competentă a statului membru de origine poate autoriza circulația animalelor terestre sălbatice care nu îndeplinesc cel puțin una dintre cerințele de la punctele 1-3 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689 către un alt stat membru sau zonă a acestuia:

    (a)

    care are statutul de indemn(ă) de boală sau care dispune de un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la faptul că aceste transporturi sunt autorizate în condițiile prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    sau

    (b)

    fără statutul de indemn(ă) de boală și fără un program aprobat de eradicare a infecției cu virusul bolii limbii albastre (serotipuri 1-24), dacă statul membru de destinație a informat Comisia și celelalte state membre cu privire la condițiile în care sunt autorizate aceste transporturi. Dacă statul membru de destinație stabilește condiții pentru autorizarea acestor transporturi, condițiile respective pot fi oricare dintre cele menționate la punctele 5-8 din partea II capitolul 2 secțiunea 1 din anexa V la Regulamentul delegat (UE) 2020/689.

    Articolul 102

    Detalii privind conținutul certificatelor de sănătate animală pentru animalele terestre sălbatice

    Certificatul de sănătate animală pentru animalele terestre sălbatice, care este emis de autoritatea competentă a statului membru de origine în conformitate cu articolul 155 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2016/429, conține informațiile generale prevăzute la punctul 3 din anexa VIII și o certificare a conformității cu cerințele menționate la articolul 101 alineatul (4), precum și la articolul 101 alineatul (5) din prezentul regulament, atunci când este cazul.

    Articolul 103

    Norme privind responsabilitatea autorității competente pentru certificarea sănătății animale în cazul circulației animalelor terestre sălbatice către alte state membre

    (1)   Înainte de a semna certificatul de sănătate animală prevăzut la articolul 102 pentru circulația animalelor terestre sălbatice, medicul veterinar oficial efectuează următoarele tipuri de verificări și examinări ale identității:

    (a)

    o examinare a informațiilor disponibile care demonstrează îndeplinirea cerințelor prevăzute la articolul 101 alineatul (4);

    (b)

    o verificare a identității;

    (c)

    o examinare clinică, iar atunci când aceasta nu este posibilă, o examinare clinică a animalelor din cadrul transportului, în scopul depistării semnelor clinice sau a suspiciunii de boli listate relevante pentru specia respectivă.

    (2)   Medicul veterinar oficial efectuează verificările și examinările fizice, ale documentelor și ale identității, astfel cum se prevede la alineatul (1), și emite certificatul de sănătate animală în cele 24 de ore anterioare plecării transportului din habitat.

    (3)   Certificatul de sănătate animală este valabil pe o perioadă de 10 zile de la data emiterii sale.

    (4)   Prin derogare de la dispozițiile alineatului (3), în cazul transportului animalelor terestre sălbatice pe apă/mare, perioada de 10 zile pentru valabilitatea certificatului de sănătate animală poate fi prelungită cu durata călătoriei pe apă/mare.

    Articolul 104

    Cerințe privind notificarea prealabilă de către operatori a circulației animalelor terestre sălbatice către alte state membre

    Operatorii, alții decât transportatorii, care transportă animale terestre sălbatice către un alt stat membru notifică autorității competente din statul membru de origine plecarea transportului cu cel puțin 24 de ore înainte.

    Articolul 105

    Obligația operatorilor privind notificarea circulației animalelor terestre sălbatice către alte state membre

    În scopurile notificării menționate la articolul 155 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) 2016/429, operatorii, alții decât transportatorii, care transportă animale terestre sălbatice către un alt stat membru furnizează autorității competente din statul membru de origine informațiile prevăzute la articolul 145 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 și în partea 1 punctul 3 literele (a)-(d) din anexa VIII cu privire la fiecare transport de astfel de animale care urmează să fie transportate către un alt stat membru.

    Articolul 106

    Responsabilitatea autorității competente privind notificarea circulației animalelor terestre sălbatice către alte state membre

    Autoritatea competentă din statul membru de origine care notifică informații autorității competente din statul membru de destinație în conformitate cu articolul 155 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) 2016/429 furnizează informațiile prevăzute în partea 1 punctul 3 literele (a)-(d) din anexa VIII referitoare la fiecare transport de animale terestre sălbatice care urmează să fie transportat către un alt stat membru.

