Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0203

    Regulamentul Delegat (UE) 2020/203 al Comisiei din 28 noiembrie 2019 privind clasificarea vehiculelor, obligațiile utilizatorilor serviciului european de taxare rutieră electronică, cerințele privind elementele constitutive de interoperabilitate și criteriile minime de eligibilitate pentru organismele notificate (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2019/8369

    JO L 43, 17.2.2020, p. 41–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/203/oj

    17.2.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 43/41


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/203 AL COMISIEI

    din 28 noiembrie 2019

    privind clasificarea vehiculelor, obligațiile utilizatorilor serviciului european de taxare rutieră electronică, cerințele privind elementele constitutive de interoperabilitate și criteriile minime de eligibilitate pentru organismele notificate

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva (UE) 2019/520 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 martie 2019 privind interoperabilitatea sistemelor de taxare rutieră electronică și facilitarea schimbului transfrontalier de informații cu privire la neplata taxelor rutiere în cadrul Uniunii (1) și, în special, articolul 8 alineatul (5), articolul 10 alineatul (3), articolul 15 alineatele (4) și (5) și articolul 19 alineatul (5),

    întrucât:

    (1)

    Pentru a asigura buna funcționare a serviciului european de taxare rutieră electronică (SETRE), utilizatorii SETRE trebuie să furnizeze date corecte și să fie responsabili de starea echipamentului de bord, în cazul în care se utilizează echipament de bord.

    (2)

    Pentru a spori interoperabilitatea sistemelor de taxare rutieră electronică și a asigura compatibilitatea cu cerințele generale care decurg din legislația UE, de exemplu în ceea ce privește protecția datelor, furnizorii SETRE și entitățile care percep taxele rutiere trebuie să respecte un set minim de cerințe procedurale, tehnice și operaționale.

    (3)

    Ar trebui stabilite cerințe generale privind infrastructura pentru a se asigura că elementele constitutive de interoperabilitate oferă date exacte, identificarea corectă a furnizorilor SETRE, instalarea adecvată a echipamentului de bord, în cazul în care se utilizează, și informații corecte pentru conducătorii auto privind obligațiile de plată a taxelor rutiere.

    (4)

    Criteriile standard pentru desemnarea organismelor responsabile de evaluarea conformității cu specificațiile și a caracterului adecvat pentru utilizare al elementelor constitutive de interoperabilitate trebuie să fie definite astfel încât nivelul minim de expertiză să fie asigurat, iar producătorii să se poată baza pe egalitatea de tratament în toate statele membre.

    (5)

    Pentru a asigura aplicarea consecventă între prezentul regulament și Directiva (UE) 2019/520, acesta trebuie să se aplice de la data menționată la articolul 32 alineatul (1) din Directiva (UE) 2019/520,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Domeniu de aplicare

    Prezentul regulament delegat stabilește cerințele pentru:

    1.

    clasificarea vehiculelor;

    2.

    obligațiile detaliate ale utilizatorilor SETRE;

    3.

    elementele constitutive de interoperabilitate;

    4.

    criteriile minime de eligibilitate pentru organismele notificate.

    Articolul 2

    Clasificarea vehiculelor

    (1)   Parametrii utilizați pentru clasificarea vehiculelor în vederea stabilirii taxei rutiere respectă cerințele prevăzute în anexa I la prezentul regulament delegat.

    (2)   Fără a aduce atingere articolului 6 alineatul (2) din Directiva (UE) 2019/520, în cazul în care o entitate care percepe taxele rutiere intenționează să introducă noi parametri de clasificare a vehiculelor, statul membru în care aceasta este înregistrată trebuie să informeze în acest sens Comisia, celelalte state membre și furnizorii SETRE care funcționează în domeniul SETRE, cu șase luni înaintea introducerii noilor parametri de clasificare a vehiculelor.

    Articolul 3

    Obligațiile utilizatorilor SETRE

    (1)   Utilizatorii SETRE se asigură de corectitudinea tuturor datelor privind utilizatorul și vehiculul transmise furnizorilor SETRE și a parametrilor variabili declarați.

    (2)   Utilizatorii SETRE iau toate măsurile necesare pentru a asigura funcționarea echipamentelor instalate la bord pe durata circulației vehiculului pe un domeniu SETRE care necesită echipamente de bord.