    Articolul 107

    Proceduri de urgență

    În cazul întreruperii alimentării cu energie electrică și al altor probleme ale IMSOC, autoritatea competentă de origine pentru animalele terestre sălbatice respectă măsurile pentru situații neprevăzute stabilite în conformitate cu articolul 134 litera (d) din Regulamentul (UE) 2017/625.

    PARTEA IV

    Dispoziții finale

    Articolul 108

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 21 aprilie 2021.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 17 decembrie 2019.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 84, 31.3.2016, p. 1.

    (2)  Regulamentul delegat (UE) 2018/1629 al Comisiei din 25 iulie 2018 de modificare a listei bolilor stabilite în anexa II la Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (JO L 272, 31.10.2018, p. 11).

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882 al Comisiei din 3 decembrie 2018 privind aplicarea anumitor norme de prevenire și control al bolilor în cazul categoriilor de boli listate și de stabilire a unei liste a speciilor și a grupurilor de specii care prezintă un risc considerabil de răspândire a bolilor listate respective (JO L 308, 4.12.2018, p. 21).

    (4)  Regulamentul delegat (UE) 2020/689 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente (a se vedea pagina 211 din prezentul Jurnal Oficial).

    (5)  Directiva 64/432/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind problemele de inspecție veterinară care afectează schimburile intracomunitare cu bovine și porcine (JO L 121, 29.7.1964, p. 1977).

    (6)  Directiva 91/68/CEE a Consiliului din 28 ianuarie 1991 privind condițiile de sănătate animală care reglementează schimburile intracomunitare de ovine și caprine (JO L 46, 19.2.1991, p. 19).

    (7)  Directiva 2009/156/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează circulația și importul de ecvidee provenind din țări terțe (JO L 192, 23.7.2010, p. 1).

    (8)  Directiva 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație (JO L 343, 22.12.2009, p. 74).

    (9)  Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute la punctul I din anexa A la Directiva 90/425/CEE (JO L 268, 14.9.1992, p. 54).

    (10)  Regulamentul (CE) nr. 1739/2005 al Comisiei din 21 octombrie 2005 de stabilire a condițiilor de sănătate animală privind circulația animalelor de circ între statele membre (JO L 279, 22.10.2005, p. 47).

    (11)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2035 al Comisiei din 28 iunie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele pentru unitățile care dețin animale terestre și incubatoare, precum și pentru trasabilitatea anumitor animale terestre deținute și a ouălor pentru incubație (JO L 314, 5.12.2019, p. 115).

    (12)  Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare (JO L 311, 28.11.2001, p. 1).

    (13)  Decizia 2003/24/CE a Comisiei din 30 decembrie 2002 privind dezvoltarea unui sistem informatic veterinar integrat (JO L 8, 14.1.2003, p. 44).

    (14)  Decizia 2004/292/CE a Comisiei din 30 martie 2004 privind punerea în aplicare a sistemului TRACES și de modificare a Deciziei 92/486/CEE (JO L 94, 31.3.2004, p. 63).

    (15)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).

    (16)  http://www.edqm.eu (cea mai recentă ediție)

    (17)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).


    ANEXA I

    METODE DE DIAGNOSTIC

    Partea 1

    Infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis

    1.

    Teste serologice pentru bovine, ovine, caprine și camelide:

    (a)

    teste cu antigen Brucella tamponat;

    (b)

    test de fixare a complementului (TFC);

    (c)

    test indirect de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (I-ELISA);

    (d)

    test de evaluare a fluorescenței în lumină polarizată (FPA);

    (e)

    test competitiv de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (C-ELISA).

    2.

    Teste serologice pentru porcine:

    (a)

    teste cu antigen Brucella tamponat;

    (b)

    test de fixare a complementului (TFC);

    (c)

    test indirect de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (I-ELISA);

    (d)

    test de evaluare a fluorescenței în lumină polarizată (FPA);

    (e)

    test competitiv de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (C-ELISA).

    3.

    Test cutanat cu brucelină (BST) pentru ovine, caprine și porcine

    Partea 2

    Infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis)

    1.

    Teste cutanate cu tuberculină:

    (a)

    test simplu intradermic cu tuberculină (SITT);

    (b)

    test comparativ intradermic cu tuberculină (CITT).

    2.

    Test disponibil pentru eșantioanele de sânge:

    (a)

    testul cu interferon gama.

    Partea 3

    Tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi)

    Teste serologice:

    (a)

    test de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (ELISA) pentru tripanozomiază;

    (b)

    test de aglutinare pe card pentru tripanozomiază (CATT) la o diluție serică de 1:4.

    Partea 4

    Leucoza enzootică bovină

    Teste serologice:

    (a)

    teste pentru eșantioanele de sânge:

    (i)

    test de imunodifuzie în gel de agar (AGID);

    (ii)

    test de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic cu blocare (B-ELISA);

    (iii)

    test indirect de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (I-ELISA).

    (b)

    teste pentru eșantioanele de lapte:

    (i)

    test indirect de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (I-ELISA).

    Partea 5

    Rinotraheita infecțioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecțioasă

     

    Metode:

    Bovine nevaccinate

    BoHV-1 I-ELISA (1)

    gB B-ELISA (2)

    Bovine vaccinate cu un vaccin cu deleție gE

    gE B-ELISA (3)

    Partea 6

    Diareea virală bovină

    1.

    Metode directe:

    (a)

    reacție de polimerizare în lanț-transcriere inversă în timp real (RT-PCR în timp real);

    (b)

    test de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (ELISA) pentru depistarea antigenului virusului diareii virale bovine (BVDV).

    2.

    Teste serologice:

    (a)

    test indirect de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (I-ELISA);

    (b)

    test de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic cu blocare (B-ELISA).

    Partea 7

    Infecția cu virusul bolii Aujeszky

     

    Metode:

    Porcine

    ELISA pentru virusul bolii Aujeszky (ADV) (4)

    Porcine cu vârsta mai mică de 4 luni, născute din femele vaccinate cu vaccin cu deleție gE

    gE ELISA (5)

    Partea 8

    Durina

    Testul de fixare a complementului pentru durină, la o diluție serică de 1:5.

    Partea 9

    Anemia infecțioasă ecvină

    Teste serologice:

    (a)

    test de imunodifuzie în gel de agar (AGID);

    (b)

    test de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (ELISA) pentru anemia infecțioasă ecvină.

    Partea 10

    Encefalomielita ecvină venezueleană

    1.

    Teste serologice:

    (a)

    test de izolare a virusului pentru encefalomielita ecvină venezueleană;

    (b)

    test de inhibare a hemaglutinării pentru encefalomielita ecvină venezueleană;

    2.

    Metodă directă:

    reacție de polimerizare în lanț-transcriere inversă (RT-PCR) pentru depistarea genomului virusului encefalomielitei ecvine venezuelene.


    (1)  test de imunoadsorbție cu anticorpi marcați enzimatic (ELISA) pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului BoHV-1 integral.

    (2)  ELISA pentru depistarea anticorpilor împotriva proteinei BoHV-1-gB. În cazul testelor pentru depistarea anticorpilor împotriva virusului BoHV-1 integral, se poate utiliza și această metodă.

    (3)  ELISA pentru depistarea anticorpilor împotriva proteinei BoHV-1-gE.

    (4)  ELISA pentru depistarea anticorpilor împotriva ADV integral, a proteinei ADV-gB sau a proteinei ADV-gD. Pentru controlul seturilor de testare a ADV-gB și a ADV-gD sau al ADV integral, serul de referință ADV 1 la nivel comunitar sau substandarde de referință trebuie să obțină un rezultat pozitiv la o diluție de 1:2.

    (5)  ELISA pentru depistarea anticorpilor împotriva proteinei ADV-gE. Pentru controlul seturilor de testare, serul de referință la nivel comunitar ADV 1 sau substandardele de referință trebuie să obțină un rezultat pozitiv la o diluție de 1:8.