    (3)   Utilizatorii SETRE folosesc echipamentele instalate la bord în conformitate cu instrucțiunile furnizorului SETRE, în special dacă acestea se referă la declararea parametrilor variabili de clasificare a vehiculelor.

    Articolul 4

    Cerințe privind elementele constitutive de interoperabilitate

    Elementele constitutive de interoperabilitate și infrastructura rutieră respectă cerințele prevăzute în anexa II la prezentul regulament delegat.

    Articolul 5

    Criterii minime de eligibilitate pentru organismele notificate

    Organismele notificate menționate la articolul 19 alineatul (1) din Directiva (UE) 2019/520 respectă criteriile minime prevăzute în anexa III la prezentul regulament delegat.

    Articolul 6

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament delegat intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 19 octombrie 2021.

    Prezentul regulament delegat este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 28 noiembrie 2019.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 91, 29.3.2019, p. 45.


    ANEXA I

    DISPOZIȚII PRIVIND CLASIFICAREA VEHICULELOR

    1.   Dispoziții generale

    1.1.

    O entitate care percepe taxele rutiere trebuie să publice tabelul de corespondență între setul de parametri de clasificare a vehiculelor și clasele sale tarifare privind vehiculele pentru fiecare schemă tarifară aplicată în cadrul unui domeniu SETRE aflat sub responsabilitatea sa, cu cel puțin trei luni înainte de utilizarea schemei tarifare. Această obligație nu se referă la modificările aduse de entitatea care percepe taxele rutiere anumitor tarife în cadrul unei scheme tarifare.

    1.2.

    O entitate care percepe taxele rutiere trebuie să publice corespondența claselor sale tarifare cu structura sa tarifară pentru fiecare schemă tarifară aplicată într-un domeniu SETRE aflat sub responsabilitatea sa. Entitatea trebuie să actualizeze corespondența publicată, imediat ce aceasta este modificată.

    2.   Parametri de clasificare a vehiculelor

    2.1.

    O entitate care percepe taxele rutiere poate utiliza parametrii de clasificare a vehiculelor în conformitate cel puțin cu una dintre următoarele dispoziții:

    (a)

    orice parametru de clasificare a vehiculelor care poate fi măsurat cu ajutorul echipamentelor de pe marginea drumului;

    (b)

    parametrii privind vehiculele indicați în documentele de înmatriculare a vehiculelor (1) și standardizați în clauza 8.4 din EN ISO 14906:2018 (2);

    În cazul în care se utilizează echipamente de bord (OBE), acestea trebuie să asigure numai stocarea și transmiterea parametrilor de clasificare a vehiculelor posibili care pot fi obținuți din echipamentele de bord care folosesc comunicații dedicate de rază scurtă la frecvența de 5,8 GHz astfel cum se prevede în standardele EN 15509:2014 (3) și ETSI ES 200674-1 V2.4.1 (4); în cazul schemelor bazate pe GNSS, în plus, orice parametru de clasificare a vehiculelor poate fi obținut din echipamentul de bord care folosește CEN-DSRC astfel cum se prevede în EN ISO 12813:2019 (5).

    2.2.

    Atunci când circulă în cadrul unui domeniu de taxare, echipamentul de la bordul unui vehicul trebuie să poată comunica informații privind starea echipamentului de bord și, după caz, parametrii de clasificare a vehiculului respectiv către echipamentul de monitorizare a declarației privind taxa rutieră al entității care percepe taxele rutiere, astfel cum se definește în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/204 al Comisiei (6).

    3.   Noi scheme tarifare

    3.1.

    Atunci când se aplică o schemă tarifară nou introdusă care are la bază parametri de clasificare a vehiculelor deja utilizați în cel puțin un domeniu SETRE, furnizorii SETRE trebuie să pună în aplicare noua schemă tarifară începând cu data intrării în vigoare a acesteia.

    3.2.

    Atunci când noua schemă tarifară introduce unul sau mai mulți parametri noi de clasificare a vehiculelor, se urmează procedura descrisă la articolul 2 alineatul (2) din regulamentul delegat.

    (1)  Directiva 2003/127/CE a Comisiei din 23 decembrie 2003 de modificare a Directivei 1999/37/CE a Consiliului privind documentele de înmatriculare pentru vehicule (JO L 10, 16.1.2004, p. 29).

    (2)  Colectarea electronică a taxei – Definiție a interfeței aplicației pentru comunicații dedicate de rază scurtă.