    ANEXA II

    CERINȚE MINIME CARE TREBUIE ÎNDEPLINITE ÎNAINTE DE TRANSPORT ÎN CEEA CE PRIVEȘTE INFECȚIA CU COMPLEXUL MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS (M. BOVIS, M. CAPRAE ȘI M. TUBERCULOSIS) LA CAPRINE, CAMELIDE ȘI CERVIDE

    Partea 1

    Cerințe minime pentru un program prealabil transportului în ceea ce privește infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la caprine

    1.

    Programul de supraveghere prealabil transportului pentru depistarea infecției cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) într-o unitate, în scopul transportului către un alt stat membru al caprinelor deținute, astfel cum se menționează la articolul 15 alineatul (3) trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    inspecție post-mortem a tuturor caprinelor sacrificate din unitate;

    (b)

    examinare post-mortem a tuturor cadavrelor de caprine cu vârsta mai mare de 9 luni, cu excepția cazului în care aceasta este imposibilă din motive logistice sau nu este necesară din rațiuni științifice;

    (c)

    o examinare anuală de verificare a sănătății animale efectuată de un medic veterinar;

    (d)

    testare anuală a tuturor caprinelor deținute în unitate în scopuri de reproducere, cu rezultate negative.

    2.

    Prin derogare de la punctul 1, testarea anuală prevăzută la punctul 1 litera (d) nu este necesară dacă autoritatea competentă, pe baza unei evaluări a riscurilor, consideră că riscul de infecție în statul membru sau în zona acestuia este neglijabil și dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    programul de supraveghere prealabil transportului, menționat la punctul 1, a fost efectuat în unitate cel puțin 24 de luni, iar în această perioadă nu s-au raportat infecții cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la caprinele deținute în unitate;

    (b)

    unitatea se află într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia cu statutul de indemn(ă) de infecție cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la nivelul populației de bovine.

    3.

    Dacă a fost raportată infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la caprinele deținute în unitate, acestea pot fi transportate către un alt stat membru doar dacă au fost testate toate caprinele cu vârsta mai mare de șase săptămâni deținute în unitate, cu rezultate negative. Aceste teste trebuie efectuate pe eșantioane colectate nu mai devreme de 42 de zile de la eliminarea ultimului caz confirmat și a ultimului animal care a avut un rezultat pozitiv la un test efectuat conform unei metode de diagnostic.

    Partea 2

    Cerințe minime pentru un program prealabil transportului în ceea ce privește infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la camelide

    1.

    Programul de supraveghere prealabil transportului pentru depistarea infecției cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) într-o unitate, în scopul transportului către un alt stat membru al camelidelor deținute, astfel cum se menționează la articolul 23 alineatul (1) litera (e) trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    inspecția post-mortem a tuturor camelidelor sacrificate din unitate;

    (b)

    examinarea post-mortem a cadavrelor de camelide cu vârsta mai mare de nouă luni, cu excepția cazului în care aceasta este imposibilă din motive logistice sau nu este necesară din rațiuni științifice;

    (c)

    o examinare anuală de verificare a sănătății animale efectuată de un medic veterinar;

    (d)

    testarea anuală a tuturor camelidelor deținute în unitate în scopuri de reproducere, cu rezultate negative.

    2.

    Prin derogare de la punctul 1, testarea anuală prevăzută la punctul 1 litera (d) nu este necesară dacă autoritatea competentă, pe baza unei evaluări a riscurilor, consideră că riscul de infecție în statul membru sau în zona acestuia este neglijabil și dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    programul de supraveghere prealabil circulației menționat la punctul 1 a fost efectuat în unitate cel puțin în ultimele 24 de luni, iar în această perioadă nu s-a raportat infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la camelidele deținute în unitate;

    (b)

    unitatea se află într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia cu statutul de indemn(ă) de infecție cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la nivelul populației de bovine.

    3.

    Dacă a fost raportată infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la camelidele deținute în unitate, aceste animale pot fi transportate către un alt stat membru doar dacă au fost testate toate camelidele cu vârsta mai mare de 6 săptămâni deținute în unitate, cu rezultate negative. Aceste teste trebuie efectuate pe eșantioane de sânge colectate nu mai devreme de 42 de zile de la eliminarea ultimului caz confirmat și a ultimului animal care a avut un rezultat pozitiv la un test efectuat conform unei metode de diagnostic.

    Partea 3

    Cerințe minime pentru un program prealabil transportului în ceea ce privește infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la cervide

    1.

    Programul de supraveghere prealabil transportului pentru depistarea infecției cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) într-o unitate, în scopul transportului către un alt stat membru al cervidelor deținute, astfel cum se menționează la articolul 26 alineatul (1) litera (e), trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    inspecția post-mortem a tuturor cervidelor sacrificate din unitate;

    (b)

    examinarea post-mortem a cadavrelor de cervide cu vârsta mai mare de 9 luni, cu excepția cazului în care aceasta este imposibilă din motive logistice sau nu este necesară din rațiuni științifice;

    (c)

    o examinare anuală de verificare a sănătății animale efectuată de un medic veterinar;

    (d)

    testarea anuală a cervidelor deținute în unitate în scopuri de reproducere, cu rezultate negative.

    2.

    Prin derogare de la punctul 1, testarea anuală prevăzută la punctul 1 litera (d) nu este necesară dacă autoritatea competentă, pe baza unei evaluări a riscurilor, consideră că riscul de infecție în statul membru sau în zona acestuia este neglijabil și dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    programul de supraveghere prealabil circulației menționat la punctul 1 a fost efectuat în unitate cel puțin în ultimele 24 de luni, iar în această perioadă nu s-a raportat infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la cervidele deținute în unitate;

    (b)

    unitatea se află într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia cu statutul de indemn(ă) de infecție cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la nivelul populației de bovine;

    3.

    Dacă a fost raportată infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis) la cervidele deținute în unitate, aceste animale pot fi transportate către un alt stat membru doar dacă au fost testate toate cervidele cu vârsta mai mare de șase săptămâni deținute în unitate, în două ocazii, la un interval de cel puțin șase luni între testări, pentru infecția cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae și M. tuberculosis), cu rezultate negative. Primul test trebuie efectuat pe cervide sau pe eșantioane colectate de la cervide nu mai devreme de șase luni de la eliminarea ultimului caz confirmat și a ultimului animal care a avut un rezultat pozitiv la un test efectuat conform unei metode de diagnostic.

    ANEXA III

    CERINȚE MINIME CARE TREBUIE ÎNDEPLINITE ÎNAINTE DE CIRCULAȚIE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE INFECȚIA CU BRUCELLA ABORTUS, B. MELITENSIS ȘI B. SUIS LA PORCINE

    1.

    Programul de supraveghere prealabil circulației pentru depistarea infecției cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis într-o unitate, în scopul transportului porcinelor deținute către un alt stat membru, astfel cum se prevede la articolul 19 alineatul (1) litera (f) punctul (ii), trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    o examinare anuală de verificare a sănătății animale efectuată de un medic veterinar;

    (b)

    dacă porcinele sunt deținute în unitate în scopul reproducerii, o testare imunologică anuală efectuată asupra populației de porcine a unității în cauză, folosind una dintre metodele de diagnostic menționate în partea 1 punctul 2 din anexa I, care poate demonstra cu un grad de încredere de cel puțin 95 % absența infecției cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis la o prevalență țintă de 10 %.

    2.

    Prin derogare de la punctul 1, examinarea de verificare a sănătății animale prevăzută la punctul 1 litera (a) și testarea menționată la punctul 1 litera (b) nu sunt obligatorii dacă autoritatea competentă, pe baza unei evaluări a riscurilor, consideră că riscul de infecție cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis în statul membru sau în zona din statul membru este neglijabil și dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    în ultimii cinci ani nu a fost raportată infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis la populația de porcine deținute;

    (b)

    în ultimii cinci ani nu a fost raportată infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis la populația de animale sălbatice din speciile listate și, în această perioadă de timp, porcii mistreți au fost incluși în populația de animale vizate pentru supraveghere, astfel cum se prevede la articolul 4 din Regulamentul delegat (UE) 2020/689;

    (c)

    statul membru sau zona acestuia are statutul de indemn(ă) de infecție cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis în ceea ce privește populația de bovine, ovine și caprine.