    (3)  Colectare electronică a taxei – Profil de aplicare a interoperabilității pentru DSRC

    (4)  Sisteme de transport inteligente (STI); Telematică pentru trafic și transport rutier (RTTT); Comunicații dedicate de rază scurtă (DSRC); Partea 1: Caracteristici tehnice și metode de testare pentru echipamentul de transmitere de date în volume mari (HDR) care funcționează în banda 5,8 GHz Industrială, Științifică și Medicală (ISM).

    (5)  Colectarea electronică a taxei – Comunicații pentru verificarea conformității la sistemele autonome.

    (6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/204 al Comisiei din 28 noiembrie 2019 privind obligațiile detaliate ale furnizorilor serviciului european de taxare rutieră electronică, conținutul minim al declarației privind domeniul serviciului european de taxare rutieră electronică, interfețele electronice și cerințele pentru elementele constitutive de interoperabilitate și de abrogare a Deciziei 2009/750/CE (JO L 43, 17.2.2020, p.49).


    ANEXA II

    CERINȚE PRIVIND ELEMENTELE CONSTITUTIVE DE INTEROPERABILITATE

    1.   CERINȚE GENERALE

    1.1.   Fiabilitate și disponibilitate

    1.1.1.

    Monitorizarea și întreținerea componentelor fixe sau mobile utilizate în SETRE trebuie să fie organizate, efectuate și cuantificate astfel încât să se mențină funcționarea lor în condițiile prevăzute.

    1.1.2.

    Configurația SETRE ar trebui să permită sistemului să funcționeze în continuare în caz de defecțiune sau nefuncționare a componentelor, eventual în condiții de avarie, dar la cel mai redus nivel de perturbare pentru utilizatorii SETRE.

    1.2.   Compatibilitate tehnică

    În cazul interconectării, caracteristicile tehnice ale echipamentelor furnizorilor SETRE și cele ale echipamentelor entităților care percep taxele rutiere trebuie să fie compatibile între ele și să respecte dispozițiile prevăzute în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/204.

    1.3.   Securitate/confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal

    1.3.1.

    SETRE trebuie să asigure funcționalități de securitate în legătură cu protecția datelor stocate, manevrate și transferate între părțile interesate din mediul SETRE. Funcționalitățile de securitate integrează elementele de protecție necesare în procesul de prelucrare pentru a proteja drepturile și interesele părților interesate SETRE, în special pentru a le proteja împotriva riscurilor sau daunelor generate de lipsa disponibilității, confidențialității, integrității, autentificării, nerepudierii și protecției împotriva accesului neautorizat la datele utilizatorilor într-un mediu european cu utilizatori multipli, în conformitate cu legislația relevantă privind protecția persoanelor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

    1.3.2.

    SETRE trebuie să respecte legislația UE privind protecția datelor. În special, trebuie asigurată conformitatea cu Regulamentul (UE) 2016/679 și cu actele cu putere de lege sau actele administrative naționale care transpun Directiva 2002/58/CE în legislația națională.

    2.   CERINȚE SPECIFICE

    2.1.   Cerințe privind infrastructura

    2.1.1.

    Infrastructura SETRE trebuie să permită ca exactitatea datelor din declarația privind taxa rutieră să corespundă cerințelor regimului de taxare rutieră în vederea garantării tratamentului egal și echitabil al utilizatorilor SETRE în ceea ce privește taxele rutiere și alte taxe.

    2.1.2.

    Echipamentul de bord trebuie să permită entităților care percep taxele rutiere să identifice furnizorul SETRE responsabil. Echipamentul de bord trebuie să monitorizeze periodic aceste informații, să se autoanuleze în cazul în care este detectată o neregulă și, dacă este posibil, să informeze furnizorul SETRE cu privire la această anomalie.

    2.1.3.

    După caz, echipamentele SETRE trebuie să fie proiectate astfel încât elementele lor constitutive de interoperabilitate să utilizeze standardele emise de Organizația europeană de standardizare.

    2.1.4.

    Echipamentul de bord trebuie integrat în condiții de siguranță și securitate. Instalarea acestuia va respecta cerințele privind dotările pentru asigurarea câmpului de vizibilitate frontală (1).

    2.1.5.

    Entitățile care percep taxele rutiere trebuie să informeze conducătorii auto, prin intermediul semnalizărilor sau prin alte mijloace alese de statele membre, cu privire la cerința referitoare la plata taxei rutiere sau a unei alte taxe pentru conducerea unui vehicul în cadrul unui domeniu SETRE, precum și la drumurile acoperite de domeniul SETRE.

    2.2.   Cerințe privind operarea și gestionarea

    2.2.1.

    Entitățile care percep taxele rutiere și furnizorii SETRE trebuie să elaboreze planuri de urgență pentru a evita întreruperile importante ale fluxului rutier în eventualitatea unei indisponibilități a SETRE.

    2.2.2.

    În ceea ce privește evaluarea performanței echipamentului de bord care utilizează tehnologia de poziționare prin satelit prevăzută la articolul 3 alineatul (3) din Directiva (UE) 2019/520, se pot aplica specificațiile eCall EGNOS/Galileo de testare a conformității (2).

    (1)  Directiva 90/630/CEE a Comisiei din 30 octombrie 1990 de adaptare la progresul tehnic a Directivei 77/649/CEE a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la câmpul de vizibilitate al conducătorului auto din interiorul unui autovehicul (JO L 341, 6.12.1990, p. 20).

    (2)  Implementation guidelines for On-Board Unit manufacturers, test solution vendors and technical centres, by European Global Navigation Satellite Systems Agency and EC Joint Research Centre (Orientări privind implementarea adresate producătorilor de unități de bord, furnizorilor de soluții de testare și centrelor de echipamente tehnice, emise de Agenția GNSS European și Centrul Comun de Cercetare)(decembrie 2017, versiunea 1.0).


    ANEXA III

    CRITERII MINIME DE ELIGIBILITATE PENTRU ORGANISMELE NOTIFICATE

    1.   

    În scopul notificării, un organism de evaluare a conformității, organism însărcinat să deruleze sau să supravegheze procedura de evaluare a conformității privind specificațiile și adecvarea pentru utilizare a elementelor constitutive de interoperabilitate, trebuie să respecte punctele 2-11 din prezenta anexă.

    Organismul trebuie acreditat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 (1) pentru standardul european armonizat privind evaluarea conformității în legătură cu cerințele adresate organismelor care certifică produsele, procesele și serviciile.

    2.   

    Organismul trebuie să fie înființat în temeiul legislației naționale și să aibă personalitate juridică.

    3.   

    Organismul trebuie să fie un organism terț, independent de organizația pe care o evaluează sau de produsul pe care îl evaluează.

    Un organism care aparține unei asociații de întreprinderi sau unei federații profesionale care reprezintă întreprinderile implicate în proiectarea, fabricarea, furnizarea, asamblarea, utilizarea sau întreținerea produselor pe care le evaluează poate fi considerat a fi un astfel de organism, dacă demonstrează că este independent și că nu există niciun conflict de interese.

    4.   

    Organismul, personalul său de conducere și personalul său responsabil cu îndeplinirea sarcinilor de evaluare a conformității nu pot să fie proiectantul, producătorul, furnizorul, instalatorul, cumpărătorul, proprietarul, utilizatorul sau operatorul de întreținere al produselor pe care le evaluează și nici reprezentantul autorizat al uneia dintre părțile respective. Acest lucru nu trebuie să împiedice utilizarea produselor evaluate care sunt necesare pentru operațiunile organismului de evaluare a conformității sau utilizarea acestor produse în scopuri personale.

    Organismul, personalul său de conducere și personalul său responsabil cu îndeplinirea sarcinilor de evaluare a conformității nu trebuie să fie direct implicați în proiectarea, fabricarea sau construcția, comercializarea, instalarea, utilizarea sau întreținerea acelor produse și nu trebuie să reprezinte părțile angajate în acele activități. Aceștia nu trebuie să se implice în activități care le-ar putea afecta imparțialitatea sau integritatea în ceea ce privește activitățile de evaluare a conformității pentru care sunt notificați. În special, acest lucru trebuie să se aplice serviciilor de consultanță.

    Organismele de evaluare a conformității trebuie să se asigure că activitățile filialelor sau ale subcontractanților lor nu afectează confidențialitatea, obiectivitatea sau imparțialitatea activităților lor de evaluare a conformității.

    5.   