    3.

    Dacă a fost raportată infecția cu Brucella abortus, B. melitensis și B. suis la porcinele deținute în unitate, aceste animale pot fi transportate către un alt stat membru doar după ce toate porcinele deținute în unitate au fost testate în două ocazii, cu rezultate negative. Primul test trebuie efectuat pe eșantioane colectate nu mai devreme de trei luni de la eliminarea animalelor infectate și a animalelor care au avut rezultate pozitive la teste folosind una dintre metodele de diagnostic prevăzute în partea 1 punctul 2 din anexa I. Al doilea test trebuie efectuat pe eșantioane colectate nu mai devreme de șase luni și nu mai târziu de 12 luni de la primul test.

    ANEXA IV

    TESTAREA RAȚELOR ȘI A GÂȘTELOR VIZÂND GRIPA AVIARĂ ÎNALT PATOGENĂ

    În săptămâna anterioară încărcării în vederea expedierii, rațele și gâștele trebuie să fi avut rezultate negative la o examinare virologică vizând gripa aviară înalt patogenă, fie prin izolarea virusului, fie prin testare moleculară la un nivel care asigură un grad de încredere de 95 % de depistare a infecției, la o prevalență de 5 %.


    ANEXA V

    CERINȚE PENTRU TESTAREA TRANSPORTURILOR CARE CONȚIN MAI PUȚIN DE 20 DE PĂSĂRI DE CURTE, ALTELE DECÂT RATITELE, SAU MAI PUȚIN 20 DE OUĂ PENTRU INCUBAȚIE ALE PĂSĂRILOR DE CURTE, ALTELE DECÂT RATITELE

    1.

    Transporturile care conțin mai puțin de 20 de păsări de curte, altele decât ratitele, sau mai puțin 20 de ouă pentru incubație ale păsărilor de curte, altele decât ratitele, trebuie să fi avut rezultate negative la teste, în conformitate cu punctul 2, pentru următorii agenți patogeni relevanți pentru speciile listate în cauză:

    (a)

    infecția cu Salmonella pullorum, S. gallinarum și S. arizonae;

    (b)

    micoplasmoza aviară (Mycoplasma gallisepticum și M. meleagridis).

    2.

    Testarea:

    (a)

    în cazul păsărilor de curte de reproducție, al păsărilor de curte pentru producție și al păsărilor de curte destinate sacrificării, animalele trebuie să fi avut rezultate negative la teste serologice și/sau bacteriologice vizând bolile prevăzute la punctul 1, în ultimele 21 de zile anterioare momentului încărcării în vederea expedierii;

    (b)

    în cazul ouălor pentru incubație și al puilor de o zi, efectivul de origine trebuie să fi avut rezultate negative la teste serologice și/sau bacteriologice vizând bolile prevăzute la punctul 1, în ultimele 21 de zile anterioare momentului încărcării în vederea expedierii, la un nivel care asigură un grad de încredere de 95 % de depistare a infecției, la o prevalență de 5 %;

    (c)

    dacă animalele au fost vaccinate împotriva infecției cu orice serotip de Salmonella sau de Mycoplasma, trebuie folosită doar testarea bacteriologică. Metoda de confirmare trebuie să poată diferenția între tulpinile vii din vaccin și cele sălbatice.


    ANEXA VI

    CRITERII PENTRU VACCINURILE ÎMPOTRIVA INFECȚIEI CU VIRUSUL BOLII NEWCASTLE

    Vaccinurile vii atenuate împotriva infecției cu virusul bolii Newcastle trebuie să fie preparate dintr-o tulpină a virusului bolii Newcastle pentru care tulpina virală originală a fost testată, demonstrându-se că aceasta are un indice de patogenitate intracerebrală (ICPI):

    (a)

    mai mic de 0,4 dacă fiecărei păsări i se administrează, în cadrul testului ICPI, o cantitate de cel puțin 107 EID50 (50 % doză infecțioasă pentru embrioni); sau

    (b)

    mai mic de 0,5 dacă fiecărei păsări i se administrează, în cadrul testului ICPI, o cantitate de cel puțin 108 EID50.