    Organismele de evaluare a conformității și personalul acestora trebuie să desfășoare activitățile de evaluare a conformității la cel mai înalt grad de integritate profesională și pe baza competenței tehnice indispensabile în domeniul specific. De asemenea, aceștia trebuie să fie independenți față de toate presiunile și stimulentele, îndeosebi de natură financiară, care le-ar putea influența deciziile sau rezultatele activităților de evaluare a conformității, în special în ceea ce privește persoanele sau grupurile de persoane care au un interes legat de rezultatele activităților respective.

    6.   

    Organismul trebuie să fie capabil să îndeplinească toate sarcinile de evaluare a conformității care îi sunt atribuite în temeiul Directivei (UE) 2019/520 și al actelor de punere în aplicare relevante și în legătură cu care a fost notificat, indiferent dacă acele sarcini sunt îndeplinite chiar de către organismul de evaluare a conformității sau în numele și sub responsabilitatea acestuia.

    De fiecare dată și pentru fiecare procedură de evaluare a conformității și pentru fiecare tip sau categorie de produs pentru care a fost notificat, organismul de evaluare a conformității trebuie să aibă la dispoziție:

    (a)

    personalul necesar având cunoștințele tehnice necesare și experiența suficientă și relevantă pentru a efectua atribuțiile de evaluare a conformității;

    (b)

    descrierile necesare ale procedurilor care reglementează modalitatea de realizare a evaluării conformității, asigurându-se transparența și posibilitatea de a reproduce procedurile în cauză. Acesta trebuie să dispună de politici și proceduri adecvate care fac distincție între sarcinile îndeplinite ca organism notificat și alte activități; și

    (c)

    procedurile necesare pentru a-și desfășura activitatea ținând seama de dimensiunea unei întreprinderi, de domeniul de activitate și structura acesteia, de gradul de complexitate a tehnologiei produsului în cauză, precum și de caracterul de serie sau de masă al procesului de producție.

    Organismul de evaluare a conformității va dispune de mijloacele pentru a îndeplini sarcinile tehnice și administrative legate de activitățile de evaluare a conformității în mod corespunzător și trebuie să aibă acces la toate echipamentele sau incintele necesare.

    7.   

    Personalul responsabil cu îndeplinirea activităților de evaluare a conformității trebuie să posede următoarele calități:

    (a)

    o pregătire tehnică și profesională adecvată care acoperă toate activitățile de evaluare a conformității pentru care organismul de evaluare a conformității a fost notificat;

    (b)

    cunoștințe satisfăcătoare privind cerințele evaluărilor pe care le realizează și autoritate suficientă pentru realizarea acestor evaluări;

    (c)

    cunoștințe și înțelegere suficientă a cerințelor esențiale, a standardelor aplicabile și a dispozițiilor relevante din legislația de armonizare a UE și din regulamentele de punere în aplicare a acesteia; și

    (d)

    abilitatea necesară pentru a întocmi certificate, procese-verbale și rapoarte pentru a demonstra că evaluările au fost îndeplinite.

    8.   

    Trebuie să se garanteze imparțialitatea organismelor de evaluare a conformității, a personalului de conducere și a personalului de evaluare al acestora.

    Salariile personalului de conducere și ale personalului care efectuează evaluările conformității nu pot depinde de numărul de evaluări realizate și nici de rezultatele acestor evaluări.

    9.   

    Organismele de evaluare a conformității trebuie să încheie o asigurare de răspundere dacă răspunderea nu este asumată de stat în conformitate cu dreptul intern sau dacă statul membru nu este direct responsabil pentru evaluarea conformității.

    10.   

    Personalul organismului de evaluare a conformității trebuie să respecte secretul profesional cu privire la toate informațiile obținute în desfășurarea sarcinilor lor în temeiul Directivei (UE) 2019/520 și al actelor de punere în aplicare relevante sau al oricărei legi naționale care îi conferă aplicabilitate. Acest lucru nu se aplică însă autorităților competente ale statului membru în care sunt derulate activitățile. Trebuie protejate drepturile de proprietate.

    11.   

    Organismele de evaluare a conformității trebuie să participe sau să se asigure că personalul lor care efectuează evaluările este informat în legătură cu activitățile de standardizare relevante și cu activitățile grupului de coordonare al organismului notificat, înființat în baza legislației relevante a UE, și că pune în aplicare ca orientare generală deciziile și documentele administrative produse de grupul respectiv.


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93 (JO L 218, 13.8.2008, p. 30).


    Top