    ANEXA VII

    VALIDITATEA VACCINĂRII ANTIRABICE ȘI A MĂSURILOR DE REDUCERE A RISCURILOR PENTRU ALTE BOLI DECÂT RABIA

    Partea 1

    Validitatea vaccinării antirabice pentru câini, pisici, dihori domestici și alte carnivore

    Cerințele de validitate pentru vaccinarea antirabică menționate la articolul 53 litera (b) punctul (i), la articolul 55 litera (b) punctul (i) și la articolul 58 alineatul (1) litera (c) sunt cele prevăzute în anexa III la Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    Dacă într-un stat membru nu este autorizat niciun vaccin antirabic pentru alte carnivore decât câinii, pisicile și dihorii domestici, trebuie considerată validă vaccinarea antirabică efectuată în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Directiva 2001/82/CE.

    Partea 2

    Măsuri de reducere a riscurilor pentru alte boli decât rabia

    1.

    Măsurile de reducere a riscurilor pentru infestarea cu Echinococcus multilocularis menționate la articolul 53 litera (b) punctul (ii) și la articolul 55 litera (b) punctul (ii) sunt cele prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2018/772 al Comisiei (2) coroborat cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/878 al Comisiei (3).

    2.

    Prin derogare de la punctul 1, tratamentul menționat la articolul 58 alineatul (1) litera (d) pentru alte canide decât câinii, împotriva infestării cu Echinococcus multilocularis, trebuie efectuat și documentat cu cel puțin 48 de ore înainte de intrarea într-un stat membru sau într-o zonă a acestuia menționat(ă) în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/878.

    3.

    Măsurile de reducere a riscurilor pentru alte infecții decât cea cu virusul rabic și pentru infestarea cu Echinococcus multilocularis menționate la articolul 53 litera (b) punctul (ii) și la articolul 55 litera (b) punctul (ii) sunt măsurile sanitare preventive aplicabile speciei relevante de carnivore, adoptate în conformitate cu articolul 19 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013.

    (1)  Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 (JO L 178, 28.6.2013, p. 1).

    (2)  Regulamentul delegat (UE) 2018/772 al Comisiei din 21 noiembrie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile sanitare preventive pentru controlul infecției cu Echinococcus multilocularis la câini, precum și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1152/2011 (JO L 130,28.5.2018, p. 1).

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/878 al Comisiei din 18 iunie 2018 de adoptare a listei statelor membre sau a părților din teritoriile statelor membre care respectă normele pentru clasificarea pe categorii stabilite la articolul 2 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2018/772 privind aplicarea unor măsuri sanitare preventive pentru controlul infecției cu Echinococcus multilocularis la câini (JO L 155, 19.6.2018, p. 1).


    ANEXA VIII

    INFORMAȚIILE CARE TREBUIE SĂ FIGUREZE ÎN CERTIFICATELE DE SĂNĂTATE ANIMALĂ ȘI ÎN NOTIFICĂRI

    Partea 1

    Informațiile pe care trebuie să le conțină certificatul de sănătate animală pentru animalele terestre și ouăle pentru incubație transportate către un alt stat membru

    1.

    Certificatul de sănătate animală pentru animalele terestre deținute menționate la articolul 143 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 și la articolul 71 alineatul (1) din prezentul regulament, transportate către un alt stat membru, trebuie să includă cel puțin următoarele informații:

    (a)

    numele și adresa expeditorului și destinatarului;

    (b)

    numele și adresa unității de expediere și

    (i)

    dacă unitatea de expediere este o unitate aprobată, numărul unic de aprobare al unității respective; sau

    (ii)

    dacă unitatea de expediere este o unitate înregistrată, numărul unic de înregistrare al unității respective;

    (c)

    numele și adresa unității de destinație și

    (i)

    dacă unitatea de destinație este o unitate aprobată, numărul unic de aprobare al unității respective; sau

    (ii)

    dacă unitatea de destinație este o unitate înregistrată, numărul unic de înregistrare al unității respective;

    (d)

    specia și categoria de animale și identificarea acestora, dacă este necesar;

    (e)

    informații privind starea de sănătate a animalelor și garanții suplimentare în ceea ce privește:

    (i)

    statul membru sau zona de origine;

    (ii)

    unitatea și efectivul de origine ale animalelor, inclusiv rezultatele testelor, dacă este cazul;

    (iii)

    animalele care trebuie expediate, inclusiv rezultatele testelor sau vaccinările, dacă este cazul;

    (f)

    data și locul emiterii și perioada de valabilitate a certificatului de sănătate animală și numele, calitatea și semnătura medicului veterinar oficial, precum și ștampila autorității competente responsabilă de locul de origine a transportului.

    2.

    Certificatul de sănătate animală pentru ouăle pentru incubație menționate la articolul 161 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 și la articolul 72 din prezentul regulament, transportate către un alt stat membru, trebuie să includă cel puțin următoarele informații:

    (a)

    numele și adresa expeditorului și destinatarului;

    (b)

    numele și adresa unității de expediere și,

    (i)

    dacă unitatea de expediere este o unitate aprobată, numărul unic de aprobare al unității respective; sau

    (ii)

    dacă unitatea de expediere este o unitate înregistrată, numărul unic de înregistrare al unității respective;

    (c)

    numele și adresa unității de destinație și,

    (i)

    dacă unitatea de destinație este o unitate aprobată, numărul unic de aprobare al unității respective; sau

    (ii)

    dacă unitatea de destinație este o unitate înregistrată, numărul unic de înregistrare al unității respective;

    (d)

    categoria ouălor pentru incubație;

    (e)

    informații care permit identificarea ouălor pentru incubație:

    (i)

    speciile și identificarea, dacă este cazul, a animalelor de la care provin;

    (ii)

    marcajul aplicat pe ouăle pentru incubație, dacă este cazul;

    (iii)

    locul și data colectării lor;

    (f)

    informații privind starea de sănătate a animalelor și garanții suplimentare în ceea ce privește:

    (i)

    statul membru sau zona acestuia de origine;

    (ii)

    unitatea și efectivul de origine, inclusiv rezultatele testelor, dacă este cazul;

    (iii)

    animalele de la care au fost colectate ouăle pentru incubație, inclusiv rezultatele testelor, dacă este cazul;

    (iv)

    ouăle pentru incubație care urmează a fi expediate;

    (g)

    data și locul emiterii și perioada de valabilitate a certificatului de sănătate animală și numele, calitatea și semnătura medicului veterinar oficial, precum și ștampila autorității competente responsabilă de locul de origine a transportului.

    3.

    Certificatul de sănătate animală pentru animalele terestre deținute menționate la articolul 155 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2016/429 transportate către un alt stat membru trebuie să includă cel puțin următoarele informații:

    (a)

    numele și adresa expeditorului și destinatarului;

    (b)

    locul unde animalele au fost capturate și încărcate în vederea expedierii;

    (c)

    locul de destinație și,

    (i)

    dacă locul de destinație este habitatul, locul în care se preconizează descărcarea animalelor; sau

    (ii)

    dacă unitatea de destinație este o unitate înregistrată, numărul unic de înregistrare al unității respective;

    (d)

    speciile și categoriile de animale;

    (e)

    data și locul emiterii și perioada de valabilitate a certificatului de sănătate animală și numele, calitatea și semnătura medicului veterinar oficial, precum și ștampila autorității competente responsabilă de locul de origine a transportului.

    Partea 2

    Informații din notificarea transporturilor anumitor animale terestre pentru care nu este necesar certificatul de sănătate animală

    Notificarea privind transportul bondarilor din unități de producție izolate de mediul exterior și aprobate către alt stat membru trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

    (a)

    numele și adresa expeditorului și destinatarului;

    (b)

    denumirea, adresa și numărul unic de aprobare al unității de expediere;

    (c)

    numele și adresa unității de destinație și,

    (i)

    dacă unitatea de destinație este o unitate aprobată, numărul unic de aprobare al unității respective; sau

    (ii)

    dacă unitatea de destinație este o unitate înregistrată, numărul unic de înregistrare al unității respective;

    (d)

    speciile, categoria, precum și cantitatea de colonii și dimensiunea lor;

    (e)

    data expedierii.


    Top